Ez érdekes! A Pusztán Kékfrankos sorozat nincs egyáltalán csömöszölve. Süllyesztett törkölykalappal erjed kb. 60 napig. Én ezt s kakaós karaktert a hosszú áztatásnak tudtam eddig be, viszonylag konzisztensen jön minden évjáratban.
Figula Lőcze Olaszrizling 2018: a múltkori dugós eset után nagyon vágytam egy jó Figula olaszra és szerencsére ezzel minden stimmelt. Egyszerre vettem velük, ugyanabban a hatos kartonban. A dugó ugyanolyan, de más sorozatszámmal, és ezúttal tényleg TCA mentes (egy kevés olyan fehéres elváltozás amúgy ezen is látszik, mint a múltkoriakon, tehát vélhetően az nem függ össze a TCA-val). A bor minden tekintetben bőkezű és élmény, barackos-narancsos illat és ízvilág, pici méz (ismerek olyat aki itt már botritiszt kiáltana, de nem vagyok biztos benne hogy az), sűrű beltartalom, izgalmas mélység és hossz. Az alkohol picit magasnak érződik (14.5% a címke szerint szóval nem véletlenül), de ezzel együtt is simán elfogyott, annyira megnyerő és finom. Ha még tavaly bontottam volna simán befért volna az éves top néhány fehérbe (Leitz, SAP a karácsonyiak közül pl).
Most pedig egy ideig száraz január, de legalábbis pár hét pihenő, sűrű lett a december vége :)
Ezt ha jól tudom valami gomba okozza, a ritkább csömöszöléskor tud kialakulni. Lett egy ilyen őszibarack palinkám, ahol elment erre a spontán erjedés. Egészen különleges, nagyon finom, de mindig amikor megkérdezik, csak ezt tudom válaszolni, amit fent, remélem nem tévesen.
Tudja valaki a konkrét folyamatot, az okozó nevét?
Bizony van neki. Egyszer már le is ittuk magunkat egészen pertuzásig :) így civilben, nyugdíjasan és ittasan egész jó arc. Mondjuk a Somlón nem szokás politikai alapon mérgelődni. A Barcza Bálint is vastagon NER rajongó és mégis jóban vagyunk.
Ha jól értettem, az alapanyag nem/alig, viszont az áztatás hossza lényegesen különbözik a lentebb körülírt, olcsóbb tételhez képest.
Egészen mély szín, tömörebb beltartalom, izgalmasabb és mélyebb gyümölcsös illat némi csokival/kakaóval. Úgy emlékszem, a 2016-os verzióban túl húzós volt nekem a tannin, ebben nem az, és a beltartalom jobban kompenzálja azt a pikáns savanykásságot, ami Daeril szerint zöldfűszer, nekem meg alma. :)
Szép kékfrankos - hogy ezt választanám-e egy ezressel drágábban, vagy a másikat, nehezen tudom eldönteni.
Azert linkeltem be mert a minap Hepci kollega elmelkedett a ner mediarol es arrol, hogy mit is latnak a vilagbol, az orszagbol, az orszag tavolabbi sarkaiban lako emberek. Hat ezt.
Nagyon. Bár még gondolkodom azon, hogy pontosan miért is kellene hálásnak lennem. Bevallom az elmúlt huszonegy éve során a magyar államigazgatás csak akadályozta a borászatom fejlődését.
Ez a gyárépület merre található? Csak mert a mentorom nagy urbex-es és felkeltette a figyelmét , amikor elküldtem neki hogy milyen szép is a magyar valóság
“A magyar borkultúra fejlesztése és támogatása a világjárvány közepette is elsődleges szempont, hisz a bor és a borászok iránt érzett tisztelet erre kötelez.” – fogalmazott Kövér László.
(a lentebbi orszaghazi borokrol linkelt cikkbol idezve)
Daeril topiktárs kékfrankosa, ami korábban 'Falubor' néven futott.
Sűrűbb anyag, mint a 2016-os, kissé silleres színű kiadás, sok meggyel és fűszerekkel, meg valami (éretlen) almás tónussal, ami nem annyira tetszik, viszont elképzelhető, hogy ha nem lenne benne, akkor meg hiányozna, illetve az egyediség kárára menne.
Hát nagy merlot-ból még a Takler Primariust szoktam ajánlgatni, mert híjján vagyunk a 13-15 ezer Ft-os nagyboroknak. Afelett van ügye a választékunkban a Masetto amit meg vmiért kevesen vinnék alternatíva gyanánt, szinte nem is értem miért :D