Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Lehet, hogy bírta a gép, de azt te is tudod, hogy azért ennek a gépnek nem ez volt a normál terhelhetősége. A gépre kíváncsi lennék, egy linket csinálhatnál róla.
Igen igazad van, de ha nyáron a 40 fok melegben kint hegesztesz és egy pici tartalékot is akarsz, akkor legalább azt a 100A-t, 100% bi vel vigye, és akkor mindent megtettél az üzembiztonság érdekében, és egy kis tartalékod is marad.
Én, ha nekiállok hegeszteni, akkor azért egymás után nyomom a pálcákat, nem akarom azt nézni, hogy 10 percből most 4 perc szünet.
Egy pár kép a Rilon-ról, és a Hetra trafóm dinse csatlakozósra való átalakításáról.
A hetrát átkábeleztem, a Rilonnál betettem a gyári, és a 35-ös szerelt kábelt is.
sőőőt... gyakorlatlan barkácsolónak ha 30-35%-on tud 100A-t az is elég :-) nem fog olyan gyorsan hegeszteni, pálcát cserélgetni hogy kimaxolja a gépet :-)
Az otthon barkácsolók 95%-a 2,5-es elektródával hegeszt (vagy próbál hegeszteni) amihez a gyakorlatban egy 60% bi 100A-t tudó gép teljesen elég. (2.5-es rutilos elektróda 60-100A)
Aztán mindenki nagyobbat vesz mint amire szüksége van :-)
Úgy vettem le a tanácsokból, különösen maseratistiére, hogy a ~30-50 ezres kategória megfelelő (ha mma-ról beszélünk), vagy ha úgy tetszik, akkor a 140-160A teljesítmény, esetleg max 200ig (miért ne, ha ilyenben van 50 körül). Szerintem a barkács 99%-a 1-3,25 mm elektódával megoldható (legalábbis eddig nekem), tehát ennek megfelelő gép, de nyilván személye és barkácsolási kedve is válogatja. Ezen belül meg leginkább pénztárcafüggő a dolog. Nekem megvan az első számú jelölt (iweld pocketforce 200), de most elgondolkodtam a jasic-on is, de csak az ár miatt. Mivel az ár-érték arányt szoktam szem előtt tartani leginkább, ebben is az iweld említett modelljét tartom a legjobbnak a vélemények és adatok alapján.
Az ARC140 30 ezer, az ARC160 36 ezer bruttó. Csak kíáncsisából elkezdtem a vásárlás folyamatás és a kosárba így kerültek bele, illetve közben egy teljesen másik cégnél is ennyiért láttam. Ezek azért már elég csábító árak. Viszont letöltöttem a gyártói katalógust és ebben a kettőben valóban nincs vrd, meg sajna anti-sticking sem. A 140-es (Z237) 100% 63A, 60% 81A, a 160-as (Z238) BI 100% 72A, 60% 93A. az előbbinél 1-3,25mm elektróda, az utóbbinál 1-4mm-es van írva.
Szóval az árak miatt esetleg fontolóra veszem, bár igazándiból az iweld szimpibb, és bár 15-20-al több, de abba minden van és teljesítményben sem fog később esetlegesen kevésnek bizonyulni.
Ma megvettem a Nored Eye II pajzsot, hétvégén kipóbálom a régi trafóval.
Egyszerű amúgy, fel kell hívni az alfaweldet hogy ez most bruttó vagy nettó ár? (lehet a másik oldalukon is bruttó csak szarul van kiírva) Amennyiben ezek a bruttó árak akkor elég jó árban vannak a jasic-ok náluk, ha rájön az áfa, még akkor is jó árban vannak az iweld pocketpower-es árakhoz képest.
Amennyiben nem kell 200-as gép, akkor simán jó vétel e 3 közül bármelyik Jasic, felesleges a 200pocketforce-ért 14-el többet adni, az egy automata pajzs, vagy egy rendes kábelszett ára...
Csupán kíváncsiságból nézelődtem és van olyan oldal, ahol a Jasic ARC140 bruttóban 30480.-, de nem azért írom, hogy akadékoskodjak, csak nem nagyon értem a dolgot. Mondjuk ha így van, akkor azért elgondolkodtató, ha a pocketpower 150-el van kb. egy kategóriában.
Jaja. Akkor 14-el drágábban inkább az iweld. Jópofa, hogy 30480 + ÁFA (30480) ár van az áruházban feltüntetve, nomeg mégiscsak a problémás garanciaintézés ráragadt a cégre. Szóval Jasic ide, Jasic oda, a mentalitás maradt.
Nincs benne állítható arc force. Nincs ebben sem VRD hiába írják az oldalon .. igazából ez a gép az iweld kínálatában a pocketpower gépcsaláddal hasonló szint. (mondjuk ezen az áron olcsóbb mint a neki megfelelő iweld gorilla pocketpower 150)
A 200 pocketforce meg a jasic proarc gépcsalád iweldes alternatívája. (mondjuk itt már a jasic jóval többet tud, de majdnem dupla ár)
Tulajdonképp ha elég az a teljesítmény akkor elég jó vétel a Jasic
Mivel még pont nem vettem meg a kinézett iweld pocketforce 200 gépet, még időben kérdezem, hogy mivel tudna többet nyújtani a jasic arc 140-esnél, ha egyébként sosem használnék 3,25 elektródánál vastagabbat (legalábbis eddig nem volt példa rá)? Mert ha ez is elég, akkor áfával 30ért elég jó vételnek tűnik, még kábelcserével is és van rá 2 év gari elvileg.
Nekem is van egy alfaweld gépem igaz az tud awit is, miután lejárt a garancia kipróbáltam az elektródás részt is... végzi a dolgát. Amit az elektróda dobozán ajánlanak ampert arra beállítom és szépen dolgozik, +- kicsi finomítás. Az alfaweld sem megszokott márka itt, de a kijelző nálam beállításkor is mutatja az értéket.
A garancia soha nem érdekelt, nem azért vettem a gépeimet nem is kellet még a garanciális javítás. Sok igazi piacos gépem is van mert arra telik. Nem vonom kétségbe amit írsz több ismerősnek van ciril betűs gépe. DE az alkalmi hegesztőknek aki úgy gondolja, hogy néha előveszi a gépet és esetleg félévente elhegeszt 10 szál elektródát az esetek többségében igenis fontos a minél több garancia. Számtalanszor bebizonyosodott itt is.
Azt a 3-6? hónap garit a "netáruházas vásárosok" adnak ha adnak. A piacosok, ha visszajáró bekapcsolásit, ha emlékszik rád.Jellemzően számla sincs, a dobozban a garipapír is kitöltetlen.Mint régen a lengyelpiac.
Ezt a 20-30 körüli inverteres dolgot ezt sajna el kell engedni :-( Kicsit vissza olvasol láthatod hogy a 70-80-ba kerülő gépek mellé is vékony, és rövid kábeleket adnak (tehát szinte minden géphez hozzá számolhatsz minimum 6-7 m hegesztőkábelt, ha a dugókat csipeszt, elektródafogót megtartva átszereled)
Normális testcsipesz, elektródafogó, 2db dinze dugó, meg 2x4m 35mm2-es hegesztőkábel (ha magadnak rakod össze és mindenből jót veszel) az eleve simán 15.000 Ft, ha gyárilag összeszereltet veszel az ki sem jön 20-ból...