Annyi megjegyzés, hogy nem 30%-ra esik vissza a fűtési költség 20 cm szigeteléssel, hanem a marketing szerint azért érdemes szigetelni, mert a födémen keresztül 25- 30% körül alakul az energiaveszteség.
Bár az eddig elfogyasztott fa is 18% kevesebb, mint a tavalyi mennyiséged és azért idén tartósan és különösen hideg idő volt az előző telekhez képest. Azaz tavaly sokkal több fád fogyott volna, ha olyan tél lett volna, mint idén.
Estét, bemásolom ide is, hátha valakinek hasznára válik :D
Tüzifa fogyás:
Tavaly: 7200 kg április 13-ig, 34,2kg-os napi átlag, +450kg a szezon végéig.
Idén: 5900 kg szintén a mai napig, 25,9kg-os napi átlag, ha az arány megmarad, akkor 370kg tüzifa fog még elfogyni.
Szárazabb a fa, és van 20cm gyapot a padláson.
7650 kg-ot írtam kb. 8 erdei m3-nek az előző szezonban, akkor ez a mostani 6270kg legyen 6-7 erdei?
Ugye több nehezítés is akadt, egyrészt a tél picit hidegebb volt mint tavaly, a fa mennyisége sem volt fix, 4-4 erdei biztos elfogyott ebben a két szezonban, mellé még a nem mérhető mennyiség - nem erdészet hozta, mint a 2*4 erdeit -.
Ráadásul, mivel idén még bele kell nyúlni a szeptemberben megkezdeni kívánt 10 erdeibe, így már az a kupac sem lesz fix mennyiség... kb. annyit saccolok szemre, mint amennyit a neten található táblázatokból tudni lehet - súly, fafaj, nedvességtartalom -.
Talán idén hadrendbe tudok állítani egy puffertartályt is, úgy meg borul a bili, mert most csak fél napokat ment a fűtés, mivel délelőtt senki sem volt aki pakolta volna a kazánt. Két éven belül ha minden jól megy, biztos kész lesz a falak szigetelése is, akkor megint borul a bili :D na de jobb is, mint ha 15 évig kísérleteznék, és biztosra tudnám mondani, mennyit is hoz a konyhára 20cm gyapot. Tudom, lehetne 30, de ennyire volt keret, és rohadt szenvedés lenne még 10cm-t felpakolni...
Így csak annyit tudok mondani, hogy szigetelni megéri :D kb. 4 év alatt térül meg, pontos számokra most nem emlékszem... de az biztos, hogy aki fával fűt, inkább szárítsa ki normálisan, mert önmagában a gyapot csalódást is okozhat, ha sokat várnak tőle. Én is jobb eredményre számítottam, de így sem rossz, főleg ha a homlokzati szigeteléssel még többet nyernék. Az hogy 30%-ra esik vissza a fűtési költség, rohadt marketing dumának hangzik... 8 erdei m3 -> 2,4 erdei m3, nem is álom, hanem egy vicc :D
Hőszigetelésből soha semmi nem elég :) de ha nem padlófűtés lesz, akkor a 30 centi szerintem (hunyorítva) már elfogadható érték.
Ha viszont a padló nem szobahőmérsékletű lesz, hanem melegebb (fűtött), akkor viszont a 30 centi szerintem is igen kevés.
"Megpróbáltam vésni, de azt csak valami ipari útbontó kalapáccsal lehetne :)"
A hőszigetelést nem csak függőlegesen lehet lefelé vezetni, lehet benne kiugrás, lehet ferde, sőt akár vízszintesen is folytatódhat. Az a lényeg, hogy a padló hője minél hosszabb utat tegyen meg, mire találkozik a külvilág fagyos leheletével. Rajzold le a csomópont keresztmetszetét és rajzold rá vastag piros vonallal a hő legrövidebb útját a padlóbeton és a külső mínusz sok fokos talajfelszín között (ahogy a hő megkerüli a hőszigetelést).
De az is lehet, hogy már létezik olyan cég is, amelyik nem-pofátlan áron szórja a ZÁRT CELLÁS hőszigetelő habot (vigyázz, mert megpróbálhatnak átverni, pl nettó árral vagy nyitott cellás habbal is). A falra rárakod az "olcsó" XPS habot amíg egyenes a beton, majd kihívsz egy ilyen céget és csináltatsz velük drága habbal még 30-40 centi "XPS-hosszabbítást" a rücskös betonfelületre.
Jól gondolom, hogy ez a háló átfordítás olyankor kell, amikor lefelé már végetér a szigetelés, és így alulról is ad egy kemény réteget.? Ha az EPS folytatódik vékonyabb XPS-el, akkor a kettő közé már nem kell átfordítás/aláhajtás, és simán összehálózható a felső vastagabb az alsó vékonyabbal? Vízorros élvédőt persze így is tennék.
A meleg levegő felfelé száll, a hideg meg lefelé. Ezek a légáramlatok tudnak hőt csempészni a lapok közötti keskeny résekben (is). Télen a ház fűti a hőszigetelő lapok réseiben lévő levegő belső oldalát, a külvilág pedig hűti a külsőt. A függőleges résekben akkor is kialakulhatnak ilyen hő-szállító légáramlatok, ha 2-3 mm vékonyak, a vízszintes réseknél meg talán még egy centi távolság se sokat számít :)
A garfitos hőszigetelést mivel érdemes síkba csiszolni ? A fémlapos lugatott csiszolóval , vagy a csiszolóhálós , vásznas csiszolóval ? A garfitos szigetelés anyaga szerintem jóval puhább , mint a sima eps lapok .
Vettem tavaly ősszel homlokzati hőszigetelő rendszert a házamra, de sajnos közbejött valami, így a tél előtt már nem sikerült megcsinálni. Nem is kezdtem bele...
A ragasztó egész télen fedett, de nem fagymentes helyen volt, fóliával letakarva. Most használtam el belőle egy zsákkal, és apró darabok voltak az egyik zsákban összeállva. Nem sok, és nem kőkemény darabok, hanem kézzel könnyen szétporlasztható darabok. A ragasztó megkötött, viszont 2 hét után is, ha megkapargatom akkor porzik, szemben azzal amit tavaly ősszel ragasztottam próbából, mert az kőkemény...
Mi a véleményetek, felhasználjam a ragasztót, vagy kuka? Van vagy 50 db zsák :]