"Hány ezer kilowatt nyereséget tervezel és azt hány évig szeretnéd eltárolni :), hogy KIZÁRÓLAG a mészhomok tégla hőtárolása elég neked?"
"Senki sem mondta, hogy ne legyen hőtárolás (ha képesnek érzed magad VALÓBAN nyereséges déli ablakok összehozására),
viszont ha létezik a piacon mondjuk 10%-kal gyengébb hőtárolású tégla egy millió forinttal olcsóbban, akkor NAGYON jól meg kell tudnod indokolni, hogy azt a plusz milliót egész pontosan miért is szeretnéd elkölteni.
És indoklásnak nem fogadom el zt, hogy "a szomszéd is csinálta és jó lett a háza" mert a te házad egy millióval olcsóbban is (majdnem) ugyanolyan jó lehetne."
A mészhomok téglára azért esett a választás, mert nem nagyon találtam mást.
A tömör téglával buktam volna a kötőanyagon és a munkadíjon, no meg a többlet vakolaton.
Betonból nem akartam falat.
Mást meg nem nagyon ismerek.
Mostanában hallottam róla, hogy van a Wienerbergernek is tömörebb falazó eleme, de az sem sokkal olcsóbb, ráadásul nem profi minőség, tehát ragasztani nem lehet, a felülete sem sima.
Ez volt a kiinduló alap.
Ha tudsz jobbat és olcsóbbat, vagy csak simán olcsóbbat, akkor ne fogd vissza magad, a következőt abból építem :)
Ez már "sajnos" ebből lett építve.
A szomszédba mindenki vázkerámiából épített. A környéken nem is nagyon ismerik a Silkát :)
Szerencsére ezek a dolgok nem szimpátián és egyének szubjektív meggyőződésein múlnak. Mint mondtam, de ezt biztos te is tudod, ha papíron megfelel akkor mehet és rá kell kerüljön a pecsét...
Ma meg már tervezői felelősség, nincs önkorm. kontroll.
Állnak ilyen házak, szoktam látni (régi építés vakolatlanul), persze nem hatalmasak.
"Egy kicsivel drágább ez, egy picivel drágább az, ennyi nem számít...
Ilyen laza költségkezelés után szokott felmerülni a következő kérdés az építkezés végén: DE HOGY A FRANCBA KERÜLHETETT A HÁZ A TERVEZETTNÉL 8 MILLIÓVAL TÖBBE?
Na így."
Valahogy eddig még mindig sikerült tartani a tervezett költségvetést. Van ahol egy kicsit drágább lett, van ahol tudtam spórolni menet közben, természetesen nem a minőség rovására.
Addig míg az új építésű lakásokhoz képest jóval alacsonyabb négyzetméter áron építkezek, addig úgy gondolom csak nyertem az ügyön.
Telekkel együtt ~220.000 Ft/m2 a házam építési költsége.
A lakások jelenleg 375.000 Ft/m2 áron vannak kisvárosunkban, és ez csak felfelé megy. Látom, hogy miket építenek bele. Az alapján még 160.000 Ft/m2 árat is csak félve adnék érte.
Egy ismerős végleg lemondott arról, hogy valaha is hozzájuthat valamilyen állami hőszigetelési támogatáshoz,
ezért a következőt tervezzük:
- régi vakolat felületének "megborotválása" magasnyomású mosóval (laza szemcsék eltávolítása)
- mélyalapozás
- 8 centi vastag olcsó hőszigetelő lapok falhoz ragasztása létráról (most nincs pénz állványra sem), közvetlenül a falsíkra, szóval nagyjából telibe ragasztva
- felület lekenése olcsó kültéri alapozóval
- X év spórolás (a jelenleginél durván alacsonyabb éves fűtésköltség mellett)
- rendes állványozás
- teljes felület lecsiszolása a szükséges mértékben,
- dübelezés kihagyása saját felelősségre (az alsó hőszig. réteg telibe van ragasztva a vakolathoz!)
- második hőszigetelő réteg felrakása (ekkor lesz kialakítva a sík felület is)
- hálózás, maszatolás, csicsázás.
Most azon folyik a vita, hogy én még az alapozó festést is megspórolnám, mert szerintem a Nap nem tsz annyi kárt mondjuk 5 év alatt a az EPS felületében, mint amennyibe az alapozás kerülne.
Én azt tervezem, hogy az ősszel felrakott lapokat most behálózom és glettelem, hogy a nagy meleg nem tegye tönkre a grafitos lapokat.
Viszont egyrészt nem vagyok biztos annyira magamban, hogy az első réteg tökéletesen sima lesz, de az állvánnyal menni kell tovább és nem biztos, hogy az első fázisnál lesz időm új, simább réteget felvinni. Ezért kérdeztem, hogy a ragasztó anyagra lehet-e később még egy vékony réteget ráhúzni.
Tehát nem lesz a műanyag napon.
Az alapozóval kapcsolatos kérdést pedig azért tettem fel, mert az esetleg belefér a keretbe és máris szebb lenne a ház, mint a szürke ragasztó.
"A kérdés, hogy ezt később már nem lehet megcsinálni?"
Ha úgy hagyod félbe a hőszigetelést, hogy a Nap UV sugárzása nem ér semmi műanyagot (hálót/habot), akkor akár öt év múlva is folytathatod a munkát valószínűleg, ahol abbahagytad (eközben pl össze tudtad spórolni a pénzt pl a szép vakolatra).
Ha kénytelen vagy úgy félbehagyni, hogy a Nap utána még évekig éri a habot, akkor a munka folytatása előtt nézze meg egy szakember, hogy szerinte lehet-e folytatni, vagy előbb le kell csiszolni a felső (napégette) réteget.
"Azzal miért nem számolsz sosem, hogy pl. a mi tervezett netto 120m2 házunknál 30-as tégla helyett 25-ös mészhomok téglával nyerünk 2.5m2-t, az bőven behozza a drágább árát."
Ha ezért a plusz 2,5 m2-ért cserébe egy millió forinttal drágább falazóanyagot választottál, akkor igen drágán jött ki az a négyzetméter ;)
"Tervezőnk szerint egy hasonló házon tavaly 70 ezerrel volt drágább a mészhomok sima 30-as téglához képest."
Ezt az állítást szerintem meg kellene támogatni néhány valódi számmal is a tervező részéről :)
Mondjuk az összehasonlításban szereplő kétféle tégla pontos megnevezése, a kétféle falazás eltérő normaideje (ez utóbbi "apróságot" szeretik kifelejteni a számításból, pedig DURVA eltérések is vannak) és a szállítási díjak különbségében is lehet komoly összeg, mert az egyik tégla minden sarkon kapható vagy ingyen házhoz viszik, a másikért meg el kell menni 200 km-re, Alsóborzalmasra.
"keresztbe rakjam és vagdossam akkor meg sztem több kellene nem?"
Aki úgy takarékoskodik a hőszigeteléssel, hogy egy "kis rést" hagy közöttük, az nem normális. Egy egy ilyen kihagyott csíkon rengeteg hő tud megszökni.
Már az is butaságot csinál, aki épphogy csak odaérinti a gyapot szélét a másik felülethez.
A gyapot határozottan nyomódjon hozzá a másik felülethez, de nem csak egy csíkban, hanem TELJES VASTAGSÁGÁBAN.
"A szoláris nyereség jobb eltárolása végett választottam a tömör falszerkezetet, aminek jó a hőtárolása."
Hány ezer kilowatt nyereséget tervezel és azt hány évig szeretnéd eltárolni :), hogy KIZÁRÓLAG a mészhomok tégla hőtárolása elég neked?
"aminek jó a hőtárolása."
Senki sem mondta, hogy ne legyen hőtárolás (ha képesnek érzed magad VALÓBAN nyereséges déli ablakok összehozására),
viszont ha létezik a piacon mondjuk 10%-kal gyengébb hőtárolású tégla egy millió forinttal olcsóbban, akkor NAGYON jól meg kell tudnod indokolni, hogy azt a plusz milliót egész pontosan miért is szeretnéd elkölteni.
És indoklásnak nem fogadom el zt, hogy "a szomszéd is csinálta és jó lett a háza" mert a te házad egy millióval olcsóbban is (majdnem) ugyanolyan jó lehetne.
Egy kicsivel drágább ez, egy picivel drágább az, ennyi nem számít...
Ilyen laza költségkezelés után szokott felmerülni a következő kérdés az építkezés végén: DE HOGY A FRANCBA KERÜLHETETT A HÁZ A TERVEZETTNÉL 8 MILLIÓVAL TÖBBE?
ebbe a 3 lépésbe valahol még egy apróságot beszúrunk - az egész tető kicserél :)
Ez meg fogja határozni, hogy milyen vastagon lehet összeengedni a fali és födém szigetelést.
csak annyi aggályom volt, hogy ha a fal tetején vastag szigetelés lesz még kb két évig, akkor az megáll, nem potyog le stb.
Mivel megerősítettétek ezt az elképzelésem, meg közben a kőmíjes ismerős is mondta, hogy nem okoz gondot, így csináljuk.
A hivatali embert egyelőre nem piszkálom :)
Ő az építési engedélyem ügyintézője. Az engedélyt ugyan már megkaptam, de azért megvárom amíg elkészül a tető, ellenőrzik, ha akarják, aztán majd esetleg piszkálódunk.
a konzol maga a hőszigetelés rétegébe kerül. Egyedül a kis alsó 5 cm-es fül lóg ki a fal síkjából, és arra fekszik fel a végig futó gerenda, amit a szerkezethez a menetes szárral lehet rögzíteni.
És akkor így a gerenda kint van a fal síkján kívül.
Köszi, én fogom csinálni, a felragasztásnál is a zsák szerinti adagolást használtam, csak emlékeim szerint ez nem tűnt annyira kenhető állagúnak. Persze ezt a pogácsázásnál annyira nem érezhető mint most majd, amikor vékonyabb rétegben simára kell húzni.
Nem arra gondoltam, hogy a max. 6,5 liter helyett 7 litert vizet adnék hozzá, hanem csak inkább érzésre, de nem bonyolítom tovább, ha a gyár szerint 6,5 liter megfelelő az ágyazáshoz akkor nekem is mennie kell a simításnak.