Nagyon jól hangzik, amiket írsz, és jó lehetett az a tanfolyás, és igen, ilyen formában biztos igazad van, hogy a nemzetközi konyha alapját adja. És szintén igen, a finom ízeket/fűszerezést szeretem... pizza-t, olasz tésztát, grillhúsokat, (medium) steak-et, dijoni mustárt, balzsamecetet, parmezánt, libamájat, kínai és főleg thai kajákat... huhh, egész éhes lettem.:-)
Akkor azért mégiscsak van sejtésed...igaza van brummadrának, mártások, gratin stb ügyben. A cukrászat nagy része is fr. találmány, torták, piskóták. Színhús, és creme brulee ügyben azonos az ízlésünk, de én semmilyen halat-csigát-kagylót-békát nem eszem meg, ezekből pedig bőségesen van Fr-oban. Mégsem maradtam éhen, sőt. Egyszer voltam egy elegáns síközpontban is, Avoriazban, ahol részt vettem egy főzőtanfolyamon (mondjuk inkább bemutatón) egy ott nagyon híres séfnél, nem emlékszem a nevére, de a kint élő barátaim elájultak, hogy egyáltalán eljutottam az ő "gastronomique" éttermébe. ő ma a lhíresebb az haute cuisine konyhából. szóval azt mondta az ürge, hogy az igazi krumplipüré fele arányú vajjal készül, mint a krumpli. Azt hiszem, a jó fr. konyha alapja az, hogy csak elsőrangú alapanyagokkal dolgoznak, nincs levespor, ételízesítő, margarin és egyebek. Az indiai v. kínai konyhához képest sokkal egyszerűbb és kevésbé összetett ízű, kevésbé fűszeres, talán ezért nem kelti fel a fantáziádat, de a legjobb és legfrisebb alapanyagokból ezek eszméletlenül jók tudnak lenni. Egy hétig voltunk ott, én olyan egyszerű ételeket ettem, mint rakott krumpli,m ami persze nem lángolt kolbásszal készült, volt hús nélküli is, sok meleg sajtos fogás volt, a desszertekről pedig annyit, hogy egyáltalán nem vagyok édessztájú, de ott minden főétkezéshez meg kelett kóstolnom vmi desszertet is. Bécsi cukrászatokon felnőve is azt mondom, soha életemben olyan elegáns és eszméletlen tortákat, creme brulee-t és más édességeket nem ettem, mint ott.
Igen, megnéztem, és úgy döntöttem a székek láttán, hogy ez nem nekünk való.:-) De azért köszönöm a tippet, lehet, hogy a kaja jó, de nekem olyan feszengős lenne a hely.
De közben el is dőlt, a kollégák javaslatai (Pomodoro, Fehér Bölény, Szilvakék Paradicsom, Mosselin) közül a legutolsó étlapja teljesen lenyűgözött, és az Ember amúgyis sörös.
A Lou-louban legalább két dolog közül választhattok: vagy belógtok a negydohányzórészen a szomszéd szájába, vagy a dohányosrészen mindig mögötted fog el húzni a nép a vécé és a konyha felé, szereptől függően. Mindenesetre az aranyozott műanyag székek "pompás"-ak.
És én is kérnék tippet, ha van valakinek. Egyévesek leszünk szombaton a barátommal, amúgyis minden 30-án elmegyün vacsorázni, de most aztán nagyon.:-)
Van tippetek hangulatos helyre (bp.-iek vagyunk), ahol jó a kaja is? Szívesen kipróbálnánk valami új helyet. Olyan Cactus Juice-szerű jó lenne, csak hát ott szombaton eszeveszett "kupi" van.
Úgy amúgy a Vista-café-t meg a Submarine-t (nem a szendvicsest, az éttermet) készültem volna legközelebb becélozni, de nem tudom, milyenek hangulatilag.
Persze, lehet, hogy igazad van. Szeretem a remoulade mártást is, a béarnaise-t meg pláne. Csak egyszerűen nem találkoztam még olyan francia főétellel, amire azt mondtam volna, hogy ahh, ide vele.:-)
A menüm egyébként a Soul Café-ból, egy konyhamagazinból illetve egy amerikai szakácskönyvből származott, de a gratin egyértelműen franciás, és én ugyan a többit sem tagadom, mert nem ismerem. (Bár olyan pistou-s receptet olvastam már, de csak az rémlik, hogy valami zöld trutyi, amit külön adnak egy tartalmasabb leveshez.)
Hali! Csak most tudok visszaolvasni, kösz a válaszokat. Vacsorára megyünk csak fel Pestre + fenn is alszunk. Párom a nehezebb kajákat bírja (valami jó kis sertéssült bacon-nel, vörösboros gombás raguval, stb., én imádom a különlegességeket, a tenger gümölcseit friss salival, stb. De nem az étel jellege fog dönteni, inkább a körülmények (elegáns, nem mindennapi, szép környezet, stb.). Otthon általában ha elmegyünk valahova, az western-típusú pizzéria (amit imádunk), vagy valami magyaros csárda, de most valami különlegesebb kéne :) de azért ne túl elegáns, mert az feszélyezne.
Egyébként nekem a karácsonyi fincsi menüd is határozottan franciás! A brokkolis-lazacos gratin dauphinois mindenképp. A soupe au pistou-d is (csak valószínű krémlevesnek csináltad, nem babos-húsos változatban). A lime pie pedig a tarte au citron egy változata is lehetett :))
Számodra mi a francia konyha? Mi az ami nem tetszik benne? Én ezzel a véleményeddel nem igazán tudok mit kezdeni, mert nem egészen értem :) Ugyanis annyira az alapja mindennek, hogy olyan, mintha valaki nem szeretné a... vizet. Az egész konyhaművészet (nemcsak az haute cuisine) alfája és omegája. A legváltozatosabb alapanyagokkal dolgozik (így lehetetlennek érzem, hogy úgy "amblokk" ne szeresse valaki), finoman fűszerez és elsősorban friss fűszernövényekkel, vajjal süt-párol, jóformán az összes mártást ők találták ki, a sajtokról, borokról nem beszélve...stb. Úgyhogy csak ámulok :)
Nemigen. Ugyan ettem már Franciao.-ban, de ez semmi emléket nem hagyott, mert négyéves koromig kisded minőségemben leledztem Párizsban, illetve felnőttként turistacsoport tagjaként voltam pár napot, ja meg egyszer egy hajóút során Marseille-ban.
Francia éttermekben ettem, itthon is, meg Németo.-ban is, illetve tömérdek szakácskönyv boldog tulajdonosa vagyok, amiből soha nem akartam volt egy francia ételt sem kipróbálni. És nem értem, mert a francia konyha híres, elismert konyha... nagyon örülnék tippnek, de hozzátenném, hogy csak színhúsokat eszem meg, és nem igazán szeretem a halat (, az alaszkai tőkehalat kivéve).
Ja, a créme brulée-t szeretem, az talán francia, de ne rakjanak bele narancshéjat.:-)
A Shiraz szerintem Budapest egyik legrosszabb etterme, sajnos ketszer is meg kellett latogatnom meghivasokbol kifolyolag. Izetlen, szaraz minden etel, sot, nem leszek szemermes: SZAR.
Érdekes, valahogy a francia konyha nekem idáig nem jött be, de lehet, hogy csak nem megfelelőeket / megfelelő helyen ettem. Mert pl. az idevágó olvasmányaim (Provence-ban élő ilyen-olyan nemzetiségűek, Miért nem híznak a francia nők?, Bocuse-szakácskönyv, stb.) közepette többször csurgott a nyálam.:-)
"Nálam meg pain d'épice (mi a zuza ez magyarul??) libamájjal." Ebből gondoltam, bocs. Nekem vannak ott élő, itt született barátaim és tényleg sokkal boldogabbak, mint mi, optimistábban látják a világot. de ami igazán érdekes, a gyerekeik, akik kint születtek, itt érzik jobban magukat és ide költöztek. Pedig volt itt betörés, autólopás, miegymás, ami otthon nem. A héten úgyis megkeres a kint élő barátnőm és megkérdezem tőle ezt a pain d'épice dolgot, bár nem egy nagy főzőzseni. Évente 2-3-szor jön haza (vissza?), és legutóbb töltött paprikával akarta meglepni a fr-fr barátait, mint magyar specialitás. az egész töltelék kifolyt neki a paprikából, panaszolta nekem. Kérdeztem, mennyi tojást tettél bele? Visszakérdezett: minek tettem volna bele tojást?
Ahogy leírtad a receptet, ez a mézes puszedli, máz nélkül. Köszi, lehet, hogy kipróbálom. Én másra gondoltam a leírásod alapján, inkább egy gyümölcskenyér állagú tésztára gy. nélkül, sok fűszerrel. Fr.o-ban élsz?
Rengeteg recept van, és többnyire csak pár kanál mézzel dolgoznak. Ezért a legmézesebbet választottam. 1dl tej, 200g erős illatú méz, 80g cukor, 2 tojássárga, kiskanál szódabika, 300g liszt, 2 kanál citromlé, mokkás fahéj, kevés vaj, só - Tej, méz, cukor kevergetve felmelegít. Tűzről le, tojássárga felverve hozzádolgoz, átszitált liszt szakaszosan belekevergetve, szódabikarbóna, citromlé, fahéj bele. Alaposan eldolgoz. Kivajazott cake formába sütőpapír. 50-60 percig 180C-os sütőben sütöget. Rácsra kiszed, 24 órát békénhagy. Utána folpackba tettem.
(Egyébként magyar ízlésnek furcsa a libamájas párosítás, úgyhogy nálunk is inkább a párolt gyümölccsel fogyott a máj, de a süti teához is finom) Franciáknál alaprecept. Csomó verziója van. pl. bundáskenyérszerűen (vajon, tejestojásba mártogatva) kisütik a pain d'épice-t és azt adják a libamájhoz mondjuk fügével.
Ezek szerint édes. Ehhez ettetek libamájat? A gingerbread sztem más, az az, ami nálunk a mézes puszedli. De sejtem, h. milyen lehet ez a fűszeres tészta, olyan morzsás, vajas piskóta, szegfűborssal, fahéjjal, szegfűszeggel, esetleg gyömbérrel is?
Sok konyhában jártam már, de egy hely volt, ahová beengedtem volna a Köjált: a Novotel konyhája (ha még ugyan így hívják), a BAH csomópontnál. Tisztaság mindenütt, a séf a tanulókról is leparancsolta a kötényt, ha ráfröcccsent vmi étel.