Tomekkk!
Én is voltam, de csak du. 3 óra fele... én se maradtam sokáig... :(
Amiről tudom hogy jó, az a Suzukisok, ahol vettem az enyém, a szerelő srác aki csinálja a motorokat 2 régebbi motorversenyző motorját is szerelte.... talán csak ért már hozzá... :) vállalnak más márkájú motorokat is, de elég sok a melójuk....
De le tudom informálni a kecskeméti Kawa szervizt is... ők meg dragban profik...
sza.sa
"ti használtok öblítőt ( STP engine flush)?" - semmi pénzért nem tennék ilyen csodaszereket a motoromba, még a benzinbe sem, az olajba pedig végképp nem. Inkább megbízom abban, amit a gyár és az olajcég mérnökei megcsináltak, szvsz azon csak rontani lehet mindenféle kotyvalékokkal. A lényeg, hogy melegen engedd le az olajat. Az hogy a motorban marad minimális olaj nem jelenthet gondod, hisz sok motornál a gyári előírás szerint elég minden 2. olajcserénél szűrőt cserélni, abban pedig nem 1-2 csepp olaj marad. Egyébként a minap cseréltem olajat, és egy 700 Ft-os szűrőn már nem spórolok, cserélem mindig, de meglepően tiszta volt még a szűrő, ahhoz képest, amilyen mondjuk a skoda 120-on szokott lenni cserekor, szóval lehet bőven elég lenne minden 2. cserekor. ha más nem környezetvédelemből: rá van írva a szűrő dobozára, hogy ne dobd ki akárhová, mert 1 db olajszűrő 1000 liter ivóvizet tesz tönkre!
minél kevesebb W :) annál jobban bírja a hideget. Mivel viszonylag ritkán motorozunk télen, ezért nem nagyon kell túl alacsony értékű. Általában 10W-40, 15W-40, 20W-50 a leggyakrabban használt olajok. Ezen kívül lényeges a teljesítmény szint (API vagy JASO) API után SF, SG, SJ, stb. itt általánosságban anynit, hogy minél messzebb van az S utáni betü az A-tól az ABC-ben annál modernebb, magasabb teljesítményszintű olajról beszélünk.
A 3. paraméter, hogy ásványi, félszintetikus vagy teljesen szintetikus az olaj.
Logikusan az következne, hogy minél alacsonyabb W, minél magasabb másik szám, és valami SZ felé tendáló szintetikus olaj a legjobb. DE NEM!
A legjobb az, ami a te motorodhoz elő van írva! ugyanis, ha túl "jót" teszel bele, akkor elképzelhető, hogy egy régebbi, vagy régebbi műszaki megoldásokkal rendelkező motor meg fogja enni az olajat, valamint tök feleslegesen teszel bele drága olajat. Egy régi motorba, megkockáztatnám, hoyg az ásványi olaj a legjobb. Léghűtés esetén akár 20W-50, vízhűtésesnél 10 vagy 15W-40.
Szintetikus olaj - szvsz - csak komoly sportmotorba, sőt még oda sem feltétlenül. A legtöbb motorba félszintetikus az előírás, de elég sokba csak ásványit kér a gyár.
Ha végképp nem tudsz utánanézni, hogy a tiedhez mit írnak elő, akkor szerintem a legjobb kompromisszum egy félszint, 15W-40, SF vagy SG olaj lenne, ezzel nagyon nem lőhetsz mellé. Nagyon fontos, hogy motorkerékpár olaj legyen, mert azokban van a nedves kupplunghoz "surlódásnövelő" adalék. (autós olajjal csúszhat a kupplung)
Általában a gyári előírás sem csak 1 olajat ad meg. Nekem pl a ZR7-be 10W-40, 15W40, SF, SG van megadva, arról, hogy ásványi, vagy félszint nem szólnak. (ebből én arra következtetek, hogy akár ásványi is mehetne bele...)
Én félszint 10W-60 SG Castrolt tettem bele, egész pontosan azért, mert míg itthon a 10W-40 félszintért nem szégyeltek 3000/liter körüli összegeket elkérni, ezt németországban 6500 Ft/4L áron kaptam.
Mivel a motorom léghűtéses, és itt csupán abban tértem el az előírástól, hogy mennyire tűrje a meleget az olaj, azt hiszem ez megfelelő. (egyébként a castrol német honlapján vannak szép grafikonok, hogy milyen hőmérsékleten milyen paraméterekkel bír az olaj, ezek miatt mertem beletenni ezt: ez ugyanis a 10W-40 castrolhoz képest alacsony hőmérsékleten jobban folyik - ami hidegindításkor jó - magasabbon pedig kevésbé veszti el kenőképességét - ami túlmelegedéskor lehet jó, egy léghűtésesnél)
Help plíz! olajat kéne cserélnem. A Catrol Actevo ajánlott. ebből a 4T 5W40 kell nekem? mi ez az 5W40? ez mit mutat? ti használtok öblítőt ( STP engine flush)?
Hétvégén furcsa hang kezdett jönni az első keréktől, nemtudom hogy a féktől vagy a csapágytól jött-e mert amikor lassan mentem hogy meghallgassam akkor a zaj is csendesedett és a széltől nem tudtam megállapítani a forrását, mindenesetre pestre így nem merem felhozni, nehogy mégnagyobb gond legyen, netán megszoruljon valami benne. Szóval, tud valaki egy megbízható szervízt kecskemét környékén?
Ha már az Árpád f.utjárol van szo, én a járdán a két sor között oldottam meg a dolgot. Ebben is remek partner volt a BMW :-) Ja, szűk másfél hét alatt 1850 km ment a gépbe. Bp-Szigliget-Bohinj tó (szlovénia) -Bled tó (szlovénia) - Szigliget- Budapest- Farmos - Budapest + egy Bp-Velencei tó- Bp, meg egy kis városi freestyle. Múlt hét csütörtök és ma (vasárnap) között esett meg mindez. Átlagfogyi 3,5 l /100 km. 90-120 közötti utazó sebesség
Pedig 130-ig teljesen jól élvezhető videót csinált vele. Azért csak 130, mert Eger belvárosában, nem tudta jobban húzni a szarvát, a videóján nagyon jól látszik.
sziasztok! Miskolcon nem tud valaki megbízható szerelőt? Pár apróságot szeretnék megnézetni a motoron (pl: szelepállítás), és ha egy mód van rá, nem márkaszervízbe vinném a motorom, mert ott nagyon drága az óradíj.
nem mondanám szimpatikusnak a srácokat... miért pont egy kisvárosban kell száguldozni, gyalogosok, bicikliek közt. és utassal, polo-farmer :( mellesleg a kanyarvételekből úgy tűnt a srác annyira még nem profi... egyenesben minden barom tudja húzni
Árpád f útról egyébként nekem is van egy szép emlékem, swiftes öreg csóka nem igazán vett észre, bár amikor elkezdtem nyomni a dudát akkor meglepően gyorsan reagált... aztán még neki állt feljebb, ráztuk az öklünket mindketten nekem nem kellett volna annyira tolakodnom neki meg nem kellett volna aludni vezetés közben..
a low end hozzám is közel áll, ha lesz egy kis időm, végifutom az előzményeket, kösz.
egyszerűen muszály megörökítenem a 10 km/h-s (vagy inkább 0,1 km/h?)átlagsebességű ámokfutásomat az útfelbontáson meg az előtte elhelyezett 2 km autósoron keresztül. úgyse hinné el senki, ha csak úgy mesélném.
nagyon speckó felszerelés kell egy kamerának a motorra applikálásához?
komolyan gondolkozom rajta.
reggelente az árpád fejedelem útján olyan világszínvonalú extrém on-board videókat tudnék csinálni mostanában, hogy csak.