Keresés

Részletes keresés

Ijedos_ Creative Commons License 2023.10.01 0 0 101318

Sajnos a vakolás sem olyan egyszerű feladat, mert mint írtam, a teljes villamos vezetékezés itt, a vakolatlan födém alatt, a gipszkarton felett közlekedik......

Meg göndolom ehhez is le kellene bontani a gipszkarton mellett a teljes lécezést is.

Előzmény: trebront (101317)
trebront Creative Commons License 2023.10.01 0 0 101317

ha a vakolat vs. gk. előtétfalra gondolsz, az műszakilag nem ugyanaz.

én soha senkinek nem javaslom, h vakolás helyett gipszkartonozzon (falat vagy mennyezetet), mert lehet h egyszerűbb szép síkot létrehozni a mesternek, de a falszerkezete rosszabb (műszakilag gyengébb) lesz

Előzmény: Capt.IQ229 (101314)
trebront Creative Commons License 2023.10.01 -1 2 101316

elekkel nem lenne baj, ha nem gondolná magáról h mindenhez egyedül ő ért, és így ő a legokosabb a galaxisban és mindenki ellene van, aki nem dícséri.

néha látni h bizonyos területeken fejlődik (gondolom/remélem a kapott erős negatív reakciók miatt), de látni a szóhasználatán/megfogalmazásán, h a teljes kép (és a gyakorlat) sokszor hiányzik a fejéből és csak google tudományt meg az álomgondolatvizsgálatait hangoztatja.

adott már statikai/tűzvédelmi/villanyszerelési életveszélyes tanácsokat is a fórumon (amiket én láttam), felhivtuk rá a figyelmét, de persze neki állt feljebb és tovább is hangoztatta.. és ettől életveszélyes és figyelni kell rá.

a kérdezőt nem kell lebaszni/lenézni, és nem a leggyorsabb és legbőbeszédűbb tanácsokra várnak, hanem a jókra (akár több verzióban).

vannak jó válaszai is, azokat szerintem soha senki nem bántotta. de már megint elekkel foglalkozunk: olyan lett, mint meghanmarkle (vagy fordítva :)

Előzmény: trebront (101315)
trebront Creative Commons License 2023.10.01 0 0 101315

én a tűzfal meghatározására írtam, h baromság..

nem is akartam belefolyni, mert már elek előtt is kapott (ráadásul jó) tanácsokat.

a saját tanácsom is ugy kezdődött, h "lehet h mások írták már".. mert a kérdező szerint csak elek válaszolt neki.. gondoltam végigirom én is, ezen ne múljon

Előzmény: Capt.IQ229 (101314)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2023.10.01 0 0 101314

Függetlenül a konkrét témától már máskor is észrevettem, hogy hosszan, részletesen és sokszor leírod, hogy mekkora baromságokat hord össze elek.

Aztán meg pont ugyanazokat tanácsolod te is.

Hmmmm....

Elekfóbia? 

Előzmény: trebront (101309)
halaloszto Creative Commons License 2023.10.01 -1 2 101313

Jahh, mekkelek is ilyen volt, jó hogy már nincs itt.

Előzmény: hariseldon67 (101302)
halaloszto Creative Commons License 2023.10.01 0 1 101312

Miért lenne hatalmas? Egyáltalán nem az. Ha a két bakolnra gondolsz, számold ki hány m2 plusz. Lesz vagy 15. Az egész meg vagy 200.

Előzmény: hariseldon67 (101277)
trebront Creative Commons License 2023.10.01 -1 1 101311

Elek: látom megint elfogyott a gyógyszer, vagy nem a felírtak szerint szeded. volt 2-3 hét nyugalmunk nélküled.

gondolatfejtegetéseid helyett nézz meg egy kartonos és egy vakolt fal/födém közti különbséget pár év múlva. apropó: szerinted nincs is tökéletes párazárás, az csak a kereskedő szőke nők hazugsága végtelenül buta emberek átveréséhez.

választ nem várok, úgyis baromság lesz (de tudom h most jön 4 oldal kiguglizott okosság). kár h újra megjelentél

Előzmény: hariseldon67 (101310)
hariseldon67 Creative Commons License 2023.10.01 -2 0 101310

"a gerendás födém belső oldalát vakolnám, hogy a réseket elzárva megszűnjön a légmozgás."

A pára molekulák SOKKAL kisebbek, mint a levegő alkotói. Ezért ha egy réteg légzáró, az attól még lehet jól páraáteresztő.

Ha egy födémben már van egy légzáró réteg (pl becsületesen kiglettelt gipszkarton), abban a födémben már pénzkidobás egy másik réteget is légzáróvá tenni.

Előzmény: trebront (101309)
trebront Creative Commons License 2023.10.01 0 0 101309

a gerendás födém belső oldalát vakolnám, hogy a réseket elzárva megszűnjön a légmozgás.

a téglafalak/E.ger.födémek műszakilag hibás (de olcsóbb) belső felületképzése a gipszkartonozás.

ha a hőszigetelés a külső/hideg oldalon van, akkor így már nem is kell semmilyen párazáró fólia.

hővisszanyerős légcsere nagyon hasznos... házi megoldásokkal jóval olcsóbb

Előzmény: Ijedos_ (101299)
trebront Creative Commons License 2023.10.01 0 1 101308

ahogy most visszanéztem, rögtön kaptál 2-3 műszakilag jó választ az első kérdésedre Jameitől és Palásitól is, aztán beindult az Elek-szófosóhenger, és az értelmesebbek már unják az agyhalottal való vitatkozást.

szóval az én javaslatom -ami lehet h sokmindenben egyezik másokéval (bár elek szerint buta vagyok, ezért ne hallgass rám): belülről ne szigetelj, a gerendás mennyezetet belülről vakold le, hogy ne legyen a résein keresztül légmozgás.

hőszigetelő burkot kívülről építs úgy, hogy az folytonos legyen (főleg a koszorú/talpszelemen a kritikus). A padlástéri hőhidakat (oszlop/kémény, oromfal, stb..) kb 1 m magasságig szintén hőszigeteld.

A kérdéses oromfali külső síkugrás problémádra több megoldás is szokásos:

1) telibe végig 15 hőszig (ezt akarod elkerülni), de egy utólagos tetőtérbeépítéshez ez az ideális.

2) megszakítod egy díszpárkánnyal (tetejére bádog cseppentőlemezzel), fölötte marad a régi vakolt téglafal, vagy csak 5cm EPS.

3) vagy valami előtétfallal=távtartóval faburkolattal.. de itt figyelj h nem tűzfal-e mert a tűzfalon nem lehet éghető anyag. a tűzfal meghatározása: tűzszakaszhatáron lévő fal (függetlenül elek közveszélyes regényeitől. valószínűleg azért tiltották ki, mert több fórumban is élet és közveszélyes tanácsokat adott).

4) alternatív megoldásként le is bonthatod az oromfalat, és 2 sor Ytonggal inditva újraépítheted (ekkor nem kell padlástér oldali hőszig. lekötve/visszahorgonyozva pedig a külső síkját is kijjebb tolhatod, (de ezt előtte lássa helyben statikus).

A belső oldalon (padlástérben ilyen gondod ugye nincs) lehet léptetni is: alul 1 sor 15cm, aztán fölötte 1 sor 10cm-es, de ez elvileg nem nagy mennyiség és azon a falon sem túl sok hőenergia távozik. EPS-t ne hagyd fedetlenül, mindenképpen rá kell húzni egy cementes réteget (UV védelem és tűzvédelem miatt) hálózva (mert az EPS zsugorodik).

Előzmény: vbz (101289)
hariseldon67 Creative Commons License 2023.10.01 -2 0 101307

A korszerű profi épület-energetikában azért számol minden szakember mindent lakás-négyzetméter alapon, mert ha még a belmagasságot is bele kellene venni minden számításba, az alig módosítana a végeredményen.

Ahol ma is légköbméter alapon számolnak, ott valószínű, hogy a szakember vagy nem hozzáértő, vagy száz éve tanulta a szakmát :)

Előzmény: hariseldon67 (101306)
hariseldon67 Creative Commons License 2023.10.01 -2 0 101306

Az efféle bölcsességeket többnyire facebúkos okoskodók (és követőik) terjesztik,

de komolynak látszó online kiadványokban is láttam olvasni okosnak látszó szakemberektől okos tanácsokat írni arról, hogy a belmagasság csökkentése jelentősen csökkenti a fűtésköltséget.

https://www.google.hu/search?q=energiatakar%C3%A9koss%C3%A1g+%22belmagass%C3%A1g%22

Ez is olyan, mint a belülről történő hőszigetelés: az esetek 99 százalékában hülyeség, 1 százalékában működik, mert hozzáértő csinálta és nem kókler :)

Előzmény: Capt.IQ229 (101305)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2023.10.01 0 0 101305

Odaírtam, hogy ÁTLAGOS.

Értheted úgy is, hogy az itt kérdezők többsége.

Neked mi van a födémeden? Ami alá 30cm szigetelést terveztél? Azért, hogy "sokkal" kevesebb légköbméter fűtésével megspórolj egy csomó semennyi pénzt.

Előzmény: vbz (101281)
hariseldon67 Creative Commons License 2023.10.01 -2 0 101304

Erre a hozzászólásra egy regényt kellene írni válaszul,

de sajnos nincs időm száz kérdésre hosszasan válaszolni.

Úgyis kitörlik holnapra a fórumból minden hozzászólásomat, indoklás nélkül.

Előzmény: Ijedos_ (101299)
szilentium3 Creative Commons License 2023.10.01 0 0 101303

"Egyes emberek zsigerből gyűlölnek mindenkit, aki sokkal okosabb náluk. Érhető okuk nincs rá, talán irigységből, talán ezt tanulták a szüleiktől. "

... pontosan jellemezted mekk-et ;-p

Előzmény: hariseldon67 (101302)
hariseldon67 Creative Commons License 2023.10.01 -3 0 101302

Egyes emberek zsigerből gyűlölnek mindenkit, aki sokkal okosabb náluk. Érhető okuk nincs rá, talán irigységből, talán ezt tanulták a szüleiktől. Minden okos embernek megpróbálnak ártani, ahogy csak tudnak, pl aljassággal, gonoszsággal, hazudozással.

Így születnek az efféle fórumbejegyzések.

Előzmény: trebront (101287)
Mett90 Creative Commons License 2023.10.01 0 0 101301

2890 m3 éves gázfogyasztásról indultunk. Új ablakok, új fűtés rendszer vékony csővel, kondi gázkazánnal plusz a 20 cm gyapot a födémen. Most itt tartunk.

A kisebb nagyobb hőhidak illetve a kivitelezési hibák szerény veleményem szerint 6-7 % veszteségnél többet nem tudnak okozni.

Előzmény: JAMIE222 (101300)
JAMIE222 Creative Commons License 2023.10.01 0 0 101300

Kvázi ytong, az nem olyan rossz, így érthető. Mondjuk ha ugrik a rezsicsöki, azért lehet, hogy fájdalmas lesz a gáz ára, összevethető lesz a szigetelésre költött pénzzel.

Előzmény: Mett90 (101298)
Ijedos_ Creative Commons License 2023.10.01 0 0 101299

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, hogy szerintetek mi lehetne jó megoldás az alábbi probléma helyzetben....?

Adott egy egyszintes családi ház, ahol:

- a fődém E gerendás, beton béléstestes, VISZONT ezen nincsen sajnos felbeton, csak a koszorúnál van betonnal kiöntve és a gerenda-béléstestek mentén! 

- a tetőtér nem lakott, nincs is tervbe véve

- a tetőn a betoncserepek alatt szerintem erős mezőgazdasági fólia lehet, ami gondolom párazáró

-a tetőtér jelenleg totál szeles, mert amúgy is hiányzik körben a dobozolása

- a tetőn korábban 10cm üveggyapot volt terítve, ami elöregedett, hézagos is volt. Erre került 20cm újabb üveggyapot szigetelés fedésben zárva

- a tetőtér kis részén élére állított lécen osb lapok vannak tárolási céllal, viszont ezek egymáshoz rögzítve..

- a lakótér felől a mennyezet sehol sincs vakolva, hanem kb 7cm vastagságban gipszkarton álmennyezet van párnafákra építve. Itt fut az összes elektromos vezeték csillag pontos kialakításban.

- a gipszkarton felett amolyan "párazáró fólia" lenne, de ezer helyen kilyuggatva néhol (spot lámpák, vezeték áttörések) és 20 éve szerintem maga a fólia sem volt annyira spéci párazáró fólia...

A házban felújítás van, nem lakott és most kellene végiggondolni, hogy mi lenne erre az ésszerű megoldás...! A gipszkartonhoz úgyis hozzá kell nyúlni egy részen, mert ereszt valahol az aljzatba öntött ötrétegű csövezés és így egy részen új nyomvonalként az álmennyezet alatt lenne véve az ötrétegű cső....

Jelenleg a lakótérben nincs nyoma a mennyezeti részen sehol penésznek, de nagyon szeretném, hogy ez így is maradjon!

Mit lehetne értelmesen elkövetni? Visszabontom mindenhol óriási munkával a gipszkarton álmennyezetet és hőtükrös párazáró fóliát építtetek be valódi párazárással???

Elgondolkodtam azon is, hogy jelen esetben nagyon jó szolgálatot tehetne talán hővisszanyerős szellőztetés, ami a páratartalmat is talán rendben tartaná? kiépítése?? Ebben az esetben esetleg meg lehetne "spórolni" a jó párazárást a lakótérben??Nyilván árban itt már röpködnek a milliók, de élhetőség szempontból nem mindegy, hogy egy dohos, penészes szerkezetű, ázott hőszigetelésű házban lakik az ember vagy sem!

Gondolkodtam, hogy mi lenne ha a jelenlegi gipszkarton kapna mégegy réteg gipszkartont valódi párazáró fóliával, de nem tudom, hogy bírná-e a hilti szalagos jelenlegi rögzítés az új mennyezet súlyát...?

Jelen esetben ennél az átszelelő betonfödémnél párafékezésről nem beszélhetünk. A gyapot alatt/fölött a tetőn nincs terítve semmilyen fólia.

Eléggé el vagyok keseredve, nem tudom, hogy mitévő legyek....

Köszönöm ha segítenétek!

Mett90 Creative Commons License 2023.10.01 0 0 101298

Gázszilikát, aka blokk...'87-es építés.

Előzmény: JAMIE222 (101297)
JAMIE222 Creative Commons License 2023.10.01 0 0 101297

Minő falazatod van?

Előzmény: Mett90 (101296)
Mett90 Creative Commons License 2023.10.01 0 0 101296

2 szint, 156 m2.

Elől egy ilyen terasz, hátul kb 3x ekkora, felső szinten megint csak a fotón latható "hőhíd" mint erkély.

20 centi gyapot a födémen, 0 a homlokzaton, 3 rétegű műanyag ablakok mindenhol. 1600 m3 éves gázfogyasztás, fűtési szezonban 22.5 fok fixen kb mindig. Csak gyakorlati tapasztalat...

Mi lenne ha a homlokzat is szigetelve lenne, talán lemenenne 1000 m3 köré is...Bár a "hatalmas hőhíd" biztos nem engedné :)))

Előzmény: hariseldon67 (101277)
Jacktwoo Creative Commons License 2023.09.30 0 0 101295

Értem már, a teljes külső magasságot vette 3 méternek.

Okés.

Előzmény: Jacktwoo (101294)
Jacktwoo Creative Commons License 2023.09.30 0 0 101294

Igen, valószínűleg 3 oldala van a háznak....

Előzmény: vbz (101293)
vbz Creative Commons License 2023.09.30 0 0 101293

Akkor ezek szerint mégis helyes a számítás?

Előzmény: Jacktwoo (101291)
Jacktwoo Creative Commons License 2023.09.30 0 0 101292

Előzményben egyértelműen látszik melyik hsz-ra reagáltam.

Előzmény: vbz (101290)
Jacktwoo Creative Commons License 2023.09.30 0 0 101291

- oldalfalak 4x10 m hoszúságban 120 m2

Előzmény: vbz (101290)
vbz Creative Commons License 2023.09.30 0 0 101290

Nem tudom, hogy melyik hozzászólást olvastad, de amelyikre írtál, abban nem ezek a számok szerepelnek. Olvasd át még egyszer, és meglátod, hogy helyes a számolás.

Előzmény: Jacktwoo (101288)
vbz Creative Commons License 2023.09.30 -1 0 101289

Köszönöm, tudom, hogy Ő az. Azt gondolom, hogy ezzel nincs semmi probléma. Azt nem tudom, hogy ki és miért tiltotta ki. Egyedül, Ő segít rávezetni a jó megoldásra a csoportban. És szerintem jókat ír. Az, hogy esetleg nem 100%-ban azt írja le pl. a tűzfalról, ami valójában, azt gondolom, hogy az nem olyan nagy tragédia, mindenki nézzen utána a kapott információnak, vagy esetleg kérdezzen meg mást is. Akinek valamiért nem tetszik akkor menjen másik csoportba és kérdezzen ott. Szerintem...

Előzmény: trebront (101287)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!