Örömmel tudatom, hogy bár Hammondom nincs (MÉG!!!), Leslie-m viszont van, sőt, a zenekaromban a gitárosnak is!
Az enyém egy Dynacord DC-100 tranyós Leslie, két rotor, két sebesség - olyasmi, mint a Leslie 122.
Az övé egy olasz CRB vagy mi, egy rotor, két sebesség, és függőlegesen forog.
Na most, aki akarja azt a vartyogást élőben is hallani, azt várom a Jókai klubban, december 20-án, pénteken, este 7-kor, Trinity koncerten: A DC-100 ott lesz és NAGYON brutálul szól torzítóval!
Pedig az orgonahangot egy Roland XP-10es szolgáltatja, ami eléggé alap szintetizátor...
Hallgassátok meg!
Én gitáros vagyok, de ettől függetlenül, (vagy épp ezért) szeretem a Hammondot. Leginkább Leslie-vel, ahogy fortyog, hörög, pörögnek a hangszórók. Vagy a régi Uriah Heep, Deep Purple számokban, amikor torzítós hangszineket használtak. Sajnos, ma már egyre kevesebb igazi Hammondot hallani. Persze, mert egy B3-as ezer kiló, ki fogja szállítani, meg emelgetni, el se fér a mai klub szinpadokon.
De azért: vintage keys rulez! (Moog, Hammond, Rhodes, Mellotron stb.)
Szerintem vicces, hogy ugyanazon a hangszeren született az Emerson Lake & Palmer életnű nagy része, mint amin a Frakk, a macskák réme!
Ez nemcsak rossz használatot jelenthet, hanem mutatja a hangszer sokoldalúságát is:)
Annyira nem vagyok oda e hangszerért, mert a legtöbben rosszul használják, mint valami rossz szintit, csak a magas, nyújtott hangokat csiholják ki belőle. Elrettentő példa erre a 60-as, 70-es évek magyar tévéfilmjei, vagy a magyarított Flintstones magyarított főcímzenéi.
Van viszont valaki, aki megfelelő módon tudja használni, és ezzel még aránylag velem is meg tudja kedveltetni. Ez a valaki Ferdy Dörnberg, aki Axel Rudi Pell-nek is billentyűzik, de saját zenekara a Rough Silk is nagyon jó!
A Hammond orgona a világ egyik legizgalmasabb hangszere. Bár igen régen, 1935-ben találta ki egy Laurens Hammond nevű úr, a mai napig lépten- nyomon találkozunk jellegzetes hangjával. A hetvenes években, a rockzene hőskorában egyeduralkodó volt a billentyűs rockhangszerek közt, s bizonyos stílusok szinte elképzelhetetlenek nélküle.
A topicba várok mindenkit, aki technikailag érdeklődik, rajongó, tulajdonos, vagy csak egyszerűen imádja a Hammond hangját...írhatnak Hammond- játékosok elkötelezett hívei is!