Régen frissített, de viszonylag teljes listám az internet elérhetőséggel rendelkező magyar, ill. környező országokbeli kutatókról, cégekről: lista
Néhány plussz javaslat:
- 1999-ig fent volt a HVG szerverén egy cikk, ami a témával foglalkozott, és az 1997. évi 52. számban jelent meg. Most már nincs rajta a weben.
Túl vagyok az első látogatáson a Csongrád megyei Levéltárban. A MOL-ból rendelt 5 tekercsből ugyan csak egyet kaptam meg, de sebaj, majd a következő havi szállítással talán megjön. Kaptam kedves segítséget a mikrofilmolvasó kezeléséhez, és nyugodtan tudtam dolgozni egy kis kuckóban egész nap. E-mailben sikerült mindent intéznem, elégedett vagyok a Levéltár szolgáltatásával. Ajánlhatom minden érdeklődőnek...
Mivel nem ismerem átfogóan a "családfakutataó-piacot" ezért nem akarok senkit külön kiemelni. Viszont pl. a genealogia.lap.hu-n (a középső, Családfakutatás rovatban) találhasz kiindulás gyanánt egy pár ilyen céget (amíg a topic igazi szakértői meg esetleg további infóval szolgálnak).
Sok sikert a dolgozathoz!
A családfakutató cégekről írnám a szakdolgozatomat. Olvastam hogy többen ismertek ilyen cégeket, sőt van aki még árakat is tudott mondani. Tudnátok info-kat adni ebben a témában?
Bár júniusi a hozzászólás, de egyetértek Bpapa-val, hogy lehetne valami szervezetet létrehozni, egy jó és kutatható számítógépes adatbázissal. Mert nagyszerű dolog pl. a Rootsweben a ahatalmas családfagyűjtemény, csak zavar, hogy keresem pl. a Sós családot, hát kidobja nekem a francia Sos családot is.
Sokan vannak, akik családfájukat INTERNET-en közzéteszik. Erre a célra igen sok eljárás és számítógépes-program készült a világban. Én is csináltam egy programot erre a célra. E program legfőbb tulajdonsága, hogy MAGYAR HTML-lapokat generál GEDCOM inputból. Ha érdekel valakit, hogy hogyan néz ki az eredmény, látogasson el a honlapomra! A programot bárki ingyen megkaphatja!
Engem érdekelne ez a könyv. Nem tudod véletlenül, hogy az interneten megtalálható-e? A könyvtárban mostanában nem tudok hozzáférni. Nagyon megköszönném, ha utánanéznél a Mesterházy Mária névnek. Annyit tudok róla, hogy a férje Farkas Sándor volt, az 1800-as évek végén, ill. az 1900-as évek elején élt Vas megyében. A Mesterházy-családnak ez a része érdekel, esetleg leírhatnád a felmenőit és egyéb adatokat, érdekességeket.
Egy régebbi hozzászólásra reflektálnék a Mesterházy családdal kapcsolatban, ha esetleg még aktuális:
Az említett könyv Mesterházy Sándor: A mesterházi Mesterházy család története c. munkája. (Ha minden igaz talán 1937-es kiadás.) A napokban sikerült végre megnézegetnem és tényleg nagyon részletes, átfogó könyv. Nem csak a XV.-ik századtól kezdve közli az egész Mesterházy családfát, hanem hely(történeti)- és korrajzokat s tartalmaz.
+ Amit én láttam példány csak egy könyvtári fénymásolat volt az eredeti könyvről, de valaki kiegészítgette benne a családfákat annak az ágnak a ma is élő leszármazottaival és születési adataikkal.
A Nagy Iván féle adatok nem megbízhatók.
Szép hosszú levezetést ad a családunkró is majd egy másik családnév alatt visszahivatkozik rá, hogy előfordulhat, hogy a két család adatait megcserélte.
Egyiknek sem.Ha komolyan akarsz foglalkozni a család történetével,a MOL-ban, a Teleki család levéltárán belül, elkülönitve, megvannak az Iszlay család, 14 csomóból (2,94 iratfolyóméter) álló iratai 1541-től 1871-ig. Első teendő, ezeket átnézni!
Üdv. és eredményes kutatást: Szatványi József
Őseim az iszlói Iszlay családhoz tartoznak. Nagy Iván ill. Pálmay József (Maros megye nemes családjai) a következő családfát adta:
Gergely és neje Tombold Erzse
fiuk: Iszlay Miklós és neje Koczkán Zsuzsa
fiuk: Iszlay István és Neje Szathmáry Bora
fiuk: Iszlay Sámuel
fia: Iszlay István, kinek neje Maurer Borbála.
József1925 nagyjából ugyanezt a családfát találta a MOL-ban csak két plusz generációval: 1.Gergely fia Péter, kinek neje Domokos Katalin
2.Miklós és Koczkán Zsuzsa fia Iszlay György kinek neje Keresztély Sára.
Ha a mai Románia levéltáraiban akarsz kutatni, akkor Bukarestbe kell kérvényt írni, az Országos Levéltárnak. Természetesen célszerű románul. Le kell írni a kutatni kivánt települések - román -nevét (esetleg a kutatott családokat és azok felekezeti hovatartotását is) és azokat a megyei levéltárakat, ahol kutatni akarsz (pl. Marosvásárhely, Kolozsvár, stb.). Minden település anyakönyve abban a megyeközpontban kell legyen, amelyikhez az a település _ma_ tartozik. Ha érdekel a cím írj egy e-mailt és előkeresem. Az engedélyt az adott naptári évre szokták kérni (és adni), de tudtommal lehet öt évre is. Hosszabítást is lehet kérni.
Pálffy tudtommal a pécsi egyetem középkor, koraújkor tanszékén tanított. Nem tudom, hogy még ott van - e. Az egyetem telefonszáma 0672327622
Kérd a középkor tanszéket. Ott bővebb felvilágosítással szolgálnak Pálffyról ésetleg átkapcsolnak a szobájába.
Üdv:Albert Iván
A csepei Zoltán családfa még mindig érdekel. Az egyik ősanyám cs. Zoltán Anna, Vay Péterné 1640 k., a másik: Magdolna 1548 özv., Csaholyi Miklósné. Információcsere céljából szeretném felvenni rokonoddal a kapcsolatot. Különböző helyeken találtam családfa töredékeket, de teljes családfára nem akadtam.
A cs. Zoltán családdal kapcsolatos forrásaim:
Sz.Sz.B.M.Ö.L. Nyiregyháza
MOL. Pataky K. gyűjteménye
Mérey cs. lt.
A leleszi káptalan lt.
H.B.M.L. Debrecen
Négyszáz magyar levél
Lehoczky
A szepesi káptalan lt.
A sárospataki lt.
Turul
Simonyi cs. lt.
Nagy Iván
Kempelen
Igaz 2002-es a hozzászólás, de csak most olvastam el: kerested a csepei Zoltán családot. Most augusztus végén vette feleségül egyik unokatestvérem ezen család leszármazottját. Amennyiben érdekel még családjuk, szólok Nekik. Unokatestvérem feleségének nagybátyja kutatja, tartja számon a Zoltán családfát, hátha érdekli őt a kutatásod.
nekem Németországba kellett egyszer. Fogj valakit v. magad aki megírja az adott nyelven, nézz utána az adott község irányítószámának s címezd a városházára (v. községházára). Ha nem olyan régi az adat akkor ott is megvan, ha régi akkor továbbküldenek. Nekem megírták hova írjak, de rá is kérdezhetsz a levélben. Persze ehhez kell tudnod az ?söd nevét s a születési idejét.
Még a nyáron írtam a fórumba, azóta több őst is sikerült felkutatnom. Legutóbb a temetőben találtam egy 1923-se sírt. Érdemes a temetőben körülnézni, mert egy sírkő is további információkkal bírhat.
A következő családokról keresek adatokat főként Baja és környékéről, de lehet egyéb infó is: Bisztriczki ill. Bisztriczky, Glücksmann, Landstein,Goldstein, Mojzesh, Harold,Mojzes ill.
Mojzesh,Vábel ill. Vábl, Gáspár, Kómár,Vitzli ill.
Vitzl,Wölfl, Kapesz, Pilharcz.
Kutatótársi Üdvözlettel!
Albert Iván, Baja albertivan@wap.hu