Az a savanyukaposzta amit a "vecsesiektol" lehet kapni ecettel van savanyitva. Ipari muecettel. Meg csak nem is hasonlit ahhoz amit az ember otthon maganak savanyithat. 1000 ft-t adni egy liter leert szvsz mar a hulyeseg kategoria, de a "bio" holmikat kapasbol an blokk lefujjolni szinten a masik veglet.
A gyerekgondozasban szvsz az a nem "divat", amit 200 eve is csinaltak ill. amit ma is csinalnak azok, akiknek nem all rendelkezesukre villanyaram, tiszta ivoviz es meg szegenyek is.
Az anyatej tiszta, steril, a mellet fertotleniteni nem kell, ha anyuka nem a tragyadombon el es ott szoptat, akkor eleg tiszta. A fejlodo orszagokban a sokaig anyatejjel taplalt gyerekek megerik a 2 eves kort, amikor a fertozott ivoviz okozta belfertozesekbe esetleg belehalnak. De kisebb korban biztosan belehalnanak. Es a tapszer+fertozott ivoviz tuti gyilkossag, bar ezert mar kaptam kb egy eve nagyon csunya jelzoket, szoval inkabb hagyjuk a tapszergyartokat. :)
A fiam egesz pici baba koraban, ha elbizonytalanodtam valamiben, mindig arra gondoltam, hogyan csinalja ezt bantu anyuka az oserdoben/sivatagban. Vagy hogy csinalhatta vajon szepanyam. Fejogep, sterilizalo, uveges bebietel, szuper tapszerek, villanyaram, tiszta ivoviz nelkul.
Meg nagyanyam koraban is az elso elvalasztasi etel az anya altal megcsocsalt kenyerbel volt. Ezt csokolta bele a gyerek szajaba, de meg sokaig eloragott neki minden etelt, hiszen nem volt robotgep/pepesito felszereles es plane nem uveges bebietel. Nem azt mondom, hogy ehhez kell visszaterni, de Hipp elott is volt elet. :)
Szvsz neked nem szasenyka lehurrogasat kell olvasnod, hanem a korababak anyukainak halaodait, amiert a gyerekuknek egy jobb kezdetet biztositottal mint amit ok maguk tudtak neki. Legalabbis nagyon sokat segitettel.
Szinten szvsz de valoszinuleg nem jellemzo, hogy a leadott anyatej hajlektalan/dohanyzo/alkoholista anyaktol jojjon, a tejleado anyak legnagyobb hanyada, mondhatnam mind megfelel alapveto standardoknak. (kivetelek mindig mindenhol vannak)
En megkoszonom neked a tejleadast, nagyon szep dolgot csinaltal :).
Az meg szive joga mindenkinek, hogy mit ad a gyerekenek.
igen ebben természetesen igazad vab bobus.
de azért lehet utána menni, még ha a vidékiek tényleg hatalmas hátrányban vannak is.
Épp ezért nem értem meg az olyan hozzászólásokat akik kiröhögik azokat akik legalább megpróbálnak tenni valamit. Ez nem jelenti azt, hogy nem hibáznak, ez nem jelenti azt hogy nem futnak esetleg felesleges köröket, de legalább nem vonogatják a vállukat.
mert ezen az alapon ugye nyugodtan kidobhatjuk az elemet a kukába, hiszen úgyis egy szemétdomb a világ!
Ja és én ugyan a szoptatás miatt nem iszom savanyúkáposzta levet, de nekem a két gyerekkel marha macerás lenne eljutni vecsésre ha mégis inni akarnék, így én is inkább a bioboltot választanám.
gyümi
Ezzel a bio cuccal nekem csak egyetlen bajom van...de ez sok minden masra is vonatkozik Mo-n.
Nevezetesen az, hogy kicsiny hazank extrem modon centralizalt...Mig fa ovarosunkban gyakice mindere van lehetoseg (ertsd ez alatt kulonbozo orvosok, ovik, piacok...stb.), addig egy kisvarosban sokszor szinte semmire...
tehat akarhatom en biozoldsegen tartani a csaladot, kukoricasn nevelt csibet venni, homeopatias dokihoz hordani a gyereket, gyerekkozpontu oviba jaratni, ha minderre nincs meg a lehetosegem...:-((((
Persze hosszas utanajarasal talahatok megbizhato termelot, de meg igy is sok mindent csak hallomasbol ismernek videken...
Tudom, hogy ez eleg Off volt, meg segiteni sem lehet rajta, csak ugy zarojelben jegyeztem meg..
Mondjuk ezzel azért ne általánosítsunk.
Példának okáért a Marczibányi téri biopiacon _rendszeresen_ ellenőrzi a Biokontroll Hungária Kft. nem csak a kint lévő áruk hatszázféle vegyszertartalmát, de nem restek kijárni a termelőkhöz szintén rendszeresen.
Szóval nem kell a sarkon megvenni a "bio" cetlivel ellátott akármit, törekedni kell arra, h megbízható helyen szerezzük be megbízható termelőtől (mert a többség szvsz ilyen) és akkor igenis jót teszünk az egészségünkkel (hát még a gyerkünkével).
Én személyesen voltam kint a nevezett piacon bő másfél éve, amikor felzúdulást keltett egy új árus, akinek gyanúsan hibátlan volt a cucca, Biokontroll jött, hazaküldte, bevizsgált és nem is engedte be többet mert kiderült, h cucc nem magától volt olyan hibátlan...
A szoptatáspártiság divatnak való minősítéséről meg annyit, h nemigen hiszem, h egy csecsemőnek ártani lehet avval, ha (ésszerű határokon belül) minél tovább kap csupán anyatejet, még ha -tételezzük fel- 20 év múlva kiderül is, h nem is használtunk vele.
Afelől viszont nincs kétségen, hogy a túl korai hozzátáplálással használni nem használunk, ártani viszont ártHATunk...
Nekem erről eszembe jut egy drága naív barátnőm, aki mesélte, hogy vett bioboltban savanyúkáposztalét, mert az milyen egészséges. 1000 forint körül volt egy liter. Mi kicsit vinnyogtunk, aztán mondtunk neki, kérjen a vecsésiektől, ha visz magával üveget, ingyen adják... :-)))
:-((((. Én sem adtam gyüjtős tejet a nagyobbik srácnak, a barátnőm szerencsére ki tudott segíteni, meg valamennyi tápszert kapott mellé.
De a pasztörizálás nem nyírja ki ezeket a cuccokat? Nem értek hozzá, bocs, ha nagyon ostoba a kérdés.
Coli: a kisfiúnak, akinek adtam most a tejet, emiatt nem kaphatott tápszert, mert a coli annyira tönkretette a bélrendszerét, hogy csak anyatejet szabadott kapnia. Szegény Anyukát úgy sajnáltam, állati nehéz lehet tejek után rohangálni, meg kész anyagi csőd, mert van, aki pénzt kér érte, nem is keveset:-(((.
Dg
Naazért:-))). Biocuccok: valamiben muszáj bíznom... Még mindig ez tűnik a legelfogadhatóbbnak (ezt egybe kell írni?:-))) ) Egy helyről vásárolok, voltam már kint azon a helyen, ahol termelik a cuccost, ennél többet nem tehetek, csak reménykedek, hogy tényleg jót teszek a családommal:-))).
Azért az nagyon durva, amit írtál. És gondolom aranyárban mérték.
Dg
Nem za anyatejleadás ellen beszéltem, hanem arról, hogy olyan helyről hozzuk el, amit le sem ellenöriztünk. Más, amikor ismered azt, akitől kapod és más, amikor idegentől. Kell az elövigyázatoság, mert mondom anyámék kimutatták annakidején azt is, hogy olyan baci volt a tejben, ami csak a székletben van, tehát az anyuka elment budira tojni, majd kézmosásnélkül fejni, amit ó esetben beleöntött egy ultrával mosott és alig kiöblitett üvegbe. Szegény anyuka meg leklkiismeretesen szaladt az anyatejért, mert csak jobb, mint a tápszer....
Atyaég:-(((. Mondjuk nem csodálkozom. Valamiért sosem bíztam a piacokban, inkább biopiac, plussz Anyukám kiskertje. Csirkéért is lejártam a lában, mire sikerült találnom valakit, aki nem táppal, hanem kukoricával eteti a pipiket, és persze nem aranyáron adja.
Dg
Sziasztok!
Bocs, hogy beleszólok, hiszen egyáltalán nincs itt még helyem. Nem vagyok tapasztalt anya, csak leendő anya (az első babánkat várjuk).
Figyelem ezt a táplálási vitát, és nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy vajon mennyire "tudományos" és mennyire "divat" egy-egy korszak babaetetési szokásrendszere. Mert például, amikor mi az öcsémmel voltunk babák (huszon-harminc évvel ezelőtt), akkor az anyukám szerint 6 hetes!!! kortól kezdték a hozzátáplálást gyümölccsel, majd hamarosan különböző főzelékekkel. 3 hónapos korunktól negyedes, majd félévesen már feles tehéntejet kaptunk. Állítólag 8 hónaposan szalonnás tojásrántottát ettem, igaz, ezt a szüleim emlékezete szerint ők nem adták volna, de hangos nyammogással elköveteltem az anyukámtól.
Na most, ami talán visszamenőleg igazolja, hogy ez se volt rossz módszer, az az, hogy kifogástalanul makkegészségesek vagyunk, az öcsém is, én is, az allergiát vagy bármi más betegséget csak hallomásból ismerjük.
Hozzá kell még tennem, hogy a szüleink orvosok, az apám felmenői sok generáción keresztül voltak azok. Szóval, csak annyit akartam mondani, hogy nekem kicsit divatszerűnek tűnik a táplálkozási előírások pár évenkénti markáns változtatása, főleg ez a mai roppant szigorúság, miközben az utólagos (sok év múlva történő) kontrollálásra a kutatók már nemigen fordítanak figyelmet, vagyis nincs kutatás, ami visszaigazolhatná a babaetetési eljárások sikerességét évek múltán. Az mindenesetre valóban érdekes-sajnálatos, hogy miközben mind szigorúbbak a kötelmek, annál több az allergiás, anyagcsere-betegségben szenvedő kisgyerek...
Szasenyka,
én adtam a mittudoménmilyen testnedveimből más babának. Mondjuk személyesen ismertem, az orvos tudtával kapták. Előtte odaadtam az összes leletemet, amit a doki kért. És nem dohányzom, nem iszom. És ingyé adtam. És nem volt egy leányálom fejni. És kicsit rosszul esett, ahogy írtál erről a témáról.
Dg
Mint már irtam anyám élelmiszerekkel foglalkozott. Az akkori Köjálnál, a mai ANTSZ-nél vizsgálta az élelmiszereket. Sosem engedte volna, hogy hozatott anyatejjel etesem a kicsit, mert akkoriban háztól házig ment a tejcsi, a védönök közvetitetek és a Köjál idönként vizsgát. Anyukám talált anyatejben Ultra maradékot, Coli baktérimot és sok sok koszt. A piaci kofáktól is tartott, mert azok közül sok nem tartotta be a permetes határidőt, ráadásul általában a régi kutba nyomták a szennyvizet s ástak nem messze töle egy másikat, amivel locsolták a növényt és igy a vizzáró rétegel miatt egyesült a kakalé a locsolo vizzel. Azt mondta,hogy a legrosszabbak az ártatlan képű őregmamák, akik friss most szedtem dumával jönnek. A bolti árunál van valami elenörzés, de a piacon nincs kontroll a kofáknál, csak hogy szép legyen és jó áron ellehessen adni. Ami túl szép az már gyanus, mondja mindig...
Nalunk az eldobhato okozott gondot, azutan azt a markat nem hasznaltuk tobbe es par napig annyit pucerkodott amennyit lehetett. Rettenetes allapotba kerult a bore de kaptunk ra egy csodacseppet, nagyon gyorsan rendbetette. Akkortol kezdtem moshato pelust gasznalni, abban szellozik a feneke es nincs benne vegyianyag. Az egyik nagy marka valamelyik pelusat betiltottak, mert azt a sot tettek a pelenkaba amit az elektromos gepek dobozaba szoktak es szuper nedvszivo. Csak eppen allergen es rakkelto :(. Engem nagyon erdekelne mitol olyan szuperul nedvszivoak az eldobhato pelenkak. Az elso gyerekorvosom is nagyon ellene volt. A Pampers allitolag az egyik leggyakoribb dermatitis okozo.
Aaaaa, a masodiknal meg majd azt mondjuk, hogy kellene egy harmadik is, hogy most ne "igazan jol", hanem "tokeletesen" neveljunk!!:-)))
En pl. most "izgulok az unokakert", mert ugye allitolag nem jok az eldobhato pelusok a kisfiuk "golyoinak"...en meg azt hittem, milyen jo, hogy legalabb piros popsival nem kell kuzdenunk...:-(((
Igen, ezert gyurok en is a kistesora, olyan szivesen csinalnam "igazan jol" egyszer. :)
Pl en osszekevertem az elvalasztast a hozzataplalassal es talan a sikertelenebbul szoptato kismamak sem veszik fricskanak, de tul koran hagytuk abba 11 honaposan. Ma maskepp csinalnam. Vagy a pelenkakerdest. Ma biztosan beruhaznek a moshato csomagra, meg akkor is ha a bekerulesi osszeg magas. Hosszutavon sokkal olcsobb (es kornyezetkimelobb es egeszsegesebb). Es otthon maradnek vele sokaig. :)
Nekem sok dologban sokat segít a net. Azt hiszem akkor is jól jött volna, amikor a nagyobbikom volt pici. Ha pl. lett volna olyan szoptatáspárti ismerős a közelemben, mint te, akkor lehet, hogy eredményesebb lettem volna. Fájó pontja az életemnek, hogy a körülöttem lévők sikeresek voltak abban, hogy lebeszéltek a folytatásról. Ráadásul most már tudom, hogy nagyon bután csináltam az elválasztást is. :-(
Különben a magabiztosság is sokat számít, meg a gyakorlat. A másodikkal sokkal ügyesebb voltam.
Lehet, ha mégis sikerülne a harmadik, az már kitűnő lenne. :-)))
így van, a nitráttól halt meg a baba. De szvsz ezt balletje is így gondolta. És a lényeg szerintem az, hogy az anyukát hurcolták meg. Mert a teljes felelősség az övé. Pedig nem feltétlenül kell tudnia, hogy primőrárut nem lehet adni a babának. valószínűleg azt hitte alegjobbat teszi, mert vitamint ad a gyereknek. Nyilván nem akart rosszat. Csak éppen nem tudta... És hány anyuka van aki nem tudja! mert mégis honnan tudná? De mos komolyan!
Ez pont olyan mint a spenót. Normál esetben elhisszük amit az orvos javasol, nem? Végülis valahol meg kell húzni a határt.
Én mindnet amit hallok a többi anyukától megkérdezek az orvostól. És aztán amit mond leellenőrzöm a neten. Nme feltétlenül a topicokban, de ott is akár. De szvsz ennek nem feltétlenül kéne így lennie.
Csak éppen az enyém a felelősség. És ettől valahogy más megvilágítást kap a dolog.
És ettől a más megvilágítástól nem lesz ám könnyebb
erre szvsz nagyon jó példa ám nagynulla. Az, hogy a különböző korú gyerekei teljesen különböző táplálási elvek alapján kapták a kaját. És feltételezem, hogy minden esetben azt kapták amit a mamájuk a legjobbnak ítélt. És hogy melyik volt valóban a legjobb? Na szvsz ezt majd az unokáink meg tudják ítélni, mert kb. addigra kiderül. Most meg azt tesszük amiről most azt tudjuk hogy a legjobb. nincs más megoldás szerintem
gyümi
A kicsi nem a repatol halt meg, hanem a benne levo mergektol (primoraru volt ugyanis, tele minden vacak permettel es mutragyaval..).
Ezt most nem azert irom, hogy a korai hozzatapi mellett kardoskodjam, hanem pl. azert, mert sosem tudhatjuk, mit adunk szegeny gyerekeinknek, es mi mit eszunk meg...
"Kedvenc" peldam anyosomek szomszedja, aki uborkat termeszt...egyik nap permetez, a masik nap szedi, es viszi a piacra, aztan permet, aztan piac..SOHA meg egyetlen egyszer nem vettek tole mintat a piacon permet ellenorzesre....amikor rakerdeztem, majdnem keresztben lenyelt, es kozolte, ne pofazzak bele, hogy mit csinal...a piaci ellenorokrol meg azt mondta, egy kis penzert barmelyik zoldseg/gyumolcsot permet- es mutragyamentesnek nyilvanitanak..:-((((
Az teny, hogy nem sokat tudunk, a miertekrol meg az osszefuggesekrol, de azert valamit mar igen. Es ezt a valamit lehet hasznalni. Azt pl tudjuk, hogy az igeny szerinti szoptatas nem egy "divat" csupan, hanem a baba alapveto erdeke. Miert van megis sok vedono es orvos aki ellenzi?
Szvsz azt, hogy az ember tevedjen nem lehet kivedeni, de ha a folos ovatossag iranyaba tulzunk, abbol meg mindig kevesebb baj van, mint ha kockaztatunk. Azon az alapon, hogy a szomszedek Juliskaja is azt kapta. Meg ugye itt ez a jo kis net, okos topikokkal, ahol tapasztalt anyaktol kerdezhet az ember :) es ha nem is kell megfogadni amit irnak, a tobb szem tobbet lat alapon konnyebb merlegelni. Vagy nem :)
Milyen jo, hogy van ez a topik. :)
Van egy nagyon jo konyv, Az eleg jo szulo (Bruno Bettelheim). Ennek a konyvnek az eloszavaban irja a szerzo, hogy rengeteg konyv szol a babagondozasrol, gyereknevelesrol. Megis mindig jonnek ujabbak. Nem mintha az elmult evmilliok soran ne kristalyosodhatott volna ez ki, pl mint a macskaknal. Aztan mi megis irunk uj konyveket es van aki elolvassa es megfogadja oket. Ki ezt, ki azt. Es mindenkinek az a legjobb konyv, amiben az o elkepzeleseit igazolo tezisek allnak. Aki oramu pontossaggal szeretne etetni (tudat alatt), az meg fogja talalni az erre vonatkozo konyvet es isteniteni fogja. Az ezzel ellentetes konyvekben akkor is fog talalni kifogasolnivalot, ha egyebkent a leirtakat tokeletesnek talalja. :)