Megverte egy szülő a bujáki iskola igazgatóját
2007. március 29. 21:13
MNO
Nem volt csütörtökön tanítás a bujáki általános iskolában. A tanárok azért döntöttek így, mert szerdán megverte az egyik diák apja az igazgatót.
Az apa szerint ő azért ütött, mert az igazgató nemcsak intőt adott a fiának, hanem még a tarkójára is rávágott. A rendőrség szerint viszont ezt eddig semmi sem bizonyítja. A tanárok az eset után úgy döntöttek, csütörtökön tanítási szünetet rendelnek el.
...
Az elmúlt hetekben többször támadtak meg tanárokat az országban.
Ez igaz, de nem hiszem, hogy nem találkoztál sok olyan oktatóval, aki képtelen rá/nem tudja érhetően és egyszerüen összefoglalni a lényeget. Közérthető pldákkal illusztrálni. Nem túllépni a megadott kereteket. Ezek a hibák még az egyetemi előadásokon is problémát jelentenek a hallgatók számára, hátmég a nem szakos, kisebb/fiatalabb diákok számára!
"...árpedig nem a tanár írja a tankönyvet amiből tanít, nem ő tehet arról..." Nem is mondtam. Tankönyvek közül viszont lehet választani. Az én két fiam két különböző gimnáziumba járt. Mindkettőben más könyvek voltak - amelyeket az iskola rendelt meg. Egyik helyen kérdezték a szülőket - megrendelőket, ha tetszik -, a másikon nem. Az egyik törikönyvéből képtelenség volt megtanulni bármit, mert sz@r volt, legfeljebb kézikönyvnek lett volna jó, a másik meg olyan jóra sikeredett, hogy azóta is kézről kézre jár. A fizikakönyvvel pedig pont fordítva volt. A szülők kérésére év közben le is cserélték. Plusz a "minisztérium előír" sem teljesen így van, mert kisebbik fiamnál egészen más tantárgyak vannak - de ennek részleteibe most idő híján nem mennék bele. Ami a lényeg: abban is iskolában 88 százalék 3-ikban két nyelvből nyelvvizsgázik, és 98 százalékos a továbbtanulási arány. Talán van a két dolognak köze egymáshoz.
Gondolom, te meg csak azt végezhetted el! Élénk a fantáziád, de távol áll az igazságtól! A hülyegyerekeket is mindig nagy empátiával kezeltem, s csak annyit vártam el tőlük amennyire képesek. Persze, némi erőfeszités árán. Tőled sem várok el többet, s plusszban annyit, hogy mielőtt rákattintanál a mehet-re olvasd el mégegyszer, ha lehet!
- Kovács! Húzz a helyedre hülyegyerek, ha nem tudod átugrani a 2,20-at, mert nyakonváglak! Kussolj, meg vidd a mankódat is! _ valahogy így tudok elképzelni egy zsánert! :(
Az az ideális, ha olyan ir aki tanitja is azt az anyagot. Az egyetemi oktatók vagy más tanárok véleményezhetik, a hibákat kijavithatják, ez a kompetenciájuk, de ha nem tanitják, akkor honnan tudhatnák, hogy mi használható az adott eletkorú nebulóknál?
végülis tökmindegy, szerintem ez tud működni amit leírtam (nem utólagos korrektúrákról van csak szó), a lényeg az hogy egyetemi oktatóknak és elit tanároknak nem szabad hagyni hogy átlagos képességű gyerekek számára tankönyvet írjanak anélkül, hogy egy pedagógus látta volna a művüket.
Tudom, de szerintem gond - belülről tudom - mert a saját okatási módszereik sem felelnek meg nagyon sok esetben a pedagóiai elvárásoknak. Előadásmód, gyakorlat/szeminárium vezetés, vizsgáztatás, stb.
A tankönyv a tantárgytól elvárt célkitűzés elérését kell kövesse. Világosan, tömören, érthetően és mindenki számára megtanulhatóan.
Nos, ha olyan egyetemi oktató ir tankönyvet aki a fentieket nem veszi figyelembe, akkor ki fogja tudni használni ezt a tankönyvet? S honnan tudná figyelembe venni, ha nincs ezirányú tapsztalata?
Az utólagos korrekturák már nem sokat tudnak javitani az elrontott koncepción, szerkezeten, tartalmon.
tökmindegy hogy szerinted mi a helyes, a tények makacs dolgok. márpedig nem a tanár írja a tankönyvet amiből tanít, nem ő tehet arról, amit a minisztérium előír neki, és arról sem ő tehet, hogy a szülők esetenkénti hozzáállása kritikán aluli. az, hogy a kontraszelekció miatt a tanárok egy része sem feltétlenül a pályára való, az egy dolog. de nem emiatt rossz a rendszer maga.
Száll le öcsike rólam, mert ha mondjik kölcsönös IRL bizonyitásra kerülne sor, akkor esetleg nagypon meglepődhetnél! Vagy érvelsz, vagy offolsz, de akkor kuss a francba!
Az milyen állam, milyen oktatásügyi kormányzat amely az ilyen pedagógusokat pályára engedi és megtartja rajta? nem gondolod, hogy fejétől büdösödik a hal?
Nem az a hibás aki alkalmatlan, hanem aki engedi, hogy alkalmatlankodjon a pályán!
az egyetemi és főiskolai tanárok 99%-a soha nem tanított még elitgimnáziumokon vagy felsőoktatási intézményeken kívül. igazából nem is ezzel van a gond, mert a szakmai alapokat inkább ők tudják pontosan összeállítani.
csakhogy egy tankönyv megírásának a következőképpen kellene kinéznie elméletben, lépések:
1) definiálni kell, hogy az adott tantárgyból, egy átlagos képességű gyereknek adott osztály végén mit kell tudnia (megjegyzés: az elvárt tudás legyen egyenlő azzal, amit TÉNYLEGESEN elvárunk. ez nyilvánvalóan azt jelenti, hogy a jelenlegi elvileg megtanítandó tananyag legalább felét ki kell dobni a kukába)
2) ezt a definiált tananyagot tankönyv formába önti egy a szakmához értő társaság 3) ezt a tankönyvet pedagógiai szempontból ellenőrzi egy másik, átjavítja és visszadobja a nem megfelelő részeket a 2-nek, egészen addig, ameddig az egész nem használható 4) a pedagógustársadalom szakos része is véleményezi.
Az milyen pedagógus, aki "primitív állatok"-nak nevezi a rábízott gyermekeket? Aki a körmöst és a sarokbatérdepeltetést jó eszköznek tartja? Remélem nem tartod kollégádnak! Nem véletlen talán, h nem ott van.
Háát igen sok olyan lükével találkoztam mint amilyen te is lehettél és láthatóan ebből nem is engedtél a továbbiakban! Egy nagy különbséggel: nálam legalább annyit megtanultak, hogy saját magukat valósan mérjék fel! Így a részükről ilyen idióta hsz-ra nem lehet számitanbi!
Én végigolvastam, sőt az elsők hsz-ektől itt vagyok. Részben igazad van. Az azonban tény, h rengeteg alkalmatlan ember van a pályán, rengeteg pedig elhagyja - ez sem véletlen.És talán a jobbak, mert új hivatásukban roppant sikeresek - tudnak bánni az emberekkel. Nem úgy azok közül sokan, akik maradnak. Persze nem akarok senkit igaztalanul megbántani és előrántva a Bölcsek Kövét két sorban kiosztani az észt... Nagyon tisztelem a jó pedagógusokat - de kevéssel találkozom!
Persze, a baj, ha olyan egyetemi és főiskolai tanárok irnak tankönyveket, tanitanak pedagógiát, metodikát akik soha sem tanitottak általánosban illetve közéspisklolában. Így aztán "vak vezet világtalant" alapon megy a leendő tanárok. oktatása