Keresés

Részletes keresés

dihacs Creative Commons License 2009.09.13 0 0 2132
Bocs a paradicsom lemaradt, helyette a darált pritaminpaprika sóban, jelent meg.

Ő a paradicsom!Minden üvegben három hámozott pari van!
dihacs Creative Commons License 2009.09.13 0 0 2131
Az idén jó volt a paradicsomtermés, sok levet tettem el, bővítésként hámozott
paradicsomot tettem paradicsomlében. Szeretem az olaszos kajákat, arra jó.
Fagyasztottam is le, de a hűtőláda kapacitása véges. Próba szerencse![[ima[image
CBNora Creative Commons License 2009.09.11 0 0 2130
Mi is csak réztartalmú szereket használunk, ha kapunk, Cuproxátot. Csak akkor permetezünk, ha tartós esőzések várhatók.
Szélsőségesen esős éveket kivéve mindig van annyi paradicsom, amennyire szükségünk van, sokszor több is. De szeptember közepén már ritkán szépek a növények. Szerintem ez teljesen normális, pár hét múlva úgyis lefagy, addig meg még ilyen állapotban is teremnek bőségesen. Vegyszerek nélkül is el lehet látni a családot, maximumra és tökélyre törekedni viszont nem érdemes. Sokfélét kell ültetni, aztán időjárástól függően hol ez jön igazán össze, hol az.
Előzmény: hoffmann eta (2128)
CBNora Creative Commons License 2009.09.11 0 0 2129
A talaj felhevülése ellen érdemes takarni a talajt pl. fűnyesedékkel. Mi szalmával takarjuk a paprika és a paradicsom alatt. Nem hevül úgy fel, lassabban szárad ki és porhanyósabb marad. Zivatarnál nem lesznek sárosak a növények.
Előzmény: hoffmann eta (2127)
hoffmann eta Creative Commons License 2009.09.11 0 0 2128

Lehet, hogy a rendszeres növényvédelem segít bizonyos bajokon, nem kételkedem, csakhogy én nem alkalmazom, ha egy mód van rá. Nálunkfelé a paradicsomot senki sem peremetezi csak én, s én is csak egyszer, max kétszer, akkor is csak Championnal. Ennek fő oka az, hogy igyekszem csak ennivalót fogyasztani, vegyszereket, mérgeket nem szeretnék.... Tapasztalatomból is veszem, hogy milliószor veszélyesebbek, mint azt általában hisszük. Elborzadok és kétsébeesem, amíg a Hermesz boltban kivárom, ahogy a szakmeberek a recepteket elmondják: ezzel a szerrel tíznaponta, hatszor, utána kontakttal megszakíjuk kétszer, virágzás alatt háromszor, majd visszatérünk felszívódóra megint hatszor stb stb. Uborkát hússzor permetezik - csak gomba ellen hússzor, aztán vírus ellen még húsz...nem veszek a piacon soha, nekem ez a növényvédelem túl rendszeres.

 

Előzmény: covycovy (2126)
hoffmann eta Creative Commons License 2009.09.11 0 0 2127
Ma reggel megnézegettem a leveleket, amik még élnek: nem láttam rajtuk semmit – de azt nem állítom, hogy nem is lehet ott valami…

Mindenesetre, mondom, mindkét szomszédnak így néz ki a paradicsoma, és mindketten évtizedek óta termelik, az egyik „tősgyökeres” paraszt, de olyan, aki mindent tud, mindenre emlékszik, amire a szülei meg a tapasztalat megtanította. És mindketten a meleget okolják, semmi különöset nem látnak benne, ez előbb-utóbb minden évben bekövetkezik, a növény természetes halálaként is lehet venni, mert pont ugyanúgy néz ki, csak idén előbb volt, mint szokott. Egyébként a halottnak látszó, teljesen leszáradt levelű növények végéből most, hogy vége a sivatagi időnek, új, zöld hajtások törnek elő.

Az is közös mindhárom kertben, hogy a különbözó időpontokban ültetett, és ennek megfelelően kül. fejlődési fázisban lévő paradicsomok egészen másképpen reagáltak: nálam pl. kikelt egy idén elhullatott magról egy koktélp, és annak semmi baja az  égvilágon, teljesen zöld, és nő, mint a bolondgomba, a szárazság ellenére is. Csak azért nem éri majd el a három métert, mint a többi, mert késő van már.

Talán az óriási, nálunk – kivételesen – már tavassszal elkezdődött szárazság az egész oka, mert ahogy olvastam máshol, elsősorban a víz (lenne)az, ami, mivel ötször annyi meleget képest magába szívni, mint a homok, el tudja fogyasztani az  ártalmas hőmennyiséget a növény elől. Mert itt a környéken sajnos merő homok van talaj helyett, s ennek van egy olyan tulajdonsága, hogy a nap 50-60 fokra is képes felfűteni – ezt aztán a homok, mivel száraz,  nagyrészt visszaveri, és így remek hő- és UV-fürdőben részesíti a növényeket. Nem mind viseli el. A paprika például szintén nem lelkesedik érte, lelassul kissé a hőségben, de nem károsodik – remekül túlélte, ugyanúgy kétnapi locsolásommal, s most sötétzölden, egy méteres magasságban virít, és hozza a hatalmas, piros bogyóit. Pedig a paprika nagyon vízigényes, a paradicsom csak közepesen – a tudomány mai állása szerint.

Azt viszont, amit az említett iromány tanácsol, a takarást a déli órákban – a paradicsom se menjen ki a napra, ahogy nekünk sem ajánlják 11-től 3-ig –, nem tudom megvalósítani. Vagy betakarom majd ha jön a kánikula, vagy nem. Megpróbálom egy részét. Jön a Dél-Afrikai klíma?

 

Előzmény: CBNora (2124)
covycovy Creative Commons License 2009.09.11 0 0 2126
Valóban ez ilyen bonyolult lenne? Én is sokat hallottam már a levél ritkításáról és a fattyazásról, de én egyiket sem csinálom. Nálam a rendszeres növényvédelem ami megóvja a növényeket és késő őszig biztosítja a termést. Nincs elszáradás és más gombás betegség. Láttam már olyan bokrokat amikről leszedték a leveleket, de nem volt rajtuk több termés, mint az enyémen. Persze az is lehet, hogy valamit rosszul csináltak. Szerintem ezek elsősorban azoknak fontosak, akik ebből élnek, piacra termelnek. Én maradok a számomra jól bevált hagyományos módszernél. .:-)
il1321 Creative Commons License 2009.09.11 0 0 2125

Én inkább ezt javaslom, ez szakszerűbb irodalom, nem csak paradicsom terén.

http://www.tankonyvtar.hu/mezogazdasag/zoldsegtermesztok-080906-1030

Előzmény: hoffmann eta (2123)
CBNora Creative Commons License 2009.09.10 0 0 2124
Beleolvastam.
Hm. Ez nekem tényleg agyrémnek tűnik és eléggé fanatikus hangvételű. Mindenképpen hagyj kontroll növényeket, lehetőleg sokat.
Igaz, hogy hamarabb beérik a kopasz növényen a termés, de hogy több lesz és jobb ízű, azt kétlem. Nem igaz, hogy ha leszedjük a leveleket egy növényről, akkor majd termésre fog gyúrni. A levél asszimilál, az állítja elő a növény számára a cukrokat. Nem elvonja a táplálékot, hanem termeli.
Ritkítani tényleg célszerű a növényt, az alsó leveleket érdemes leszedni, hogy szellőzzön, ne támadják meg annyira meg a gombabetegségek. De hogy csak 3 levél... Akkor minden kártevőnek örülnünk kéne, ami lerágja a növényről a leveleket. De az azért valahogy mégse olyan jó.
Olvasgass tovább, szerintem nem az ilyen vélekedés lesz többségben.
Előzmény: hoffmann eta (2123)
hoffmann eta Creative Commons License 2009.09.10 0 0 2123
kösz, holnap majd nagyítóval meglesem a leveleket és az esetleges állatkákat.

Éppen most találtam egyébként egy elképesztő irományt a p. termesztésről – semmi ehhez hasonlót nem olvastam még, pedig sok oldalt végigböngésztem már a neten. Eszerint egy bokornak 3 levélre van szüksége, akkor lesz a legszebb a termése! És hasonló „agyrémek”. Pont nekem való ötlet, ezt is és a többi eszement gondolatot is kipróbálom majd jövőre.

http://www.joyfultomato.com/

üdv

 

Előzmény: CBNora (2122)
CBNora Creative Commons License 2009.09.10 0 0 2122
Én az atkát azért valószínűbbnek tartom. Az idézett részben üvegházról van szó, azt itt is szokás árnyékolni, a szabadföldit nem. Volt már ennél melegebb nyár is, szintén erős sugárzással, akkor nálunk nem lett semmi bajuk.
Nézd meg alaposabban, esetleg koszolj be valami porral egy beteg levelet, bele fog ragadni a hálóba, ha atkás.
Előzmény: hoffmann eta (2121)
hoffmann eta Creative Commons License 2009.09.10 0 0 2121

Ngyaon köszönöm a válaszokat, majd ellenőrzöm, van-e rajtuk valami - sosem néztem, az igaz, mert kizártnak tartottam, hogy ez lenne a baj.

Érdekes, kínomban angolul kerestem rá egy perce a következő szavakra "tomato growing uv" - ezt már máskor is megtettem, de nem volt eredmény, mert a growingot kifelejtettem, s csak arról meéltek, jó az UV ELLEN a p.

Most viszont ezt kaptam, válaszul egy dél-afrikai (!) gondra:

 

"Poenie, you’re doing the right thing by keeping your tomatoes in a hothouse, but in these temperatures it can also become very dangerous for the tomatoes. Over exposure to UV and intense sunlight can quite simply scortch your tomatoes dry.

The best temperatures for tomatoes are from 18C to 26C, once you get above 30C that’s the danger zone for the tomatoes.
Why? Well, for one, if its hot and intense UV rays are pounding those tomatoes, the humidity in the air acts like a magnifying glass so it just burns them more intensily. If they don’t have enough water they’ll simply die from getting burnt.

Two, the humidity around the tomato plant during the day can cause problems at night when the temperature is cooler and some of that water vapour turns to a water residue around the blant, inviting all kinds of molds to grow on the tomato(mold loves tomato)

Your tomato plants and keel over and die quickly :)

What is the solution?

1. You need to protect those tomatoes from the intense UVs during the most intense daylight hours.

Obviously, the tomato plant needs some sunshine, although, it will be getting it alot there anyway.

However, During the intense UV times between 11AM and 3PM, you can cover the greenhouse with a tarp or something to shade out the sun, I highly recommend this. (My grandfather would do this religiously during the hot summers)

This will also help regulate the temperature in the greenhouse as well.
2. Keep the greenhouse WELL ventilated at all times. Tomatoes NEED fresh air, otherwise they will be struggling to grow, the air needs to be recycled constantly for them to thrive. If you can manage to get a flow of air through the greenhouse, this will make them very happy.

You can even experiment by shading out parts of the greenhouse, and seeing if you can leave it permantently shaded, so that it allows enough daylight so it’s not pitch black in there, but enough shading to reduce the temperature into the 20s or low 30s.

If you read my book “Organic Tomato Magic”, you’ll know that tomatoes are not dependant on Sunlight but more on water. They do not need masses of sunlight, contrary to popular belief. Give them Water and Air, and some daylight and they will thrive."

Én is ilyesmire tippeltem, de eddig sehol sem leltem rá...Elnézést a hosszáért, ha kell, legközlebb lefordítom.

 

Előzmény: vera57 (2120)
vera57 Creative Commons License 2009.09.10 0 0 2120
Nézd meg nem atkásak-e ? A levél hátoldalán, szemüveg+nagyító segítségével megláttam a ronda kis dögöket akik tönkretették a parimat. Még nem tudom hogy fogom jövőre megelőzni, a kárt.
Előzmény: hoffmann eta (2112)
tacsika67 Creative Commons License 2009.09.10 0 0 2119
Sziasztok!

Mivel nagy paradicsomkedvelő vagyok, itt a helyem a topicban, csodálatosak a paradicsomaitok, még akkor is, ha a sok kártevőre panaszkodtok.
Nagyon szép a piros paradicsomlé, de a sárga üveges egyszerűen íncsiklandozó, kedve lenne az embernek a monitorból ki kapni.
Én is szoktam a fagyasztóba eltenni egészben paradicsomot, és nagyon feldobja az ételt télen mikor kevés zöldséggel, találkozik az ember, vagy ha találkozik igen drágán.
Üvegben is szoktam eltenni, mert szerintem sokkal finomabb, mint a bolti pancs.
Az aszalt paradicsomról, most halottam először, ki fogom próbálni, habár nem nagyon szeretem az olasz és a görög ételeket, de mint írjátok a hagyományos magyarételek ízét is, feldobja, hát egy próbát megér.
Sajnos nekem nincs csak egy pöttöm kis virágos kertem, de minden évben veszek egy-két cserépnyi paradicsomot, és a teraszon nevelgetem.
Szeretném megkérdezni, hogy a sárga paradicsomot is lehet cserépbe ültetni és ott nevelni?
covycovy Creative Commons License 2009.09.10 0 0 2118
Nóra, neked is megy a mail!:-))
Előzmény: CBNora (2116)
covycovy Creative Commons License 2009.09.10 0 0 2117
Ok. Pü. fog menni!! :-))
Előzmény: beetee (2114)
CBNora Creative Commons License 2009.09.10 0 0 2116
Az az ökörszív paradicsom nekem is nagyon tetszik. Esetleg ha jutna pár szem mag...
Cserébe inkább virágmagjaim lennének, a képtáramból kinézheted, miről gyűjtsek. Érdekesebb paprikám egy van, egy Black Pearl jellegű, csak a magoncai kezdenek zöldülni. Idén külön ültettem kettőt, amelyiknek már a sziklevele is lila volt, talán az azokról gyűjtött mag jobb lesz.
Előzmény: covycovy (2111)
Zitka Creative Commons License 2009.09.10 0 0 2115

Nálunk meg iszonytatóan sok poloska van, tavaly óta. :-( Azelőtt sokszor még az első fagyokig tudtunk szüretelni. Most meg már annyi poloska van, újabb és újabb generációk, picik és nagyok vállvetve :-), hogy teljesen reménytelen a küzdelem. Úgy kiszívogatják a  paradicsomvésztől és csúcsrothadástól még épen maradt paradicsomokat, hogy nem is érdemes leszedni. :-( 

Előzmény: CBNora (2113)
beetee Creative Commons License 2009.09.10 0 0 2114

Nem.

 

No meg van az a paprikamag ami már cserealap...vagy ökörszív paradicsom...;)))

Előzmény: covycovy (2111)
CBNora Creative Commons License 2009.09.10 0 0 2113
Nálunk nagyon száraz volt a nyár, atkásak lettek a paradicsomok. Ha visszaolvasol, képeket is találsz róluk. A fa alatt lévők nálunk is egészségesebbek.
A fátyolfólia nagyon jó fagyvédelemre, meg retekre és újhagymára kukacosodás ellen. Paradicsomnál szerintem fölösleges, csak ha kiültetés után még várhatók fagyok, ideiglenesen. Nem hinném, hogy érdemes tartósan árnyékolni. Idén a szárazság volt a probléma, jövőre nem biztos, hogy ugyanez lesz.
Én nem nagyon izgatom magam emiatt, elég sokat befőztem, enni még lesz bőven, az ízük se rossz. Legföljebb nem egészségesen fognak lefagyni.
Előzmény: hoffmann eta (2112)
hoffmann eta Creative Commons License 2009.09.10 0 0 2112

üdvözlök mindenkit!

Szerintetek mi az oka, hogy idén augusztus elejétől fokozatosan leszáradtak nálunk a paradicsomok - mármint a levelek. Ami maradt levél, az is sárga, nem üzemel..

Az érett termésnek szerencséje volt, az éretlen meg lassan csak besárgul majd... szóval, a növény nem tűnik betegnek, viszont a termés java odalett. Ez nem tűnik annyira föl, mert van 75 tő, de azért sajnálom nagyon a sok munkát.

Mindkét szomszédnál és minden fajtánál, permetezve vagy sem, locsolva vagy sem - persze letérő mértékben és ütemezéssel - ugyanez a helyzet. Homok van talaj helyett. Az egyik szomszéd öreg paraszt, szerinte melegük van, a másik néni szerint (több évtizedes tapasztalattal a háta mögött) megszorul a levegő a nagy melegben...

Én viszont azt látom, hogy ahol a sorban árnyékot kap egy-egy tő, az zöld marad! Akkor a nap teheti ezt, az UV vagy akármi más hullámhossz...igazam van?

Mivel védjem őket jövőre. Ki tud valamit a fátyolfóliáról?

 

covycovy Creative Commons License 2009.09.10 0 0 2111
Nem szeretnék tolakodó lenni, de ez az ajánlat csak Lanafeelnek szól?
Előzmény: beetee (2110)
beetee Creative Commons License 2009.09.10 0 0 2110

Küldj az e-mailemre egy postacímet!

Esetleg más típusokat nem szeretnél? Amit boltban tényleg nem kapni :) van vagy tizen-húsz féle... :)))

Előzmény: Lanafeel (2109)
Lanafeel Creative Commons License 2009.09.10 0 0 2109
Szeretnék ragaszkodni hozzá :) mert ebben az évben sem kaptam, a közelünkben lévő hipermarketben semmi ilyesmit nem árulnak mióta megnyitott...
beetee Creative Commons License 2009.09.10 0 0 2108

Kertbarát boltokban/hiper-supermarketekben kb 84 Ft-os áron kapható friss mag tavasszal....

Olcsóbb, mint a postaköltség, de ha ragaszkodsz hozzá, én tudok küldeni is...

 

Előzmény: Lanafeel (2107)
Lanafeel Creative Commons License 2009.09.10 0 0 2107
Sziasztok! Nagyon szeretnék még mindig kumato, azaz fekete paradicsommagot. Cserébe tudok adni körte sárga és sárga kerek nagy paradicsommagot. Írjatok!
covycovy Creative Commons License 2009.09.09 0 0 2106
Húú! Ez is nagyon tetszik. Sárga paradicsom lé? Még ilyet sohasem láttam. Nagyon megkóstolnám.
Előzmény: beetee (2105)
beetee Creative Commons License 2009.09.08 0 0 2105

Köszi.

Íme egy másik verzió a paradicsomlére:

:))

 

Előzmény: covycovy (2102)
covycovy Creative Commons License 2009.09.08 0 0 2104
Közben megtaláltam a kérdéses fajtát, oxheart vagy magyarul ökörszív paradicsom.
covycovy Creative Commons License 2009.09.08 0 0 2103
A nagyobbik 53 dkg, és mézédes. A fajtát sajnos nem tudom, de ha valaki felismerné azt megköszönném.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!