Időjárás mostanság: 26 fok éjjel, 35 fok körül nappal, alacsony páratartalommal. Az év 360 napján napos idővel, felhőt elvétve látni. A mi egy hetünk alatt csak egyszer volt valami kis pára az égen, de felhőnek nem merném nevezni.
Euro vagy Dollár mindegy. 1 Dollárt 6 LE-re váltanak. LE - Egyiptomi Font, magyarok lóerőnek becézik.
Baksis: bárki, bármilyen szolgáltatást nyújt neked, várja, hogy kapjon baksist. Az utiköltségben nálunk benne volt valamennyi, hogy a szállodában odavigyék a csomagokat, meg a transzfernél ne kelljen adni külön. Reptéren a wc-ben pl. nagyon agresszíven "követelte" az ottani személyzet, tartotta a markát... Amúgy a szolgáltatás mértékének megfelelően kell adni, kis szolgáltatás 1-2 LE, nagyobb 5 LE, de rád van bízva. Annyit tudni érdemes, hogy pl. egy 2 decis kólát, vagy 1.5 literes vizet kb 5 LE-ért kapsz meg, tehát adott esetben ennyit érdemes adni pl a tevevezető beduin gyereknek, hogy tudjon egy kólát venni az út végén, miután másfél órát gyalogolt a kedvedért a sivatagban.
Bármilyen gondod van, a megoldás könnyebben jön, ha adsz baksist. Ezt is érdemes figyelembe venni.
Viszont ha vásárolsz, nem kell adj baksist, mert úgyis bennevan az árban.
Szept. 4-en megyunk Sharm el Sheikbe, a Hotel Fantaziaba. Tud rola valaki valamit? Mennyire meleg van meg ilyenkor ott? Milyen a felpanzios kaja? Eurot vagy dollart erdemes kivinni? Ez a baksis rendszer hogy mukodik? Kinek es mennyit erdemes adni?
kb ennyi :)
koszi
Szia!
Melyik szállodába mész? Csak mert néhányban van ATM, és az is jó megoldás, hogy az elején ott kivenni pénzt. Bár kb 1000 Ft a felvétel díja, de középárfolyamon számolja a bank így a valutát, szóval kb. ott vagy, mintha váltogatnál, csak itthon sem, és ott sem kell váltásért szaladgálni.
Szia! Szerintem mindegy, hogy mit viszel, mert sokat egyikkel sem nyersz vagy buksz az átváltásnál. Mi eurót vittünk, mások dollárt. Egyébként az árak általában dollárban és egyiptomi fontban vannak megadva, de mindent elfogadnak. A fakultatív programokat is lehet mindkettővel fizetni.
Nálunk sem volt különösebb gond,a reggelihez és a vacsorához kellett "kiöltözni":-)Ez annyit jelent,hogy a férfiaknak nem lehetett ujjatlanban jönni,a hölgyeknek viszont még azt is elnézték.Az ebédnél akár fürdőruhában is megjelenhettünk.(A legtöbben abban is jöttek)A városba érdemesebb talán jobban felöltözni,mert a hölgyek közül,aki sokat mutat önmagából,azt többet zaklatják az arabok.De egyébként ez sem vészes!
Szia Kismacsek! Szerintem ezzel nem kell különösképpen foglalkoznod. Például én a szálloda területén sokszor csak fürdőruhában mászkáltam, és senki sem nézett rám ferde szemmel. A parton meg félpucéran is napoztak. Egyedül talán tényleg csak a mecsetekbe nézik a ruházatot, oda nem engedik be a nőket fedetlen vállakkal és nagyon rövid nadrágban vagy szoknyában. Kb. ugyanez igaz a férfiakra is. De mondjuk ha fakultatív programokra mentek, akkor nyugodtan lehet szabadon öltözködni, csak az a lényeg, hogy szellős és ne műszálas legyen. Én pl. legtöbbször sortban voltam. Egyes szállodák egyébként azt esetleg kiköthetik, hogy vacsorához a férfiaknak legalább térdig érő nadrágot kell felvenniük. Remélem most már nem lesz gond összeválogatni a ruhatárat :)
Sziasztok!
Az itteni iromanyok alapjan legszivesebben azonnal indulnek, de majd csak bo 3 het mulva megyunk Sharmba.
Amirol nem irt egyikotok sem (leglalabbis en nem lattam) az az oltozkodes. Idezet egy utazasi iroda honlapjarol:
"Egyiptomban - leginkább az arab nemzetiségűek - nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő öltözködésre és viselkedésre. A hölgyeknek különösképp ajánlott, hogy ezen szabályoktól ne térjenek el - ne feledjük, mi idegenek vagyunk az országban, alkalmazkodnunk illik a helyi szokásokhoz. A mélyen kivágott, rövid ruházat nem ajánlott; szent helyeken, ünnepeken kerüljük a nyilvános érzelmeket - gyakran még a kézfogás is sértő." Utobbival nincs problema, viszont nem tudom, mitevo legyek a ruhazkodassal. A lanyok kozuletek miben voltak? Strandra miben lehet menni? Vagy Sharmban ez nem szamit?
Koszi a valaszokat.
Kismacs
Mi is szerdán voltunk a hajón, biztos együtt voltunk ott! minket nagyon elvarázsolt ez a nyaralás, szeretnénk visszamenni amint lehetséges. és nagyon hiányzik a tenger!
Szia helix! Egy turnusban voltunk nyaralni, lehet, hogy még a hajón is együtt voltunk, feltéve, hogy ti is szerdán mentetek. Egyébként tényleg csodálatos volt minden, mi lehet harmadszorra is visszamegyünk jövőre :)
mi is 21-én jöttünk haza Sharmból. Nekünk ez az utazás igazi csoda volt, ugyanis nyertük egy játék során. Nekünk minden előre adott volt, nem mi választottuk a szállodát. Elnézést ha hosszú leszek, szeretném megosztani a tapasztalatainkat.
Szálloda:
Egy *** csillagos szállodában (ZOUARA Hotel) voltunk, és szeretném megnyugtatni a kétkedőket, vagy aki később ezt a szállodát választaná, hogy alapvetően semmi gond nincs a *** szállodával, tiszta szobák, hűtő, nagy terasz, minden nap takarítás, ágynemű csere és nagyon kedves volt a kiszolgáló személyzet. Kimondottan jó volt a szálloda medencéje. A félpanziós, svédasztalos étkezéssel sem volt gond, választékos volt, de minden nap szinte ugyanaz. Minket ez azért nem zavart, mert ha sokkal nagyobb lett volna a választék, akkor sem ettem, ittam volna kedvemre, mert nagyon vigyáztunk, tanulva a már topicon megosztott tapasztalatokból. Mi szinte nem ettünk gyümölcsöt, zöldségeket, szószos húsokat, krémes süteményeket, tejterméket is csak keveset, és csapvizet egyáltalán nem ittunk. Nehéz volt ellenállni a kísértésnek ,de nem akartuk kockáztatni azt az 1 hetet. Péksüteményt, lekvárt, fetasajtot, rizst, halat, sült csirkét, krumplit, tésztákat ettünk többnyire, és nem is lett komolyabb bajunk. Ebben a szállodában is sok volt az orosz, olasz turista, de ők mindenhol ott vannak.
Tengerpartok:
A *** szállodáknak az a nagy hátrányuk, hogy nincs közvetlen tengerpartjuk, így mi mindennap meghatározott időpontban a szálloda ingyenes buszjáratával tudtunk eljutni Naama Bay-re (kb 20 perc), ahol nagyon szép strandok vannak, ezek általában a Naama Bay-en található szállodákhoz tartoznak. Nem mindenegyikre engednek be idegent, ahova beengednek, ott fizetni kell belépőt (15-25 LE), ezért adnak nyugágyat, törölközőt. Gyönyörű a tenger, kb. 20-30 méterre a parttól már gyönyörű korall pad van és nagyon szép a víz alatti élet. Naama Bay-ről többször is megy vissza ingyenes busz a hotelbe, mi minden este 18,30-kor indultunk vissza. Nem annyira zavaró a mindennapi utazás, közben lehet látni a tájat, lehet beszélgetni az arab buszsofőrrel, és megismerkedhet az ember az arab közklekedéssel, ami felettébb érdekes. Ha nem Naama Bay-re, hanem más strandra akartunk eljutni, akkor külön baksis fejében megalkudtunk a sofőrrel, hogy vigyen oda. Elég jó strand a Naama Bay-en található "Public Beach" (25 LE a belépő), illetve nagyon ajánlom SHARK Bay-t, ott gyönyörű a tenger és az élővilág, csodálatos korallok hosszú szakaszon. Illetve Fanar Bay is nagyon tetszett nekünk, bár hallotunk róla rosszat is. Ezeken a helyeken nagyon jól lehet sznorkizni. Én azt tapasztaltam hogy du. 17,00 körül sokkal élénkebb a tenger, több a hal, lehet, hogy akkor táplálkoznak. Mi sokszor láttunk ráját is, sőt egészen nagy ráját is sikerült elcsípni. Érdemes megkérdezni egyébként helyi taxisokat, hogy hova érdemes menni, ők azért tudják. Mi is így jutottunk el jobb partokra.
Programok:
Mi az OTP Travel -lel mentünk Sharmba, de csak egy programjukra fizettünk be: hajóval megnéztük a Tiran szigeteket, ez a Lighthouse Drive Center szervezése volt, 40 USD/fő. Bár 2 helyszín megtekintése volt a programban, csak 1 helyen kötöttünk ki és ott is maradtunk végig, de az is nagyon szép volt. A Tiran szigeteknél van egy régi hajóroncs, fennakadt a korallzátonyon. Ott kötött ki hajó, lehetett sznorkizni, és merülni is palackkal, profi búvárral. Nagyon érdekes volt, bár tény, hogy a palackos merülés a sznorkizás után kissé szokatlan. Aki teheti, próbálja ki!!! Láttunk krokodilhalat, ráját, elkaptunk egy csodálatos kék kis halakból álló halrajt, az gyönyörű: "állunk" a víz alatt és körülöttünk több száz vagy ezer kék hal úszik. Tényleg csodálatos. A hajón kaptunk ebédet, ott készítették, finom volt. Visszafelé a kikötő felé a hajó mellett delfinek is úszkáltak, sikerült elkapni egy tipikus delfinugrás látványát. Ilyenkor az a szokás, hogy a hajó meghúzza a kürtjét, figyelmeztesse ezzel a többi hajót, hogy a közelben delfinek vannak. Nagyon kedves.
Mi egyéni szervezésben másztuk meg a Mózes hegyet. Egy utcai taxissal megállapodtunk, hogy este 21,00-kor felvesz minket a hotelünk előtt, elvisz a Szent Katalin kolostorhoz (ez Sharmtól kb. 250 km), ott mi megmásszuk a hegyet, megnézzük a napfelkeltét, majd a kolostort, utána elvisz minket Dahab-ba, ott fürdünk, majd este 19,00-kor visszavisz minket a hotelbe. Szóval egész napi utazásért és ottlétért a taxissal 500 LE -ben (kb.85 USD) állapodtunk meg. Ez jó ár, 4-en mentünk, tehát ez a túra fejenként max. 25 USD jött ki, míg a szervezett program 40-50 USD is elkér ezért. A taxis pontban 21,00-kor megjelent a hotel előtt, kb 24,00-re értünk oda, mi szinte elsőként indultunk a hegyre, általában hajnal 3 körül indulnak a csapatok. Akkor biztosan lehet látni, hogy merre visz az út, lehet a csapatokhoz csapódni. Mivel mi nagyon korán elindultunk, nem is tudtuk az utat, így fogadtunk egy beduin kísérőt, aki 50 LE-ért felvitt minket. Ez az ár a visszafelé út kiséretét is tartalmazza, de mi elengedtük a kísérőt, hisz lefelé már annyian mennek, hogy nem nagyon lehet eltévedni. 2 út visz fel a hegyre, egy lankásabb és egy meredek lépcsős. A turistákat a kevésbé meredeken vezetik fel, ennek vége keményebb, ott már lépcsők vannak. A meredeken felmenni biztos nagyon fárasztó, az csupa lépcső végig, én nem ajánlanám azt az utat felfelé. A napfelkelte tényleg gyönyörű, amikor megjelenik az égen a tűzvörös napkorong első részlete, akkor meghúzzák a hegyen álló kápolna harangját. Az nagyon szép pillanat. És felejthetetlen a hegység is, kopár, de fenséges. Amikor jöttünk lefelé, akkor valahol észrevétlenül rátértünk a lépcsős útra (mentünk a tömeg után), tehát lefelé végig lépcsőkön jöttünk, ami nem biztos, hogy kisgyerekeknek vagy idősebbeknek kellemes. Tanulság: figyelni kell lefelé az utat, ha vannak tevék, akkor inkább azokat követni, mert azok biztos nem a lépcsős úton mennek lefelé. Megmondom őszintén, hogy a hegység lábánál álló Szent Katalin kolostorba nem mentünk be, mert rengeteg turista volt és már nagyon meleg volt. Mentünk tovább a taxissal Dahab-ba, ez egy kedves kis városka Sharm-tól 100 km-re, ott is nagyon szép a tengerpart, lehet ott is sznorkelezni. Onnan is indulnak túrák a Blue Hole-hoz, ami - mások véleménye szerint - gyönyörű és nem szabad kihagyni. Mi sajnos nem jutottunk el oda. Szerintem érdemes megcsinálni a Mózer hegy, Szt. Katalin kolostor túrát egyénileg, mert sokkal olcsóbb, nem kell rohanni, és ha meg akarunk állni pihenni, fényképeszkedni, akkor a taxisofőr megáll. És nem utolsó sorban meg lehet ismerni egy arab embert, a mi sofőrünk kedves, jófej fiatalember volt, később is igénybevettük a szolgáltatását. De mindig előre meg kell alkudni az árban (taxissal, kereskedővel), nem jó, ha ezt nem tisztázzuk, és később kellemetlenság adódik az árból. Tisztelni kell ezeket az arab szokásokat, ugyanakkor nem szabad szívbajosnak lenni, jócskán alsó áron kell indítani az alkudozást és onnan felfelé menni, úgysem adnak el az arabok olyan áron, amin már nekik sem éri meg.
A Síneai félsziget és Sharm tényleg jó hely , mi nagyon szép és kellemes emlékekkel tértünk haza és ezt kívánom másoknak is!
Akkor szerintem ugyanazzal a csapattal voltunk mi is, a mi hajónk is a Dallas volt. Mi ugyan nem Ras Mohamedre, hanem Tiranra mentünk. Így utólag sajnálom kicsit, hogy mi nem mentünk motorozni, majd talán legközelebb... :)
Magyar búvárokkal voltunk,a Ras Mohamed nemzeti parkban.Keddi napon a Dallas nevű hajóval vittek minket.A sivatagi motorozás pedig a szállodától kb.15 km-re lehetett(helyileg fogalmam sincs,hogy hol),kivittek minket egy hegy lábához és onnan néztük a napfelkeltét.Tényleg meseszép látvány volt,de maga a 2-3órás motorozás volt az igazi élmény.
A motorozást mi kihagytuk, viszont merülni mi is voltunk! Nem egy hajón voltunk véletlenül? :) Melyik nap voltatok és kivel? Nem a Lighthouse-os búvárokkal Tiranon? Ezen kívül csak a city tourra mentünk, meg Ras Mohammedre. Tényleg gyönyörű korallzátonyok vannak arrafelé, de nekem tavaly mondjuk Hurghada jobban tetszett ebből a szempontból, ott talán egy kicsivel több látnivaló volt. De persze nem panaszkodom :) A sivatagi motorozáson merrefelé jártatok?
Nagyon élveztük a feleségemmel!Számunkra a legnagyobb élmény talán a sivatagi motorozás volt.Elmentünk egynapos hajókázásra is,ahol megtörtént első merülésem:-)Rengeteget snoriztam,gyönyörű az élővilág a korallzátonyoknál.Ti milyen programokra mentetek?
Szia! Mi is csütörtökön jöttünk haza (sajnos :) Mi a Grand Azure-ban voltunk, maga a szálloda nagyon jó, de a tengerpart nem a legjobb. Hosszan kellett begyalogolni a vízbe, hogy egyáltalán úszni lehessen, és ahhoz is cipő kellett, mert a sok korall össze-vissza szúrja az ember lábát. És egyébként összességében milyen volt a nyaralás?
Sziasztok,csütörtökön jöttünk haza Sharmról, csak megerősíteni tudom, hogy aki nem éri be bokáig érő vízzel,hanem esetleg snorkellingezni is szeretne anélkül, hogy ehhez kb. két km-t kellene gyalogolnia, az ne a Hostmarkba és ne a Lagunába menjen.Egyébként nem rossz hely,jól éreztük magunkat,csak hát gyorsan eltelt az egy hét.
Ha sikerülnek küldök az e-mail címedre,bár még ezt a kamera dolgot sem adtam fel.Találtam jobb áron is,de 2-3 hét mire megjön a tengeri tok és 3hét múlva meg már hazafelé jönnék
Most délután pont egy fotós üzletnél jártam,de csak egy teljes darab, egyszer használható Kodak gépük volt.Persze meg is vettem:-))Biztos ami biztos alapon,egy azért legyen nálam.:-) ha netán a vízben landolna a gép,ne legyek felkészületlen:-))
Ha jól tudom, akkor most a MediaMarkt-ban van valami akció a vizi gépekre, lehet érdemes megnézni. Ha van ilyen töbször használatos, akkor meg pláne...
Szerintem ettől jobbakat is fogsz. Majd kérek belőlük mintát cserébe :-) Ne ijedj meg amikor egy boltban megkérdezed az árát 200-250 fontot fognak mondani, de oda adják 90-100 ért csak egy kicsit alkudozni kell. Ez valami beütés náluk végig kell játszani minden vásárlásnál :-)
Szerintem jobban járhatsz ha rá szánsz még kemény 20 Font (800 HUF) körüli összeget és a nagyobb újratölthető gépet veszed meg. Én azt már akkor vettem észre mikor ezt megvettem. Arról ismerszik meg hogy amit én vettem az 15 m mélységig jó a másik meg 75 ig ha jól emlékszem, de nem ez a lényeg hanem hogy valamivel nagyobb optikája van. Jobbnak tűnt ránézésre. Kijelölt fotó boltba (pl.Kodak) be se menj mert 2 szeres áron árulják és ott nem ismerik az "alkudozzunk má egy kicsit" nevű egyiptomi népi játékot.
Végre valami jó hír!!:-))Ma kamerákat nézegettem,mert akartam jó kis viz alatti felvételeket.Sony-t találtam és hozzá tengeri tokot kb.400-450000 lenne összesen.Na ennyiért nem kell.Éppen egy órája hívtam fel a HP-t,hogy van e tengeri tok a fényképezőgépemhez. Mondta,hogy utánanéz és 1-2perc múlva visszahív. Na azóta is várom... De akkor már nem is érdekel, veszek majd kint.Tényleg nagyon köszi ymen,mert már kezdett elszomorítani,hogy nem lesznek tengeri fotóim sem.Ha ilyen képeket tudok vele készíteni mint te,akkor már nagyon nagy lesz az öröm.:-)))
Ebben az árban minden benne volt amit írtam, kaja pia tombola :-). A végén még összedobtunk 40 Font baksist a két srácnak (kapitány+szakács) a hajón, mert tényleg nagyon rendesek voltak.
Hát mi több órát utaztunk a hajóval, ami alatt nem tudsz snorkizni csak élvezni a tenger illatát és sütkérezni a hajón. Nem örültem volna ha ezt 25 öd magammal kellett volna tenni. Ha már a vízben vagy akkor persze mindegy ki van a hajón.
Raktam még fel képeket az alábbi linkre, a hajókirándulásról.
Ez nagyon jól hangzik. MOndjuk engem a horgászás nem nagyon érdekel, de a hajóról való ugrálás annál is inkább :) Meg persze a korallzátonyok... A hajó árában benne van már a "kapitány" díja is? Ahogy így meséled tényleg jobban megéri így kibérelni egy hajót, mint összezsúfolódni még ezer emberrel. Ha két emberre számolom, akkor az a 80 dollár szinte semmi. Tavaly mikor a Giftunon voltunk, akkor is több ember volt a hajón, mint amennyi kényelmesen elfért volna, de mondjuk én szinte végig snorkiztam, úgyhogy nem érdekelt igazából. Remélem mi is össze tudunk állni majd pár emberrel...