Keresés

Részletes keresés

zsorsz Creative Commons License 2022.09.05 0 0 1922

Nem sikerült a mustot forrásba hozni, este az élesztő szépen felfutott, reggelre összeesett, próbáltam friss mustot hozzátenni, de rosszabb lett, a tartályban meg szertefoszlott. Kezdek aggódni, szombat óta ott van minden védelem nélkül

IsKol Creative Commons License 2022.09.05 0 0 1921

Nem azért írtam. (minden apró pozitívum már egy előremutató siker bár a negatívumoknak is azt kellene adni)

Inkább csak azért, hogy van még töménytelen lehetőség a fejlődésre (héjon tartás, erjesztés "menedzsment", maradékcukor/sav, finomseprős érlelés stb.)

Előzmény: zsorsz (1920)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.05 0 0 1920

Na, kár volt dicsekedni.

Előzmény: IsKol (1919)
IsKol Creative Commons License 2022.09.05 0 0 1919

Ha a tavalyi apai-anyai egy helyi borversenyen aranyérmes lett akkor az idei lehet bekerül a DWWA Top 50 bor közé. ;-) Én drukkolok ;-)

Előzmény: zsorsz (1917)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.05 -16 0 1918

20 g

Előzmény: szervezkedő (1916)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.04 0 0 1917

Ha csinálok vmit, nagyon komolyan veszem, bele adok apait-anyait, ezt mutatja hogy a tavalyi első borom a helyi versenyen aranyérmes lett.

A sógor (aki 100 éve borászkodik ) epésen megjegyezte,nem érti hogy kezdő borászként hogy tudtam ilyen finom bort összehozni.

Előzmény: szervezkedő (1916)
szervezkedő Creative Commons License 2022.09.04 0 0 1916

De egyébként nem kell túl komplikálni az egészet. Nem egy tartálykocsi mennyiségről beszélünk. Kiforr, letisztul és már lehet is a fröccsöt csinálni.

 

(Nem tudom pl tápsót mi a legkisebb mennyiség, amit árulnak. Én kilós kiszerelésben veszem. Ez neked totál nem lenne kifizetődő.)

zsorsz Creative Commons License 2022.09.04 0 0 1915

Úgy érzem jó kezekbe kerültem😎 Szervezkedő, Van Persil sokat segítettetek. Köszönöm!

Előzmény: szervezkedő (1913)
szervezkedő Creative Commons License 2022.09.04 0 0 1914

Előbb kimaradt,.a zacskó nem egy hivatalos mértékegység.

20-30g/hl között van emlékeim szerint az adag, amiket én használok.

 

Ennyi cukor nem oszt, nem szoroz. A táblázatokban nyomon tudod kovetni miből mi lesz. Ha megfogalmazod a célt, annak megfelelően kell játszani vele. Hülye módon telenyomni butaság. Ha gyengébb az év, gyengébb a mustfok akkor kell cukor. Idén szerintem aki több cukrot szeretne, annak várni kell és süt majd a nap. Mégiscsak az az igazi,nem pedig a tescos napsütés!

:-)))))

szervezkedő Creative Commons License 2022.09.04 0 0 1913

Jajjjjjjj. Itt már egyre nagyobb a katyvasz!

Brix, mustfok, zacskó, cukor stb.

 

Az én "zacskóm" fél kilós (500g) ami durván 20hektó (2000liter) musthoz való. Ahogy Persil írta az élesztőt ne csak beleszórd, hanem szépen fel kell "futtatni". Én kútvízzel csinálom mindig, és ha van nap, akkor kiteszem oda, vagy a radiátoron melegen tartom és lassan engedem kihűlni. Konyharuhát teszek a tetejére. Ha szépen eljátszol vele, beoltod, másnap már dolgozik.

 

Tápsót beleteheted legelőször egyben, vagy pedig szakaszosan, ahogy fogy a cukor. Ha már van refraktometered, akkor szépen nyomon követhető a változás. Nem az értékek helyessége/pontossága a lenyeg, hanem a tendencia. Én ennek megfelelően adagolom a tápsót az erjesztes során.

zsorsz Creative Commons License 2022.09.04 0 0 1912

1/2 zacsi bekelesztve

Előzmény: van_Persil (1911)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.04 -16 0 1911

Ilyen mélységig nincsenek borászati ismereteim, én mondjuk a beoltáskor adom mellé a tápsót, rosszat meg nem akarok mondani.

D ahogy írod, ha van még egy fél zacskó élesztőd, azzal megpróbálhatnád a beoltást. Én legalábbis megpróbálnám. Pár litert kivéve, megcsinálva az előírásszerinti kelesztést még most este és belerakva a kivett mustba, ha reggel ezt a kivett anyagot beleöntöd a hordóba (nekem az inox-tartály is hordó), pláne, ha leszeded a hordó tetejéről az élesztőt, akkor még simán be tudod indítani az erjedést, és hozzáadhatod a tápsót.

Előzmény: zsorsz (1910)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.04 0 0 1910

Akkor ezt elkúrtam. Élesztőtápot tegyek bele?

Előzmény: van_Persil (1909)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.04 -16 0 1909

A fajélesztőt (általában) keleszteni szokták, fajtától függően 10X-es mennyiségű meleg, de nem forró vízben/mustban, majd apránként további mustot adva hozzá, hogy szokja az élesztő a hordós must hűmérsékletét. ez a kelesztés egy több órás folyamat, minél türelmesebben csinálja az ember, annál jobban sikerül a beoltás. A legtöbb fajélesztő "killer", azaz hiába indult már meg a mustban a vadélesztők képződése, előírás szerinti kelesztés esetén ez az élesztőtörzs legyőzi a vadélesztőket, és csak ez fogja a mustot megerjeszteni. ha csak úgy beleszórtad, akkor semmi garancia nincs arra, hogy kellő mértékben el tud szaporodni, mielőtt a vadélesztők elhatalmasodnak a mustodban.

Előzmény: zsorsz (1908)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.04 0 0 1908

Csak beleszórtam

Előzmény: van_Persil (1906)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.04 -16 0 1907

https://www.distilling-fermenting-seminars.com/de/schnaps-selbst-destillieren-kurse-buecher-zubehoer-zum-brennen/berechnungen-braende-selbst-herstellen-und-destillieren/zucker-alkohol-umrechnung/?focus=kmw&oec=76.50&kmw=18&bri=18.00&zgl=193.77&apg=7.97&agl=78.07&apv=9.87&apr=19.73#ankorContentHeader

itt van ez az átváltó. igaz, hogy német nyelven, de pofonegyszerű ahasználata: a megfelelő helyre be kell írni a (most ott levő adatot kitörölve/felülírva) megfelelő adatot, majd a go! ikonra klikkelni, az oldal ebből az egy adatból meg fogja adni a többit. ha pl a brix oszlopába beírod, hogy "21", kiadja, hogy ez 18.36 KMW-nak és 11,68 alc%-nak felel meg (bár az igazat megvallva picit alábecsüli az alkoholt, legalábbis az OBI laborjához képest). De ugyanígy ki lehet vele számoltatni, hogy hány brixes kell legyen egy 13 alkoholfokos borhoz a must (20,24 KMW)

van_Persil Creative Commons License 2022.09.04 -16 0 1906

Az azért más. Az én refraktométerem mutatja a brixet, oechslét és a KMW-t (magyar mustfok) is, így ha én mustfokról beszélek, mindig a KMW-t értem alatta, sosem a brixet.

Amúgy 1 kg cukor 100 l mustot kb 0,6 fokkal emel, ez azt jelenti, hogy a te 60 l-edet kb. 1 fokkal emelte. Az élesztőt csak úgy beleszórtad, vagy kelesztetted előírás szerint?

Előzmény: zsorsz (1904)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.04 -16 0 1905

Én a Bakonyi-félét használom, mert a sylvestris-féle kénszint-nézőjével egyszer jól befürödtem, jóval magasabb értéket mutatott, mint ami valójában (az OBI-labor szerint) benne volt. Elméletileg meg tudod a tieddel is nézni, 5 és 9 közé kell essen, ideális esetben kb 7-es, 7,5-ös kéne legyen, de ez fajta, évjárat és gazdafüggő (művelésmód, terhelés, növényvédelem, szüret időpontja etc.)

Előzmény: zsorsz (1902)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.04 0 0 1904

Igen.

Előzmény: van_Persil (1903)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.04 -16 0 1903

Mert? Brix 18,5-ös?

Előzmény: zsorsz (1902)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.04 0 0 1902

Megnyugtattál. Raktam bele ma 1/2 deci törzsoldatot. Van sylvestris bortesztem, azzal a savszintet tudom ellenőrizni?

Előzmény: van_Persil (1901)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.04 -16 0 1901

Egy 19 fokos mustból 12,5-13 alkoholfokos bor lesz, ha szárazra kierjed. Semmivel se lesz jobb borod, ha a 18,5-öst felcukrozod. (Mondjuk ha brix 18,5-ös, az csak 10,5-ös alkoholt ad, ahhoz tényleg kellhet 1 kg)

Előzmény: zsorsz (1900)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.04 0 0 1900

2. éve borozok, hallgattam a szomszédra.

Előzmény: van_Persil (1898)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.04 -16 0 1899

Kiegészíteném azzal, hogy ha emeled a cukorfokot, akkor a bortörvény szerint tilos emelni a savtartalmat és fordítva, ha emeled a savat, akkor nem cukrozhatsz. Jó, mondjuk a bortörvény nem engedi meg azt se, hogy 19 fok fölé cukrozz... (Cukrozás lehet mustsürítményből is, itt értelemszerűen emelkedik a savszint is, de nem errél beszéltem)

Előzmény: szervezkedő (1895)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.04 -16 0 1898

Egészen pontosan mi volt a célod a cukrozással? Az én meglátásom szerint teljesen felesleges és értelmetlen dolog, de te tudod...

Előzmény: zsorsz (1897)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.04 0 0 1897

Eddig az úszófedeles (tegnaptól)tartályban van 60l 18,5 cukorfokos must, tettem bele 1kg cukrot és 1/2 zacsi borélesztőt. A teteje kezd habzani, de co2 párna még nincs.

Előzmény: szervezkedő (1895)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.04 0 0 1896

Szinmustot akartam írni.

Előzmény: szervezkedő (1895)
szervezkedő Creative Commons License 2022.09.04 0 0 1895

Szinbor= színmust.

Ha spontán erjesztéssel szeretnél bort készíteni, akkor abban biztos kapsz tőlem tapasztaltabbtól tanacsot.

 

Irányított erjesztés lesz, akkor zúzás/bogyózás során után kén+aszkorbinsav (vagy valami antioxidáns de a kén+aszkorbinsav is tökéletes szerintem). Egy éjszaka ülepítés, majd másnap fejtés+ élesztő+ tápsó hozzáadása. Ha kell bele cukor, akkor azt is ekkor tedd bele, illetve ha kiégtek a savak, akkor borkősavval rásegíthetsz és kezdődhet az erjesztés.

Előzmény: zsorsz (1894)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.04 0 0 1894

Vettem 1q olaszrizlinget, szomszéd annyiban segített, hogy hozzádarálta(elektromos bogyózó) az övéhez, majd a kádból a szinbort adta, de még a cefrét nem kénezte. Kénezzek vagy ne?

IsKol Creative Commons License 2022.08.17 0 0 1893

Ma kipróbáltam a palacktöltőt 0,75-ös és 1,5 literes palackkal.

Műxik mindkettővel.

 

A hétvégi parlagfű kaszálás után már semmi sem állít(hat) meg a palackozásban;-)

Előzmény: van_Persil (1892)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!