Igen a bérfuvar nem mindig szerencsés , főleg ha az autó hétközben dolgozik , így nehezebben vagy sehogy sem kivitelezhető a verseny időpontjának változtatása az időjárás miatt .
Nem a súlyra gondoltam elsősorban , de mint már kiderült félreértettem a dolgokat . Ti a három felépítményre számoltátok a 6000 ill. a 6720 galambot én meg csak a szerelvényre .
Súlyra gondolsz? Mert, a szabály szerint 1 ládába(1 m2/láda) az egynapos szállítások esetén 35 galamb pakolható. A max. szállítási kapacitásunk így 6720 galamb/út.
A súly az más kérdés ott lesznek bajok szerintem..................
köszi. egyébként gondoltam, hogy így van. az egyik legjobban működő kerület vagytok. sajnos nálunk a bérfuvarozás a ,,menő". már a harmadik cég aki szállít négy szezon alatt. ez a mostani bír közülük referenciával, várok némi javulást. az előzőek akkor láttak galambot először, aminek sajnos meg is ittuk a levét rendesen. az árakról nem is beszélve.
Igen , két autónk van egy 12 t -ás 6 t-ás póttal , ezzel 7000 galambot tudunk szállítani , és egy 3,5 t ás 1700 férőhellyel . Mindkét autó csereketreces egyforma ketrecekkel .
A csak maratonra készülőknek van egyedi kedvezmény,valami olyasmi,hogy nem kell az összes nevezett után fizetniük,csak amennyit utanként küldeni szeretnének,de hülyeséget nem akarok mondani,pontosan nem tudom,mert a röpcsoportban nem érint senkit.
Az első mondatodban nyilván van igazság,ez volt a fő ellenérv az új rendszer ellen.
Két éve 28 galambot neveztem,befizettem 2,5 csapat rövidet és közepet,1 hosszút és 1,5 párhuzamost.(így hetente 25 küldhető) Ez került kb. 60.000 forintba a versenyengedéllyel együtt. Az első utaknál otthon maradt pár db,a vége felé meg nem tudtam annyit küldeni,amennyi be volt fizetve. Az új rendszerben fizettem 33.600-at és mindig küldhettem az összeset,akár a hosszútávra is.
Tavaly csináltattunk egy pótkocsialvázra szerelt felépítményt,így 6000 galambot tudunk szállítani,bérautó csak azért kell az első utaknál,mert a két röpcsoport nem egy helyről versenyez. Alapfeltétel a rendszernél,hogy minden galambot el tudjunk vinni,ha szükséges.
A versenyekre küldött létszám emelkedett,a nevezett létszám csökkent. Biztos van ennél jobb módszer,ez idáig bevált.
legyen úgy , egy problémát látok , de ne legyen igazam , hogy aki spórolni szeretne vagy egyszerűen nem tud bizonyos összegnél többet áldozni a galambokra az kevesebb galambot alapnevez és így a nem nevezett galamboknak arra az évre annyi . Meg a maratonra szánt galamboknak is ki van fizetve az egész szezon , de nyilván csak töredék útra tudja küldeni . De ha nálatok ez működik akkor ezt kell csinálni . Nálunk más rendszer működik már nagyon rég óta , de még mindig tudnak ennél jobbat .
Vannak dolgok amik természetesen kötelezőek.( Pl.: a paramyxo elleni vakcinázás) de azt nem tudom elfogadni, hogy aki nem fizet be az edzőutakra az nem küldhet a főutakra. Nálunk holnap lesz a nevezések leadása és a befizetés, lehet borulni fog a bili.
Nemrégiben kértem a fórum segítségét hogy egy nem túl idős (nyolc éves)tenyész hím, nem tudja meg termékenyíteni a tojókat... Nos...A fórum segítségével megtaláltam a megoldást és különzárva teljes siker következett be.... Mindkét tojás megtermékenyült ! Egy állomány alapító belga tenyészhímről van szó, amit a tulajdonosától (Hajnal Pista)úgy kaptam meg hogy nem termékeny.... Két évig nem is voltak utódai. De hála a PATRON cég forgalmazója...Segített. Kínálta a SELEVIT-E nevű készítményt és....KITŰNŐEN bevált!!!! Ennek a tapasztalásomnak köszönhetően mindenkinek ajánlani merem a használatát. Eddig fenntartásaim voltak.... De ez megszűnt és továbbiakban egyéb termékeik használatát is alkalmazni fogom.... Aki a fórumon vette a fáradságot és tevékenyen, segített annak köszönöm ! És mindenkinek eredményes versenyzést kívánok.
Subi a kerületi vezetőknek csak egy nagyon régi mondást kellene megfogadniuk , mikor a befizetéseket tervezik " jobb a sűrű fillér mint a ritka forint .
Na ez egészen nem igy van!A műsor az 16-os!De már a gyakorlók is drágábbak 30ft/db-al!Ugye a főverseny az 20000ft/csapat!Na a "0"-ás galambok sem fognak annyiból kijönni(ebben biztos lehetsz)mint akkor 2016-ban!!
Öregek versenyeit és a fiatalok versenyeit - függetlenül attól,hogy helyezési számok vagy pontok alapján - összesítő értékelések az én olvasatomban maflaságok,és abszolút nem reálisak.
Helyezés arányos pontelosztás úgy működik,hogy az 1. galamb pontja km távolságtól függően változik,a 20 %-os lista utolsó galambja a mindenkori 1. galamb pontértékének a 40 %-át kapja.
Csak egy példa: 1. galamb 30 pont 20 % utolsó galambja 12 pont.
Ha egy távolabbi feleresztésről van a lista,akkor mondjuk 1. kap 32 pontot,a 20 % 12,8 pont
A lista 1. és 20 % utolsó galambja közötti helyezettek a "helyezésük arányában" részülnek a pontokból.
Egy konkrét példa:
Indult 175 db galamb, 20 % 37 db.
1. galamb kap 30 pontot
2. 29,5
3. 29
4. 28,5
37. 12
Vagyis 0,5 ponttal csökken a pontérték,vagyis a helyezéssel arányosan,ezért helyezés arányos pontelosztás a neve ennek a pontszámításnak.
Ahol távolsági pontok vannak,az a hagyományos pontelosztás.
Ott az előbbihez hasonlóan arányosan csökken a helyezések arányában a pont,csak minden versenyen 10 pontot kap az 1. galamb, a 20 % utolsó galambja pedig 0,0.. valamennyit,attól függően mennyi galamb indult.
De erre a pontértékre még minden helyezett galamb kap egy távolsági pontot is,ami a dúctávból számítódik,vagyis a távolabbi dúcok többet, a közelebbiek kevesebbet.
A lényeg 50 km-enként e,elkedik 1 pontot,vagyis ha a dúctáv 300000 m,akkor ez 6 pont,ha 320000 m,akkor 6,4.
500000 m-nél 10 pont.
Vagyis a helyezéssel szerzett pont és a távolsági pont összege adja a galamb szerzett pontját.
Helyezés arányos pontelosztást sok helyen alkalmaznak,elsősorban kis területű kerületekben,ahol nincsenek nagy különbségek a legközelebbi és legtávolabbi dúcok között.
A hagyományos inkább ott alkalmazzák,ahol nagy a kerület.
Persze vannak egyéb pontelosztási verziók is.Pl: Ami ötvözi a két módot stb.
Na hamár szélsőség!Általában a fiatalok versenyében van legkevesebb "beleszólása" Pityi Palkónak!Ott azért is születnek a legszélsőségesebb eredmények!
Még mindig nem kaptam választ arra, hogy miért mafláb ez mint amaz.........
Mint mondtam a példád jó.
De, azt ugye te is belátod, hogy legalább ugyan annyi esély van arra, mint a te példádban említettre hogy olyan nyeri a hagyományos módon számolt általános bajnokságot, aki nem nyeri meg egyik táv bajnokságát sem.
Ez nemcsak az általad jelzett esetben fordulhat elő.Normál pontszámításnál is előfordulhat,hogy a legrövidebb úton,ahol a legkevesebb pontot lehet szerezni,ott szerepel valaki a legjobban,mégis az esik ki.Tehát alapból is igaz lehet.
DE ugyanez alapból előfordulhat koeff. számítás esetén is,még mielőtt valaki azt mondja,hogy a nem megfelelő pontszámítás az oka mindennek.
Értelemszerűen a távolsági pontos számítás már alapból torzít.
Én olyan pontszámításról beszélek ahol helyezés arányos pontelosztás van.
Amúgy a példád is elég szélsőséges esetet taglal,mert 21,22,22 a helyezési számok eredménye,ugyebár ez a paraszthajszál tipikus esete.És ugyancsak szélsőséges az is,hogy Somáék eredménye 1+1+1+18 is.
De a Te példádból is látszik,hogy azért sincs sok értelme,mert a fiatalok versenyein jobban szereplő emberke lenne a generálban a pontok összesítése esetén is a legjobb.Ez ugyebár már alapból sem igazán "értelmes" sorrend.
Ezért mondom,hogy semmi értelme ennek a generál összesítésnek,mert pontozással,vagy helyezési számmal is adhat "fals" végeredményt! Ezért nem tartom reális értékelésnek,mégha esetleg néha jól sül is el.
Hogy én is tudjak szélsőségekkel példálózni, annyi a különbség, hogy az én példámat a valóságból vettem.
Kunság rövid: 1; Soma 179,17 p. 2; Csóri Cs. 174,19 p. 3; Kiss Gy. 173,84 p.
Kunság közép: 1; Soma 207,89 p. 2; Csóri Cs. 203,64 p. 10; Kiss Gy. 190,87 p.
Kunság hosszú: 1; Soma 265.26 p. 8; Csóri Cs. 237,6 p. 3; Kiss Gy. 251.34 p.
Kunság fiatalok: 18; Soma 131,93 p. 10; Csóri Cs. 163,97 p. 6; Kiss Gy. 221,29 p.
Kunság általános végeredmény: 1; Soma 652,32 p. 2; Csóri Cs. 615.43 p. 3; Kiss Gy. 612,38 p.
Pontszámok összeadása mind a 4 bajnokságot figyelembe véve: 1; Kiss Gy. 837,34 p. 2; Soma 784,25 p. 3; Csóri Cs. 779.4 p.
Generál bajnokság: 1; Soma 21 p. 2; Csóri Cs. 22 p. 3; Kiss Gy. 22 p. (A Főversenyeken elért helyezés rangsorolt.)
Szerinted ki a jobb? Az alap gondolatom egyébként az volt, hogy nem kell mindenáron az általános bajnokság taposó malmát erőltetni. De, ha a tenyésztők rangsoroltatni akarják magukat a generál bajnokság is egy lehetőség nekik. A pontszámok egyébként azért is csalókák számomra mert, az a távolabbi lakot segíti a távolsági pontok miatt. De, ebbe most nem mennék bele. Csak a ki a jobb feltevés juttatta az eszembe, mert hiába nyeri meg valaki a galambjaival a versenyt ha a távolabb lakó több pontot kap a galambjaira a bajnokságban...........................
Bizony ,ha van nehézségi limitetek a versenyeiteken,mondjuk 1300m/perc az alap és ezért15 pont jár egy 200km-es rövidtávu versenyen .Mert jöttek a galambjaid 2100m/peccel,igy csak10 pont jár a az elsőnek és ezzel te kapsz a csapatra 40 pontot!Na most a többi versenyen is jól szerepelsz de minden esetben (még ha nem is nyersz)több pontot szerzel mindegyiken(pont a nehézségi pontok miatt),akkor mi esik ki!Egy győzelem!
Szélsőséges a példa, de jó! Figyelt volna oda jobban Pityi Palkó a fiatalok versenyére és máris ő a jobb. Ez pont olyan mint a betli kérdése aki, a legjobb akar lenni annak mindenhol arra kell törekednie, hogy a legjobb eredményt érje el. Egyébként a pontszámaid nem fedik a valoságot nem életszerű.
Nincsenek ilyen ambícióim,de az előzetesen belengetett Döbeln tetszett volna. Ahogyan azt sem értem,hogy idén miért csak 3 zónaverseny lesz.
Az engem lepett meg a legjobban,hogy ilyen jól sikerült a hosszútávom,2 út után 17 volt a koeff,aztán Magdeburg elvitte 115-tel. Majd idén Lipcse jobb lesz.
Hogyne érteném, ha nem értettem volna akkor szóba sem hozom. Amit te mondasz az nem más mint az általános bajnokság amiről én beszélek az valami egészen más................... Nem nagyon vagy fogékony az újra.....
A helyezési számok nálam a Rövidtáv 3.,Középtáv 2. Hosszútáv 1. Fiatalok 4. Vagyis 3+4+2+4.Ezen helyezési számok össszege 10,ami a generál bajnokságban a besorolás alapja.
Szerintem, most nálad van szövegértési probléma. Nem minden verseny helyezési száma adná a "Generál" bajnokot hanem a távonkénti bajnokság végeredményének helyezési száma összeadódva...............
A hosszútávnál ha a kiírás szerint egy útnak mindenképpen 600 felett kell lennie,akkor tök mindegy,hogy az FCI hogyan lőtte be a kategóriahatárokat. A 600 km-nek meg kell lennie. Az nem mindegy,hogy kinek hány ilyen van. A középtávnál meg a 400 420-ra lett módosítva....a helyzet ugyan az. Az igaz,hogy az új szabállyal az 594 is lehet középtáv,ez a problémák egy részét megoldja. Mindenesetre én a 600-at és a 420-at is feleslegesnek tartom,versenyprogrammódosítást igényel sok helyen,ami csak vitákat szül,értelme meg semmi.
A szemléletnél azt vedd figyelembe(különösen a hosszútávnál) hogy a kerület végének minden út 120 km-rel hosszabb,ami még fontosabb,hogy a zóna esetében ez 200-230 km is lehet. Ezért van nekünk a hosszútávnál ez a minimálprogram.
A szemlélet nálunk is hasonló,ezért(is) röptet külön a két röpcsoport,így a középtávokon mi messzebbre tudunk menni.
Majdnem igazad van , a kiírás szerint azonban a középtáv 285km-től 630 km-ig tart , tehát ami neked 596 km az a 8 km-rel távolabb lakónak is böven 630km alá esik így Ő is nyugodtan beszámolhatja a középtávjába . Ugye nem olyan bonyolult . De hogy tovább ragozzam a gondolatot , nálunk az a szemlélet , talán némi igazság is van benne , hogy az útjaink inkább a kategóriák felső határaihoz essenek közelebb , mert így talán jobban a galambokon múlik és csak kevésbé a ki hol lakik nevezetű történethez . Javaslom próbáljátok meg Ti is és akkor a betlinek sem lesz akkora jelentősége szemedbe .
Azt mindig tudom,hogy kik vannak előttem,hálistennek egyre könnyebb megjegyezni. :-)
Amikor a 20. hely körül kóvályogtam,akkor is tudtam kik vannak a környéken.
Az,hogy ki mit tekint csalafintaságnak nézőpont kérdése.... csapatlétszám,befutók száma,lista hossza,távolsági pont,koefficiens,pontszámítási módok,betli út stb...
Leirtad a lényeget!Azt hogy kinek kedvez,és ,hogy mennyire félrevezető!Jelen pillanatban ugye csak az első számit!Ha megkérdezel valaki a kerületben,hogy tavaly ki is volt a 8-dik!Garantálom 50 emberből jó ha egy tudja!(a 8-dik!).És igen alapjaiban csak az első 3-5 sorrendjét dönti el,mi ugye esetleg számit!De miért is kell olyan csalafintaságokat alkalmazni az eredmény számolásnál ami befolyásolja a tényleges eredményt!Tudom mi galambászok vagyunk!De mutass még egy olyan sportot ahol ezt alkalmazzák?Van pár ahol van vigaszág de ott is csak max 3-ik lehetsz!
A szél is egyformán fuj mindenkinek,!Lagalábbis egy versenyen belül!Mert ha Déli ,vagy épp Ény-i akkor átlagban mindenkinek az fúj!Hogy van akinek ez jó,a másiknak meg nem ,az már lakóhely kérdése!
A Chomutov nekem és a 8 km-rel távolabb lakónak is 400 feletti,a Cheb nekem 596 km,így középtávba is számolható,neki viszont nem,mert 600 felett van. Utóbbiból 2 volt. Így jön ki az 1 illetve a 3.
A következő leghosszabb középtávunk Jihlava,senkinek nincs 400 km.
Még mielőtt válaszolok a tegnap feltett kérdésedre engedj meg nekem is egy egyszerű kérdést .
"
Például miért kellett a középtáv NB-ba betenni a kötelező 400 feletti utat? Alapból nem lenne baj,csak pl. nekem 3 ilyen volt,a tőlem 8 km-rel messzebb lakónak meg 1,ami nem igazságos. Hogyan lehetséges az , hogy neked van 3 utad középtávon ami 400 km feletti a tőled 8 km-rel messzebb lakónak meg csak egy .
Az hogy Magdeburg és Lipcse,vagy csak a Magdeburg meg hogy km alapján vagy kerületi besorolás,esetleg a kettő ötvözete az örök vitatéma lesz,viszont kellő átgondolás után el kellene dönteni és 5 évre kiírni,hogy ez lesz.
Én rendeznék egy Rostockot július utolsó hétvégéjén,km alapján zónákkal és csak zónabajnokot hirdetve,előtte 2 héttel lenne a mostani formában a Lipcse-Magdeburg,a többit meg a tagszövetségekre bíznám. A zónaversenyeket meg lehet ösztönözni,ahogyan a fociban van a fiatalszabály...
Minden elképzelésnek vannak előfeltételei,hogy az elképzelés megvalósulhasson.
Subinak mindig vannak elképzelései,de nem veszi figyelembe az elképzelés alapfeltételeit.Tehát ha az alapfeltételek hiányoznak,akkor nehéz kivitelezni a dolgot.
Nála az a baj,hogy mindent egy szempontból néz,és nem veszi figyelembe,hogy minden döntésnél sok-sok dolgot kell figyelembe venni,és kihozni valamiből a lehető legjobb (vagy legkevésbé rossz) verziót.
Éppen ezért nem is érzi,hogy adott problémánál milyen elő- (vagy) alapfeltételeken kellene változtatni.
Csak az egyik "vesszőpaparipája": Zónákat km határokban adná meg.De azt nem veszi figyelembe,hogy egy-egy kerület több Zónába kerülne,és ezért az elképzelésével érdemben csak akkor lehet foglalkozni,ha minden Zóna egy helyen enged.Ellenkező esetben az általa elképzelt km-Zónák tagjai különböző helyeken engednének,ergo különböző feltételek és listák lennének egy Zónán belül.
Tehát vannak alapfeltételei az elképzelésének,de ezekre nehéz "rávezetni",így nem is érti a problémát.(Legtöbbször)
Maradjunk az eredeti problémánál!A helyezési számokkal való besorolásra írtam valamit,amire Te is írtál valamit,de azzal köszönő viszonyban sincs,amit most írtál,vagyis a válaszod egészen másról szól.Fuss neki újra,vagy revidiáld a korábbi írásodat!
Van az áthajtós és a csereketreces rendszer. Az áthajtós rendszerű autóba bármilyen ketrecből lehet pakolni,a csereketrecbe meg bármiből át lehet hajtani a galambot. Tehát ez nem gond.
A kerületek összepakolásával kapcsolatban ameddig nem okoz zsúfoltságot nem hiszem,hogy bárkinek kifogása lenne ellene.
Ha viszont zsúfoltságot okoz,inkább fizetek többet.
Az állandóság fontos lenne,első lépés,hogy a kiírásokat és feleresztési helyeket a szövetség ne változtassa évente.
Például miért kellett a középtáv NB-ba betenni a kötelező 400 feletti utat? Alapból nem lenne baj,csak pl. nekem 3 ilyen volt,a tőlem 8 km-rel messzebb lakónak meg 1,ami nem igazságos. Azért kellett a 2017-es 3 évre elfogadott programon változtatni,hogy mindenkinek legalább 2 ilyen legyen. Hasonló a hosszútávnál a 600 feletti út. A röpcsoport felének 1 ilyen van,
a másik felének 3. Most akkor a 10 éve bevált feleresztési helyet változtassuk meg,és menjünk 20 km-rel messzebbre? Jelen állás szerint ha a Lipcse nem úgy sikerül,a teljes hosszútáv kuka,akkor is ha valaki az összes többi hosszút megnyeri 3 befutóval.
Az új vezetésnek ezeket a dolgokat kellene rendbe tenni,nem gyűrű árával foglalkozni.
Más. Ha még egy hétig ilyen idő lesz,el kell gondolkodni a halasztáson.
Ezt szoktad mondani indoklás helyett, de ez értelmetlenség.
A betli pont annyira befolyásolhatja a dobogósok egymás közötti sorrendjét, mint a 20-25 helyezettek egymás közötti sorrendjét. Csak az utóbbi senkit se érdekel.
Nem létszükséglet a betli, ez egyszerűen egy döntés, versenykiírás kérdése, amit ha a többség kívánatosnak tart, akkor úgy lesz és kész.
Ha van betli, akkor egy picit előrébb végeznek azok, akiknek vannak kiemelkedően jó útjaik, eképpen a postagalambsport lényegét, a győzelmeket jutalmazza egy kicsit.
Lehet úgy is dönteni, hogy a megbízhatóság a fontosabb, és az győzzön, akinek nincs átlag alatti útja.
Ennyi a lényeg, persze tovább is lehet ragozni, vannak még szempontok, az állományméret, a fekvés, a vis maior kieső utakhoz viszonyulás, de ezek között a szempontok között sehol sincs, hogy a jóknak kell kedvezni, ez csak a szokott, unalmassá vált üldözési mániádról szól.
A pontok rangsorolnak minden egyes távon, de ne számolják azokat össze legyen külön bajnoka minden távnak. Ha van olyan versenyző aki minden távon kiemelkedő az minden számolási rendszer mellet az élben végez, de ha nem akarja nem kell a taposómalomba beszállnia. Az általános bajnokság csak a feszültség szitására jó, azért ne maradjon mert nálunk ez a tradíció. Ilyen alapon még mindig kőbaltával dobálóznánk..............
A betli a szélsőségességet egyenlíti ki. Nem kell ahhoz semmilyen műszaki probléma, hogy legyen egy gyenge eredménye egy olyan versenyzőnek aki rossz helyen lakik a berepülés szempontjából. De erre a Schill már korábban szépen rávilágított.
Subi, ezt neked írom: A betli segít mindenkinek! Tételezzük fel, hogy egy úton lenulláztam a csapatomat, az ok másodlagos dolog. Betli nélkül így a végelszámolásnál csak a 15. vagyok, de ha van betli és a többi utam jól sikerült akár még a dobogóra is felléphetek. Abban igazad van, hogy ez csak az élversenyzőknek fontos.
Ha te küldesz 10x középtávra és a 3 legjobb utad számolják az NB-ba,akkor az betli. Akkor nem lenne az,ha előre meg kellene jelölni x utat,és mind beszámítana.
A tömegvonzás,meg a szél miatt rossz helyen lakóknak segít.
Tegyük fel,te rossz helyen laksz,emiatt van 2 nullás utad. Egy hozzád hasonló színvonalon galambászó sporttárs meg jó helyen lakik,neki nincs. A számolásnál neki a 2 leggyengébb útja(2 betli esetén) kiesik,így közelebb kerülsz hozzá,akár meg is előzheted.
Nekünk egyesületben mindenkinek segítene,de nem fogom kiszámolni..... Vannak olyan útjaink,amikor mindenki kevés pontot szerez (egyesületben) Amikor nagy ritkán jó a szél,akkor meg sokat,csak ott a baj,hogy a röpcsoporthoz viszonyítva keveset küldünk így nem tudjuk a többiek galambjait leszorítani a listáról. Tehát ha nyerünk,csak 1-2 pont különbséggel sikerül,ha kikapunk,akkor 8-10 ponttal.
Ez a rövid utakra hatványozottan igaz,hosszabb távokon tompulnak a területi elhelyezkedés miatti különbségek.
Mit szólnál ahhoz ha az NB-1-ben is lenne betli!És a Fradi azért,nyerne mert neki csak egy döntetlenje esett ki mig a Vidinek meg egy győzelme?Szerinted jogos,és sportszerű lenne?
Akkor most te is leirhatod ,hogy a betli kiknek is befolyásolja az eredményeit,és mennyire!(ha lehet számokkal)És mennyire sportszerü a galambászok 95%-val szemben akiknek nem is befolyásolja az eredményét!
Na látod te sem tudtad megválaszolni a lényegét!Habár pedzed!(egyes élversenyzők önös érdekei!)Az NB meg eleve ugy van kiirva!Igaz ezt ugy is lehet magyarázni ,hogy a többi betli!Szerintem nem az,de mindegy!Irtam ,kifogást lehet keresni,hogy miért is kell,de összességében csak és kizárólag az élben levő (max)5 versenyző eredményét befolyásolja érdemben!Sőt mint irtam a (kb minden kerületben)már a 15-ik helyezettét abszolute nem befolyásolja!Mert annak már 95%-ban van "0"-ás utja!És akkor jöttök mindenféle indokokokkal ,hogy miért is jó,a betli!Csak tudod ez is olyan "Fair Play" eset.Nekem aki élen vagyok esetleg segiti elérni az első helyet(vagy épp elveszteni)de ugye az 5-10-ik helyezéstől már abszolute nem oszt nem szoroz!Akkor most kiknek is jó?Vagyis egyszerübben magyarázva ,ha az a menő valamiért,(galambok nem látható betegsége,rossz csapat összeállitás,vagy bármi végett valamiért kiesne neki a verseny ,nehogy már lemaradjon e miatt a végelszámolásnál!Na látod erről szól a betli !Egyes emberek önös érdekeiről!A többi meg csak bólogasson!
A múltkor azt írtam,hogy huszonvalahány éve elmentem a Naturálhoz és otthagytam egy havi fizetésemet (ami az akkori fizetések mellett(bruttó 42.000 volt a kezdő fizetésem) nem volt egy nagy durranás) és Te ebből levontad a következtetést,hogy én egyhavi fizetésemet kiegészítőkre költöm.
Most leírtam,(igaz a betlivel kapcsolatosan) hogy milyen szarul esett volna,ha egy áramszünet miatt kiesek a csapatversenyből,és ebből Te arra következtetsz hogy én azért támogatnám a betli utat,mert nincs megoldásom áramszünet esetére....
Visszatérve az első témára,(amin nagyon szeretsz lovagolni) szerinted egy 100 db-os állomány éves ásványi anyag,vitamin,elektrolit,vakcina és alapgyógyszer (trichomonas,féregtelenítő,egy légúti és egy emésztőszervi kezelés,plusz a fiataloknak ami kellhet) szükséglete mennyibe kerül? Csak úgy nagyságrendileg,feltételezve,hogy nincs különösebb probléma.
minimum egy riasztó aksi legyen otthon feltöltve. egy ilyen vezetékre cinezz két csipeszt és kész a szerkó. ez legyen minden versenyen az óra közelében.:-)
Most Te írtad azt amit idéztem vagy nem . Mert ha igen akkor abból az jön le . A múltkor is furcsamód nekem kellett arra emlékeznem mikor azt írtad , hogy a havi fizetésedet költötted csodaszerekre . Ne haragudj , de nagyon szelektív a memóriád .
Neked ebből az jön le,hogy azért támogatnám a betli utat,mert nincs itthon áramfejlesztőm? Elárulom,hogy akkor is támogattam,amikor Expressel versenyeztem,ami elemmel is működik,sőt a csattogós korszakban is. Bár akkoriban jobb volt az elhelyezkedésünk a kerületben,talán sosem volt egyesületi szinten nullás utunk. (én nullásnak tartom azt is,amikor egy 1200-as létszámnál az egyesület első galambja röpcsoportban 100-on kívül van)
Az előbb még nem érteted miről hablatyolok most egyből igen , na mindegy jobb később mint soha szokták mondani .Akkor homályosítsd fel őket , hogy csinálják úgy ahogy Ti . Ha nektek jó szerintem nekik is .
1-2 rossz hétvégéje bárkinek lehet , ne azon ússzon el egy csapatbajnokság....
Sőt az Általános Bajnokságba Én mindenképpen belevetetném a fiatalok versenyét is!
erre írtad Te
Vagy egy áramszüneten...
Leégett a trafó,se aggregátor,se csepptöltő,100x megbántam,hogy az expresst lecseréltem G2-re.....,eon csinálta,én meg kettesével szívtam a cigit,villanyszerelő meg nézett bután,hogy mi köze a galamboknak az áramhoz.... Villany visszajött,bemegyek iszok egy kávét,beteszem a vizet a mikróba,kinézek ablakon,az egyik galamb a bejárón,a másiknak a farka vége lóg ki a beugróból...... Röpcsoport 1.,2., önmagában szarul esett volna,ha nincs de főleg az,hogy 10 helyet jelentett volna a bajnokságban,ha nem jön időben vissza az áram.
de jó. nem rólam van szó, mi már három éve így versenyzünk. viszont van sok maratonos ismerősöm, akik a kerületekben készülnek fel a versenyeikre, kedvcsináló lenne nekik egy ilyen lehetőség ami korrekt és az évek óta csak szavakban megvalósuló szakosodásnak lehetne a kezdete. ennyi
Hol írtam olyat,hogy azért legyen betli,mert nincs otthon áramfejlesztőm? Nem tudom,ez mennyire minősül hanyagságnak,majd érdeklődöm galambászoknál,hogy mennyire szériatartozék a házi aggregátor.... Majd a következő fizetésemből veszek egyet,a mostanit elköltöttem kiegészítőkre. :-))))
Ha valaki nem dugja össze a rendszert,az valóban hanyagság.
Nem ezek miatt van a betli útnak jelentősége,de nem hiszem,hogy ezt Neked kellene elmagyaráznom.
Szerintem rajtad kívül mindenki érti , de a kedvedért leírom még egyszer , megpróbálom egyszerűbben . Szóval neked az a problémád , hogy ha nem küldesz minden útra egy adott bajnoksági formába , a neved akkor is szerepel csak a futottak még mezőnyébe , és , hogy ez ne így legyen erre keresel megoldást . A nullás kód vagy más kép fogalmazva egyéni induló miért nem jó neked .
Ha ilyeneket kérdezel,fogalmad sincs mit jelent a betli út. Segítek,a Nemzeti Bajnokság értékelésében a 3 legjobb utad számít,ha 10-et röptetsz egy kategóriában akkor is. A többi mind betli.
Azt el tudom fogadni,ha valaki nem támogatja,én se tenném,ha olyan helyen versenyeznék,ahova szinte minden hétvégén tömegesen érkeznek élgalambok. Ahogyan a 3 befutót,a 33%-os listát és a faluvégi versenyek kivételét az általános bajnokságból sem. Kivéve akkor,ha olyan pozícióban lennék,hogy nem csak a saját érdekeimet kell szem előtt tartanom.
Abban igazad van,hogy akinek betli nélkül nincs helyezése,annak betlivel se lenne,így rajta valóban nem segít.
Már először is értettem mire megy ki a játék . Szóval aki csak felvezetésként küld azt ne sorolják be a csapatbajnokságba . Akkor küldjön 0-ás kódon és már nem is számolják be . Vagy a programnak kellene tudni ki küld felvezetésként és ki nem . Vagy utólag bemondásra kellene bajnokságot számolni , mert akinek valami miatt nem jön össze a jó helyezés és akkora az egója ,hogy nem akarja a nevét a sokadik helyen látni akkor azt mondhassa bocsánat én csak felvezetésként küldtem . Ha sok ilyen ember lenne akkor könnyen előfordulhatna , hogy a bajnok csak 30 ember közül lenne bajnok , mert a többi csak felvezetésként küldött .
Na most akkor bizonyitsd be nekem ,hogy mennyit változtat a betli ,mint irtam a 20-nak az eredményén?Mert ,hogy az 1-2-3-4max az 5-ig befolyásolhatja az eredményt azt aláirom!De utána,számit?
De ne olyanokkal gyere ,hogy beteg volt,nem volt áram,meg ehhez hasonló fals ötletekkel!Hanem hogy ténylegesen mennyit előnyt jelent neki a betli.De mindjárt azt is bebizonyithatod ,hogy mondjuk a 20-tól 150-ig(mert annyian versenyeznek) mennyit javit az eredményen a betli?
Jelen állás szerint nem versenyzem , így nem érhet az a vád , hogy hazabeszélek . Míg versenyeztem sem voltam a betli híve , nálunk egyébként nem is volt . Szóval írásod szerint azért legyen betli mert Te nem vagy hajlandó megoldani az esetleges áramszünetből adódó problémát . Nálunk is előfordult , hogy valaki nem dugta be az elektromos rögzítőjét és elment valahova , közben meg jöttek a galambok . Nos az ilyen ne akarjon bajnok lenni elégedjen meg azzal a helyezéssel amelyet a hozzáállása lehetővé tesz . Legyen olyan a bajnok aki kellően felkészült és nem csak akarja a sikert hanem tesz is érte . Már az előző hozzászólásomban írtam , hogy ne a kiírásokat akarjuk mindig megváltoztatni ( mert annak akkor sosem lesz vége ) úgy ahogy esetleg nekünk kedvező , hogy ne legyen következménye annak , hogy nem oldjuk meg az áramszünet adta problémát meg annak se ha nem kapcsoljuk be az elektromos rögzítőnket , és még sorolhatnám .
nem vagy te ennyire értetlen, én nem ezt írtam. még egyszer. mondjuk, hogy te hosszútávon szeretnél versenyezni. küldesz felvezetésként négy versenyre, majd kéthetente a hosszú utakra. mind a nyolc utad külön, külön értékelve van, van mint egyébként is, csapatbajnokságban viszont csak a hosszútávon jegyeznek. mi ebben a hobbi galambász?
Leégett a trafó,se aggregátor,se csepptöltő,100x megbántam,hogy az expresst lecseréltem G2-re.....,eon csinálta,én meg kettesével szívtam a cigit,villanyszerelő meg nézett bután,hogy mi köze a galamboknak az áramhoz.... Villany visszajött,bemegyek iszok egy kávét,beteszem a vizet a mikróba,kinézek ablakon,az egyik galamb a bejárón,a másiknak a farka vége lóg ki a beugróból...... Röpcsoport 1.,2., önmagában szarul esett volna,ha nincs de főleg az,hogy 10 helyet jelentett volna a bajnokságban,ha nem jön időben vissza az áram.
Miért mit szeretnél mindenkinek aki nem küld teljes programot külön kiszámolják annyi útból a csapatbajnokságot ahány útra küld ? Ha Te eldöntötted , hogy csak hobbi galambász leszel és annyi útra küldesz ahányra úri kedved jónak látja akkor ne érdekeljen az , hogy hányadik leszel . Ha pedig érdekel akkor próbálj meg a kiírt bajnoksági formák szerint versenyezni . Szerintem Te sem gondolod komolyan , hogy ahány ember annyi fajta bajnokság .
1. Ebben egyetértünk,ugyan ezt mondtam az ötletgazdának. Az érvek felhozatalára lett volna jó alkalom a röpcsoporti gyűlés,ami végül azzal lett okafogyott,hogy 3 évre szavaztuk meg a versenyprogramot. Ehhez képest nem emlékszem,hogy az utóbbi 2 évben Melniket vagy Liberecet röptettünk volna,most meg fogunk. Ami nem baj,csak hát az elv sántít.
2. A tagszövetségnek mindegy,mivel őket nem érinti. Röpcsoporton belül Dunaföldvár és Sárbogárd egyértelműen támogatta az osztrák irányt. Adony nem,Mezőfalva sem(őket értem a legkevésbé) Nagyvenyim valószínűleg nem,Tasst nem tudom,egyszer igen,egyszer nem.
3. Szerintem semennyire. A sofőrnek kellett volna egy olyan munkaszerződés,amit az osztrák hatóságok elfogadnak.
4. Ez igaz. Ezt is mondtam az ötletgazdának. Bár nem hinném,hogy a szóba jöhető 3-400 km közti feleresztési helyek közül egyik se lenne alkalmas....
5. Ez a legproblémásabb kérdés. A galambász az olyan,hogy ha van egy rosszul sikerült útja,vagy egy szezonja,onnan és abból az irányból nem akar többé versenyezni. A 90-es években volt egy katasztrófa Passau,arra mindenki emlékszik,de arra,hogy előtte és utána milyen jó versenyek voltak ugyan onnan,már sokkal kevesebben...
6. Teljesen lényegtelen.
7. Ha a jelenleg tudunk Jihlavából(Benesovból) Chomutovba menni,akkor Welsből vagy Passauból is tudnánk,semmivel nem nagyobb irányváltás. A Liberec-Cheb meg körülbelül 2x akkora,mint egy Passau-Cheb volna. Melnikből menni Chebbe szintén nagyobb váltás,mint Welsből vagy Passauból. Mégsem reklamált senki a közgyűlésen irányváltás miatt.
Tilos a relativizálás a sportban, ez megöli a versenyzést, megalázza a bajnokokat, pusztítja az értékeket.
Ha egyszer megállapodtak egy kiírásban, el kell fogadni, és nem szabad elkezdeni, hogy bezzeg több pontja van, több helyezése van, közelebb/messzebb lakik, nekem sokkal jobb hímem volt két éve, mint....
Az a szabály, hogy hic Rhodus, hic salta, itt van Rhodus, itt kell ugrani. Elindult a versenyen, onnantól kezdve ő nem tehet lealacsonyító észrevételt.
oda küld ahova akar. ez így van. viszont ha valaki úgy dönt, hogy idén csak 8 útra küld akkor csak az utankénti csapateredményét számolják. besorolni pedig abba a bajnoksági formába kell, ahova kéri. sajnos ma nem így van. ez a bamba szlovák program képtelen ilyen feladatokat megoldani, pedig fontos lenne.:-)
Akkor áruld el nekem hogy a végelszámolásnál mennyire segiti a betli azt az összetettben 20-ik helyezettet akinek van két "0-ás"utja és és két betlivel számolnak?
Tudtommal meg is lett indokolva !Hogy neked esetleg más a véleményed az egy dolog!De a betli csak és kizárólag az élversenyzőket(élhelyezetteket) segiti!Akár hányat is számolnak!
Valóbban bele lehetne számolni a fiatalok versenyeit is, egy összetett bajnokságba, de nem az általános bajnokság mintája alapján. Hanem oly módon, hogy minden táv végeredményének a helyezési számát összeadva a legalacsonyabb értéket elérő tenyésztő lenne a nagy bajnok. Nevezhetnénk GENERÁL BAJNOKNAK! A Karancsban van ilyen de, azt nem tudom, hogy ott hogyan számolják..............
Hát ha "betli" akkor legyen betli!De hát azt már kibeszéltük ,hogy a betli hülyeség, és csak és kizárólag az élversenyzőket segiti!Vagy érthetőbben a menők találták ki a saját boldogulásuk érdekében!
Tudod az én meglátásom szerint,amig a kerületi csapatbajnokság mindenek felett,addig nem is lehet semmi változásról szó!A változtatásokat meg addig itthon eszközölni nem lehet amig a kerületek szállitó kapacitása nem kompatibilis,amig a kerületek nem hajlandók egymással összepakolni.Vagy mindenki az eredmény hajhászás miatt csak röpcsoportban(lásd pl: Olimpia) tud gondolkodni.Majd ha nálunk is több becsülete lesz annak a galambnak ,és tenyésztőnek aki csak egy-egy uton ér el sikert ,(mint nyugaton),A kerületek a szállitó kapacitásukat egymás rendelkezésére bocsájtják,Hogy egy-egy hétvégén minél több versenyt lehessen rendezni(mindegyik kocsi máshonnan enged)Lesznek fix és megszokott ,elismert versenyek és megszokott engedőhelyek!(nem minden évben változtatni)Na ha ezek majd előállnak és megszokottá válnak,na akkor már majd lehet változtatni!
Már sokszor sokan leírták: Nagy területen egy 120-180 km-es verseny eléggé komolytalan tud lenni.(Finoman fogalmaztam).
Nyilván egy ilyen komolytalan verseny beszámítása az általános bajnokságba azt eredményezi,hogy maga az általános bajnokság is komolytalanná válhat.
Nem egyszer előfordult már ,hogy emiatt sokan el is szálltak a végső elszámolásból.
Röviden: Nyilván ezek a dolgok mindenkit másképpen érintenek,attól függően,hogy milyen "pozicióban" vannak a nagy területű Kerületben (lakóhely,beröpülés stb.).
Ezért ezek a tényezők sokak életét keseríthetik meg,és sokak válhatnak érdektelenné,sokan sokfélét fognak "támadni" (pl.Csapatverseny stb.)
Ez is a nem kívánatos dolgokat (békétlenség stb.) éleszti fel.
Összegezve: Olyan tényező,ami egy közösséget bomlaszt stb.,vagyis a sportunk vagy hobbink ellensége.
Sokaknak örömöt szereznénk végre, ha a tagszövetségek (a miénk is) elfelejtené az általános bajnokságot és csak távonként hirdetnénk bajnokot. Hagyjuk a tradíciót a francba! Ja, és ez Rajtunk múlik!
Vártam már tőled ezt a kérdést és most megpróbálom a miérteket összeszedni:
1. Először is az ügy nem volt szakmailag előkészítve. Lehet, hogy neked nem fontos, hogy valamiről úgy tárgyaljunk, hogy legyen egy valóban vitaképes anyag, amiről lehet érveket felsorakoztatni pro és kontra, de nekem fontos. Ne ott találjuk ki a miérteket, hanem egy ilyen megbeszélésre az ügy felhozója úgy jöjjön oda, hogy mindenre felkészült és nem csak kitalált valamit, ami neki rohadt jó lenne, hanem rendelkezik a meggyőzés eszközeivel is.
2. nem készült átfogó felmérés arról, hogy ennek az irányváltásnak milyen támogatottsága van, sem röpcsoporton belül sem tagszövetségen belül.
3.Nem készült kimutatás arról, hogy anyagilag hogyan érinti ez a versenyköltségeket.
4. A kitalálója nem mérte fel, hogy milyen plusz feladatokkal jár az irányváltás a tagszövetség vezetése részére, nem járta végig a feleresztési helyeket, hogy azok mennyire alkalmasak vagy sem.
5. Nem hoztak referenciát más tagszövetségektől, akik ezt az irányt röptetik.(igaz egyre kevesebben vannak)
6. Nem értettem, hogy a kiegészítő utak miért Szentgodhárdról lettek volna és miért nem Sopronból?
7. Szakmailag számomra elfogadhatatlan, hogy rövid és közép távon osztrák irányból, hosszú távon meg a cseh-német irányból versenyezzek.
Mondj egy jobb értékelési módot a csapatversenynél.
Annak meg,hogy 35-40 verseny legyen,végképp semmi köze hozzá. Belgiumban hét közben 100-150 km-es versenyeket is rendeznek,korai starttal vége is van mire dolgozni kell menni.
Feri! Én úgy értettem, hogy minden verseny verseny, ebben nincs különbség, természetesen minden verseny más, ezért kell minden versenyt kilométertől függetlenül komolyan venni. Lehet 350km-ről is jó a távol lakónak és rossz a közel lakónak és fordítva is. Sőt ugyanez megtörténhet 600km-ről is. A tisztánlátásról csak annyit, hogy nem csak az láthatja tisztán a dolgokat, aki veled egy véleményen van. ( ez mindnyájunkra igaz)
Szerinted miért nincs figyelembe véve azok érdeke akik úgy gondolják , hogy a galambászaton kívül is van élet . Most is mindenki annyi és olyan versenyre küld amelyre akar , semmire nincs rákényszerítve . A probléma ott van , hogy egyesek úgy szeretnének nyerni , hogy átformálják saját igényük kedvük szerint a versenyprogramot . Csak azt felejtik el , hogy ha következő évben egy másik észlény nem tud nyerni és elég hangosan tud véleményt formálni akkor megint változtatás lesz mert Ő úgy gondolja ha 20 versenyből számolnák a bajnokságot akkor Ő lenne a bajnok , és ez kezdődne minden évben újra , mert bajnok csak egy lehet .
Akár még többön is részt vehet!Csak egyet felejtesz el ,ott teljesen mások a versenyzés feltételei és technikai lebonyolitása!Azt itt soha az életben nem fogjuk elérni,főleg ha ennyire ragaszkodunk a 10-es csapatrendszerhez,a csapatversenyekhez,és a kerületi bajnoksághoz!
Viszont, aki akar az had' versenyezzen annyit amennyit akar. Akinek meg nyűg a versenyzés az ne versenyezzen!!! Miből gondolod, hogy a fejlődést szolgálná, ha kevesebb verseny lenne? Belgiumban, Hollandiában egy tenyésztő, ha akar 35-40 versenyen is részt vehet egy évben. Nálunk meg már a 12 hétvége is sok. Személy szerint én még megtoldanám a versenyidőszakot két héttel!
nem akarom megváltoztatni, csak ez a véleményem a dologról. egyébként az év összes versenye lehet jóval több (most is így van), mint azoknak az utaknak a száma ami alapján a kerületi bajnokot hirdetik. szerintem nem árt figyelembe venni azt, hogy vannak olyan versenyzők is, akiknek a postagalaqmbászaton kívül is van élet.:-)
Ha neked úgy is szórakoztató,akkor miért akarod megváltoztatni? :-)))
Semmi hátrányát nem látom annak,hogy amikor az időjárás megfelelő a röptetéshez(májustól júliusig) minden hétvégén versenyezzünk. (kivéve azt,hogy nem tudok meccsre járni. :-)))
Maradandó érték lehet,hogy nincs több,de volt maradandó élményben részünk a nem túl távoli múltban.
Olimpia,Európa kiállítás,több országos kiállítás. Valamennyi a SYMA csarnokban,ami ugyebár különösen nagy anyagi áldozatokkal járt.Mindezeket úgy "kaptuk",hogy közben nem kellett óriási áldozatokat hozni a kis pénzű galambászoknak. (gondolok itt drasztikus tagdíjemelésre,vagy éppen komoly összegű hozzájárulásokra)
Az sem mellékes,hogy az említetteken kívül volt OLimpia és Európa kiállítás is a közelben is.(Nitra,Brno,Trencsén stb.)
Bár ehhez lehet nem kellett hozzájárulni (?) a Szövetség költségvetésének,de az is biztos, hogy a Szövetség költségei is kisebbek voltak ezáltal,mintha Nyugat-Európába kellett volna "kitelepülni".Arról nem beszélve ,hogy sokaknak lett így elérhető egy-egy nem túl távoli Olimpia,Európa kiállítás stb. Csak megjegyzem ez is egy "sportdiplomáciai marketing" eredménye volt,aminek azért vannak,voltak magyar szereplői is.
Lehet ezt is egy kézlegyintéssel elintézni,de én és még sokan értékeljük.
Persze egy rétegnek nem egy nagy durranás elmenni egy Olimpiára Brüsszelbe,vagy akárhová,de sokaknak csak egy pesti Olimpia elérhető.Én örülök,hogy nemcsak 1975-ben tudtam egy pesti Olimpián részt venni.
Egy szót sem írtam arról, hogy milyen idő lesz áprilisban. Én a mostaniról írtam, amit mindenki megtapasztalhat ha kinéz az ablakon. Az országban nagyon sok galambász télen zárva tartja a galambjait a ragadozó veszély miatt. Márciusban engedi ki őket először, még ilyenkor is sok jó galamb lesz ragadozók áldozata. A korai kezdéssel lerövidül az a felkészítési idő, ami minimálisan szükséges ahhoz, hogy a galambok a közösbe legyenek kosarazva. Ez a mostani időjárás még plusz nehezíti a felkészülést, ami miatt még indokoltabb egy későbbi kezdés.
Előre akkor lehet gondolkodni , tervezni ha tudunk valami biztosat afelől , hogy milyen lesz az időjárás az adott időszakban , addig míg nem addig ez csak feszültségkeltés .
Frici bocs én azt hittem , hogy Te a többiekhez tartozol még egyszer bocs . Az előbb már írtam mielőtt állítasz valamit tájékozódj , de lám megint meg kell ismételnem . Szóval semmilyen érdekem sem anyagi sem másmilyen nem fűződik ahhoz , hogy mikor kezdődjenek a versenyek .
Ezzel az írásoddal már készülsz arra , hogyha rosszabb idő lenne majd áprilisban vagy májusban , hogy lám Te ezt már márciusban megmondtad . Csak tudod van egy mondás , Csak a hülyék tudnak mindent a többiek életük végéig tanulnak .
Frici , már írtam de a gyengébbek kedvéért megismétlem . Senki sem tudja , hogy milyen idő lesz majd áprilisban vagy májusban . Addig nem kell a feszültséget kelteni és hülyeségeket írogatni . Majd akkor az adott szituációnak megfelelően dönt minden kerület a belátása szerint , mint ahogy eddig is történt . Miért nem a galambjaid szaglását edzed ha már kiengedni nem lehet őket .
Vannak rajtad kívül olyanok is akiknek nem elég a 10 verseny ezért ne korlátozd őket . Ahhoz viszont jogod van , hogy Te csak 10 vagy még kevesebb versenyre küldjél . Ha a szezon egy két héttel később fejeződne be akkor annyival kevesebb idő lenne a fiatalok versenyéig , amit mindenki a lehetőségeinek megfelelően szeretne eltölteni .
Igazából írhattam volna azt is, hogy a pénzesebb és eredményesebb....
Azt hiszik néhányan,hogy ha van eredményük,meg sok lóvéjuk,akkor mindenkinél jobban tudják,látják a dolgokat.
Ez nem mindig igaz,maradjunk ennyiben.
Amúgy a 300 Ft-os gyűrűtől igen messze kanyarodtunk.Azt nehezen értik egyesek,hogy időben kell gyűrűt rendelni,aztán akkor nem kell 300 Ft-ért gyűrűt venni!
Na mi történt ezalatt a pár perc alatt megvilágosodtál és már nem a " Az átlagot szélsőséges értékekből számolják......... " gyorsan változtatod a véleményedet . Ha ezt amit ide bemásoltál elolvasod az első hozzászólásod előtt akár bölcs is maradhattál volna .
Te is olyan vagy mint a magyar mezőgazdaság neked is csak a négy évszak okozza a problémát . Vegyük már végre tudomásul a mi versenyeinket a természet lágy ölén a szabad ég alatt rendezzük . Ezért az extrém rossz időjárást kivéve , a versenygalambjainknak is meg kell tudni oldani ezeket a problémákat .
Az átlag egy adatsokaságra jellemző szám. Úgy számíthatjuk ki, hogy az adatok összegét elosztjuk a darabszámukkal. Az átlag nagyobb a számsokaság legkisebb értékénél, és kisebb a legnagyobbnál. Ha az adathalmazban vannak egyenlő nagyságú elemek, akkor csoportosíthatjuk ezeket a számokat, és az összeadásukat helyettesíthetjük szorzással. Előfordul, hogy az átlag nem jellemzi jól a számsokaságot, ekkor egyéb a számhalmazra jellemző tulajdonságokat is megvizsgálhatunk, például az átlagtól való eltérést.
Egy számsokaság átlaga az adatok összegének és számának hányadosa.
A számok átlagát számtani középnek nevezzük.
Egy számsokaság adatának átlagtól való eltérésén az átlag és az adatának távolságát értjük.
Sajnos tényleg nincs senki aki pontosan tudna jósolni az időjárás tekintetében. Egy biztos nagyon korai az áprilisi kezdés, folyton hazardírozunk. Mindenki a nagy melegtől fél pedig a katasztrófák általában korán érkeznek, aki nem elég óvatos az most nagyon ráfázhat, de természetesen ez is csak egy bizonytalan jóslás.....................
Rosszul tudod az átlagot az összes értékből számolják , amiben nyilván benne vannak a szélsőségek is . Jelen állás szerint senki sem tudja megmondani pontosan milyen idő lesz a nevezett időpontban . Tehát még Te sem tudhatod , hogy szélsőséges vagy átlagos lesz az időjárás az említett időszakokban .
Az átlagot szélsőséges értékekből számolják................szerinted megtudja mondani valaki, hogy most melyik szélsőség fog érvényesülni az általad említett időszakokban?
Kettő héttel előtte nem tudják hogy milyen idő lesz, nemhogy 2 hónappal előre megmondják pontosan az átlagot. Júliusban meg a nagy meleg miatt halasztunk. Egyébként jó a téma ha tudnánk pontosan hogy mi várható.
Megnéztem a középhőmérsékleteket április hónapban és május 1 től 15 ig április 13,56 C fok május 1-15. 14,23 C fok tényleg van értelme a versenyek akár két héttel való eltolásának .
Aktuális! Nem ártana, ha a versenykerületek összedugnák a fejüket és a jelenlegi időjárást figyelembevéve hoznának egy döntést egységesen a tréningek kezdésének az eltolásáról. Ez lehet minimum egy de akár két hét is.
Szerintem nem így van, igen is a hozzáértő sportcentrikus ,eredményes tenyésztők vállaljanak nagyobb szerepet! A Ti 70-80 éves generációtokban a pártállami bolsevik gondolkodás volt, és sajnos most is ez van még (pl Bárdos Kisz titkár Úr), itt sok esetben olyanok irányítanak akik hülyék a sporthoz, az egészet tehernek-vagy mutyinak érzik.....persze ,hogy lezüllött( erkölcs, anyagi, lelkesedés) az MPS .
A délvidéki ritka galambász sűrűségű területeken (Békés) nagy a baj!- és amikor 70+-os vezetők okoskodnak a jövőről ,hát hogy is mondjam??? A pesti vezérkar szarik az egészre, csak gyártja a költségeket mi meg fizetünk mint a marhák!!!!!!!!!!!!!300FT-os gyűrű
Azért maradjunk annyiban mig volt 44,voltak dijkiosztók,összejövetelek.
A DK jelentős létszámot vitt el,ez ellen nem tudtunk mit lépni,olcsóbb netán nyer valamit,ez maradt remény!!!
Ott sem kolbászból van a kerités,maradtak a futottak még kategóriában,mig a hegy mögött versenyzünk,maradnak is.Azért azt se felejtsük el,hogy a VK-eken múlik szinte minden.Egy jó VK-ban,nem is érdekel az MPS.
Szia Béla, nem tudok róla, hogy valami olcsóbbá vált volna az elmúlt évekre nézve, de nem is írtam ill. nem is utaltam ilyenre.
Most komolyan azt szeretnéd menjünk bele konkrét példákba a kiadásokra vonatkozólag? Mivel a fejekben nem változik semmi, ezért nem érdemes. Abban igazatok van, nincsen itt semmi gond, hiszen mindenki elégedett, jól mennek a kerületek, egyesületek dolgai leginkább morálisan. Ugyanez még inkább jellemző országos szinten. A magyar postagalambsport aranykorát éljük.
Sok sikert és így tovább, ha már ennyire remek ez a tendencia.
Még egyszer elnézést, amiért hozzászóltam.
Azért egyszer gondold át csak magadban, mióta -ha jól emlékszem - 2009-ben elkezdtél galambászni, mi változott egyedül Szentendrén a szűk környezetedben. Mennyi ember szállt ki és nem azért mert kiöregedtek. Mi lett az A-44-el, mennyi galamb megy el pl. hosszú távra egész Szentendréről, milyen év közi összejövetelek és év végi díjkiosztók zajlanak stb. stb.?
Az eddigi témával részben összefüggnek a helyiek is.
még két választási ciklus és a ,,nagy generáció" akik a stabilitást adják, ma is a gerincet alkotják sajnos befejezik. alig marad valamivel több mint 2000 tag. erre a drasztikusan fogyásra, ami elkerülhetetlen kell felkészülni. egyébként nekem is az a véleményem, hogy az élversenyzők legjobb ha háttérbe maradnak.
Azon még nem gondolkoztál el hogy pont az "eredményesebb" sporik látják jól a dolgokat???? Vagy mindenki rossz dolgot csinál mert: nem ladával jár már hanem mert nyugati kocsit venni.....kidobta a fekete fehér tv mert színeset venni....eladta a csattogós órát és mert elektromosát venni...nem tritikálét etet kukoricával hanem 26fajta magos keveréket....igazatok van nem szabad változtatni semmin ragaszkodjunk a régi dolgokhoz elvégre mi egy hagyományőrző egyesülés vagyunk...csak egy a baj itt már lassan hagyomány az is hogy lehúznak....
Általában az eredményesebb embereknek nem tetszik a jelenlegi rendszer,pont ŐK azok,akik mást akarnak.Vajon mi áll a háttérben???
Ha a jobbára az eredménytelenebb (vagy hobbi galambászok) rétegnek nem tetszene, az érthető lenne,de érdekes módon az eredményesebb emberek akarják más irányba terelni a dolgokat.
Ha a menők a saját elképzelésükre akarják megreformálni a "jövőt",akkor annak óriási tagvesztés lesz a következménye,mert lemorzsolódik a "vert" sereg,a pénzügyileg gyengébb réteg,a hobby galambász réteg.
Aztán jönnek a központi gyűjtőhelyek,kerületek,egyesületek szűnnek meg.
Már elindult ez a folyamat,nem kellene felgyorsítani!Még inkább pénzes sport lesz,egyre kevesebb taggal.
Meg lehetne oldani, de nincsen értelme jobban belemenni, mert úgy sincsen semmi effajta vagyona Szövetségünknek.
Egyébként sem profitszerzésre irányult volna, hanem a működési költségek hozzájárulásához.
Amúgy sem ez volt írásom fő mondanivalója, mindössze lehetőségként említettem. Az azóta eltelt évek alatt nem szedett kevesebb pénzt be Szövetségünk, és nem hogy hasonló értékbeli dolgot (lakást) nem vettünk, de még csak egy normális ajtóra vagy székre sem futotta. (és megint nem a példa a lényeg, mert írhattam volna biciklit vagy takarékbetétkönyvet is)
Továbbá nem mellékes, semmi olyan cél (pénzügyi helyzetünk valódi megerősítése, könnyítése vagy vagyoni eszközeink /pl. székház/ minőségbeli feljavítása) nem vezérelte az elmúlt 18 év vezetőjét. Helyette a beszedett pénzek a tagság számára átláthatatlan módon történő, maradéktalan elköltése.
Elnézést kérek, amiért ismét hozzászólok. Lassan már soknak kezdem vélni e téma feszegetését, mert úgy sem változik semmi, hiszen (tisztelet a kivételnek és nem célom senki megsértése) nagyrészt birka szellemű emberek, tagok alkotják galambász társadalmunkat.
A pénzügyi ellenőrzések kapcsán nem is kérdés, nincsenek hiányosságok. Nálunk a pénzt nem lopja el senki, mindössze "eltapsolják", elutazzák, ide írják, oda írják.
Érdekes módon minden év egyforma, sosem marad semmi tartalék, de mínuszba sem megyünk. Ami befolyik, az kifolyik. Meggyőződésem 2 x ekkora árbevétel esetén is ugyanígy nullát mutatna az év végi saldo.
A székház nem baj, amiért van, igaz egy komolyabb korszerűsítés ráférne attól a perctől kezdve, amikor megvettük. Emlékeim szerint 3 év alatt írta jóvá a tagok befizetéseit elnökünk. Kvázi 3 év alatt tudtunk venni egy 7. kerületi lakást. Azóta miért nem vettünk újabbakat vagy keletkezett tartalék a számlán??
Az a 3 év ennyire különlegesre sikeredett? Pedig akkor sem fizettünk többet versenyengedélyekre, tagdíjakra, mint az utána következő években.
Tudom nonprofit szervezet vagyunk, de lehetett volna 18 év alatt legkevesebb 4-5 ilyen lakásunk. Melyből egy mint székház működne, a többi pedig kiadva vastagon fedezné örök életre a székháznak a rezsijét, sőt még maradna is. Csak nem a jelen vezetésnél, mert náluk a rezsiköltségek többszörösei az ország bármelyik hasonló kaliberű lakásának.
A 90-es éveket (Bárdos előtti) azért nem keverem ide, mert akkor nem fizettünk ennyit a Szövetség felé, ergo sokkal kisebb méretű költségvetéssel gazdálkodtunk.
Az újság fontos és hasznos, maximum többet kellene tenni érte. Már a nehéz 30-as, 50-es években is volt Szövetségünknek havonta megjelenő szaklapja, pedig akkor halmozottan rosszabb gazdasági helyzetben állt az ország és szervezetünk jóval kevesebb taggal rendelkezett.
Lehet mondani, azóta megjelentek a digitális eszközök és az internet, ennek ellenére az élet többi területén sem szorult ki a nyomtatott sajtó.
Jobb is lehetne persze! Csak hogyan? Ötletek hijján marad minden a régi.....
Ma megint hallottam nagy hittérítők hamis szavait állítólagos tettenérésekről , persze egy betű se volt igaz!
Amíg ezek nincsenek likvidálva addig itt semmi se fog változni. A kicsik azért hagyják abba mert nemérimeg buli az eredménytelenség a náluk nagyobbak meg megunnak a szarban úszkálni!
Te, már egy sokat megélt tapasztalt ember vagy, ráadásul vállalkozást is irányítasz tudod, hogy mennek a dolgok mit tehetsz és meddig mehetsz el az ellenőrzések során. Biztosan volt vagyonosodási vizsgálat is az ismerőseid körében, 'ne agy isten nálad is, ha elég ügyes és dörzsölt vagy mindent megúszhatsz......................... Téma részemről lezárva, sosem jelentenék fel senkit sem, bennem még működik a lelkiismeret............
Azonban egyetlen dolgot nem értek? Ha minden olyan sz@r és nehézkes a szövetségben, szinte áldozatként állítják be magukat a vezetők miért ragaszkodnak ennyire a székeikhez? Mint már korábban mondtam az idő változásokért kiállt, de lehet, hogy még nem elég hangosan.
Lehet, hogy félnek a jelenlegi vezetők? Valaki mondta nekem korábban és igazat kell, hogy adjak neki a témában, azzal választásokat nyerhetne valamelyik jelölt ha, a jelenlegieknek teljes amnesztiát hirdetne............................ Valóban kellene húzni egy vonalat, s nem hátra hanem előre tekinteni addig, amíg még nem késő.
Közhely de igaz.................A barátság alapja a pontos elszámolás.............. Ugye Schillék?
Ha minden bevétel és kiadás tételesen számlával le van fedve, olyan nagy baj már nem lehet. Azonban nem vagyok naiv tudom, hogy mennek a dolgok az üzleti életben......................
Megint csak egy közhelyet tudok idézni................Nem elég becsületesnek lenni, annak is kell látszani............
Sajnos mi fiatalok semmit nem tudunk semmit nem értünk...........évek óta ez a szlogen mi nem értjük....mert ez mert az... de számlát még egyik okostóni sem látott aki védi a rendszert....mondjuk mi se...lehet számla sincs...
Te láttál már akár egyetlen egy bizonylatot is a kifizetés tényéről és annak idejéről?
A rugózás pedig azért van mert, évek óta elégedetlenkednek nagyon sokan és még soha nem kaptak senkitől mindenre kiterjedő, megnyugtató választ. Ha, pedig valaki elő áll valami új dologgal akkor egyből az a válasz, hogy minden jó így ahogy van. Sőt, még a feltételezés is sértő egyeseknek, hogy itt azt gondolják néhányan, hogy a dolgok nem a szabályoknak megfelelően történnek...................
A dél duna kerület... Társulva a szomszédos kerületekkel. Kimagasló eredményeket tud maga mögött... GRATULÁLOK hozzá. Ez maradjon meg azt kívánom, és remélem hogy végre ez országosan is kiterjed!!! Mindenkinek 1 csapat!!!! Az a tisztességes. De tudjuk hogy a tisztességes utat sokan megkerülik és "mindent" elkövetnek a pillanatnyi eredményért.... Ezeket én MEGVETEM. Nyomkodhat negatív gombot ezret is, ez a letisztult véleményem. Köszönöm.
Elméletileg az egész országnak ugy kellene!1 csapat a többi 0-ás!Kivéve azokat akiknek a közgyülése másként(nem a szövetség ajánlása szerint)hozott döntést!De nekik is csak az első csapatuk szerepel országos listán!A kerületükben lehet több is!
A sok....Vagy kevés galambbal való versenyzés magán döntés (anyagi) kell hogy maradjon ! De az igazi gond ott kezdődik hogy a "sok " galambot tartó előnyt akar és kovácsol is magának!!! Az előny akkor jelentkezik amikor több csapatot nevez be.... Így gondoskodik a saját siker lehetőségének garantálásáról. Figyelmen kívül hagyja az egy csapatottal versenyző sportársai lehetőségeit, érdekeit... Tehát véleményem szerint nem szabad engedni a sok csapat lehetőségét. Minden dúcból két versenyző szerepelhet... Inkább versenyezzen két külön csapattal... Mint Képletesen mondva... Egyik lóról át ül a másik lóra. A véleményemet azért tettem közzé mert a versenyzőink fogyásának, ez a "lehetőség" az egyik oka!
Miért ha maradtok ezren -ezer ötszázan akkor mennyibe fog kerülni a röptetés?Hát lehet akármennyi galambotok jóval többe!Ugye ma még állitólag fizetnek 3500-4000-en tagdijat!És 5000-es tagdijjal mennyire jön is ki 1000-1500 fővel!És ez csak egy tétel!
Csak sajnos a mostani galambászat "nagyban gondolkodik"minden téren!Most már majd szép lassan kikopnak a "kisgalambászok",a keveset tartók,azt akkor lesz szép "FEHÉR" a sportotok!Mert én és vagyunk még jópár százan,azt a formát már nem fogjuk felérni!Én neked azt is elárulom ha igy mennek a dolgok.(A kerületben és anyagilag is) lehet,hogy már az ősszel leves lesz az összes galambomból!
Ha az 3-4000 forint,amit ilyen-olyan jogcímeken most díjazásra befizetünk megmaradna,mennyivel lenne előrébb bárki is?
Egyéni díjat egy-egy versenyen meg bárki nyerhet. Abban igazad van,hogy a jó ellátás szükséges hozzá,de kevés galamb tartása esetén kevés pénzből is megoldható.
Gyuri ,azzal te is tisztában vagy,hogy a "pénzdijas "versenyek csak egy bizonyos rétegnek találták ki, főleg rövid és közép távon!Ahol a kisgalambásznak esetleg esélye lehet valamennyi.,az csak a hosszútáv!
Mielőtt (esetleg válaszolsz)gondold át a dolgot hideg ,józan fejjel,hogy kinek is vonzó!Meg egyáltalán milyen kezdőknek?Mert aki bele is ugrik a dologba az hamar rájön ,hogy ez nem is fenékig tejföl!Azt már hagyja is abba!Nem beszélve az eléjük tárt "követelmény rendszerekről"!Pl:Minimum milyen csilivili dúc kell, mit etessen mit itasson milyen gyógyszereket,milyen kiegészitőket,milyen emésztőket etessen,meg még mittudom és milyen drágán megvehető dolgokat is kell még beszereznie,mert ezek nélkül nem lehet eredményes!És azon kivül összességében még fizessen ki a (semmiért)20-30 ezret!Na itt fogja bedobni minden kezdő!Mert sajnos bármit nézel csak ez az ideál képet teszik eléjük,és szajkózzák nekik!Ka és ehhez kell vagy egy milliomos apuka,vagy mint kezdő dolgozó havonta legalább nettó 350 ezres fizetés ,hogy még valahogyan meg is tudjon élni!Persze ha már van család bizony akkor ez kizárt!Ja és még a versenyzés,és nnak a vonzatairól még nem is beszéltünk, mint költség!Itt a kutya elásva!
azért arra kíváncsi lennék, hogy az olyan cégek mint a Bricon, Benzing stb. nálunk miért nem vesznek részt egy, egy nagyobb verseny díjazásában. a szövetség nyugodtan kérhetné erre őket. ez nekik reklám. a takarmányos cégekről nem is beszélve. ők is benyomhatnának 20-40 zsákot az extrából díjazásra.-:)
Ugye ezt te sem hiszed el? Nekem sem fizetnek ki semmit addig még a munkát el nem végeztem, max előlegről lehet szó. De az is csak akkor ha teljesen új a kapcsolat....................
Maga a rendszer jó,a költségeken lehet vitatkozni (iroda,szaklap). A kiadásokon belül a díjazás arányát kell növelni,ez lehet vonzó a kezdőknek. Meg az aktívaknak is.
Ha így is annyit fizetsz,meg úgy is,akkor mi benne a jó? A rossz,hogy egyben 20.000. És mikor gondoltad a befizetést? A gyűrűket augusztusban fizetni kell. Díjalapot külön szedni is felesleges,ott a versenyengedély,meg a gyűrű,aki többet küld és vesz,többet fizet,ezzel szerintem senkinek sincs gondja. Az mivel jobb,ha nincs pótgyűrű,mintha van 300-ért?
Szia !!! 20 000 ft gondolom ez a szöv felé menne ,,ehhez hozzá jön a ker tagdij,és az egyesületi !!!!! Gondolod tolongani fognak a fiatalok ???????? Kiváncsian várom felfelé vagy lefelé lessz a létszám
Ugyan az lenne mint most. Miért 100 forint a gyűrű,miért kell versenyengedélyt fizetni,mi az a működési hozzájárulás meg minek,miért fizessek díjalapot,amikor sose nyerek? Akinek a mostani rendszer nem jó,annak ez se lenne az.
Ha valaki előterjeszti!De tudtommal (lehet hogy nem jól tudom!)"előterjesztési joga" a küldöttgyülés elé a Szöv-nek van!A küldöttgyülés meg vagy elfogadja vagy nem!
Szerintem a mostani 5000-es tagdijban benn van az ujság!Tehát a 8000 az minusz!
A versenyengedély meg megint csak sok!Mert bizony 60-70 galambbal kevesen versenyeznek!(tudtommal te sem!)És mindenki fizessen annyit amennyit nevez!Miért is én fizessem meg azokét akik százat vagy egyáltalán "sokat"küldenek.Mert bizony ha végig nézel az alapnevezéseken láthatod ,hogy 30-40 közé esik az átlag!Én épp szombaton beszéltem valakivel a gyülésen pl ő csak 22 db galambot alapnevez.Ja és ketten versenyeznek ennyivel!
A pénzdijas versenyeknél meg mindegyiknél beszedik a röptetési dijjal az árát!(vagy előre a gyürükből!).
A gyürük 5000ft/50db az ok!Meg az is ha többet rendel akkor az többe kerül(50 db felett!)!És azzal is hogy nincsen pótgyürü!
Na az ujságra a mai világban már azért nincsen szükség ,mert már akár netes formában a szöv honlapján le lehetne közölni.És mindjárt nem kerülne majdnem semmibe!Most már majdnem mindenkinek van netje ki is lehet nyomtatni ,és akkor olvashatja az az egy két ember aki nem fér a nethez!
Üsse meg a guta!Annál nyugodtabb ember vagyok!Meg hát ha én megütöm a 115 kilómmal!Meg tudod azt nézem ki mondta ,és nem azt ,hogy mit!Az eszéhez értem!
"3. A Sportszövetség működéséhez szükséges bevételek az alábbiakból tevődnek össze: a) tagdíj; b) gazdálkodási vállalkozási tevékenységekből (szolgáltatás nyújtásából) származó bevétel; c) szponzori bevétel; d) kereskedelmi jogai értékesítéséből származó bevétel; e) központi költségvetési, önkormányzati, köztestületi, közalapítványi és egyéb támogatás; f) bevétel a forgalmazott lábgyűrűk és gumigyűrűk árkülönbözetéből; g) a sportszövetségi célok megvalósítását szolgáló tevékenységekből, rendezvényekből, nevezési díjakból, kiadványok, versenyjegyzőkönyvek és szaklap árából, kiállításokból, helyfoglalásból, belépők árusításából, hirdetésekből, árverésekből származó bevételek; 29 h) természetes- vagy jogi személyek támogatása, illetve az állami hozzájárulások; i) más szervezettől, illetve magánszemélytől kapott adomány; j) egyéb bevétel. Ennek megfelelően vagyona készpénzből, követelésekből, ingóságokból és esetlegesen ingatlanokból áll."
4. A sportszövetségi tagság tagdíjköteles. A versenykerületen belüli versenyzői csoportok tagjai, mint természetes személyek külön tagnak számítanak. A Sportszövetség tagjai a Küldöttgyűlés által jóváhagyott mértékű tagdíjat fizetnek. A Sportszövetség kiállításhoz a versenykerületek az Elnökség által meghatározott díjjal járulnak hozzá.
5. A Sportszövetség bevételi forrása céljainak megvalósításához a postagalamb lábgyűrű, a gumigyűrű gyártatása és forgalmazása. A lábgyűrű árának megállapítása a Küldöttgyűlés hatáskörébe tartozik.
6. A Sportszövetség éves pénzügyi terv szerint gazdálkodik, amelyet az Elnökség előterjesztése alapján a Küldöttgyűlés hagy jóvá.
7. A Sportszövetség tartozásaiért saját vagyonával felel, a Sportszövetség tagjai tagdíjukon túl a Sportszövetség tartozásáért nem felelnek.
8. A Sportszövetség kizárólag olyan vállalkozást alapíthat, illetve olyan gazdasági társaságban vehet részt, amelyben felelőssége korlátozott és e korlátozott felelősség mértéke nem haladja meg a vállalkozásba (gazdasági társaságba) vitt vagyonának mértékét.
9. Befektetési tevékenység esetében befektetési szabályzatot kötelező készíteni, melyet az Elnökség fogad el."
Nem mindig értelek,most sem.........................
Nem tudom, hogy mi bajod van az átláthatósággal? Megpróbálom neked felvázolni azt amit korábban írtam a tagdíj mértékével és annak tartalmával kapcsolatban. Remélem ezután belátod, hogy nem létezhet más út, mert meg kell szüntetni azt az érzést ami a bizalmatlanságot szüli....................
Tagdíj: 25 000 Ft
1; Működési hozzájárulás: 5000 Ft. Egységesen! Amit, most is fizetünk mint tagdíj.
2; Verseny engedély: 5000 Ft. Egységesen! Jelenleg is fizetjük. 2000 Ft./ csapat(10 db) és minden további galamb 50 Ft./db Ha, 50-70 db galambot versenyeztettünk nagyságrendileg ugyan annyit fizetnénk mint a jelenlegi rendszerben. Versenyző az versenyző nincs kicsi meg nagy, nincs amatőr meg profi. Mindenki egyformán fizet.
3; Gyűrű: 5000 Ft. Mindenkinek járna ebben a díjban 50 db gyűrű, utólagos rendelést megszüntetném. Akinek több kell az többet fűzet.
4; Újság: 8000 Ft. Ha színvonal emelkedést szeretnénk a szaklap terén elérni, azt meg kell fizetni. Aki csak azért tag, mert szeretné az újságot az előfizethetne rá. Ha viszont nincs igény az újságra akkor azt meg kellene szüntetni.
5; Díj alap: 2000 Ft. Pénzdíjas versenyekre fordítható összeg. Közös, egységes fizetés, átlátható rendszer teremtődhetne ezen a téren is. A többi befizetett pénz maradványából kiegészíthető lenne a díjalap a nívósabb díjazás érdekében.
Az általam felvázolt tagdíj minden elemét most is megfizetjük különböző címeken, ide-oda beleépítve. Akkor miért nem jó az ha mindent átláthatóvá tennénk és minden versenyző közösen egyforma terheket viselne. Sok vita elsimulhatna..............
mindig azt kell nézni, hogy amit befizetünk mire költik. semmi nem indokolja, hogy az iroda ebben a formában tovább működjön. ha rajtam múlna bezárnám. az újság meg bőven elég lenne ha évente csak négyszer jelenne meg. ha ezt megszoktuk azután már egyszer sem, alig hiányozna valakinek. ha ez megvan spekulálhatunk majd azon , hogy mire mennyit fizessünk be. már régebben leírtam, hogy egy jól képzett főtitkár ezt a szövetséget otthonról simán elirányítaná. ma már konferenciákat bonyolítanak az elektronika segítségével úgy, hogy az érintettek a nappaliban, köntösben ülve, tanácskoznak, nem kel feleslegesen utazgatni, gyűlésezgetni. a versenykerületek és maratonklubok végzik a munkájukat iroda, fizetett adminisztráció nélkül is. az igazi produktum a gyakorlati galambászat pedig ott van.
Tavaly március 18 volt a párosítás... Az elő költést neveltettem velük, majd az újabb letojás előtt szét választottam őket. Szezon végén még 8-9 tollon álltak. Az első két úton gyengének találtam az eredményt ezért hoztam előbbre egy héttel (március 10)...
ááááá, még nem! Szoktam mondani - "elindulni nem volt időm, nem még megállni!" :)
De így, hogy még külön vannak , van 50 fiatalom már felajánlva! :D lehet idén se nagyon tenyésztek, amúgy is csak nyűg! Minden energiám elveszi a versenyeztetés.....
Igy van !A gyártási ár lényegtelen!Igaz nem kerülhet olyan sokba ha a mostani Monori börzén be lehetett vásárolni Román gyürükből 100ft/db áron igazoló kártyával!Az is igaz,hogy a tavalyi küldöttgyülés szavazta meg ezeket az árakat,de a 300ft-os pótgyürüvel én is egyet értek!Aki lusta ,és leszarja a határidőket az fizzesse is meg a "kamatokat"!Az,hogy az kinek ,vagy épp kiknek a zsebébe vándorol az árkülömbözet, ahhoz ott az ellenőrző bizottság és az számon kérhetné!Vagy az idei küldöttek!Mert ugye azt a pénzt amit a pótgyürükbe fektet a Szöv,(egyes emberek hanyagsága miatt)azt másra is el lehetne költeni!Mert az egészből egy érdekes dolog!A mi egyesületünkben miért is nem akar senki pótgyürüt venni?Mert rendeltek akkor mikor kellett "reális" áron!Megsúgom eddig nálunk is majdnem több volt a pótgyürü vétel
A gyártási ár lényegtelen szerintem ami a fontos, minek szavazta meg tavaly anniyra a közgyűlés, amennyi lett. Az idein ott a lehetőség hogy akik ott lesznek, lefele hozzák az árat. Dönthet akár úgy is, hogy bekerülési árról adják, vagy nem?
Na ha az Alibabán rendelsz azonnal gyűrűt Kínából min 50000 darabot akkor kb 40 forint/darab az ár,gyártási kapacitásuk 5 millió darab/hét.Szóval előre leszerződve több gyűrűre biztos nem 40 ft-ért kapja a szöv.
Szerintem ez a gyűrű téma figyelemelterelés a valós problémákról.
A gyűrű ár fordítottja kellene hogy legyen egy bolti akciónak,minél többet vesz annál drágább.
Ne a kistenyésztőket büntessék!25 db gyűrű /tenyésztő normál ár,ezen felül minden egyes gyűrű magasabb áron.Ja és előre a gyűrű árát?max előleget az se legyen több 30%-nál a többit csak átvételkor!
Tudod,akinek csak a galambokra kell költeni,azok így gondolkodnak,mint Te,de akik nem hagynak egy havi fizetést a galambász szakboltban,azok másképp gondolják,és Ők vannak többen.
Szerintem inkább a gyűrű legyen drága,mint a tagdíj!Röviden tömören.
Azoknak a galambàszoknak talàltàk ki akik nem érnek rà minden nap végig spaklizni a dúcot én hétvégente szedem fel kb tiz perc alatt össze szedem ami alatta van
"A Tescoban és a Lipótinál is kapni zsemlét, mindkettő ehető, de mégsem ugyanaz a kettő."
Bizony nagyon nem ugyanaz. Időnként adok a galambjaimnak áztatott kenyeret, nagyon szeretik, de a tescós zsemlét bizony nem ették meg,,,Vajon mi a szarból süthették?
Nem tudom pontosan melyik évben történt a váltás. A 90-es években még a Haspeslagh-ot használtuk.
Bár könnyű lenne utánanézni, mert (mint a képen is látható) a belgának recés az egyik oldala.
Természetesen a kínai gyűrűk sem használhatatlanok, különben nem venné senki.
A Tescoban és a Lipótinál is kapni zsemlét, mindkettő ehető, de mégsem ugyanaz a kettő. Viszont esetükben nem fog előfordulni, hogy a Tescoban valaha is drágább lesz a másikhoz képest. Szimpla ár-értékarány amiről beszéltem.
Láttál valaha is konkrét számokat, tudod mik a pontos költségek, mennyi a beszerzési ár? Mennyi derby, nemzeti vagy aranygyűrűt adtak el és abból konkrétan mennyi többlet keletkezett, majd a többletből pontosan mennyit is osztottak vissza?
Gondolod a serlegtől kezdve az eredményszámolásig minden úgy zajlik ahogyan annak papíron kellene?
Olyan ez hazánkban, mint a politika, csak kisebb összegekben játsszák. Nagyrészt a pénzről szól a történet, nem elhivatottságról. Valamint olyan kapcsolatteremtésről, ami pénzt hozhat.
A többi csak az emberek butítására alkalmas, hasonlóan a politikusok beszédjeihez.
Olvasd el Bárdos év eleji köszöntőit, országos évkönyvekben megjelenő szép gondolatait. Közben maga az ember éppen az ellenkezőjéről szól.
Abban igazad lehet, talán szövetségi szinten nincsen, de az egyesületek szoktak pluszba rendelni, kvázi pótgyűrűnek valót.
E pótgyűrűk ára egyesületenként változhat (ki mennyiért adja tovább). Idén egy oberbayern-i egyesülettől 50 centért kaptam 40 darabot.
Azért - további infóként - azt is hozzá kell tenni: Németo-ban hozzánk képest korábban kell befizetni a gyűrűrendelést. Mindig december elején szedik be a gyűrűpénzeket, tehát a 2019-es gyűrűrendelést 2017 december elején már befizették.
A hazánkba HUNG jelzéssel bekerülő lábgyűrűk ára fordítottan arányos a minőséggel. (értsd: drágábban a rosszabbik minőséget kapjuk)
Régen a belga Haspeslagh cégtől szereztük be gyűrűinket, majd a Pista inkább a kínai gyártó mellett döntött (feltételezhetően az ár miatt, mert más nem szólhat mellette, hacsak nem számos élelmiszer és vegyi árú esetében gyakorolt kereskedelmi elv: jó keletre a gagyibb is). A Kínában legyártottak színe fakóbb, egyik oldaluk sem recézett és valamelyest keskenyebbek is belga versenytársaikhoz képest.
Németország 3 évvel ezelőtt (szintén a beszerzési ár miatt) 1 szezont kipróbálta, utána azonnal felbontották a hosszú távú szerződést (és inkább kifizették az idő előtti szerződésbontásból adódó díjat) a minőségi problémák miatt.
Pár kép a 2017-es gyűrűk esetében, hogy vizuálisan is érzékelhető legyen a különbség:
Pedig mennyivel egyszerűbb lenne a 30.000 forintos tagdíjjal.... 80 millió osztva taglétszámmal azt annyi,a gyűrűt meg lehetne adni 50 ft-ért,nem kellene versenyengedélyt se fizetni..... Mindenki egyformán járulna a költségekhez meg a díjalaphoz,a százat és tízet küldő,meg a nem versenyző tag is. De legalább nem kellene itt napokig rágódni 2 doboz cigi árán...
Uraim, itt morfondírozunk a gyűrű árakon, pedig a kutya nem itt van elásva.
Még az is hihető, hogy a szövetség jelen működéshez szükségesek ezek az árak.
Hisz egyszerű tervezés következménye az egész.
E tervezést, egy vállalkozás (jelen esetben szövetség) minden év kezdete előtt elvégzi.
A kiindulási pont az, hogy kalkulálom, az adott év mennyibe is fog kerülni. (várható kiadások: fizetések, közterhek, úti költségek, irodaszerek, újság, víz, villany, fűtés, díjazások, bérleti díjak, egyéb megbízások, szakértők, vizsgálatok, ellenőrzések stb.) Hogy meglepetés még véletlenül se érjen ráteszek a kalkuláltra még valamennyit, 10-15-20 ??? %-ot. Na, ezt az összeget, ha törik, ha szakad meg kell termelni (be kell gyűjteni), hogy egyáltalán működés képes legyen a rendszer.
A következő fázis az, hogy eldöntöm, hogy ezt honnan tudom előteremteni. Nyilván mivel egy állam által nem támogatott sportszövetség vagyunk, a tagok kell, hogy összedobják ezt. (Bár, talán nem volna lehetetlen külső forrásokat is találni.)
Milyen jogcímen szedhetek be pénzt?
Tagdíj, verseny engedély, lábgyűrű értékesítés, gumigyűrűk értékesítése, egyéb kiadványok értékesítése, belépők stb. Mivel nagyjából sztenderd számokkal lehet dolgozni, viszonylag pontosan és súlyozva meg lehet tervezni, hogy mi mennyibe kerüljön. Aztán, hogy ez az egyes személyekre lebontva mennyire igazságos, azon lehet vitatkozni.
Tehát ami a legfontosabb, az nem a gyűrűk jelenlegi ára, hanem az, hogy mi indokolta azt, hogy ennyibe kerüljön. Tehát a tagságnak, mindig a következő év költségtervezetét kéne jó előre megismerni, megvitatni (szükség van e bizonyos kiadásokra), majd elfogadni.
Tervezni mindig a jövőt érdemes. Aztán a tervezetet már csak be kell tartani és a mutatvány működni fog.
Végszó: Bármit lehet olcsóbbítani, ha a kiadási oldalt mérsékelni tudjuk. Ezért a jövőben ne csak az év végi mérlegbeszámolóra legyünk kíváncsiak, hanem a következő év költség terveire is. Ha észnél leszünk, akkor mérsékelhetjük a kiadásokat, ezáltal kevesebb pénzt kell előteremteni és az egyén számára így olcsóbb lehet ez a sport.
Nyereségre meg fölösleges törekedni, mivel egy nonprofit szervezet vagyunk.
Hát nem csak a te tagdijadból X forint,hanem a többi 3999 galambászéból is!De nekem meg a gyürüt időben megrendelő galambászoknak meg még a gyürük ára is,fél évig!
Tibi ez most ezt a témát nem érinti!Most arról folyik a vita ,hogy az időben megrendelt gyürük(és ezt teszi a galambászok 90-95%-a)kerülnek 102ft/db,a derbi meg 150Ft/db ezt még nem is sokallja senki!Hanem a "lustákról" akik nem hajlandók időben megrendelni és kifizetni!Nekik van a legnagyobb szájuk!Mivel én is tudtam már tavaly hogy hogyan is lesz a gyürükkel eleve 10db-al többet rendeltem!Na de a kutya ott van elésva ,hogy a "pótgyürüket is akkor kell kifizetni mint a többit és addig a te és az én éves tagdijamból pótolják ki,amit épp másra is el lehet költeni!És ezért (helyesen)döntött ugy a küldött gyülés hogy 300ft legyen a pótgyürü és ebből már lehet finanszirozni a jövő évi "lustagyürüt",és nem a közösből kell elvenni rá pénzt!Meg hát ha a banktól kérsz kölcsön is alapjáraton 25%-a kamat!De ha már a kamatos kamatot nézzük akkor bizony többszöröse is lehet!
Nálunk ha elfogy a megrendelt egyesületi gyűrű akkor csak szövetségi gyűrűt lehet venni!Az a 0999 és a 0777 ezt a szövetség drágában árulja mint az egyesületi gyűrűket!
Senki nem védi a mundér becsületét,csak próbáltam elmesélni,mi hogy működik,többek között Neked is,mert lövésed sem volt róla.
Ezzel nem a mechanizmust akartam "megmagyarázni" csak információt próbáltam adni,azoknak,akik nem tudják,hogy mi hogy van.
Te se képzelj bele többet a tényeknél.
Az,hogy mi miért annyi amennyi,arról egy szót sem írtam.
Sokan vannak,akik többet képzelnek bele a soraimba a valóságnál.
A vezető által mondottakra is azért reagáltam,mert én is évekig voltam a szenvedő alanya,én tudom mi a pálya,mert én is hosszú ideig voltam kénytelen ezzel "szórakozni"!
A Derby gyűrű árkülönbözet 70%-át a vásárlás arányában visszaosztják a kerületeknek,ebből évi 3 verseny van (fiatal,éves,öreg) díjazva,legalábbis nálunk,gondolom máshol is. A többi megy a szövetség fenntartására,a számokon meg hogy kell e iroda lehet vitatkozni.
Na és akkor az időben rendelt gyűrűk árára rátett x forintot milyen vétek büntetéseként fizetjük,mikor a környező országokban mindenhol 60ft körül mozog az ára?Ezek beazonosíthatók,fél évvel előre ki vannak fizetve akkor mi?...
Rendelek a zőccségestől 10 almát , de csak 5-öt adok el belőle nektek dupla áron amire persze előre elkérem a pénzeteket, majd ha megettétek eladom a másik 5-öt 5x-ös áron ! Benne állt a pénzem? Nem!
"A MI EGY ÉVE OTT LÉVŐ PÉNZÜNKÖN VÁSÁROLT GYŰRŰT MEG KAPJUK KB 5 X ÁRON "
Kb én is erről beszélek. De ameddig Subi meg Frici (meg ki tudja még hányan) "foggal-körömmel" védik a mundér nem létező becsületét, addig semmi jóra ne számítsunk. :-(
A Szöv. megrendeli a kerületek által leadott gyűrűrendelések alapján a befizetett gyűrűmennyiséget,valamint még ezen kívül 50-80 ezer pót (Derby) gyűrűt.Ennek a pontos számát nem tudom,csak saccolom.
Azt tudom nálunk évente általában 2500-3500 pótgyűrű (vagy akár több is) ment el évente.Gondolom,akkor a sok kerület ennek sokszorosát "vette".
Az már csak a hab tortán,hogy a fiatalok szezonjánál a sok 10000 pótgyűrűs fiatalnak a beazonosítása is kisebb "őrület"-et gerjeszt.Nem mennék bele mélyebben.
Na most lett elegem a gyűrű ára megmagyarázásából!!! MI BEFIZETJÜK ELŐZŐ ÉVBEN AZ SZÖVETSÉG ÁLTAL MEGHATÁROZOTT ÁRON AMI NEM ANNYI MINT AMIÉRT LEGYÁRTJÁK HANEM JÓVAL TÖBB ÉS UGYANCSAK MI HA AKARUNK ESETLEG 20 FIATALLAL TÖBBET GYŰRŰZNI MERT ELŐZŐ ÉVBEN A FIATALOKBÓL NEM MARADT MEG AZ ELKÉPZELT DARABSZÁM AKKOR A MI EGY ÉVE OTT LÉVŐ PÉNZÜNKÖN VÁSÁROLT GYŰRŰT MEG KAPJUK KB 5 X ÁRON AKI EZT NEM ÉRTI AZ DOBJA EL A BUKSIJÁT NINCS ÉRTELME CIPELNI
Annyi gyűrüt gyártat le a szövetség amennyit a tagság megrende/befizet, vagy már eleve gyártat x számú pótgyűrüt is? Kinek a pénze "parkol" a pótgyűrükben?
Szerintem meg nem,a tények azok tények!Igaz eddig azok akik megrendelték időben nem szóltak semmit!Csak a lusták,kényelmesek,nemtörődömök és többi galambász pénzét használok ellenkeznek.
Tudod az a baj ,hogy nem is rendelnek!Olyan Pató Pálos megoldás!De nekik tavassztól a szaporitás végéig legyen (akár többször is)pótgyürü!Még ha azt a többi galambász pénzéből vették!
"Hozzájárulnak a galambászat javitásához"!És a galambászok álltal befizettett pénzeiből vásárolt pótgyürükre megfizetik a használati dijat ,ezzel is segitve sportunkat!
Szerinted az nem a galambászat ellen van ,ha a gyürük árát a szövetségnek kell biztositani!Azt majd magkapja azt a pénzt kb egy év múlva!Mivel addig azt amit egyes emberek hanyagsága ,nemtörődömsége,nekem ugyis lesz majd ha kell(hozzállása miatt )addig másra nem tudja használni!Vagyis egy bizonyos összeg ez által kiesik a költségvetésből!És akkor mi lenne ha csak a szövetség nem rendelne pótgyürüt ,csak annyit amennyit befizettek június végén!Na ezért kell a pótgyürüt 300-ért adni.És ezek az emberek igy is hozzá járulnak a galambászat javitásához!
Nem értem hogy a gyűrűk miatt hogy lehetnek egyes sporttarsak igy kiakadva kb 2000-4000ftos többlet költseg ha 10-20 pótgyűrűről beszélünk mert aki ennél többet rendel pótgyűrűt az sajnos elég felkészületlen én 15 éve 50 db rendelek es minden évben elég!Egy koncertre is az elővételes jegy olcsóbb mint a helyszini ezt meg kell érteni mindenkinek és kész vagy júliusban 10-20 darabbal többet kell rendelni!
a nagy kérdés, hogy szükség van e az irodára? ha igen ilyen formában működjön e tovább? nekem olyan érzésem van amikor bemegyek oda, mintha 1970-ben lennénk.:-)
Neked alapvetően a gondolkodásoddal van bajod, azt hiszed, hogy az embereket nevelni kell, és ehhez eszköz a büntetés. Semmiféle érdek nincs a gyűrűrendelés határideihez kötve, örülni kellene, hogy lesz galamb.
Arról nem is beszélve, hogy üzletileg is teljesen téves a csillagászati ár a pótgyűrűért. Ahol nem vásárolnak, ott nem lesz bevétel, pláne többletbevétel.
Ezért is fogy a galambász, mert sokan berágnak az úgynevezett közösségi érdek erőltetésén. Az első közösségi érdek, hogy segítsük egymást, a galambászatról minden olyan terhet le kell venni, amelyek csak a nagy semmiért vannak.
Most egyetértünk Subi. Nem tudom miért nehéz egyeseknek felfogni,hogy mindkét gyűrűgyártó cég előre kéri a gyűrűk árát,úgy tudom a végső fizetési határidő augusztus. Aki addig fizet,az kap gyűrűt,aki nem,az nem biztos.
Bocs,mielőtt szavamon fognátok.Bizony rendeltem én is 15 pótgyürüt!Az is igaz ,hogy egy kezdő galambásznak!Aki minden szó nélkül megértette ,hogy ilyenkor már csak ennyiért lehet!Igaz az enyémek is maradnak ,mert az én gyürüjeimből küldtem el neki a 15-öt (igy egyeztünk meg)mert sürgősen kellett neki a gyürü!Ráadásul az ország másik végébe!
Gyuri,tőled is megkérdem:Mikor kell a következő évre(előirás szerint)megvásárolni a gyürüket?Ez ugyan olyan mintha nem adod le április 15-ig az alapnevezésed!Utána má hiába ,abban az évben nem versenyezhetsz(hivatalosan!)
Bocsáss meg!De tudtommal vannak a galambászatban határidők,amiket be kell (vagy pontosan fogalmazva :be kellene) tartani.És akkor semmi gond nincsen!Ez ,szerintem ugyan olyan dolog mint mikor ki van irva a gyüjtés 21-én 15 órára ,valaki mert ki tudja miért csak majd 24-én megy gyüjteni!Ez a gyürümizéria semmi más mint egy megszokott rossz!És most ,hogy uram bocsá bedugult a csap,igy már minden lusta galambász háborog!És ha a galambászok 90-95%-a meg tudja venni időben (junius végén)a következő évre a gyürüket ,akkor aki ezt nem tette meg az bizony veheti de drágábban!Az én pénzemet valakik használták fél évig kamat nélkül,akkor a lusta fizessen kamatot!
Érdekes nálunk az egyesületben mindenki meg tudta rendelni a gyürüket!
Nem tarom jő ötletnek lebeszélni bárkit is erről a szép sportról, hobbyról . Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nem a galamb tartással tenyésztéssel van a gond, mert az szerintem teli van örömmel. Hanem a rendszerrel ami mozgatja.
szerintem a gyűrű áránál sokkal nagyobb probléma, hogy nagyon előre kell befizetni. persze ennek okára is hallottunk már magyarázatot, de ez már 2018-ban nem elfogadható. egyébként minden tiszteletem a galambásztársadalomé. azon az áron amit átlagosan költünk a hobbira tízévente vehetne mindenki egy új autót magának. csak számoljatok utána.:-)
Borzasztóan sajnálom, hogy kishíján belerokkannak a "pluszmunkába", de azért talán valamelyest kárpótolja őket az a 100% haszon ami a pőtgyűrük árából befolyik. A "rendes" gyűrük árán lévő akárhány %-ról ne is beszéljünk,,,:-:-(
Ezt is csak az tudja,hogy miért nyilatkozott úgy az illetékes vezető,aki már megtapasztalta a "gyűrűmizériát".
Januártól kb. augusztusig folyamatosan jöttek a pótgyűrű igények.Volt olyan ember nálunk is,akinek még 3-szor is kellett pótgyűrű.
Ja és a világ legtermészetesebb dolga,hogy neki azonnal küldjük a pótgyűrűt,mert neki pár nap múlva szüksége lesz rá.Nem kis adminisztráció,és "különmunka" a vezetőnek.
Arról nem beszélve,hogy a Szövetségnek is folyamatosan állandó pluszmunka a futószalagon érkező igények kielégítése hónapokon keresztül.
Olyan ez a gyűrűmizzéria most mint a soros tervről szóló óránkénti 2X-i reklám hónapok óta a médiában..... nem szól másról mint figyelem elterelésről mellette milliárdok a mi pénzünkből...... közben szépen csendben a háttérben zajlik az élet.
Ugye már nem is drága a röpköltség? Nem drágák a kiegészítők? Nem drága a tagdíj? Nem drága az újság? a versenyengedély? a takarmány?
Subi, most nagyon nem értek egyet veled, de lehet nem vagyok egyedül.
Egyáltalán nem biztos, hogy valaki lustaságból nem vásárolt gyűrüt tavaly júliusban,,,ha jól emléxem akkor kellett megrendelni/fizetni,,,
Aztán mikor kapod meg? Akkor kinek kell a kamatot fizetni? (Ami manapság egyébként elhanyagolható mértékű,,,)
Miért kerül többe az utólag legyártott gyűrü?
Biztos, hogy a pótlólag rendelt gyűrüket utólag gyártatja le a szövetség?
Minden évben nagyjából azonos mennyiségű gyűrüt rendel a tagság, (pótlólag is), akkor miért nem gondoskodik a szövetség azonos időben a feltehetően azonos mennyiségről, úgysem maradna a "nyakán",,,
Én neki adtam az össz. 20 db gyűrűmet egy kezdő sporttársnak 3 hete. Pedig tudtam, hogy nyavajgás lesz a pót gyűrű rendelésem miatt, vagy 300 ft lesz, vagy nem is lesz. De vállaltam még akkor is ha idén nem gyűrűzök. Sőt elmondom még a rendszert is oda adom neki /..és a fiatalokon nem küldök / arra az 5 útra, hogy ne keljen neki 100ezer forintos nagyságra befektetni egy olyan dologba ami nem is biztos, hogy menet közben tetszik neki.
Az hogy a szövetség kampány szerűen iskolákba gyerekeknek mutogatja a galambot enyhén szólva nálam arra enged következtetni, nemhogy B terv még A sincsen semmire.
Abba bele sem kezdek, milyen nyűglődéssel szereztem 15 db gyűrűt, bár az is akkor biztos ha a kezemben lesz.
A kérdésre visszakanyarodva amit te írtál : Lusta,megvenni időben,fizessen kamatot stb , hogy most Én akkor szpjak a 300 ftal??
Ne irj hülyeséget!Hol 300 a gyürű?Tudtommal 102 és 150ft volt!Hogy aki lusta volt megvenni időben az meg fizesse a kamatokat!Az igaz annak annyiba kerü(300ft/db Derbis)aki most 8 hónappal később akarja megvenni!De ezt már tayaly március végén tudhatta mindenki!Miért is nem vette meg akkor amikor a többi "normális galambász"?
A mostani közgyűlésen le kell vinni a gyűrű árát a környező országok gyűrű áraira 60ft! A Bárdos úr meg építgesse egzisztenciáját, karrierjét saját pénzén, ne a mi befizetéseinkből utazgasson és hordja a Bricont a Petővel munkaidőben! a szerencsétlen kerületi elnökök utáltatják magukat a 300Ft-os gyűrűvel, a főnök meg egzotikus országokban nyaralgat a pénzből.
A baj az Gyurikám, hogy sokkal többet fizetünk be és sokkal kevesebbet kapunk. Te is ott voltál a zóna díjkiosztón és hallhattad a Főnöktől az okos magyarázatot. Én majdnem elsírtam magam, olyan "megható" volt. Csak arra nem gondolt az elnök úr, hogy ezt kevesen vesszük be. Vagy Te igen?
egy huncut fillért sem szabadna ezekre a díjakra költeni. egyébként ha jól emlékszem a tagdíjemelést és a gyűrűk új árának a megállapítását olyan nagy fejtörés nem előzte meg.
Az olimpiai gyűrű lehetett volna 500 ft,akkor fele annyi a díjazás. Ahogy a gyűrűt is adhatnák beszerzési áron,legfeljebb az oklevél mellé nem lenne kupa,meg boríték. Hű de fasza lenne.
Igazad van elfogadta a közgyűlés, most visszaemlékszem Peller szavaira az 1000Ft-os gyűrűre amikor küldötteket Jellemezte. " ezek az emberek.......ezek az emberek................"
Sajnos a küldöttek nem a tagságot képvisetlék ebben az ügyben, de szerintem ha B.I. kérné, hogy heréltessék ki magukat simán megtennék!
Díjkiosztónkon vendég volt Mocsáry Házaspár ,és ő is hasonlóakat mondott csak az újpercel:):
Gratulálok a két nagy létszámból elért első díjadhoz (ismét) nekünk sajnos, ez még nem jött össze. Nagy vágyunk nekünk is egy ilyen eredmény elérése, remélem az idei szezonban lesz rá esélyünk. Rendkívül motiváltak vagyunk a galambok szuper állapotnak örvendenek. Eddig minden a tervek szerint halad, bízom benne, hogy kevesebbszer hibázunk mint tavaly, akkor már nagy bajunk nem lehet. Célunk az egyesületben, hogy az öreg Csórit megverjük a bajnokságban, ha ez sikerül akkor véleményem szerint még a dobogó sem elképzelhetetlen a röpcsoprti végelszámolásnál.
Nem szeretnék a szélre fogni semmit, de amit nemrég itt feszegettél az élgalambok érkezésével kapcsolatban azt, az idén a röpcsoport szempontjait figyelembe véve kifejezetten a te tájékoztatásodul elemezni fogok. Sok szempontot kell figyelembe venni egy-egy élhelyezés megítélésekor, én igyekszem majd mindenre kiterjedően végezni az elemzést, kíváncsi leszek az eredményekre.
Írogatok számokat meg ellátást, de azért amit Te műveltél a 11 Hímeddel anno ha jól emlékszem.... Nahh ahhoz kell gratulálni! Úgyhogy megteszem! GRATULÁLOK!
Persze allround galamb,meg formaidőzítés stb. röviden tömören próbáltam leírni.A hosszútávos galamb szakít díjakat,az allround nem igen tud (általában).
Lemaradt a kép, persze Ő is Deres, még fehérebb biztos nem fog tetszeni, de amit repült az fantasztikus! Igen Ő viszont kimondottan hosszútávos!
8 hosszú útból 8-at fogott a 2 év alatt , első Évében a régió legjobb hosszútávú éves Hímje, 2. évében a DERBY KLUB II. legjobb Hosszútávú Hímje! Csak NpL. egyetlen galambja tudta megelőzni Hím kategóriában , de az egész Derbyt tekintve is a IV. legjobb hosszús!
Ennyit meg a színtézisekről....
nagy kár érte, hogy megsérült, remélem tenyészetben majd bizonyít tovább......
Allround galamb Ő is, mint amilyen remélem a többi is lesz majd erre próbálok szelektálni.
Az, hogy a forma hogyan van időzítve náluk azt mi szabályozzuk, ki kellett tolni a hosszútávok miatt! Tavaly bár volt hátszeles út, és ott tudtunk inkább maradandót alkotni az előző évhez képest annak tudható be, hogy el volt tolva a forma..... a végén a Mieinknek még Magdeburg után bennt volt 2-3 toll! Írták sokan a hátszelet, de azért 6-7-800 km-ert csak meg kell repülni. Feltöltődni, kitelni és robbanni!
Másik része a dolgoknak, hogy ha megnézitek a gyűrűszámokat 2 éves galambokról beszélünk amik idén lesznek 3 évesek. Ezeket az eredményeket 2 év alatt repülték. Ilyen "fiatal" galamboknál.
Nem merném összeszámolni mennyi km van bennük, mert agyon vannak reptetve magánúton is, de mivel ilyenek a " SZÁLLÍTÁSI-ELLÁTÁSI körülmények" a Derbyben nem aggódom! Bírják látjátok.
Számok.:
20 db éves hímmel vágtam Neki a 2016-os szezonna, 16-al zártam végig küldtem őket minden útra!
2017-et 2 évesek 15-el kezdtem 11-el zártam végig küldtem őket, sajnos a legjobb hosszús egy szerencsétlen balesetben eltörte mindkét szárnyát! Nagy kár érte... :(
2018-at ezek már 3 évesek 10 db van belőlük, 10 db 2 éves és 19 db éves! Nem Én szabályozom a létszámot, nem bántok SOHA versenygalambot csak ha beteg! Megoldja helyettem a láda, hogy tartsuk a létszámot erre a maximum 40 db-ra! Idén ami nem akar elveszni az elmegy Maratonra.
Meglátjuk mi lesz, egyenlőre nem aggódom miattuk, elég jól néznek ki!
Én nem a gyenge ellátás ellen kampányoltam!Csak leirtam miért is tart ott a magyar galambászat ahol tart!Miért is kerül annyiba amennyibe kerül és uram bocsá,de talán azt is,hogy sokan miért is hagyják abba!És főleg azt ,hogy kiknek is lehet köszönni az egészet!Tudod Gyuri az a 100m/p amennyivel a jobb és minőségibb ellátás miatt a mostani galambok gyorsabbak mint 15 évvel ezelőtt,az talán a hozzászólásomban leirt dolgok miatt esetlegesen okozta azt,hogy ez idő alatt több ezren hagyták(is) abba a galambászatot!Ha igy folytatódnak a dolgok tovább esetlegesen maradtok1500-2000-en pár éven belül!Tudom pesszimista vagyok!
Nagyon jól látod a dolgokat. Egyébként ezt a döntést nem a kívülről károgó varjak, hanem amiatt a közösség miatt hoztuk meg ahol versenyzünk. Egy népes egyesület csupa rendes, sportszerű, jól versenyző taggal, többen közülük országszerte is ismertek. A díjkiosztók a település ünnepének számítanak, meghívottak voltak minden évben az elöljárók, és galambász vezetők. Tíz éven át folyamatosan nyerni(eredményeket nem részletezem) egy idő után elég nyomasztóvá vált nekünk is.
Az egyesület sportszerűen viselte a dolgot, kellemetlenségek csak kívülről értek minket, meg őket is az állandó basztatás miatt. 2014 nyarán javasoltam a bátyámnak, hogy gyakoroljunk önmérsékletet és 2015- től ne vegyünk részt a csapatversenyben. Ennyire egyszerű ez, legalábbis nekünk. A galambászat nekünk egy gyerekkori varázs, ami idősebb korunkra is megmaradt. Főleg egymásnak akarunk megfelelni lehet mondani, hogy egymásért galambászunk. Soha nem voltunk senkire irigyek, elsőként gratuláltunk a győztesnek. Látod most itt a fórumon is baszkódnak, ,,ha van rajta sapka az a baj, ha nincs rajta sapka akkor meg az a baj."
Van némi igazad nyilván,persze a lista közepén szereplőket ellenőrizni sem kell,minek?Nekem fontos hogy hol tartok,ha csapatverseny van,akkor abban.Saját magam szórakoztatására soha nem küldenék,de ez nyilván nem csak reám jellemző.Eddigi életemben semmi elől nem futamodtam meg,ezután sem fogok,abba a rendszerbe versenyzek ami a VK-ben van.
Igen a legg nagyobb baj az hogy fogynak a galambàszok ès nem nagyon van utànpotlàs a mai fiatalokat nem hogy a galambok de semilyen àllat nem érdekli amivel foglalkozni kell persze tisztelet a kivètelnek !!! De inkàbb nyomkodjàk a szàmitogépet vagy a telefont .a màsik gond az hogy az aktiv galambàszok közül is egyre többen hadjàk abba mert sajnos nem engedhetik meg maguknak a mai vilàgban sem pènzügyileg sem pedig idöügyileg hogy hétvègèröl hètvègère galambàszkodjanak munka csalàd stb stb ès akkor mèg nem beszèltünk arról hogy nagyon sokan a kerületekböl àt pàrtoltak a n p laciékhoz aminek van vélemènyem szerint elönye meg hàtrànya is de ezt döntse el mindenki szive joga szerint èn màr reptettem itt is ott is azért tudom.èn ugy gondolom a kerületeknek elöbb utobb ugyan ugy el kell gondolkodniuk a központi gyüjtöhelyen mert màr a kis egyesületek a lètszàm csökkenèsek miatt nem tudnak lassan gyüjteni az eredmènyesség az meg egy màsik bonyolult téma jo galambja ugy gondolom mindenkinek van csak nem mindegy kinek milyen szeme felkészültsège meg persze mennyi ideje van a galambjaival foglalkozni a tréningezésröl nem is beszèlve tréningezés nèlkül màr eleve hàtrànyból indulsz a legg jobb galambàszokkal szemben ez persze csak az èn vélemènyem de ezt tapasztalatból mondom
Szerintem ennél sokkal árnyaltabb a kép,mint ahogy Te leegyszerűsítetted.
Szerinted ha valaki valaki(ke)t elver,mint jég a határt,akkor a gyanúsítgatások megszűnnek????
Annyit mindenképpen hozzátennék a "történethez",hogy sok baj forrása a csapatverseny.
Most itt ennél a történetnél annyi az érdekes ebben a dologban,hogy ha a csapatversenyből valaki önként kiszáll,akkor lehet sok támadás már nem is éri,ugyanis csak azt támadják (egy kis pszichológia) aki előrébb van a "szaknévsorban".
Olyat ritkán hallani, hogy a 18. "ember" az 56.-at gyanúsítgatja.Olyat meg talán még ritkábban, hogy azt az embert támadja valaki ,aki nem is szerepel a "szaknévsorban".
Persze ettől még egyéni díjak győztesei is kerülhetnek a "reflektorfénybe",de a tapasztalat azt mutatja,hogy a Bajnokságok sztárjait szokták gyanúsítgatni.
Konklúzió: Ha nem szerepelsz a csapatversenyben,lehet a kutya sem fog Veled foglalkozni.Vagyis sok kellemetlenségtől tudja magát megkímélni az,aki így tesz.