Bizony már volt róla szó de itt megnézheted ha érdekel, a mezőgazdaságnál keresd, ott ez az első dolog 625Ft 1l. és 300 x-os hígitásban kell használni.
Teljesen veszélytelen, permetezés után bátran meg lehet enni azt amire, rá volt parmetezve.
Nálam is állandóan zuhog de sikerült azért 10 naponként EM-el permetezni, valószínüleg ennek köszönhetően nincs bajuk, május 7-én volt a jég ami teljesen megkopaszította némelyik töve, mára már látszik, hogy kihevertékA paprikák, és a padlizsán még mindig elég viharvert, sajnos azok nem regenerálódnak olyan gyorsan mint a pari. Persze a további esők sem használnak, és ez ahideg már csak hab a tortán. Szerencsétlen uborka ami nem kapott jeget, mert utána lett kiültetve, de ennek ellenére csak vegetál.
Ha már mankoceb akkor jobb választás a Dithanenál a Ridomil Gold MZ mert van mellette felszívódó komponens is. Én 10 napja meg tudtam permetezni vele egy esőmentes napon és már határozottan látszik az eredmény, az öreg alsó levelek foltosak, a tetején az újak gyönyörű zöld egészségesek.Most meg Ridomil Gold Plust kaptak, ami réz mellett felszívódó.
Próbaképpen beültettem néhány pari törzsébe rézdrót darabot, egyelőre nem látszik semmi különbség de majd meglátom mi lesz. Mindenesetre ártani eddig nem ártott nekik.
Mondjuk csak picit vigasztal, hogy nálad is dögvész van, de legalább annyit látok, hogy nem én szúrtam el...
Nálunk most is zuhog, és még így lesz az elkövetkezendő 2-3 napban. Sajnálom, hogy a tegnapi napot nem használtam ki permetezésre, akkor volt egyben kb. 20 esőmentes óránk.
Sziasztok "küzdők" :) Én is szenvedek az időjárás miatt, nálam is olyanok a levelek. Ezt a fajta betegséget nagyon régóta nem láttam, a hideg víz okozhatja, valamilyen levélfekély lehet. Gondban vagyok a permetezéssel is, biztosra kell menni, úgyhogy felszívódó szereket ajánlok, a jó öreg rézzel most nem megyünk sokra. Én komoly hezitálás után Mikál-t használtam, kb 6 órát bírta ki az időjárás, remélem valamennyi felszívódott belőle...a következő anyag valószínű Dithane lesz, vagy Orthocid. Igyekszem lemosó jelleggel permetezni és a levelek fonákjára is juttatni a szerből. Ez van, ez egy ilyen év. Sok sikert és kitartást! Frint
Most kerult kezembe egy ujsag amiben azt olvastam , ''SUGARDROP'' fantazia neven egy rendkivul edes .. mint az oszibarack szinte savmentes .paradicsomot allitottak elo, del Spanyolorszagban . Hogy mikor , arrol nincs szo.
Az a kerdesem talalkoztatok e mar vele.
Ha igen akkor mi a velemeny rola?
A neten keresgeltem utana ,de nem sok eredmennyel. Remelem hogy TI tobbet tudtok rola .
sajnos ez a ronda idojaras nagyon kedvez a paradicsom betegsegeknek,, en is harcolok vele, harmadnaponta permetezem hogy megorizzem ,, a mar regota kiultetett paradicsompalantakat, mar van rajta mogyoronyi -dionyi termes is ..
Nekem is a hideg esős időjárás után ilyen lett a paradicsomom, illetve a citromfám és a dipladeniám is. Olyan, mintha megcsípte volna a levelüket a hideg.
A multkori nagy esőzés előtt ültettem ki a pari palántákat. Rájuk szakadt az ég, és ráadásul hideg is volt. Utána barna foltosak lettek a levelek. Jelenleg csak a régi levelek foltosak, az új hajtások szépek, egészségesek. Lepermeteztem őket Ridomillal, remélem a további fertőzésektől ezáltal védettek lettek.
Szervusztok ,, paradicsom kedvelo vagyok en is . Szivesen olvaslak benneteket . Pl a lotetu gond .. az nalunk is van SOK ..
a mergezest nem szeretem ,, de ugy oldottam meg hogy a magam nevelte palantakat MINDENT !! ...
abban az edenyben --tejfolospoharban -- ultetem ki , ugy hogy egyszeruen levagom az aljat ott a gyokerek toretlenul tolakodnak ki a szabadfoldbe , a foldszine alatt halad a lotetu nekimegy a dobozfalanak es azt kikeruli...EZT igy csinalom evek ota es soha nincs elragott palantam ..
mindig sok bosszusagom volt a sok sok elragott palantak miatt.. de ez igy JOL mukodik.
Amit FERiBA irt a rezdrotos dugdosas ,, majd kiprobalom . )))
sok erdekes dolgot csinaltak a regi oregek ..es az is jo hogy ezeknek nagy resze at van mentve az utokornak .
Bocsi most látom, hogy nyitott kapuz döngetek, mindeki tudja, hogy rézről van szó.
De megosztok veletek egy másik itt kapott tanácsot, nekem jó volt.
Hát a helyszín az Szlovákia, konkrétan Csallóköz, Balázsfa község. Nem hiszem, hogy bármennyivel is különlegesebb lenne a hely mint bárhol másutt, de kitudja :-)
A titok... a nagy titok: mielőtt a palántákat beültetem a gödörbe a fölbe keverek egy kis (kb. egy evőkanálnyi) oltott mészport. Jól összekeveremmaj ebbe rakom a palántát, jól beáztatom, majd takarom. A paradicsom íze így lágyabb, "hiányzik" belőle az a pikáns, fanyar utóíz, amit mindnyájan ismerünk főleg az "gyorsan termelt paradicsomoknál" amikkel az üzletekben találkozhatunk. Ezt a "receptet" egy öreg bácsitól kaptam aki sajnos már nem él, de sokat tanultam tőle.
Sajnos nem tudom kitől másoltam ki elnézést kérek érte, ha olvassa.
A korán vetett/ültetett paradicsomom szépen felépült, sok nagy, 4-6 centis zöld volt, levert mindent a szél, ismered a székelyviccet;lássuk uram mire megyünk ketten?, lehet azt is kipróbálom...
Biztos vagyok benne, hogy nem hozol elhamarkodott ítéletet. (másfelől számos betegség nem érdeklődik a réz iránt...) Jut eszembe, a mikepércsi retket kitakartam, szépen megnőtt, nem lett kukacos. Diónyi volt, mikor kitakartam, következtessek-e valamire szerinted?