az idős is a család része ezért nyitom itt a topikot. Várok mindenkit akinek 90 feletti ismerőse, rokona van és szivesen osztana meg róla történeteket.
Fölháborit, hogy megeszik naponta egy reggelit, kiadós ebédet, uzsonnát, vacsorát , 1 zcskó nápolyit, most a duplázás miatt extra édességet és nem hizik semennyit. Én ennyitől már gurulnék.
Nem tartom jónak, hogy állandóan bemondják, hogy hordják a dupla nyugdijat , sőt a megemelt duplanyugdijat. Remélem a rosszban sántikálók nem héznek hiradót.
És igen, ha a légcsövet teljesen elzárja az étel (tehát még a légutak felső részében van, mint félrenyelésnél), akkor megfulladhat a páciens. Ha apó tudott köhögni, akkor nem zárta el a légcsövét teljesen a félrenyelt étel, de ha nem tudta mindet felköhögni, tüdőgyulladása még lehet tőle. Magyar adatot nem tudok, azt találtam, hogy évente kb. 4000 ember fullad meg a félrenyelést követően. Mindazonáltal ezt én nem feltétlen nevezném gyorsnak a fulladásos halált, percekig is tarthat, amíg az eszméletét veszti, és akár 20 percig is az, míg végre megáll a szíve is. Károsodás nélkül öt percig lehet újraéleszteni, utána már számolni kell az oxigénhiány okozta szervi károsodásokkal.
Sose lesz 30- a . Decemberi nyugdijat korábban 13 án hozták, most pedig hátrább kerültünk 4 nappal, vagyis 6 hét van a 2 időszak közt. Ez csak úgy a dátumot leirva jutott eszembe.
Apó nem vitás hogy cukorbeteg. Az orvosa mikor kértem, hogy ő mondja neki hogy miket nem ehet vmi olyasmit zagyvált, hogy arra a kis időre már mindegy , egyen -igyon kedve szerint.
De már eltelt 4 év a beszélgetés óta, és simán benne lehet másik 4.
Egyébként van sok kenceficéje, allergia ellenes gyógyszere,és általában jól elvan ezekkel a kezelésekkel. Hogy most konkrétan mi okozta, hogy jobban szenvedett, többet foglalkozott vele ez a rejtéj.
Igen. Sajnos a cukorbaj okozhat viszketést, de mivel katétere van, akár valami vesefertőzést is összeszedhetett az idők során, és az is okozhat testszerte viszketést. Mindkettőtől lehet nagyon-nagyon száraz a bőr. A másik, hogy ha végigvesszük, hogy milyen tünetei vannak a cukorbetegségnek ezen túl is, akkor produkál olyasmit a bácsi: nagy étvágy, cukros ételek után különösen, dühöngőrohamok (hyperglikémiás roham), de a szédülés és ájulás (hypoglikémiás krízis) is profilba illik. A viszketés egyrészt a száraz bőr miatt van, másrészt a polineuropátia (a perifériás idegek elsorvadása) is okozhat viszkető, zsibbadó érzést.
Még azt nem tudom csak, hogy mennyi vizeletet produkál egy nap, és mennyit iszik, mert a cukorbetegségre az állandó szomjúságérzet és a nagy mennyiségű vizeletürítés is jellemző. Mivel a szervezet próbálja kompenzálni a magas vércukorszintet, ezért vizet vonz az erekbe és a szövetekbe, hogy a cukoroldatot megfelelő szintre hígítsa. Tehát ödémás is lehet. Ha nem katétere lenne, lehet, hogy sokat mászkálna ki éjjel. Még amiről észre lehet venni, hogy valakinek elromlik a vércukor-háztartása, hogy a szeme hirtelen javul vagy romlik és nem kell neki szemüveg, ami addig kellett. Amikor legközelebb jön a nővér katétert cserélni, érdemes lenne a vizeletet tesztcsíkkal megnézni. Meg persze kéne félévente legalább egy rutin vérképet nézni neki, amiben a HbA1c is szerepel.
Szerintem ha legközelebb, van valami, vitesd be kórházba, ott leveszik a vérét és tudják ellenőrizni a gyanút. Lehet, hogy más baja van (az időnkénti agresszívitás és a párnapja megesett rejszolásos epizód miatt pl. a Parkinson vagy a demencia is esélyes), de ezt csak orvosok tudják eldönteni. És mindenképp beszélned kell neked az kezelőorvossal, mert ha megint átveri, mint a katéter előtti rosszulléte után, akkor nem lesztek előrébb. :(