Keresés

Részletes keresés

rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15932

Íme egy cím igazolásul:

http://kredit.sth.sze.hu/nemall/magyar/okorei.htm

Itt meg egyenesen azt írják, hogy a pelyvás tönkölybúzák (Triticum spelta) fiatalabbak a csupasz tönkölybúzáknál (Triticum aestivum) és valószínűleg azokból alakultak ki.

Ennyit a rég elfelejtett  ősi búza újrafelfedezéséről. Mindenestre jól hangzik.

Előzmény: rutilus (15931)
rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15931

Most a zegyszer kivételt teszek.

A gond az, hogy a Triticum aestivum szintén tönkölybúza. Ez van ügye köztermesztésben ( jó régen már) és ennek lisztjét veszed meg BL 55 vagy BL 80 vagy BL 112 néven.

A Triticum spelta volna az a magasabb illetve kedvezőbb (?) beltartalmú tönkölybúza, amelynek a lisztjét drágábban is érdemes (volna) megvenni.

Az előbbi tehát csupasz szemű tönköly kultúrbúza, az utóbbi pedig pelyvás tönköly kultúrbúza. Annyira közeli rokonok, hogy igen jól kereszteződnek is egymással. Mitöbb ezt meg is teszik.

No már most vannak pénzéhes bácsik és nénik- akik kihasználva egyesek tájékozatlanságát ezügyben - keverik, vagy mégcsak nem is keverik a kettőt és extra profitra tesznek szert a divathullámot meglovagolva. A tönkölybúza elnevezés pedig abszolájte rendben van akkor is, ha a zacsiban sima Triticum aestivum van.

Persze ha valakinek van tuti forrása, aki valóban a T. speltából őrölt lisztet árul, az használja egészséggel, de csodákat azért ne várjon attól sem. Tudomásul kell venni, hogy az egészséges(ebb) táplálkozás üzlet és a hiénák itt is jelen vannak. Nem kell bedőlni ügyesen felépített marketingstratégiáknak.

Előzmény: GPF (15929)
GPF Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15930
Ja, a kenyérvarázsban szerintem igaza van. Azok tényleg adalékoltak és iszonyú drágák.
Előzmény: breadator (15928)
GPF Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15929

Na, ez volt az egyik hülyeség. (Szerintem.)

A BL-ek nem tönkölyök. Azok TL-ek vagy TLL-ek.

Ha jól tudom, pár kísérleti gazdaság termeszti csak. Régen tényleg ez volt a magyar búza, de a kisebb terméshozam (meg még valami) miatt majdnem kipusztult. Egy pasi génbankból újra telepítette.

(De persze nem voltam ott, csak az olvasmányaimból tudom. rutilus szerint biztos bedőltem a marketingnek.)

Előzmény: breadator (15928)
breadator Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15928

és akkor vehetitek megint jó érzéssel a kenyérvarázs keverékeket és a sikért, meg a tönkölybúzalisztet. Pedig Magyarország búzatermőterületének mondjuk 98 százalékán azt termesztik úgy 40 éve.

akkor ez most mit jelent?

a kenyérvarázst termelik v. a tönkölybúzalisztet 98%-ban /látom szereted a %-jelet/

Akkor a BL-55 és a BL-80 most tönköly? v azt nem Mo.-on termelik?

Előzmény: rutilus (15924)
GPF Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15927

Szia rutilus!

Én azt gondolom, ne menj el. Bár sokszor azt is gondolom, hogy csak osztod az észt és iszonyú hülyeségeket írsz. Tényleg nem témája e topicnak a termosztátok működésének elemzése vagy a tönkölybúza újrafelfedezésének ismételt kitárgyalása, de ha visszaolvasod a beírásaidat, Te is láthatod, hogy eléggé sommásan mondasz ítéleteket és elég könnyen lehülyézésnek lehet érteni néhány megnyilvánulásodat.

Nem írtál kipróbált receptet, nem mutattál képet pékcsodáidról. Szakszavakkal dobálózol, közben a mondataid egy része értelmetlen. Egyikkel cáfolod a másikat.

De nekem mégis úgy tűnik, hogy elméletileg tájékozott vagy a témában, ráadásul a kekeckedés nem áll távol tőlem sem. Másrészt a divathullámokkal, adalékanyagokkal szembeni ellenérzésed is szimpatikus.

Úgyhogy én szívesen olvasom továbbra is beírásaidat, ha párig elszámolsz előttük, még sokunk okulására lehetnek. (Hát még ha kész lesz a kemencéd!)

Egyébként bekevertem egy kenyeret, most a hűtőben van. Nem úgy csináltam, ahogy mondtad, de az az alapja. Ha sikerül, holnap beszámolok az eredményről.

Előzmény: rutilus (15926)
rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15926

Utolsó hozzászólásom és nem hallotok többé rólam egy szót se. Ígérem.

Bizonyára nagy megkönnyebbülés lesz.

Egy kenyér színe három dologtól függ.

1. A sütés idejével és hőmérsékletének növekedésével egyenesen arányosan színesedik. Gondolom ebben semmi új nincs.

2. A liszt enzimaktivitásával egyenes arányban növekedik a színesedés. A színt adó dextrinek ugyanis a keményítő bomlástermékei. A magas enzimaktivitást a pirulás mellett repedés is szokta követni + ragacsosabb a bélzet is és a bedagasztott tészta hajlamos a visszalágyulásra.  Erről bárki megismeri az ilyen lisztet.

3. Cukor hozzáadásával (dagasztás)  a szín javítható.

Na sziasztok, öröm volt együtt lenni veletek. Jó sütögetést mindenkinek.

Hja és próbáljátok ki egyszer a komlós  korpából készült kovászt. Az tényleg különleges és tényleg igazi magyar kovászolási mód. És naggggyon finom tőle a kenyér.

Előzmény: 1509ca (15916)
rágica Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15925
Köszönöm!
Előzmény: latsia1 (15910)
rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15924
Az úttörő ott segít, ahol tud. Ne félj, nemsokára lelécelek, és akkor vehetitek megint jó érzéssel a kenyérvarázs keverékeket és a sikért, meg a tönkölybúzalisztet. Pedig Magyarország búzatermőterületének mondjuk 98 százalékán azt termesztik úgy 40 éve. A két százalék pedig durum búza. De ez ne zavarjon senkit. Valakikből meg kell élni a boltosoknak is.
Előzmény: breadator (15913)
rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15923
Oké rendben. Ebben a tételben valóban nem nagy dolog. Igazad van.
Előzmény: JamiC (15921)
rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15922

Segítek. Ha megnézed, akkor a liszt 100%. Erre számítod a többit.

Egy példa.

1 kg lisztet használsz, az  100%

akkor a víz 55% azaz 0,55 kg

só 2% azaz 0,02 kg és így tovább.

Mindig a felhasznált lisztet vesszük 100%-nak és arra számítjuk a többit. Így ugyanis könnyen tudunk számolni, ha 637 kg kenyeret, vagy 1267 kiflit kell sütni.

Egy kiló kenyérhez amúgy kb. 0,74 kg lisztet számolunk és ~1,15 kg tésztából lesz 1 kg kisült kenyér. Persze a liszt minősége ezt befolyásolja.

Jótanácsként mondom, hogy kár méregdrágán mindenféle hókusz-pókuszt elhinni és különböző fantázianevű "csodaliszteket" vásárolni. Sikért (glutint) sem kell boltban venni, mert jó lisztben néha még sok is van. Meg kell próbálni a környékbeli pékségben, hátha segítenek és eladnak 10 - 10 kg rendes lisztet, mert a pékségek szemét nem meri a malomipar olyan lisztekkel kiszúrni, amit amúgy kilós kiszerelésben elsüt. A kilósba pedig kell még tenni egy kis keményítőt, hogy az amúgy is gyenge sikér még gyengébb legyen és kiváló piskótát kell sütni belőle. Arra nagyon jó.

Előzmény: breadator (15913)
JamiC Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15921

Kedves rutilus!

Bocsi, hogy p.zsizsu helyett válaszolok...

Ennél a pitareceptnél tényleg meg kell forgatni a tésztát!! (kipróbáltam, és így működik) Különben nem akkora nagy meló ám: 3-4 percet kell rááldozni az életedből, és amikor szépen felpúposodtak a piták, kihúzni a tepsit, megfordítani a pitákat, és még 1-2 percre visszatenni. Az egész adag megsütése nem kerül többe 20 percnél. Ennyit szerintem tényleg megér.

és azért is érdemes megforgatni, mert ha nem forgatod meg, és úgy hagyod bent kicsit tovább, meg fog égni!! (mert maximum hőmérsékleten kell sütni...)

JamiC

Előzmény: rutilus (15901)
Kata-flan Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15920

Ez is igaz, én is benne szoktam egy 1/4 órát hagyni.:-)))

A Hauserhez kell a sötét szin.

Előzmény: Szpidi99 (15918)
rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15919
220 fokos sütési hőmérséklet induláskor.
Előzmény: GPF (15903)
Szpidi99 Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15918

Ne add fel:) Hagyd benne kicsit tovább amikor a sütésnek vége és esetleg a tejet se hagyd ki, meg a sikért. Egyébként a gép is csak kb 50 percig süt. Mondjuk lehet, hogy a gépedet a legsötétebbre kell állítani, ami az MR-nél elképzelhetetlen, mert még a közepes is túl sötét.

Én max 1 kis szalvétát dobok a tetejére.

Kata-flan Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15917

Akkor világoson sütöttél.:-)))

Nekem ilyen kenyerek sülnek, bár a recipém tök más, mont a tiéd. Még eszembe jutott, hogy ki szoktam vajazni az edényt, lehet, hogy az is ad szint.
1509ca Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15916

Hm, tudtam, hogy valamit kifelejtek. Az alufólia és a 6 rétegbe hajtott frottirtörcsi rajta volt, az egész tetejét beborította. Ezután fel is hívtam a Hauser szervízt közölték, hogy nem kell letakarni semmivel, ha nem hiszem, hozzam be a gépet és ők majd megmutatják, hogy barnul a teteje.

Kata-flan Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15915

Kó helyen jársz, itt biztos megtanulsz kenyeret sütni.:-)))

Ugyanaz a masinám van, ugyanígy jártam eleinte, aztán rádobtam egy régi frotír türülközőt (az jó tömör) 4-be hajtva úgy, hogy csak a szellőzők maradjanak ki, azóta barnul a kenyerem.

Ja és tedd sötét programra! A "szin" gombot kell addig nyomni, amíg rá nem ugrik a sötétre az a kis jel.

Amúgy az én kenyereim csodásak, amióta frotírozok és sikért, meg különböző pelyheket is teszek beléjük.

Előzmény: 1509ca (15905)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15914
Le kell alufóliázni a kémlelőablakot. Ha egy kicsit visszaolvasol, elolvashatod a technológiát.
Előzmény: 1509ca (15905)
breadator Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15913

85% BL 80
15% BL 112
~55% víz
2 % só
1,5-2 % élesztő
-------------------
158,5-159 %  ez így kerek???

Ha 100%-ra átszámítod igy jön ki

53,45 % BL 80
  9,43 % BL 112
34,59 % víz
  1,25  % só
  1,25  % élesztő
-----------------
100 % 

A nőklapja kenyérsütő oldalán a múlt héten ... "E.Margit" ... túltengés volt.

Itt pedig most már rutilus túltengés van! De nagyon!

Előzmény: rutilus (15900)
latsia1 Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15912
Szia, lehet érezni eléggé....én azt hittem, hogy nem lehet majd.
Én pld utálom a sört, de mégis ízlett a kenyérke. de gondolom, hogy talán a gyerekeknek nem lesz a kedvence...:O)
Előzmény: Merci! (15911)
Merci! Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15911

Sziasztok!

Latsia, írd majd be, hogy milyen volt! Kíváncsi lennék, hogy mennyire érződik rajta a sör kesernyés íze. Köszi.

Előzmény: latsia1 (15910)
latsia1 Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15910
Szia Rágica, hát persze!:O))

Sörkenyér

500 g liszt
500 ml sör
16 g sütőpor
1 tk só
1/2 tk cukor

Keverd el a száraz hozzávalókat, majd öntsd rá a sört és jól keverd / gyúrd össze. Azonnal tedd egy kivajazott-lisztezett hosszúkás sütőformába és
175 fokra előmelegített sütőbe. 60-70 perc alatt kész.

Latsia: nekem 70 perc alatt sült meg
Előzmény: rágica (15909)
rágica Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15909
Lehetne a recit kérni?
Előzmény: latsia1 (15907)
rágica Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15908
Én is ezt gondolom, csak nem tudtam ilyen frappánsan megfogalmazni!
Előzmény: Pamina (15904)
latsia1 Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15907
És a képek is itt vannak...
latsia1 Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15906
Sziasztok Pékecskék!:O))

Mai kenyérkém: Sörkenyér....van benne 1/2 liter sör!:O))
1509ca Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15905
Sziasztok!

2 napja vettük meg az áhított kenyérsütőt (Hauser BM 802), abban a reményben, hogy finom cipókat fogok gyártani és nem kell a konyhában szaunázni a villanysütő társaságában. Ma elkészítettem az első veknimet, a receptet innen ollóztam (köszönöm utólag):

3,5 dl langyos víz

2 EK étolaj

2,5 kismérő só

0,5 nagymérő cukor

45dkg liszt+ 20dkg rétesliszt

2 kismérő porélesztő

1 késhegynyi aszkorbin

Normál program (3 óra 18 perc), közepes méret, közepes szín.

Minden szépen alakult a gép tette a magáét. A sütési program 20. percében a kenyér még olyan színű volt, mint a halott lába, ez nem sokat változott a program lejártakor. Gondoltam egyet és újra bekapcsolva elindítottam a sima sütést, legyen valami színe. Nem hittem a szememnek, a teljes 1 óra sütés kellett még ahhoz, hogy szép zsemle színe lenyen. Így tehát 4 óra 18 perc alatt készült el a kenyér. Szerintem ez sok. A kenyér kivéve szép, gusztusos, de nagyon kemény és vastag a héjja. Belül puha, foszlós és finom. Lehet, hogy hülyeség, de én arra gondoltam, hogy nem elég meleg a sütési hőmérséklet, így inkább szárít mint süt. Eddig a villanysütőben, az ennél jóval nagyobb kenyerek is 45-50 perc alatt simán barnára sültek. … valami nem ok., vagy a recept stimmel??? …

Van valakinek valami ötlete? 

Pamina Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15904
Örülnék, ha újra sütnénk és nem erőt fitogtatnánk, Uraim ;)
GPF Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15903

Na, így már OK ez az élesztőnélküliség.

A %-ok tömegre vonatkoznak nálad?

BL112-m nincs, de majd valami mást teszek bele.

Nem tudom, mi az a vetsz 220-ra.

Előzmény: rutilus (15900)
rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15902
Hozzátenném, hogy ha pólisról beszélünk, akkor olyan kovászt kapsz 6-8 óra alatt, hogy a talpad ökölbe szorul, ha csak beleszagolsz is.
Előzmény: Törölt nick (15892)
rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15901

Próbáld meg úgy, hogy a tepsit is felforrósítod és arra veted a tésztád. Akkor nem kell forgatni.

Előzmény: p.zsizsu (15894)
rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15900

Ha figyelmesebben elolvasod, akkor láthatod, hogy van ugyebár a sütőélesztős verzió (Saccharomyces c.) és a sütőélesztő nélküli vadélesztős. Tehát mindkettőben van élesztő, csak az első esetben te teszed a kovászba és az szaporodva meghatározó élesztőgombája lesz a flórának, a második esetben pedig jórészt az anyatermészetre bízod a dolgot.

Ha sütőélesztő nélkül kovászolsz és dagasztáskor szintén nem teszel a tésztába sütőélesztőt, akkor az 5-6 óra természetesen kevés.

Én is elhiszem, hogy létezik. Hiányolom viszont a kovászkészítés fő paramétereit, úgymint:

- nagyság

- sűrűség

- hőmérséklet

- mennyi tésztához való

A tészta a hűtőben is meg fog kelni, bár talán nem akkorára, mint amúgy. Szerintem fóliázd le a tetejét, hogy ne bőrösödjön meg, mert a hűtő szárít.

Próbaként:

85% BL 80

15% BL 112

~55% víz

2 % só

1,5-2 % élesztő

Dagasztás, utána fél óra érés felgömbölyítve és letakarva.

Utána formázás és formába rakás. Hűtő.

Hazaérkezéskor kikapod a hűtőből, beizzítod a sütődet és vetsz 220-ra. Kevés gőz és 20 perc.

Előzmény: GPF (15893)
rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15899
Amúgy lásd. 15888  Kovászolás élesztő nélkül.
rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15898

Kovásznagyság kérdése. Egy hatórás kovász 30-40 %-a az össztésztának. Ha ezt a tésztamennyiséget egy napig állni hagynánk, akkor az összes sikért lebontanák benne az élesztőgombák és a tejsav baktériumok. Az ezzel bedagasztott tésztából max. lángost lehetne sütni.

Nagyanyáink kovásza max. ökölnyi (vagy inkább kisebb volt) 3-5 kg tésztára. 

rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15897

Végre megtaláltam.

Kérdéseim:

1. Az így készült kovásszal mennyi tésztát kell dagasztani?

2. Mennyi élesztőt kell a 175 g liszthez adni a biga kovász készítésénél?

Amúgy az oldalt a kenyérvarázs szponzorálja?

Előzmény: monyesz (15891)
p.zsizsu Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15896
gartila= gratula. Bocs :-))
Előzmény: p.zsizsu (15895)
p.zsizsu Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15895
Szia JamiC!
Nagyon szépek lettek, gartila érte, és örülök, h. segíthettem.
Előzmény: JamiC (15882)
p.zsizsu Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15894
Szia Kwiiz!

Régen jártál erre.
Bocs, ha én válaszolok JamiC helyett.
Itt a reci, és örülök, h. JamiC kipróbálta és szépen sikerült.

Pita gyros-hoz

Hozzávalók:
• 1 kg liszt
• 2,5 dkg élesztő
• 1/2 teáskanál cukor
• 1/2 evőkanál só
• min. 0,5 l langyos víz

Elkészítés: Kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot ées a sót, a liszthez adjuk, és annyi vízzel gyúrjuk ki, hogy lágy kenyértészta állagú masszát kapjunk. Letakarva 1 órát kelesztjük. Lisztes kézzel 10-15 golyót formálunk belőle, ezeket 15 percig pihentetjük. Közben a sütőt a lehető legforróbbra melegítjük (250-300 fok), ez nagyon fontos. A golyókat jól belisztezve 1/2 cm vastagra, pitanagyságúra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt vagy kilisztezett (nem vajazott!) tepsire rakjuk úgy, hogy amit legelőször nyújtottunk, az kerül be először, és úgy, hogy az a fele, ami eddig alul volt, felülre kerüljön. Kb. 2-3 percre betoljuk a forró sütőbe. A sütőablakon át nézzük, és amikor felpúposodik (szétválik), megfordítjuk, a másik felét is zsemleszínűre sütjük (ha fehér marad, az sem baj, nem szabad túlsütni). Tálba szedjük, konyharuhával letakarjuk, különben ropogós és kemény lesz. Ebbe mehet a csíkokra metélt husi, tzatziki, chiliszósz, paradicsomkarikák, hagyma, káposzta, saláta - ki mit szeret.

Megjegyzés:
10-15 db lesz belőle (ki milyen nagyot szeret), jól fagyasztható és mikrózható.
Előzmény: Kwiiz (15887)
GPF Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15893

Most ezt megint nem értem.

Az elején azt írod, hogy élesztő nélkül nem lehet kenyeret sütni, aztán a 2. pontban leírod az élesztő nélküli kovászolást és hogy abból hogy süssünk kenyeret. Vagy abba is kell még élesztő? Ha még az 5 órás kovász után teszel élesztőt, akkor elhiszem.

A biga kovász elég egyértelműen le van írva a krissz oldalán elérhető doksiban. (Bár kétszer szerepel és a kettő kicsit más mennyiségeket tartalmaz, valószínűleg elirás van az egyikben.) Talán azért nem olvastál róla az általad emlégetett nyelvterületek irodalmában, mert olasz. Én sem hallottam még róla, de elhiszem, hogy van egy kovász fajta, amit így neveznek. Mint ahogy van ott egy francia kovász is, annak is fura neve van (chef)

Mondjuk félkilós kenyeret szeretnék, majdnem fehéret, ami a hagyományos magyar kenyérhez hasonlít. Ropogós héj, de tartalmas bélzet. Főként BL80-as lisztből. De lehet két negyed kilós is. 

Fontos szempont, hogy hazaérés után kb 1 órával ehessem. Előző nap hajlandó vagyok több időt rászánni. (Az előre programozott kenyérsütő gépes sütés nem ér, mert bizonytalan a hazaérkezés)

Ha este előkészítem, másnapig a hűtőben kelesztem már abban a formában, amiben sütöm és hidegről induló sütőben megsütöm, az jó?

Előzmény: rutilus (15888)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15892
Minden porcikám tiltakozik, hogy 6 óra erjesztés után kovásznak nevezzük azt a valamit. Nagyanyáink tényleg kovásszal sütötek kenyeret, mert nem is ismerték az élesztőt.
Előzmény: rutilus (15888)
monyesz Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15891

Nem a csiga-biga gyere ki mondókából származik a dolog :))) , mert eredetileg is biga kovász az elnevezés (nincs fordítva a kifejezés). Adtam linket, ott pontosan elolvashatod miből van és hogy készül, de asszem nagyjából le is írtam az előbb.

Mellesleg én a franciáknál ettem ciabattát, mondjuk hipermarketben vettet, de az sehol nem volt a sajátomtól, lehet abban nem volt csoda biga-kovász...

Ja, és biga kovász nem csak a ciabattához kell, más receptekben is megtalálható.

Előzmény: rutilus (15890)
rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15890

Áruld már el, mit jelent az,hogy biga kovász és mitől biga egy biga kovász. Ha azt mondod azért, mert csiga-biga formája van, akkor magamragyújtom az erdőt.

Vagy ti vagytok a lovagok, akik azt mondják, hogy:Ni - és nem mondjátok meg, csak ha hozok nektek egy rekettyést?

Előzmény: monyesz (15889)
monyesz Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15889

Csodálkoznék is ha lenne, mert ugye olasz specialitásról van szó...

Egyébként az elkészítés - mint írtam - egy nappal (előző este) kezdődik megfelelő mennyiségű liszt víz és élesztő megkeverésével, ebből másnapra biga-kovász lesz, kovász hisz itt már indul egy erjedési és gombaszaporodási ciklus.

De ha csináltál már magad is, akkor hogy csináltad e nélkül ? Az sem volt igazi ciabatta akkor !

Előzmény: rutilus (15884)
rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15888

Tisztázzuk az elején, hogy élesztő nélkül nem lehet kenyeret sütni. Illetve lehet mondjuk sütőport használni a tészta lazítására, de ezt legfeljebb glutinmentes kenyerekhez használjuk, hogy mégis valami kenyérféle legyen belőle.

A következő lehetőségek vannak:

1. Kovászolás sütőélesztővel (Sacharomyces cerevisiae)0,2-0,5%, gyors, nagy térfogatú termék, kevéssé karakteres tejsavas íz

a. dagasztáskor a maradék élesztőt pl. 1,8% (kilós fehér) hozzáteszem

b. már nem adok hozzá élesztőt (pl. 2 kg-os félbarna), viszont hosszú érésidő és kelesztés van

2. Kovászolás élesztő nélkül (gyakorlatilag a lisztben és a levegőben levő vadélesztőspórákkal) ilyenkor célszerű kifejezetten hűvös (18-21C) hőmérsékletű kovászt dagasztani és kovászunk inkább tejsavas jellegű lesz

a. kovászmag nélkül: bizonytalan, a körülményektől erősen függő hosszú kovászolási idő

b. kovászmaggal  gyakorlatilag beoltom az előző kovászolás mikrobiológiai flórájával, így gyorsabban végbemegy a kovászolás

A válaszhoz írd meg, hogy milyen tömegű, milyen lisztből készült kenyeret kívánsz sütni és miben akarod sütni.

Előzmény: GPF (15885)
Kwiiz Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15887

Nagyon szuper! Elkérhetem a pita recijét? :)

Én is kipróbálnám :))

Előzmény: JamiC (15882)
Kwiiz Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15886

Próbáld ki a cseresznyésemet meggyel :))

Talán kicsivel több cukor kell majd bele :)

Előzmény: Fülöpmami (15858)
GPF Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15885

Kicsit nehezen értem, amiket írsz, pedig próbálom.

Az előbb írtak azt jelentik, hogy egy 5 órás kovásszal élesztő nélkül lehet kenyeret sütni? Ezt te próbáltad? Megkel rendesen?

Írd le légyszi a technológiát! Mikor mennyit kell még keleszteni, dagasztani!

Valami olyasmi receptre vágynék, amit este megcsinálok, egy napig kelesztek, és amikor hazaérek a melóból, mondjuk egy óra alatt kész.

Ha előlhagyom a tésztát, ott meleg van, a hűtőben meg hideg.

Előzmény: rutilus (15884)
rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15884

Egyetértek, kivéve az élesztőt, mert abból éppenhogy kevés kell, révén hogy a technológia hűvös oldalon vezetett és hosszú érésű és kelesztési idejű. Ilyenkor még sok élesztőt is használni egy szaknyelven szólva berohadt tésztához vezet.

A kenyér magyar köznyelvi fogalmak szerint kb. annyira igaz, mint a baguette-re a francia kenyér. Talán szendvics-kenyér jó lenne, ha nem lenne már foglalt. Szerintem maradjunk egyszerűen a ciabattánál, nem kell mindent feltétlenül magyarosítani (lásd. Ötödik Hugó)

Ez a mágikus biga-kovász nem tudom mi, sütőipari szakkönyvekben biztos nincs ilyen. Legalábbis a magyar és német szakirodalomban még nem találkoztam vele.

Köszönöm kedves ajánlásodat a kóstolásra, volt alkalmam már néhányszor kipróbálni eredetit (szűz olívaolajjal megcsorgatva pármai sonkával), sőt magam is sütöttem már egy-két alkalommal ( :O) ). Biztosíthatlak, hogy kedvelem.

Előzmény: monyesz (15881)
rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15883
Akkor csökkentsd az élesztőmennyiséget. Meleg van.
Előzmény: Craazygirl (15880)
JamiC Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15882

Sziasztok!

Kedves E.Margit és p.zsizsu!

Először is szeretném megköszönni azokat a recepteket, amikkel múlt hét elején villámgyorsan segítettetek nekem!

Margit! nagyon finom lett a hamburgerzsemle (3szoros adagot sütöttem, így lett belőle 27 db), és nagyon jó lett a hús is! (bár - mivel grillen sütöttük - tettem hozzá egy kevés zsemlemorzsát és 2 tojást is, mert eléggé lágy lett, bár ez lehet, hogy a hús miatt volt)

Köszönet érte!

p.zsizsu! a pita recept, amit küldtél nagyon bevált!! csak ámultam, hogy így "megzsebesedtek" :) tényleg kész élmény, hogy nézel be a sütőbe, és szemmel láthatóan létrejön egy nagy buborék a tészta egyik végén, és egyre csak nő - addig, amíg az egész pita szép púpos :))

tegnap megvolt a nagy kerti grillezés (25 fő), el sem hittem, hogy elkészülök, mire jönnek a vendégek - de sikerült :)

mindennek nagy sikeres volt - leginkább azon lepődött meg mindenki, hogy magam sütöttem a zsemléket és  a 30 pitát is :) (egy adagból 15 lett nekem)

ja, mejdnem elfelejtettem: a zsemléket és a pitákat szombaton szinte egész nap sütöttem, levezetésnek pedig még bedobtam egy kenyeret is :)

mindjárt teszek be képeket :))

mégegyszer köszönöm a szuper recepteket mindazoknak, akik segítettek, és küldtek recepteket! :)

Üdv,

JamiC

barack sütemény barack sütemény

piták piták

hamburger zsemlék hamburger zsemlék

kenyér és végül itt a kenyérke :)
Előzmény: JamiC (15696)
monyesz Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15881

Rutilus !

Bekapcsolódnék ebbe a ciabatta eszmecserébe...

Én ugyanabból a könyvből készítettem el mint csUcsU (az eredeti recept a http://krisssz.uw.hu oldalon megtalálható asszem), eredetileg olasz kenyérféle, amely az alakjáról kapta a nevét, mert papucs alakú - bár olaszul nem tudok, de ezek szerint a ciabatta papucsot jelent !

Valójában ez a tészta nagy vízfelesleggel, sok olívaolajjal és viszonylag sok élesztővel készül, valamint biga-kovásszal, ami egy előző nap összeállítandó anyag (liszt-víz-élesztő). A ciabatta tészta állaga talán a magyar lángostésztáére hasonlít leginkább, semmi esetre sem a mi kenyerünkre, ezért szétterül, viszont nem lesz tömör, sőt igazából elég nagy lyukaknak kell benne lenni (meg sok kicsinek is).

Ajánlom, próbáld ki, ha egyébként szereted a mediterrán ételeket és az olívaolajat, akkor a kedvenced lesz !

Előzmény: rutilus (15862)
Craazygirl Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15880
Köszi a segítséget, de mindig hideg vizet és lisztet használok. Akkor valami más lehet.
rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15879

Tehát, ha hidegebb tésztát teszünk a gépbe, akkor lassabban melegedik és alacsonyabb hőfokon marad a kelesztésig.

Akkor viszont mégsem teljesen hatástalan a hideg víz és liszt.

Előzmény: Törölt nick (15878)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15878
A hőfok közvetlenül nem állítható. Ahhoz a termosztátot kellene megbuherálni. A külső meleg amiatt okozhat túlkelést, mert program szerint még nem melegítene a kelesztéshez (nem kapcsol a termosztát), viszont a természetes meleg meggyorsítja a folyamatot.
Előzmény: rutilus (15876)
rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15877
Hja és mégegy. Ha netalántán cukrot használnál, akkor feltétlenül csökkentsd annak az arányát is. Ugyanez vonatkozik a tejre, tejporra, tojásra sőt még a zsiradékra is.
Előzmény: rutilus (15876)
rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15876

És akármilyen hideg tésztát teszünk bele akkor is ugyanannyira melegítik fel? Akkor esetleg ez a hőfok állítható?

Egyébként marad a többi javaslatom.

Előzmény: Törölt nick (15875)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15875

hűtött vizet ( és esetleg lisztet ) használj

Hatástalan, mert a kenyérsütő gépek melegítenek.

rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15874

Ha azóta van, akkor az alábbi lehetőségek vannak:

- hűtött vizet ( és esetleg lisztet ) használj

- csökkentsd a felhasznált élesztő mennyiségét

- növeld egy kicsit a sótartamat és a savfokot

- esetleg tedd az egész készüléket hűvösre

Előzmény: rutilus (15873)
rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15873

Soha nem sütöttem még géppel kenyeret, de ez a "mostanában" azóta van, mióta melegre fordult az időjárás? Esetleg lisztet váltottál?

Előzmény: Craazygirl (15869)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15872
Meleg van és túlkel.
Előzmény: Craazygirl (15869)
rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15871
Egy 5-6 órás kovász BL 112-ből vagy RL 90 felhasználásával 30% körüli kovásznagyságot, hűvös, középsűrű kovászt feltételezve bőségesen teljesíti azt a savfokot, ami a magyar kenyérkészítési és fogyasztási hagyományoknak megfelel.  Ennél nagyobb savfok negatívan hat a térfogatra. A kellően nagy térfogat és az alacsony alaki hányados pedig elsődleges fogyasztói kívánság már jó ideje Magyarországon. Különösképpen azért, mert már jó régen megengedhetjük magunknak búzafajtáink okán ezt a "luxust".
Előzmény: Törölt nick (15868)
rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15870

Kedves Rejtő -fan!

Ilyen ajtóstul berontós stílusom van. Tudom, hogy néha kellemetlen, de az életben nem tartanak nyers-stílusúnak, ráadásul sok időt megtakarítok vele. Mindenesetre megtisztelő, hogy először utánnamnéztél az indexen.

A kovászolási időt tekintve Magyarországon a fehér és félbarna kenyerekhez max. 5-6 órás kovászt készítettek (elmúlt 50 év). Manapság mindez már ritkán ennyi, sőt nagyüzemekben ill. hipermarketekben semennyi, ugyanis direkt technológiával mennek. Jó esetben ipari kovászokkal rossz esetben tejsavval, ecetsavval és citromsavval (pedig nemrég betiltották a használatát csak lisztet, vizet, sót és élesztőt tart. kenyerekben). Utána pedig a pofátlanság csúcsaként néha még azt is ráírják, hogy adalékanyag nélkül készült kenyér. Ami adalékkal és kovász nélkül készül.

Ennél hosszab kovászolást ált. rákovászolással és rozsos ill. rozskenyerekhez valamint a különleges kenyerekhez készítettek és készítenek.

Mindez a sütőiparra vonatkozik. Nagymama otthon ettől eltérhetett.

Előzmény: Törölt nick (15867)
Craazygirl Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15869

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Mostanában mindig beesik a kenyerem közepe, pedig semmit nem változtattam rajta. Géppel sütöm. Mi lehet a baj?

Törölt nick Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15868
Szintén nem kötekedésnek szánom, de 5-6 óra alatt nem kapsz kovászt.
Előzmény: rutilus (15855)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15867
Szia!

Ez itt nem politikai topik, hanem egy sok hozzászólást megért konyhaasztalos. Itt még szabálynak tekintjük a netikettet. Kérlek olvasgass, mielőtt ajtóstól rohansz a házba. Egyébként szívesen látunk.
Előzmény: rutilus (15854)
rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15866
Érdekelne továbbá, hogy honnan szerzel fehérített BL-80-as lisztet és miképpen fehérítik arrafelé.
Előzmény: csUcsU (15860)
rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15865
Kijelöltem és elolvastam. A recept szerint bőven van benne víz. Akkor viszont érdekelne a technológiai leírás is.
Előzmény: p.zsizsu (15864)
p.zsizsu Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15864
Bizony, ha Te is olyan sok szép kenyeret sütöttél volna már, mint csUcsU, és annyit írtál volna már nekünk, és olyan szép kenyerekkel örvendeztettél volna meg minket , mint Ő, akkor bizony az Ő titkosírását is el tudtad volna olvasni.

Mi bizony el tudtuk!
Előzmény: rutilus (15862)
rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15863

Egyebek iránt úgy látatlanban megkockáztatnám, hogy azért ilyen magas a ciabatta"kenyered", mert kevés vizet használsz a dagasztáshoz. Ennek egyébként nemcsak a magasság miatt van fontos szerepe, hanem azért is, mert így a héjjazat miatti relatív hosszú sütésidő ellenére puha, nedves tapintású bélzet alakul ki.

Képekkel feltétlenül meg foglak tisztelni, mihelyst végre befejezem saját építésű külső kemencémet.

rutilus Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15862

Nem kötekedés, de ha mondjuk a google-n rákeresel a ciabatta névre (különösen az olasz címeket nézve, mint autentikus forrást), akkor szinte csak és kizárólag lapos és szögletes ill. hosszúkás legfeljebb szendvicskenyérnek titulálható ciabattákat fogsz találni. A ciabatta lényege ugyanis a vastag ropogós (ált lisztes felületű) héjjazat és a vékony nagylyukú bélzet. Ezen az sem változtat, hogy előtte hányszor csináltál már ilyen ciabattát.

Mint ahogy nincs cipó alakú, fonott vagy formában sült kifli sem. Sőt 1 kg-os kifli-kenyér sem. Recepttől függetlenül. (Ami mellesleg bizonyára titkosírással készült)

Most már lehet valóban megsértődni.

Pamina Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15861

Szép jó reggelt!

Én is néztem tegnap a kenyerest a Spektrumon:

csUcsU Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15860

Nem kötekedés , de ha vissza olvasol nem elösször csinálom ezt a típusú Ciabatta kenyeret.

És ezen fórumban nem engem hajt a magasság kérdése, ez így sikerült.

ha laposabb lenne, akkor is Ciabatta volt míg el nem fogyott.

"De íme egy ciabatta recept és technológia"

gondolom a fenti idézetből az "egy" szócska a lényeg

ezek szerint több féle recept, technológia is létezhet

A recept ami alapján elkészítettem:

Ciabatta

Biga kovászhoz:
7 g friss élesztő
175-200 ml langyos víz
350 g fehérítetlen fehér kenyérliszt /BL-80/

A tésztához:
15 g friss élesztő
400 ml langyos víz
60 ml langyos tej
500 g fehérítetlen fehér kenyérliszt /BL-80/
10 ml só
45 ml extra szűz olívaolaj

3 veknit ad ki

Kiváncsian várjuk a te recepted által készült kenyereid fotóit, és tapasztalataid ezután is.

Előzmény: rutilus (15854)
E.Margit Creative Commons License 2005.07.03 0 0 15859

Szia!

Nézd vissza a 12.145 és a 14.044 hozzászólásokat.

Ha a bal oldali keresőbe beírod a meggy szót és rányomsz a "gyorskeresés innen"-re, akkor még néhány receptet fogsz találni.

Üdv, Margit

Előzmény: Fülöpmami (15858)
Fülöpmami Creative Commons License 2005.07.03 0 0 15858
tudna nekem ajanlani valaki egy viszonylag egyszeruen elkeszitheto meggyes suti receptet? a meggyes piskota mar uncsi.
rutilus Creative Commons License 2005.07.03 0 0 15857

Fincsi lehet. Egy zsírtalanított, sterilizált kenyér.

Már csak az érdekelne, hogy akadályozzák meg a megdúzzadt keményítő visszaalakulását.

Előzmény: csUcsU (15856)
csUcsU Creative Commons License 2005.07.03 0 0 15856

Akit érdekelt a sokáig frissen maradó kenyér ...

A Metró újságban olvastam róla: a hosszanfriss kenyér

Az űrkenyér nem sokban tér el a földi társaitól.

Az egyetlen különbség, hogy az alkotóelemek zsírtalanitása alacsony hőmérsékleten történik.

Ez megakadályozza a kórokozók elszaporodását, ráadásul az alapanyagot sterilizálják.

Az igy készült kenyér akár három éven át is eltartható, vagyis kibir egy kissebb nyaralást is /egy hosszabb űrutazást is/.

Előzmény: Szpidi99 (15850)
rutilus Creative Commons License 2005.07.03 0 0 15855

Otthon tökéletes és egyedi kovászt készíthetsz. Keverj össze lisztet (általában durvább kiőrlésűt) vízzel kb fogpaszta sűrűségűre.

Hűvös helyen letakarva tartsd legalább 5-6 óráig.

Használd fel kb. 30 százalékban a kenyérkészítéshez.

Maroknyit tégy félre és szárítsd meg golyókban.

Ha megszáradt morzsold szét és szárítsd tovább.

Így hosszú ideig eltartható.

A következő kovászkészítés előtt áztasd be és használd fel a kovászhoz.

Bizonyos idő elteltével saját, egyedi és különleges baktérium és élesztőgombaösszetételű kovászod lesz, melyből különleges házi kenyeret készíthetsz.

Előzmény: viktorya (15812)
rutilus Creative Commons License 2005.07.03 0 0 15854

Nem kötekedésnek szánom, de egy ciabatta nem lehet ilyen magas. A ciabatta egy hosszú technológiai idejű termék nagy vízfelvétellel. (Lisztre számított 70% körül) Kenyeret tudomásom szerint nem is csinálnak ciabatta tésztából.

De íme egy ciabatta recept és technológia.

BL 55       100%

víz            70%

só             2%

élesztő     2%

+ esetleg 1-2% olívaolaj

Hosszú dagasztás jéghideg vízzel (esetleg kovászmaggal vagy morzsókával) először 50 % víz, majd fokozatosan hozzáadva a többit.

Tésztaérés olívaolajjal kikent tálban vagy rekeszben min. 1 óra.

Vastagon lisztezett táblára kiborítani, majd trokserrel csíkokra szaggatni.

Átfordítani, hogy a másik oldala is lisztes legyen.

Sütőlemezre rakni és letakarva egy órát keleszteni.

Sütés lassú (vastag héj) bélzet nagy lyukú.

Ez a ciabatta.

Javaslat pármai sonkával, vajjal és salátával.

Előzmény: csUcsU (15836)
csUcsU Creative Commons License 2005.07.03 0 0 15853

Holnap ismétlik!

kezdési idő: 11:25 perckor

Előzmény: Szpidi99 (15847)
Szpidi99 Creative Commons License 2005.07.03 0 0 15852
:)
Előzmény: egyenlítő (15851)
egyenlítő Creative Commons License 2005.07.03 0 0 15851
Nem tudom. Gyorsan megettük :-)
Előzmény: Szpidi99 (15850)
Szpidi99 Creative Commons License 2005.07.03 0 0 15850

egyenlitő!

Guszta, vajon meddig áll el?

Én ma rozsosat csináltam és ki akart mászni a gépből:)

Előzmény: egyenlítő (15849)
egyenlítő Creative Commons License 2005.07.03 0 0 15849

Ez volt a borogyinói kenyerem:

A receptjét már írtam.

egyenlítő Creative Commons License 2005.07.03 0 0 15848

Két másik ötlet:

Serpenyőbe a rántottánakvalót, amikor félig megsült, beborítani kenyérrel. Ha megsült alul a rántotta (közben rágyógyult a kenyérre), megfordítani (előtte megkenték valamivel), megszórni sajttal, és készre sütni.

Kis szendvicshez megpakolni egy szelet kenyeret, és félbehajtani. A gépben sült kenyér nem törik el.

Előzmény: csUcsU (15846)
Szpidi99 Creative Commons License 2005.07.03 0 0 15847

csucsu!

Későn szóltál:((( Mindig lemaradok róla:(

Előzmény: csUcsU (15846)
csUcsU Creative Commons License 2005.07.03 0 0 15846

Láttátok a mai kenyérről szóló müsort a tv-ben, a Spektrum müsorán?

A kedvenc részem benne, a fagylaltos szendvics, hogy fagylaltot tesznek a kenyérre

Szpidi99 Creative Commons License 2005.07.03 0 0 15845
OFF Na ha már ennyire OFF-oltok a tejjel leírom én is amit tudok azoknak akik nem jutnak házi tejhez: A dobozos tej mivel hőkezeléssel van tartósítva, teljesen adalékmentes, de az élőflórát kiölték belőle. Ezért ha a hosszúflakonos Activiából pl 1 ek-lal teszünk 2-3 dl tejbe és folpackal lefedjük, ilyen melegben kb 3-4 óra alatt csodás kefír-aludtej féle lesz belől, úgy hogy semmi savó nincs benne. Nagyon finom. Csak arra ügyeljünk, hogy az Activia már fél napig szobahőmérsékleten legyen előtte. Kisérletezni másfélével is lehet, de ez tuti bevált.ON
Előzmény: kenyérke (15843)
kenyérke Creative Commons License 2005.07.03 0 0 15844
Az a lángos számomra a legcsábítóbb. Régi kedvenceim egyike.
kenyérke Creative Commons License 2005.07.03 0 0 15843
Nagyon szívesen, bár nem sokat segítettem vele.

Ha túrót tudsz csinálni, akkor a tejföl sem gond. :-)

Az túrónak szánt aludttej tetejét le kell szedni és kedved szerinti arányban aludttejjel símára elkeverni. Kissé folyékony legyen. Tedd befőttes üvegben a hűtőbe. Finom, sűrű tejföl lesz belőle néhány napon belül.
Előzmény: viktorya (15842)
viktorya Creative Commons License 2005.07.03 0 0 15842

Köszönöm.

Friss tejet én is veszek, nem messze tőlünk lakik egy család, ők foglalkoznak evvel. De csak a tejet adják, tejfölt, sajtot nem csinálnak. Már hosszú évek óta nem itunk bolti tejet. Túrót még csak csak tudok csinálni, de tejfölt nem :( Sajna nekem az messze van, amit írtál. Én a XVI kerben lakok, de körülnézek hátha Tarcsán vagy Csömörön van, aki foglalkozik ilyennek.

Előzmény: kenyérke (15822)
latsia1 Creative Commons License 2005.07.02 0 0 15841
Szia!

Igen néztem, és nem értem, hogy lett lágy a tésztája....
Nekem nem volt semmi gond vele, megvártad, míg kihűl a krumpli?
Előzmény: E.Margit (15839)
E.Margit Creative Commons License 2005.07.02 0 0 15840

Szia!

Nagyon szép lett a Cibattád. A férjem reklemálja már, hogy mikor csinálok, de most túl sok a kipróbálni való receptem. Azért rövidesen beiktatom én is :-)

Üdv, Margit

E.Margit Creative Commons License 2005.07.02 0 0 15839

Szia!

Nagyon guszták lettek a tekercseid.

Nézted a kenyeremet? Tartottam tőle, hogy lágy lesz a tésztája, hát ez be is jött. Nem győztem dagasztás közben a lisztet még hozzá tenni. Amúgy nagyon finom, csak kár, hogy teljesen fehér kenyér, így nálunk ritkán fog sorra kerülni.

Üdv, Margit

Előzmény: latsia1 (15829)
E.Margit Creative Commons License 2005.07.02 0 0 15838

Szia!

Köszönöm kedvességedet :-)

Sajnos én nem jutok hozzá, házi termékekhez. Amit tudok, azt megcsinálom én, de annak is bolti tej az alapja.

Üdv, Margit

Előzmény: kenyérke (15817)
obu Creative Commons License 2005.07.02 0 0 15837
Nagyon köszönöm. szia
Előzmény: latsia1 (15835)
csUcsU Creative Commons License 2005.07.02 0 0 15836

Újra a Ciabatta kenyér volt a soros ezen a hétvégén.

14 órás biga kovász után bekeverve és újabb 2 óra kelesztés után már majdnem kimászik a tálból.

2/3 részét tepsire borítottam

a maradék 1/3-ból lángost sütöttem

a kenyér alja is csak emelkedik, emelkedik...

by Csucsu

latsia1 Creative Commons License 2005.07.02 0 0 15835
Idemásolom Neked, így könnyebb:

Almas-diostekercs / Sera

30 dkg liszt
1/2 tk so
3 dkg cukor
6 dkg vaj
21 g elesztö
1.5 dl langyos tej

Ebböl ertelemszerüen csinalsz egy kelttesztat,hagyod pihenni.

5 dkg mazsolat beaztatsz calvadosba / ezt most elhagytam es ha valamikor is beaztattam akkor sem calvadosba,mert az nem vollt
10 dkg diot durvara apritani
2 alma
3 ek. citromle
5 dkg tejszin
4 dkg cukor

Diot es az ugyancsak kiskockakra vagott almat összekevered a citromlevel mazsival cukorral tejszinnel,ez lesz a töltelek.

A tesztat nyujtsd ki kb. 37x27cm-re,teritsd ra a tölteleket,göngyöld fel es vagd 7-8 darabra.
Tedd a csigakat egy 24cm atmeröjü sütiformaba.
220 fokot ir 45 percig,de nekem ez mindig magas, hamar megeghet a keltteszta, plane ha 45 percig sütöm.
Szoval olyan 180-200 fokon sütöttem es valoban kb. 45 percig.

Ha calvadost hasznaltal a vegen keverd össze 4 ek.porcukorral es kend be a meg forro sütit.
En ahornsziruppal kentem be, el is kel rajta, nem lesz a teteje olyan kiszaradt, szepen magaba szivja ill. fenylik töle.

Masfelszereset csinaltam,mert nagyobb volt a sütiformam is,ugyhogy ki kell tölteni a sütinek a format,tehat erjen össze!
Sütes utan szepen elvalaszthato egymastol.
Ha akarod kend be az oldalukat vajjal,de talan meg az sem szükseges.
Előzmény: obu (15834)
obu Creative Commons License 2005.07.02 0 0 15834
Szia!

Ez a recept hol található meg? vagy megírod?
kösz
Előzmény: latsia1 (15829)
obu Creative Commons License 2005.07.02 0 0 15833
Köszönöm neked is és Kenyérkének is a jótanácsot. Sajna ez a recept volt a könyvben "biztos sikerként kezdőknek ajánlva"
Megprobálom az ajánlás szerint, de majd az itt sikrültekből is sütögetek.
Üdv.
Előzmény: Törölt nick (15827)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!