Egyébként emberi hajat; szappant!! szoktak használni, de ezek annyira domesztikált rókák, hogy egyáltalán nem félnek már az embertől... egészen lejöttek a város kertesházas részéig.
Hát meleg éppen nincs; 12-15 fokok vannak az egyész dunántúlon most; holnap reggelre meg 10 alá is mehet a hőm.; de valóban az elmúlt napokban -ott ahol bőven volt eső- nagyon kedvező feltételek alakultak ki. Bár a lehűlés miatt a lappangási idő megnövekszik, hamarosan számolni lehet a tünetek megjelenésével, ráadásul hétvégétől megint meleg, záporos idő jön.
Más: róka ellen tud vki vmi védelmi módszert? nagyon elszaporodott és felénk előszeretettel leeszi az alacsony kordonról a szőlőt. (kutya, kerítés, vadászat kizárva; de vmi hatékony elűzés jó lenne)
Másik ( sokadik ) hobbym a műholdas műsorvadászat ...
Pár napja találtam ( Eurobird 1 műholdon ) WINE TV , találjátok ki milyen műsorok vannak benne .... Annyit segítek , hogy egy borospohár a tv emblémája . Akinek van lehetősége nézzen rá . Tegnapelőtt este spanyol bortermelőket , tegnap örményeket mutattak .... ( Német , francia nyelv közül lehet választani ) .
Ha valaki tudta akkor bocs , de nekem erős újdonság volt ..
Marha- és gombatrágyát szoktak kapni minden összel, mindenki kb egyenlö mértékben. Tavasszal meg még valami bogyós gyümölcsöknek való mütrágyát is.
De sajnos a kerítés felöli sor eleje, ahol a legfinomabbak vannak egyáltalán nem terem. A sor vége igen, de olyat, ami csak nagyon nehezen érik be. Ilyen nagyon sötétkék fajta, azt hiszem Otellonak nevezik. A szemben levö sor végét teljesen eluralja az a hosszú kar, és rengeteg is van rajta, de nem nagyon jó; ilyen világos színü, nagyon tömött fürtöket terem, ami hajlamos már a tökén elrohadni. Ugyanezen sor elején van a legjobb fajta, édesanyám Bernát Jánosnak hívja. Apróbb szemü, bordó, zamatos és viszonylag tartós fajta. Öt egész jól sikerült szaporítani is, már a kicsik is teremnek.
Hát mindenki. Tudtommal állami pénzekből is meg egyéb hozzájárulásokból is (volt amikor biztosító is beszált de hogy most pontosan ki nem tudom) de a lényeg az hogy idéntől minden hegyközségi tagnak is kötelezően fizetnie kell a Nefele-nak.
Még fiatal. Most tartok ott, hogy a jövőre vízszintesre hajtani szánt vesszőt (vagy ha meghagyom: két vesszőt) nevelem. Ami felül lesz kb. 2 m magasan vagy egy kicsit feljebb. Plusz alul a föld felett két-három vékonyabbat nevel a meghagyott csapokról. Na persze itt is már jócskán kellett szelektálnom a most tavasszal mindenhonnan kihajtott vesszők közül. Egyikből lesz az esetleges nagy fagyok utáni bisztosító csap jövőre. A többit levágom és keményen leszedem a környékéről hajtókat is, hogy hosszú távon egyetlen csap legyen.
A termés nálam sem szempont, mivel csemegének csapni való (legalábbis tavaly nem volt ehető, valami vacak, sötétkék, apró, savanyú bogyójú, kicsi fürtök lettek).
Jó, hogy leírtad a módszered, de sajnos én még nem értem el ezt az állapotot, ahogy írtam is. Na, de majd utána! Lesz itt olyan árnyék!
Egyelőre azon vagyok, hogy jó alapot teremtsek a következő évekre, aztán majd meglátjuk, hogy mit lehet. Az a baj, hogy még nem tudom, hogy mit merjek. Nem akarom, hogy csak itt-ott hajtson ki a rügy (vagy ha kihajt, nem igen akar nőni, annyira szétszórtam a hosszú vesszőn az erőt), aztán utána csak nézegessem a ritka lombozatot. Mindegy, majd meglátom.
Az viszont igaz, hogy nagyon vaddisznó fajta, már kb. 2,5 m-nél tart a két felső rügyről hajtott vessző (most nem mértem meg), és megy mint a tatárok.
Lehet, hogy a tanácsod értelmében mégis hagyom nőni, ameddig csak akar (de hogy szedem le a diófa ágai közül...?), hadd erősödjön.
Ez egy igazán vaddisznó szőlő, nem nagyon lehet túlterhelni. Szerintem hagyd minél erősebben nőni, ha még fiatal. Ne korlátozd metszéssel, mert azzal a gyökere is gyengébben nő. Nálam a termése nem szempont, úgysem tudom használni. Tavasszal hagyok rajta megfelelő számú rövid csapot következő évi termő nevelésére, azon kívül meg jó sok hosszú 8-10 szemest, hogy minél előbb sűrű árnyékot adjon.
Mi nem Orbánt itatjuk , hanem a Nefela-t. Nem tudom melyik a szerencsésebb választás de eddig (lekopogom) a jég nem vert el bennünket.
A virágok szépek. Én is teljesen elhültem amikor a hajtást fenn láttam a felső drótnál. Ez legkorábban júniusban szokott előfordulni. Most pedig május 20.-t írunk. Eljő még a kétszeri szüret ideje meglássátok! Itt a totális felmelegedés!
Nos! Elmentünk megitatni Orbánt a tavalyi borral, hogy jobban vigyázzon a hegyközség szőlőjére, mert tavaly is meg tavaly előtt is jól elvert bennünket a jég és ez így türhetetlen állapot.
A bor íz érzretét nagyon sok minden befolyásolja. Azt már elődeink is tudták, hogy némi turpissággal, hogyan lehet bizonyos dolgogat elfedni. Amióta viszont labor létezik ott a mérési eredmények könyörtelenek. Egy PH egy savfok, cukortartalom, extrakt objektív szám. Azzal tényleg nem lehet vitatkozni. De hogy ez miként hat a nyelvünkre az még attól is függ éppen mit ettünk vagy nem ettünk előtte.
De hogy idézzem mikrobiológia tanáromat egyszer egy kollokvium alkalmával azt találta mondani éppen maturáló diákjának, hogy "mikrobiológiáról beszélni mikróbak nélkül nem lehetséges" Ezt arra értette, hogy a felelő nem beszélt konkrét baciról. Most mi is hasonlóan cselekszünk beszélünk a borról , ízekről érzetekről de ki kóstolja!!!
A korábban felemlegetett téli esték előadássorozata során szokott előfordulni, hogy néhányan az előadók közül elmondják a mintának bevitt borokról a véleményüket. A hallgatóság meg nyel nagyokat aztán mire oda jut már régen elflejti mit is kell az adott borban keresni. Ez úgy lenne szép és követhető, hogy mindenki hozzáférne és magkostolhatná az adott nedüt. Csak halkan jegyzem meg, hogy vannak HUB-ok (hasonló csevegő csatornák) ahol idönként Hubtail-t rendeznek. Az addig számítógépen létező nickek megelevenednek testet öltenek. Lehet, hogy szakmai talit kellene tartani?