Illetve mégis tudok: vannak befogó ketrecek, amelybe be lehet csalogatni a rókát. Ha bent van, AKKOR kell levizelni, állítólag ez hatékony. Utána el lehet engedni, persze.
Rókaügyben nem tudok segíteni, már annak örülnék, ha a saját őzügyemet meg tudnám oldani: néhány kis tőkém csúcsát lerágta, és most bokor nő szép vessző helyett.
De: a borom szépen átment a labor vizsgálatán, ámde újra kell derítenem, mert a tükrös nem volt elég hatékony. Ha minden jól megy a jún 15.-e utáni héten palackban lesz a bor! Kén, vas rendben.
Egyébként emberi hajat; szappant!! szoktak használni, de ezek annyira domesztikált rókák, hogy egyáltalán nem félnek már az embertől... egészen lejöttek a város kertesházas részéig.
Hát meleg éppen nincs; 12-15 fokok vannak az egyész dunántúlon most; holnap reggelre meg 10 alá is mehet a hőm.; de valóban az elmúlt napokban -ott ahol bőven volt eső- nagyon kedvező feltételek alakultak ki. Bár a lehűlés miatt a lappangási idő megnövekszik, hamarosan számolni lehet a tünetek megjelenésével, ráadásul hétvégétől megint meleg, záporos idő jön.
Más: róka ellen tud vki vmi védelmi módszert? nagyon elszaporodott és felénk előszeretettel leeszi az alacsony kordonról a szőlőt. (kutya, kerítés, vadászat kizárva; de vmi hatékony elűzés jó lenne)
Másik ( sokadik ) hobbym a műholdas műsorvadászat ...
Pár napja találtam ( Eurobird 1 műholdon ) WINE TV , találjátok ki milyen műsorok vannak benne .... Annyit segítek , hogy egy borospohár a tv emblémája . Akinek van lehetősége nézzen rá . Tegnapelőtt este spanyol bortermelőket , tegnap örményeket mutattak .... ( Német , francia nyelv közül lehet választani ) .
Ha valaki tudta akkor bocs , de nekem erős újdonság volt ..
Marha- és gombatrágyát szoktak kapni minden összel, mindenki kb egyenlö mértékben. Tavasszal meg még valami bogyós gyümölcsöknek való mütrágyát is.
De sajnos a kerítés felöli sor eleje, ahol a legfinomabbak vannak egyáltalán nem terem. A sor vége igen, de olyat, ami csak nagyon nehezen érik be. Ilyen nagyon sötétkék fajta, azt hiszem Otellonak nevezik. A szemben levö sor végét teljesen eluralja az a hosszú kar, és rengeteg is van rajta, de nem nagyon jó; ilyen világos színü, nagyon tömött fürtöket terem, ami hajlamos már a tökén elrohadni. Ugyanezen sor elején van a legjobb fajta, édesanyám Bernát Jánosnak hívja. Apróbb szemü, bordó, zamatos és viszonylag tartós fajta. Öt egész jól sikerült szaporítani is, már a kicsik is teremnek.
Hát mindenki. Tudtommal állami pénzekből is meg egyéb hozzájárulásokból is (volt amikor biztosító is beszált de hogy most pontosan ki nem tudom) de a lényeg az hogy idéntől minden hegyközségi tagnak is kötelezően fizetnie kell a Nefele-nak.
Még fiatal. Most tartok ott, hogy a jövőre vízszintesre hajtani szánt vesszőt (vagy ha meghagyom: két vesszőt) nevelem. Ami felül lesz kb. 2 m magasan vagy egy kicsit feljebb. Plusz alul a föld felett két-három vékonyabbat nevel a meghagyott csapokról. Na persze itt is már jócskán kellett szelektálnom a most tavasszal mindenhonnan kihajtott vesszők közül. Egyikből lesz az esetleges nagy fagyok utáni bisztosító csap jövőre. A többit levágom és keményen leszedem a környékéről hajtókat is, hogy hosszú távon egyetlen csap legyen.
A termés nálam sem szempont, mivel csemegének csapni való (legalábbis tavaly nem volt ehető, valami vacak, sötétkék, apró, savanyú bogyójú, kicsi fürtök lettek).
Jó, hogy leírtad a módszered, de sajnos én még nem értem el ezt az állapotot, ahogy írtam is. Na, de majd utána! Lesz itt olyan árnyék!
Egyelőre azon vagyok, hogy jó alapot teremtsek a következő évekre, aztán majd meglátjuk, hogy mit lehet. Az a baj, hogy még nem tudom, hogy mit merjek. Nem akarom, hogy csak itt-ott hajtson ki a rügy (vagy ha kihajt, nem igen akar nőni, annyira szétszórtam a hosszú vesszőn az erőt), aztán utána csak nézegessem a ritka lombozatot. Mindegy, majd meglátom.
Az viszont igaz, hogy nagyon vaddisznó fajta, már kb. 2,5 m-nél tart a két felső rügyről hajtott vessző (most nem mértem meg), és megy mint a tatárok.
Lehet, hogy a tanácsod értelmében mégis hagyom nőni, ameddig csak akar (de hogy szedem le a diófa ágai közül...?), hadd erősödjön.
Ez egy igazán vaddisznó szőlő, nem nagyon lehet túlterhelni. Szerintem hagyd minél erősebben nőni, ha még fiatal. Ne korlátozd metszéssel, mert azzal a gyökere is gyengébben nő. Nálam a termése nem szempont, úgysem tudom használni. Tavasszal hagyok rajta megfelelő számú rövid csapot következő évi termő nevelésére, azon kívül meg jó sok hosszú 8-10 szemest, hogy minél előbb sűrű árnyékot adjon.
Mi nem Orbánt itatjuk , hanem a Nefela-t. Nem tudom melyik a szerencsésebb választás de eddig (lekopogom) a jég nem vert el bennünket.
A virágok szépek. Én is teljesen elhültem amikor a hajtást fenn láttam a felső drótnál. Ez legkorábban júniusban szokott előfordulni. Most pedig május 20.-t írunk. Eljő még a kétszeri szüret ideje meglássátok! Itt a totális felmelegedés!
Nos! Elmentünk megitatni Orbánt a tavalyi borral, hogy jobban vigyázzon a hegyközség szőlőjére, mert tavaly is meg tavaly előtt is jól elvert bennünket a jég és ez így türhetetlen állapot.