Köszi, megnéztem a térképen. Merthogy eddig összesen kb 6 hetet laktam a fővárosban, amiből 3 hét Sziget, a többi meg 10 évnél régebben volt. :) De bő 3 hét múlva költözünk és most gyűjtöm a kihagyhatatlan helyeket. Pl voltam egy klassz, régi (talán híres is) cukrászdában nem messze a Margit-hídtól "fel a dombra" irányba. Lehet, hogy d-vel vagy g-vel kezdődik a neve. Azt nem tudod, melyik? És a Culinaris áruházról mit kell tudni? :)
ZsuR, ne haragudj, amiért teljesen szétoffolom a topikod. Abbahagyom, ígérem.
Óbudán, a Kiskorona utcában (ahol az Óbudai Társaskör is), de nem találok most se nevét, se pontosabb címét - úgy látszik, felelőtlenül kidobtam a szórólapjukat... (Viszont a Kiskorona utca közvetlen közelében van a Perc utca, aholis a Culinaris áruház... :)) ribizli
"meringue powder is made of dried egg whites, sugar, and gum" - ezt mondja a gugli találat. A stabilizátor meg nem feltétlenül műanyag - pl. a keményítő is az, pudingporban mondjuk. Meg a vegetáriánusoknak vannak mindenféle trükkjeik pl. a zselatin helyett. Óbudán :) nyílt nemrég egy organikus cukrászda, ahol sok sütit tej/tojás nélkül készítenek, állítólag finom, én még nem próbáltam, de majd most a kedvetekért feláldozom magam. :) ribizli
:)) En is azert hasznålom neha, mert sokat bujom a kulönbözö gasztronomiai könyveket. Pl, nem ide tartozik ugyan, de igy tanultam meg azt is mi az a dekantålås.) De ez mår boråszat. S mivel a ferjem gyujti a borokat, talåltam itthon nehåny magyarnyelvu boros ujsågot. Nem leven akkor mås magyarnyelvu olvasnivalom, a szåmitogepet meg csak nem vihettem az ågyba, igy azokat olvastam ki az utolso betuig:) Beleertve a hirdeteseket is.))))
Hat az a helyzet, hogy eleg sok olyan anyagot tesznek ezekbe a dekoralo anyagokba, amiket nem szeretnek megenni.
Tanulni rajta igen - aztan kitalalni, hogy hogyan lehet eheto fajtabol is csinalni szepet.
Az elso torta az "organic" volt tetotol talpig :)) - nem is lehetett olyan szep viragot csinalni belole.
A cukraszdak altalaban "vegetable shortening"-et hasznalnak suteshez, ami nagyon hasonlo allagaban, szineben a zsirhoz, de egeszsegesebb. A vajjal keszult sutemenyek inkabb omlosak, a vegetable shortening-gel keszultek ropogosabbak. Ha tesznek hozza vaj aromat, nem nagyon lehet eszrevenni melyik melyik.
Talan Oetker csinal valami meringue szerut.
Ezzel keszitettem a kremet. A recept: 1 csesze Crisco 2 evokanal viz 4 csesze porcukor 1 evokanal meringue powder
Ezt nagyon habosra kell keverni. Ez annyira kemeny lesz, hogy lehet vele rozsat es mas viragot csinalni. Ha 3 evokanal vizet teszek bele, lehet vele a szelet disziteni, es olyan viragot, levelet, ami fekszik, nem kell tartania a sulyat.
Persze, értem én, hogy az. :) Csak ez a szó, hogy stabilizátor számomra kevéssé kötődik olyan sütikhez, amiket otthon gyártok. Inkább egy autó jut róla eszembe, vagy valami "műanyag" kaja. :)
ZsuR, levélgyártási szériáról tettél fel régebben képeket, emlékszem, csak arra nem, melyik topikba! Én azt gondoltam, marcipánmasszából készülnek az ilyes díszek - ezek szerint nem, hanem valami cukormáz-fondán-szerű krémből? Egyre kíváncsibb vagyok. :) ribizli
Negy este - es a mult hetet ki kellett hagynom :((
Van hazifeladat - gyakorlas. Megcsinaltam mar a kremet hozza, csak neki kell allni. Hetfon este megyek, addig van idom. . .
Van egy par erdekes dolog, amit jo hallani: pl ha egy tortat kezdesz bevonni, hogyan lehet a kremet tisztan tartani a morzsaktol - eloszor egy vekony reteg kremet rakensz, es a hutobe teszed, hogy megszilarduljon. A kovetkezo reteg nem fogja felszedni a morzsat - foleg a csoki torta vanilia kremmel lesz szep igy.
Most amit szeretnek megtanulni, hogy hogyan kell a dekoralo zsakot hasznalni. Mar tudok levelet csinalni :)), most a viragokat probalgatom.
A vanilia torta egy masik tanfolyas termeke volt. A turotorta az eperrel meg a fiam szulinapija volt.