Keresés

Részletes keresés

_chillout_ Creative Commons License 2015.11.13 0 0 913

Itt számomra nem a túlszabályozottságról van szó, hanem az élni és élni hagyni elvről. Hogy ha betartom a szabályokat, akkor hagyjanak békén a francba. Hogy ne bugris türhőparaszt kiskiráyok döntsenek a sorsom felől. Hogy ne szóljanak be, amiért nem a cimbire szavaztam. Ilyenek.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (910)
_chillout_ Creative Commons License 2015.11.13 0 0 912

Nagyon nem egyformán látjuk. A "nyomik" - ahogy előttem nevezte valaki a gyerekem-féléket - felé nagyonis toleránsak. A seggfejeket is jól tűrik, kicsit túlzásba is viszik, nem illik pl szólni, ha valaki az orrod alá fújja a cigarettafüstöt, vagy ha a fűtött vonaton jut eszébe zamatos svájci sajtot reggelizni hat órakor.

Viszont a jóisten kegyelmezzen neked, ha vasárnap hangosan beszélgetsz az erkélyeden vagy ha a saját mosóidődön kívül használni merészeled a mosókonyhát...

Előzmény: gambl-R (903)
gambl-R Creative Commons License 2015.11.13 0 0 911

Maximalisan egyetertek!:-)

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (910)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2015.11.13 0 0 910

ez elég vicces egyébként, akik maon úgy élik meg a mostani időket, hogy túlszabályozás van, meg diktatúra, azok elmennek svájcba és lelkendeznek, hogy mekkora királyság ott élni, holott alapból olyan 5x annyi szabályt kell betartani a mindennapi életben. persze, tudom, a szabályozottság nem minden, meg mindenki betartja a szabályokat, ha van értelmük betartani, csak mondom, hogy ha liberálisabb, lazább, nyitottabb helyen szeretnél élni, akkor ne menj svájcba.

Előzmény: dqwell (902)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2015.11.13 0 0 909

Meg, bér én ingáztam Ausztriába, és nekem nem jött be túlságosan. Ráadásul szerintem Svájcban a hétvégekért érdemes lenni, azt meg nem fogod ott tölteni. Ha 1 évnél kevesebbet vagy ott, akkor a 2. nyugdíjpillért egyazegyben a kezedbe adják, az ilyen fizuval olyan 8-10e chf.

Előzmény: dqwell (905)
gambl-R Creative Commons License 2015.11.13 0 0 908

Úgy számolhatsz, hogy kb.a jelenlegi fizetésed dupláját tudod félrerakni itt, miután mindent kifizettél.

Előzmény: dqwell (907)
dqwell Creative Commons License 2015.11.13 0 0 907
Közben eszembe jutott, hogy nem a kinti fizetésemmel, hanem a kinti és az itthoni (2400 CHF) különbségével kellene számolnom, mert az itthoni kiadásaink csak azzal csökkennek, amit nem eszem meg...
Előzmény: gambl-R (906)
gambl-R Creative Commons License 2015.11.13 0 0 906

Nézd, netto 10k itt is elég szép pénz. Bárki is állítja az ellenkezőjét. :)

Ha egyedül vagy kint, és valóban minden hétvégén hazarepülsz a világ legdrágább budapesti járatával (ZRH-BUD hétvégén), havi 4.000-5.000 megspórolható simán, ha az a cél.

Előzmény: dqwell (905)
dqwell Creative Commons License 2015.11.13 0 0 905
Természetesen nekem kell tudnom :-) Hangosan gondolkodom, hogy nettó 10000 CHF-ből lejön lakásra és egészségbiztosításra 2000, repülésre másik 2000, így elképzelhető-e havi 3000+ CHF megtakarítás.
Előzmény: gambl-R (904)
gambl-R Creative Commons License 2015.11.13 0 0 904

Ezt neked kell tudnod!

En a helyedben ezekkel a csaladi adottsagokkal nem mozgatnam a csaladot. De termeszetesen ez nem az en ugyem.

Előzmény: dqwell (902)
gambl-R Creative Commons License 2015.11.13 0 0 903

Arrol nem is beszelve, hogy az a marha nagy toleranssag a legtobbszor kamu, a kulvilagnak szolo marketing.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (901)
dqwell Creative Commons License 2015.11.13 0 0 902
Azt mondta a fejvadász, hogy fizetik a 20 nap szabadságot.

Kétségeim vannak a felzárkóztató nyelvtanfolyammal, nulláról olyan szintre eljutni, hogy a középiskolás fizika és történelemanyagot megértsék (a németről nem is beszélve), az minimum fél év, egy évet minimum vesztenek. A másik komplikáció, hogy a feleségemnek is van egy éve még a főiskolán, amit bármennyire is utál, be szeretne fejezni, szóval neki akkor itthon kellene maradnia és akkor persze a gyerekek sem jönnek. Ha kis lakást bérelek, ki sem tudnak jönni nyáron.

A kérdés végsősoron az, hogy megér-e nekem havi mondjuk 3000 CHF-et (itthon bejárónőt kell fogadni, az is költség), hogy nem ugrik minden este a nyakamba a gyerek, csak pénteken és szombaton? Nincs közvetlen migrációs nyomás rajtunk, nem viszi a bank a házat (bár a fizetős bölcsöde és főiskola drága lesz), ugyanakkor tartok attól a miniszterelnöktől (és a választóitól), aki fontosabbnak tartja a focioktatást, mint az általános jogi és pénzügyi képzést...
Előzmény: _chillout_ (892)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2015.11.13 0 0 901

én éltem már 4 országban (több mint egy évig), és dolgoztam még 4-ben kevesebb, mint egy évig, valamint beszélek 3 nyelvet a magyaron kívül (jó, 2.5-et) ez a multikultitól toleráns lesz úgy általában egy kamu. a multikultitól toleráns lesz a multikulti irányába, nem általában. mondjuk ez is elég nagy különbség a jellegzetesen nem multikulti magyarországi magyaroknak :-)

az viszont pozitív, hogy a fogyikat nem dugdossák, az egyik helyen, ahol laktam, a busz sokszor perceket állt türelmesen, mert az utca bolondja az úttesten cikkcakkozott. persze ez nem volt mindig így, a hatvanas években is eladták munkaerőnek a szegény gyerekeket, és kb 1975-től szavazhatnak nők itt-ott. összességében a svájciak elég konzervatív népség.

Előzmény: _chillout_ (897)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2015.11.13 0 0 900

"Nagyon genyák a tanárok, de nem igaz, hogy elárják a magas szintű nyelvtudást."

De, elvárják, te sem gondolod komolyan, hogy majd azért kivételeznek valakivel mondjuk matematikából, mert nem érti a németet? Vagy mondjuk mindenki kurvakemény kiselőadást tart Goethéből, de a németül nemtudó gyerek nem? Az igaz, hogy úgy általában van intenzív nyelvi felkészítő, de ahhoz, hogy felvegyenek valakit gimibe, értékelniük kell a képességeit és a tudását, ez a lépés némettudás nélkül értelmezhetetlen.

Összességében magabiztos némettudás nélkül teljesen esélytelen értékelhető felsős oktatásban részt venni Svájcban, ez a meztelen igazság. De ez igaz a magyar oktatásra is, ha véletlenül itt szeretne valaki magyar nyelvtudás nélkül 15 évesen jó minőségű képzésben részt venni - nem fog menni. Ez ilyen egyszerű, ez hozzátartozik az emigrációhoz, expatsághoz, és társaihoz. A különbség az az, hogy a magyar oktatási rendszerben el lehet lébecolni viszonylag átlagosan magas szinten, ez a svájci rendszerben nem annyira lehetséges, mert 12 év környékén nagyon divergálni kezdenek az oktatási irányok.

Előzmény: _chillout_ (892)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2015.11.13 0 0 899

nem olyan nehéz, hidd el :-)

Előzmény: Order of Hermes (896)
erchegyia Creative Commons License 2015.11.12 0 0 898

Ezen az önrész dolgon mindig fogom a fejem. Vagy 300 vagy 2500, a köztes értékeknél csak rosszul jöhet ki a matek...

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (888)
_chillout_ Creative Commons License 2015.11.12 0 0 897

Mi semmit nem terveztünk, és ez így nagyon jó. Elmondhatatlan haszon, hogy én egy, a kölök három idegen nyelvet tanult meg, a multikulti környezet pedig segíteni fog neki, hogy toleráns és nyitott felnőtt váljon belőle. Nem csapkodja a térdét röhögve, ha fekete embert lát vagy ha egyik napról a másikra az egyik osztálytársa csadorban kezd el iskolába járni (megtörtént), és őt sem csúfolják, ha olykor furán viselkedik (autista).

Előzmény: Order of Hermes (896)
Order of Hermes Creative Commons License 2015.11.12 0 0 896

Inkább mindkettőt. Én úgy jöttem ki ide, hogy pár év után hazamegyek, de őszintén szólva egyre jobban érzem, hogy ez k*** nehéz lesz.

Előzmény: gambl-R (894)
Order of Hermes Creative Commons License 2015.11.12 0 0 895

Hát a 14k-ból azért futni fogja repjegyre szerintem. Pláne ha mellette csak egy főre kell EÜ-t fizetnie, meg megelégszik egy kisebb lakással 1500ért.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (887)
gambl-R Creative Commons License 2015.11.12 0 0 894

Az a "baj", hogy meg fogod szeretni az országot :-)

Az országot nem biztos, de a fizetést valószínűleg. :)

Előzmény: _chillout_ (893)
_chillout_ Creative Commons License 2015.11.12 0 0 893

Mi 6 hónappal jöttünk férj után, ezalatt egyetlenegyszer láttuk. Nagyon-nagyon nehéz volt, de engem még kötött a munka, a gyereket meg az iskola. Ha pénzt gyűjteni jössz ki, ez a legjobb megoldás. Kibérelsz 1000-1500 frankért egy kis lakást, összehúzod magad és egy év múlva gazdagon mész haza. Az a "baj", hogy meg fogod szeretni az országot :-)

Előzmény: dqwell (885)
_chillout_ Creative Commons License 2015.11.12 0 0 892

Ne felejtsük el, hogy a havi 14ezerrel átléped az évi 120ezres határt, tehát utólag is kell majd adóznod, hacsak nem költesz okosan, úgy, hogy azt leírhasd az adódból.

Konzultáns munkára (fix idejű szerződés) azért szeretnek különben bevándorlókat keresni, mert kevesen tudják, hogy a felajánlott összeg duplája (150-180 CHF óránként) körül van a svájci cégek fájdalomküszöbe. És ezt nem hallomásból tudom ;-)

Arra számíts, hogy konzultánsként sem túlórát, sem szabadságot nem fognak fizetni. Persze munkahelye válogatja.

Suli: kicsit árnyalnám az előzőeket, négyféle középiskola van, 12 éves kortól mindegyik:

Gimnázium: 6 éves, csak az megy oda, aki már biztos benne, hogy egyetemre akar menni és nem ijed meg a napi 4-6 órányi házi feladattól. Nehézségben az otthoni gyakorló gimik szintjén van (Fazekas, Apáczai...). Innen felvételi nélkül lehet egyetemre bejutni. Nagyon genyák a tanárok, de nem igaz, hogy elárják a magas szintű nyelvtudást. Nagyon aktívan integrálnak, a bevándorlók gyerekeinek sziperintenzív nyelvi felzárkóztatást bizosítanak.

Sek A: leginkább az otthoni gimnáziumokhoz hasonlít. Kapsz érettségit a végén, 4 éves, utána ehetsz szakmát tanulni vagy plusz kétév gimi után egyetemre.

Sek B: klasszikus szakközépiskola, ez és a Sek A a legnépszerűbbek a továbbtanulók körében. 3 éves, a többség innen szakmát tanul (újabb 3 év), de van, aki Sek A-ban folytatja és érettségit szerez.

Sek C: szakmunkásképző. A nagy többség nem próbálkozik az elvégzése után Sek B-vel, hanem szakmát tanul.

Nagyon népszerű szokás, hogy az emberek felnőttként - 30-40 évesen mégis továbbtanulnak és pályát váltanak, nem egy ilyet ismerünk mi is. Ezeknek viszont horribilis áruk van, de mondjuk itt mindennek.

Előzmény: dqwell (868)
SajtFondue Creative Commons License 2015.11.12 0 0 891

A lényeg, hogy más a két fele az országnak. A cég fele, ahol dolgozom, Zurichben van. A legtöbb felvetésre érthetetlenül reagálnak az ottaniak...gondolom, ők is ezt mondják rólunk :-DDDD

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (886)
gambl-R Creative Commons License 2015.11.12 0 0 890

Egyedul azert maradna abbol nemi apro. :-)

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (887)
gambl-R Creative Commons License 2015.11.12 0 0 889

Pedig szerintem ez lenne a megoldas, foleg, ha nem hosszutavon gondolkodsz. Persze, sokan gondoljak, hogy csak egy evre jonnek...

Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2015.11.12 0 0 888

Betegbiztosítást te kötöd magánbiztosítóknál, csomó csomag és ajánlat van, különböző önrészekkel. Kb 1500 chf évi önrésszel kb 200-250 egy felnőtt havi biztosítása, gyereké meg 70 (ott talán 10% az önrész).

Előzmény: dqwell (884)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2015.11.12 0 0 887

Volt itt egy beszélgetés erről nem olyan rég, röviden, a (német)svájci iskolarendszer nem multikulturális, hanem maximálisan asszimiláló, tehát nem nagyon tud, vagy akar mit kezdeni a bevándorlókkal, amennyiben azok saját identitást szeretnének őrizni. Ez az egyik oldala a dolognak, a másik meg az, hogy az, hogy ki hova jár, kb. álti hatodikban eldől, kb. 15-20% gimi, 25-30% szakiskola, a többi inasiskola, ezek jól kijelölt utak egyetemre (gimi), főiskola vagy más felső-középfokú végzettség (szakiskola) és szakmunkás (inasiskola) irányba. Természetesen van átjárás, csakhogy pl inasiskolához kell legyen egy cég, amely felvesz kb. 13-15 évesen, és ott dolgozol heti 2-3 napot az iskola mellett, és ez nagyon nem egyszerű. A többihez pedig magas szintű német tudás kell, tehát marad a (nyelvi) felzárkóztató, mindenhonnan kieső, problémás gyerekek számára fenntartott iskolák egyike. Amennyiben amúgy is csak 1 évre tervezel, szerintem 2 verzió van: vagy beáldoznak a gimis gyerekeid egy évet nyelvtanulásra és világlátásra, vagy maradnak otthon. Utóbbi esetben erre fog elmenni a fizud, 400 chf alatt nagyon ritkán van értelmes repjegy. Ja, és bár a 14k tényleg egy jobb fizu, nagy fegyelem kell ahhoz, hogy 1 év alatt félre tudj tenni.

Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2015.11.12 0 0 886

Igen, bár valszeg a franszia rész egyszerre élhetőbb és nyűgösebb, mint a Cüriki - de ez habitus kérdése.

Előzmény: SajtFondue (878)
dqwell Creative Commons License 2015.11.12 0 0 885
Köszönöm, én is azt számolgattam, hogy az angol iskola nem fér bele. A kisegítő suli alatt mit értesz? Szakmunkásképző? Ami még felmerült, hogy egyedül menjek pénzt keresni, de az nem annyira szimpatikus, hogy egy évig csak hétvégenként lássam a családom.
Előzmény: Bertrand de Beaufourt (875)
dqwell Creative Commons License 2015.11.12 0 0 884
A fejvadász küldte ezeket a számokat, ezek szerint még a betegbiztosításra kell rákérdeznem.
Előzmény: gambl-R (872)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!