Keresés

Részletes keresés

Hepci Creative Commons License 2019.09.24 0 1 70283

Egy rendes rozsdamentes acél anyagában rozsdamentes, nem védő oxidrétegtől az...

Előzmény: Daeril (70277)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.24 0 1 70282

Az ízükkel általában nincsen probléma a sűrítményezett boroknak. A sűrítmény ugyanis egy íztelen, szagtalan szirup ami csak a cukortartalmát növeli a mustnak/bornak.

 

Amiért nem sportszerű sűrítménnyel tuningolva édes bort csinálni az az, hogy a természetes édesbor készítése egy drága, melós és kockázatos feladat. Amiatt mennyiségben és árban sosem tud versenyezni egy természetes édesbor a sűrítménnyel édesített borral.

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (70280)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.24 0 0 70281

Ezt a hozzászólást dezsőnek írtam és nem neked. Ő és mások talán értik. Te nem érted, mert nem akarod érteni.

 

Vitákban általában türelmes és kitartó vagyok, de veled most untam meg, hogy minden hozzászólásodban kiigazítsam, hogy, nem, nem azt mondtam, nem nem azt a szót használtam, nem úgy gondoltam, nem nem arra utaltam.

 

Nagyjából eddig tartottam elviselhetőnek a folyamatos személyeskedéseidet, cinikus beszólásaidat és teljesen felesleges kötekedésedet.

 

Napok óta nem más sem csinálsz csak hergeled magadat és puffogsz itt.

Előzmény: bajnár (70279)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2019.09.23 -9 0 70280

A gregorián pince édes szürkebarátja ilyen mustsuritmennyel lett dopingolva, ha jól értettem a kómás fejemmel-;)

Az eredmény egy szinte haraphato beltartalmu nagyon finom bor lett.

Előzmény: BZoltan (70271)
bajnár Creative Commons License 2019.09.23 0 0 70279

"Én személy szerint végtelenül cinikusnak tartom az aggodalmat, hogy jaj, csak meg ne bántsuk szegény konvencionális termelőket, mert még a végén diszkreditálásnak vesznek valamit. Tényleg miattuk aggódjak? Tényleg azért fogalmazzunk diplomatikusan, hogy a konvencionális agrártermelő cizellált lelkecskéje meg ne sérüljön? Miközben pusztul alattunk a termőföld és a fogyasztók tömegeit értéktelen szeméttel eteti az élelmiszeripar? Mint a hímes tojással úgy kell bánni az pillangólelkű termelőkkel, de a fogyasztót csak etessük a ganéval."

Atyaég, ekkora kamupozőrködést, ilyen álszenvedélyes lájksovár hozzászólást rég olvastam (audiovizuális aláfestésnek esetleg ehhez mit szólsz? https://www.youtube.com/watch?v=XAi3VTSdTxU&feature=youtu.be&t=226 ), szép karrier várna rád propagandistaként. 

Mindeközben az a legszebb, hogy te véled úgy, hogy félremagyarázlak, de olybá tűnik, vagy nem sokat értettél meg a mondandómból, vagy még inkább csak direkte csúsztatsz.

Nem azért nem bántjuk ugyanis a szegény konvencionális termelőket, mert sérül a lelkük. Eleve nem arról szájtéptünk, hogy mit tesznek ők a környezettel. Az inkriminált állítás azt mondja, hogy ők nem készíthetnek olyan bort, ami a termőhelyet tükrözi. Ez pedig nem igaz (a hatás kedvéért kihúzzam én is vastagon, csupa nagybetűvel?), akármennyire is erős a meggyőződésed arról, hogy mi éppen a legfontosabb tényező az összetevők közül. Tudománytalan. Ha nincs tobzódó talajélet, attól még vannak rendelkezésre álló tápanyagok, a talaj kötöttsége, vízháztartása, pH-ja, stb, hogy a klimatikus és egyéb tényezőket most ne is soroljam. A növény gyökérzete kapcsolatban áll talajlakó organizmusokkal, amik jótékony hatással vannak némely funkciójára, de tőlük függetlenül is képesek felvenni a számukra létfontosságú hozzáférhető anyagokat, kölcsönhatásba lépni a szükségleteiket kiszolgáló elemekkel, amik mind-mind meghatározzák a növény biológiáját, milyenségét, így értelemszerűen a termést is (ha nem így lenne, eleve belepusztulnának a konvencionális termesztésbe). Tehát biztosan tudható, hogy van egy csomó egyéb faktor, amit a termőhely határoz meg virágzó talajélettel vagy anélkül. Így gondolkodó ember számára egyetlen következtetés marad: a KA-féle kijelentés eleve hamis, bárhonnan is nézzük. Az csak a hab a tortán, hogy a valótlan állítást megfejelte egy klasszikus ráspizással. Illetve, hogy te átnyargaltál egy másik területre, összemosva azokat az igazad bizonyítandó, amit néminemű érzelmekre ható megerősítéssel igyekeztél megtámogatni.

Előzmény: BZoltan (70274)
naivkezdo Creative Commons License 2019.09.23 0 0 70278

sajnos ez van az olcsó saválló tartályokkal.

 

Előzmény: Norbi... (70259)
Daeril Creative Commons License 2019.09.23 0 0 70277

Nem, dörzsit ne, legalábbis megfelelő utókezelés nélkül semmiképpen! Rozsdamentes anyagok rozsdamentességét passziváló pasztával lehet visszaállítani. Helyi hegesztős boltban kérdezz rá passziváló pasztára, rákened rászárad, lemosod és visszaáll a védő oxidréteg!

Előzmény: Hepci (70270)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.23 0 0 70276
A magánrepülőgépnél mindenképpen környezetkímélöbb. Elektromos autóba lehet atom/nap/szél energiából tankolni. A repűlő még ugye csak ketozinnal megy.
Előzmény: Törölt nick (70275)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.23 0 0 70275

Elektromos autóval? Az miért környezetbarát?

Előzmény: BZoltan (70272)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.23 0 2 70274

Valamit csinálni kell.

 

Az élelmiszeripar és a mezőgazdaság globálisan óriási válságban van.

- iszonyatos túltermelés van, hogy az egyre hízó nyugat pazarló zabálását és maradék kukázását ki tudjuk szolgálni

- a fogyasztók elhitték, hogy nekik joguk van a Föld bármely pontján megtermő javak mindegyikéhez 7/24/365 a világ bármelyik szupermarketjében... ráadásul olcsón

- a termőföldek globális degradációja már rég kényszerpályára és halálspirálba kergette a legtöbb termőhelyet
- az agrárium globálisan az egyik legnagyobb környezetszennyező, legnagyobb vízpazarló és legnagyobb széndioxid kibocsátó

- az agrátermékek globálisan egyre hitványabbak, egyre alacsonyabb tápértékkel rendelkeznek. A minőségi éhezés már a jómódú nyugati középosztályban is társadalmi probléma.

 

De még sorolhatnám...

Szóval mi is a határ? 

 

Én személy szerint végtelenül cinikusnak tartom az aggodalmat, hogy jaj, csak meg ne bántsuk szegény konvencionális termelőket, mert még a végén diszkreditálásnak vesznek valamit. Tényleg miattuk aggódjak? Tényleg azért fogalmazzunk diplomatikusan, hogy a konvencionális agrártermelő cizellált lelkecskéje meg ne sérüljön? Miközben pusztul alattunk a termőföld és a fogyasztók tömegeit értéktelen szeméttel eteti az élelmiszeripar? Mint a hímes tojással úgy kell bánni az pillangólelkű termelőkkel, de a fogyasztót csak etessük a ganéval.

 

Emlékszem... sosem felejtem el, mert majdnem sugárban leokádtam a sok takonygerincű szarházik akik egy HNT gyűlésem úgy háddekéremeztek és verejtékeztek amikor megtudták, hogy az EU-ban már vannak mozgalmak és politikai szándék, hogy a borok címkéjéra rá kelljen írni, hogy mit tartalmaz mint minden más élelmiszernél. Ne tudd meg, hogy milyen hirtelen egységfrontba állt a sok faszfej... De majd vigyázok az ő lelkecskéire is, hogy semmiképpen ne érezzék diszkreditálónak ha azt mondom, hogy a gyomirtótól, rovarirtótól és felszívódó szerektől  tocsogó ültetvényeikről származó bor termőhelyi hitelessége bizony szenved némi deficittől.

Előzmény: dezso (70269)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.23 0 0 70273

Az a baj, hogy marhára nehéz úgy megfogalmazni az identitásunkat, úgy felvállalni egy értékrendet, hogy azzal ne polarizáljunk egyáltalán.

 

A paradicsomos analógiát nézve, igen, ha van egy közmegegyezés, hogy a genetikai azonosság egy adott mértékéig még paradicsomnak hívjuk. Na, de az a kérdés, hogy a genetika miatt vagy a beltartalmi értékei miatt esszük a paradicsomot? Tényleg elég ha genetikailag stimmel a növény, de nincsenek benne azok a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, tápanyagok?

 

A pékes analógiát tovább használva az a nagy helyzet, hogy bizony felmerül a kérdés, hogy meddig is kenyér a kenyér. Elég-e a kenyérséghez az, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv definíciójának megfelel? Mert annak megfelel a teszkós kenyér is... amit én nem adnék a gyerekeimnek.

 

 

De leszólni persze tényleg nem szabad senkit.

Előzmény: syntaxerror (70268)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.23 0 0 70272

Az egy jogos pont, hogy a szélsőséges álláspontot nehéz - ha egyáltalán lehet - a skála egy valós pontjaként értékelni. A szélsőséges álláspontokra azért van szükség, hogy tudjuk milyen irányba tartunk.

 

 

"nem hiszem hogy ki lehetne például jelenteni olyat, hogy aki repülővel utazik az nem lehet környezetvédő."

 

 

Mondjuk aki egy Budapest - Bécs útvonalat magánrepülővel tesz meg és nem vonattal vagy elektromos autóval, ha amúgy ezt megtehetné akkor az bizony nem lehet hiteles környezetvédő.

 

Ahogy az aki megtehetné, hogy nem dobja el a szemetet a Somlón és mégis eldobja az sem lehet hiteles környezetvédő.

 

Ahogy aki rovarirtót fúj ki egy ültetvényébe az tényleg ne áradozzon a termőhelyi jellegről, mert éppenséggel kiirtotta annak egy fontos komponensét.

Előzmény: syntaxerror (70267)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.23 0 0 70271

"miert ne lehetne pl. mustsuritmenyt hasznalni a borkeszitesnel? "

 

 

Mustsürítménnyel tuningolni a mustot egy olcsó és kockázatmentes módja elérni egy olyan beltartalmi értéket (a sok közül egyet) amit a másik termelő több munkával, magasabb költséggel és nagyobb kockázattal ér el. Mindezt úgy, hogy ugyanarra a piacon, ugyanazon fogyasztók kegyeiért versenyeznek mindketten.

 

Lényegében doppingolás.

Előzmény: altimus (70266)
Hepci Creative Commons License 2019.09.23 0 0 70270

Pl. finom vizes polírpapírral.

De esetleg kérdezd meg a tartály gyártóját, hogy ez most hogy...

Előzmény: Norbi... (70259)
dezso Creative Commons License 2019.09.23 0 0 70269

Szerintem ezekre az objektumokra (jobb hijan nevezzuk oket igy) nyugodtan lehet mondani, hogy kenyernek, illetve paradicsomnak latszo targy.  Mert amig egy teszkos kenyer osszetevoi hosszabb listat tesznek ki, mint egy kozepesen nagyon bonyolult Alain Ducasse curkraszkoltemeny, addig nehez biztonsaggal allitani, hogy az nem valami, amit tortenetesen kenyer formaban tesznek a polcra.

 

Persze nehez megmondani, mi a hatar.

Előzmény: syntaxerror (70268)
syntaxerror Creative Commons License 2019.09.23 0 0 70268

Tényleg érdekes a téma és fontos hogy meghúzzunk határokat de ezt mindenkinek egyéni dolga megtenni. Te mondhatod azt, hogy számodra X technológia és Y vegyszer nem elfogadható, ez egyesek szemében lehet pozitívum, mások szemében meg lehet hogy mindegy. Van olyan is amiről már eljutott odáig a konszenzus, hogy jogszabályban, termékleírásban rögzített hogy mi nem engedhető meg. A többi esetben pedig ez a termelők és fogyasztók értékítéletére van bízva, esetleg lehet szövetkezni a hasonlóan gondolkodókkal és meghatározni magunk számára követendő elveket (ebben a Terra Hungarica egyébként szimpatikus) viszont szerintem visszás ez alapján leszólni a többieket akik nem követik ezeket.

 

Amikor a pék leszólja a kenyérgyárat hogy ami ott készül az nem kenyér, az is visszás számomra. Mondja azt, hogy ott gagyibb kenyér készül, sok adalékkal, és igaza lesz. A pirosas izé leginkább az amivel kapcsolatban hajlamos vagyok szélsőséges véleményre, de azért az is mindaddig paradicsom amíg genetikailag egy határértéken belül tér el ;) de tény hogy ami itthon boltban kapható annak mondjuk paradicsom íze nem mindig van.

Előzmény: BZoltan (70265)
syntaxerror Creative Commons License 2019.09.23 0 0 70267

Azt hiszem számomra azért más a kettő, mert a szélsőséges álláspont már nem a skála egy pontjaként értelmeződik. Kvázi mintha a mennyiség átcsapna minőségbe, a 0 fokos víz már jég, a 100 fokos víz meg már gőz, ezekkel kapcsolatban nem lehet arról beszélgetni hogy a víz meleg-e vagy hideg. Ha teszel egy kijelentést ami szerint valami lehetetlen, vagy értelmetlen, az nem csak egy fokozatbeli dolog hogy te erősebben éled meg az adott tényezőt.

 

A klímaváltozás használható példa, mindannyian egyetértünk (remélem :) ) abban, hogy az emberi tevékenység nagymértékben hozzájárul a melegedéshez, azt is tudjuk hogy a légi közlekedés hozzájárul, de nem hiszem hogy ki lehetne például jelenteni olyat, hogy aki repülővel utazik az nem lehet környezetvédő.

Előzmény: BZoltan (70264)
altimus Creative Commons License 2019.09.23 0 0 70266

szamomra, mint fogyaszto szamara, az egyetlen igazan fontos dolog a hitelesseg. hogy pontosan tudjam mint vasarolok. nekem bizonyos praktikak meg akar bele is fernenek a tolerancia szintembe. miert ne lehetne pl. mustsuritmenyt hasznalni a borkeszitesnel? csak tudjam, hogy azt hasznaltak, es ennek alapjan majd eldontom, hogy leveszem-e a polcrol az uveget.

Előzmény: BZoltan (70265)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.23 0 0 70265

Egyébként szerintem bitang jó ez a téma és nagyon érdekes, hogy mire is jutunk.

 

Gondolj bele... pontosan ugyanez a konfliktus van borászati technológiák esetében és a hitelességre való hatásuk esetében.

 

Szabad-e mustsűrítménnyel erősíteni a mustot? Szabad-e pótolni a savat, ha az kevés? Meg ugye van még sok száz nagyon megosztó, nagyon polarizáló kérdés.

 

Van-e tudományos módja megmérni egy bor hitelességét, tisztaságát, autentikus voltát? Mindenki tudja, hogy vannak ezen a téren fundamentalisták, ahogy vannak az opportunizmus határát súroló engedékenyek.

 

Pontosan tudjuk, hogy hova vezet az, ha minden fegyvert bevetünk azért, hogy egy bor olyan ízű és olyan árú legyen amilyennek a piac elvárja.

De ha nem a borról beszélünk, hanem a kenyérről, kolbászról, tejről akkor ugyanezek a kérdések felmerülnek.

Nos, akkor kutyapicsázzuk a péket aki büszkén áll a kemencéje mellett és dagadó mellel mondja, hogy ő bizony só-liszt-víz hármason kívül mást nem használ és az a termék amit adalékanyagokkal készítenek a kenyérgyárban az márpedig nem kenyér?

 

Hol a határ, meddig lehet elmenni úgy, hogy egy zöldségről ki merjük mondani, hogy ez bizony már nem paradicsom... akkor sem ha megpukkad az aki szerint viszont az a pirosas izé a polcon az paradicsom.

Előzmény: syntaxerror (70263)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.23 0 0 70264

" álláspontja nem ugyanolyan meggyőződés, hanem a kételkedés"

 

Kételkedés miben?

 

A vallásos analógiád értelmében a szkeptikus nem azon gondolkodik, hogy Allah vagy Jehva, hanem kételkedik az egész kérdés legitimációjában. 

 

Esetünkben azt illetőleg konszenzus van, hogy bizonyos vegyszerek használata rongálja a termőhelyet. Amiben nincsen egyetértés az az, hogy ezen rongálás mértéke mekkora.Vannak akik szerint végzetes és van akik szerint nem. Sem pro, sem kontra tudományos érvek nincsenek.

Szerinted ilyenkor mi az etikus és tudományos módszertanilag elfogadható válasz? Különös tekintettel arra, hogy a kérdésben mindenképpen állást akarunk foglalni.

 

Ha egy pindurkát megengedhetném magamnak a demagógiát akkor azt mondanám, hogy azt sem tudjuk, hogy bizonyos emberi tevékenységek mennyire járulnak hozzá a klímaváltozáshoz. De azt tudjuk, hogy összességében ez a fő probléma és azt is el tudjuk dönteni, hogy hogy az egyes tevékenységek hozzájárulnak-e avagy sem. De attól, hogy nincsen formulánk arra, hogy egy-egy terület pontosan hány fokkal növeli a globális tevékenységet attól még tudjuk, hogy valamennyivel növeli.

Amit én mondok az az, hogy innentől vérmérséklet, meggyőződés és egyéb szubjektív tényezők alapján döntheti el mindenki, hogy mennyire és mi miatt veri a tam-tam dobot.

Előzmény: syntaxerror (70263)
syntaxerror Creative Commons License 2019.09.23 0 0 70263

Végigolvastam az egész threadet a napokban, és már nem bírom megállni hogy ne szóljak bele :)

 

Az egyik álláspont szerint lehetetlen konvencionális szőlészet mellett megmutatni a termőhelyet (merthogy a gyomirtók stb hatása erre végzetes), a másik álláspont szerint nem az. Miután abban egyetértetek, hogy tudományosan nem bizonyítható hogy a hatás mekkora, arra jutottál hogy meggyőződés kérdése, megállapítod hogy ezen értelmetlen vitatkozni. Kvázi egyenrangú meggyőződésként tekintesz az alap állításra és annak tagadására. Ez olyan, mint ha pl kétféle vallásos meggyőződés között lenne vita és azt mondanád hogy értelmetlen vitatkozni hogy a buddhizmus vagy a kereszténység az igaz út, és tartsuk tiszteletben egymás vallását. Én ugyanakkor úgy látom, hogy Bajnár álláspontja nem ugyanolyan meggyőződés, hanem a kételkedés. Nem egy másik vallás képviselete a hasonlatban, hanem a szkepticizmusé. Azaz, hogy meggyőződés alapján ilyen kijelentéseket tenni az tudománytalan, és épp ezért helytelen, tehát kritikával kell viszonyulni hozzá. Ebben mindenképp igaza van szerintem. Nem a cáfolónak hanem az állítónak van bizonyítási feladata.

 

Ez pont olyan, mint ha azt mondanám hogy Isten létére nincs bizonyíték tehát ne fenyegess engem kárhozattal. Amikor ezt mondom, szükségszerűen igazam van, függetlenül attól, hogy mi a meggyőződésed, mindaddig amíg nem tudsz bizonyítékot felmutatni.

Előzmény: BZoltan (70262)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.23 0 0 70262

Ja, juteszembe... az amit te szavakon való lovaglásnak és árnyalatokon rugózásnak mondasz az nem más minthogy én ragaszkodom ahhoz, hogy azzal vitatkozzál amit én leírtam. Az elmúlt pár nap alatt vagy tíz alkalommal kellett szólnom, hogy nem én olyant nem írtam amit te nekem tulajdonítasz. De a korábbi csörték során is gyakran előfordult, hogy a vita hevében te nem azt olvastad ki a hozzászólásaimból amik azokban álltak. Aztán amikor ezt megemlítem akkor jössz azzal, hogy de biztos én azt gondoltam, meg hogy a hozzászólásom biztos arról szól. Szóval nem, Zoli... nem. A hozzászólásaim szóról szóra arról szólnak amiket leírok. 

 

 

A témát lezárva annak azért mindenképpen örülök, hogy nem kevés szóváltás után odáig csak eljutottunk, hogy mindketten egyetértünk abban, hogy a  gyomirtók, rovarirtók és felszívódó növényvédő szerek bizony negatív hatással vannak arra a talajéletre és biológiai környezetre amelynek mindkettőnk szerint szerepe van a termőhelyi jelleg kialakításában.

 

Amiben nem értünk egyet az az, hogy ez a negatív hatás végzetes avagy sem. Szerinted nem végzetes, mások szerint pedig az.

 

Ha jól értettem abban is konszenzusra jutottunk, hogy a termőhelyi jellegért felelős komplex rendszerben a talajélet és a biológiai környezet szerepének jelentőségéről nem tudunk tudományos megalapozottsággal semmit mondani. Ennek tudatában szerinted tudománytalan azt mondani, hogy ez értékrend vagy meggyőződés kérdése, szerintem pedig ha egy témát a tudomány nem rendez akkor ott marad a szubjektív megítélés.

közhely, de nem vagyunk egyformák...nem kell egyformán látnunk ezeket a kérdéseket. 

 

Amit viszont örömmel vennék tőled, ha ezen különbségeket nem minősítő, nem személyeskedő módon kezelnéd.

 

Azt pedig teljesen a témától függetlenül javaslom neked - és ezt nyilván vastagon le fogod szarni -, hogy ne vessed egy organikus rendszerben dolgozó bortermelőnek a szemére, hogy meg van győződve arról, hogy az általa alkalmazott technológia a legjobb. Ahogy ne vessed egy elsősorban organikus borokkal dolgozó kereskedő szemére azt, hogy meg van győződve az általa képviselet termékek elsőrendűségével.

 

Ha te vagy bárki ezt kirekesztőnek vagy diszkreditálónak találod, akkor az a probléma rólad és nem rólam szól. Ne azzal foglalkozz, hogy a shiraz hogyan fogalmazza meg a borkereskedésének a küldetését és ne azzal foglalkozz, hogy én hogyan fogalmazom meg a saját víziómat a tükéletes borról és a tökéletes termőhelyi hitelességről. Foglalkozz azzal amit te csinálsz és ne azokat ekézzed akik már megtalálták a saját útjaikat.



 

 

 

 

Előzmény: bajnár (70256)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.09.23 0 0 70261

Szerintem rossz helyre írtál, létezik egy Borászat topik, oda kéne fordulnod.

Előzmény: Norbi... (70259)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.23 0 0 70260

Persze, hogy nincsen kizárólagos tipicitás. Pont ezt mondom én is. A vulkanikus borvidékek közös megmozdulása emiatt nem is erre épül. 

Előzmény: bajnár (70257)
Norbi... Creative Commons License 2019.09.23 0 0 70259

Üdv.

 

1. Ki mennyire ülepíti a mustot? Idén úgy döntöttem csak a legalsó 1/3 részt nem engedem bele az erjesztőtartályba olyan 18 óra ülepítés után.

 

 

2. Összehoztam egy hordó hűtést, mielőtt élesben kipróbálom gondoltam letesztelem sima csapvízzel:

Kb. félig engedtem egy rozsdamentes acéltartályt csapvízzel ami néhány napot lehetett benne. Miután ezt kiengedtem belőle bosszankodva tapasztaltam hogy a hordó alján megjelent néhány darab apró rozsdafolt?!?!

Elég apróak, remélem nem fog tovább terjedni.

 

Van valakinek ötlete mivel lehet ezt eltávolítani?

 

BZoltan Creative Commons License 2019.09.23 0 0 70258

"gyakorlatilag az egész hozzászólásod a terroir-don tisztára mosásáról szól, gondolom érintettséged miatt."

 

Továbbra is csak azt tudom mondani, hogy azt illetőleg, hogy az én hozzászólásom miről szól én vagyok a legilletékesebb.

 

Hogy milyen érintettségről beszélsz azt nem értem? Arra gondolsz, hogy a Terroir Club-nál kaphatók a boraink? Na és? Gondolod, hogy annyira gyík vagyok, hogy amiatt a párezer palack bor miatt én  most benyalok a shiraznak? Ennél sokkal többért nem szoktam megalkudni elvi kérdésekben.

 

Ráadásul konkrétan leírtam, hogy _NEM_ÉRTEK_EGYET_A_SHIRAZZAL_  :) Ennél egyértelműbben nem tudom ezt neked elmondani.

 

 

"Ha te ebben az állításban találsz rációt és nem tartod kirekesztőnek, a te dolgod,"

 

Többször és alaposan leírtam, hogy én erről mást gondolok és az én vonatkozó véleményem ebben a témában ennél konszenzus-készebb. 

Elhiszem, hogy valamiért zavart okoz a képben, hogy nem illeszkedik az állásponton az előítéletedhez. Sajnálom...de akkor is ez a valóság.

Előzmény: bajnár (70256)
bajnár Creative Commons License 2019.09.23 0 0 70257

Én mondtam egyet, de sztem ez a kizárólagosság is fölös kitétel, a szőlőfajták közt sincs olyan, aminek a karaktere csak és kizárólag egyetlen fajtában érvényesülne.

Előzmény: BZoltan (70255)
bajnár Creative Commons License 2019.09.23 0 0 70256

Istenem, gyakorlatilag az egész hozzászólásod a terroir-don tisztára mosásáról szól, gondolom érintettséged miatt. Ez a végtelenbe mutató lovaglás a szavakon, árnyalatokon való rugózás nekem fárasztó. Leírtam már mindent. A lényeg az, hogy KA kereskedőpartnered állítása szerint nem lehet beszélni termőhelyi karakterről, vulkanikus borokról, amennyiben az konvencionális módon készült. Ha te ebben az állításban találsz rációt és nem tartod kirekesztőnek, a te dolgod, engem biztosan nem tudsz meggyőzni erről, én ezt a témát ezennel elengedtem.

Előzmény: BZoltan (70254)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.23 0 0 70255

John Szabo is hangsúlyozta és ebben egyet is értek vele, hogy bár vulkanikus borok között van sok érzékszervi hasonlóság, olyan tulajdonságot ő nem talált ami csak és kizárólag a vulkanikus borokra lenne jellemző.

 

 

A sós, tűzköves (öngyújtó szikrás), ásványos, enyhén kesernyés jegyeket én is jó fogódzónak tartom. De mindezeket a jegyeket külön is és sokukat együtt is éreztem már nem vulkanikus talajon termett boron és nagyon sok piszok jó vulkanikus bort ittam már amikben ezen jegyek egyike sem volt jelent. Én emiatt nem tartom ezeket perdöntő jegyeknek.

 

De mondom... én extrémista vagyok. Én azt tartom, hogy a termőhelyi jelleg az nem egy íz- vagy illatkép amit célként lehet kitűzni vagy számon lehet kérni. A termőhelyi jelleget én a kiindulási pontnak tartom amivel ha jól bánik a termelő akkor biztosan egy egyedi és karakteres bort fog kapni eredményként.

 

 

Egyébként szerintem ez a termőhelyi jelleg mint borkép fixáció még abból az időkből maradt itt amikor tényleg határozottan egyedi karaktere volt egy-egy borvidék borának. De azt te is pontosan olyan jól tudod, hogy akkoriban a borvidéki borok alapvetően házasítások voltak és vélhetőleg a borvidéki jelleget a helyi fajták, helyi változatok és a helyi technológiák határozták meg elsősorban.

Előzmény: bajnár (70252)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.23 0 0 70254

"...adott témán belül sztem ennek nincs jelentősége."

 

Szerintem semmilyen témán belül nincsen jelentősége. Online fórumokon nem illik és nem is szokás semmilyen módon és értelemben személyeskedni.

 

 

"Azt írod egymást ismerő emberek, ami nem esetünkben nem ül."

 

így van. Ezért nem látom értelmét a szurkálásaidnak. Én igyekszem is moderálni magam. Elhiheted, én is be tudnék szólni neked, de nem szoktam.  Néha engem elkap a hangulat. Az sem helyénvaló.

 

 

"ha nem értesz egyet vele, akkor a kijelentés lényegi tartalmával, mondanivalójával se érthetsz egyet, ez elég világos."

 

 

Én ezt nem így gondolom. De már leírtam, hogy bár a mondattal magával nem értek egyet én érteni vélem a gondolatot ami a szavak mögött van és azt én meg tudnám fogalmazni kevésbé sarkosan.

 

 

"ha valótlanságot állít az valótlanság marad"

 

Úgy gondolom, hogy ebben a kérdésben erről nincsen szó.

 

Azt már megbeszéltük, hogy a gyomirtószerek, rovarölőszerek és a felszívódó növényvédő szerek káros hatást gyakorolnak a talajéletre és a szőlő biológiai környezetére. Ezt te sem kérdőjelezed meg. Azt sem vitatod, hogy a talajélet és az ültetvények környezete hatással van a bor termőhelyi jellegére.

Amiben nem értünk egyett az ennek a hatásnak a mértéke. De ahogy te azt nagyon helyesen megállapítottad ezt a mértéket semmilyen tudományos tény alapján nem tudjuk meghatározni. Ezen túl pedig ez egy véleményes kérdés. Szerinted lehet csekély, mások szerint pedig lehet drámaian nagy.

 

 

"Nem ezt mondja. Hanem azt, hogy gyakorlatilag egyféle üdvözítő mód van a termőhely bemutatására."

 

Te pedig azt mondod, hogy nem csak ez az egyféle üdvözító módja van ennek. Tudományos alapja a te kijelentésednek pontosan annyira nincs mint az övének. Ugyanis a termőhelyi tipicitás - mint abban már szerintem megegyeztünk - nem egy objektíven mérhető valami.

 

 

"Ez ismét egy hazabeszélés és védőbeszéd szeretne lenni..."

 

Nem, nem szeretne az lenni. Azt illetőleg hogy mi szeretne lenni pedig úgy gondolom, hogy én vagyok az illetékes. Tényleg ne haragudj, de egyelőre én jobban tudom, hogy miért és milyen szándékkal írok le valamit.


Amúgy logikailag teljesen helytállónak tartom továbbra is azt a kijelentést, hogy nincsen olyan tény, adat vagy érv amelyek alapján meg lehetne állapítani, hogy a  talajélet bármilyen módon való pusztítása pontosan milyen mértékben  van hatással termőhelyi jellegre így ennek a megítélése az egyéni meggyőződésen múlik.

 

 

"Ezért tartom azt tudományos és etikai szempontból is nagyon rossznak. "

 

Vagyis egy olyan kérdésben amiben nincsen tudományosan megalapozott válasz úgy gondolod, hogy tudománytalan egy szubjektív álláspontot megfogalmazni. Én ezt ellentmondásosnak tartom.

 

Előzmény: bajnár (70251)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!