"Hadd mondják a szurkolók a magukét, hozzászoktam már az ilyen negatív véleményekhez. Bezzeg 25-30 évvel ezelőtt, amikor szinte egész Európát megelőztük a totális futball bevezetésével, akkor nem hordtak össze ilyeneket"
Egyszerűen nem értem, miért rontottak nekem az újpestiek? A lila majmozást természetesen nem gondoltam komolyan, de ha az anyám picsáját meg egyebeket emlegetnek, akkor mégiscsak reagálnom kell rá.
Elmagyaráznám röviden, miért írtam azt, hogy középszerű volt az 1983/84-es Újpest, és akkor remélem, hogy abbahagyjuk ezt a témát.
Részben azért volt középszerű, mert a bajnokság nagy részében a középmezőnyben szerepelt. 1983/84-ben szinte végig nagy fölénnyel a Honvéd vezetett, míg mögötte a Rába ETO és a Videoton verekedett az ezüstéremért. Nem vagyok benne teljesen biztos, de talán az őszi idényben a Tatabánya is elég jól nyomta. Jól ismerem az akkor Újpest csapatát, ami tele volt harminc körüli vagy afölötti futballistákkal (Szendrei, Törőcsik, Fekete, Kiss Sándor, Kovács J. Tóth J., Sarlós). Mellettük voltak fiatalok is, emlékezetem szerint az akkor nagy sztárnak számító Kardos, a később szívbetegség miatt visszavonult Kisznyér, a szinte ifikorú Kozma és a mindig szívósan küzdő Herédi neve ugrik be, meg persze Steidl Sándor. Mai szemmel nézve tényleg nem akármilyen névsor, de az akkori magyar bajnokságban egyáltalán nem számított kiemelkedőnek. Már csak azért sincs bajom velük, mert az összes meccsüket végigszurkoltam a tévé előtt (már amit közvetítettek, mert pl. az AEK Athén itthoni lesöprése nem volt képernyőn, és szerintem a kölni visszavágót sem adták). Hatalmas bravúr volt a Köln kiverése, és a hazai 2-0 után az Aberdeen elbúcsúztatása sem tűnt reménytelennek. Akkor szinte csüngtem a képernyőn, ma viszont meglepőnek tartom, hogy egy ilyen "öregnek" számító csapat hogy tudott ennyire felpörögni.
Egyébként ha valaki belegondol, az egy évvel később UEFA Kupa-döntőt játszó Videoton se volt az a hű, de nagyon nagy nevekkel felálló sztárgyülekezet. A Vidi '83-ban majdnem kiesett az NB1-ből, aztán jött két bronzérem az UEFA Kupa-meneteléssel, majd a '85-'86-os szezon, amikor hatodikok lettek, és mindössze huszonvalahány gólt rúgtak. Igazság szerint ez a Vidi is középszerű volt. És talán éppen ezért hihetetlen, hogy képesek voltak a fináléig menetelni. Akkoriban román, osztrák, jugoszláv vagy NDK-s csapatok is be-bejutottak nemzetközi kupadöntőkbe, de azok majdnem mind válogatottakkal teletűzdelt elitgárdák voltak. Nálunk igazság szerint a Honvédnak kellett volna fakítani. Ehelyett a "közepesek" írtak futballtörténelmet.
Amúgy pedig ha nem voltak középszerűek, akkor maestro Mezey György miért nem onnan válogatott, és miért a nemzetközi szinten rendre becsődölő kispestieket favorizálta?
Az átlagnál szerintem még így is jobban viselem, mikor a családom kiírtásáról és az életem tönkretételéről viccelődnek emberek napi jelleggel országszerte beleértve a médiákat is.
A hollandok továbbra is szarok: Robin van Persie mindkét félidőben betalált egyszer. A holland támadó 2011-ben már 10 találatnál jár a Premier League-ben, ami új ligarekord az év első két hónapjában szerzett gólokat tekintve – és még február felénél sem járunk... Robben is gyenge volt, Sneijder csak holnap este villoghat. Nem baj, nem ijedünk meg.
Én special Liechtenstein vitézségére gondoltam, mint példaképre, és ismét melegség árasztotta el szívemet a bátor, de szerény számú hősök csibészkedései miatt...
Már megsirattam. Nem elhagyott, hanem eladták - számunkra hátrányos feltételekkel - féláron. A nyári celebmennyegző utáni szirénhangok után, már fel is épült a gazdag külvárosi kacsalábon forgó, és többen kényelmesen hátradőltünk a fotelben... erre tessék. :-(