Keresés

Részletes keresés

Stüszi vadász Creative Commons License 1999.09.08 0 0 18
Egyetértek Dzsabb-bal (ismét): tanácsot adni konkrét kérdésre lehet, általánosságban nem nagyon. Ehhez ajánlom az Index adótanácsadó mellékletét (http://index.hu/adotanacs/). Ez amúgy ingyenes.

És tündérlalának is igaza van abban, hogy nem elég egy akármilyen könyvelő. Vagy kell mellé egy adótanácsadó is, vagy maga a könyvelő értsen az adózáshoz. (Ez utóbbi esetről sokan azt hiszik, hogy magától értetődő, pedig nem. De pl. Dzsabb esetén igaz, ő az adókat is ismeri.)

Az olcsó trükkökkel is vigyázni kell, ahogy RUNcájsz is mondta). Attól még nem vágtad át az államot, hogy visszaigényeltél hamis számlára. Nagyon nagy az esély rá, hogy ezt az elévülési időn belül ellenőrizni fogják, és akkor jóval többet veszíthetsz, mint amennyit egyszer úgymond "nyertél". Ez kispályás játék.

Dzsabb Creative Commons License 1999.09.08 0 0 16
Ilyen formában elég nehéz tippet adni. Ha konkrét kérdésed van /adó, számvitel, Tb, cégalapítás, társasági jog, egyéni vállalkozás, esetleg vám, illeték/ habozás nélkül tedd fel, ha tudok segítek, de nagy általánosságban nehéz.
A vállalkozási forma tekintetében mindenképp a társas vállkozást ajánlom, bár itt is lehet mérlegelni, hiszen egy társaság alapításának költségei jóval meghaladják egy egyéni vállalkozást beindítását.
Szóval konkrét kérdésre szívesen válaszolok.
RUNcájsz Creative Commons License 1999.09.08 0 0 15
Na, erre vártam! Még egy-két ilyen jó tanács, és kedves delikvensünk az adórendőrség pincéiben tölthet néhány feledhetetlen órát. Gratulálok, az ötlethez! Mos vegyük át még egyszer:
1. Ki akarsz venni x Ft-ot a cégedből. Ez ugyebár valamiféle igény, sőtmitöbb kereslet valamely szolgáltatásra.
2. Az első pontban felmerülő igény kielégíted egy kb. 50 eFt-ba kerülő, bruttó 1.250.000.- Ft összegű számlával.
3. Visszaigényeled a 250.000.- Ft ÁFÁ-t.
Itt szakítsuk meg egy kicsit az események fonalát, és gondolkodjunk egy kicsit közgazdász fejjel (megnyugtatok mindenkit, elég lesz ide a józan paraszti ész is). Tehát igénybe veszek egy szolgáltatást, melyért –végső soron- nekem fizetnek (Nettó bevétel=visszaigényelt ÁFA-költségek, azaz 200000=250000-50000). Naszóval amennyiben valaki tud olyan esetről, mikor az örömlány fizet azért, hogy orálisan kielégíthet és utána nem ver agyon a stricije, úgy elhinném, hogy az előbbiben is van némi ráció. Aki pedig fiktív számlát vesz, azt előbb-utóbb úgy rugdalja seggbe az APEH (alias strici), hogy arról koldul. Aki a műveletből származó bevételért hajlandó eladni a lelki nyugalmát, hát tegye, de amennyiben engem kérdezetek, hát nem ajánlanám.
Most folytassuk:
4. Nyugodtan számolgatod a kisíbolt pénzedet. Amennyiben elég nagyban játszod a játékot, még egy pár visszaigényelt adóforintot is költhetsz. (az ÁFA maradékából futja)
5. Azt hiszed, hogy az APEH mindig olyan hülye lesz mint volt, és elbízod magad. Végképp megnyugodsz, hogy semmi bajod nem eshet, és cinkos kacsintással nézel a haverokra, mint az állambácsival titkosan ujjathúzó anarcho-forradalmár.
6/a. Eltelik mintegy öt év és így megúsztad. (erre viszonylag kicsi az esélyed)
6/b. Kopogtatnak az ajtón, és valamiféle számlákkal b..szogatnak mindenféle faszik, és az mondják, hogy bizony ezért még akár sittre is mehetsz. Te nem érted, hogy miért téged birizgálnak ezzel, hiszen voltak sokkal nagyobb összegekben utazó mókusok is. Erre ők azt mondják, hogy őket az nem érdekli. Nekik ugyanis lesz pénzük jóféle ügyvédekre, akik majd valahogy megoldják a helyzetüket (pénzbírság, ill. egyéb könnyítések). Te viszont tövig fogod élvezni a sorscsapásokat.
Vésse mindenki az eszébe, hogy ahol nekem fizetnek egy szolgáltatásért, amit ráadásul én magam veszek igénybe, ott bitzony elferdült a világ gyémánttengelye. És akkor sem kell meglepődnöm, ha majd nekem kell az egészért helyt állnom egy adott időpillanatban. Magyarán(?): a szolgáltatásért fizetett negatív összeg nagyságában ugyan nem, de előjelében mindenképpen meg fog egyezni a következmények milyenségével.
Egyéb módozatok is léteznek, de itt tényleg nem óhajtanék tippeket adni államapónak. Egy dolog viszont biztos: valamennyit bizony fizetni kell, ha megfelelő, és biztos szolgáltatást akarsz igénybe venni.

Runcájsz

tündérlala Creative Commons License 1999.09.07 0 0 14
A jelenlegi játékszabályok alapján a legkedvezőbb forma a Kft.
Továbbá javaslom, hogy ha felpörög a dolog, akkor szerezz be egy olyan jó könyvelőt, aki nem csak körmölgeti havonta a kartonokat, hanem adótanácsadód is. Ez persze nem az 5-10 ezer forintos kategória, de ha van miből, akkor messze megkeresi Neked a tiszteletdíját+fagyira valót.

Túl sok tipp/trükk/tanács nem létezik. SZVSZ azoknak jön be a vállalkozósdi, akik túl tudnak lépni azon, hogy vállalkozó igazolványt+Metró kártyát váltanak ki, és várnak a csodára. SZVSZ azoknak sikerül valami, akik:

1./ rendelkeznek egy bizonyos agilitással, kitartással,
2./ képesek saját magukat KEMÉNYEN, BORZASZTÓ SZÍVÓSAN munkára fogni,
3./ felismerik, hogy mihez értenek/mit szeretnek csinálni/miből lehet megélni a piacon és azt az EGY AZAZ EGY profilt dolgozzák ki, viszik végig, járatják be, és lesznek abban a témában a piac által elfogadott/megfizetett szereplők,
4./ képesek jó arányban tartani az óvatosságot és a merész nyomulást, így nem vesztik el fél év alatt a tőkéjüket/lehetőségüket, - illetve nem halnak éhen a ménkű nagy óvatosságtól,
5./ képesek a változó piachoz finoman/rugalmasan idomulni és alkalmazkodni a "megtartva változás" és a szüntelen fejlődés elvei szerint, hogy ne bizonyuljanak üstökösnek.

Egy biztos. Abból nem lehet igazán előrejutni, ha az ember elszámolja a parkolócédulákat meg a telefonszámlát, meg visszaigényli a hajszárítóból az ÁFA-t. Sőt - igaz szigorúan SZVSZ - ez a fajta vegetáció sok mai vállalkozó igazolvány tulajdonosnak egy csapda, - akik sokkal jobban élhetnének egy tisztességes alkalmazotti státuszban.

Szóval nem sok okosságot tudok mondani, de talán (SZVSZ) a Te helyedben az tűnik legésszerűbbnek, hogy azokra a "szabadidőmben elvégezhető pluszmunkák estek a nyakamba" esetekre kéne keményen ráállni, megfogalmazni azt az EGY testhezálló profilt, és BORZASZTÓ SZÍVÓSAN, mint fán a kéreg...

Sok sikert! :-)

flyOrDie Creative Commons License 1999.09.07 0 0 13
az előző levél előzménye pedig banya hozzászólása...
flyOrDie Creative Commons License 1999.09.07 0 0 12
Senki sem érti, az ellenőrök sem. Elég ha nagyjából érted és tudod mit hol kell keresni. Nemrégiben négy hónap gondolkodási idő után megbüntettek jogtalan áfasvisszaigénylésért, habár nem is igényeltem vissza áfát, és persze nem is kaptam. Egy könyvelőt jó esetben megbüntették már néhányszor, úgyhogy van némi tapasztalata, azért is hasznos - a gyakori problémákra figyelmeztet.

A viccess az, hogy az egyetlen mód a nyugodt alvásra (az apeh büntetés garantált elkerülésére), ha teljesen feketén csinálsz mindent. Ez van.

Degeczi Creative Commons License 1999.09.07 0 0 11
Iden hasznos pl, hogy 2 millios elozo evi forgalom alatt nem kell negyedevente befizetni a bejott afat, eleg lesz majd az ev vegen. Addig megforgathatod.
banya Creative Commons License 1999.09.07 0 0 10
Abszolút kezdő vállalkozó vagyok, ezért én is érdeklődéssel figyelem a fejleményeket és a bölcs ötleteket. Én szeretek nyugodtan aludni (vagy elég hülye vagyok), de én igyexem elget tenni minden törvényi előírásnak. Át is rágtam magam a vállalkozókról szóló törvényen, a TB törvényen és nekimentem az SZJA törvénynek is... hát mintha betonfalnak mentem volna... SZvsz nincs élő ember, aki ezt előszörre megértené. :((( Magam sokadszorra is nehezen értem...
Meg ugye érdekesek az APEH állásfoglalások is pl. leírható költségek ügyében!
Szóval minden tanácsot hálás szívvel fogadok.
Nos Creative Commons License 1999.09.07 0 0 9
1etértek - mindenesetre nem lenne jó, ha pár okostojás olyan lapokat terítene, amik (frissességüknél fogva) nincsenek még benne az adóüldöző tananyagokban

már csak a többiek iránti szolidaritásból én ti. visszavonultam alkalmazottá időközben

Flex Creative Commons License 1999.09.07 0 0 8
Nem veletlenul irtam azt, hogy legalis lehetosegeket szeretnek hallani. Semmi kedvem remego labakkal az APEH-nal ulni, es az adoellenorok joakaratatol fuggeni.
Mas dolog, hogy az APEH sem hulye, teljesen tisztaban van a piszkos trukkokkel, naponta tobb szazzal talalkozik.
Nos Creative Commons License 1999.09.07 0 0 7
most akkor Nagy Testvér felvilágosító topicot nyitottunk?

APEH-nél biztos kötelező olvasmány lesz, azt' szűkül a lehetőségek köre

850 Creative Commons License 1999.09.07 0 0 6
Az a legjobb, ha egy fiktív cégtől az ember vesz egy számlát. Elmagyarázom: az a cég direkt azért alakult,hogy számlát adjon el nem ellenőrizhető szolgáltatásról(pl.reklám). 1millás számlán van 250E Ft ÁFA. Egy ilyen számlát elad 50-100E Ft-t, a maradék 100-150 a miénk visszaigénylés után. Az a másik cég nemsokára megszűnik és a tulajok lelépnek, az állam meg futhat a pénze után. Ez a módszer akkor jó, ha van egy vállalkozásod és ezt többször is meg kell csinálni.
eMM Creative Commons License 1999.09.07 0 0 5
Már ha lesz olyan a könyvelő, hogy majd ügyeskedik.
Sokan csak annyit tudnak hogy a megfelelő (jó esetben) rovatban összeadják a számokat.
flyOrDie Creative Commons License 1999.09.07 0 0 4
a könyvelő max. 10 eFt számlázva.
flyOrDie Creative Commons License 1999.09.07 0 0 3
1. olvasd végig szép sorban az adótörvényeket, amíg egyedül vagy ezt nem úszod meg
2. alapvetően bízd a dolgot egy könyvelőre, neki leszenk ötletei, (és hogy ne vakon bízz benne, azért kell az egyes pont, meg azért mert a saját ügyeidet úgyis te ismered jobban)
Flex Creative Commons License 1999.09.07 0 0 2
Latod csinnnKA, valami hasonlora gondoltam. Neked biztos megvannak a modszereid, hogy kiszedd a ferjedbol a titkokat..:)
csinnnKA Creative Commons License 1999.09.07 0 0 1
Grata, Flex! Jó topic! Bookmarkoltam. :-)
Tipp, trükk, tanács -sajna- egyelőre nincs, inkább én is csak érdeklődve figyelgetek itt. A férjemnek van egy bétéje. Amikor kérdeztem, hogy miért bt., miért nem "sima" vállalkozó, akkor annyit mondott, így jobb... anyagilag.
(Esetleg majd rákérdezgetek erre-arra, s megosztom veled az okosságot, jó?) :-)
originalqszi Creative Commons License 1999.09.07 0 0 0
Flexszel válalkozni nem 0!!!!!
Flex Creative Commons License 1999.09.07 0 0 topiknyitó
Természetes dolog, hogy szeretnénk sok pénzt keresni, lehetőleg legálisan. Sajnos nem mindenkinek jön össze, hogy első számú munkahelye csillagászati fizetést nyújt, így kénytelen napi munkájának elvégzése után mellékest vállalni. A legtöbb helyen azonban számlaképesnek kell lenni, és itt kezdődnek a bonyodalmak szegény munkavállaló körül, aki hozzászokott, hogy megkapja a havi nettót és az adót is a cég számolja ki helyette.

Nálam is úgy adódott, hogy szabadidőmben elvégezhető pluszmunkák estek a nyakamba. Eddig hálát is adhatnék az égnek, de mivel úgy tűnik, huzamosabb ideig így lesz, ezért nem oldhatom meg, hogy a haver majd ad számlát, hanem cégesednem kell, vagy egyéni vállalkozóvá kell lennem. Annyit azért tudok, hogy az így megkeresett pénz nem tisztán az enyém, hanem a cégé, az pedig már más kérdés, hogy lesz ebből nekem készpénzem, itt jönnétek ti.

Írjátok meg, akár nagy általánosságban, manapság milyen formában érdemes működni, mikre kell figyelni az alapításnál, hogyan lehet a lehetőségekhez képest legálisan minél több pénzt kivenni egy cégből, milyen esetben lehet elszámolni a legkülönbözőbb javakat, hogy a Nagy Testvér ne morogjon miatta, és persze minden trükk és tanács jól jön.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!