Jó hosszú lett, de tökéletesen egyetértek vele.
Számtalanszor bebizonyosodott már, ha valaki nem tud megfelelően trimmelni, akkor mindegy, h milyen cuccot használ.
Kicsit belekontárkodnék a foil témába, bár továbbra is a saját tapasztalat közelít a nullához. Vagyis inkább lehet hogy a Velencei tóhoz szólnék hozzá...
Mindenki azzal megy, amivel akar. Ettől függetlenül én pont fordítva látom, itthon tök mindegy milyen vitorlamérettel mész, a pöffökben TUTI siklani fogsz, mert 0 km/h alapra jönnek 6 bft-os befújások. A lukakban meg gyakorlatilag senki sem siklik, pont azért, mert az nulla. Ez, ha fúj a szél, mindig igaz. Lepkefingról mondjuk nem tudok nyilatkozni, az tény, hogy minél kisebbek a belökések, relatíve annál egyenletesebb a szél.
Régóta vallom, hogy 7 m2 fölött nincs élet, bár az idei és tavalyi nyár megcáfol. Azért nagyon sokszor van, hogy 7 m2-el folyamatosan haladok, míg sokan 9 m2-el sincsenek siklás közelében sem. Ez nem azért van, mert annyira könnyű vagy jó lennék, csak Gárdonyban az emberek rábeszélik egymást a nagyobbnál nagyobb és profibb cuccokra, csak sokan a tudásukat felejtik el hozzáigazítani. Persze, van egy szűk réteg, akik tényleg tudnak bánni a felszerelésükkel.
Foilban is kezd elszállni a ló, eddig normál windsurf-el is csak kevesen vettek 10 m2-t, most már foilra is kevés.
A foil fejlődik, és egyre inkább csepegnek az információk. Ha a minél előbbi megsiklás a lényeg, nem kell 10 m2, a foil formája legalább annyira fontos, mint az összes többi rész fölötte. Szélesebb, rövidebb első szárnnyal sokkal hamarabb megsiklik, igaz sokkal lassabb is lesz a végsebessége. Azaz optimalizálni kell az igényekhez. Aki gyors akar lenni, vegyen keskeny, hosszú szárnyat, és ahhoz giga vitorlát. Akinek elég a kisebb sebesség, de könnyebb kezelhetőség, jobban jár egy szélesebb szárnnyal, és használhatja a kisvitorláját.
Néztem az EngadinWind közvetítést. Akkor, amikor a versenyzők 9.5-10 m2-el foil pályaversenyeztek, Balz-ék 4.8 m2-el lazán freestyle-oztak ugyanott, ugyanabban a szélben. Persze nem mindenkit érdekel az ugribugri, de azért nagyon nehéz a korai megsiklásra és a több szörfözhető időre hivatkozni 10 m2-el, amikor feleakkora vitorla is láthatóan elég (na jó, Balz kihangsúlyozta, hogy a megpumpáláshoz ilyen kis szélben már érzék kell). A foil ha megsiklik, az ott is marad, ha nem áll el nullára a szél. Versenyteljesítményhez természetesen a nagyobb vitorla dukál, de szerintem foilban is jó betartani a fokozatosságot, és nem érdemes egyből versenycuccal tanulni.
Tavaly volt itt Gárdonyban a BUG gyártója bemutatózni, akkor próbáltam először foilt. Eléggé elálló szélben próbálkoztam, akkor volt a vízen kb. 2 foilos talán 8+ m2-el, meg egy Moth. Érdekes, a gyártó srác is "csak" 6 m2-el ment, ill. adta próbára a cuccot, és nem a túl kicsi vitorlával volt baj. Ő folyamatosan siklott akkor is.
én is jól ismerem Viganjt, ott nagyon stabil a szél, legalábbis ha fúj a Mistral. Nem véletlenül rendeztek itt többször is formula VB -t. A Garda is ilyen, folyamatos a szélutánpótlás. Itt elég a kisebb vitorla is, ahogy írtad. Milyen széles a deszkád, mekkor a az első szárnyad hossza és felülete?
De hát a Velencei-tó kicsit más, itt frontszelek vannak és sokszor lyukas a szél. Mivel én szeretek folyamatosan siklani, ezért mindig a szél aljára szerelek és vagyunk ezzel így páran. Ha verseny van, akkor nem hivatkozhatok arra, hogy kis vitorlát szereltem és ezért nem siklok. Ott mindig túlvitorlázva kell menni. A többől mindig el lehet elvenni, de kevéshez nem tudsz hozzárakni, a kis virola erejét nem tudod nagyon felfelé tuningolni.
Én valami hasonlót gondolok a foilról is egyelőre. A gyártók már megjelentek a 10 -es foil vitorlákkal, így szerintem a 9.6 nem túlzás, főleg ha 100 cm széles deszkára teszed.
Tudom, hogy sokan irtóznak a nagyvitorláktól, de szerintem jó beállításokkal jó karbon boommal sokat lehet túlvitorlázva, kényelmesen is szörfözni.
Lehet hogy nem kell majd a 9.6, de ez volt az első próba és én sikeresnek gondoltam. A BUG gyártója szerint a nagy szárny a nagy deszkához (91 cm -s PWA vagy formula deszka) és a 9.2 vitorlához a legjobb. Nekem ekkora nem volt, ezért a 9.6 -t raktam össze. Megnézem a 8.6 -al is valamikor. És nagyon kíváncsi vagyok a 850 -s szárnyra, mert az elmondások szerint ez élvezetesebb, csak kicsivel több szél kell hozzá. És ezt már nem csak a formulán fogom kipróbálni, hanem a 80 cm széles Isonicon.
Itt Gárdonyban ketten is várnak a 10 m2 foil vitorlájukra, mert úgy gondolják, hogy így többet fognak siklani. Meglátjuk.
foil témában posztolgattam a másik windszörf fórumon, https://windsurfing.hu/forum. Próbáltam fontos információkat összegyűjteni, elsősorban a saját szempontomból, mert hát a wind - foilban is vannak már irányzatok (freestyle, freeride, race), nekem az utóbbi kettő, ami szóbajön.
Foil vitorlával kapcsolatban voltak kérdések. Én csak 4 kemberes vitorlákkal próbálkoztam eddig, 7.0 és 9.6 között, de célom egyelőre a megsiklás a legkisebb szélben. Ha van kérdésetek, szívesen megosztom tapasztalataimat itt vagy másik fórumon, amelyek foilban egyelőre még kezdetlegesek, de szlalomban / formulában már nem annyira.
Lehet cserélnem kell a vitorlámat? Racsodálkozott egy szörfös, hogy jéé a legenda. :-o Nem ismertem annyira a saját cuccom, úgy került hozzám ismerőstől.
Egy régi 7.7 Arrows T-force race. Itt ott már kikandikál a camber(támasz?) az árbóczsákból és dögnehéz. Amikor megy akkor viszont jól megy szerintem. Na ezt lecserélném egy kb ekkora ha lehet cambermentes és sdm-es árbochoz való vitorlára.
Nem kelle feltétlenül új tipus, annyit már nem feccelnék az ügybe.
Milyen tipusokat tudnátok ajánlani ami jó lehet? A keresgélésében majd a google segít csak a rengeteg tipus között elveszetem, sok márka tök ismeretlen számomra.
Ja, én is dögnehéz vagyok, 105kg.
Nekem nem csak a Balaton hanem bármilyen édesvíz allergiát okoz, hosszú ideig szenvedtem miatta . Végül a Sterimar orrspray-t ajánlották, azóta semmi bajom ha pár órán belül használom szörfözés után. Próbáld ki, érdemes.
Sziasztok, tudtok valakit aki csinál boom grip-elést? Néztem van egy leírás a windsurfing.hu-n, meg a youtube-n is vannak videók de inkább rábíznám valakire..
Cssk erdeklodnek, hogy egy jo Balatoni szorfozes utan mindenkinek folyik taknya nyala? Egyre durvabb, egesz ejjel pruszkoltem es orrot fujtam. Most akkor mitol vagyok faradt, a szeltol, vagy az allergiatol...
Micro cam vagy nocam, ilyen szinten szerintem nem oszt nem szoroz.
Itthoni viszonyokra meg főleg nem érdemes túl sokat variálni. Itthon vagy siklasz, mert elkaptál egy pöfföt (és tök mindegy, hogy 4.8 vagy 9.0 van a kezedben!), vagy állsz egyhelyben. Stabil, kifújt szélben viszont biztosan érezhető lehet a különbség, lövésem sincs melyik irányban billentve a mérleget.
Nekem most 7.7-es hornet van, ami a V8 elődje, de, amennyiben a 7.7-es hellcat, vagy speedster hamarabb indulna meg a 100 kg-m alatt, gondolkodás nélkül lecserélném. Itthon sajna ez a lényeg. Ki kellene próbálni. :)
Ebben igazad van, én a cam-eset a full racing-re értettem. Szűkebb árboczsák, kevesebb cam, kevesebb latni, kisebb súly, mind azért vannak, hogy az átlagszörfös is érdemben ki tudja választani magának a leginkább neki való cuccot, amivel a legtöbbet, és legnagyobb élvezettel tud szörfözni.
Csak kíváncsiságból ránéztem a NP honlapjára, súlyadatokért (kerestem más márkából is, de nem írják a súlyokat):
RS:Racing EVOXI 7.0, 7 latni, 4 cam: 5.46 kg - a parton emelgetve ez a legkönnyebb full racing camberes vitorla
V8 7.2, 7 latni, 2 cam: 4.8 kg
Speedster 7.2, 7 latni, no cam: 4.46 kg
X:Ryde 7.2, 6 latni, no cam : 4.49 kg - ez meglepett, gondolom ez a súlyhatár ebben a méretben
igen ám, de itt vannak a mini cam-es vitorlák, ahol szűk az árboczsák nem fut duplán, szélesen az anyag (jó kis súlytöbblet) szinte az egész vitorla hosszán. Pl. a NP-nak a V8 (2 mini cam) évjárattól függően ugyanannyi, vagy kevesebb latnival megy, mint a hellcat, ami kembertelen, tehát ebben az esetben nem beszélhetünk jelentős súlytöbbletről. Viszont a profilja mélyebb és nagyobb területen húz a gyár szerint. Ebben az esetben nem képzelhető el, hogy hamarabb megindul a cam-es? Mégis, csak nagyobb tömegű levegőnél alakul ki a nyomáskülönbség. Azt gondolnám, nagyobbat is húz nulláról.
Értékelhetőt nem. 8+ m2-ekkel néha-néha siklottak páran, ha épp elkapták a megfelelő pöfföt, de random a vízre nézve általában mindenki állt. Úszni viszont jó volt, nem kellett félni, hogy bármelyik szörfös átgázolna rajtam (merthogy max. billegtek ahol voltam, vagy máshol haladtak), és a DNY-i szellő által felépített hullámzás is kellemes változatosságot jelentett.
cam vs. nocam téma:
A camberes JELENTŐSEN KÉSŐBB!! siklik meg, mint a nocam, vagy aktív, erős pumpálás kell hozzá. Az a plusz pár latni meg camber akkora plusz súlyt ad, amit nem tud ellensúlyozni induláskor a stabil profil. A camberes vitorla gyakorlatilag lekalapálja a deszkát a víz alá. Viszont túlvitorlázva a camberes jobb.
Tapasztalat, hogy ügyes freestyleosok 5.4-5.6 m2-el partiban vannak az én 7.0 camberesemmel (legalábbis itthon), és nem indulok meg későn. A camberest másért szeretjük.
foil:
Csak óvatosan nyilatkozok, mivel tapasztalatom csak 3 rövid próba. Mindenesetre azt én is olvastam, hogy foilhoz a camberes jobb, ha tudod kezelni. Viszont nem véletlenül mennek sokan könnyű, kisebb méretű vitorlákkal foilon. Kell egy alaptempó, amit el kell érni a kiemelkedéshez, utána már szinte mindegy a vitorlaméret. Én no cam-ekkel próbáltam, nem is hiányzott még a camber. Mindenesetre foilra giga méretű vitorlát felrakni felesleges. Nem vagyok benne biztos, de talán a jégszörf lehet hasonló, ahol a 6.4 m2 már extrém perverzió, mert szélcsendben halad.
A foilnak szerintem is az az értelme, hogy mikroszélben is használható, nem kell gigavitorlákkal szenvedni. Nagyobb vitorla helyett elég egy szélesebb szárny, és máris hamarabb, kisebb tempónál kiemelkedik.
Alapvetoen ha hasznalnam, en is ugy hasznalnam mint ahogy Te irod, de mielott 8nm 4cam cuccal foiloznek inkabb elmegyek vitorlazni.
Szelesebb helyeken is a nagyvitorla kivaltasara hasznaljak.Itthon meg ugy probalunk 8kn-ben siklani.
Viszont tavaly Masha az orosz oktatok fonoke Prasson nehanyszor kolcsonkerte az AC1-t foilhoz, amikor nekem eselytelen volt menni.
Ugyanis az angolok velemenye (Jem, Guy Cribb), hogy sokkal kevesbe reaktiv cam vitorlaval sokkal "szebben" lehet foilozni, mert "jobban kontrollalhato" es egyenletesebben huz.
Azt, hogy egy cam vitorla hamarabb vagy kesobb indul el mint egy no cam sokszor targyaltuk mar itt. Valoszinuleg lassabban.