Köszönöm a válaszodat. Nagyon sokat segített. De ez a koszovói határátlépés útlevéllel még mindig él? Konzuli szolgálat szerint:
"Abban az esetben, ha az utazó Koszovóból más ország területére útlevéllel lép be és visszafelé Koszovón keresztül Szerbia felé akarja elhagyni az országot, a szerb hatóságok nem engedélyezik a belépést Szerbiába, mivel a koszovói határt nem ismerik el. Ebben az esetben az utazó egy harmadik országon keresztül - pl. Macedónia tud belépni Szerbiába, vagy javasoljuk a személyi igazolvány használatát a határátlépéshez".
Ha ez a leggyorsabb útvonal akkor miért nem használja senki? Eddig én sem mentem arra csak már kíváncsi vagyok rá hogy gyorsabb-e? Szombaton indulok ismét a Piva kanyonon keresztül, Durresbe. 2 hétre. De 26. án és 27 én Theth felé, a hágón szállunk meg a Nopcsa emlékhelynél.
Röszkétől a Macedón határig összesen 17Eu /5+7+5elosztásban.
Macedóniában hogyha Görögországon át menetek Sarandába akkor 3x1Eu és egyszer 1,5Eu a pálya díj.
Görögben a Macedón határtól Igoumenitsaig 1.2+2,1+2,1+2,4+1,2+1,8Eu.
Mi Sarandában 3 étteremben voltunk, kissé távolabb a kikötőtől , nagyon finomakat ettünk. Minél beljebb vagy a központhoz annál drágábbak az árak.
Kimondottan halas-tengeri herkentyűs étterem a Taverna Peshkatari2 a Rruga Idriz Alidhina utcán van , ettől vagy száz méterre a Spar mellett van a Taverna Kapiteni. A Taverna Laberiaban finom bárány sült van.
Nem kell meg ijedni hogy külsőleg nem csili-vili és kis méretű egy étterem, mindenhol nagyon kedvesek a vendégekkel. Mi 10-en voltunk,senki nem kapott gyomor rontást, igaz Rakival sokat "fertőtlenítettük" magunkat.
Sziasztok! Ha autóval megyünk Albániába miért kell olyan nagyot kerülni? A Google terkép azt javasolja hogy menjünk le Tessalonikiig és onnan vissza!???
Hát még én hogy örültem! Végül volt alkalmam találkozni is az albánnal, aki leadta a rendőrségen. Voltak nyelvi nehézségek - épp nem volt a közelben alkalmas tolmács - de egy sör mellett annyit sikerült megbeszélni, hogy olyan helyen találta meg, ahol nem is jártam aznap este.
Ma áttesszük a székhelyünket Görögországba. Lesz mit mesélnem, mert a helyiektől sok érdekességet megtudtam Himaráról és Albániáról.
Megírom de Te meg fogsz előzni mert én szeptemberben megyek. Ha feljutsz csinálhatnal képeket az út nehéz szakaszáról vagy ahol nem jutsz tovább arról hogy néz ki:)
Kösz megnéztem. Te mikor voltál ott milyen autoval? Jartam ennél már vadabb utakon is akadtam el sárban stb. Googlen elég jónak látszik az az út. Na persze egy sáros folduthoz képest. Thethben mi az ami klassz? Korben a hegyek vagy van még valami más is?
Thethet még a rendes úton is nehéz megközelíteni személy autóval mivel csak a Nopcsa emléktábláig kész a beton út. Mindenesetre ha megpróbáljátok jelezz vissza mert augusztusban akkor lehet. hogy én is megjárom.
Szerintetek személyautóval át lehet menni azon a hegyi úton Thethbe lentről Shkodra felől? Néztem interneten ilyen ledongolt murvás utnak látszik ahol vége az asztalnál onnan.
Sziasztok! Szétnéztem különböző fórumokon, de a következő válaszra sehol nem találtam kielégítő választ. Nyaralásunk alatt Thethből dél körül indulnánk le az aktuális turista dzsip járattal Shkodrába, és még aznap mennénk tovább Ulcinjba. Azt látom, hogy van 16:00-kor egy busz Ulcinjba, de ha később érünk a városba lesz még lehetőségünk eljutni Ulcinjba aznap? Azt látom, hogy van egy kisbusz állomás Shkodra központjában, és a kérdésem, hogy vajon mennek-e késő délután is járatok Montenegrói tengerpart irányába? Taxizni nem szeretnénk, mert low budget utazók vagyunk. Köszi a válaszokat.
Végül happy enddel fejeződött be a történet: Tiranába indulás előtt eszembe jutott, hogy beugrom a rendőrségre rákérdezni, hogy nem adta-e le valaki a tárcát? Mit ad Isten: ott volt! Természetesen papírpénz nélkül, de az összes irattal és minden egyéb kacattal. A manusz aki bevitte, meghagyta a számát. Megpróbálom megkeresni, mert kíváncsi vagyok a sztorira.
Nem egyszerű sztori... Utólag az ilyeneket már vidáman meséli az ember, de nyaralás közben ott és akkor nem lehetett kellemes. És a 250 EUR már egy észrevehető összeg.
Tegnap megfutottam a köröm a himarai rendőrségen. Kicsit megvárattak, de ettől eltekintve nagyon korrektek és udvariasak voltak. Leírtam egy A4-es lapra a tényállást (mondták, hogy írhatom a saját nyelvemen, én inkább az angolt választottam), utána összedobtak egy kb. 3 mondatos jegyzőkönyvet, amit iktatva, pecsételve a kezembe nyomtak. Várakozással együtt sem volt egy óra a procedúra.
A közrendőr ugyanúgy nem tud egy szót sem angolul mint otthon, két irodai alkalmazottal viszont nagyon jól tudtam beszélni. Intézkedés nem történt, de nem is vártam. Nem ez volt a cél, hanem a pecsétes papír.
Hamarosan indulok Tiranába a magyar konzulátusra az ideiglenes papírokért. Hétvége lévén a központi ügyeleti számon jelentkeztem be, ahol az ügyintéző felvette az adataimat, és továbbította a követségre, tehát elvileg számítanak az érkezésemre. Tiranára én is kíváncsi vagyok, de nem így gondoltam a látogatást...
Tavaly Montenegróból egy napra átugrottunk Shkodrába vásárolni a DeFacto üzletbe, ahol a fiam barátja az üzlet előtt elhagyta a pénztárcáját az iratokkal (jogsi,lakcímkártya, bankkártya,taj kártya és 250 euro) együtt. Szerencsére odafele a határon a személyi igazolványt nem adtam vissza, mondván, hogy visszafele is szükség lesz rá. A vásárlás után leutaztunk Velipojéba és csak ott szembesültünk azzal, hogy nincs meg a pénztárca. Én próbáltam a helyi rendőrökkel egy Németországban élő albán család segítségével (kértem, hogy fordítsanak nekem) beszélni, hogy szóljanak át a shkodrai kollégájuknak és kérjék meg őket, hogy menjenek a helyszínre és ha netán véletlenül még ott a pénztárca, vigyék be a rendőrségre és majd bemegyünk mi is. De mindenképpen értesítsenek minket, hogy meg van-e a pénztárca vagy sem (ezt találtam a leggyorsabb megoldásnak akkor). Sajnos a rendőrök elutasítottak azzal, hogy nem áll módjukban átszólni, ezért mi menjünk a rendőrségre személyesen. Hát nem volt mit tenni, azonnal a kocsiba ültünk és elmentünk a shkodrai rendőrségre. Sajnos az ügyeletes rendőr nem beszélt angolul ezért nem tudtuk elmagyarázni neki, hogy mi történt. Én feltaláltam magam és eljátszottam a rendőrnek, (a pénztárcámat ledobtam a lába elé, mintha találtam volna, majd felvettem és átadtam a kezébe)hátha rájön, hogy mi történt. Hát rájött. Azonnal szólt kettő járőrnek, akik közül az egyik jól beszélt angolul, majd a fiam elmagyarázta nekik, hogy mi történt, majd ez a rendőr néhány perces telefonálás után közölte velünk, hogy ez idáig senki nem adott le pénztárcát. Mivel már késő volt (éjfél), így már hiába mentünk volna vissza az üzletbe is érdeklődni, mivel ennek a lehetőségnek még nem néztünk utána. Tehát vissza utaztunk Montenegróba, majd egy nap múlva ismét vissza mentünk a rendőrségre, azzal a reménnyel, hogy meg lesz a pénztárca. Sajnos egy nap múlva se adta le senki. Ezek után felvették a jegyzőkönyvet és távoztunk. Azonnal elmentünk az üzletbe, azzal a reménnyel, hátha valaki megtalálta az üzlet előtt és beadta egy eladónak. Mikor odaértünk, megkérdeztük a pénztárosokat, hogy nem-e adott le valaki pénztárcát és természetesen elmeséltük, hogy miért. Az egyik pénztáros közölte, hogy egy nappal ezelőtt az egyik kollégájuk, egy török állampolgár, aki csak kisegítőként dolgozott az üzletben néhány napot, talált egyet az áruház előtt, amit elvitt magával (nem is értettük miért vitte el magával). Ekkor kértük a pénztárost, hogy hívja fel a kollégáját, hogy hol tudnánk elérni, vagy legrosszabb esetben mikor jön legközelebb dolgozni.
A török srác közölte, hogy hamarosan haza utazik Törökországba és jelenleg Tiranában tartózkodik. Itt sem értettük, hogy minek kellett a pénztárcát Tiranába vinnie, ahelyett, hogy leadta volna a rendőrségre vagy az áruházba valamelyik kollégájának, mondván, hogy hátha keresi a gazdája. Természetesen azonnal kocsiba ültünk és kb. másfél órás út után megérkeztünk Tiranába a megbeszélt helyre. Körülbelül negyed óra múlva megjelent a török srác, majd átadta a bukszát. Minden meg volt, kivéve a 250 euró. Persze mi kérdőre vontuk de ő azt állította, hogy amikor a pénztárcát megtalálta, már nem volt benne a 250 euro. Persze ezzel mi már nem tudtunk mit kezdeni, le kellett nyelni ezt a "békát", örültünk, hogy legalább az okmányok meg lettek. Minden rosszban van valami jó, mivel már régi vágyam volt a fővárost látni, persze nem ezen az áron, de hát így sikerült. Amit még pozitívumként éltem meg, hogy miután hazaértünk Magyarországra, pár nap múlva az a pénztáros, akitől érdeklődtünk Viberen keresztül érdeklődött, hogy sikerült-e visszakapni a pénztárcát, pedig egy vad idegen ember volt. Íme, ahol a pénztárca elveszett: https://drive.google.com/file/d/16RryK_YSov-L_POSLiTDKG6dT0TmsywL/view?usp=sharing
Sok görög, montenegrói, bosnyák és macedón út után idén először nyaralunk Albániában (Himara). Eddig minden rendben volt, szép helyeken jártunk, jókat strandoltunk, finomakat ettünk. Tegnap éjszaka viszont beütött a krach: egy kb. 200 m-es szakaszon egy bolt és egy étterem között a vállamon lógó becipzárazott övtáskából valahogy kiügyeskedték a pénztárcámat némi pénzzel, valamint én és a kocsim összes iratával. A turisták egyik rémálma, amikor az asszonnyal és két gyerekkel fizetnél egy étteremben, és nincs nálad egy kanyi sem... Végül némi rohangálással megoldottuk a fizetést, utána nyakamba vettem a várost. A bolt kameráján látszik, hogy fizetés után gondosan visszacipzáraztam a pénztárcát a táskába (már kint az utcán, sajnos...). Az étteremben úgy ültünk, hogy nemigen történhetett a táskával semmi, szóval a kettő közötti kb. 5 percnyi séta közben lehetett valami gixer. Az étteremben nagyon segítőkészek voltak, de kamera az nem volt.
A lenyúlt pénz nem volt túl sok - talán 10.000 lek - , mondanom sem kell, hogy így továbbutazás előtt az iratok fájnak jobban. (Szerdán mennénk tovább Görögországba még 3 éjszakára, és onnan haza.) Tehát 3 nap alatt kéne valamit intéznem a továbbutazáshoz.
A helyi rendőrökkel a kommunikáció reménytelen. Nagy nehezen telefonon kerítettek egy angolul beszélő kollégát, akivel abban maradtam, hogy ma délelőtt 10-re visszamegyek az örsre, hogy adjanak valamilyen papírt. Aztán, ha jól sejtem, a következő kör a tiranai magyar konzulátus, ami innen indulva egész napos programnak ígérkezik.
Sokakkal ellentétben nem fogok itt véleményt mondani Albániáról, nyilván ez Siófokon a Petőfi sétányon is előfordul - mint ahogy volt is ilyen "élményben" részem a Balaton mellett. Hogy mit akarok mondani? Semmi különöset, csak azt, hogy mindenki nagyon vigyázzon az értékeire, ne rontsa el a nyaralást egy ilyen hülyeség.
Illetve ha van valakinek hasonló sztorija Albániából, az mindenképp érdekelne.
Eddig azok közé tartoztunk, akik érdeklődtek Albania irant. Sok jót hallottunk róla. Az ismerősök meglepett, ijedt arckifejezését elnézve, amikor meghallották hová készülünk, picit sem visszariadva vágtunk neki az ismeretlennek. Hét éjszakát töltöttünk a gyönyörű Sarandában. Ott szembesülünk először az albán emberek kedvességével, a mindenképpen segíteni akarásával
. Ksamilba jártunk fürödni, ahol a kék és zöld árnyalatú tenger legalább olyan, mint a trópusokon.
A következő 3 éjszakát Durresben töltöttük. A homokos tengerpart és a kellemesen hűsítő víz nagyon jól esett. Az esték itt mozgalmasabbak voltak.
Az utolsó éjszakát Tiranában töltöttük
Nagyon tetszett az élettel teli város
Köszönöm nektek az információkat, a tapasutalatotok megoszlását.
Sok helyen jártunk a világon, mindig új helyeket kerestünk. Ide tervezzük a visszatérést.
15€ az induló kredit, így azzal jellemzően 0.75 1.5 GB adatot lehet forgalmazni. Ha elfogy a kezdeti 15€ keret, akkor bankkártyával, PayPal-el töltheted fel, azonnal, a telefonodról/ internetről. 1 feltöltés 1 évig érvényes.
A nagyszerű az benne, hogy körbejárhatod vele a világot - mindenhol működik.
Tehát pl. Szerbia, Bosznia, Montenegró, Albánia, Macedónia... (Koszovót nem találtam a listán)
Persze némi hátránya is van: Ez csak internet-forgalomra szolgáló adatkártya, sima mobiltelefonálásra nem jó.
Telefonálni* csak VoIP alkalmazásokon (Viber, WhatsApp, Skype, Messenger, MobileVoIP, stb.) keresztül lehet vele, de SMS-t tud fogadni, ingyenesen. Egy UK mobilszámod lesz.
* Hanghívásokat azonos alkalmazásokon belül tudtommal mindenhol ingyenesen lehet bonyolítani. Ha "kifelé" (normál telefonhálózatra) is szeretnél telefonálni, ahhoz valahol előfizetés/kreditfeltöltés szükséges. Szerintem erre messze a legjobb a MobileVoIp alkalmazás és valamilyen Dellmont előfizetés. További infót erről itt találsz: https://mobilarena.hu/tema/voip_telefonalasrol_beszelgessunk/index.html
És persze ennek a SIM kártyának általában nem jobbak a feltételei (díjai), mint a helyi mobilszolgáltatók különböző időkorlátos turista csomagjainak, de ha egy-egy országban - pl. átutazás miatt - csak 0.5 2 napra kell, akkor még csak sima vésztartalékként is igen jól jöhet. Nem mindenhol tudsz megállni ezért, nem mindenhol akarsz helyi kártyát venni és a határokon cserélgetni őket.
Én a múlt héten, hétfő este rendeltem egy ilyet (ajánlott levélben ingyenesen kiküldik) - másnap megjött a levél ragszáma, pénteken pedig a kezemben volt a SIM kártya.
Regisztrálása tök egyszerű a cég weboldalán - és onnantól működik 1 évig. Tesztelve - egyelőre Magyarországon.
Ennek semmi köze a meglevő előfizetésedhez, kapsz egy SIM kártyát, amit kártyafüggetlen telefonban/routerben tudsz használni. Értelemszerűen ott helyben tudod beszerezni.
Szia szeretném kérdezni hogy amit linkeltél internetes csomagot azt Albániában kell inteznem, esetleg segítenek beállítani valahol? Csak feltőltő kártyás sim kártyára vagy előfizetésesre is használható? Köszönöm a válaszod.
Pont "elkaptál", mert elég sok dolgom van mostanában, ma este viszont éppen ráértem megnézni a fórumot :)
A kérdéseidre a válaszok:
- Theth-be még mindig csak a Nopcsa Ferenc emléktábláig kész az út. (De építik, talán jövőre végig aszfaltos lesz.)
- Koszovóba mindig is beengedtek chip-es (2016. jan. 1 után kiadott) magyar személyivel, ez állítólag vagy június, vagy július 1-től változott, merthogy azóta vettek új leolvasógépet, amelyik a chip nélküli EU-s személyiket is le tudja olvasni, tehát elvileg a régebbi (kártyás) személyivel is beengednek azóta Koszovóba (de még nem találkoztam olyan magyar emberrel, aki konkrétan így jött volna Koszovón keresztül).
- A koszovói KGFB ára naponta 1 EUR, van 15 napos 15 EUR-ért, és 30 napos 30 EUR-ért. A határon tudsz venni.
Rég óta járok Albániába nyaralni. A mostaniak közül csak a Jani haverját ismerem. De most, ismét lenne pár kérdésem. Kérem hogy, válaszoljatok ha tudtok. Theth-i út 2018 11 havi állása szerint csak a Nopcsa Ferenc emlék tábláig van még mindig kész? Koszovói átutazás tavaly óta, már tényleg akadálytalan, személyi igazolvánnyal Albánia felől? Csak a biztosítást kell megfizetni? Kb mennyi az ára? Kizárólag internetre, melyik szolgáltató melyik feltöltését ajánljátok? Robogót vagy motort lehet-e bérelni Durres-ben? Előre is köszönöm a válaszokat.
A tengerpartol kb 500 méterre van egy stadion és egy Julius Meinl (vagy valami hasonló bolt). Ott van az egyik legjobb halas étterem, egy család üzemeltetni, főként helyiek járnak oda, érdemes megkeresni.
Meglepően nagy volt a forgalom/sokan voltak/ bent a reptéren.Megcsináltam az utasfelvételt,nagyon rendesek voltak.Látta,hogy ketten vagyunk,egyszerre kérte el a személyit,és egymás mellé adott .
Aztán meglepődtem,elektronikusan ellenőrizték a jegyet.
Mobilosokat nem láttam érinteni.Én meg sem próbáltam appon kerrsztül letölteni,nem tudom lehet-e már.
Július 16-25. között nyaralunk Albániában, Wizz Air -rel utazunk Tiranában. A szállásainkat Vlora-Dhermi-Himare-Lukove településeken foglaltuk. Gondolkodunk rajta, hogy autót béreljünk- e ami tíz napra kb a szállás ára vagy tömegközlekedéssel megoldjuk az országon belüli közlekedést.
Van valakinek információja afelől, hogy a reptérről mennek-e buszok Vlora-ba és milyen áron, illetve a part menti településeken megoldható-e egyszerűen 30-40 km megtétele?
1 hónap múlva megyünk Sarandába nyaralni. A kérdésem az lenne, hogy milyen árak vannak a környéken?Éttermiekre gondolok elsősorban, de jöhetnek a bolti árak is vagy esetleg egy honlap,ahol lehet nézelődni.
Másik kérdésem is lenne. Mi a helyzet ezzel a 10-es váltószámmal? Fizetéskori összegre gondolok,hogy sokan még nem álltak át 'agyilag'. Vagy ez azért nem jellemző már?Köszi
Tavaj ki lehetett nyomtatni itthon ,vagy 48,óra után a beszállókártyát,mert ott nincs elektronikus beléptetés.
Idén már azt sem,ha nincs helyjegyed.
Kiírják hanyas az utasfelvételi pult,ha van poggyászod ha nincs,sorba kell állni,a személyit odaadni és nyomtatja a beszálló kártyát amin már a helyed száma is látható.
Nekem elsőbbségim volt,és van ha akarod feladod ha akarod nem,aztán jön az ellenőrzés néhány 10-20 méterre,mint nálunk.
Mi októberben voltunk Ksamilban ketten a feleségemmel, most pedig visszamegyünk teljes család. Az októberi út Tirana+béreltautó-Ksamil volt, teljesen rendben volt minden, a vezetés dinamikusabb mint itthon, de nagyon hamar rá lehet állni. Mindenki figyel a másikra, sosem volt gond. Mi a carrentals.co.uk-n keresztül foglaltunk, egy kis albán társaságtól (Albania Rac), zökkenőmentesen ment minden, be se foglaltak semmit a hitelkártyán. Tavaly a mobilnetet úgy oldottuk meg, hogy a reptéren vettünk TMobile-s turistasimet. (ezeket kvázi válasznak írtam pár lenti kérdésre)
Nekem is lennének kérdéseim viszont, mert most saját autóval megyünk: mi az ami esetleg a bérelt-autóban volt, de nálunk nem lesz, de kötelező? (pl. ellenőriznek-e háromszöget vagy eüdobozt vagy ilyesmire gondolok). Kell-e a biztosítótól zöldkártyát szereznem?
Látom már egy kolléga is kérdezte a sim-et, engem ugyanennek a beszerzése érdekelne Ksamil/Sarandában... (sajna az októberit valahova elkavartam, bár nem is tudom újra lehetne-e aktiválni).
Én a GoogleMaps ajánlása miatt a görögökön keresztül terveztem menni, az nagyon gáz? (szombat éjjel indulnánk, dél körül lennénk a görög tengernél, egy gyors láblógatás és gyros után irány Ksamil) Ezen az útvonalon ugye elég mindenkinek a sima személyi?
Júliusban Durresben töltünk 5 éjszakát a Hotel Quercia-ban. Hogyan lehet busszal bejutni a tengerpartról az egyes nevezetességekhez (Durrësi vár ,Durrësi Nagymecset ,Durrësi amfiteátrum ) Van-e rendszeres busz közlekedés a tengerpartról a városba ?
Szevesztok albánosok! Milyen útvonalat javasoltok Saranda-Röszke,ami elfogatható minöségü és idejü? A Llogara-hágó és a kerülös Evzoni kicsukva.Köszönöm.
Köszönöm a választ!Ár-érték arányban akkor nagy valószínűséggel foglalunk!Ha van valakinek a környéken 8 főre tuti szállás ajánlata,azt szívesen venném,előre is köszönöm.Durres-Golem-Qerret.Először megyünk,ezért a para szállásügyben.
Lehet a körforgalomnàl,de ha már felszállsz a buszra akkor én inkább a Durresi pályaudvarra mennék,ott választhatsz,kis busz,nagy busz.egyik után megy a másik.200-300 Leke,ha jól emlékszem.
Mi tavaly elmentünk a Rruga Pavaresián egy járattal(Plepa felirat)a nagy körforgalom mellé a Tiranába vezető autópálya felüljáró alá.Onnan indulnak buszok Tiranába.Mi egy mikróbusszal mentünk be onnan.
Sziasztok!A segítségeteket kérném!Foglalt már valaki a novasol.hu oldalon szállást?Ezen az oldalon találtam egy szuper jónak tűnő szállást,de nem ismerem őket!Van valakinek tapasztalata velük szemben?
Sokat foglalok bookingon, genius kedvezmenyem is van, es most, hogy vegigfoglaltam fel Albaniat, kaptam egy " Ajanlj es keress" lehetoseget. (Nem tudom, hogy ezt mindenkinek felajanljak, vagy csak bizonyos szamu foglalas utan, mindenesetre en most talalkoztam vele eloszor) A dolog lenyege, hogy ha valaki az altalam kuldott linken keresztul foglal, 10%-ot jovairnak a foglalasa osszegebol a NYARALAS UTAN!!!, ez fontos. Nekem pedig fix osszeget fizet minden foglalas(otok) utan, de nekem is csak akkor, ha ti mar hazaertetek a nyaralasotokrol. Tudom, elsore kamunak tunik... :) Van e kedve kozuletek 3 embernek kiprobalni es foglalni a linkemen keresztul? Az elso 3 jelentkezonek tudom atkuldeni a linket. (Foglalni barhova lehet, nem csak Albaniaba) E-mail cimet kerek!
Kicsit nehéz dekódolni kérdésedet, de inkább a Wizz air topicba kéne feltenni.
Egyébiránt a hátizsák alapvetően nem célpontja a légitársaság ellenőrzésének, illetve mivel rugalmas, ha nincs nagyon túltöltve, akkor belegyömöszölhető a keretbe. Az aktuális, éppen érvényes ellenőrzési szokásokról, a már írt topicban tudsz infót szerezni.
Durres-ben pénzt váltani a hivatalos pénzváltókon kívül hotelek recepcióján és néhány boltban is lehet. A belvárosban van pénzváltó, a Rruga Pavaresia-n jobbra-balra több is. A Szkander bég gyárba 10 fő alatt 10 EUR a belépő, ezért adnak szendvicset, gyümölcsöt, édességet, korlátlan italkóstolási és vásárlási lehetőséget, és megmutatják a gyárat. De ha konyakot (brandy-t) szeretnél vásárolni, ahhoz nem kell a gyárba menned, minden üzletben lehet kapni. 700 ml 6 EUR körül van, a díszdobozos drágább.
Szoktak írni transzfert jó árban. Szerintem, ha visszakeresel itt is találsz kontaktot, ha nem, akkor keress rá facebookon albániai utazással foglalkozó csoportra, ott vannak kontaktok.
Lenne egy kérdésem. Ha busszal megyek Durresből Tiranába a buszállomásig, akkor onnan van helyi járatos busz ami elvisz a főtérig? Ha igen akkor hányas számú és hány megálló?
tanácstalan vagyok. Nagyon jó ajánlatot találtam Sandara-ba, de nem gondoltam, hogy ilyen hosszú és drága lesz oda utazni a reptértől. Ha autót bérlünk az még 70e+benzin (tudja valaki ott mennyibe kerül 1l benzin?!)
A férjem szerint Durresbe kellene inkább menni.
Csak vágytam át Korfura, mert ott sem jártam még.
Az viszont ellátás nélkül ott lenne árban, mint Sandara reggelivel és autóval. Bár feltételezem Korfun drágább az élet.
Azt írtam, hogy _neki_ és pontosan arra gondoltam, amire válaszod következő bekezdésben utalni voltál szives: nem lehet ennyire készen várni mindent... mert akkor országtól és helytől függetlenül csalódásként éli meg a legcsodásabb helyeket is.
Olvastam az összes cikket, amit VBPA írt. :) ezenkívül még a Youtube-on is találhatóak filmek, úti beszámolók. Most épp építkezés miatt marad ki ez a mesés ország, hüpp. De jövőre jövünk, reszkessetek! :)))
Két úton lehet feljutni. A nyugati teljesen jól járható, / ráadásul igazi akasztófával, kötéllel, és egyéb kellékekkel kezdőik az út, sajnos nem siketült kideríteni kinek állítottak emléket / hisz az utóbbi időben komoly útépítések voltak. A végén van némi kaland, de óvatos autózással simán teljesíthető. Gondoljunk bele a helyiek is eljutnak oda terepjáró nélkül. A keleti utat nem javaslom. Oda terepjáró és sok türelem kell, bár sima hátsóhajtásos kisbuszok közlekednek ott is. Ráadásul ez nagyságrendileg szebb út Vízeséssel vízimalommal, szurdokkal, szépségekkel. Google a barátunk, megnézhetőek az útviszonyok, bár kicsit régiek a képek.
Szerintem Shkodra-ban szálljál meg egy éjszakára (bármilyen Neked tetsző szálláson), és előző este érdeklődj ott a szálláson transzferbusz iránt. Ha ők nem tudják/nem akarják megszervezni (nem valószínű, hogy így lenne, de ha mégis), akkor a Hotel Kaduku-ban érdeklődj, vagy Shkodra-tól északra a Lake Shkodra Resort kempingben.
10-12 EUR/fő/1 út áron (visszafele ugyanennyi) elvisznek magasított busszal Theth-be.
Általában reggel indul ez a busz Shkodra-ból (fél 11-re ér Theth-be) és 12-kor indul vissza Theth-ből, tehát inkább úgy tervezd, hogy minimum egy éjszakát Theth-ben alszol.
A busz Theth központjában a templomnál tesz le, és mivel Theth egy szórványtelepülés, nagyon figyelj arra, hogy milyen szállást foglalsz, mert vannak olyan szállások is, amelyek 2,5-3 km-re vannak onnan gyalog.
Ha a (Shkodra-i) szállásodnak van parkolóhelye, és ők is megszervezik ugyanezt, akkor valószínűleg ott tudod hagyni a kocsit ingyen. A Lake Shkodra Resort kemping egy kicsit mohó, ők 5 EUR-t kérnek a kocsi egynapos parkolásáért.
Az út rosszabb része mennyire teljesíthető személyautóval, illetve olvastam, hogy terepjáróval elvisznek a nem annyira járható szakaszon, de mennyire biztonságos helyen lehet otthagyni az autót?
Igen. Autót kell bérelni a repülőtérről (előre online az egész időre, pl. egy akció tőlük rentalcars.com), vagy a hosszú busz út egy opció Sarandë-ig, ahonnan lehet tovább taxizni. Szerencsére rengeteg jó és olcsó szállás van, nem véletlenül egyre többen érkeznek ide a főszezonban (illetve szeptemberben is). Tippek, szállás keresés: http://bit.ly/2HDlCPU
Babuci4 köszönöm a segítséget. A facebook oldalon találtam transfert, a foglalások folyamatban. Ez a transfer elfogadható árban van. A szállásunk taxit jelöl ki transfernek 150 Euros áron. (Tirana - Ksamir között). Hát van különbség! A komp valóban drágább. Folyamatosan változtatok. Egyszer összeáll biztosan.
Sziasztok! Én is gondolkodtam a korfui átkelésen, 1 oraval elobb ott kell lenni stb, a komp eleg drága. Végül eljutottam az Utazz Albániába! facebook csoporthoz. Szállással, transzferrel foglalkoznak, albán utazási irodával együttműködve. A reptérről visznek a szállásig és vissza. 25 EU 1 fő 1 út. Mi velük megyünk
Remélem, tudtam segíteni! Ti mikor mentek? Ha gondoljátok, segítek, merenusz tudja az email címemet.
Az utóbbi kb. 3 évben itt egyetlen elégedetlen utazó írt negatív véleményt. Oka a saját felkészületlensége, de mindenki más hibás volt a kudarcai miatt, rajta kivül!
A legélhetőbb európai ország, nagyon kedves- segítőkész lakóival együtt!
A kérdezők annyi fáradságot sem vesznek, hogy beállítsák 500-ra az oldalt, "görgessenek", olvassanak, szelektáljanak a hozzászólások között és az sem árt, ha jegyzetelnek.
Ezen a topikon kivül van a facebookon egy MINDENRE kiterjedő, részletes ismertető is Albániáról. Köszönet érte VPBA-nak :-)!
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni! Mi Korfura érkezünk a Wizzair-ral június 23-án. Hogy tudok átjutni hajóval - komppal albániába. Sarandán lesz a szálllásunk. Nem találok menetrendet, de valakitől azt hallottam, hogy naponta 1??? komp közlekedik összesen? Létezik ez? Köszönöm, ha segítetek :)
Megérkezel a hajóállomásra és onnan elsétálsz a buszok indulási végállomására (érkezéskor kérdezd meg hol van). Albániában rengeteg személyszállító van, nincs menetrend, nincsenek az interneten, de szállítják az utasokat.
Az egész országban remek a települések közötti közlekedés, csak ne ódzkodj a helyiektől kérdezni és ha megszólítanak "utastoborzó" emberek, feltétel nélkül állj szóba velük, tájékoztatnak, sőt odakisérnek a megfelelő járathoz.
Ne felejtsd el megnézni a korfui repülő érkezéstől a hajó indulások időpontját. Kb. 1 óra a menetidő, vagy taxival 12-15€.
Olvass vissza az oldalon és megtalálod a hajózási céget is, fenn vannak a facebookon + a google is segít.
Csini1 - Én is változtatok, mert igazából nem tudom mi is lenne célszerű. Babuci 4, ha tudsz segíteni Én is megköszönöm!
Továbbra is nyomozok Én is információk után.
Változtatnák, talán így egyszerűbb.
Bp-ről Korfura érkeznénk meg, onnan szeretnénk eljutni Ksamil-ba - gondolom Sarandába megy komp, majd innen Ksamil - gondolom itt is van buszjárat oda.
Hazafelé talán Tirana lenne az uticél, így látnánk kicsit Albánia tájait mégha buszról is.
Gondban vagyok. Ha tudtok segítsetek. Komp járatok Korfuról, Saranda Ksamil buszjárata, ill. Busz menetrendek érdekelnének Saranda és Tirana (visszafelé)
Kedves babuci 4 , latom, hogy te mar profin kinyomoztad a transzfert Tirana-Saranda kozott. En Sarandabol jonnek fol Tiranaba. Megtenned, hogy reszletesen leirod hol keressuk a transzfert? A buszokat neztem, (Tisa) de egyelore nem teljesen vilagos, honnan indulnak... Koszi tobbek neveben elore is!!
En is hasonlot keresgelek, de szamomra egyszerubbnek tunik Korfura repulni es onnan atkompozni Sarandaba, innen Ksamil mar csak 15 km, mint transzferrel oda-vissza Tirana, ami 4-5 ora. Meg nem dontottem, gyujtom az infokat. :)
Úticélunk Ksamil lenne. Tiranába érkeznénk július 9-én repülővel, majd szeretnék autóbusszal utazni tovább.
Pár sorral lentebb olvastam, hogy Saranda-ba szeretett volna valaki eljutni, nem tudom ez sikerült-e. Lehet, hogy ide kellene először eljutni, majd tovább?
Kérlek segítsetek. Autóbusz menetrendet sem találtam eddig.
Booking-on foglalnánk szállást, transfert ugyan irnak, de reptérként Korfu van megjelölve, nem hiszem, hogy transfer jönne Tiranába.
Szivesen fogadok bármely más ötletet, vagy csatlakozunk olyan utitársakhoz is akik ugyanígy utaznának ebben az időben, ebben az irányban.
Esetleg szállást ajánlani, ahol Tiranáig is eljönnek értünk, ill. majd visszavisznek a reptérre.
Segítségeteket, ötleteteket köszönöm szépen ! Sara
Köszönöm az infót! A többiektől pedig elnézését kérek,hogy lusta voltam vissza olvasni, de már sikerült :) nem gondoltam volna,hogy ennyi infó van a fórumban és köszönet érte mindenkinek! Végülis az a terv,h Durres-be megyünk augusztus közepe táján és onnan majd körül nézünk autóval!
A Fekete-tenger mindenképp kiszámíthatatlanabb, mint az Adria vagy a Jón-tenger. Előbbi szeptemberben már lehet hideg is, utóbbiak nem. Az időjárásra ugyanez érvényes. Mivel Romániában élek, én szeptemberben szoktam búcsúzni a tengertől, a Fekete-tenger partján. Van, amikor még nagyon barátságos, de olyan is van, amikor bokafürdővel kell beérnem. Nyerőbb tehát Albánia.
A reptéri busz a Kultúrpalota mögötti parkból indul. A Kultúrpalota az az épület, amiben az Opera is van, a Szkander bég térről (főtérről) látod az Opera feliratot. A hátsó (térrel ellentétes) oldalánál van egy park, onnan indulnak kis, kb. 35 személyes buszok. Vagy az van a busz oldalára írva hogy Rinas Express, vagy Luna Shpk (a cég neve, ami üzemelteti a járatokat).
Szia! A tüntetések vagy a Parlament vagy a Miniszterelnöki Hivatal előtt szoktak lenni. A Te hoteled környékét nem fogja érinteni a lezárás (ha lesz). A reptérre érdemes a 18.00 órás busszal kimenni, mert ha véletlenül lekésnéd vagy nem férsz fel, még mindig mehetsz a 19.00 órással. Az autóbusz minden valószínűség szerint probléma nélkül ki tud majd menni a városból, mert a külső körgyűrűnél található Sheshi Shqiponja-nál (volt Sasos körforgalom) és a környékén nemigen lesznek lezárások, mert a kormány már megállapodott a tulajdonosokkal az út- és csomópont miatti bővítésekkel kapcsolatos kisajátításokról.
Szia, a Centrum Hotelben szállunk meg,29.-én este indul a repülő. Busszal szeretnénk a reptérre jutni.Mikor ajánlatos elindulni? Azt a környéket érinti a lezárás? Köszönöm
A választások jún. 30-án lesznek. Nem tudni, mi lesz utána, de jelenleg a tüntetések Tiranára koncentrálódnak, és általában 18.30-kor kezdődnek, úgyhogy napközben teljesen normális a város. A vidéki városokban semmit nem érezni, ott a megszokott módon zajlik az élet. Tiranában a tüntetések megkezdése előtt kezdik el lezárni az utakat, dugók alakulnak ki, így ez inkább azokat a turistákat érinti, akiknek Tiranában van a szállásuk.
Sziasztok mi ez a választási bonyodalom Tiranában? Augusztusban szeretnénk menni Vlorába,régi állmunk,de most elbizonytalanodtunk! Biztonságos lesz odautazni? Remélem addigra rendeződik a helyzet.
Én szerintem,ha közelebb szeretnél lenni a kikötőhöz,akkor a Troy-t válaszd.A tenger part,mint leírtam(tuk),nincs 100m-er.
Legyen a Te döntésed.Olvass mindennek utána,nézd meg a térképen.
Vagy ha úgy gondolod,akkor tényleg Durresben foglalj szállást.Nézd meg mi a különbség.
Albania.LeírásDurrës város Albánia középső partvidéki részén, az azonos nevű Durrës kerület székhelye. Római katolikus érseki és ortodox püspöki székhely. Az ország második legnépesebb városa, lakossága mintegy 124 200 fő. Jelentős ipari központ, tengeri kikötő és üdülőhely.Wikipédia
Ha kimész a Rruga Pavaresiára és felszállsz bármelyik buszra melyre Plepa van irva,az kivisz a nagy körforgalom mellé az autópálya alá(mely Golem felé megy) és onnan indulnak mikrobuszok(furgon) Tiranába.Tehát bárhol szállsz meg,ha közel vagy a Pavaresiához(párhuzamos a tengerparttal),könnyen eljutsz Tiranába.
Szia, a 2 szállás között gondolkodok, a Troy és a Vila Max .Mivel csak 3 éjszakát leszünk ott, közel szeretnék lenni Durreshez , mert busszal mennénk még 1 napra Tiranaba. Ha a Troynal fürdésre alkalmas lenne a tenger/tiszta, nem gondolkodnek. Gondoltam, ha valaki járt ott, tudja és megirna. Köszi
Sziasztok! Szeretnék érdeklődni, hogy tudtok-e nekem információt adni arról, hogyan a legegyszerűbb eljutnom Tiranából Saaranda településre? Tiranában száll le a gépünk és Saranda településen lenne a szálláshely. Van esetleg valami transzfer lehetőség a reptérről, vagy tudtok esetleg valami közvetlen buszjáratról? Előre is köszönöm az információkat!
Szia.Tavaly 10 éjszakát töltöttünk a Vila Maxban.Újra odamennénk.Nagyon barátságos tulaj,a fia jól beszél angolul.A szobák egyszerűek,de tiszták,van hűtő és klima is.A konyha nagyon egyszerű ahogy a fürdő is,de volt melegviz úgyhogy nekünk nagyon megfelelt.Konyhai dolgokat én vinnék,ha főzni akartok.A tenger 70-100 m,a viz tiszta mivel messze van a kikötőtől.Közel van a pálmás út(Rruga Pavaresia),buszmegálló,bazár stb.Mi a 18-as szobában voltunk,van rálátás a tengerre.
Sziasztok, Saranda után Durresben töltünk el 3 éjszakát. Ismeri valaki a Troy aparthotelt? A kikötőtől kb 1.5 képre van.Tiszta ott a tenger? A másik a Villa Max Hotel, ami kb 5 km--re van Durrestől. Mit mondok?
Nem tudok Neked privát emailt küldeni, mert úgy állítottad be a regisztrációdat itt. Nekem viszont Te tudsz privát emailt küldeni, ha rákattintasz a nevemre, és a megnyíló ablakban vagy a "küld" szóra kattintasz, vagy megnyitod a honlapunkat, és ott van egy másik email cím.
Ha írsz egy emailt, akkor a válaszban leírom a Skype, Viber, WhatsApp elérhetőségeinket, jobb beszélni szóban, mert az gyorsabb, eléggé elfoglaltak vagyunk VPBA-val.
Szia,nem sikerült felvenni a kapcsolatot egyik busztársasággal sem. Az email -re sem válaszolt a Tisa T.Mit tegyek?Tudsz segíteni?Még lenne néhány kérdésem Sarandaval kapcsolatban is,hogy tudnánk privátban levelezni?Köszönöm.Kérlek,hamar válaszolj,le kéne foglalnom a szállásokat is.
Szia!Azt sajnos nem tudom,a Kinai nagykövetség környékén hol van pénzváltó,de szerintem,akár kisboltokban,akár árusoknál,szerintem nagyon sok helyen be tudod váltani a pénzt.
Sziasztok! Veletlenul nem tudja valaki kozuletek hogy a kinai nagykovetseg kornyeken Tiranaban hol talalok penzvaltot? Nem lesz sok idonk ra ezert kerdezem csak..hogy ne kelljen korbejarnom a fel varost este :)
Tankolni Macedoniában a legolcsóbb, és ott lehet kártyával is fizetni általában.
Itt Albániában a legdrágább, és a kártyás fizetés is elég esetleges.
Autópályadíj Szerbiában és Macedoniában van, pontos összeget most nem tudok, de nem vészes, ki tudod fizetni Szerbiában egészen biztos, hogy kártyával is, Macedoniában nem tudom, hogy lehet-e most kártyával fizetni, ha nem, akkor is betakarja egy 5 EUR-os bankjegy az összes pályakaput egyben (egy útvonalra). Azért érdemes mondjuk 2 db 5 EUR-os, vagy 1 db 10 EUR-os (tehát kis címletű papírpénzt) bankjegyet hoznod az útra, mert amikor Macedoniában az első kapunál fizetsz, akkor Macedon Denarban adnak vissza, a többi kapunál már tudsz fizetni azzal.
Itt Albániában csak a Koszovó felé vezető autópálya alagútjánál van fizetőkapu, ott 5 EUR a díj személyautóra, de arrafelé meg nem fogtok menni.
Elvileg érvényes a menetrend, de ha teljesen biztosra akarsz menni, akkor fel tudod venni a kapcsolatot velük Facebookon, és akár tudsz foglalni jegyet is.
Két cég van, akik a Tirana-saranda járatot üzemeltetik:
Sziasztok,olyan kérdésem lenne Durresbe mennénk júliusba nyaralni ahogy írtam az elözménykbe.Kérdésem az lenne mivel autóval mennénk az útvonal nagyjából meg van.Szerbia-Macedonia Ohrid felé Durresbe..Jó ez lehet kicsit hosszabb kilométerben de ahogy olvasom jobb útnak tünik.Hogy hol érdemes tankolni és kártyával lehet e vagy csak készpénzzel fizetni?És ami érdekelne azt tudom hogy a szerbeknél pálya dij van ha jól tudom..Macaedóoniába nem tudom és Albániába se.(:(:és hogy milyen pénznembe /euro vagy mibe/?kell fizetni a pálya díjakat,és kb mennnyibe kerülnek?
Szia, köszönöm .A menetrend, aminek a linkjét megosztottad , érvényes júniusban, gondolom.Azt tervezem, hogy Tiranában alszunk és másnap a kora reggeli járattal mennénk Sarandába.
Kiválóan járható az út a várig. Lehet választani egy jó meredek és egy óvatosabb között. Ha ott szállunk meg, be lehet hajtani a várba is. különben belépős és csak gyalog. Fent közvetlen a vár mellett van egy kemping is. Jó konyhával, és kiszolgálással.
Tisztelt Kolléga!! Köszönöm a levelemre irt válaszát, és segitségét, de sajnos a technika kifogott rajtam, megpróbáltam követni a leirtak szerint, hogy eljussak a privát Email ciméhez, de sajnos nem sikerült, valószinű, hogy rosszul csináltam valamit. Várom újra a segitségét, és elnézést kérek, hogy ilyennel zaklatom. Tisztelettel!! Üdv!! Portorico.
A menetrendben szereplő buszok pontosan indulnak, néha van max 10 perc késés az indulásnál, de ez ebben az országban természetes. :)
Apartmanhoz én a booking.com-ot, vagy hasonló weboldalakat ajánlanék, azoknál nagyobb kínálata (főleg képekkel, térképpel, értékelésekkel) senkinek nincs.
Ha a "Jani haverja" nicknévre kattint bármelyik hozzászólásomnál (akár ezen hozzászólásomnál is), és Ön is be van jelentkezve "portoriko" néven ide az Index fórumba, akkor tud nekem privát email-t küldeni.
Kérem tegye meg ezt, és a válasz-emailben le fogom írni a lehetőségeket, hogy milyen módokon tudunk szóban ingyen kommunikálni (az interneten keresztül).
Ugyanis ez egy hosszabb dolog, egyszerűbb szóban (gyorsabb az oda-vissza kommunikáció), ide a fórumra meg azért nem írok részletesebben, mert nem akarom "teleszemetelni" más fórumlátogatókat nem érdeklő dolgokkal ezt a fórumot.
Üdv!! A kérdés amit Jani haverjának cimezném, irja, hogy 2011-óta albániában lakik, Tirana mellett, egy kis faluban. Már sok mindent hallottam erről az érdekes országról, az idén márciusban csak azért kimentünk Albániába, hogy saját szemünkel meggyőzödjünk, hogy hogy élnek, eggyáltalán milyen országról beszélünk, ahogy sokan mondják, ez az az ország, ahol minden van, és semmi nincsen. Ahogy nézegettem ezt az országot, semmivel sem élnek rosszabbul az emberek ott, mind sokan élnek Magyarországon. Nem tudom, hogy kérhetek-e ilyet, hogy a letelepedéssel kapcsolatban, nekem is megfordult már többször a fejembe, hogy én is szivesen vennék egy kis lakrészt, és kiköltöznék a párommal, valahová a tengerpart közelébe Durres környékére. Önnek, és családjának, hogy sikerült a kiköltözés, milyen módon sikerült lakáshoz jutnia. Ebbe várnám a segitségét, és válaszát. Tisztelettel!! portoriko.
Embert, autót próbáló, de csodálatos út : koplik-teth-shkoder. Ebben az országban igenis vállalni kell a komfortzónánkból való kilépést. különben mehetnék máshová is.
Mindenképpen érdemes ezt az utvonalat választani, még annak ellenére is ,hogy az út minősége rendkivül rossz ,kátyús az aszfalt töredezett, nyomvájus ,köves. Helyenként csak 20-25 km/h sebességgel lehetett menni, viszont a látvány mindenért kárpótól. Azt azért hozzá kell tennem ,hogy 1,5 éve voltam arra. Egy tipp a Google Street View -en a kis sárga emberkét leteszed az utvonalra és magad is meggyőződhetsz röla, hogy milyen az út.
Köszõnöm válaszodat! Pár évvel ezelőtt írt blogban olvastam, hogy vīzmosások, kőomlások, murvás szakaszok miatt nem ajánlják ezt az utat. Más infôt nem találtam, ezért érdeklődtem.
Kedves Albániát megjárt útitársak! Az Ohridi-tótól szeretnék kocsival lemenni Sarandába a Korca-Leskovik-Gjirokaster útvonalon. Milyen az út, járható, érdemes a látvány miatt ezt választani? Ha járt arra valaki, előre is köszönöm válaszát.
Hani i Hotit, de nem rémlik, hogy bármi gond lett volna az úttal. Visszafelé Foca előtt volt egy szakasz, ami kemény volt, de az meg élménynek volt jó.
Én 2018.juniusban indultam,hajnali 3-kor,Dunaújvárosból,Mohács,Eszék,Szarajevó,Foca,Niksic,Podgorica,Sutomore,érkeztem 15órakor,2éjszakát töltöttem itt.
És tényleg volt egy szakasz a Bosnyák határ elött,20-30km-es sebességnél jobban nem lehetett haladni,a köves murvás út miatt kb.15km,de dolgoztak a munkások,új utat építettek.
A GPS beállításától függően a tervező levágja az említett utat és a határ előtt nem sokkal hoz vissza a fő útra. Kétségtelen nem egy autó sztráda, de szép és érdekes út.
Akkor nem értem. Mi a pirossal bejelölt úton mentünk, de ott semmi gond nem volt. Az útvonalunkon az egyetlen problémás szakasz Boszniában van a montenegrói határ előtt (Foca után), ott valóban nagyrészt kavicsos út és az kb. km.
Tavaly szeptemberben. Podgoricából más út nem megy az albán határhoz . Nagyon rossz makadám út volt. Majdnem lépésben mentünk. Sok turista (motoros, lakókocsis) ment ezen az úton,vagy ők is eltévedtek?
Így már értem, köszönöm! Akkor marad az eredetileg tervezett útvonal. Nem terveztünk nagy távolságokat 1-1 napra, így nem probléma, ha lassabban haladunk. A leghosszabb az első nap lesz Pécsről Szkopjeig. És ez már nyaralás, úgyhogy nem sietünk csak élvezzük a szabadságot. 🙂 Az előző két alkalommal Bosznia- Montenegró útvonalon mentünk. Az sem volt gyors, de legalább volt idő gyönyörködni a tájban. Főleg a Foca utáni murvás szakaszon. Mi még azt is élveztük. 🙂
Szia. Podgorica után merre mentetek át a határon? Mi Hani i Hotit - Bozhaj-nál, de az út nagyon rossz volt. Igaz csak 20-25 km, de még egyszer nem megyek arra. Visszafele már Shkoder- Ulcinj úton mentünk. Az jó volt.
Mi Balaton déli partjáról indultunk Barcs-Bród-Szarajevó-Mostar-Podgorica-Durres útvonalon. Vissza Foca felé mentünk, mert Mostar felé kerülő csak kíváncsiak voltunk a városra.
Az út nagyon szép, de kanyargós. Én nagyon szeretek kanyargós úton vezetni, szóval én kimondottan élveztem.
Odafelé megnéztük Szarajevó belvárosát, valamint Mostarban aludtunk és várost néztünk.
Visszafelé egybe lenyomtam 16,5 óra alatt, amiből 2 óra az ebéddel telt, mert sokan voltak az étteremben, ahol megálltunk. 1 alvással nagyon kényelmes volt, alvás nélkül fájdalmas volt a vége, főleg, hogy a horvátoknál 10 km-enként átszaladt valami előttem az úton, szóval nagyon figyelni kellett.
Szia.Mi tavaly Tetovóban aludtunk,s másnap onnan mentünk Ohrid-Elbasan-Durres vonalon.Mikor kint megismerkedtünk egy ott élő magyarral és mondtuk,hogy milyen lassú volt az út,Ő ajánlotta a már emlitett koszovói útvonalat mivel Ő is mindig arra jár.Ezt támasztotta alá Jani haverja is.Azt irta,hogy talán az egyik leggyorsabb és teljesen kényelmes út.Az viszont Nektek valószinűleg kerülő,ha Elbasanig mentek.Mi biztos,hogy idén a koszovói úton megyünk mivel a Tetovó-Ohrid utat inkább kihagynánk.Rengeteg útjavitás van,lámpa irányitja felváltva a forgalmat.A piroson ne menjetek át,mert több helyen a következő lámpánál rendőrök várják az áthajtókat.A határ után Albániában sokkal jobb az út Elbasanig,de mi ott is a nagy forgalom miatt csak lassan tudtunk haladni.Gyors csak Rrogozhina után lett,mikor felmentünk a pályára és Durresig már gyors volt.Ha van kérdésed szivesen válaszolok,ha tudok.
Szia! Az idén mi is hasonló útvonalat tervezünk (Szerbia, Macedónia - Szkopje szállás - Ohridi tó - Albánia), de csak Elbasanig megyünk, ez lesz az első célpont.
Most kicsit összezavarodtam, ahogy olvaslak. :) Eddig úgy néztem a térképen, hogy Koszovóba nem kell mennünk ezen az útvonalon, közben te meg írtad az infókat Koszovóról. Vagy ezt csak Golemben ajánlották, de ti nem arra mentetek? Segíts ki kérlek! :)
Mi odafelé Bosznia,Montenegró felé mentünk Sarajevóban megszáltunk. Hazefelé, a gyerkőc nem akart arra menni a hegyek miatt és Szerbia felé mentünk "együlésben". Ezt nem ajánlanám, mert tényleg laposabb és jobban autózható a táj, de nagyon hosszú, fárasztó az út, főleg a szerb szakasz. A Szarajevói tranzit szállást nagyon ajánlom, az tetszett. Szép, hangulatos város, jó ott szétnézni, pihenni, de aki nem bírja a szerpentineket, annak necces. Ha még egyszer mennék, akkor a szerb szakaszon megszállnék valahol Zlatibor környékén. Szép hely, jó árak és nem megerőltető.
Szia.Mi tavaly a Szerb-Macedon úton mentünk(Ohrid felé).Durres mellett, Golemben ajánlották a Szerb-Macedon-Koszovó útvonalat(amit Jani haverja is megerősitett privátban).Nagyrészt ingyenes pálya(Koszovó-Albán rész),Koszovóba 15 euró biztositás kell az autóra és biometrikus személyi vagy útlevél jó.Albániába belépve egy alagút előtt kell 5 eurót fizetni(ha jól emlékszem).Nekünk a tavalyi út Szkopje után Ohridig nagyon lassú volt és utána sem volt sokkal gyorsabb.
Nem tudom, milyen menetrendet láttál, de az albania.al oldalon található egy ( http://albania.al/article/24/transport/ ), és ott részletezve van az is térképekkel, melyik buszok melyik buszpályaudvarról indulnak. De mint mindig, legegyszerűbb közvetlenül az utazás előtt érdeklődni a busztársaságnál, és egyúttal jelezni, hogy mikor szeretnél utazni. Saranda-ba két társaság közlekedtet buszokat, az Olgeno Shpk és a Tisa Travel. Mindkettővel kapcsolatba tudsz lépni Fb-on. A reptérről óránként indulnak a transzferbuszok Tiranába. Számításba kell venni, hogy szezonban délután a WizzAir járattal egy időben sok gép érkezik, és megvan az esélye, hogy nem fogtok felférni a transzferbuszra. Ilyenkor vagy megvárjátok a következőt, vagy taxi-val mentek.
Felhívtam egy ismerősömet, aki a Durres-i kikötőben dolgozik, ott volt ismerősöm, nem Sarandában, de a lényeget tekintve mindegy.
Azt mondta, hogy tudomása szerint a minimum adómentes üzemanyag-mennyiség 1.500 liter, de lehet, hogy levitték 1.000 literre. Szóval csak ekkora, vagy ennél nagyobb üzemanyagtartállyal rendelkező hajókra vonatkozik, közvetlen tartálykocsiból tankolnak.
Nem a kikötő forgalmazza az üzemanyagot, hanem egy külön disztribútorcég, és a vámolási procedúra papírmunkája elég bonyolult.
Kisebb hajóknál kannákból tankolnak, és természetesen nem adómentes az üzemanyag.
Láttam a buszmenetrendet, de egyelőre olyan oldallal nem találkoztam, ami biztos infoval szolgálna.
Mi ugye első nap Tiranában aludnánk, másnak korán pedig utaznánk tovább Saranda-ba, busszal. LÁttam, 2 társaság is van, de az egyikkel nagyon hosszú az út.
Én azt választanám, amelyikkel kb 5 óra az út. De nem látom, pl Tiranából honnan indul. Nincs olyan, hogy megálló lista? Vagy valami támpont?
Szállás miatt is érdekes lenne... :) Ja, és reptérről be tudunk menni busszal Tiranába, kora délután?
Sziasztok! Szeptemberben készülünk Durresbe, a Vila Lule-ban foglaltam szállást. Keresgéltem, hogy hol találok élő webcamerát és szerencsémre pont a leendő szállodánk előtti partszakaszt mutatja folyamatosan. Már most naponta többször ránézek, hogy milyen idő van ott, mennyien sétálnak. A férjem szerint jobban élvezem a nyaralás előtti böngészést, mint a nyaralást. (is-is )
Igen, a partról nyugodtan horgászhatsz mindenfajta engedély nélkül a folyókban, a tavakban és a tengerben is (értelemszerűen ott, ahol nincsen lekerítve a part, valamint mondjuk nem egy zsúfolt strand).
Néha viszont a folyópart, vagy tópart magánterület, de nincsen lekerítve (pl legelő), ott elvileg a terület tulajdonosának az engedélye kellene, gyakorlatilag azonban úgyis megengedi mindenki, hogy horgásszál ingyen, ha felétek tart éppen valaki, akkor mosolyogva kézzel-lábban kérdezzétek meg, hogy ugye nem baj, hogy itt horgásztok, egészen biztosan azt fogja mondani, hogy dehogy is, nyugodtan folytassátok.
Írtam egy privát üzenetet is Neked, mert nem akartam speciális, másokat nem érdeklő dolgokkal teleszemetelni a fórumot, olvasd el alkalmasint, az ide regisztrált email címedre írtam.
Azt viszont simán meg tudod csinálni, hogy Durres-ban bejelentkezel ide (Albániába), majd amikor elhagyod a Durres-i kikötőt, Sarandát jelölöd meg úticélnak, de közben akár több napot is eltöltesz különböző öblökben, majd a sarandai kikötőben bejelentkezel, és akár egyből ki is (ahogy gondolod), Korfu-i úticéllal, majd ezután átmész Korfura.
Ha lopásra-rablásra gondolsz, akkor nem fog "piszkálni" senki a legnagyobb valószínűség szerint, itt nagyon jó a közbiztonság.
A papírmunka viszont egy más kérdés, lévén Albánia nem EU tagállam (mint Horvátország és Görögország), úgyhogy az EU-ból (Horvátországból) ki kell jelentkezned, majd Montenegróba be (ha ott is ki akarsz kötni, de nem tudom a montenegrói törvényeket), majd onnan ki, majd ide Albániába be (tetejében itt 3 kikötőparancsnokság, azaz zóna van: Durres, Vlora, Saranda, nyáron Orikumban is van kihelyezett vlorai kikötőparancsnokság), majd innen ki, és Görögországba be.
Erre a papírmunkára nagyon figyelj, mert főleg egy motoros gumicsónakra minden (útvonaladba eső) ország parti őrsége fokozottan figyel, lévén egy ilyen csónakkal a legegyszerűbb pl. kábítószert csempészni...
Egy barátom mesélte,hogy Te vagy az ország egyik jó ismerője,ezért bátorkodom némi tanácsot,tippet kérni a nyári túrámhoz.Horvátországból szeretnék Korfura eljutni egy motoros gumicsónakkal(na meg vissza is).Ha pl.eldugott helyen alszom a csónakban,és napfelkeltekor tovább is állok,akkor jó eséllyel nem "piszkál" senki?
Húha, ez bonyolult, mert nekem rengeteg ötletem lenne ételekre-italokra, de nem tudom az ízléseteket :)
A feleségem (VPBA) blogján az "étel-ital" kategóriában 20 bejegyzés található (lapozni kell, mert elsőre csak 10-et ad ki, legalábbis az én böngészőmben) itt:
Az "édesség" kategóriára keresve csak 4 bejegyzést ad ki, és nem érdemes ezt megnyitni, mert ugyanazok a bejegyzések szerepelnek a fentebbi 20-ban, kivéve, ha kizárólag édességeket kerestek:
Albániába mennék, csak repülő+busz. Első nap BP-Tirane (Wizz-air). Ott szállás aznap. Másnap Tirane - Saranda (5 óra busz). Ott 2-3 éjszaka, közben meglátogatni Ksamilt is.
2-3 éj múlva Saranda- Corfu komp átkelés reggeli órákban. Corfu várostól Sidari busszal, még aznap, ott szállás 2-3 éjszakára. Majd Korfu-Bp, repülő.
Ez a terv nagy vonalakban.
Kérdés... Személyi igazolvány így elég, ha jól tudom...?
Illetve mi az, amit esetleg láttok problémának, hogy megszívhatjuk vele? Nem zavar az 5 óra busz út.. A komp az jár. Ebből indulok ki. Természetesen bármi történhet...
Más... Albániában valóban ilyesmi árak vannak, mint itthon? Mondjuk egy éttermi vacsora (nem luxus)? Vagy ilyesmi?
Mint az előttem hozzászóló is írta valóban ez a legegyszerűbb és leggyorsabb lejutás. Talán csak annyival szeretném kiegészíteni, ha visszafelé is erre jöttök akkor lefelé érdemes Szkopjetől a Gosztivar-Struga-Elbasan-Vlora majd végig a tengerparti úton Sarandáig. Távolságban kicsit rövidebb időben viszont valamivel több de megéri.
Mi tavaly voltunk. Leskovik után Korce felé csapnivaló még túraendúróval is (tényleg 30 a tempó), bár gondolom arra már nem mentek. A táj viszont tényleg gyönyőrű. :)
Kedves Meranusz! Nagyon jó ez a repulojegy ár! Még nem tudok foglalni, mert még nem jó a férjem lába. Mi 10 napra szeretnénk menni legalább.Melyik részre mentek? A jún. 20 nekünk is jó lenne talán.
Két éve mentem végig rajta normál személy gépkocsival. Különösebb gond nélkül járható, viszont időben hosszú mivel sok helyen kb 30km/órás sebességgel lehet haladni. A táj viszont nagyon szép!
Én csak azt ajánlottam fel,ha a Budapesti reptéren találozunk,és együtt a Tiranai reptéren újból találkozunk,sem lenne baj.Nem lennénk összekötve stb.És jeleztem most lenne olcsóbb a repjegy.Én foglaltam 0620-27.között DC-vel 17.000.-ért
returt.A párom is ennyiért.És ha valakit érdekelt volna,még két főre ennyiért.
Lehet lesz olcsóbb.?! ki tudja.Havisszaolvassa az én hozzászólásaimat.
Volt emlékszem rá,aki 50-60 ezerért foglalt,és volt aki felajánlotta,akkor háztól házig elviszi.
/Ja bocs,két kézi,és egy elsőbbségi./2főre 37.000.-
Sziasztok!Idén megint készülünk a párommal Albániába,junius közepétől,július közepéig,ebben az intervallumban,7éj.Ha lesz elfogadható áron repjegy/már alakul/akkor Durres.Ha csatlakozna hozzánk egy pár,akkor esetleg 10nap és Skamil,Saranda is beleférne,akár autóbérléssel./5-5nap/vagy akkor mehetnénk közösen itthonról kocsival.3szor voltunk repülővel,1szer kocsival,de csak Durresig jutottunk/,és környékére/.Vagy ugyan ez a "program"augusztus vége,szeptember közepe.Van Wizzkártyánk/DC/. Nem ragaszkodnánk közös programokhoz,nem lennénk egymáshoz kötve,nehéz ezt így leírni,"ahogy esik úgy puffan". J.Zoli
Szerencsére a Skenderbeu (Szkander bég) konyakot manapság már sokkal kevésbé hamisítják, mint régen, úgyhogy ez biztató dolog Számodra :)
Anno, kb. 12 évvel ezelőtt egy Saranda-i kis szálloda tulajdonosa (aki a barátom), mondta nekem (a szállodája földszintjén van egy élelmiszerboltja is), hogy annyira elterjedt a hamisítás, hogy egy kartondobozon belül is lehet, hogy az egyik üveg hamis konyakot tartalmaz, a másik meg nem :)
Szerencsére ma már nincsen ez így, és amúgy is jóval kevesebb a hamisítvány.
Viszont a történet a következő: Anno a kommunizmusban több helyen gyártottak Skenderbeu konyakot, pl. Durres-ben, Korca-ban, stb.
A rendszerváltáskor ezeket a gyárakat privatizálták, különböző tulajdonosok lettek, és mindegyik használja a Skenderbeu nevet. (Kb. ugyanúgy, mint anno történt Magyarországon a Traubisoda-val.)
Most akkor kapsz eredetit, ha vagy Durres-it, vagy Korca-it veszel (magánvéleményem szerint a Durres-ban gyártott jobb), és ne csak a címkére figyelj (címkét nyomtatni manapság bárki tud, akár otthon is), hanem arra is, hogy rajta legyen a piros-fekete "albán sasos" zárjegy is! A zárjegy ugyanis pénzbe kerül, de nem mindenkinek adnak még pénzért sem, hanem ellenőrzik az üzemet, aki igényli, és szigorú nyilvántartást kell vezetni, hogy hány üveg került forgalomba, és ugye annyi zárjegynek kell "elfogynia".
Pl. Kruja-ban a bazárban több árus is árul ilyet is, meg olyat is, a zárjegy nélküli általában 4 EUR, a zárjegyes meg általában 6 EUR.
A 4 EUR-osra azt mondja az árus, hogy ugyanolyan, mint az eredeti (csak maszek pincében készült), de ez csak néha van így... :)
Nagyobb bevásárlóközpontban viszont egészen biztos, hogy nem futsz bele manapság hamisítottba.
Többször felhívtam a figyelmet a visszaolvasásra, a Facebook-ra, ott VPBA szinte MINDENRŐL, naprakészen tájékoztat, Jani haverja számtalanszor hivatkozott a VPBA blogjára is! Köszönet Nekik segítőkészségükért!
Szélmalomharc!
A furgonok ott a legjobb közlekedési eszközök (bár Magyarországon is bevezetnék). A megállók jelöletlenek, de a helyiek tudják és útközben is le lehet inteni, a tulajdonosoknak fontosak az utasok, abból élnek és nagyon kedvesek. Végig utaztam Albánián, nagy busz, kis busz, furgon, magán autó, lényeg a cél és a haladás volt. Megesett, hogy a magán autós elvitt 50 m-re a furgon indulási helyhez, csak úgy poénból, ingyen és jót nevettünk, Neki egyszerűbb volt, mint elmagyarázni :-)!
Aki nem volt Albániába az nem tudhatja, hogy mennyire kedves, segítőkész emberek országa!
Persze jogod van megsértődni ( bár ezt már úgysem olvasod ), de rohadt idegesítő, amikor jön egy új ember és azzal kezdi, hogy jutok be a reptérről a városba. Holott a keresőt használva vagy egy-két oldalt visszaolvasva megtalálod rá a választ. És ha valaki ezt szóvá teszi, meg vagy sértődve. Lehet, hogy nem te, lehet, hogy nem ez a probléma, de a lényeg azt hiszem, érthető.
Én annak idején hetekig olvastam a fórumot. Az ismétlődéseket meg a számomra irreleváns dolgokat átugrottam.
És nicsak, túléltem, azóta is megvagyok. Cserébe itt van előttem a térkép, tudom, melyik nagyobb város merre van, hol mit lehet ( kell ) megnézni. Tudom, hogy furgonok közlekednek a városok között. Honnan indulnak? Mittudomén , majd megkérdezem.
Aki ilyenekre nem képes, az maradjon otthon. Én nem vagyok egy társasági ember, meg makacs is vagyok. Az idegenekkel szemben is tartózkodó, távolságtartó. De odamegyek és megkérdezem.
A legjobb egyébként az volt ( nem biztos, hogy ebben a fórumban ), hogy : itt vagyunk x városban, az y hotelben. Meg tudnátok mondani, merre van a piac? Nem tudja megkérdezni a szállásadóját vagy bárkit az utcán? Ennyire életképtelen?
Azt gondoltam hogy ennek a fórumnak az a lènyege hogy segítsünk egymásnak ,megosszuk a saját vèlemènyünket,èlmènyeinket a másikkal....A ledegradáló hozzászólások alapján rosszul hittem.Január óta tervezem ezt az utazást, rengeteget jártam utána,ide azèrt írtam be hogy hátha van valami olyan tippetek,èlmènyeteket amit mondjuk èn nem találtam meg,vagy ami nem annyira köztudott... Köszönöm szèpen a rengeteg segítsèget,mèg a mai napon törlöm is innen magamat,igazatok van majd èn megtalálom magamtól amit keresek.
Hú, de ismerős! Én is hónapokig olvastam a fórumot ( is ), jegyzeteltem , és érdekes, szinte mindent megjegyeztem. Azért, mert érdekelt. Vannak ugye a turisták, meg vannak az utazók. Nem akarok megbántani senkit, de az olcsó repjegyeknek köszönhetően olyanok is útra kelnek, akiknek nem kellene. Akik lusták utánanézni valaminek, mert úgyis megkapják első kézből. Mert ahhoz szoktak hozzá.
Turista vagy utazó? Az egyiknek a természeti vagy építészeti kincs a fontos, vagy csak a balkáni fíling, mert az csak ott található meg. A másiknak meg az a legfontosabb, hogy mennyibe kerül a sör meg a bagó. Akkor minek mozdul ki otthonról b...a meg, mindenki jobban járna, ha nem tenné.
Persze semmi sem fog változni. Jön egy új ember, kérdez valamit. Páran lehurrogjuk, egy meg válaszol. Az új ember nyert.
Ezt egyébként pont nem neked írtam, de attól még komolyan gondolom.
Nem, nem kell bezárni a fórumot. Az élményekről valóban én is szívesen olvasok, bár ebből egyre kevesebb van itt. Viszont azért ez itt nem egy utazási iroda, ahova bemegyünk és fizetés ellenében elintéznek mindent helyettünk. Sokakból még a vágy szikrája is hiányzik ahhoz, hogy valamit saját maguknak kikutassanak.
Pl. az utak valóban változnak, főleg Albániában, az ilyen kérdésekkel nincs is gond, mindenkit érint.
Viszont gyanítom, hogy a Durres környéki (ami meglepő módon egy város, hozzátenném, hogy Albánia pedig egy ország - mielőtt nem Te, hanem valaki más - megkérdezné) látnivalók azért annyira nem változtak azóta, mióta utoljára írt itt róla valaki. És ebben azért vagyok tuti biztos, mert Durres itt minden nap előkerül, tehát szinte percre kész információk vannak.
És persze, lehet kérdezni nyugodtan, de amikor már az is kérdés valakitől, hogy Durres egy város-e, akkor azt érzem, hogy ezt a topikot egyesek valami automatának tekintik, ami mindig kidobja a megfelelő választ.
Mi 3 éve voltunk először Albániában, de ha hiszed, ha nem, én az első oldaltól elolvastam ezt a topikot, ami rengeteg információt tartalmaz és baromira élveztem. És ezek után már egyből megvolt, hogy mit lehetne/kellene még megkérdezni. És nem, nem vagyok időmilliomos, nem azért olvastam vissza. Hanem azért, mert a tájékozódás, információszerzés számomra szerves része a készülődésnek, ráhangolódásnak. Én a nyaralásokat általában előző szeptemberben kezdem szervezni, így van idő mindenre.
És kérlek, ne vedd magadra, ezek általános megállapítások voltak.
Bal oldalon a kereső, aztán Google, Facebookon is vannak csoportok. Olvasás, olvasás, olvasás, aztán lehet kérdezni, ha még lesz mit. De ha ezeket megteszed, nem lesz.
Szerintem ez nagyjából az egész világra igaz, hogy lehet szállást előre foglalni és lehet keresni is a helyszínen. Leginkább az a kérdés, hogy valaki szereti, ha előre minden el van rendezve, vagy felvállalja a helyben keresés idejét, izgalmát stb.
Ne haragudj, biztos van rá magyarázat, de nem értem, hogy ha az első szállás Sarandán van, akkor a következő miért Ksmailban? A kettő közötti út kb. 5 perc autóval.
Májusban megyek a párommal Tiranába ès Durresbe.Tiranában 3napot Durresben 5napot leszünk.Szeretnèk kèrni pár tippet hogy Durresben/Durresből milyen jó programokat,látnivalókat èrdemes megnèzni...kocsi nèlkül leszünk...egyik nap városnèzèsre megyünk+horgászat,másik nap elmegyünk a Duka borvidèkre,de a többi napra mèg nem találtam ki semmit..
Válaszaitokat előre is köszönöm 😀Szèp napot mindenkinek
Barbika kedves, a legjobb tanács amit adhatok, próbálj meg időt szánni rá és visszaolvasni! Minden kérdésedre megtalálhatod a választ és még a google is a "barátod"! A facebookot is ajánlom figyelmedbe, tartalmas és hasznos ismereteket szerezhetsz VPBA kiválóan tájékoztat mindenről! Köszönet érte és Jani haverjának, egy Albániát kedvelőtől :-)!
2éjszakára gondoltam. Viszont elsösorban a város..a falvak..élete..az ottani emberek érdekelnének..beülnénk enni..megkóstolnánk a sörüket...ami állitólag jó..ilyesmik... .ezért Tirana. A tengerpart is érdekel persze...arra kevesebb idő is elég.Elég szükos a 2 nap.tidom..de ezt kell beosztanom...a lehető legjobban. Dures..az egy város?
Osztom halacs kolléga véleményét,bár mi csak kétszer voltunk.Valóban nagyobbnak éreztük a közbiztonságot mint itthon egy nagyvárosban este.Az emberek kedvessége,segitőkészsége pedig hihetetlen,na az végképp sokkal jobb ott.
Ha beírod a Keresés alatti fehér mezőbe, hogy 'kompmenetrend', ki fogja adni az eddig itt a fórumon szóba került kommenteket ezzel kapcsolatban. De egyébként itt találod:
Kb. 8-szor jártam Albániában, soha semmiféle atrocitás nem ért, sőt. Ezzel együtt természetesen ott is előfordulhat, hogy belefutsz valamibe, de ez itthon is megtörténhet. Én ott nagyobb biztonságban éreztem magam esténként, mint itthon, Pesten. Az albánok nagyon vendégszeretőek, fontos számukra, hogy a vendég jó benyomásokkal távozzon, figyelnek rád és kedvesek veled.
Nemvagyok egy beszari...de amiből kiindultam...jó pár éve...unokatesómékat Bulgáriában Szófia mellett támadták meg.Két autóval voltak..jónéhány pasival a kocsiban... Szóval..ezért a para...
Ne, semmiképpen se!!! Amúgy meg komolyan: nem értem a problémát. Közlekedési táblák vannak, angolul tudsz valamennyit, ergo ha van szád, kérdezni is tudsz. Gondolom, kezed meg lábad is van, azokkal is lehet kommunikálni. A közbiztonság? Ha megteszed a máshol is szükséges óvintézkedéseket, nem lesz baj. Nem kell beszarni, el kell indulni és jól fogjátok magatokat érezni Albániábanis.
Ha megengeded pár észrevétellel megpróbálok segíteni az útitervedbe. Szerintem nem jó túlzsúfolni a napokat, mert akkor rohanás az egész és nem látsz semmit.
Az első nap szerintem jó. de Lezhat kihagyhatod. Bőven elég Rozafa és Kruja.
Viszont Tiranára egy napot nyugodtan rászánhattok ha már ott vagytok.
A harmadik nap Tirana-Durres-Vlora-Saranda. (Vlorán igazából elég csak átutazni mert különösebb látnivaló nincs.)
A negyedik nap teljesen jó.
Sajnos Berat bármennyire is szép de nagyon kiesik ezért én most kihagynám majd egy legközelebbi alkalomra venném célba.
Remélem tudtam segíteni és kívánok kellemes időtöltést Albániában.
Ja, ha nem csak 3, hanem 4 napod is van erre az országra, akkor a most Általad írt program tökéletes! :)
Majd ha "megfertőz" Albánia, és jövőre is visszajössz ide, akkor majd adok más programjavaslatokat is, de első látogatásra ez tényleg jó ötlet :)
Egyetlen jó tanács: A második napon, amikor Berat-ból elindulsz Vlora felé, ne a "rövidebb utat" (azaz a Fier-felé lévő utat) válaszd, hanem menjél vissza Lusnja-ig, és onnan menjél Fier felé (kivéve, ha magas építésű autód, vagy terepjáród van, és még kalandot is akarsz).
Amennyiben az ember itthonról visz egy csomó mindent, akkor megfosztja magát a helyi termékek megismerésétől. Ami made in albán az rendkívül kedvező aru. Rengeteg az olasz import, ezek ára már vegyes. De sőrből és vízből van nagyobb helyi választék. Sőrök nekem bejöttek, a vizek között vanak elég furák is.
Ugyanis most bányásztam elő a privát leveledet a "spam" mappából!
Sajnos nem Te vagy az első, a "Gugli" levelezőrendszere mostanában egy kicsit túl óvatos, nemrég fordult elő az, hogy egy régi ügyfelünknek én küldtem egy emailt, aztán ő arra válaszolt (tehát nekem jött egy VÁLASZ!), és azt is a "spam" mappába tette a Google, még szerencse, hogy az illető rám írt Viber-en. :)
A témára visszatérve:
Megpróbálom a jövő héten kideríteni, és válaszolok privátban (a többi fórumtársat valószínűleg úgysem érdekli, és nem akarom teleszemetelni a fórumot).
Itt rengeteg fajta rendőrség létezik (többek között még építőipari rendőrség is van), és ebben nem vagyok nagy szakértő :)
Viszont van egy csomó ilyen-olyan rendőr ismerősöm, ha megküldenéd azt a linket privátban (mármint hogy kaptak új őrsöt), amit találtál (a nevemre kattintva tudsz emailt küldeni nekem), akkor könnyebb dolgom lenne utánaérdeklődni :)
Sajnos a világ bármely táján érvényesül az a dolog, hogy mi emberek pusztítani könnyebben tudunk, mint megőrizni valamit, vagy éppen építeni valami jó dolgot :(
kérhetek én is egy kis segítséget? Túrtam elég sokat a netet, de még csak tippelni se tudok: az A1-es autópálya rendőrsége (az épület) hol található? Annyit találtam, hogy kaptak külön őrsöt. Köszönöm.
Igen ,én is lemondok arról, hogy Dürresbe/tudom, nincs helyesen írva, bocs/ és Sarandaba is nyaraljak, mert busszal nem biztos, hogy el tudok jutni. Ezért, arra a nyaralohelyre utazunk, ahová olcsóbban kapjuk a repjegyet.
/Tirana, Korfu/ Aztán azon a környéken nézünk körül.
Érdemes lenne újragondolni, hogy mit akartok Albániában. Az ország finoman szólva nem ideális csillagtúrázni. Egyrészt, mert nagyon sok időt vesz igénybe az utazás (lényeges többet, mint itthon, ugyanazon távon) másrészt a látnivalók nem túl időigényesek. Nagyon elhivatottnak kell lenni ahoz, hogy sok időt eltöltsön az ember egy-egy helyen. Szóval haladjatok valamere, az útbaeső dolgokat nézzétek meg.
Az én ötletem (persze ezt nem muszáj megfogadni, de én itt élek családostól és rengeteg kis-, és nagycsoportos turistát vezettünk a feleségemmel az elmúlt 7 év alatt):
1. nap: Podgoricából Shkodra, Rozafa, Lezha, +Kruja, majd Tirana
2. nap: Tiranából Durres - Vlora (Kruja nélkül (mert azt már láttátok előző nap), de Vlora után Radhime, Orikum, Llogara hágó, Dhermi, majd vissza)
3. nap: Tiranából Berat (csak Berat, a többire (Gjirkastra, Butrint) nem lesz időd!)
Alternatív megoldás:
Az első nap így rendben van.(mármint ahogy írtam)
A második nap reggel elindultok Tiranából, megnézitek Berat-ot (gyorsan, sietve), aztán vissza Lushnja, Fier, Vlora, Llogara, Himara, Saranda és Sarandában egy éjszaka szállás!
A harmadik nap (Sarandából) Butrint, Ksamil, majd Kék Szem forrás, majd Gjirokastra, és onnan dél felé Görögország irányában el is tudjátok hagyni Albániát, és majdnem végig (GR, MAC, SRB, HU) autópályán haza is értek, relatív gyorsan. (Aznap egy éjszakára szállás Gjirokastrában, és másnap friss erővel haza a fentebb leírt "görög" úton)
Persze ezek csak ötletelések, a döntés a Te kezedben van :)
Nagyon kevés helyen lehet fizetni bankkártyával, viszont minden egyes városban rengeteg bankautomata van, amelyből bankkártyáról lehet Lek-et felvenni (némelyik automatából EUR-t is).
A kérdés csak az, hogy az adott magyar bank, amelyiknek a bankkártyáját használjátok erre, az adott kártyatípusra mennyi díjat számol fel külföldi, és EU-n kívüli (azaz itteni) készpénzfelvételért, mert ez nagyon különböző, bankja és kártyatípusa válogatja, ezért érdemes utánaérdeklődni még utazás előtt a számlavezető banknál.
Nem kell Lek-et váltani itthon. Kint, a reptéri pénzváltó kivételével általában korrekten átváltják az EUR-t, legyen szó akár kávézóról, sarki kisboltról, étteremről, benzinkútról, stb. Gyakorlatilag, szinte mindenhol elfogadnak EUR-t. A visszajárót sok helyen lehet EUR-ba kérni, de tartsatok magatoknál LEK-et, előfordulhat egy-két helyen, hogy azzal fizetve olcsóbb, pl Dajti-hegy felvonó.
Bankkártya elfogadás nagyon gyerekcipőben jár, ha van ahol tudod használni, akkor örülj neki, de ne építsetek rá.
Tavaly mi mindenhol tudtunk EUR-al fizetni (a hegyek között is) és normális árfolyamon váltották. A felkapottab helyeken kicsit rosszabbul, máshol kicsit jobban.
Akkor általában 125LEK/1EUR volt az árfolyam, ez Sarande-ban és a Dajti hegyen 123-124 volt az árfolyam, amit én nem éltem meg nagy lehúzásnak.
Legtöbbször EUR-ban is adtak vissza, elvétve LEK-ben. A bankkártya akkor még kérdéses volt sok helyen, így azt mi nem használtuk (lehet, hogy azóta változott a helyzet).
Olvastam itt is, hogy itthon csak Budapesten lehet Lek-et váltani. (Mi Békéscsabáról utazunk Durres-ba.)
Ki hogy oldotta meg ezt a kérdést?
Euróval mindenhol lehet fizetni? Ottani szállodákban gondolom Eurót lehet csak váltani. Jól váltják át? Bankkártya boltokban, benzinkúton, éttermekben mennyire elterjedt? Nekünk ez jönne be legjobban.
Ez a mondatod sajnos már nem aktuális, és nem hiszem, hogy idén nyárra igaz lesz:
A forrás minden esetre tényleg hihetetlen színekben pompázik, és a közvetlen környezete is szép.
Tavaly ősszel lerombolták az éttermeket, meg a (z egyébként szakadt) nyilvános WC-t, egyedül az ajándékárus bódé maradt meg (mert arra nem kellett építési engedély), és hátul a faházak (azoknak meg volt építési engedélyük) :(
A többi épületnek (az egyébként igényes éttermeknek) nem volt ugyanis építési engedélye :(
A környező hatalmas fákat pedig életveszélyre hivatkozva kivágták :(
Maga a forrás megmaradt eredetiben, de sajnos semmi több, majdnem sírtam, amikor megláttam a környezetet, amit 2007 óta ismertem, és sok éven át rengetegszer jártam ott :(
Ezek idén január 15-én készült saját képek, a bontási területre nem is engedtek be, csak magához a forráshoz, így a rombolást nem tudom érzékeltetni jól (távolról fényképeztem telefonnal), csak azon fórumtársaink fogják jobban érzékelni micsoda pusztítás volt ott, akik már jártak ott. :(
Egy takarítónővel (a megmaradt faházak takarítónőjével) találkoztunk csak, akinek fogalma nem volt, hogy mi lesz nyárra, csak azt tudta, hogy a bontási területre nem szabad bemenni :(
Egészen biztos, hogy valamikor újra szép lesz a környezete is a forrásnak (bár a hatalmas öreg fák nem fognak újjászületni), de nem nagyon bízom benne, hogy ez idén nyárra összejön :(
Bár, néha vannak csodák itt Albániában is
Szerencsére a forrás ugyanolyan, mint volt :)
A képek csak a rombolást mutatják, magáról a forrásról rengeteg kép van fenn a neten, azt nem fényképeztem.
Én is egyetértek az előttem szólókkal, idős embereknek nem ajánlanám megpróbálni sem a Kék Szem-túrát tömegközlekedésre hagyatkozva.
Mi 4 éve csináltuk, akkor ezt írtam róla:
"Helyi járatos busszal döcögünk el a Sarandától húsz kilométernyire fekvő nevezetességig. Út közben barátságos helyiek érdeklődnek kézzel-lábbal arról, hová tartunk, majd mindenki bőszen magyarázza albánul, hogy milyen gyönyörűséges helyet fogunk látni. Kisvártatva meg is érkezünk: a busz letesz minket az aszfaltos út mellett, s innen egy földút vezet be a hegyek irányába. A gátat ill. a természetvédelmi terület határát elérve kifizetjük a belépőt, s a gát után, a kanyargós földúton tovább haladva nyeljük a mellettünk eldübörgő luxusterepjárók porát. No igen, hiábavaló elképzeléseink voltak a csendről és a nyugalomról, az érintetlen természetről a szabadságra hazautazó, luxusautós albánok mind-mind épp most akarják megnézni a Kék Szemet, s még véletlenül sem szállnának ki a 40 fokba a légkondicionált csudaautóik hűs öléből. Útközben mindössze az út menti csatornában száguldó jéghideg vízben találunk némi felfrissülési lehetőséget, így izzadtan, porosan, csatakosan érkezünk meg a Kék Szemhez, ahol már kisebb tömegecske gyűlt össze, s szinte sorba kell állni a fotózáshoz. A forrás minden esetre tényleg hihetetlen színekben pompázik, és a közvetlen környezete is szép."
Nem írtad, hány éves "idős" emberek és milyen fizikai állapotban vannak? Talán el kellene felejteni ezt a programot, élet az élet anélkül is és bőven van látnivaló.
Egyébbként, Albánia azon csodálatos országok egyike (másik Azerbaijan), ahol a személyszállító járműveket nem robotok vezetik, hanem emberek és ott van a "megálló", ahol az utas :-)!
Vlorából valóban el lehet jutni Sarandába, onnan pedig a Gjirokastrába menő busszal a Kék Szem-forráshoz. De Sarandába sincs túl sűrűn járat, és a forráshoz legközelebbi megálló is vagy másfél órás út a busszal, és onnan még elég jó távolságot meg kell tenni gyalog. Szóval szerintem nem könnyű megvalósítani ezt a túrát autó nélkül, a tömegközlekedésre hagyatkozva.
Az a helyzet,hogy én már jártam ott saját kocsival,csak más nevében szeretnék érdeklődni,mivel nincs fenn a forumon.Mivel két idős személyről van szó,ugy gondoltam hogy megprobálok rajtuk segiteni.Ugy gondolom,hogy szerintem Sarandáig biztos van járat,csak az a kérdés,hogy onnan hogyan tovább.
Tudna segiteni nekem valaki abban,hogy Vlorábol indul-e a Kék szem forráshoz busz,és ha igen,akkor honnan a városon belül?A válaszokat előre is kőszőnőm.
Szia!Ha írsz privimre elérhetőséget kb.3perc alatt el tudnám mondani,-(telón)-Durresbe való eljutást a reptérről,hol tesz le a busz,stb./kb.írtam 2hete is./A többi írányba nem tudom.
2016-ban Ulcinjban kezdtünk és Albániában folytattuk az utunkat Görögország felé. Számomra az első albániai utazásunk nagyon jó érzéseket és élményeket hagyott bennünk.
A tömegközlekedés lényegesen olcsóbb, és simán vállalható. Bocs, nincs időm kikeresgetni, de ha rákeresel, sok találatot kapsz, sok szó esett már róla.
Nincs Koszóvóval baj, de arra kell figyelni, hogy ha Szerbia-Koszovó-Albánia útvonalat választod, akkor visszafelé is ugyanarra kell menni, mert ha nincs koszovói be-kilépés, Szerbiába nem engedek be.
Június végén megyünk Durresban autóval. Milyen útvonalat javasoltok? Koszovón vagy Montenegrón keresztül? Koszovótól kicsit tartunk, de azt hallom, hogy semmi gond nincs. Bár azt nem tudom, hogy régi kártyás személyivel is lehet arra menni? Montenegró fele hosszabb időben és km-ben is, de azt az utat ismerjük. Milyen az út minősége Koszovóban? A fő célunk a pihenés, de 1-2 napot mindenképp szánunk az ország felfedezésére. Mi az amit feltétlen meg kell nézni? Több 100 km-t nem szeretnénk autózni. Június végén mi jellemző a tengervíz hőmérsékletre és az időjárásra?
De, rohadt drága! Ahogy rohadt drágák a repülőjegyek is. Ebből az következik, hogy nagy az igény Albániára, élelmes vállalkozók ( meg "vállalkozók" is...) megtalálták a piaci rést... Olyan drága ( volt egy hónapja, amikor utoljára néztem...) a repülőjegy meg a transzfer, hogy két főnek is megéri kocsival menni.
Tavaly januárban lehetett venni június 2. felére retúr jegyet 18.000-ért. Most inkább nem nézem meg...
Szia, kedves Jani haverja! Dehogy sertodtem meg.Igen, olvastam, hogyan kell írni, csak nem tudtam megoldani. Hát nem vagyok egy szamitogepzseni. Most is ejtek hibákat, elromlott a gépem és az unokám kis tabletjen potyogtetek. Nagyon köszönjük a választ. Nem lesz könnyű dolgunk.Nemettel jobban boldogulnank. Férjemnek már régi vágya Albania és most már annyi mindent/főleg itt/ olvastam róla , videókat is néztem, hogy most már nekem is. Lehet, hogy csak Sarandaba kéne menni /ahogy olvasom, jóval drágább, mint az északi resz/ .De Tirana és D /tudod mire gondolok/: D..IS érdekel.
Viszont hosszabb szövegnél praktikusabb a "w" használata (és utána kereséssel az összes "w" kijelölése, majd átalakítása "ë"-vé), mert gyorsabb a gépelés :)
Itt Albániában a buszos tömegközlekedés első látásra elég nehézkes, mert sok helyen nincsen buszmegálló tábla, célszerű kérdezgetni, angolul viszont elég sokan tudnak, főleg a fiatalabbak. A menetrendek is csak a nagy buszterminálokon vannak kiírva, a köztes megállóhelyeken nem.
Tiranában senki ne lepődjön meg, hogy a "Sasos körforgalom"-nál (azaz a Sheshi Shqiponja), már nincsen a körforgalom közepén a nagy sas, nagyszabású útszélesítés, és alul-, felüljáró építés van, ki tudja, hogy nyárra milyen állapotban lesz, így a "Dogana" buszpályaudvar (ahonnan Durrës-ba és délre, pl. Sarandába indulnak a buszok) kialakítása is változhat.
Ne vedd sértésnek, de éppen pár hozzászólással előbb (9984. számú hozzászólás) írtam, hogy a reptérhez, és Tiranához közeli tengerparti nagyvárost DURRËS-nek írják, és nem DÜRRES-nek. :)
(Fonetikusan, azaz kiejtve kb. "Dúrrsz, illetve az erős "r" után, az "sz" előtt egy alig hallható, elharapott magyar "ö" hang.)
Találkozhatsz olyannal is, hogy "DURRËSI" (ejtsd: "Dúrrszi"), ez ugyanannak a városnévnek a határozott alakja, ezt most nehéz elmagyaráznom ennél részletesebben, mert bonyolult az albán nyelv, de egy átlag turistának nincs is több ismeretre szüksége.
Szállás ügyben én mindenkinek a booking.com-ot, meg a hasonló oldalakat szoktam ajánlani, azokon rengeteg szálláslehetőség van térképpel, fotókkal, részletes árakkal.
Akár Durrës-ban, akár Sarandában a kikötőtől távolabb keress szállást, mert a világ bármely táján a nagyobb kikötők környékén koszos a tenger.
Durrës-ban pont a kikötőhöz közel rak le a reptéri busz, utána a "Plepa", vagy a "Golem" feliratú helyi buszra kell felszállnod, hogy eljuss a kikötőtől délebbre.
A feleségem (VPBA) blogján találsz egy részletesebb, de általános összefoglalót, abban benne van a buszmenetrend linkje is, de az ilyen menetrendeket ne vedd 100%-nak, csak kb 90%-nak, mert az albánok trehányak :)
Hozzád és a " többiiekhez "fordultam nemrég a kerdeseimmel. Nehanyra már kaptam választ és nagyon sokat tanultam ebből a jó kis fórumból. Sarandaban és Dürresben szallnank meg.Tomegkozlekedest vennénk igénybe. Olyan egyszerű szallast szeretnénk, ahol közel van a buszmegálló, hogy el tudjunk menni " korulnezni".Melyik strandot ajánlod Dürresben? Sarandan? Ksamilban?
Mikor indul busz Saranda és Durres között? /Még nem tudom, hogy mi lesz a sorrend./A menetrendtől és a csatlakozásoktól függ.
Sok helyen jártunk már de szervezetten. Ezért vagyok ilyen körülményes bocsi.
Itt Albániában albán nyelvű számítógépes klaviatúrát, vagy ilyen klaviatúrájú laptopot nem lehet kapni (legalábbis én még életemben nem láttam), a leggyakoribb az angol, vagy esetleg az olasz billentyűzet.
Az albán abc-ben összesen két betű van, amit ezekkel a billentyűzetekkel nehéz elővarázsolni, az egyik a már említett "ë" betű, ami a magyar "ö" betűnek felel meg, és nagyon gyakori az albán nyelvben, a másik pedig a "ç" betű, ami a magyar "cs" betűnek felel meg, de ez jóval ritkább az albán nyelvben.
A kisfiam most hetedik osztályos általános iskolás itt Albániában, albán iskolában.
Még ötödikben számtech órán tanulta, hogy ha gyorsan és IGÉNYESEN szeretne albánul egy hosszabb szöveget leírni egy bármilyen szövegszerkesztővel, akkor minden egyes "ë" betű helyett írjon egy "w" betűt, mert ilyen betű az albán abc-ben nincs (kivéve, ha mondjuk Wilson elnökről, vagy George W. Bush elnökről ír fogalmazást, de ezek külföldi nevek).
Aztán ha befejezte az irományát, a szövegszerkesztőben jelölje ki kereséssel az összes "w" betűt, majd karakterkódolással alakítsa át őket "ë" betűkké pár kattintással :)
Ilyen az albán praktika, és ezt már általános iskola ötödik osztályában is tanítják :)
A bonyolultság csak abban van, hogy mennyire ejtik ki :)
Szó végén általában teljesen elharapják, azaz szinte nem is hallod, szó közben meg változatos :)
Jó példa erre az "édesség" szó, ami albánul "ëmbëlsirë". Na ebben három fajta kiejtésű "ö" betű van, az első nagyjából olyan, mint a magyar "ö", a második félig elharapott, a harmadikat meg szinte ki se ejtik :)
Tetejében nagyon sok számítógépes klaviatúrában nagyon nehéz leírni az "ë" betűt, így nagyon gyakran belefutsz abba, hogy sima "e" betűnek írják még az albánok is, akár még helységnévtáblákon is az utakon, pl: "DURRES", ami helyesen "DURRËS" lenne :)
?....a repülővel kapcsolatban kérdezem. Visszaolvastalak, hasznos volt, kösz. Csak jún. 1 5 után indulhatunk, mert az unokank ballagni fog. A Saranda környéki nevezetessegekkel kapcsolatban: a Kék szem forrás és Gjirokastra busszal 1 útvonalon vannak?Szerinted ne foglaljuk szallast előre?
Hogy tetszett Irán? Teljesen más, mint ami a koztudatban él róla, igaz?
Köszönöm szépen. Nem tudom, hogy a repülő mikor ér oda, melyik kompot lehet elerni.Kozel van a reptér a komphoz? Sarandan hol foglaltal szallast? Minden infó érdekel.
Becsekkolás gondolom ugyanúgy, mint máshol, hagyományos módon. Bemész a reptérre és beállsz a Wizz aires chek in pult(ok) sorába, ha nincs külön Wizz pult akkor bármelyik névtelenbe és odaadod a repjegyeket, meg az okmányokat a pultosnak. Ha van feladni való poggyászod, akkor azt is ott adod fel. A végén kapsz egy hagyományos beszállókártyát és mehetsz a biztonsági ellenőrzésre.
Repülőterek listája, ahol nincs lehetőség online utasfelvételre, ezért díjmentes a reptéri utasfelvétel:
Korfu Cityben csak 2 szálloda van a komphoz közeli parton, (egyik gyatrább mint a másik) reggeli nélkül 50 € volt. Sarandában a 3*-os torony magasan jobb volt, 15 €-ért. A tömegnyomor rettenetes, kiköt 2-3 4-5000 személyes "úszóház" és ellepik a várost, ezért az árak is az egekben!
Két kérdésem is lenne. Első az,hogy sima chip nélküli személyivel is be lehet-e utazni Albániába vagy csak az új típusúval?
A másik kérdés meg az,hogy : Hogyan megy a hazafelé becsekkolás a tiranai reptéren? Mert ahogy olvastam online nem lehet be csekkolni. Repültem már néhányszor,de nem vagyok ebben profi. Köszi a válaszokat
Köszi, gondoltam már erre is,hogy Korfun át komppal, de írta valaki, hogy naponta egyszer jár és olyan időben, hogy ott kéne aludni.Persze néhány nap ott is jó lenne, de az már sokba kerülne. Amit írtál régebben is, el olvasom, kösz.
Ha javasolhatom, vegyél a wizzel Tiranába és gyere vissza Korfuról a ryan járatával, vagy fordítva. A repjegy árakat nézd meg a légitársaságok SAJÁT honlapján, minden napra más-más. (A tiranai repjegy árak nagyon "elszálltak") Mindenesetre olvass vissza, 2016-ban és 2017-ben voltam, sokmindent leírtam, remek ország, a lakóival együtt!
(Nemtudom, hogy lett ez a váltás :-)??)
Kitünő a közlekedés, a menetrendszerinti buszokon kívül "furgonnal" mindenhova el lehet jutni, ahogy megfelelően megtelik indul, ott áll meg ahol neked a legjobb. Stoppolni is lehet, buszjegy árban elvisznek. Szállás és étkezés sehol nem probléma és minden olcsóbb mint itthon.
Sarandatól - Tiranaig mindent megnézhettek amit szeretnétek. A reggelihez ne ragaszkodj, mert miattad nem kelnek fel kora reggel és a távolabbi napi célhoz nem délben kell elindulni :-). Szervezz csillagtúrákat!
kedves Jani haverja és Többiek, akik ezen a fórumon segítetek tanácsokkal, és élményeket,tapasztalatokat osztotok meg! Örülök,hogy itt nem találkoztam nagy arcú , a kérdéseken gúnyolódó ,lenéző emberekkel!Mert sajnos ilyen fórum is van. Már régi vágyunk,hogy megismerjük Albániát!A fórumot olvasva rengeteg információhoz jutottam.Szeretnénk 10-14 napot eltölteni Saranda és Dürres /Golem? környékén.Ezekről a helyekről lehetőség van arra,hogy ellátogassunk néhány helyre.
Június 20.körülre tervezzük az utazást,repülővel,autóbérlés nélkül./gondolom,az időjárás ,a víz már jó/ Egyszerű,a parthoz,buszhoz közeli szállásra van szükségünk.
Kérdéseim:
-Hogy lenne egyszerűbb?A reptérről Saranda,vagy Ksamil /kb 5-6 nap és visszafelé Dürres /5-6 nap,majd haza,vagy fordítva?
-Tudtok-e esetleg a szállást ajánlani?Esetleg reggelivel.
-Az étkezéseket meg tudjuk oldani "kint".
Szeretjük a piacokat,este sétálni a parton,jókat enni,sörözni.Szeretnénk megnézni a Kék szem forrást/talán rendbe hozzák/.Gjirokastra,Berat,v.Butrinti..........Talán Dajti,de Tirana,Kruja is tervben van.
Remélem el tudunk a furgonnal,vagy busszal mindenhová jutni!
-Saranda és Ksamil között gyakran jár a busz?
-A leírt helyekre hogyan tudunk eljutni?
-Milyen árakra számíthatunk?/étel-ital....kb 3 évvel ezelőtti árakat már láttam.
-Mennyiért lehet a repjegyet megvenni kb.?Átszállás nélkül szeretnénk.
Ha tömegközlekedési eszközre gondolsz, akkor az autóbusz, vagy a "furgon" azaz a mikrobusz a megoldás.
Viszont a legtöbb autóbusz Tiranából Fushe Kruje-ba megy (szó szerint "Kruja Mezeje", ez egy Kruja alatti kisváros, amely manapság már sokkal nagyobb, mint az eredeti Kruja, ami a hegyen van).
Ott, Fushe Kruje-ban kell átszállni a Krujába tartó mikrobuszra, ami nagyon gyakran közlekedik.
Van direkt Krujába is autóbusz Tiranából, csak az nagyon ritka, a menetrendjét nem tudom.
Tirana-Durres:
A Durres-i tengerpart a vele egybeépült falvakkal kb. 18-19 km hosszú. Kérdés, hogy hova mész.
Tiranából 3-féle módon tudsz eljutni a Durres-i tengerpartra:
1./ Normál autóbusz vagy mikrobusz (itt furgon-nak hívják) Durres vasútállomására, ill. a mellette lévő autóbuszpályaudvarra. Ez csak akkor jó nyáron, ha nem strandolni akarsz (merthogy a kikötő környékén nem igazán jó strandolni a világ bármely pontján), hanem meg akarod nézni Durres belvárosát.
2./ Durres-Plepa busz-mikrobusz: Durres és Golem határán tesz le egy másik buszpályaudvarnál (szezonban gyakori).
3./ "Golem Plazh" feliratú nagybuszok (ez csak szezonban van), strandolókat visz ki Golem-be a Rio Palace étteremhez (reggelente, és késő délutánonként indul vissza).
Nagyon szép, pontos, és részletes útleírást írtál, bocsánat, hogy időm függvényében csak most értem a végére :)
Néhány apró kiegészítés, ami nem kritika, csak pontosítás:
- Szkander bég (Skenderbeu) eredetileg Gjergj Kastrioti (azaz magyarul Kasztrióta György) néven született, később Nagy Sándor (Iskender) tiszteletére vette fel a "Sándor bég" nevet. És nem Krujában született, hanem Dibra-ban, vagy egyes feltételezések szerint Mat-ban, viszont Kruja vára is az ő családi birtokuk részét képezte, csak éppen a "szélső védőállás" volt.
- Krujában tényleg megpróbált Benneteket levenni egy mondvacsinált idegenvezető, azonban Gjipe Beach-nál fent (az út mellett) tényleg 200 Lek a parkolójegy nem csak abban a parkolóban, hanem odébb is, merthogy az magánterület. Az már egy másik dolog, hogy normálisan erre egy táblát kéne kirakni legalább... (Meg hiába szezon végén voltatok, azért a ténsasszonynak ott kellett volna lennie, amikor megkezdtétek a parkolást.)
- A Kék-szem forrás környékét valóban szétverték. Mi idén jan. közepén jártunk ott, akkor is mindenhol sittkupacok és kivágott fák hevertek. Az ott lévő takarítónő féleség nem tudta megmondani, mi lesz tavasszal. Csak a régi (lakó) bungalókat hagyták meg, a többi épületnek nem volt építési engedélye, ezért bontották el őket. Ez számunkra is elszomorító volt :(
- Berat-ban a várba fel lehet menni autóval/busszal. Bár nálatok láthatólag nem ez volt a cél, de azoknak, akik mondjuk nyáron 40 fokban nem szívesen gyalogolnának fel a várba írom, hogy a városba bevezető úton van egy körforgalom, mellette egy benzinkút. Ott lehet felmenni járművel a várba. Van is egy, a várat jelző tábla, de kicsit beljebb, az útról nem nagyon lehet észrevenni. A főút mellett ott egy buszokkal behajtani tilos tábla van, de ez senkit nem szokott zavarni, mi is mindig felmegyünk a nagy turistabuszokkal (albán és magyar rendszámúakkal), ahogyan mások is. Egészen a várbejárat alatti parkolóig lehet menni.
Egyébként pedig tényleg köszönöm a részletes beszámolódat, alapos, és sok mindenre kiterjedő volt!
Mi tavaly októberben töltöttünk el egy hetet Albániában. Wizz Airrel repültünk ki, majd két napnyi tiranai városnézés után autót béreltünk, majd Kruja, Durres, Vlora, Himara, Saranda, Gjirokaster, Butrint, Llogara Nemzeti Park és Berat érintésével felfedeztük a fél országot, melyet ezúton is csak ajánlani tudok. A táj egyszerűen csodaszép, a sziklás hegyvonulatok, a hangulatos tengerpartok mellett a barátságos, vendégszerető emberek és finom ételek is hozzájárultak a felejthetetlen élményhez.
Akit esetleg érdekelne az útról készült részletes útinapló, hasznos tippekkel, tapasztalatokkal, ITT találja:
VPBA és Jani haverja egyértelműen itt a mérvadó minden téren, az Ő blogjukban tényleg minden benne van Albániáról. Tervezéskor én is ezerszer ott találtam meg a választ.
Ezek lennének a saját beszámolóim. Mi sem a tengerre összpontosítottunk, de azért strandoltunk párszor. Először voltunk Albániában, így a híresebb és felkapottabb látványosságokat kerestük fel, próbáltuk az ország minden arcát megismerni.
Ha már peliatan kommentelőtársunk rám hivatkozott, természetesen megpróbálok segíteni. :) A helyzet az, hogy Albániában mindenhol lehet kapni házi készítésű pálinkát, a kis vendéglátóhelyek legtöbbjében azt kapod, mert a tulajdonos a saját (vagy a rokona) rakiját árulja sokszor. Ha szeretnél hazavinni, akkor először is kérdezd meg a szállásadót (ha kicsi, családi hotelben/apartmanban lesztek), ő valószínűleg fog tudni segíteni, a saját pálinkájából fog eladni Neked, ha nagyon szerencséd van, ajándékba fogod kapni. :) De ez valószínűleg szőlőpálinka (raki rrushi) lesz, mert itt az a leggyakoribb (ha itt csak úgy rakit kérsz, akkor alapból ezt adnak, ha véletlenül másfajta raki van csak, akkor felhívják rá külön a figyelmet). Második körben a zöldségpiacon próbálkozz, ott is hozzá tudsz jutni. Durres környékén nem nagyon árulnak az út mentén, de ha beljebb jössz Ndroq felé, ott már találkozol út menti árusokkal. Az már az igazi vidéki Albánia, de ott is csak szőlőpálinkát fogsz találni nagy eséllyel, mert Ndroq és környéke a szőlőnemesítésről híres, és mindenféle remek szőlőpárlatot állítanak ott elő. Ha különlegesebb italt szeretnél, akkor tudnod kell, hogy itt Albániában a következő pálinkafélék a leggyakoribbak: szőlő (raki rrushi), szilva, (raki kumla), szeder (raki mani) és som (raki thanë). Az utóbbi kettőhöz ritkábban és természetesen drágábban lehet hozzájutni. Gránátalma rakit nagyon nehéz szerezni, aki olyat főz, az általában nemigen adja el, amit a boltban kapsz néha, az pedig nem gránátalmából főzött, hanem sima szőlőpálinka gránátalmalével ízesítve. Ha Golem-ben lesztek, akkor a Hotel Oaz-ban mind a négyféle fentebb említett rakit meg tudod kóstolni, ott rajta van az itallapon. Ha Tiranában is jársz, akkor a Kafe Komiteti-ben majd 40 féle rakit tudsz kóstolni, bár azok jó része is ízesített. Lehet még zölddió (ágyas) rakit is kapni, azt Berat környékén készítik főleg, és bio üzletekben is szokták árulni.
Olyan kérdésem lenne, hogy lehet-e Durres-,Golem környékén, piacokon, út mentén kapni helyi gyümölcsökből készített különféle párlatokat, "pálinka féléket"? Gondolok itt pl gránátalmából készített italokra, vagy amit a helyiek megtermelnek? Július utolsó hetében megyünk Golembe, és szeretnék hazahozni valami hasonló finomságot, ha van. :)
Több szállást feltettem a "Fogadó a fapados utazóhoz" topikba.
Facebook: Albánia - mindennapjaink..... ott mindenről hiteles tájékoztatást kaphatsz, köszönet érte VPBA-nak és Jani haverjának. Tudom, az olvasás időigényes, de hasznos a felkészüléshez!
Sziasztok! Idén júliusban akarunk a párommal leutazni Albániába. Autóval mennénk! Nem a tenger, hanem a régi hangulatú városok a fő cél. Tudtok-e ajánlani szállással, útleírásokkal kapcsolatos korábbi-nem régi bejegyzéseket?
Jelenleg Durres állomás üzemen kívül van, minden menetrendben meghirdetett vonat Shkozet állomásról indul(1 km-re található Durres állomástól), és oda érkezik vissza.
Másfél éve még aktuális volt a menetrend, drasztikusan aligha változott. Egyébként egy éjszakai busz esetében nem olyan nagy baj, ha nem rövid...:) Tirana-Sarande vonalon az egyik irányba érdemes tartani több megállót is: Blue Eye, Gjirokastra, Berat. Mindegyik megéri, és így a táv sem tűnik majd vészesnek.
A tömegközlekedés alternatívája a taxi. Drágább és -gondolom - gyorsabb is.
Sziasztok! Segitseget szeretnek kerni. 2019. augusztus 29-en utazunk Tiranaba wizz-el (3 fo) 9 ejszakara. Autot nem tudunk berelni, 95 ezer ft-ra jon ki hitelkartya nelkul 3 fore es meg a benzin.. Szeretnenk elmenni Beratba, illetve a deli reszen Ksamil- v.Borsch- ban nyaralni (esetleg mas javaslat?) illetve meg Tiranat is megnezni az utolso napon. Hogyan tudjuk ezt legegyszerubben kivitelezni, mivel erdemes kezdeni? Berattal? Onnan is egyszeruen le lehet jutni a tengerpart deli reszere? Esetleg van olyan kis iroda vagy taxis, aki ezt elfogadhato aron megtesz? Ksamil szeptember elejen nagyon zsufolt? A tomeget nem szeretjuk, nem fontos a zaj es a buli:-) A valaszokat elore is koszonom!
A Hotel Summer Stars-t nem ismerem, de azt látom a térképen, hogy hol van. Ott a közelében mesterségesen homokkal feltöltött strand van, szerintem tiszta ott a víz.
Igen itt lakunk Tirana mellett egy faluban 2011 óta.
Rossz honfitársak minden népben vannak sajnos, ne tudd meg, hogy itt a normális lengyel turisták hogy szidják a saját kulturálatlan honfitársaikat. :) Azok miatt szidja ugyanis sok albán a lengyeleket.
Nekünk magyaroknak egyelőre még jó hírünk van, kérdés, hogy meddig...
Mi 2017. nyarán aludtunk itt hazafelé. Ez rögtön a bosnyák határ után van Montenegroban. Ahogy átmentek a fahídon, kb. 200 m-re jobbra. A szállás a nagy faházban volt, egy egyszerű szoba, de tiszta, kényelmes volt. A reggeli pedig fantasztikus.
Én még a bookingon foglaltam, de most ott azt látom, hogy valamiért náluk nem foglalható, de közvetlen a szállásnál is megpróbálhatod. Nagyon kedvesek voltak, pálinkával fogadtak minket. :)
Foca felé terveztem az utat, így inkább arra szeretnék szállást találni.
Évát ismerem köszönöm, két éve ajánlottad, kis híján el is jutottunk hozzá, nagyon kedves volt végig.
Vlorában a Hotel Summer Stars-t néztem ki, van valakinek tapasztalata a hotellel kapcsolatban? A tenger mennyire tiszta előtte? Jól láttam a képeken, hogy homokos?
Himareben a Castle Hotel a kiszemelt. Van Himareben vagy a környékén homokos strand?
Ezeken a helyeken van lehetőség jet ski-t bérelni?
Szia!Ott èltek ? Jol èrtelmeztem? Helyileg hol? A zsufoltsàg sajnos mindenütt jelen van,nekem inkàbb a magyarokbol van elegem, 20 ève mikor elkezdtünk Montenegroba jàrni nem lehetett magyar szót hallani, tavaly lèpten nyomon. A kaput azt tette be igazàn hogy Ulcinj bazàrsor magyar beszèd "most lopd el a törölközöt nem figyel az eladó". El kezdtem nèzegetni igy esetta vàlasztàs Albàniàra. Sokan fèlnek tőle mind ahogy màs balkàn orszàgtól is de hàt vannak tudatlanok. Mi a felfedezès hivei vagyunk.
Ksamil-ban életemben először 2005-ben voltam, azaz 14 éve. Persze azóta évről-évre legalább egyszer, amióta meg itt lakunk (nyolcadik éve), azóta meg évente többször is turistákkal.
Anno 2005-ben azt mondtam, hogy az a világ egyik legszebb helye. Sajnos ezt rajtam kívül mások is észrevették, tetejében rengetegen :)
A mostani állapot szerint Ksamil főszezonban nagyon zsúfolt. Ha bírod a zsúfoltságot, akkor lehet, hogy Neked ez nem probléma, de nekem pl. igen. Ez a július-augusztus hónapokra vonatkozik.
A másik gond Ksamil-lal, hogy az gyakorlatilag egy strandfalu, jelentős esti korzózás, vagy éjszakai élet nincs, napközben rengetegen kijárnak Saranda-ból oda fürdeni, de este inkább Saranda-ban van élet.
Kb. ennyi röviden.
A táj a kis szigetekkel, meg a néhol fehérhomokos tengerparttal ugyanaz maradt, csak hát a főszezonbeli zsúfoltság...
Nem mellesleg Albánia legdrágább tengerpartja lett, ha az éttermi, stb. árakat nézed (mondjuk görög árakkal összehasonlítva még mindig olcsó).
Elkezdtük tervezni a nyaralást. A tavalyi után idén is Albánia a cél. Pár napot Vlorában töltenénk, majd onnan mennénk délebbre pár napra, talán Himarebe, de ez még nem eldöntött.
Érdeklődnék, hogy tudtok-e ajánlani a bosnyák-montenegrói határ közelében tranzitszállást. Olyan szállást szeretnénk, ami tiszta, nem régi bútorok vannak és normálisan lehet egy jót aludni.
Az Albán kalandok következő részében elhagyjuk a Banja víztározót. Elbassan előtt rákanyarodunk a SH3-as út legcsodálatosabb részére, a Krraba hágó felé vezető útra. Fantasztikus kilátás a közel 800m magas hágóról. Tirana felé egy nem kívánt útitárs csatlakozik hozzák és kísér minket egész az Adria partjára, Shengjinbe. Majd lassan elhagyjuk e csodás országot, Albániát. kerékpáros útifilm nemcsak kerékpárosoknak.
Albániában 4 vallás van, 2 keresztény (görög ortodox (duplazárójel: de még ők is szétváltak), és katolikus), és 2 muszlim (szunnita és bektashi).
Éppen ezért - ha minden vallásnak az összes vallási ünnepét megtartanák - nehezen (lehetetlen) lehetne kivitelezni, hogy minden ünnep munkaszüneti nap legyen.
Te - ha idejössz Karácsonykor - azt fogod érzékelni, hogy minden nyitva van. Ez nem teljesen igaz, mert a katolikusok - ha úgy gondolják - bezárják a boltjaikat (az ortodoxok egy részének jan. 6-án van Karácsony), de még ez sem biztos, mert lehet, hogy van olyan alkalmazottjuk (görög ortodox, muszlim, vagy éppen ateista), aki elvállalja a nyitvatartást.
Ebben az országban a hallgatólagos megegyezés szerint egyedül a január elseje a tényleges szünnap, akkor elég nehéz mondjuk kenyeret venni, és pl. favágásra való fejszét venni meg szinte lehetetlen... :)
Újra Albániába folytatjuk utunkat. Útközben hullámvasút, birkavásár, térképen főútnak jelölt köves kavicsos útvonal az SH71, a csodálatos Devol völgye és az épülő gát. Egy út amit talán utoljára láthatunk így. Bringás útifilm nemcsak kerékpárosoknak.
Nekem kifejezetten pozitív csalódás volt 2 évvel ezelőtti Albániai utazásom. Jani haverja segített az albániai útvonal megválasztásában monenegrói tartózkodásom alatt. (Mind a mai napig köszönet érte.)
Az én hibámból bekeveredtem a hegyek közzé kelet-albániai falvakon áthaladva. Idegent arrafelé nem igen láttak, mégis integettek az emberek - még a rendőrök is! - a csurig pakolt magyar rendszámú autókan ülőknek. Egy koccanásos baleset is történt, egy fiatal albán sráccal. Kitört a visszapillantó tükröm üvege (ennyi volt a károm csak) amit a srác megkeresett az úton, majd felvette és odahozta nekem sűrű bocsánatkérés közben, kérve, hogy megfizeti a káromat (angolul tudott a srác!). Mosolyogva,baráti kézfogással váltunk el. Egy pár ezer forintos tükör belefér a "kalandba" így dehogy fizettettem ki.
Mind Montenegróban, mind Albániában érezni lehet azt a baráti, szeretett teljes "balkáni szívet" ami már Magyarországon talán csak az eldugott kis falukban található meg.
Kicsit irigykedem Jani haverja és hozzá hasonló honfitársainkra, akik abban a világban élnek. Nem a gazdagság vágya miatt, hanem az életérzés miatt, ami kisugárzik az ottani emberekből, legyen az fiatal, vagy idős.
Mondom ezeket én, aki már megette a kenyere javát, láttam sok sorsot a környezetemben és szereztem barátokat az országhatáron túl is.
Párommal mi október második felében voltunk Albániában, életünkben először. De csak most van időm egy kis beszámolóra. :)
8 napra mentünk, tekintettel arra, hogy a wizz járatot módosított és kedden napközben mentünk, de visszafelé már késő este indultunk.
Autót béreltünk. Első nekifutásra rentalcars.-on keresztül egy kompakt kategóriás autót, a cég a Surprice volt és a 8 napra 39e Ft lett volna. De indulás előtt 3 héttel megnéztem még egyszer az ajánlatokat és az Economycarrentals oldalán ugyanazokkal a feltételekkel csak 29e Ft lett.Így persze az ingyenesen visszamondható előzőt azonnal vissza is mondtam, pár napon belül a számlámon volt az összeg.
A Surprice-nál hitelkártyával fizettem, és nem kértünk extra biztosítást, ezért zároltak a kártyán 720 eurónak megfelelő összeget,ami a hazaérkezés után kb. 2 héttel oldottak fel. Az autó felvétel és leadás is elég jól ment, semmi extra nem volt. Az autón minden indításkor megjelent a vigye szervízbe és cseréljen motor olajat felirat, de ezt még ott a bérlőkkel megbeszéltük, azt mondták,hogy nem kell és valóban minden rendben volt az autóval is. Egyébként egy 2018 májusi opel astrát kaptunk.
Azt kell mondjam, hogy így októberben már nagyon nincsen szezon,ezért sok helyen eléggé kihalt volt a part, zárva voltak az éttermek. De azért találtunk mindig valamit. Viszont cserébe a turista látnivalóknál is legrosszabb esetben egyszerre voltunk kb. 10-en. :)
Pénzt csak kb. 2x váltottunk, akkor is keveset. Egyébként simán tudtunk szinte mindenhol euróval fizetni.
Szerencsénk volt, nagyon jó időt fogtunk ki, az utolsó előtti nap kezdett beborulni és csak az utolsó napon esett. Mondjuk akkor eléggé, Durresben tartottunk attól, hogy helyenként be fog ázni alulról a kocsi, mert sok kereszteződésben, utcában térdig állt a víz, nem tudta elvezetni a csatorna hálózat.
Kellemes kis kirándulás volt és még sok minden látnivaló van az országban, de ettől függetlenül nem valószínű, hogy az elkövetkező pár évben visszatérünk. Ugyanakkor minden ismerőst bíztatok, hogy menjenek,még most, mert tök jó hely. :)
Na meghallgattam. Gerendy alapvetően pozitív dolgokat mondott, Feledy meg ugyanazokat a dolgokat negatívan ítélte meg (pl. diaszpóra szerepe nemzetközileg)
Alapvetően teljesen rendben volt így, sok okos és pontos dolgot mondtak (azért ez egy 20 perces beszélgetés volt), beszéltek a lehetőségekről is, de nem hallgatták el a komoly problémákat sem. Maffia? Igen van. és befolyásos. Ti ezt vitatjátok? Olaszországban a rendőrség hány százalékát tudja ellenőrizni pl. Pugliának? Hát nem sokat. Vagy Calabriának?
Kérdés: vajon hogyan kerültek automata fegyverek két cseh turista autójába. A cseh újságok (nem a magyarok!) marihuána ültetvényekről tud a régióban.
Azért nem olyan régen volt 1996/97, melyre sokan jól emlékszünk, amikor nemhogy a felét, de konkrétan Albánia 0%-át tudta ellenőrizni a rendőrség fél évig. Bizony nagy utat tettek meg azóta. Óriási a fejlődés.
Nem akarom ragozni, gazdaságilag rendben volt az interjú, a külpolitikai véleményeket meg mindenki saját szájíze szerint ítélheti meg. Nekem pl. nem tetszett (de csak kötözködni tudnék a tényekkel), mert nekem az albánok szimpatikusak, és sok esetben tanulhatnánk tőlük. Pl. ahogy megszervezték a párhuzamos közigazgatást Koszovóban a szerb elnyomás alatt. Valami hasonlót kellene nekünk is csinálni Erdélyben. Az viszont biztos, hogy a környező országok félnek az albán törekvésektől, öntudattól. Feledy sem állított mást.
Amibe bele lehetne kötni: Nem néztem utána, de kételkedem, hogy Törökországba a Hodzsa alatt vándoroltak volna ki albánok milliói. Ott, akkor az elaknásított, bunkerekkel őrzött határokon szerintem egy légy sem tudott se ki, se berepülni. Inkább az első és második balkáni háborúk következményeként költözhettek a muszlim albánok Törökországba 1910-20 között. Ahogyan pl. Dél-szerbiából (Nis környékéről) is tömegével menekültek albánok az akkor még Törökországhoz tartozó Koszovói Vilajetbe a szerb tisztogatás elől 1912-őt követően. Koszovói Villajetnek egyébként a fele-kétharmada volt albán (több felmérés készült akkoriban, eltérő eredményekkel.
Szerintem az utazás fórum nem csak a nyaralásról szól, hanem az utazásról, ismerkedésről. Legyen az gazdasági, kulturális vagy turisztikai. Ezért ez a téma itt sem idegen.
A Feledy-s rész utolsó pár percét hallottam élőben, vezetés közben. Tényleg gáz volt + a műsorvezető is, fogalmazzunk úgy a prekoncepciók áldozata volt.
Ui.: Ismerete annak, hogy Teréz anya születési helyének mi volt a neve, meg milyen közigazgatási egységhez tartozott 100+ éve és azóta milyen változások történtek, az senkitől nem elvárható. Pláne, hogy még félre is érthető. Nem kell ezt túlragozni. A mai Szkopjében született, oszt pont.
Na most már engem is érdekel, meghallgatom ezt a felvételt (eddig nem tettem, csak a szám járt :)
Ezek szerint teljesen mások a tapasztalataink. De azt vedd figyelembe, hogy te olyan külföldiekkel találkozol, akik Albániában vannak már. Én meg olyanokról beszéltem, akiknek elmesélem milyen Albánia, de még soha nem voltak ott. Ezek mindegy milyen nemzetiségűek, ugyanúgy rácsodálkoznak arra, amit mondok, mutatok nekik (videó, fényképek). Semmi különbséget nem tapasztalok.
Bennem (bennünk VPBA-val) egy szemernyi tüske nincs! :)
Mi már eljutottunk oda, hogy ne kelljen Albánia szakértőként reklámozni magunkat, mert aki számít, az úgyis utánanéz annak, hogy kik vagyunk mi, és mennyire ismerjük Albániát (pl. a feleségem blogján található információkból), aztán majd eldönti, hogy minket választ-e, vagy ezt a két Albánia szakértőt :)
Hozzáteszem, nem csak mi vagyunk úgymond milliószor Albánia szakértőbbek, mint ők, van még sok más magyar ember is, pl. a Dienes Tibor (alban.hu), aki 1990-ben volt itt először, 2003-ban jelent meg a magyar nyelvű útikönyvének az első kiadása, most meg a negyedik kiadás is gyakorlatilag elfogyott De laknak itt Albániában (és Magyarországon is) vegyes házasságokban élők (férfiak és nők egyaránt), stb., stb.
Csak azért tegyük helyre a dolgokat! Ennek a két szakértőnek halovány lila gőze nincsen Albániáról!
- Gerendy Zoltán adószakértő lehet, hogy nagyon jó adószakértő Magyarországon (nem tudom megítélni, VPBA-val együtt több, mint 7 éve nem is voltunk Magyarországon, úgyhogy a jelenlegi magyar adórendszer számunkra már egy fehér folt), de sem Albánia történelméhez, sem Albánia jelenéhez (ezen belül az adórendszeréhez sem), sem pedig Albánia jövőbeli terveihez lövése sincs.
- Feledy Botondról is nagyjából ugyanezt tudom írni: Ő egy tudományos szakember (más témákban), de ugyanúgy lövése sincs Albániáról!
Tudod én nem nyilatkoznék szakértőként mondjuk az űrkutatással kapcsolatban, még akkor sem, hogy mint az valós tény nagyon érdeklődve figyelem az űrkutatással kapcsolatos híreket (is). Tudom pl. hogy tegnap leszállt a Marsra a legújabb űrszonda (InSight). Ettől függetlenül nem vagyok az űrkutatás szakértője. :)
A németek, angolok, svédek, stb. nagyon nem azt gondolják Albániáról, mint a magyarok!
(Többek között ahogy hallom vissza az albán melós a legmegbízhatóbb európai vendégmelósok egyike.)
Ha gondolod, akkor privátban (nem akarom terhelni ezt a fórumot száraz befektetési, és egyéb adatokkal, hiszen ez a fórum elsősorban turistáknak való információközlésekre lett létrehozva) leírom Neked részletesen, hogy milyen befektetéseik, jövőbeli projektjeik vannak itt, mindhárom Általad említett országnak, valamint hány turistájuk jön ide évről-évre, mennyi apartmant vásárolnak csak hobbiból, úgymond kisembereknek milyen befektetéseik vannak itt, stb.
Amin kiakadtam (kiakadtunk VPBA-val együtt), hogy ezt nem egy újságban írták meg (írta meg egy úgymond lüke újságíró), hanem ez egy hangfelvétel!
Két önjelölt Albánia szakértő válogatott baromságokat állít Albániával a riporterrel együtt élőszóban!
És mindezt egy olyan internetes honlapon, amelynek a neve: Millásreggeli, azaz gazdasági Muppet show. Erről a címről egy átlagember azt a következtetést vonja le, hogy ez gazdaságilag egy olyan honlap, amiben meg lehet bízni pénzügyek tekintetében.
Hát, ahogyan a feleségem írta, Isten mentsen meg az ilyen "önjelölt" Albánia szakértőktől ..
Az Albán kalandok folytatódik, de ezúttal egy kis időre elhagyjuk Albániát és Macedóniában csodálkozunk, tekerünk. Meglessük a Drin kettős duzzasztását, majd rácsodálkozunk az Ohridi tóra. Útifilm kerékpárral nem csak kerékpárosoknak, saját kommentárral. https://www.youtube.com/watch?v=USzYLzLmzMw
Javaslom, kérdezz meg egy átlag lengyelt (aki még nem volt ott), hogy mit gondol Albániáról. Ugyanazt fogod tapasztalni. Nincs különbség.
Sőt, ugyanez a tapasztalatom angolokkal, németekkel, svédekkel is. Nagyjából ugyanazt gondolják Albániáról, mint a magyarok.
Ezen persze meg lehet sértődni, de minek. Nyilván oka van mindennek.
Amit újságban írnak, azt meg nem kell komolyan venni. Az újságírók nem azt írják, amit az interjú alany mond, hanem amit megértenek belőle. Jobb esetben. Rosszabb esetben azt írják, amit a megrendelő akar, nem amit az alany mondott.
Engem mondjuk nem szeretnek, mert nem engedem leközölni a cikket addig, amíg nagyjából nem az van a cikkben, amit mondtam (műszaki/gazdasági ügyekről van szó). Sokszor ez azt jelenti, hogy kénytelen vagyok teljesen átírni, és még a végén sem lesz az, amit szerettem volna. De erre nincs mindig mód. A legtöbb nyilatkozó viszont nem tudja ezt megtenni, az újságíró gyakorlatilag azt ír, amit akar. Egy ilyen cikkben simán előfordul, hogy ilyen ökörségeket közölnek le, az interjúalanynak még ég a feje (velem is előfordult korábban, ezért figyelek nagyon oda).
Szóval ebből kár ügyet csinálni, legyinteni kell rá.
Mi egyáltalán nem tartjuk okoskodásnak. Csak az a helyzet, hogy a szakértő szó szerint azt mondta, hogy Teréz anya Szkopjében, azaz Koszovóban született. Ha akkora szakértő lenne, akkor vagy azt mondta volna, hogy Szkopjében, a mai Macedónia fővárosában született, vagy részletesen elmagyarázta volna, hogy akkor hogyan is nézett ki ez a dolog. Mindkét szakértő több más pontatlanságot is mondott egyébként. Meg ugyanez a szakértő azt mondja, hogy NEM Teréz anyáról nevezték el Albánia nemzetközi repterét (ellentétben Csehországgal, ahol Tesla-ról nevezték el a repteret) Hogy más baromságokat ne is említsek... Nem értek egyet azzal a gondolatoddal sem, hogy a csehek nem ismerik jobban Albániát, mint a magyarok. Volt szerencsénk ismerni az előző itteni cseh konzult, aki magyar (származású, és magyar nevű) volt. Ő mesélt sok dolgot, mit csináltak itt a csehek, és vajon miért ők azok, akik az eddigi összes hegyi túraútvonal hivatalos feltérképezését megcsinálták/csinálják (ingyen, hobbiból!)? http://albanianchallenge.org/ Pont a lengyel történelem professzort említed. A lengyelek nagyon sok éve tömegével járnak Albániába, komplett szállodákat foglalnak le évek óta az egész szezonra, és Saranda-ban szezonban működik nem csak lengyel búvárközpont, hanem lengyel bolt is. Az itteni élelmiszerpiacon is erősen jelen vannak (pl. lengyel sertés- és marhavagdalt konzervet szinte minden boltban lehet kapni). És igen, egy történelem professzor sokkal jobban ismeri egy adott ország történelmét, mint az adott ország egyszerű polgára, aki épp csak átcsúszott történelemből (az általánosban, vagy éppen a középiskolában), az adott professzornak meg az a szakmája. De egy szakértőnek meg az lenne a feladata, hogy tökéletesen és beleköthetetlenül felkészült legyen az adott témában, ha már egyszer nyilatkozik valamiről vagy ne hívja magát szakértőnek, mert egy sok éve (évről évre) idejáró átlag turista is sokkal többet tud ennél a két szakértőnél, már csak abból a tényből kiindulva, hogy több személyes tapasztalata van, mint ennek a két szakértőnek. Egyébként a szakértő hiteltelennek fog tűnni még egy átlag visszajáró turista számára is, nemhogy egy olyan magyar ember számára, aki mondjuk üzleti célból is meg szeretné ismerni Albániát. Mert ezek az emberek milliószor felkészültebbek - még azelőtt is, hogy mondjuk velünk találkoztak- mint ez a két szakértő együttvéve!
Nekünk is felkészültnek kell lennünk az albán történelemből, ha turistákat vezetünk, és az albán adórendszerrel kapcsolatban is, ha valaki céges ügyekben gondolkodik.
A magyarokkal kapcsolatban pont az ingatlan, amit említesz a leginkább jellemző befektetési forma itt. Egyre többen vesznek, csak éppen Albániában pont nem érdemes az ingatlanforgalmazók oldalán keresgélni, mert igen csak túlárazottak a netes hirdetések(madarat akarnak fogni, akik hirdetnek a neten), és a 70-80%-át az eladó ingatlanoknak meg sem hirdetik, se a neten, se máshol.
Amikor mi az ide érkező turistáktól megkérdezzük (mindig megkérdezzük), hogy mit szóltak a rokonaik, barátaik, ismerőseik, amikor megtudták, hogy Albániába készülnek nyaralni, egytől-egyig azt válaszolják, hogy hülyének nézték őket. Na addig, amíg a magyar gondolkodásmód megragad kb. az Elrabolva c. filmnél, és Albánia ilyen reakciókat vált ki, ne nagyon várjuk, hogy megugrik itt a magyar befektetések száma, és ehhez ez a két szakértő is hozzájárult, nem is kicsit!
De azért van egyre több pozitív dolog is. Éppen tegnap és tegnapelőtt voltunk idegenvezetni az egyik magyar megyei kereskedelmi és iparkamara delegációjának, akik most ide jöttek piacfeltáró útra. Egytől-egyig cégvezetők, akik azt mondták, hogy azért ők egy másfajta gondolkodásmódot képviselnek, mint az átlag magyar, és nagyon pozitív volt a véleményük Albániáról. Talán még üzlet is lesz valamiből, de az nem ennek a két szakértőnek lesz köszönhető...
Egyedül abban volt igazuk fenti két szakértőnek, hogy Albániát nem szabad lebecsülni, rengeteg mindenük van, sok a lehetőség, csak kellene tudni élni velük. Magyarország szakértőként hozzáteszem, hogy a magyaroknak is...
Ezt itt most néhányan okoskodásnak fogják tartani, de a szakértőnek igaza van. Teréz anya nem Skopjéban, és nem Macedóniában született, mert ezek akkor nem léteztek.
Bizony Teréz anya 1910-ben Üskübben (ma Skopje), a Kosovo Vilajetben született, Törökországban.
(török hódoltság előtt Skupi volt a görög/bizánci neve)
Ha ezt csak okoskodásnak tartjátok akkor csak gondoljatok bele, milyen furcsa pl. azt mondani, hogy a "középkori Szlovákiában", amikor Szlovákia 2019-ig nem létezett.
Simán van olyan "idegen" aki többet tud egy országról, mint egy helyi őshonos lakos. Egy lengyel történelem professzor biztos jobban ismeri a magyar történelmet, mint egy borsodi falu utolsó házában lakó ember. Persze ezek az emberek nem bulvárlapokba irogatnak, és nem biztos, hogy valaha is fogtok velük találkozni.
(nem, nem vagyok történelem professzor :)
Nem azért van kevés magyar befektetés Albániában, mert nem ismerjük Albániát (nem hiszem, hogy egy cseh többet tudna Albániáról, mint egy magyar), hanem mert kockázatkerülők vagyunk. Én pl. 12 évvel ezelőtt már kerestem ingatlanokat Albániában, de akkor az internet még olyan fejletlen volt ott, hogy alig volt néhány web oldal. Én is egy ilyen kivétel vagyok, mint ti is.
Minden országban kevesebb magyar befektetés van, mint a többi országbeli. És itthon is sincs már olyan vállalkozó szemlélet, mint pl. a 80'-as években volt.
Viszont kalandvágyók vagyunk és sokkal hamarabb felkerestük, bejártuk ezeket (és más) országokat, mint bármelyik régióbeli ország állampolgárai. Az üzleti lehetőségek kihasználásában viszont tényleg bénák vagyunk.
Most éppen a másik "albánia szakértő" Feledy Botond mondja 18 perc környékén, hogy amikor Edi Rama 2013-ban kormányfő lett, akkor az ország területének a felét tudta ellenőrizni... DDD
Úgy értette, hogy a szövegben elhangzik az, hogy Teréz anya Szkopjében, Koszovóban született...
Aki ennyire nincsen tisztában a Balkán országaival, és azt sem tudja, hogy Szkopje nem Koszovóban van, hanem éppen Macedonia fővárosa, az minek nyilatkozik "szakértőként"?
Talán ennek tudható be, hogy itt Albániában a magyar gazdasági részvétel elenyésző, nem csak Nyugat-Európából és az USA-ból fektetnek itt be befektetők dollár-milliárdokat, hanem a lengyelek, a csehek, a szlovákok, a románok, meg még számtalan Kelet-Európa-i ország befektetői is.
Tavaly például Svájc volt a rekorder a befektetések szempontjából.
Isten mentsen meg az ilyen "önjelölt" Albánia szakértőktől. Aki szerint Teréz anya Szkopjében, azaz Koszovóban született, valamint aki szerint az albánoknak nem Teréz anya repterük van, az vajon mennyire lehet tisztában az íróasztal mögül az albán adórendszerrel és magával az egész albán valósággal...
Üdv mindenkinek.Még egy olyan kérdés.Hol találhatók olyan strandok a hol homokos és fokozatosan mélyül a part?Májusban megyünk Albániába,jó volna megmártózni a tengerben!Van valakinek tapasztalata?Milyen akkor a víz?
Sziasztok! Egy olyan orult otletunk tamadt az asszonnyal hogy karacsonykor utazzunk el Tiranaba egy hetre..tavaly mar voltunk 1 napot Skodraban es teljesen megfertozott bennunket Albania..mar akkor eldontottuk hogy ide meg visszaterunk.Szoval lenne par kerdesem a forumtarsaimhoz.Ha megerkezunk a geppel Tiranaban milyen busszal es honnan tudnank bejutni a varosba? Gondolom a repteren tudunk valtani eurot..A szallasunk a Rruga Myslym Shyrin lesz..a varosba erkezo busz vajon hol all meg? Tudtok-e ajanlani valami boltokat ahol tudnank venni elelmiszert vagy esetleg valami olcso ettermeket ahova erdemes beterni a kornyeken..mivel az etkezesunk nem megoldott..Ha esetleg mar unnank a varosnezest szerintetek telen melyik varosba erdemes meg elutazni? Mennyire jarhatok pl.az utak? Meglehet jarni 1 nap alatt pl.Elbasant,Krujat vagy Durrest? Ha igen honnan indulnak buszok ezekre a helyekre? Szeretnenk minel tobbet latni Albaniabol ez az egy het alatt..de gondolom ezzel mas is igy van :) aztan ha jol sikerul a kiruccanas akkor jovore irany a deli tengerpart :) elore is koszonom a valaszokat!
Ezúttal Albánia talán kevésbé ismert útvonalán haladunk végig. Az SH31-es út közvetlenül a fantasztikus panorámát nyújtó Korab hegy oldalában vezet. De, hogy mi mindent láttunk, hogy találunk szállást, milyenek a helyiek? A mostani részből kiderül. Kerékpártúra testközelből saját kommentárral, nem csak kerékpárosoknak.
A válaszom első része nem csak Neked szól, de szeretnék egy nagyon nagy magyar tévedést kijavítani.
DURRES városa helyesen írva nem Dürres, hanem Durrës! Csak az albán laza, és ezért sokszor lehagyja az "e" fölötti két pontot, nagyon kevés nyomtató tudja ugyanis ezt az ékezetes betűt.
Így aztán a várost nem is "dürresz"-nek kell ejteni, hanem "dúrrsz"-nak kb, úgy hogy az "r" és az "sz" közötti "ë" betűt ami az albán nyelvben a magyar "ö" betűnek felel meg, alig hallhatóan ejtik.
Mint ahogyan kezdtem az írásomat, a fentiek csak részben szólnak Neked, a múltkoriban pl. egy egész jó vasútról szóló leírást olvastam, ami tartalmilag nagyjából rendben van, csak éppen végig "Dürres"-ezett a szerző...
A kérdésed lényegi tartalmáról:
A Teréz Anya reptérről a buszjáratokat Durres-ba itt találod:
Folyamatosan kell nézni, mert változik, nyáron több buszjárat van, télen kevesebb, épp ezért pl. a reptér honlapján lévő információk elavultak lehetnek.
A jegy ára 480 Lek.
Durres-Tirana buszjárat:
Mind a Durres-i vasútállomás mellett lévő, mind pedig a Durres és Golem határán lévő Plepa-i körforgalomnál található buszpályaudvarról nagyon gyakran indulnak buszok szezonban (szezonon kívül jobban jársz a központi buszpályaudvarral). A jegy ára változó, 130-tól 250 Lek-ig, attól függ, milyen busszal mész.
Tirana - reptér buszjárat:
Rinas Express, az Opera (Kultúrpalota) mögötti buszpályaudvarról indul, Tirana központjából egész óránként 07.00-től 22.00 óráig.
Nekem a transzferekkel kapcsolatban lenne kérdésem:
"Biztos az előzményekben már említettétek és én is már próbáltam utánajárni, de esetleg vlki tudna javasolni olyan busztársoságot,aki a tiranai repülőtértől indít buszjáratokat Dürresbe? Én a getbybus oldalán láttam, hogy 5euro-ért lehet jegyet venni erre a vonalra.
Illetve visszafelé, mivel késő este indul a gépünk, terveznénk azt, hogy Dürresből Tiranába mennénk, az utolsó napon ott elnézelődnénk, erre a helyi járatokat javasoljátok? "
Szia.Szerintem is mindenki másképp éli meg egy nyaralás helyszinét.Mi beleszerettünk Durresbe.Augusztusban voltunk 10 éjszakát.Szerettük a bazárt,a lassan mélyülő homokos partot,a meleg vizet.Szinte minden este máshol vacsorázunk,de mindig elégedettek voltunk az étellel és a kiszolgálással is.Voltunk kétszer Golemben is,az talán szellősebb volt,mert Durres tényleg nagyon zsúfolt.Tavaly délen voltunk(Saranda,Ksamil) az ugyanúgy zsúfolt volt júliusban(főleg Ksamil).Ott hidegebb volt a viz(gyorsabban mélyült) és kavicsos,köves a part.Durresben a növényzet szerintem nem annyira szép,mint Sarandában,de olcsóbb és a homokos part és a meleg viz bőven kárpótol.Mi jövőre is 11 éjszakát tervezünk ugyanabban a panzióban,csak augusztus vége felé,mert akkor már kevesebben vannak.Étteremben a kedvencünk a Rruga Pavaresián a Delfin étterem volt.Nagyon kedvesek,barátságosak az emberek,elsősorban ez fogott meg minket és ezért nem volt kérdés a családban,hogy a hosszú út ellenére is jövőre ismét Albánia a cél,sőt már úgy néz ki,hogy 2 másik család is jön majd velünk,akik eddig nem is gondoltak erre.
Mondandómat annak tudatában fogalmazom, hogy nem vagyunk egyformák, nem ugyanaz tetszik mindenkinek. Nem is terveztünk Durresbe menni, mert a képek alapján sem tetszett, csak hamar végeztünk Tiranában és spontán szerettünk volna csobbanni.
Durres nekünk egyáltalán nem jött be. Tipikus üdülőváros (saját szóhasználattal: csibekeltető), eléggé zsúfolt strandok és furcsa színű víz. Mi szeptember elején voltunk kinn, akkor Durres vize volt a legmelegebb, szoktatás nélkül lehetett belegázolni, annyira meleg volt. Ezt imádtam. :)
Árak nevetségesen olcsók, de sokáig kerestünk olyan éttermet, ahova be mertünk ülni, pedig nem vagyunk az az úri, finnyás közönség. Pincérünk picit kapatos volt, de imádtuk, ő tanította meg nekünk az alapvető albán kifejezések helyes kiejtését. :)
Albán strandokból nekünk Himare tetszett legjobban, illetve a szállodánk saját strandja Vlorában.
Ha gondolod, szívesen mutatok képeket, úgy talán jobban látszik a különbség.
Öröm volt az írásaitokat olvasni, sokat "tanultam" és vlmilyen képet kaptam a tapasztalaitok során, hogy milyen jó kis hely ez az Albánia.
Párom és én jövő nyárra tervezzük, hogy egy hetet pihennénk itt.
Wizzairnél bagatel összegért lehet eljutni Tiranaba és onnét szeretnénk Dürresbe megszállni.
Biztos az előzményekben már említettétek és én is már próbáltam utánajárni, de esetleg vlki tudna javasolni olyan busztársoságot,aki a tiranai repülőtértől indít buszjáratokat Dürresbe? Én a getbybus oldalán láttam, hogy 5euro-ért lehet jegyet venni erre a vonalra.
Illetve visszafelé, mivel késő este indul a gépünk, terveznénk azt, hogy Dürresből Tiranába mennénk, az utolsó napon ott elnézelődnénk, erre a helyi járatokat javasoljátok?
Düresről milyen tapasztalaitok vannak?
nagyon szépen köszönöm előre is a válaszaitokat és segítségeteket!