A fizikai munkába nálam egyáltalán nincs gyönyörteljes belemerülés. A cél a lényeg s az, hogy minőségi munkát végezzek ott is, ahol nem látják, nem látja senki.
A takarítás a nyulaknál abszolút nem élvezetes tevékenység, lehetne lazítani is alkalmanként, amikor más elfoglaltság közbejön. Nem vagyok tisztaságmániás de tudom, hogy több szempontból mi miért fontos.
Aztán öröm nézni, amikor a nyulaknak átadom a tiszta kifutókat. Kicsi, nagy felméri a tiszta terepet, aztán boldog nyargalászásba kezdenek.
Állatokat csak úgy lehet igazán tartani ha az ember szereti őket, minden rezdülésükre odafigyel s naponta lelkiismeretesen gondoskodik róluk, foglalkozik velük.
Egy nagyon aranyos videót láttam itt egyik fórumban...
Amiota atvettem a ferjemtol a hivatalos intezkedeseket olyan szep ures az iroasztal, valamelyik nap kinnt talaltam/ azert o is hasznalja az iroasztalt de kozoltem vele hogy semmit nem hagyhat elol amit nem hasznal, semmifele papirokat ami nem kell nem orizhet meg azzal hogy majd egyszer kidobja/ a calculatort, ket vonalzot, 3 tollat, 1 ollot, egy naptart. Kerdeztem tole hogy ezek itt mit keresnek? Azt mondta hogy mert kellhet barmikor, hehehe..../ azert volt akkora kupi mindig mert kellhetnek dolgok valamikor/.
A tollakat be a tartoba a tobbit a fiokokba a helyukre ahol pillanatkon belul elo lehet venni, foleg ha visszatettek de ez neki nem szokasa. Azonkivul felkertem hogy a boritekokat ha jon a posta ne az oldalan bontsa fel mert attol kiraz a hideg hanem a tetejen ahol konnyeden ki lehet venni es visszarakni, oldalt meg gyomoszolni kell.
De hogy o igy szereti, begyomoszolni, illetve siman rakja be csak kell hozza 10 perc.
Jo erzes volt latni ahogy ma lementem hogy nincs semmifele elintezetlen befizetetlen szamla/ felet kompjuteren at fizetem, felet bekuldom, amikor jon a posta, gyorsan atnezem, a nap folyaman percek alatt intezem el, fizetem be, beirom a konyvbe es kesz. Semmi kaosz, semmi kapkodas hogy el ne felejtsem befizetni mint az utobbi idoben elofordult hogy halogatta aztan folyton kifutott az idobol.
Mivel az adobevallast ebben a honapban mar meg lehet kezdeni csinalni azt is szepen osszeszedtem, ahogy jott a postan hozza a papirok maris egyhelyre raktam, mutattam neki hogy hova, azelott napokig keresgette-gyujtogette be hozza a papirokat a halmazokbol, most ott van az iroasztalon egy dobozban az orra elott.
Ugy tetszik neki a rend csak nem akarja bevallani hogy milyen attekintheto lett minden.
Ma az uszodaban volt egy 60 koruli pasas, sportos alak, kiveve a hasat ami jocskan eloreallt, leteritett a kore egy torolkozot es gyakorlatozott rajta, mindenfele nehez gyakorlatot, valoban ugy tekergette magat hogy azt vartam hogy mikor csuszik el es veri be az orrat, lefekudt a torolkozore es ugy is tornazott, terdelve elore-hatra hajladozva ugy festett mintha otthon lenne az agyban bizonyos szituacioban, mellettem egy fekete lany a nevetestol fulladozva fujta a vizet, a pasas idonkent korulnezett hogy latjak-e otet hogy milyen sportos.
A vegen bejott a vizbe, a mellettem levo vonalba ahol mar ketten voltak/ volt ures vonal is/, a vonal vegen az uszono felefejelt a fenekebe ahogy nagy karcsapasokkal jott a viz alatt, nem tudta hogy ott all valaki, az az o vonala volt es szabad. Be is gurult kelloen noha igen udvariasan szoktak egymassal kozolni itt a nemtetszesuket es kioktatta a pasast hogy amig van szabad vonal addig nincs joga bejonni a foglaltba, foleg nem olyanba ahol mar ketten vannak egymas mellett harmadiknak.
A pasas tudomasul vette, atment az uresbe, 5 percet vacakolt ott es eltunt...
Valami erdekes dolog mindig akad hogy ne unja magat az ember. Igazabol a nagy tornaterem ami szorakoztato, illetve a futogepek mert onnan az uvegfalak miatt mindegyik mas terembe be lehet latni hogy mit csinalnak. Az aerobic ott van szemben/ ahol en szoktam lenni/, mellette a bicikliterem, oldalt a sulyemelok, masik oldalon a talajtornasok es a tobbi mindenfele gepek, a kosarlabdasok es a faliteniszezok mogottem vannak pedig az is erdekes. Az uszodaba is belatni, minden vastag uveggel illetve talan inkabb plexiglass falakkal van elvalasztva.
En azert megertem a ferjedet. Ezt szokta meg. Kozel a termeszethez, a fizikai munkanak is van varazs ereje, ezt en mondom aki nagyon bele tud felejtkezni minden ketkezi dologba is es elvezem a munkat, az erofeszitest, nagyon tudom ertekelni hogy a kezem alatt valami letre jon. Egy felasott kert, egy akar egy ellapatolt hotomeg, elvezem a mozgast, az erot a kezemben, a hajladozast.
Hogy milyen falusi vagy tanyasi no lett volna belelem ha olyan helyen novok fel azt nem tudom de a videki eletet nagyon tudom erekelni, a nagy kertet, a gyumolcs es diszfakat, a viragokat, egyedul az allat tartas az amit nem vallalnek soha.
A ferjed visszacsoppent a gyerekkori szinhelyre, rengeteg emlek koti oda es nem utolso sorban ott van igazan otthon es ez foleg a nyelv miatt. Nyelvtudas hianyaban borzaszto rossz es elszigeltelt erzes lehet ott elni Magyarorszagon, igazan nem tudni beszelgetni senkivel rajtad kivul.
Igen, meg kellene tanulnia de a magyar nehez nyelv es ugy tunik nincs igazan nyelverzeke, ismertem itt nehany magyart akik 20-40 ev utan is csak a legelemibbet tudtak vagy azt sem, 56-os menekultek, igaz hogy foleg magyar koroben forogtak de akkor is. Sot, volt itt egy no aki meg a szineket sem tudta, tolmacsot kert meg ahhoz is, mindenki meg volt dobbenve, odahaza ovono volt es fiatal, 30-on alul amikor ide kijott, mar ujra otthon van vagy 20 -25 ev utan, pusztan azert mert keptelen volt megtanulni a nyelvet.
Nem tudom mi a helyzet ott. Gondolom sok minden pénzkérdés is lehet.
Egy szülőnek nagyon áldozatkésznek, jó példával szolgálónak kell lennie ahhoz, hogy a gyereke megfelelő helyzetben legyen ahhoz ha netán valamikor szüksége lesz élete végén a segítségére.
A férjemnél eléggé azt látom, hogy az életében sok minden úgy alakul, ahogy esik úgy puffan, majd a jó Isten megsegít. Az apuka talán kissé más, de a falu határánál tovább nem igen gondolkodott. Azt nem tudom, hogy a saját problémáját mennyire kezelte, hallgatta el.
Nem avatkozom a dolgaikba, mert abban én sem elég okos, sem elég jó soha nem lehetek. Intézze a három gyerek egymás között saját belátása és lehetőségeik közepette a papa sorsát. A férjem otthonba adni nem akarja.
Az a fiatalember eléggé gátlástalan, szabályokon, törvényen átgázoló, korlátoltnak tűnő alak lehetett.
A mentőövnek életmentő rendeltetése van. Bárki rosszul lehet a vízben, akinek gyorsabb segítséget jelenthet egy odadobott mentőöv, míg érte tudnak menni.
A "valami éhség elverőt bekapok", azzal bizony nehéz eredményeket elérni.
Az a jó ha van valakivel asztalhoz ülni és elfilózgatni. Néhány falatot majszolgatni
A férjemmel ezt nem lehet, mert rakéta van a fenekében. Örökösen száguldozik. A sík ideget hozza rám az örökös nyugtalanságával.
Most hányhatja az 50 cm-es havat. Fűtheti a kemencét. Ott a kertes ház a nagy portával, gazdasági épületekkel. Fel is ajánlottam neki, hogy kellően foglalja el ott magát és foglalkozzon az apjával, amíg minden sínen lesz.
Nem unatkozik. Nem hiányolja a laptopot, az okos telefont.
En csak sirankozni tudok nem betartani fogyokuras dolgokat, hehehe..., bar ket napja/ nalam minden dieta 3 napig tart/ kistanyerrol eszek es reggelire egy darab edeskrumplit microzok meg, attol jol vagyok lakva, nem dietas persze de nem erdekel, ettol nem vagyok ehes.
Probaltam rendes krumplival, attol ehes maradok es minden mastol.
Na, majd lesz valami. Az uszas szepen kifesziti a bort, hatat egyenesit, oldalt karcsubbra huzodik a derek, feszesebb a bor mindenhol, egye meg a fene, ha mas nincs akkor ennyi is eleg, illeve ez is valami. Ha megoregedtunk akkor mar az etel sem jar, hehehe...
Ezt nem en mondtam hanem a ferjem jott ezzel ma amikor megpillantotta az ebedjet, / fuszerezett, grillezett portabello gomba, 2 nagy fej, a teljes kiorlesu lisztbol keszult zsemle kettevagva, kis vajon megpiritva a vagott fele, utana fuszerezett, reszelt sajtos majonezzel, megkenve, bele a gomba, vele parolt hagymaval, nagyon vekony sovany sajt, ra friss hagyma karikak, paradicsom, apritott salata es a sult gomba.
Hozza 2 szep nagy kiwi.
Dacara annak hogy leszolta/ mert nem volt benne hus/, joiziuen megette, izlett neki....
Reggelire kapott husfelet, pulyka szalonnat a tojashoz, az keves kalorias, vacsora meg volt husleves, fott hus, vegyes parolt zoldseg.
Egy tavolabbi ismerosommel talalkoztam ma az uzletben, meselte hogy a mostoha apja leesett az agyrol es bevagta nagyon a fejet, valami ezzel kapcsolatos mutetje is volt, nagyon sokszor nem tudja hogy ki es hol van eppen. A legremesebb az amikor azt hiszi hogy elraboltak mert akkor kiabal, nem gyoztek a szomszedoknak magyarazkodni.
Szegeny papa, nem is tudom mit csinalnek fel labbal, bele is halnek bar itt francos jo potlasok vannak, hajlanak, gondolj csak bele az a Del Afrikai futo akinek egy laba sem volt csak mu laba aranyermet nyert, nem is emlekszem milyen tavon/ leultettek a pasast mert lelotte a baratnojet/, egyszeruen nem jut eszembe a neve, valami Pistorus vagy hasonlo.
A baj az hogy ezek a mulabak rettentoen dragak, a biztosito azert fizeti itt illetve egy nagy reszt belole gondolom mert latok kinnt a parkban meg a Mallban is eleg mulabast, / baleset, betegseg/, nem takarjak el nadraggal, nem szegyen, sot, inkabb buszkek ra/ jogosan/ hogy milyen jol tudnak menni, meg futni is, a legtobben van azert cipo, foleg edzocipo.
Gondolom ez a papanak nem jarhato ut hacsak ott naluk nincs ilyen program hogy labat a labatlannak hogy mar igy nevezzem.
A gyerekei meg szegyellhetik magukat hopgy nem vesznek reszt a bajban, micsoda dolog hogy a ferjednek kell odautazni, helyt allni meg gondolom a penztarcajat is ki kell jol nyitni.
Ma uszni voltam, feltunoen meleg volt a viz, jolesett de uszni azert a hovosebb kellene, nem tudom ki volt az a fazos aki feltekerte pedig ahhoz nem szabad nyulni.
Ma ott volt egy pasas, tobbszor latom, olyan 35 koruli, nagy vastag hentes alkatu, ahelyett hogy kivett volna tartobol uszashoz kello eszkozt, / annyi mindenfele van benne/ fogta es letepte, nem levette az falrol az uszoovet ami mentesre szolgal es nem azzal uszkalni es tologatta maga elott, amikor raneztem elkepedve nem zavartatta magat, joreggelt koszont mosolyogva. 10 perc mulva megunta, kivagta a medence szelere az uszoovet, szo sem volt arrol hogy visszetegye a kampora es elment a forrovizes medencebe, aztan meg kiment a terembol.
A szemelyzetbol jott valaki merni a viz bakterium szintjet es csodalkozva emelte fel a foldrol az uszoovet hogy mit keres az ott es tette vissza a helyere.
Kepzelem mi lehet odahaza ennel a hentes szeru alaknal. Mekkopra kupleraj, vagy ha nos akkor egy ideges feleseg...
Ami a feltett linkben van azzal nem értek 100% ban egyet, de mindenki hasznosíthat belőle valamit.
Mi naponta mértünk magunkat, mindig ua.ban az időben reggel toalett után levonva a ruházat súlyát.
A mérlegeléstől tudtuk meg, hogy a szervezetünk , hogy reagált különféle tápanyagokra mert ebben se vagyunk egyformák, és avval is szembesültünk ha esetleg nem tartottuk be az általunk előírtakat mi lett a következménye, és tudtuk korrigálni, már a következő nap.
Mára ez már a multé, nincs rá szüksége a férjemnek se pedig ő makk egészséges és elég jó étvágyú de évek óta tartja a súlyát +- 1kg-al
Hátha valakinek segít ha nem tud megbékélni a jelenlegi súlyával. De a békekötés is lehet egy megoldás ha a némi túlsúly nem megy az egészség és a jó közérzet rovására.
De minden jobb mint a rapid diéta ami után a leadott súly ÁFA- val jön vissza.
Mostanában sok intézni való és megoldásra váró probléma gyűlt össze.
A telekomos dolog közel 2 hónap után, 3 nap leforgása alatt szinte lezártnak mondható.
A férjem dolgai eléggé komplikáltak alapjáratban is. Most a papával, rokonokkal méginkább azzá váltak. Nehéz innen megítélni, hogy mennyi ebből a kelet-európai gondolkodás és mi az ami személyesnek, egyedinek nevezhető. A papának térd fölött amputálni kellett a lábát. Világ életében élénk, mozgékony ember volt. Most az ő helyzetét kell elfogadhatóan megoldani. 3 élő gyereke van, de nincs tolongás a papa körül.
A régi holmikat én is meg szoktam becsülni. Ha működik, a célnak megfelelő, akkor nem veszek helyette újat. A konyhával most nagy, nagy dilemmában vagyok, mert végülis totális átrendezéssel mindent ki kellene cserélnem, de a ragaszkodás a megszokott jóhoz visszafog. Most sem időm, sem idegem nincs hozzá...
Marpedig szerintem a teli hevereszes, pihengetes egeszseges, foleg hogy egesz nyaron talpon vagy, dolgozol, hajladozol, most legalabb van ideje a szervezetnek regeneralodni, helyrejonni. Regen falun is ez volt a pihenes ideje, a szervezet meg is kivanta, sose band hogy most pihenteted magadat.
Egyedul lenni en is szeretek, en meg sosem unakoztam magamban, igen a konyvek, a zene, a magam gondolatai elszorakoztatnak, otthon fiatal koromban is de szeretek hazassagban, csaladdal elni is. Orulok hogy a gyerekek itt laknak, jo erzes amikor hazajonnek, amikor estente leulunk beszelgetni veluk, ok jonnek le hozzank, en nem zavarnek, orulok hogy olyan jol megvannak, nem gondoltam volna, a Niki sosem volt valami hazassag parti, most viszont jol eri magat benne ahogy latom, a Marc meg orul neki hogy a ferje lett, engem kulonosen szeret, ezt ki is mutatja, en vagyok a mamaja is mint mondani szokta, en is szeretem, olyan jo gyerek. Nem jatszom az anyost, en aztan nem szolok bele semmibe, eljenek ahogy kedvuk van elni. Rengeteget jarkalnak baratokhoz, szorakozni a maguk igenye szerint, konnyed es nyugodt az eletuk ahogy elnezem.
Szoval, csaladban is jo elni de egyedul is jol meg tudnam szervezni az eletemet, sok baratnom van, akkor lenne rajuk tobb idom is mint ahogy most van.
Jovo penteken csapok egy vacsora vendegseget meg olimpia elott mert alatta meg latogatot sem fogok beereszteni az ajton, most valoban vegig akarom nezni nyugodtan.
A keyboardom nekem is el lehet kopva mert melleutok sokszor de az egesz laptop oreg, vagy 6 eves lehet, varom hogy kinyuljon es veszek masikat, en altalaban addig szoktam hasznalni barmit amig dolgozik, csak azert mert oreg vagy kiment a formabol, divatbol azert meg nem dobom el.
A konyhai gepeket is orzom, van egy 35 eves aprito gepem, mar szinte csak diot apritok vele, kicsit meg is van sargulva de hibatlanul mukodik.
A divat utan sosem mentem. A konyhaban nekem nincs rozsdamentes hutom es tuzhelyem meg mikrom sem, pedig a legtobb ember szerint az a meno, en ki nem allhatom, egyreszt a tisztitasa nem is olyan egyszeru de foleg azert mert veluk inkabb nagyuzemi konyhara hasonlit a konyham, olyan ettermi konyha jellege lenne, nem csaladi, hazi konyhae.
A tuzhelyem feher, zomancos, a huto is feher, a micro is olyan bevonatos, igaz hogy a konyham is feher. Most jut eszembe, megis van egy rozsdamentes cucc, az az elszivo ami kiviszi a gozt a tuzhelytol a falon at a szabadba, mas formaban nem aruljak csak igy.
Ha esős nyárra számítasz, akkor olyasmit kell ültetni, ami jobban bírja. Salátaféléket, káposztát, brokkolit, leveles zöldségeket. Utána kell nézni, hogy mi minden lehet az. Na és szakaszosan ültetni.
Napközben nem aludtam. Többet kellene mozognom. Esti sétákat beiktatni. Sokat fekszem, olvasok, zenét hallgatok. Nagyon szeretek egyedül lenni. Mamihoz átmegyek a kávémmal kicsit beszélgetni. Mindig nagyon várja.
Ez a nagy pihengetés, passzív életmód nem igazán tesz jót az egészségemnek, súlyomnak. Sétálhatnék az ágyban "élvezkedés" helyett nagyokat, de azt unalmasnak találom mint a futást, ami már nem megy öreg csontjaimnak. Pedig olyan szép, nagy sétákra alkalmas környezetben lakom.
Ha egyedül élnék biztosan könnyebben rá tudnék hangolódni, úgy mint azelőtt. Hiába na teljes életmódváltásra van szükségem ha épkézláb akarok maradni.
Hetek óta azon mérgelődöm, hogy a billentyűket alig látom a szokásos elhelyezésben és szögben. Sokat hibázok, melléütök. A javítás, javítása is hibás lesz.
Tegnap este valamilyen okból megemeltem a számítógéptartómat és kiderült, hogy a dőlésszög beállítása nem a teljes értéken van.
A hó odakint a kertben jól tartja magát pedig a szikrázó napsütés sokat elvitt belőle.
Próbálom belőni az időt a nyusziknál. Tegnap 2 óra tájban mentem ki hozzájuk. Nem éheztek. Volt előttük még bőven ennivaló, de már láthatóan nagyon vártak. Ilyenkor mind odajön, odasereglik a lábamhoz. Ott fickándoznak a csizmáim körül. Ilyenkor egyiket, másikat felkapom egy nagy adag simogatásra.
Ha délután megyek ki, akkor az úszást is be tudom programozni.
Ma nekem is szamlaztak ki egy befizetnivalot amit mar lemondtam, nem szoktak becsapni, ritkan van hiba de most lett, majd holnap elintezem.
Jo, hidegrazo a leirasod a vandorpatkanyokrol. Nem, nem akartam megtartani, szetbontottam a falevelhalmot es kikergettem belole annakidejen, csak a hoviharra neztem el neki a menedeket. A macskak nem is hagynanak itt elolenyt, minden utan rohannak ami mozog plusz erre kellenek a rokak akik szinten erre vadasznak meg az egerekre.
Uszni nem voltam, holnap sem mert megy a kocsim a szervizbe, delutan meg faradt vagyok mar az uszashoz....
Most meg almos. Varom mar a teli olimpiat nagyon...
Szerintem iden is ilyen esos nyar lesz, franc bele,mert egesz telen alig volt csapadek. Ma esot mondtam es csak szitalt egy kicsit, inkabb csak nedves volt a levego es megint meleg, nyalkas, undorito.
En is szeretem a telet ha az szep, setalni a puha hoban es a csendes tajban, bizony nagyon feldobja az embert.
Ugy tunik hogy mindegyik azert jo, valami megriasztja a kutyakat ami jon belole, feny, hang. Vajon van ilyen medvere is? Azt tudom hogy van valami amibol olyan voros por vagy mi szall ki ami elriassza, kerdes hogy tudja-e a medve hogy meg kell futamodni tole, nem vagyok benne biztos.
Az elso filmen tetszett az a kis apro labu kutya, olyan edes volt ahogy nagy pofaval fenyegetozott, illetve hazat orzott.
Ha megtelepszik, szaporodásba fog, nehéz kiiertani.
"Igen szapora faj. Nagyon korán, 8 hetes korukban ivaréretté válnak. A patkányok peteérési ciklusa rövid, mindössze 5 nap. A vemhességi idő 21-23 nap, egy kifejlett nőstény 1-23 utódot is világra hozhat, az átlagos alomméret 9-11 kölyök. Az újszülött patkányok teljesen tehetetlenek -csupaszok, süketek, szemrésük zárt- de rohamosan fejlődnek. A fiatalok szőrzete 10 napos korban kezd kiütközni, szemeik pedig a rákövetkező héten nyílnak ki. Ezután már kimerészkednek a fészekből, 21-23 napos korukban válnak le anyjuktól. Évente hat-nyolcszor is szül egy félkilós nőstény."
A férjem most intézkedik. Az apjának teljes ellátásra lesz szüksége, amikor a kórházból kijön. Térd felett amputálták a lábát.
Arra én is kíváncsi vagyok, hogy mi lesz az építménnyel. Biztosan széthordják majd azt, ami mozgatható. A beton pedig marad a földben.
Tervet csinálni... Már csak nagy volumenekben gondolkodom s igazán nincsenek részletekbe menő terveim. Sarkalati pontok néhány határidő.
Nekem a kerékpárommal akadt egy kis gondom s már másodjára felejtettem el elhozni a javítóból.
A T-Come társasággal gyűlt meg a bajom. Dec. 1. óta próbálok egy szolgáltatást lemondani, de még mindig nem foglalkoztak vele érdemben. Bezzeg kiszámlázni nem felejtették el.
Folyamatosan gyártom a lemondó leveleket. Jelenleg a hatodiknál tartok.
Úgy emlékszem, hogy az egy rendkívül esős év volt nálatok. Ilyen időszakban arat a lisztharmat.
Nálunk most jön az igazi mínuszos fokokkal teli tél.
Tegnap szétnéztem a kertben, a kertemben, ahol a méhek vannak. Mélyen alszik minden a vastag. puha hótakaró alatt.
Valahogy most nem lelkesedem a tavaszért. Olyan jó volt a csendes, havas tájban, a hóesésben gyönyörködni.
Itt a városban úgy tűnik nem nagyon marad meg a hó. Az utcák vizesek és nem havasak voltak. A légkondi kültérijén is már csak egy vékony fagyott kéreg van.
Na ez jo hir hogy a patkanyok eltuntek, a hideg kilelne ha itt elszaporodnanak, egyszer lattam csak egyet aki valoszinu hogy a patak utjan erkezett, itt beasta magat a komposztomba es osszeszedett minden magot az eteto alol a 3 napos hovihar elott. O tudta hogy lesz, mi nem. Hagytam had legyen biztonsagban de a hovihar utan eltanacsoltam innen, el is ment.
Most mi lesz a helyiseggel ha megszunik a kutyatelep?
Az uszast is be lehet szerintem osztani, fogasz sincs minden nap, ulj le es csinalj tervet hogy mindenre legyen idod.
Ma nem voltam uszni mert elkapott a lustasag meg a kocsimat is be kellene vinni a szerelohoz, valami csopog belole, nem tudom mi. Nem nagyon de csopog.
Emlekszel hogy jartam a nagydobosi meg az egyeb tokkel is tavaly. A levelei beszurkultek, foltosak lettek, a tok ketoklomnyi nagysaguk utan szinten beszurkultek, olyan peneszes-foltosok lettek, vegul elrodhadtak a foldon, valoszinu hogy valami peneszfele tamadta meg, illetve gombafertozes, oda ki nem ultetek tobbet. Itt jobban meg lehetne probalni ha lenne ra helyem de nincs.
Ma 16 celsius fok volt, napfenyes, szelmentes, hihetetlen volt, kimentem egy konnyu dzsekiben sapka nelkul es delelott-delutan, minden mas programomat felrelokve a kertet takaritottam leveleket kapargattam ossze, a fold 2 centi melysegben felengedett, maris igazgattam a jovendo agyasokat, rendezkedtem, isteni jo erzes volt kinnt lenni, a macskak ott rohangaltak korulottem, szinten orultek a jo idonek, a kepem ki volt pirulva a levegotol, alig akartam bejonni.
A jovo heten is fagypont felett lesz az ido, sot 1-2 nap igazan meleg, ejszaka is csak talan ketszer megy fagypont ala, most jon a tavasz, aztan majd megint Sziberia.
Ma a magokat is megvizsgaltam meg a cserepek kozott is kutatgattam hogy hova mit kellene tenni...
A ferjed mikor jon haza? Lassan lejaroban a honap.
Szerintem érdemes volna nagydobosi tökfajtát ültetni, aminek hosszú indája van, mert azokon is táplálkozik. Néhány szép nagy/közepes tököt nevel.
A tökös ágyásban pedig talajtakarónak, gyomelnyomónak és talaj-növényvédőnek ültethetsz facéliát. A facéliát szétszórod az elgereblyézett földön és utána begereblyézed ugyanúgy. Szépen elgereblyézed a földet a maggal együtt. Ha nincs eső és kedved van, locsolóvízzel meghinted egy kicsit a felületet. A magok így könnyebben megerednek.
Egy ágyásban 3-5 magos fészket ültess, amit eleinte locsolni kell a szokásos módon. A facéliát a fészek körül körben annyira ki kell irtani, hogy ne árnyékolja a tök fejlődését. Tökmagok között hagyj elegendő távolságot! A szikleveles növényeket ritkítani kell! A fészekben csak 2-3 növény maradhat! Az indák megindulása és első legyökerezése után ismét lehet ritkítani... A magtasakon megadják a növény helyigényét. Erre ügyelni kell.
Esik a hó! Vasárnapi csönd az utcákon. Imádom az ilyen időszakot, akkor is ha ki kell mennem a városon át a kertbe.
Szűk 1,5 cm hólepel esett eddig. A légkondi ablak elé szerelt kültéri egységén könnyedén le tudom mérni egy vonalzóval a szobából.
Nyuszikáimat jól ellátom és rászoktattam őket a későbbi etetésre. A patkányokat valószínű a múltévi kemény tavasz alaposan megtizedelhette, aminek mi az ősszel megadtuk a kegyelemdöfést egy patkányírtó cég speciális mérgével.
A kutyatelepen most már csak néhány nagy kutya van. Ezeknek az etetését a magára hagyott állatvédő jól kézben tudja tartani. Itt sincs többé patkányetetés.
A magára maradt állatvédő társa, akinek az egész kálvária oroszlánrésze köszönhető, elköltözött a környékről. 7+ kutyás magánfalkájával nem irritálja a hobby kertészeket, kijárókat más kutyasétáltatókat.
A telepalapító "állatvédőket" segítők az első 2 évben elkoptak. Egy szívósabb pár maradt a végén, de már ők is régen eltűntek.
Tehát a lecsengő telepen sincs többé patkányetetés. Egereket sem tapasztalok. A nyulak elől eddig semmi sem ette el az élelmet. Nem kell izgulnom, feleslegesen szaladgálnom, hogy éhen ne maradjanak.
Jó időbeosztással nem is olyan rossz a szabadban munkával eltöltött 3-4 óra. Az úszást és a fogászatot kellene valahogyan jó időbeosztással rendszerezni...
A kert az ki lesz berelve iden is, abban nem lesz hiba mert nem akarom elvesziteni, mindossze a szomszedom fogja hasznalni, illetve lehet hogy egy parcellat megtartok a paradicsomoknak, meg nem tudom. Nem akarom az utazast feladni miatta mint tavaly, raerek azzal akkor ha mar valoban kockazatos a ferjemmel barhova menni, na akkor ujra johet a kert.
A lanyomek lefoglaltak a junius vagy julius, mar nem is emlekszem, kozepetol az idot, valami fontos kiallitasra mennek vagy fesztivalra es akkor mar korulneznek a kornyeken, nem tudjak meg hogy melyik allamban rendezik/ japan dolgok/ de barhol, el fognak menni. Ezek szerint elotte vagy utana kellene nekunk elutazni de utalok sietni hogy idore erjek vissza, / a macskak miatt fontos, Cornelius nem tur meg senkit mint macskaszitter/, ha elobb mennenk el akkor az lenne hogy a tavaszi munkakrol maradok le ami keptelenseg, ha utana akkor meg megint nem jo idoben, akkor erik minden, foleg a paradicsomjaim, nem, az sem jo.
Majd meg eldontjuk.
A kert az itthoni keznel lesz a gyerekeknek, kicsi is, bar mondtak hogy nyugodtan menjek csak el, oda is kijarnak a masikba bar errol lett nemi tapasztalaltom hogy nem feltetlenul jo megoldas meg nem is ertenek hozza.
A ferjem valoban szetszort lett, kellene neki valami rendszeres hobbi vagy akarmi, mostanaban naphosszat olvasgat, az sem jo mert alszik 8-10 orakat, utana nem mozog. Holnap viszem az uszodaba vagy a gymbe akkor is ha nem akarja.
Osszejon a barataival is rendszeresen meg eljar veluk, hozzajuk, de azok is hallgatagak lettek, nem igazan tudnak mit kezdeni magukkal, olyan hobbijuk sosem volt ami mozgassal jarna, egyiknek sem.
Az utazas mindig feldobja a ferjemet, az majd vaamit segit a dolgon.
77 eves, ugy latszik jobban megviseli a kor mint mast.
Sok idot toltunk egyutt is, nagyon szeretjuk egymas tarsasagat az biztos de nekem mas dolgom is van a hazban meg igenyem hogy ne csak ulve toltsem az idot mert akkor en is hozza oregszem mozgasban, felfogasban hogy mar csak varjuk a halalt.
A riasztónak ez lenne a lényege. Én is örülnék ha a probléma ilyen egyszerűen megoldódna. Semmi többet nem akarok mint azt, hogy a területjelző sorompó mögött maradjanak és ne tekintsék a külső területet saját felségterületüknek. Ha ezt sikerül elérnem, akkor az arra járóknak is jobb lesz.
Tegnap egy 5. kutya is megjelent a csapatban. Ez a hajléktalan pár egy kis faházban 5 kutyával lakik együtt, osztja meg az ágyát.
A kutyák sorának nincs még vége, mert tegnap tök részegen azzal fenyegette az egyik dombon közlekedőt, hogy ráereszti a nagy kutyáját. Velem még nem kezdett kötözködni. Valószínű valamilyen szinten felfogta, hogy én nem az ő stílusában állok a dolgokhoz. Vagy ki tudja.
Jó, hogy időben észre vetted a férjed adminisztrációs dolgokban jelentkező problémáit. Jó ha egyébként is szemmel tartod, hogy miben mennyire megbízható szellemi téren. Biztosan ez is közrejátszik abban, hogy a diétaszabályokat sorozatosan megszegi. Tudatában van annak, amit Te csak most vettél észre. Ki tudja, hogy egy emberben mi minden játszódik le.
Már kezdtem örülni, hogy a bérelt kertet mégsem tudod magára hagyni. Én a kertem felére már nem ültetek zöldségeket. Elgereblyézem és szórok rá facéliát és hajdinát a méheknek.
Ezeket a citrusféléket én időnként átültetem a nyugalmi időszakban új/kifertőtlenített edénybe teljesen friss földbe. Lerázom a régi földet a gyökerekről és a gyökereket kicsit visszavágom. A koronát folyamatosan ritkítom, különben túlnőne és a gyökerek az edényben nem tudnák kellően táplálni. Az agyontápozást, amivel látványos prospektusba illő növényeket termesztenek a kertészetek, az én gyakorlatomban nem tartom járhatónak, mert nekem nincs hozzá speciális szaktudásom, de nem is célom foglalkozni vele.
Szoval nem 100%-os de nem is hatastalan. Azert jo mert ha sikerult elterelned a kozeledbol akkor mar hatasrol beszelhetunk. Valoszinu hogy kenyelmetlennek ereztek, szo szerint riasztonak, majd elered idovel azt hogy ha meglatnak a kezedben azzal a micsodaval mar kotrodnak vagy ha megpillantanak akkor elforditjak a fejuket es semmibe vesznek. Kituno!
Lassan kezdunk felmelegedni egy kicsit, talan ejjel sem megy le nagyon a homerseklet.
Voltam uszodaban, kezdek alakulni, kezd rajtam latszani hogy rendszeresebben jarok, jo erzes.
Ma fejeztem be a ferj iroasztalat es minden papirt atneztem, kiderult hogy penzugyekben is elszamolta magat es papirokkal bizonyitva sem akarta elhinni hogy tevedett, az anyagi helyzetunket valamivel lejjebb gondolta vagy szamolta, o maga sem tudta, es most sem hiszi hogy mindent osszeadtam es megmutattam neki hogy nem igy van, tobb van mint ahogy ki tudja hogy szamolta, / tobbezer dollarrol van szo/azt hiszem tenyleg szetszort lett mostanaban.
Mindegy, szep attekintheto minden, alig van az iroasztalon valami, a fiokjai is felig csak, az irattato hosszu magas polc is csak ketharmadaig telt meg, eddig ki-lefolytak belole a papirok, nyavajas, rendetlen ferfiak, / meg jo hogy nem mind/.
Mivel hetvegen sosem hazimunkazok, elo fogom venni a vetemeny magokat tartalmazo dobozt es egy icsit megkutatom hogy mim van, tervezgetek is papiron majd hogy itthon mit tudok kezdeni a napos terulettel..
Elpusztult egy narancsfam, lehullottak rola a levelek es kiszaradt, el nem tudom kepzelni miert.
A nyugodt, határozott viselkedés valóban sokat számít.
A kutyák ma megint kint voltak, de most a dombtető felől mentem lefelé a kertbe.
A vezér a csicskájával jött felém. Amikor a közelembe értek olyan 5-7 m-re rájuk irányítottam a riasztót és impulzálva működésbe hoztam. A kutyák megfordultak és szépen visszafelé irányoztak. Én utánuk. Végül az egész úgy nézett ki mintha a kutyákat haza hajtottam volna, ahogyan a pásztor a birkáit tereli az úton.
Más kutyákon is kipróbáltam. Úgy tűnik, hogy a gazda közelében vagy saját területen már nem lennék olyan biztos a védelemben. Viszont, amiért vettem, az én esetemben eddig jól használható.
Az üzletbe felvilágosítottak, hogy a műszaki paraméterek nem igazán fedik a valóságot.
Ez a riaszó 130 dB-es hangerőt kellene, hogy produkáljon, ami a fájdalomküszöb. A tesztkutyák viselkedését nézve egészen közelről, nem láttam, hogy fájlalták volna a fülüket. Nem jöttek ugyan közelebb de ennyi s semmi több reakció nem volt.
Az elem töltöttségét tudom ellenőrizni, de a hangerőt és a hangfrekvenciát egyenlőre fogalmam sincs hogyan/hol lehetne beellenőrizni. Szóval az esti órákban nem merném a biztonságomat erre a riasztóra bízni.
A céget nem reklámozom, de e-mailben bárki érdeklődhet. Neked is küldtem e-mailt.
Az e-mail szolgáltatóm 2 napos szolgáltatáskorlátozást jelentett be, így 20-21-én nem tudom mennyire lesz működőképes a fiókom.
Jó, hogy volt nálad a riasztó, de a nyugodt viselkedésed is hatásos lehetett.
Engem évekkel ezelőtt megharapott egy vizsla (játékból - mondta a gazdája), persze tetanuszt kellett kapnom. Na, azóta nagyon kerülöm a gazda nélküli kutyákat.
Megköszönném, ha megirod, hol lehet beszerezni egy ilyen riasztót. Régem volt nekem is, de már nincs meg és nem bánnám, ha a sétáknál lenne nálam.