Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.08.02 0 0 41300

Jogi szempontból tényleg nem egyszerű a helyzet, de a lényeg talán a cikk második felében olvasható, nem pedig a címben: tárgyalni kell a dologról. Mivel erre mindkét fél nyitott, így van remény egy jó megoldásra.  

Előzmény: vigi68 (41299)
vigi68 Creative Commons License 2012.08.02 0 0 41299

Atyaég és Jézusmária most segíts!

Őrültség lenne igent mondani Zelniknek

sjose Creative Commons License 2012.08.02 0 0 41298

Erik, ha ez ugyben kerdesed van szerintem a legjobb az lenne ha emailben esetleg telefonon megbeszelned. Nem biztos hogy erre a forum a legalkalmasabb.

Előzmény: Törölt nick (41297)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.01 0 0 41297

Köszönöm!

 

Még NV-nek tettem fel kérdésként, hogy az SzBK tagok ezúttal kaptak-e meghívót a munkára, ugyanis rajta és a két vezetőn kívül senkit sem láttam a fotókon.

 

A cikkben viszont ez szerepel: "A miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársaival, és az Egyesület önkénteseinek segítségével végeztük el, a kőműves munkákat megelőző régészeti feltárást."

 

Ezek szerint rosszul láttam és az egyesület többi tagja is részt vett a munkákban?

Előzmény: tomatas (41280)
becko8 Creative Commons License 2012.08.01 0 0 41296

Bátonyterenye-Kisterenye

Arany-hegy 
"Magyarország archeológiájának bölcsőjeként tartják számon a Maconkai-víztározóval szemközt, Kisterenye szélén elhelyezkedő szabályos sátor alakú hegykúpot...

...Az Aranyhegyen volt Rákóczi várkastélya is. A leírásokból és a helyszínen talált tégla és tetőcserép darabokból, régebben pedig zöld kályhacsempe töredékekből is erre lehet következtetni."

 

Milyen információk vannak erről az Aranyhegyen lévő /volt/ várkastélyról?

 

 

sjose Creative Commons License 2012.08.01 0 0 41295

Somlot es Husztot elkuldened nekem?

Előzmény: Nagyon Várbarát (41291)
zsoltikapék Creative Commons License 2012.08.01 0 0 41294

Szervusztok!

Először is bocsánat hogy nagyon el vagyok veszve a topikról,persze azért figyelemmel követem az eseményeket.

Kérdésem lenne hozzátok: lehetőségem lenne elcsavarogni Murány várához de mivel jó 10-éve jártam ott tanácsot kérnék. Esetleg autóval fel tudok e jutni a turistaszállóig? annak idején felmentünk de valahogy kidumáltuk a birságot utólag kaptunk engedélyt a belépéshez a természetvédelmi területre.

Vagyis ha valamelyikőtök járt arra mostanság esetleg tudna infókkal szolgálni azt nagyon megköszönném!

Üdv mindenkinek

vigi68 Creative Commons License 2012.08.01 0 0 41293
comix1976 Creative Commons License 2012.08.01 0 0 41292
Nem jártam Rékavárban. Pusztulásának körülményei nem tisztázottak. Lehet, hogy már a török előtt elpusztult, valamint a Szekszárd és Pécs közötti út szemmel tartására Schlossberg sokkal alkalmasabb lehetett... Persze ez csak feltételezés részemről.
Előzmény: Nagyon Várbarát (41290)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2012.08.01 0 0 41291

Megjelent a váras újság augusztusi száma!

 

 

Tartalomjegyzéke:

 

-- Vár a szőlők felett: Somló vára

-- A Balaton-felvidék a római korban

-- Villagazdaság a Balaton-partján

-- Keszthely - Fenékpuszta

-- A pannóniai Seuso-kincs

-- Tizenkét fénykép, tizenkét templom

-- Tények és hiedelmek a templomosokról Magyarországon

-- A nyomtalanul eltűnt Odescalchi-kastély

-- Csabrendek kúriái

-- Huszt vára a Rákóczi-szabadságharc idején

-- Veszprém vára

-- Egregy Árpád-kori temploma

-- A balatonszetgyörgyi Csillagvár

-- Martello tornyok Írországban

-- Kerékpártúra a Balatontól délre

-- Fotópályázat, médiaismertető, eseménytár, rejtvény

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2012.08.01 0 0 41290

A Mecseknádashoz közeli Rékavárban nem jártál? Kíváncsi vagyok, szerinted miért nem használták a törökök azt bázisul?

Előzmény: comix1976 (41288)
comix1976 Creative Commons License 2012.08.01 0 0 41289

Szerencsés véletlen volt, és kellett hozzá a gondnok jóindulata is! Igen ki kell böjtölni, bízzunk benne, hogy megéri!

 

A kivitelező jelenléte és terepszemléje bizalomra adhat okot. Az udvaron ideilenes védőtető alatt levő falszakaszok konzerválása is remélem tervbe van véve. A gazdasági épületből egy igen jó helytörténeti múzeumot lehetne fabrikálni.

 

A külső falak (Ny-i és É-i) ezt magad is láthattad májusban viszonylag jó állapotúak.

Előzmény: Nagyon Várbarát (41287)
comix1976 Creative Commons License 2012.08.01 0 0 41288

Mecseknádasd-Schlossberg esetében sajnos csak az alafalak állnak, egy magasabb falrészlet kivételével, ahol az ablaknyílás is megmaradt. A falak szépen konzerváltak. A kerítés nagy valószínűség szerint az egykori palánk nyomvonalán halad.

 

Néhány kép kiegészítésül.:

 

Alaprajz magyarázattal:

 

 

Szatanek József rekonstrukciós rajza:

 

 

Légifotó Cívertan-tól:

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (41286)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2012.08.01 0 0 41287

Szászvárral nagy mázlid volt, szentigaz! Jókor voltál, jó helyen.

 

Ha sikerülne mindezen középkori részleteket feltárni és a nagyközönségnek bemutatni, csinos kis ékszerdobozzal bővülne a település. Csak hát ezt ki kell böjtölni...

Előzmény: comix1976 (41285)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2012.08.01 0 0 41286

Elöljáróban annyit, hogy elgondolkoztatónak tartom, miszerint a török megszállók a jobbágyfalu feletti templomot erődítették meg és nem a községtől nyugati irányban a hegyek között emelkedő kora középkori eredetű Rékavárat. Az valószínűleg a XVI. századra annyira romossá válhatott, hogy nem tartották érdemesnek kijavítatni az alávetett gyaurokkal.

 

A mecseknádasdi Schlossberg török hódoltságkori életéről árnyaltabbá válik a kép, ha végignézzük, mit írt róla Hegyi Klára történész?

 

 

Két momentumra hívnám fel a figyelmet:

 

1 -- A török palánkvárban mecsetet rendeztek be, annak hivatalos személyzetével. Nagyon valószínűleg a keresztény templomot formálták át, hogy az iszlám vallás hítélete szerint használhassák.

 

2 -- A török listák szerint topcsik {tüzérek} is strázsáltak falain. De tüzér ágyú nélkül? Jómagam valószínűsíteném, hogy akadtak komolyabb tűzfegyverek is a mecseknádasdi palánkban, ami a szandzsákszékhelyt, Pécset oltalmazó kisebb-nagyobb erődítmények egyikét jelentette a hüdoltság korában. 

 

 

Mivel még nem jártam itt, kérdeznék is.

 

Az 1. fotódon lévő "kerítés" a török palánkfal imitációja lenne?

Előzmény: comix1976 (41281)
comix1976 Creative Commons License 2012.07.31 0 0 41285

Szászvár

 

Szászvár az utóbbi időszakban a számomra a misztikus várrá avanzsált. Körbe lehet sétálni ,megfotózni a külső falakat és ennyi.  Ahogy olvastam, szinte lehetetlen bejutni. Számomra is így indult ez a történet. Ám amikor a Déli fal mentén kijutottam a templom oldalán a Vár utcába, (mellyel párhuzamosan fut  a nyugati külső fal) azt vettem észre, hogy a várat elzáró kerítés ajtaja nyitva van.

 

     

 

 

     

 

Nosza, hirtelen elhatározástól hajtva bependerültem, és hirtelen belebotlottam az ott türlemesen várakozó gondnokba. – Nézze, tudom, hogy nem látogatható az épület, de nem engedné meg hogy az udvaron körbefotózzak? Várbarát vagyok és nagy örömömre szolgálna ha megengedné, hiszen ez a vár szinte el van zárva a műemlék kedvelők elöl! És megengedte a kedves gondnok, sőt körbekísért az udvaron készségesen válaszolva kérdéseimre. Maga a terület az MNV tulajdonában és kezelésében van, de a pályázati pénzből történő felújítást követően az önkormányzat kezelésébe adnák át az épületet. A tervek szerint közösségi házat és múzeumot kívánnak létesíteni a restaurált falak között.

Közben megjött a kivitelező, akire gondnokunk várakozott, így az udvaron maradva körbejártam az épületet. Kívánom hogy a többször félbeszakadt felújítási munkálatok folytatódjanak és mindenki örömére, be is fejeződjenek! Köszönöm Valke Ernő gondnok kedvességét, hogy az udvarra történő bejutásom megengedte!

 

 

                         

 

 

     

 

       

 

 

           

 

 

      

 

    

 

 

 

 

A vár története:

A vár első ismert irásos feltünése 1439-ből származik, "castrum Zaaz" -ként emlegeti egy oklevél, ekkor már Albeni Henrik pécsi püspök birtokközpontja. De vajon kik és mikor építették?

Erre a fogas kérdésre sem az írott forrásaink, sem pedig a régészeti feltárás nem adott megnyugtató választ. A korábbi szakirodalom úgy látta egy 1235-re keltezett- valójában hamis- oklevélre alapozva, hogy Burgundiai Bertalan pécsi püspök (1219-51) építette. Ha az említett okiratot tüzetesen megvizsgáljuk kiderül, hogy ez nem lehetett. A határjáró része a XIII. század közepi állapotokat rajzolja elénk. Ekkor az "Egrek" patak (napjainkban a "Völgységi) középen kb. 100-150 méterre fut a határvonal, amely meg sem említi a várat. Egy szintén Árpád-kori, de kétségtelen hitelességű oklevél szerint, 1276 elött ezt a vidéket a Kórógyi család birtokolta, amely ez évben veszi meg a vele szomszédos koromszói kolostor területét is. Azt feltételezzük, hogy ezután kezdett a család a várépítésbe, az is elképzelhető, hogy e familia később pécsi püspökké lett tagja Kórógyi László (1314-45), emelteti e falakat.

 

                      

Amint az időben előre haladunk, a múltbéli valóság kontúrja egyre élesednek, így a feltevéseink száma is csökken. A XV. század folyamán e vér a mindenkori püspök itteni 7-10 falura kiterjedő birtokközpontjaként merül fel a forrásainkban. Szász már ekkor mezővárosként szerepel, ahol szombatonként tartották a hati vásárokat. 1543-ban Ahmed pasa hadoszlopa elfoglalja a várat. A környező falvak igazgatási központja, vagyis nahie lesz belőle. A hadászati szempontból ugyan nem túl jelentős várat a török megerősíti, a külső hengeres bástyák ekkor készülnek. A várban állandó őrség állomásozik. 1603-ban a keresztény csapatok felgyújtják, majd 1664-ben Zrínyi katonái is hasonlóképpen bánnak el vele. Az 1660-as években a hódoltsági területre betörő keresztény csapatok többször felperzselték a várat, 1680-ban pedig felrobbantották.
A vár régészeti kutatása az 1980-as évek elején indult meg, Dr. Sándor Mária és Dr. Gerő Győző régészek vezetésével.

 

 Gerő Győző beszámolója a 2000-es évek elejéről:

 

      

 

 


A volt parókia pincéje , vár egykori földszintje jelentős maradványokat őriz. A téglalap alaprajzú épülethez a nyugati oldalon egy torony csatlakozik, az egykori középkori helységeknek ma barokk boltozatai vannak. A várban folyó ásatások során a nyugati toronyhoz csatlakozó gótikus zárt erkély került elő, és ugyan ezen szakaszon gótikus helyiségsorra és várfalrészletekre bukkantak a feltárók. A volt plébánia nyugati homlokzatán két nagyméretű keresztosztásos gótikus ablaknyílás maradványai kerültek elő az első és a második emeleten is. Az eredeti helyükön megmaradt építészei tagozatok, ülőfülkés kőkeretes kapu, címeres kályhacsempék, reneszánsz ablak töredékek mind-mind az építmény későközépkori reprezentatív kivitelezéséről vallanak. Teljes egészében megvan az eredeti kövezett udvar, ahol két kút is előkerült. Kiderült az is, hogy a várhoz csatlakozott egy L-alakban hozzáépített, pillérsoros épületszárny is, a bejáratának pedig a Zsigmond korban, a budai vár kaputornyaihoz hasonló torony szolgált.

 

 

 

comix1976 Creative Commons License 2012.07.31 0 0 41284

Ezért is jó a fórum, hogy van lehetőség kiegészíteni a látottakat, esetlegesen korrigálni azokat. Döbbenetemre egyébként az információ mellett tartalmaz egy-két helyesírási hibát is. Az információs tábláknál pedig elvár(hat)nánk egyfajta lektorálást is.

Előzmény: tomatas (41283)
tomatas Creative Commons License 2012.07.31 0 0 41283

Ha szabad így fogalmaznom, ez apró baki a Bakonyújvárnál található ismertető táblához képest, ahol Boldogkő várának képe található. :) Sajnos sokan nem is veszik észre ezt hibát.

Előzmény: comix1976 (41282)
comix1976 Creative Commons License 2012.07.31 0 0 41282

Egy apró korrekciót szerenék fűzni az előző posztomhoz:

 

"Monostori" Csupor Miklós, helyesen Monoszlói  Csupor Miklós. Az információs táblán helytelenül szerepel, én pedig onnan (is) vettem át az adatokat. Úgy tisztességes, ha korrigálom, az információt.

Köszönet Szatanek Jószefnek érte, hogy figyelmeztetett!

 

comix1976 Creative Commons License 2012.07.31 0 0 41281

Mecseknádasd - Schlossberg

 

Megközelítése rendkívül egyszerű autóval is lehetséges. Mecseknádasdra érve közvetlenül az út mellett bal kézre egy kis tábla hirdeti a műemléket. Egy keskeny aszfaltozott út visz fel a romokhoz. Hangulatos kiránduló és pihenőhely, a romok környezete ápolt rendszeresen karbantartott. A csendet csak a romokat belakó gyíkkolónia neszezése töri meg néha-néha…

 

 

Története:

 

Nádasd legkorábbi említése 1235-ből II. Endre Mázáról szóló adományleveléből ismert.

A XV. században a Kórógyi, majd a Maróti család birtoka volt, 1473-tól Monostori Csupor Miklós tulajdona. 1543-ban Pécs eleste után Nádasd is török kézre kerül. Egy 1554-ből származó török összeírás szerint Nádasd településen Felsőnádasd, Alsónádasd és Kisnádasd településeket különböztet meg. A török korban a templomot várrá alakítják át, melyet Evlia Cselebi török utazó korabeli leírásából ismerünk:

„Egy földhalom mandula alakú, kettős kerítésű palánka erős fallal… A várban templomból átalakított Szulejmán dzsámi és negyven deszkatetejű ház van…” A török kiűzése után a romok még sokáig látszottak, amint arról az újkori leírások is beszámolnak.

A falu fölé emelkedő, magas domb peremén fekszik az erősség. Eredetileg egy XIV. századi, háromhajós templom volt, melynek nyugati homlokzata elé még ugyanabban a században egy önálló tornyot építettek. Amikor a törökök megszállták a települést, ebből a templomból építették ki a várukat. A főhajót és a mellékhajót elválasztó pillérek vonalában emelt fallal három szakaszra osztották a hosszházat, sőt a déli mellékhajó alá még boltozott pincéket is ástak. A templom körítő falának keleti oldalán előkerült egy kisebb torony maradványa is, mely valószínűleg a kaput védte. A déli oldalon a körítő fal nyomvonalának folytatásában palánkfalra utaló cölöplyukakat is feltártak A török vár őrsége 1618-1619. évben 46 fő volt, de ágyút az összeírók egyet sem találtak a várban.
/Tolnai Gergely/

A templom és az erődítés feltárását 1973 és 1980 között G. Sándor Mária és Gerő Győző régészek végezték el.  Az ásatás során felszínre került a többször átépített plébániatemplom, valamint a templom körüli kerítőfal. Jelenleg a késő gótikus templom maradványai láthatóak a török kori átépítések nyomaival. A korábbi épületek a föld alatt rejtőznek.

 

(A képanyag megegyzik a Magyarország várai című facebook oldalra feltöltött albumom képanyagával.)

 

    

 

    

 

   

 

   

 

   

 

 

tomatas Creative Commons License 2012.07.31 0 0 41280

Állagvédelem lesz ismét, bár itt fő cél most a veszélyelhárítás. A terület is le lett zárva.

A két kép nem ugyanazt ábrázolja, de természetesen - mivel egy falszakaszt védünk csak - ugyanaz a falszakasz.

Előzmény: Törölt nick (41263)
mizomedve Creative Commons License 2012.07.31 0 0 41279

Várbarát!
Ezer köszönet a részletes válaszért!

Előzmény: Nagyon Várbarát (41250)
comix1976 Creative Commons License 2012.07.31 0 0 41278

Örülök, és természetesen mielőbb bemutatok mindent, ahogyan én láttam a túránkon (nyaralásunkon).

 

A két hetes intervallumot sajnos nem tudom vállalni, mert időközben egy kedves fórumtárssal újabb túrának

 

indulunk Dél Zemplén és a Vihorlát környékére, valamint addig is akadnak váras események, amelyek beszámoló

 

érettek...

 

Én inkább arra tennék ígéretet, hogy ez elkövetkezendő hetek folyamán időbeni lehetőségeimhez mérten

 

igyekszem beszámolni az általam tapasztalt eseményekről.

 

Ha te időközben szintén beszámolsz, nem baj, annál színesebb pörgősebb a topik... A nagy öröm az lenne, ha

 

egy mindenki által ismert várral kapcsolatos szimultán posztsorozat alakulna ki a fórumtagok között...Az lenne

 

az igazán jó móka!

 

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (41275)
comix1976 Creative Commons License 2012.07.31 0 0 41277

Sajnos, idő hiányábában a Jakab-hegy kimaradt... Jó lett volna, de azt hiszem a nyaralás alatt

 

a váraim és a család között elmentem az ésszerű lehetőségek határáig.

 

Amit nagyon sajnálok, hogy Orfű után pihenőre fogták, és nem tartottak velünk a Kantavárhoz!

 

Pedig Enikőnek szerintem tetszett volna!

 

Majd legközelebb, így nekünk is lesz miért visszamenni :)

Előzmény: vigi68 (41272)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2012.07.31 0 0 41276

Friss hírek a bükkszentléleki pálos kolostorról:

 

Befejeződött a szentléleki pálos kolostor régészeti kutatása

A Bükk mélyén megbúvó, a középkori forrásokban dédesinek nevezett pálos kolostor, ma is magas falakkal bíró temploma az utóbbi években balesetveszélyesen meggyengült. A diadalív műemléki konzerválása nem tűr további halasztást. Erre a feladatra szerveződött társadalmi és szakmai összefogás (részletesen lásd a http://www.koh7.hu/szentlelek/ honlapon) kezdeményezte a templom megerősítése mellett a kolostornégyszög kutatását is.

Június végén befejeződött a szentléleki kolostor feltárása. Az ásatások során felszínre bukkantak az egykori kolostornégyszög alapfalai, melyek jórészt derékmagassági, néhol azonban csupán térdig érnek. A szövevényes romok kiásása során több építési periódust különíthettünk el, sőt megtaláltuk a szentléleki pálosok elődjének számító remeteközösség Árpád-kori épületét is. Ezt, a később szerzetesrenddé szerveződött pálos barátok az Anjou-kor elején, majd később a 15. század végén átépítették, illetve kibővítették – erről az egymás fedő rétegsorok sokasága tanúskodik.
A feltárt épületrészek mellett egy nyírfából ácsolt keresztet állítottunk, hogy hirdethesse az egykori klastromot.
A falak részletes dokumentálását követően megkezdődött azok műemléki konzerválása, mely várhatóan a rossz idő beálltáig eltart.


Szörényi Gábor András
régész-osztályvezető

 

A hír forrása ahol a képek is megtekinthetőek:

 

http://www.hermuz.hu/regeszet/hireink.html

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2012.07.31 0 0 41275

Ezek szerint Szászvárnál nagyobb szerencséd volt, mint az egész Castrum Bene Egyesület illusztris társaságának, akiket zárt kapu várt. 

 

Szívből örülök, hogy kijavították Márévár omlását. De ugyanakkor jó lenne megtisztítani a vár környékét a növényzettől, mert szinte fotózhatatlanul lbújik meg a dzsungelben.

 

Kíváncsian várom a vártúrád részleteit. Van rá 2 heted, mert utána én is beindulok!  :-)

Előzmény: comix1976 (41271)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2012.07.31 0 0 41274

                 archív:

Előzmény: gotha229 (41270)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2012.07.31 0 0 41273

original pictures:

Előzmény: gotha229 (41268)
vigi68 Creative Commons License 2012.07.31 0 0 41272

...ezek szerint lesz még miért visszamenni :)
Jakab-hegy kimaradt?

Előzmény: comix1976 (41271)
comix1976 Creative Commons License 2012.07.30 0 0 41271

Sziasztok!

 

Hazaérkeztem 4 napos pécsi és Pécs környéki műemlékeket érintő túrámról. Most azok a műemlékek kerültek sorra, amelyek 3 évvel ezelőtti túrámból kimaradtak…

 

-          Mecseknádasd  Schlossberg

        

-          Szászvár.  Sikerült az udvarra bejutnom a gondnok engedélyével, majd miután „körbefényképezkedtem” , megtudtam, hogy a várat pályázati pénzből hamarosan felújítják…

Múzeumot és közösségi házat akarnak belőle csinálni. Valke Ernő gondnokot pont azért találtam ott véletlenül, mert épp egy kivitelezőt várt!

 

-          Magyaregregy Márévár. Fóris László gondnok egyedi kalauza mellett érdekes részleteket tudtam meg a várról, új hír hogy az NV által a Castrum Bene rendezvényen tapasztalt külső fal kiromlást 2 hete kijavították, a falszakasz állagmegóvása megtörtént…

 

-          Pécs .  Memi Pasa fürdője, Tettyei romok, Székesegyház, Jákováli Hasszán Pasa dzsámija…

 

-          A várbarátság és a közös beszélgetésekkel teljes túraélmények jegyében meglátogattam a Kantavárat Szatanek József társaságában. Értő kalauza élménnyé varázsolta a túrát. Köszönet érte!

 

-          Dombóvár: Szigeterdő és Dombó Pál Vára.

 

-          Döbrököz vár

 

Beszámoló hamarosan…

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!