Ezzel a véleménnyel százszázalékig tudok azonosulni. Sajnos én is így látom. És, kedves pygmea, kivételek szerencsére mindig akadnak. Alapvetően én is a csendért és a nyugalomért járok túrázni, ez eddig általában meg is valósult, amikor az erdőben, emelkedőkön és lejtőkön vitt az út. Ott a tömeg sem látszik annyira tömegnek, és a hangok is hamarabb elhalkulnak (vagyis örül az ember, ha egyáltalán levegőt kap... :) ) De a reményt soha nem szabad elveszteni, remélem egyszer mindenki rájön, hogy mi vagyunk a vendégek a Természetben, és nem a Természet tolakodott be a "civilizációnkba".
Most már nyugodtan mondhatom, hogy legalább hárman, volt némi bizonytalanság, de már elmúlt :) A program sem végleges, lehet pl. az is, hogy csak egyik irányban leszünk hárman, majd kiderül még addig - ha máskor nem, akkor a Tojáson.
Hi Most épp mennyien vagytok akkor egy autóra? Csak azért kérdezem, mert korábban beszéltük, hogy ha már itt lakunk néhány utcányira, mehetnénk egy autóval is. Nem gondolom problémának, ha mégis külön-külön, mert mi is külön megyünk, ki-ki saját tempójában, antiszociálisban. 8 órán belül mennék, de másnap nekem nincs tervben semmi :) Elég egyszer korán kelni.
Elszomorítalak: volt olyan őrsgyűlés keretében zajlott túra, amelyen ott volt nálunk a magnó és a góliátelem. És a tornapálya melletti kőbánya jól verte a hangot.
Próbáltam visszaemlékezni huszonx év távlatából az eseményekre a Vándor tényleg mindent vitt, az Auróra és az EK is stimmel (volt ám Bizottság is!), de akárhogy vakarom a fejemet, nekem az jön ki, hogy ezeket a buszban bömböltettük, nem kint a természetben, mert max. vókment vitt a burzsujabb, lévén annyira retardált egyikünk sem volt, hogy sztereomagnóval tegye meg pl. a Rám-szakadékot. Arról nem is beszélve, hogy ebbe az osztályfőnök se ment volna bele, aki a vándortáborok szervezéséért felelős tanerő volt az iskolában.
Ellenpéldának meg itten vagyok én. Kiskamaszkoromban durva nagy magnóval sétáltunk az erdőben, vagy éppen a Lordtól a Vándort üvöltöttük - bár kedves topiktárs mondjuk próbált meggyőzni az Auróra és EK szövegek mélységeiről. Most meg nem teszek ilyeneket.
Nem feltétlenül a természet nevelt át, leginkább a tanáraimnak köszönhetem, hogy normálisabb emberré váltam (azt is, hogy a szemetelésre már kisiskolás koromban sem vitt rá a lélek). Ugyanakkor meg ha akkor "kitiltanak" az erdőből, most sem megyek vissza.
A kérdésnek két vetületét látom, a jelent meg a jövőt.
Ami a jelent illeti: a szórakozási lehetőségek többsége nem a csendet és nyugalmat kedvelő emberekre van méretezve. Említett fiatalokra jellemző magatartást lényegesen több helyen lehet büntetlenül folytatni, mint elkerülni. Részemről ragaszkodnék a természet lehetőleg csendes, nyugodt és tiszta (ún. "természetes") állapotához, és ellenzem az ezt rontó egyének jelenlétét és tevékenységét.
A jövőt tekintve persze remélhetjük, hogy a nekivadult ifjú majd biztos megembereli magát, megérik, lehiggad, kinyílik a szeme, benő a feje lágya, és halhatatlan lelkét megérinti és átformálja a Természet csendes, szelíd szépsége. (Sőt, eme reményünk szinte kötelező, nélküle egy határozott "nem" volna az egyetlen helyes válasz.)
Ezzel az a baj, hogy szinte sosem működött így... Bárki, aki szemügyre veszi a Föld jelenlegi állapotát, láthatja, hogy nem a Természet nemesítette meg az Embert, hanem pont fordítva, az Ember rontotta meg a Természetet. (Ajánlott mese: A levesteknős, a dodómadár és a bébifókák.) Ha ez ekkora nagy skálán többnyire így történt, miért pont itt és most történne gyökeresen másképp?
Persze, lehet, hogy említett nekivadult ifjú legközelebb nem dobja el a csikket meg az üveget, és nem üvölteti a mobiltelefonjáról az empéhármat. De az is lehet, hogy nem igazán lesz erre motiválva, hiszen hozzá hasonló nekivadult ifjak veszik majd körül, és miattuk tele is lesz az erdő szeméttel. Sőt, az is lehet, hogy legközelebb kvaddal jön, vagy puskával, miért is ne, jó hecc.
Kérdés, hogy melyik a valószínűbb.
Részemről egyáltalán nem vagyok derűlátó mindenféle várható jellemfejlődések terén.
Nagyon ritkán jutok ide akár olvasni, akár írni, azért most mégis megteszem. Először is köszönöm minden résztvevőnek aki eljött, hogy a bőséges kínálatból a Kincsem-Aranyszarvast választotta. Rekord résztvevő volt, még úgy is, hogy 789 nevezés történt a három távon, valójában több, mint 800-an túráztak.
Résztvevő volt, így írtam, hiszen az, hogy valakit elkisért a barátja, (de nem nevezett), vagy tudok középiskoláskorú lánycsoportról, akik engedélyemmel mentek végig, de tudattam velük, ha csak egy nevezés van azt csak egy díjazással lehet elismerni (az útközbeni szolgáltatás szintén). Persze, hogy tilthattam volna meg, örültem, hogy a napját erre az elfoglaltságra szánta, (talán rendezvény nélkül is elmenne?)
Emlékszem reggel egy fiatal fiútársaságra a nagyteremben már két (zöld színű) felpattintott fémdobozos nedű volt előttük, mikor megjegyeztem; remélem nem az úton dobálják el, mint évekkel korábban a piros márkajelűekkel mások tették, az volt a válasz, nyugodjon meg nem, akár be is hozzuk a dobozokat. Megjegyeztem: erre rajtszámot senki nem fog írni nektek biztos, ezt nem tőlünk kaptátok.
Azt nem tudom, neveztek-e ezek a fiatalok, vagy nem, de az biztos, hogy délután egy bot végén a célban egy reklámszatyornyi üres sörösdobozt hoztak be, aki behozta az választhatott magának egy pár zoknit. Ha csak azt értem el, hogy behozta és nem maradt eldobva az erdőben, máris megérte és a második zsák már megtelt volna az ő szemetükkel, amit a túra után szedtünk össze.
Tehát az előző rövid igenek után az én válaszom is: igen.
Leszünk ott páran TTB-sek. S ha te is csatlakozol a kötöző szalagos jelzés feltevéshez ( erről ismernénk meg egymást), akkor egyből szembe ötlő lenne, ki a fórumos. Ha jó ötletnek tartod. Én ott leszek.
Hát, a tömeg = sok túrázó egyenlet megállja a helyét, én ettől még nem szeretem a tömeget. Evvan.
Egyébként ha már erről beszélünk, vitaindítónak szánom a következő kérdést:
Mint tudjuk, majd'mindenféle csoport képviseltette magát a Kincsem25-ön, többek közt voltak punk-gyerekek is, frankó hajviselettel, megfelelő mértékben lecsúszott gatyával, meg ilyenek. Cigi-pia természetesen elmaradhatatlan kellék. Cigi csikket eldobják, piásüveget úgyszintén.
Megállja-e a helyét az a kifejezés, hogy "Inkább így is jöjjenek el túrázni"?