Keresés

Részletes keresés

szaki_pali Creative Commons License 2007.05.05 0 0 2074
Feriq

Szerencsétek volt, ezek szerint ott este ki magát ide nem sok jutott belőle. Inkább párás, fülledt lett csak a levegő. A fáim majd jeleznek gombára!

Megvárom ezt a pár napot aztán összesítek, de előre tartok tőle, hogy a pótlásnak igencsak kevés lesz ez az eső.

Én eső előtt permeteztem 2 nappal. Általában így szoktam, elébe megyek az esőnek így nyugodtabb vagyok. Mivel elkeztem permetezni így attól tartok elindult a szezon. Nyomhatom egyfolytában augusztusig.
Előzmény: Ferig (2073)
Ferig Creative Commons License 2007.05.05 0 0 2073

szaki pali!

Mi itt kaptunk egy kiadós öntözésre való csapadékot. Nagyon kellett  már. Annyi esett, hogy az elültetett magok meg tudnak indulni. Én meg az esőcsatornákból végre tudtam gyűjteni ~1,5 m3-nyi öntözővizet.

Most nem esik, süt a nap, felhőátvonulások vannak, de ezek nem igazán esőfelhők.

Erősen gondolkodom a permetezésen.

Előzmény: szaki_pali (2072)
szaki_pali Creative Commons License 2007.05.05 0 0 2072
Feriq!

Esik még vagy süt a nap mint nálunk?

Még tippelem de 10 mm alatt vagyunk a két napot tekintve, a májusi arany nem jött météktelenül ez idáig! Majd megyek fel a szőlőbe és nézem a mérőt.
Ferig Creative Commons License 2007.05.05 0 0 2071
Azt írod, hogy a 60-70%-a fagyott el. Ezen több dolgot is lehet érteni. 1. A tőkéken lévő hajtások 60-70 %-a? 2. A területen lévő tőkék 60-70 %-a, de azokon teljesen? Szóval hogyan is néz ki akkor a szőlőd? (Nincs véletlenül 1-2 fotód?)
Előzmény: kzsolt71 (2069)
szaki_pali Creative Commons License 2007.05.05 0 0 2070
Teendő csak annyi, hogy vársz. Ha előjön valahonnan akkor fogsz dönteni, hogy hol fogod majd vissszavágni. Elképzelhető, hogy vissza kell menned egy vastagabb részre mert csak onnan lesz hajlandó előtörni.

Szóval türelem!
Előzmény: kzsolt71 (2069)
kzsolt71 Creative Commons License 2007.05.05 0 0 2069
Jó reggelt!Rendszres olvasója vagyok ennek az oldalnak.Van egy problémám.A szőlőm 60-70%-ka elfagyott.Még az öregek sem tapasztaltak ilyesmit,és nem tudjuk mi a teendo.Lassan permetezni is kellene.Kihajthat még az elfagyott szőlő?
Vork12 Creative Commons License 2007.05.04 0 0 2068
Vork12 Creative Commons License 2007.05.04 0 0 2067

Találtam egy jó cikket javaslom a szőlőtermesztőknek.

Ez lenne az.
Ferig Creative Commons License 2007.05.04 0 0 2066

Meglehet, hogy az öreg barackfád, mint köztes hordozó, a fertőzés góca?! (lásd. alul)

Eutypa Dieback fertőzési ciklusa:

Control (kezelés):

(i) Removal of other hosts species such as old apricot trees from the vicinity; (ii) Drastic surgery of the diseased areas of a vine; (iii) Fungicide or biological paint wound protection of large pruning cuts to mature wood.

i. Távolítsd el a más hordozó fajokat, mint például öreg kajszibarack fák, a szomszédságból.

ii. Drasztikus sebészeti beavatkozás a fertőzött területen.

iii. A nagy metszési sebek kezelése gombaölőszerrel, vagy biológiai sebkezelővel.

http://www.hortnet.co.nz/publications/hortfacts/hf905020.htm#E24E16

Egyébként jó, hogy hoztad a témát, legalább elidőztünk rajta, mindannyiunk okosodására.

Előzmény: sirhavai (2065)
sirhavai Creative Commons License 2007.05.04 0 0 2065
Köszönöm a jótanácsokat, és a kapcsolódó cikkeket. Már van kiindulópontom, mit tegyek.
Előzmény: Ferig (2063)
Ferig Creative Commons License 2007.05.04 0 0 2064
Van egy jó hírem is. A zalai megyeszékhelyen szépen, csendesen, úgy ahogy kell, esik az eső. Csak remélni tudom, hogy a ~30 km-re lévő szőlőmben is esik.
Ferig Creative Commons License 2007.05.04 0 0 2063

Tanácsaim:

1. Először is a fertőzött részeket vágd le, akkurátusan gyűjtsd össze, vidd ki a szőlőből és égetsd el!
  2. Különösen figyelj arra, hogy ne Te magad vidd át a fertőzést egyik tőkéről a másikra!
  3. A fertőzött részekkel érintkező szerszámokat fertőtelenítsd le!
  4. Függetlenül attól, mi a neve az elhalás okozójának gondold át az eddigi szőlőkezelési szokásaidat!
Előzmény: sirhavai (2059)
Ferig Creative Commons License 2007.05.04 0 0 2062

http://www.villaappalaccia.com/esca.html

Még több infó; angolul boldogulóknak.

Ferig Creative Commons License 2007.05.04 0 0 2061
szaki_pali Creative Commons License 2007.05.04 0 0 2060
Tartom az ESCA-t!

Visszavágtad, egészséges, akkor most már nyomja a levet rendesen. Ha szerencséd lesz akkor a vágás alatt ki fog szépen hajtani, majd abból nevelsz magadnak új termőkart.
sirhavai Creative Commons License 2007.05.04 0 0 2059
A legcsúnyább ez az árnyékos sarokban lévő muskotályos, de a napos helyen lévő két zalagyöngyén is jelentkezett.
A fa egy kajszi, rendben van, bár az előző tulaj csúnyán megcsonkázta, azóta évente 10 szemet terem, de egészséges.
Előzmény: Ferig (2056)
Ferig Creative Commons License 2007.05.04 0 0 2058
Még két kérdés. Ez a tünet melyik fajta szőlődön jelentkezett? A fák rendben vannak?
Előzmény: sirhavai (2057)
sirhavai Creative Commons License 2007.05.04 0 0 2057
Köszönöm, hogy foglalkoztok velem!
A kerítés kb. 15 éve készült el, azóta a közelben ilyen jellegű munka nem volt.
Makrózva lett fényképezve, ezért a háttér nem éles!
Csak kora tavasszal volt egy lemosópermetezés még, egyébként csak bordóilé+kénnel szoktam permetezni, mert zalagyöngye, és egy muskotályos fajta van a kertben, még az elődöm ültette. Gyomirtónak a csirkéket szoktam kiengedni, 2 nap alatt gyommentes az udvar (Bio gyomírtó)!
Ha ezt az izét letörlöm, lejön, de halványan ott marad a nyoma, mintha "kiszívta volna".
Elkezdem fűrészelgetni, ahogy tanácsoltátok, ennek a tőkének már amúgy is befellegzett (a szomszéd a 3m magas garázst délről ide építette, már tavaly sem igazán ért be ez a tőke -lehet ez a baj?-, de akkor a tőle 20m-re lévő tőkén miért jelent meg).
Mindjárt jövök a fűrészes képekkel!
Előzmény: Antisystem (2048)
Ferig Creative Commons License 2007.05.04 0 0 2056

Említetted, hogy már volt ilyen tüneted (nem hajtott ki a félkar). Elképzelhető, hogy arról vitted át a másik tőkékre, a metszésnél?! Esetleg egy beteg fáról?

Ha visszametszed az ép részig, előtte mindenképpen fertőtelenítsd le a metszőollódat és miután visszavágtad azután is. Ez fontos, mert továbbcipelheted a kórt!!! Egyik után fertőzöd a másikat.

Előzmény: sirhavai (2040)
szaki_pali Creative Commons License 2007.05.04 0 0 2055
Vágd vissza a tőkédet az egészségesnek godolt részig és a bélrészről adj be egy néhány képet. Ha az első vágási felületen látsz fekete v. sötét elszineződést akkor vágd lejjebb is el. Addig ismételd míg egészséges részhez nem érsz (amikor a bél szép világos teljesen körben) ha leértél volna az oltási helyhely és ott is foltos lenne a metszlap akkor kénytelen leszel cserélni a tőkét nincs más megoldás.
Előzmény: sirhavai (2046)
szaki_pali Creative Commons License 2007.05.04 0 0 2054
Jót adtam be de nem jutott az eszembe a betegség. Az ESCA betegség tünetegyüttesről van szó (úgy puskáztam)
szaki_pali Creative Commons License 2007.05.04 0 0 2053
Szakik ehhez mit szóltok. A most ismert elv szerint a leromrást egyszerre több kórokozó is kiváltja ezért nem lehet pontosan meghatározni. Egyszer hallottam egy előadást erről és valami sommás véleményt ott is így fogalmazódott meg. A lényeg az , hogy amennyiben fertőzőtt a növény a leromlással akkor a tökében megjelenik és elszineződést okoz. Addig kell visszamenni míg a tőke egészséges része elő nem kerül, ha előjön akkor a tőke még megmenekül, ha nem akkor úgyis annyi neki.

részletesebben itt egy cikk (remélem Jót adok be)

http://www.ontsz.hu/hiraktualis.php?azon=49
alfi13 Creative Commons License 2007.05.04 0 0 2052
Szerintem is el lenne a jó megoldás és persze égesd el a beteg részeket.
Előzmény: szaki_pali (2050)
alfi13 Creative Commons License 2007.05.04 0 0 2051
Ugy nézem nem igen van aki ebbe a témába belenyúlna.
Én találtam egy könyvemben ehez hasonló tünetet az Sárga mozaik virusnak irja a betegséget . Ha tömegssen jelentkezik a leveleken mindenképpen vidd be egy növényvédő állomásra ott a szőlőhöz elég jól értenek.
Előzmény: Ferig (2035)
szaki_pali Creative Commons License 2007.05.04 0 0 2050
A csomagolást arra értettem, hogy netán fagytól akartad védeni a szőlőt és pl fóliával becsomagoltad volna. Ha befülled alatta akor is ilyen lehet. Nekem olyan érzésem van mintha a levegőtlenség, tulzott pára lenne az oka.

Ha egy vesszőt a pincébe raksz le ott is mutatkozik egy idő után hasonló dolog.

Én 1.) visszavágnám egészséges részig a tőkét. A tőkén ezt úgy nézném, hogy addig mennék viszza a karon amig a vágási felület tiszta nem lesz belül.

2.) ortocidot és rezet tartalmazó permetszerrel egyszerre kezelném a tőkét.

Sztem a gombát (én annak nézem) ezzel meg lehetne fogni.
alfi13 Creative Commons License 2007.05.04 0 0 2049
Mikor és milyen szerkkel permeteztél?
Gyomirtóztál e a közelben ?
Az a fehér valami a veszőről letörölhető? Ezek a foltok a vesszőn mintha szürkepenész lenne.
A metszéskor is már ilyen beteg volt a vessző?
Antisystem Creative Commons License 2007.05.04 0 0 2048

Jól látom, hogy mögötte valami frissen betonozott kerítés van?

ÜdV

Előzmény: sirhavai (2042)
Antisystem Creative Commons License 2007.05.04 0 0 2047

THX, de ilyet még nem láttam:)

ÜdV

Előzmény: RAMBO (2043)
sirhavai Creative Commons License 2007.05.04 0 0 2046
Március elején metszettem, és ezt a csomagolás kérdést nem értem.
Régi ültetésű a szőlő, a tőkék jórészt 20 év körüliek. Azokon ilyen csúnya a "fertőzés?", amelyik közelébe fa van, illetve árnyékosabb a helye! Tavaly is volt az egyik tőke fél karán, az a kar az idén ki sem rügyezett.
Előzmény: RAMBO (2044)
szaki_pali Creative Commons License 2007.05.04 0 0 2045
Szia!
Csomagoltad a szőlőt? vagy egyáltalán csak úgy lett rajta? Írj némi előzményt!

Olyan mintha pincében lett volna és a nedvesség meg a "jó levegő" (némi gombával) megtette volna a hatását.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!