Nem keverjük, észrevettük. h. ua tulajok és nagyjából ua étlap stb. Mindkettőt kipróbáltuk, magam mindkét konyhát eredeti helyszínen is. Győzött India.
Köszi a tippet, sajnos fogalmam sincs, hol van ez, 1-2 mondatban tájékoztatnál? Étlapról is, de tökéletes, ha linket v. honlap címet adsz meg, örök hála (minden francia állandóan borozik).
A Kéhly nem jutott eszembe, de most, hogy mondod, köszi. A Spoont kifejezetten a látványért ajánlottam, de ettem én ott nagyon jót, szóval a párosítás OK. (A lányka férjhezmenetele persze kicsit túlzás, de gondolom szívesebben egyeznek bele a fiús szülők egy félig magyar házasságba akkor, ha itt jól érezték magukat, és személyesen is arról győződtek meg, h. nem balkániak a viszonyok.)
Én a (magyar) hot-doghoz szeretem, máshoz szintén nem használom. Viszont van egy amerikai szakácskönyvem, ami biztos nem teljesen autentikus, mivel Németo.-ban adták ki, de több nagyon finom dolgot is csináltam már belőle. Még juharsziruppal is....:-)
A thai kajákba is, és az olasz kajákba is helyben szerettem bele, olasz étterembe éppen ezért egy-két kivételtől eltekintve nem is megyek, és "pizzát" sem rendelek soha, mert az én elképzelésem nem egy száraz lepény.:-) Amire érthető (bár borzasztó), hogy ketchup-ot vagy akármit tesznek, mivel szörnyen nyögvenyelős. Én viszont a folyós, paradicsomízű paradicsomosat szeretem... szeretném...:-(
Thai kajákat leginkább magam készítek (Bangkok-ban vettem egy angolnyelvű szakácskönyvet), bár levest szoktam máshol is, imádom a kókuszos-citrusos ízesítést (is), olaszt meg egy pincér haveromnál az Olasz Tészták Házában . Az egyik volt tulaj Düsseldorf-ban volt fogorvos, és egy fogkezelésért cserébe megkapta a szomszéd olasz kajálda a receptjeit... nagyon finomak, és kifejezetten olcsó hely. A pizzájukat viszont a srác sem ajánlja, és igaza van, amúgyis hozatják valahonnan a tésztáját. Igazán nekem ízlő pizzát itthon évek óta nem ettem, étteremben legjobban a Rózsakert-ben levő olasz közelítette meg az én ízlésem szerintit, mélyhűtöttben meg a PLUS-ban kapható német gyártmányú, de az utóbbi valamiért egy ideje elb****ódott.:-( Kint Németo.-ban imádtam a Dr.Oetker-féléket, de azok itthon valamiért szarok.
De minden idők legjobb pizzáját Velencében ettem, kevéske költőpénzünkből a legolcsóbbat rendeltük, amin még sajt sem volt, csak a paradicsomszósz meg fokhagyma. Tán 26 éve volt...de sosem felejtem el. Meg azt sem, ahogy Frankfurtban (ott is éltünk gyerekkoromban) a szembenlevő olasz a szemünk előtt gyártotta a take-away pizzát, amit rednszeresen ettünk.
Bocs a szófosásért, de imádom a pizzát, és nagyon rühellem az itthon ezzel a névvel illetetteket... bár belátom, hogy hogyha embereknek ízlik, akkor oké, csak könyörgök, miért hívják pizzának....
A francia dologgal biztos szintén igazad van, de valahogy nemigen vágyom Franciao.-ba, bár Provence-ot meg kéne ejteni azért egyszer. Meg sosem ettem foie gras-t... így van a libamáj? Olyan kibáncsi lennék, hogy jobb, vagy rosszabb-e, mint a miénk.
én a kecsapot úgy, ahogy van ignorálom. az amerikai étel, ha nincs nyers formájában, felőlem ott is maradhat (a krumpli, paradicsom, paprika, csoki, kukorica, bab nagyon jó találmányok)
én össze is gyűjtöttem az éttermeket (a Himalaya-t nepali-nak tartom), van több is, amik indiai tulajdonosaival úgymond jóban vagyok, a Shalimar-éval pont nem, és az veszett drága, a többinél inkább.
eddig még a Kashmir vezet, de jó a Kama Sutra is, a Pandzsáb Tandoori-ban furcsa ételszínezéketet használnak, de ízre jók, indiai barátainkkal teszteltük:
Más. Most hívott a Fr-oban élő barátnőm, hogy a vőjelölt szülei is megérkeztek Bretagne-ból, és igazi magyar ételeket akarnak enni egy nem túl turistás helyen. Szóval a lányka férjhezmenetele a tét, kinek milyen ötlete van? inkább kisvendéglő, mint elegáns, de persze tiszta legyen a mellékhelyiség. Dohányzásról nincs fogalmam, nem ismerem őket, de mintha Fr.o-ban lehetne az éttermekben. Amennyire itt a topikban láttam, Bock bistro és Spoon ugrott be, ez utóbbinál a látvány sem elhanyagolandó, de holnap este mennek, nem hiszem, hogy látni lehet majd vmit.
Pont most írtam a hová ne menjünk vacsorázni topikba az indiai éttermekről, vki belinkelt két cikket is hsz-ként, ezeket is ajánlom figyelmedbe. Magam a Shalimart és a Himalayát kedvelem, de nem olcsók, kül. az előbbi. A szamósza nekem is kedvencem. Ki fogom próbálni a Nirvanát, de ha ma mész, ugyan írd már meg, milyenek a tapasztalataid, akkor is, ha ismerősödé (hátha nem olvassa a a topikot). A kecsapról írottakkal egyetértek, bár sült krumplit lehet néha belemártogatni, mondjuk egy évben kétszer. No de pizzára, pastára??!!
azt a J.Oliveres sorozatot én is nézem. sokat lehet belőle tanulni.
én indiai éttermeket fedezek fel, nincs tuti hely, ált. mindegyik drága, valahol lehet enni nagyon jót 8mondom ezt én, aki még nem volt indiában), de ugyanott lehet enni kifejezetten rosszat is.
legújabb felfedezettem a Nirvana (jókai-Zichy sarok), egy ismerősöm nyitotta pár hete, a többinél oclsóbb, bevezető áras. és lelkesen magyarázta, hogy ő vigyáz a kaja minőségére. még nem ettem, csak szamószát, de asszem pont ma kipróbálom.
a kecsapos lasagne-ba én is belefutottam már (Falafel, azóta nem járok oda még salátáért sem), kiköptem, és otthagytam. az olasz savanyú ízeket a húst is juharsziruppal fogyasztó amerikaiak kecsapszósz találmányával felszolgálni emberiség elleni bűntett.
Örök igazság, hogy mindent helyben kell kipróbálni. Sem az itteni kínai, sem a thai, sem az indiai nem közelíti meg az eredetit, ilyen rossz indiai ételeket, amiket itthon próbálgattam k. drágán, odakünn a legszegényebb ember se enne meg. a legegyszerűbb és legolcsóbb étel, a dahl (lencseleves v. főzelék) is olyan fgűszeres, jóízű, vagy a csapati, a lepénykenyér a szemed láttára készül az út mentén is, hogy nem tudsz rosszat enni, pedig csak fél dollárt költöttél egy ebédre. Ami az olasz éttermeket illeti, ajánlom szíves figyelmedbe a Spektrumon futott Olasz meló Jamie módra c. sorozatot, amiből lthatod, hogy minden régiónak megvannak a saját ételei és ételkészítési szokásai, hogy a legtriviálisabbat mondjam, a rizottót Rómától D-re már senki sem eszi meg. A nálunk lévő olasz éttermek nagy része egy europaizált átlag, sok esetben ketchuppal (!) készül a pastaszósz, hogy a pizzákról ne is beszéljünk. Vannak persze olasz tulajú helyek is, csak ezekbe menj, de még az sem feltétlenül garancia. Nagyjából ez a véleményem a Mo-i fr. vendéglőkről is.
a vista pocsék. (olyan szörnyű túlsütött, agyoncukrozott, geil mézes kacsamellett ettem ott egy hete hogy végérvényese edöntöttem, hoyg sohatöbbet nem eszem ott semmit)