Keresés

Részletes keresés

comix1976 Creative Commons License 2012.08.04 0 0 41320

Tettye (Pécs) - Szatmáry György pécsi püspök reneszánsz palotájának romjai.

 

A törökök derviskolostornak használták.

 

Az EKF program kivitelezésekor sok problémát megélt romok végre fogadják a látogatókat. Nekem személy szerint a kilátóként használt rozsdás vastömb nem tetszik, szerintem nem oda való.

 

   

 

   

 

     

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

comix1976 Creative Commons License 2012.08.03 0 0 41319

Pécs - Jákovali Hasszán Pasa Dzsámija

 

 

     

 

     

 

     

 

     

Maszat-hegy Creative Commons License 2012.08.03 0 0 41318

Üdvözletem a topiklakóknak A Nyaralásomról. :)
Mely várakból?  


1.                                                        2.

              
                 

 

3.                                    4.                                    5.

 

                               

6.                                    7.

 

   Nem véletlen az utolsó pár! 

rablobaro Creative Commons License 2012.08.03 0 0 41317

Van, ismerem a szerkesztőt, az én képeimet szokta bemutatni.

Írni meg írok, ha lesz miről... :)

Előzmény: comix1976 (41312)
comix1976 Creative Commons License 2012.08.03 0 0 41316

Pécs - Székesegyház

 

   

 

     

 

     

 

   

 

     

 

     

comix1976 Creative Commons License 2012.08.03 0 0 41315

Pécs - Memi Pasa fürdője:

 

   

 

     

 

     

 

   

comix1976 Creative Commons License 2012.08.02 0 0 41314

Márévár a Kelet-Mecsek vidékének legismertebb vára, Pécs környéki nyaralásom egyik fő célpontja.

 

Története:

 

A vár keletkezésének idõpontját és építõjének nevét nem ismerjük, minden bizonnyal azonban a tatárjárás után épült, de elsõ említése csak az 1316-ban kelt oklevélben történik, amikor Károly Róbert király Bogár István mester részére kiadott adománylevelét átírja és megerõsíti annak birtokában, ekkor ,,Castrum Mare" alakban fordul elõ. Késõbb, 1347-ben a vele rokon máréi Gunyafiak, Domokos és István itteni részüket 50 márkáért Becsei Töttösnek és Vesszõsnek zálogosítják el. E két család 1358-ban egymás közt osztja fel a várat és annak tartozékait. A Gunyafiak 1393-ban visszaszerzik e zálogbirtokait, ami ellen bátmonostori Töttös László 1406-ban és 1407-ben tiltakozik.
Gunyafi Mihály e birtok felét 1432-ben a pécsi püspöknek zálogosítja el, de a következõ évben már közte és bátmonostori Töttös László között ítéletileg osztják fel a várat és uradalmát.
A máréi uradalom örökösödési szerzõdés alapján 1505 elõtt a Várady család tulajdonába került. Amikor Várady István a mohácsi csatában életét vesztette, Mihály nevû bátyja a várat erõszakkal elfoglalta, de Várady Istvánné parancsára Bakics Pál ostrommal visszavette.

 

 

     

 


Pécs elfoglalása után Máré vára is a török birtokába került, s 1545-ben a mohácsi szandzsákhoz csatolták.
Horvát Márk szigetvári várkapitánysága idején rác-törökök és magyarok lakták a várat, akiktõl 1561-ben Zrínyi Miklós foglalta el és adta vissza a Várady családnak.
A vár valószínûleg a XVI. században lõporrobbanás és tûzvész következtében pusztult el, mert a XVII. század végén kelt oklevelek már mint elhagyott romot említik a pécsi püspök birtokában.
A várat az Országos Mûemléki Felügyelõség az 1950-es évek végén feltárta és konzerválta. A régészeti munkákat G. Sándor Mária, a helyreállítás építészeti terveit Pusztai Ilona és H. Nándori Klára építészek (OMF) készítették.

(Forrás: varak.hu)

 

Fóris László gondnok nagyon kedves kalauznak bizonyult, és készséggel válaszolt a kérdéseimre.

 

            

 

- Sokan elvetik a római kori előzményét a várnak…Ne foglalkozzon vele fiatalember…Most a falak állagmegóvásánál és szigetelésénél a víz bekötéséhez szükséges aknát is kialakítottuk. Az alapozás aljára mentünk le, ez a gyilokjáró oldalán kisebb mélységű, míg a kapu irányában ez több mint 4 méter… És már mutatja is az aknát… A kapu tájolása is a római erődökre jellemző. Nos, ezt mindenki döntse el maga, mindenestre a válasz érdekesnek tűnt…

 

                           

 

 

A kiállítás kicsi, és picit bosszant is, hogy mit keres egy a Kelet-Mecsek állat faunáit bemutató kiállítás a várban, míg a leleteket meg Pécsen állítják ki. Maga a vártörténeti kiállítás pici és rendkívül szegényes.  A várudvar takaros, jól karbantartott… Víz és villany most nincs, de nemsokára lesz a várban.

 

     

 

     

 

              

 

A vártörténeti kiállítás bejárata mellett 56-os emléktáblára leszek figyelmes. Természetesen rögtön érdeklődök a történet felöl. Fóris gondnok szerint ez így történt: 56-os forradalom bukása után nem sokkal lezárták a nyugati határokat. A felkelők dél felé menekültek, hátrahagyva két ellenállót ,hogy

a várból ki-ki lőve elvonják a figyelmet. Magyar katona nem vállalta a vár ostromát, így ukrán katonák egy magyar vezetővel jutottak fel a várhoz, amelyet elkeseredett tűzharcban elfoglaltak. A két ellenállót kivégezték… 56  miatt sokáig a vár tabu volt, míg Aczél úr aztán megenyhült,  és a vár felújítását követően dorbézolót (is) csináltak belőle..

 

                            

 

Visszatérünk a jelenbe és mutatja nekem hogy a külső fal felújítva, megerősítve, 12 méter magas állványzatok álltak a várnál még két hete. Ötletek elképzelések vannak, de minden pénz kérdése.

 Jelenleg a pince rész nem látogatható, pont a napokban bezáratták  a gondnokkal, mivel az balesetveszélyes…Eddig nem volt az, de most hirtelen úgy találtatott... komolyabb indokot nem sikerült megtudnom.

 

     

 

 

Így hát, mint a Mátyás mesében, úgy távoztam Máré várából. Örültem is (hiszen egy kedves kalauzt kaptam), meg nem is.(hiszen a vár múzeum része gyér, több leletanyagot igényelne.)

comix1976 Creative Commons License 2012.08.02 0 0 41313

Remélem jól oldják meg a projektet, mindenki örömére...

Előzmény: Dzsity (41310)
comix1976 Creative Commons License 2012.08.02 0 0 41312

Nagyon jó volt a beszámoló, írhatnál többször is!

 

Megkérdezhetem, van valamilyen közöd a Gothic nevezetű oldalhoz?

Előzmény: rablobaro (41309)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2012.08.02 0 0 41311

Sziasztok! Szombat délután elrepülünk megnézni pár felvidéki várat, és a repülőn van még egy üres hely. Van kedve-lehetősége valakinek csatlakozni? Az útvonal Gödöllő - Balassagyarmat - Csábrág - Bozók - Koropna - Selmecbánya - Revistye - Barsberzence - Garamszentbenedek - Léva - Esztergom - Gödöllő. Másfél óra repülés, 24eFt.

 

A jó tanácsért is hálás lennék, ha valami fontosat kihagytunk volna. Saskő várán gondolkodunk még, de valahol meg kell húzni a határt...

 

Köszönöm!

 

 

Dzsity Creative Commons License 2012.08.02 0 0 41310

 

 

 Nagyszabású helyreállítás kezdődik Regéc Várában:

 

http://www.regec.hu/modules/news/article.php?storyid=399

 

 


rablobaro Creative Commons License 2012.08.02 0 0 41309

És ezzel el is érkeztem utolsó állomásunkhoz, Földvárhoz.

 

Ha jól emlékszem, valamikor tavaly Nagyon Várbarát kolléga már értekezett róla, én inkább csak azt írom le, mit találtam.

Ahhoz képest, hogy a városban, pontosabban a város szélén van, elszomorítóan gazdátlan, elhanyagolt, pedig lenne benne fantázia, s most, hogy RO Eu-tag és sorra pályáznak minden elképzelhető dologra, pénzt is lehetne szerezni. A falak omladoznak, az udvaron méteres a gaz, vannak olyan részek, amik talán meg sem élik a következő tavaszt.

 

   

 

   

 

   

 

Hát ennyi fért bele a két napba, amit erődítésekkel tölthettem.

A tervek szerint jövő nyáron csak egy hetet töltünk lent, de már megvan a haditerv: Medgyes és környéke, ott aztán van mit felfedezni...

 

 

 

 

 

 

rablobaro Creative Commons License 2012.08.02 0 0 41308

Apácán kíváncsi voltam az ottani vár egyetlen látható maradványára, az olaszbástyára, de annyira körbe van ültetve törökbúzával meg miegyébbel, no meg az idő is sürgetett, hogy csak messziről néztük meg...

 

    

 

Utunk Bölön, Háromszék egykori legnagyobb községe felé vezetett.

Bölön lakossága a XIX. század végén határozta el, hogy a régi, a földrengések által igencsak megrongált templom helyett újat épít. Szerencsére a vár bástyáit és falait nem érintette az építkezés.

Az én szememnek messziről kicsit szokatlan volt az évszázados védőfalak, bástyák, szuroköntők és lőrések és a bazilikaszerű templom látványa.

 

  

 

A bölöni vártemplom fala kívülről elég jó állapotban fennmaradt, szemet gyönyörködtetőek a felváltva sorakozó szuroköntők és lőrések, s ahogy néztem, a vártemplom (legalábbis egy része) külső világítást is kapott.

 

   

 

Ismét szerencsénk volt. Az első megszólított ember maga a lelkész volt, aki bár épp temetni indult, kb 12-13 éves fiárt bízta meg kalauzolásunkkal. Ilyen jópofa kölyköt is rég láttam: látszott rajta, hogy annyira magáénak érzi a templomot és a feladatot is, amivel apja megbízta, hogy csak na. Először az udvaron mentünk körbe, a kissrác mutogatott, magyarázott, élvezte ő is. Elmesélte, hogy édesapja kezdeményezésére azegykori "tömlöcöt", azaz a déli oldal tornyának belsejét nemrég elkezdték kiszabadítani a törmelék alól, s lám mit találtak:

 

 

Egyre jobban kezdtem élvezni Bölönt.

A srác kinyitotta a templomot, beindította nekünk az orgonát, kár, hogy nem nagyon tudtam vele mit kezdeni, csak nyomkodtam meg húzogattam az arra való részeit, egyre misztikusabb hangokat csalva elő a hangszerből. Aztán a gyerekkel felkapaszkodtam a templomtoronyba is, ahonnan ismételten jó kilátás nyílt mindenfelé.

 

   

 

A fiú északkeleti irányba mutatva azt mondta, hogy "annak idején" onnan lőtték ágyúval a vártemplomot. Hogy most a Báthori Gábor fejedelem ellen felkelt brassói szászok 1612-es ostromára, vagy esetleg az 1658-1662-es török-tatár pusztításokra gondolt, nem tudom, de nem is firtattam (ezekről - ha jól tudom - írásos emlék nem maradt fenn egyébként sem).

Mindenesetre fájó szívvel búcsúztam Bölön viharvert falaitól és a roppant helyes gyerektől, de várt ránk aznapi utolsó célpontunk, Földvár.

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: rablobaro (41307)
rablobaro Creative Commons License 2012.08.02 0 0 41307

Sziasztok!

Rövid kényszerű szünet után folytatnám/befejezném erdélyországi kiruccanásunkat.

 

Nagyajta vártemplomát szokás szerint először kívülről vizslattuk körbe.

Az erősséget tekintélyes, jól kivehető árok veszi körül.

 

 

A védőfal viharvert állapotban leledzik, a nyugati falon egyre foghíjasabb a fogsoros pártázat.

 

 

A kaputoronyhoz érve észrevettünk egy idős bácsit, aki drótszamarára felpattanva épp elfelé igyekezett. Utánarohantam, kiderült, hogy ő a harangozó, s bár épp távozni készült, szívesen beengedett minket (ennyi kedves és segítőkész lelkésszel, harangozóval, stb-vel még soha sehol nem találkoztam).

A templom rozoga, de a várudvar gondozott, az egyik olaszbástyát teljesen rendbehozták a védőfolyosó egy részének visszaépítésével, s bár még üres, a harangozó elmondása szerint helytörténeti kiállítást terveznek benne. Tudatta továbbá, hogy megnyertek valami pályázatot is, csak még a pénz nincs sehol.... De bíztató a dolog.

 

 

A másik olaszbástya (remélhetőleg csak egyelőre) az udvaron lekaszált fű + egyéb tárolója.

 

 

A harangozó bácsi volt kedves és beengedett minket a templomtoronyba is, ahonnan príma kilátás nyílt a kaputoronyra, a felújított básyára, a védőfalakra és magára a környékre is.

 

   

 

Mindent egybevetve: Nagyajta jó, Nagyajta szép, Nagyajta érdemes. :)

 

 

Nagyajtáról Bölön felé vettük az irányt, egy kis apácai kitérővel...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zsoltikapék Creative Commons License 2012.08.02 0 0 41306

Köszönöm a segitséget!

Ezek szerint él még a kisöreg(Berecz Laci bácsi) ő intézte a behajtási engedélyünket utólagosan!

Mert visszafelé is lekapcsolhattak volna! a telefonszáma megvan,csak nem tudtam mi van vele.

Üdv!

Előzmény: Nagyon Várbarát (41302)
Reventlow Creative Commons License 2012.08.02 0 0 41305

"Száz kérdés választ vár:
cipők, hajók mi végre jók? 
Király mitől király? 

Mért forr a víz, ha nap süt rá? 
Disznónak jár-e szárny? 
Munkára mostan nincs idő: 
száz kérdés választ vár!"

 

Alice Csodaországban

 

Kérdés - a százegyedik - mire való a fórum?

 

Előzmény: sjose (41298)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2012.08.02 0 0 41304

Szia! Látom, hogy a szöveged innen való:

 

http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Batonyterenye/pages/epitett_orokseg.htm

 

 

Az tény, hogy az Arany-hegytől északra lévő települést Rákóczibányának nevezik. Tehát nagy valószínűséggel birtokolt itt a Rákóczi-família. De sajnos semmi közelebbit nem tudok az Arany-hegyi várkastélyukról.

 

Bizakodjunk benne, hogy ha majd megjelenik a Nógrád megyei vártopográfia, szó lesz róla is benne.

Előzmény: becko8 (41296)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2012.08.02 0 0 41303

Elküldtem.

Előzmény: sjose (41295)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2012.08.02 0 0 41302

Szia! Tényleg elvesztél a Topikból, lesz is miről mesélned majd az aug. 20-i közös vártúránkon! :-)

 

Ami a murányi várhoz való autós feljutást illeti, ne kockáztass ismét. Most már a büntetés is euróban dukálna. Ezen a honlapon http://www.fsz.bme.hu/mtsz/utleiras/murany.htm

alul olvasni olyan telefonszámot, ahol magyarul lehet érdeklődni. Javaslom, próbáld meg ott.

Előzmény: zsoltikapék (41294)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2012.08.02 0 0 41301

Igen, valamely nyomós ok késztethette a megszálló törököt, hogy a régebbi {rombadőlt?} kővár helyett inkább a falu feletti magaslaton lévő plébániatemplomot alakítsa át bázisává.

 

                                           

 

A középkori Rékavárhoz hasonlóan a Pécs - Szekszárd közötti fontos hadi és kereskedelmi útvonalon megtalálható Pécsváradot sem tagolták be a végvárrendszerükbe. Arról tudjuk, hogy a visszavonuló magyar katonaság felrobbantotta. Az erődített kolostor fénykorában impozáns látványt mutatott.

 

                                               

Előzmény: comix1976 (41292)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.02 0 0 41300

Jogi szempontból tényleg nem egyszerű a helyzet, de a lényeg talán a cikk második felében olvasható, nem pedig a címben: tárgyalni kell a dologról. Mivel erre mindkét fél nyitott, így van remény egy jó megoldásra.  

Előzmény: vigi68 (41299)
vigi68 Creative Commons License 2012.08.02 0 0 41299

Atyaég és Jézusmária most segíts!

Őrültség lenne igent mondani Zelniknek

sjose Creative Commons License 2012.08.02 0 0 41298

Erik, ha ez ugyben kerdesed van szerintem a legjobb az lenne ha emailben esetleg telefonon megbeszelned. Nem biztos hogy erre a forum a legalkalmasabb.

Előzmény: Törölt nick (41297)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.01 0 0 41297

Köszönöm!

 

Még NV-nek tettem fel kérdésként, hogy az SzBK tagok ezúttal kaptak-e meghívót a munkára, ugyanis rajta és a két vezetőn kívül senkit sem láttam a fotókon.

 

A cikkben viszont ez szerepel: "A miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársaival, és az Egyesület önkénteseinek segítségével végeztük el, a kőműves munkákat megelőző régészeti feltárást."

 

Ezek szerint rosszul láttam és az egyesület többi tagja is részt vett a munkákban?

Előzmény: tomatas (41280)
becko8 Creative Commons License 2012.08.01 0 0 41296

Bátonyterenye-Kisterenye

Arany-hegy 
"Magyarország archeológiájának bölcsőjeként tartják számon a Maconkai-víztározóval szemközt, Kisterenye szélén elhelyezkedő szabályos sátor alakú hegykúpot...

...Az Aranyhegyen volt Rákóczi várkastélya is. A leírásokból és a helyszínen talált tégla és tetőcserép darabokból, régebben pedig zöld kályhacsempe töredékekből is erre lehet következtetni."

 

Milyen információk vannak erről az Aranyhegyen lévő /volt/ várkastélyról?

 

 

sjose Creative Commons License 2012.08.01 0 0 41295

Somlot es Husztot elkuldened nekem?

Előzmény: Nagyon Várbarát (41291)
zsoltikapék Creative Commons License 2012.08.01 0 0 41294

Szervusztok!

Először is bocsánat hogy nagyon el vagyok veszve a topikról,persze azért figyelemmel követem az eseményeket.

Kérdésem lenne hozzátok: lehetőségem lenne elcsavarogni Murány várához de mivel jó 10-éve jártam ott tanácsot kérnék. Esetleg autóval fel tudok e jutni a turistaszállóig? annak idején felmentünk de valahogy kidumáltuk a birságot utólag kaptunk engedélyt a belépéshez a természetvédelmi területre.

Vagyis ha valamelyikőtök járt arra mostanság esetleg tudna infókkal szolgálni azt nagyon megköszönném!

Üdv mindenkinek

vigi68 Creative Commons License 2012.08.01 0 0 41293
comix1976 Creative Commons License 2012.08.01 0 0 41292
Nem jártam Rékavárban. Pusztulásának körülményei nem tisztázottak. Lehet, hogy már a török előtt elpusztult, valamint a Szekszárd és Pécs közötti út szemmel tartására Schlossberg sokkal alkalmasabb lehetett... Persze ez csak feltételezés részemről.
Előzmény: Nagyon Várbarát (41290)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2012.08.01 0 0 41291

Megjelent a váras újság augusztusi száma!

 

 

Tartalomjegyzéke:

 

-- Vár a szőlők felett: Somló vára

-- A Balaton-felvidék a római korban

-- Villagazdaság a Balaton-partján

-- Keszthely - Fenékpuszta

-- A pannóniai Seuso-kincs

-- Tizenkét fénykép, tizenkét templom

-- Tények és hiedelmek a templomosokról Magyarországon

-- A nyomtalanul eltűnt Odescalchi-kastély

-- Csabrendek kúriái

-- Huszt vára a Rákóczi-szabadságharc idején

-- Veszprém vára

-- Egregy Árpád-kori temploma

-- A balatonszetgyörgyi Csillagvár

-- Martello tornyok Írországban

-- Kerékpártúra a Balatontól délre

-- Fotópályázat, médiaismertető, eseménytár, rejtvény

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!