"Isten létét nem a másik embernek kell bebizonyítanod, hanem magadnak. És ha te magadnak erre megfelelő választ találsz, akkor már nem akarod mindenáron bizonyítani senkinek, mert rájössz hogy hiábavaló, és mert ha valakinek meg az a megnyugtató, hogy nincs a számra Isten, és ebben biztos, akkor az meg az ő döntése és ha ebben biztos, ő sem akar téged erről meggyőzni."
Nincsenek szubjektív igazságok !!! ...még csak az kéne...hogy olyan,és annyi féle legyen ez a világ,mint amilyennek mindenki magában elképzeli.....az emberi elme által képzelt világok kategóriája,a sci-fi :-)))) A világegyetem létét illetően,csak egyetlen objektív világ,és igazság létezhet csupán !
Hogy kinek,vagy minek a szempontjából objektív,ez már 1 másik kérdés.....:-) A világegyetem létének,illetve miben létének,és céljának a meghatározása,szerintem, meg meghaladja az emberi agy felfogó képességét.....de még a kapacitását is !
Persze... lehet itten fantáziálni...mindenről.. meg sóvárogva vágyakozni idilli szép dolgok után... Csakhogy ezeknek,semmi közük sincsen a valóssághoz ! ......nem is lehet...még nem érünk fel az asztal tetejére....(..egyenlőre...)
"Viszont valamiben biztos vagyok....mindég a racionális gondolkodás mód vezet egyedül,az igazságok megismerése felé..!" (Idézet, MTZ-Feri 68-tól....:-)))
Miért olyan őrültnek tűnök?Nem szoktam másokat bántani a hitük miatt.Nekem ez a hitem mi a bajod ezzel?Ha valaki a belső lelki életéről beszél akkor szektás és gyilkol?Ezt miből következtetted le,mert eléggé primitív következtetés.Nem tartozom szektához,szervezethez.És nem tartok lőfegyvert sem,nem is jutott eszembe.
Csak az tud szeretni bárki mást, aki önmagát szereti, elfogadja feltétel nélkül, aki erre képtelen Istenhez menekül
érdekes, én ennek az ellenkezőjét tapasztalom :-) istentől lehet igazán megtapasztalni és megtanulni a feltétel nélküli elfogadást.
akinek része van ebben az élményben -- és ennek semmi köze templomhoz, egyházhoz, paphoz, istenhithez --, az pontosan tudja, mire gondolok, még akkor is, ha nem beszél istenről.
neked is részed volt már ebben (az alapján, amit itt olvasok tőled, biztosan).
az európai kultúra sajátossága, hogy az elmúlt kb 1700 évben a kereszténység államvallássá alakulása és intézményesülése nyomán a katolikus egyház bürokráciája összemosódik istennel. az egyház számára igen erős csábítás a kizárólagosság hirdetése és az ebből származó látszólagos hasznok élvezése (alig ötven éve, hogy hivatalosan is lemondtak a kizárólagosság tanáról!). ennek nyomán aztán az egyház mint bürokratikus intézmény minden esetlensége, bénázása, gyarlósága, korlátoltsága összefonódott istennel, és az egyháztól távol álló emberek részéről természetesen vetődik fel, hogy ebből az istenből nem kérnek.
ezúton is kérem az intézményes egyház híveinek és tisztségviselőinek megértését (incl Satya, akit van szerencsém személyesen is imerni) -- számukra a fenti bekezdés kemény dió lehet. kérem, hogy értsék úgy, ahogyan én leírtam: hittel és tisztán.
Nem 1, számtalan az impulzusok száma, amelyek mind azt bizonyítják, nincs Isten, mert ha mégis az borzalmas lenne.
Továbbra is azt keresem, hogyan képesek hinni valamiféle bizonyíthatatlan rabszolgatartóban tömegek, aki még állítólagos 1szülött fiával is olyan cudarul bánt?
Mert ezen írásodból,olyan következtetést voltam kénytelen levonni, amire nem számítottam....! Mindent egybevetve,úgy tűnik ,hogy több dologban értek veled egyet,mint amiben nem.....!???:-)))
Persze lehet,hogy amikben nem értünk egyet,azok a leg fajsúlyosabb kérdések........mármint, a hit kérdéskörén belül !
"Miért lenne megkérdőjelezhetetlen igazság. Mindent meg kell kérdőjelezni, megvizsgálni, elfogadni vagy elvetni. Ha megizsgáltad és igaznak találtad, akkor elfogadhatod. Hogyha hamisnak akkor pedig elveted. Ez a racionális gondolkodás. Enélkül csak vakhit van. Az embernek azért van ész a fejében, hogy használja :)"
Ez nagyon józan,körültekintő gondolkodásra vall ! ....bár minden hívő ilyen lenne....hamarabb szót értenénk...:-) ....persze hívő,és ,soha nem leszek......bizonyítékok híján..... !!! :-)))
"Na ezért nem lettem teológus. Mert nem tudtam elfogadni a dogmás gondolkodást. Nem a hittel van problémám, ne értsd félre, csak azzal, ha dogmákat, megkérdőjelezhetetlen "igazságokat" határozunk meg. És a keresztény vallások sajnos így működnek."
Csak nem katolikus vagy !?? ........biztosan a nősülés lehetőségének a hiánya riasztotta el...:-) ....bizony......jobb is 1 jó nőt szorongatni....mint a bibliát....:-))) Bár...a saját papunkat jól ismerve,a kettő nem zárja ki egymást.......!:-)
"Isten létezése,az nem megkérdőjelezhetetlen igazság ? .....vagy itt most ni a helyzet....?"
Nem arra értettem, de jó a kérdésfeltevés. Miért lenne megkérdőjelezhetetlen igazság. Mindent meg kell kérdőjelezni, megvizsgálni, elfogadni vagy elvetni. Ha megizsgáltad és igaznak találtad, akkor elfogadhatod. Hogyha hamisnak akkor pedig elveted. Ez a racionális gondolkodás. Enélkül csak vakhit van. Az embernek azért van ész a fejében, hogy használja :)
"Hogyan lehet a jelenben valamit biztosan állítani,ha a fejedben már ott motoszkál a gondolat,hogy a jövőben az állításod esetleg kordinalásra szorul,vagy érvényét,esetleg jelentőségét is vesztheti ! "
Mert az ember véleménye jó esetben olyan mint a folyó. Minden pillanatban változik, de mindig ugyan arról a folyórol van szó. Akkor van baj, ha fenékig befagy. Ha nem vizsgálod felül folyamatosan a nézeteidet, az pontosan oda vezet amivel Te a hívőket vádolod, vagyis a szűklátókörűséghez. Igen is, nyitni kell mások véleménye, más nézetek felé is és összevetni a magadéval. Szerintem.
"Persze értem én....hogy meghagynál egy kis kaput......csak így meg a hitelesség csorbul picikét...:-) Nem lehetsz kint is..meg bent is...!:-) "
Na ezért nem lettem teológus. Mert nem tudtam elfogadni a dogmás gondolkodást. Nem a hittel van problémám, ne értsd félre, csak azzal, ha dogmákat, megkérdőjelezhetetlen "igazságokat" határozunk meg. És a keresztény vallások sajnos így működnek.
"Min alapul valójában a te isten hited..? (...amely hit ,szerintem eléggé alternatív változat..) Mi motivál téged a hit felé ? Mit jelent neked Isten ? "
"Minden esetre, ha nagyobb összefüggésekben vizsgálod a világot és a világhoz fűződő viszonyodat akkor már nem is veszed annyira komolyan sem magadat, sem másokat."
Ezeket a dolgokat,én is pontosan így gondolom !:-)
"hanem azért mert ennek elfogadása megakadályozná nézeteim időröl időre történő felülvizsgálatát, korrigálását vagy elvetését. Azaz saját "megvilágosodásom" foglya lennék."
Ez a rész ,nagyon érdekes.....(...lehet hogy nem is olyan magabiztos..?:-) Hogyan lehet a jelenben valamit biztosan állítani,ha a fejedben már ott motoszkál a gondolat,hogy a jövőben az állításod esetleg kordinalásra szorul,vagy érvényét,esetleg jelentőségét is vesztheti !
Persze értem én....hogy meghagynál egy kis kaput......csak így meg a hitelesség csorbul picikét...:-) Nem lehetsz kint is..meg bent is...!:-)
Min alapul valójában a te isten hited..? (...amely hit ,szerintem eléggé alternatív változat..) Mi motivál téged a hit felé ? Mit jelent neked Isten ?
"Mások tapasztalatában hinni tapasztalatlanság és vakhithez vezet. Inkább higgy a saját tapasztalataidban, még ha az a tapasztalatlanságodnak a következménye is, mindhogy elhiggy másoknak bármit."
háááth.....valahogyan így néz ki,ha a sületlenséget,keverik egy picike igazság tartalommal is..:-)
"Te már nem pusztán vallásos vagy....több annál !:-))) ..sokkal több...."
A vallás a hit bizonyságtétele, azaz megvallása a hitnek. Szerintem, mások szerint pedig nem. Na mindegy. Szóval a vallásosság magában foglalja a ragaszkodást bizonyos vallási előírásokhoz, ceremóniákhoz, ami inkább a közösségi tudatot, az összetartozást erősíti mint az egyéni hitet. Istenhívőnek mondanám magam ami együtt jár az Isten ismeretével, a ragaszkodás nélküli tudással, vagyis a tudatossággal. Mert mi az ami a hitnél több? A tudás?
"Kicsit hasonlítasz egy póker játékosra.....legtöbbször,annak sincs a kezében semmi...mégis mindég jó nagyokat blöfföl.."
Én megmutatom a lapjaimat, de ha a szemed csukva, Te mégsem láthatsz belőlük semmit :)
"Ez a magabiztosság és vehemencia,az én szememben, mindég egy kicsit kontra produktív...."
A Te szempontodból ez tökéletesen érthető :)
"Érdekesen érvelsz....kicsit mindég másról beszélsz ,mint amiről szó van"
Talán mert a lényegre próbálom terelni a figyelmet? :)
"egy pici cinizmust is vélek felfedezni.....de lehet,hogy ez a megvilágosodás mellék terméke kehet...."
Lehet, ezen még nem gondolkodtam :) Minden esetre, ha nagyobb összefüggésekben vizsgálod a világot és a világhoz fűződő viszonyodat akkor már nem is veszed annyira komolyan sem magadat, sem másokat.
A megvilágosodással kapcsolatban, bár megjegyzésed hízelgő (behízelgő) azonban vissza kell, hogy utasítsam és nem azért mert elismerése részemről önteltség lenne, és az önteltség jellemhiba, hanem azért mert ennek elfogadása megakadályozná nézeteim időröl időre történő felülvizsgálatát, korrigálását vagy elvetését. Azaz saját "megvilágosodásom" foglya lennék.
"olyan... Jehova tantis lehengerlő stílusod van.....(Igaz,nem sokan veszik őket sem komolyan....nem is lehet.."
Tartottam velük egy ideig a kapcsolatot, de aztán feladták :)
Jehova tanui ott tévednek szerintem, hogy mindent a Bibliába vetett hittel, a Biblia írott szavaival próbálnak igazolni. Ez azért veszélyes - láthattuk az afgános példánál - mert egy szöveg jelenthet valamit, és valaminek az ellenkezőjét is egyben, attól függően, hogyan értelmezem, hogyan akarom értelmezni. A Biblia egy önigazoló szöveggyüjtemény és lényegében bármit lehet vele igazolni, csak a megfelelő összefüggéseket kell megtalálni, de erről már volt itt szó.
új hír, hogy Isten nemcsak a Földre, de a Marsra is teremtett életet. http://index.hu/tudomany/urkutatas/2009/11/27/foldonkivuli_eredetu_bakteriumok_nyomat_talaltak_meg_egy_meteoritban/