Keresés

Részletes keresés

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.07.02 0 0 28856

Az egész házat fák árnyékolják + vízpart a közelben + 3 db zajtalan ventilátor  = nincs igény hűtésre (csak a sör számára).

Ha esetleg mégis lesz hűtési igény, akkor talajvíz kb 1 méter mélyen -> keringető szivattyú+autóhűtő+ventilátor, a klímások meg elmehetnek a... nyaralni.

Előzmény: Dunit (28855)
Dunit Creative Commons License 2012.07.02 0 0 28855

Ja hogy ez könnyűszerkezetes, abból is valami egyszerű, majd semmi anyaggal !!

Őszintén ?

Nyaralónak is szerény ! Falszerekezetileg  !!!!

Főleg ilyenkor nyáron. Na de ide a klima jó és az segit valamit a téli fűtésen is !!

Pont a klímások nyomják, hogy minden lakásba klímát, persze nekik ez az érdekük.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (28851)
gmkiev Creative Commons License 2012.07.02 0 0 28854

A "magamnak" építésnek a kockázata 0-a! :)

Mert ha jó akkor elmondod, ha nem, akkor van jogod hallgatni :)))
Előzmény: Tanyalakó (28853)
Tanyalakó Creative Commons License 2012.07.01 0 0 28853

Szerintem meg kell próbálni, vagy működik, vagy nem. Szerintem működnie kell, én most építek egy un. AS szabvány szerinti cserépkályhát,(Ahogy sikerül:) tömegkályhához hasonló tűztérrel, de lengyel járatokkal, és a hőtárolást egy nagyobb méretű padkával akarom megoldani. Nem nyaralóba, nem telelőbe, tanyára:)

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.07.01 0 0 28852

" Nem lenne eccerűbb a nyaralót hőszigetelni ??"

Valamennyire már jelenleg is hőszigeteltnek tekinthető (kb.0,7W/m2K), ennek jelentős feljavítása (a viszonylag ritka és rövid téli használat miatt) túl sokára térülne meg. Ezért döntöttünk inkább a fűtés feltuningolása mellett.

"viszont a nyaraló minimum 35 tonna, ha nem több !!"

Ezt a nyaralót (némi túlzással) négy izmos legény fel tudná emelni ;)

Előzmény: Dunit (28850)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.07.01 0 0 28851

"Érdekes...most nálunk fűtés nélkül is 25 fok van benn !"

Ha "telelőt" írtam volna, az sem lett volna jó.

A cél: egy nyaralót időnként lehessen télen is használni, mégpedig minél kevesebb nemkívánt tevékenységel (pl tüzelés a hajnali órákban).

"De most komolyan ...mennyire hőszigetelt az a nyaraló ?"

Kívülről befelé kb: 2 cm deszka - 5 cm nikecell - 0,5 cm farostlemez (plusz némi légrés itt-ott)

"És minek van gyenge hőtárolása ?"

A nyaraló légterében jelenleg lévő tárgyak összességének.

Előzmény: joevagyok68 (28849)
Dunit Creative Commons License 2012.07.01 0 0 28850

Nem lenne eccerűbb a nyaralót hőszigetelni ??

Amellé a vaskályha mellé/köré odaépítesz   monjuk 1 tonna téglát, viszont a nyaraló minimum 35 tonna, ha nem több !!

De van más probléma is : ez pedig nagyobb lesz a kémény veszteség, ami effektive kár !!

A szigetelésen kivül a többi csak kurúzslás !!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (28845)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 28849

"Haver a nyaralójába vett egy...."

Érdekes...most nálunk fűtés nélkül is 25 fok van benn !

És reggelre se hül vissza sokat mostanság....nem hogy még fűtsünk is...  :-))

De most komolyan ...mennyire hőszigetelt az a nyaraló ? Azok nem arról voltak híresek, hogy irdatlanul hőszigetelték őket.

"a gyenge hőtárolás miatt"

És minek van gyenge hőtárolása ? A kandallónak ÉS a nyaralónal is ?

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.07.01 0 0 28848

"Működni, müködhet..ha elég nagy a kémény huzat."

Induláskor a két csappantyú a másik (begyújtási) állásban lesz, ilyenkor legrövidebb a füstjárat

és csak a kémény felmelegedése (huzat megindulása) után lesz a forró füstgáz átterelve az alsó hurkokba.

Előzmény: skarabeus01 (28846)
skarabeus01 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 28846

Működni, müködhet..ha elég nagy a kémény huzat. A kérdés az, hogy megéri-é?  Tömegkályha /az épétése alapján...vaskályha a működése, szép öszvér. Szerintem, nincs sok értelme!

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.07.01 0 0 28845

Sziasztok!

Haver a nyaralójába vett egy vaskályhát, ami fűt is szépen, de ha éjjel nem rak rá senki, akkor a gyenge hőtárolás miatt reggelre már igen hideg tud lenni. Arra gondoltam, hogy a vaskályha mellé (pontosabban a szimmetria amiatt: köré) építsünk egy hőtároló téglatömböt, benne olyan füstjárattal, amely a régóta ismert lengyel/ötös cseréphályha füstjáratnak egy síkba kiterített változata. Így tulajdonképpen egy olyan tömegkályhánk lesz, aminek egy hagyományos vaskályha a tűztere. Az egész a fal mellé épülhetne és a szobából mindössze 1,5 tégla szélességét venné el.

A csappantyúk a könnyebb begyújtást segítik elő.

Kérdéseim:

- van-e bármiféle szakmai oka anak, ami miatt ez így nem működhet?

- ezt a tégla építményt bármiféle speciális anyag nélkül is meg lehet építeni? (tehát mezei kisméretű tégla és hagyományos malter) vagy pl ilyen helyekre kötelező hőálló habarcsot használni?

köszi

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 28844

De ezt most nem komolyan kérdezted, ugye?:)

Előzmény: Törölt nick (28843)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 28842

Párom télen hozott haza egy bontásból származó ajtókeretet, nagyon vastag fenyő volt, és vagy 50 éves...a nagymamája házából lett még anno kivéve. Hogy majd jó lesz eltüzelni. Volt rajta némi festék is még, én már akkor pampogtam, amikor megláttam... "deeee, jó lesz az, semmi baja attól, ne parázz már"- mondta a zuram... és rakott belőle a tűzre... olyan fertelmesen büdös volt, nem csak ami a kéményből jött, de még a lakásban is érződött, alig vártam, hogy az a pár db fa leégjen, amit belerakott, nem engedtem többet rárakni, visszavitettem vele. MOndjuk magától is azt mondta ő is, hogy na EZT nem.:s  Órákig huzatoltam, míg végre elment a szaga... gyilkos volt. És nyilván az a szag nem csak annyi, hogy büdös... nem véletlenül annyira büdös, mivel lehet az tele, és azt lélegzed be... meg a gyerekek.:(

pajaci Creative Commons License 2012.06.30 0 0 28840

1m3 az elhanyagolható mennyiség? Nekem még senki nem hanyagolt el ingyen ennyit.

A festék nagyon füstöl, és nagyon büdösen ég, egyszer megraktam félig a kályhát ilyen ablakkerettel, nem teszem mégegyszer, a saját érdekemben.

Előzmény: Dunit (28839)
Dunit Creative Commons License 2012.06.30 0 0 28839

Nem foglalt össze semmit. Egyszerű tény megállapítást tett !!

De vissza erre az ablakhulladék témára , mi a probléma vele?

A fenyő anyaga vagy a rászárdt festék ?

Már ki lett fejtve a mennyisége elhanyagolható, mármint a famennyiségnek, a száradt festék még kevesebb, meg merem kockáztatni nagyságrenddel, jó nem kettővel csak eggyel. Azaz nem századrész,  csak tizedrésszel kevesebb.

Előzmény: Törölt nick (28838)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.06.29 0 0 28837

A szög nem füstöl... és nem ereget karcinogén anyagokat kifelé a kéményen... hogy más meg szíjjja.:s :(

Előzmény: KalásziM (28836)
KalásziM Creative Commons License 2012.06.29 0 0 28836

+ egy kevés szög !!

Előzmény: gmkiev (28835)
gmkiev Creative Commons License 2012.06.29 0 0 28835

A raklapon általában akkor van festék, ha véletlenül ráborult. Az tiszta fa.

Előzmény: Törölt nick (28830)
SolnesN Creative Commons License 2012.06.29 0 0 28834

Megfelelően tűzelve minden szerves anyag tökéletesen elég !

Akár fűst és korommentesen is.

A környezetvédők egyébként a bio - etanolt javasolják , az viszonylag tisztán ég akár a sima etanol, tüzelek én azzal, ha fizetik a cehhet !

és a legideálisabb a hidrogén !!

SolnesN Creative Commons License 2012.06.29 0 0 28833

Már megbocsásson a világ, de egy jóféle magyar barnaszén,  esetleg lignit mennyivel környzetekímélőbb mint pát nyomorult ablakkeret. ?

Mind a kettő szennyezi a levegőt pláne egy nem megfelelő tüzelőberendezésben elégetve.

Na meg a mennyiség. !! Én évente eltüzeltem még a szilárd korszakomban néha 80 -  100 mázsa szenet, ablakot eddig meg életemben eccer cseréltem, de  egy ablak átlagos 60 év élettartalmát  számítva ( a különféle lakásaimban az ablakok - 80 és 119 évesek még egyik cseréje sem jön számításba )  tehát 60 év  6 ablak  kb. egy mázsa egfy év alatt nincs 2kg az ablaksúly amit elégetnek. igaz néha ahol összegyülik bosszantó.

De mennyivel környezetkímélőbb teher autóra rakni és Puszta  -zámolyiba  vagy  a dunakanyarba szállítani ? abba a lerakóba ami Fót környékén van-

Álprobléma az egész !!

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.06.29 0 0 28832

Túl népszerű nem leszel a lakókörnyezetedben ettől, az viszont biztos...

pajaci Creative Commons License 2012.06.29 0 0 28831

A festékes anyagök iszonyatosan tudnak füstölni, ha nagy tűzre dobsz egy-két darabot, akkor nem olyan veszélyes.

Előzmény: Törölt nick (28828)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.29 0 0 28830

köszönöm, ahogy olvastam a hsz.-ek között voltak akik tüzeltek raklapot stb... inkább a végeredményre, személyes tapasztalatokra voltam kíváncsi.

Előzmény: gmkiev (28829)
gmkiev Creative Commons License 2012.06.29 0 0 28829

Azt senki sem meri itt javasolni hogy tedd. De azt tudom, hogy a munkám során azt tapasztaltam az elmúlt 4 évtizedben,, hogy ezeket az anyagokat mind elégették a fogyasztók.

Előzmény: Törölt nick (28828)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.28 0 0 28828

van kb 1 m3 régi ablakkeret (festékes) plusz egyéb régi fenyő lecem, és 1m3 tölgy parkettám, lakkos,  pénzért elvitetni nem szeretném,  eltüzelhetem a kandallóban?

vegyesen akáccak szép lassan kis adagokban? 

ha jol olvastam a régi hsz. eket, akkor a pillangpszelepet ki kell nyitni hozzá, márt nem kell tenni?20 as kémény. schiedel

Margareta100 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 28827

Kedvenc cserépkályhám:

http://netbutik.unas.hu/spd/24/Kalyha_24

skarabeus01 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 28826

....porszívóval..:))

Előzmény: fajdkakas (28825)
fajdkakas Creative Commons License 2012.06.26 0 0 28825

Hogyan tudom kitakarítani a Kamino kandalló kályhámat? A lángterelő samotton vastagon áll a fehér por. Odáig jutottam el, hogy a képen látható elemet lecsavaroztam, de így sem tudok a lángterelőhöz elérni.

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.06.24 0 0 28824

Az lesz a megoldás, hogy a közepébe kell egy "osztást" rakni, mert így túl széles ez a tároló szerintem...

Előzmény: skarabeus01 (28823)
skarabeus01 Creative Commons License 2012.06.24 0 0 28823

...ha nem, akkor nem! Van más megoldás is---felváltva támasztjátok a fát--ha ez egyszerübb..:))

Előzmény: tunderlala-3 (28822)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!