Keresés

Részletes keresés

Fleur de sel Creative Commons License 2023.04.19 0 0 99919

Itt mást is ír, bár nem tudom eldönteni, hogy ez mennyire hiteles.  Néha elég meredek hülyeségeket lehet olvasni a nosalty-n. :/

 

https://www.nosalty.hu/ajanlo/akkor-mi-helyzet-szodabikarbonaval

 

Alapjáraton a szódabikarbóna megakadályozza, hogy a sütés során a húsban található proteinek kilökjék a nedvességet, ezáltal biztosítja a zamatosabb, szaftosabb végeredményt. A miccs is emiatt olyan omlós, ruganyos és puha.

Előzmény: Fleur de sel (99918)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.04.19 0 0 99918

Lazítja a masszát.

Előzmény: Popenka (99917)
Popenka Creative Commons License 2023.04.19 0 0 99917

A miccs-hez (mititei) sok recept szódabikarbónát ír.

Miért kell bele?

Popenka Creative Commons License 2023.04.12 0 0 99916

Van annak, aki el nem issza. :)))

Kitchen Aid-hez is láttam most a youtube videók között, de ez ügyben tapasztalatom semmi.

Végül is a gép is tud lassan őrölni, van olyan, ez igaz.

Előzmény: beetee (99915)
beetee Creative Commons License 2023.04.12 0 0 99915

Nekem van a Bosch MUM-hoz őrlőmalom kiegészítőm.

kúpos acél őrlőfejet hajt. Amíg ki nem kapcsolom. Tehát tartósan. :)

Ha jól emlékszem mákhoz az 1-es környékére kell állítani. :)))

Előzmény: Sparherd (99908)
Popenka Creative Commons License 2023.04.12 0 0 99914

A következő se rossz. Kellő mennyiségű sör, bor, pálinka esetén a magyar ember találékony.

https://www.youtube.com/watch?v=agegVeupTQE

Egy akkus fúrógéppel és a kézi mákdarálóval végig lehet "betlehemezni" az egész falut, karácsonyi bejglisütés előtt.

 

(csak ugye még a virsli alapanyag daráláshoz is jeget adnak közben, ne menjen tönkre)

Előzmény: Popenka (99913)
Popenka Creative Commons License 2023.04.12 0 0 99913

Ezt a hülyeséget meg biztosan megtalálta már más is.

Az én fajta darálóm fúrógéppel hajtva. :(

Csak a lényeg veszett oda.

 

https://www.youtube.com/watch?v=vY0vw1XM1aU

 

Egyébként meg ebben van egy rugó. Annak a feszítettsége dönti el, hogy darál, vagy megakad. Nem kell rögtön szétszedni, a csaphoz szaladni elmosni, ha nehéz lenne tekerni. Ésszel.

dulci_nea Creative Commons License 2023.04.12 0 2 99912

Elektromos kávédaráló. Cukorral együtt teszem bele a mákot, akkor nem tapad annyira össze. Szépen elmorzsolja.

Előzmény: Sparherd (99908)
Popenka Creative Commons License 2023.04.12 0 0 99911

Én az alábbit használom. Anyósomtól örököltem. Öntöttvasnak kinéző kúpos belső. Hasonlót lehet kapni, kínait, de nem ugyanaz.

Nekem ezzel még gondom nem volt. Használt piacon talán még rá lehet lelni.

 

Előzmény: Sparherd (99908)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.04.12 0 0 99910

Pontosan ezért teljesen más az állaga egy bolti darált máknak és a hagyományos (kúpos) mákdarálóval őrölt máknak. Ez utóbbi klassz krémes-olajos - a bolti meg olyan száraz fűrészpor állagú.

 

 

Előzmény: homerx (99909)
homerx Creative Commons License 2023.04.12 0 0 99909

a kezi daralonak az az elonye, hogy az elmorzsolja a makszemeket, kiemelve a makolaj sajatossagat. a gepi daralo ilyet nem csinal.

Előzmény: Sparherd (99908)
Sparherd Creative Commons License 2023.04.12 0 0 99908

Ha tudsz olyan gépről, ami tartósan tud mákot darálni, érdeklődve várom az ajánlatot.

 

A kézi darálásnál is úgy emlékszem, állandó probléma volt, hogy túl száraz volt, egyre nehezebben lehetett darálni, rendszeresen szét kellett szedni, kitisztítani.

Előzmény: Popenka (99907)
Popenka Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99907

a kézi mákdarálónál nincs jobb

 

a gép esetleg túl gyorsan csinálja, melegszik, megéghet a mákolaj, nem olyan

Előzmény: Sparherd (99905)
Sparherd Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99906

Sőt, a fedőt bal kézzel fogd, hogy ne kelljen a jobb kezedből mindig letenni, ami benne van. ;)

Előzmény: Popenka (99901)
Sparherd Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99905

Vagyis nem igaz az, hogy a méz feloldja/lágyítja a mákot.

 

Ha már téma lett, hogyan a legkönnyebb darálni a mákot? Valamilyen kenőanyag?

Vagy marad a "nyers erő" alkalmazása és utána a kézi daráló alapos tisztogatása?

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99904

Ha csak látványelem, akkor maradhat egyben. Ha az ízét is érezni akarod és szeretnéd megemészteni, akkor érdemes megdarálni.

Előzmény: Sparherd (99902)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99903

Ha az ízét is érezni akarod, daráld meg.

Előzmény: Sparherd (99902)
Sparherd Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99902

Kövezzetek meg, de nem bírom megállni, hogy ne kérdezzem meg, igaz az, hogy igaz az, hogy a mákot nem kell megdarálni és megfőzni, hanem elég egyben belekeverni pl. mézbe és úgy "nyersen" is ehető?

A méz valóban felpuhítja, meglágyítja a mákot?

 

Összetalálkoztam egy fura alakkal, aki ilyenekkel traktált, nem tudtam eldönteni, hogy csak osztotta a bölcsességet, vagy valóban jókat mondott.

 

Azt tudom, hogy amikor a mákot nem darálják meg és csak sütemény tetejére szórva megsütik, akkor erősen igénybeveszi a fogakat, gyerekkoromban ezzeket "csikorgós sütiknek" hívtam.

Popenka Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99901

Ja, hogy úgy... értem. :)

Előzmény: nagypapi51 (99900)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99900

Figyelj a sorrendre! :)

Előzmény: Popenka (99899)
Popenka Creative Commons License 2023.04.11 0 1 99899

Fedőn keresztül még nem próbáltam beletenni a serpenyőbe.

:D

Előzmény: nagypapi51 (99897)
GPF Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99898

Köszi mindenkinek!

nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99897

A serpenyőhöz kitalálták a fedőt is... :)

Előzmény: Popenka (99896)
Popenka Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99896

Igen, de vigyázz, nagyon fröcsöghet a zsiradék, ha van.

Előzmény: GPF (99891)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99895

Mondjuk, nem tudom, hogy egy bóti fagyasztott gombakeverék mekkora darabokból áll,, de próbálkozni lehet.

Előzmény: homerx (99893)
beetee Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99894

én pl ha előveszek egy adag (én margarinos-doboznyi méretű dobozokba szoktam fagyasztani) gombát, az akár egyben is rögtön a serpenyőbe/lábosba dobom. Néha még annyi ideje, sincs, hogy annyira kiengedjen, hogy elváljanak egymástól a darabok. Azt az ételbe teszik.

Mondjuk szinte soha nem fagyasztok nyersen gombát. 

De a boltban árusított vargányával(ami nem előre hőkezelt) azzal is ugyanígy járnék el.

 

Jobb lesz az állaga. Ha a benne lévő víz szobahőmérsékleten olvad fel, akkor olyan "plötty" lesz.

homerx Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99893

igen. ne hagyd felolvadni, kiengedni, mert akkor egy lottyedt valamit kapsz. ha a Nagypapi fele eljarast koveted, akkor egy teljesen friss gombat fogsz kapni.

Előzmény: GPF (99891)
beetee Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99892

így van.

Előzmény: GPF (99891)
GPF Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99891

Tehát pl. a félig jeges gombát tűzforró serpenyőben próbáljam lepiritani?

 

Előzmény: nagypapi51 (99890)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99890

...nem tudom, hogy kell a fagyasztott gombát felhasználni...

Csak annyira engedd ki, hogy el tudd választani a darabokat egymástól,

onnantól frissként kezeld, ill. készítsd.

Előzmény: GPF (99889)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!