Azt szeretném megtudni, hogy a Kleber Quadraxer négyévszakos rendelkezik-e a szükséges jelölésekkel (hópihe, hegy, stb), hogy a németeknél elfogadják téligumi gyanánt?
Előre is köszönöm!
Esetleg ha valakinek van, milyen árban kapható? (205/55r16)
Kérdeznék a hozzáértőktől. Szgk. utánfutót vásároltam és a kerekeken egyetlen súly sincsen. Állítólag már gyárilag ilyen (Pongratz), felesleges centrírozni. Tényleg felesleges, vagy szarrágó a gyártó?
Debrecenben keresek 1db Michelin A4 205/55R16 91H-s gumiabroncsot. Sajnos 1db javíthatatlam, mert kiszakadt. 1031-es a többi DOT száma. Ha van valakinek jó használt elsősorban az kellene. Elég sürgős a dolog a mai nap kellene.
Mivel valaki mondta,hogy az adac teszt az nem igazán mérvadó és ppont egy olyan gumi tetszik ami ott elég jól szerepelt (uniroyal ms plus 77) Így megkérdzeném milyen ez a gumi.
Csak gondolj bele... adott egy 56 mm átmérőjű furat. Rá lehet ezt fúzni egy 60 mm átmérőjű agyra? Nyilvánvalóan kizárt, mert a felnin a furat nem fog tágulni 4 millimétert.
Segítséget szeretnék kérni egy kátyú elintézte az autónk gumiját. És ilyen "régebbi " gumit keresnék 2 db-ot, akár használtat, vagy akár új elfekvő készletűt is:
Valóban, a 3264x2448 méretet nem jeleníti meg. Ha átméretezed pl. 1000 szélesre, ami általában egy monitor szélessége, semmi gond nincs a feltöltéssel. Mert amíg túl nagy, kiírja hogy nagy és nem tölti fel.
Így aztán azok a gumik, amikről a Golfon és Astrán nevelkedett magyar autós nem olvas, és/vagy a szintén (említett) tudatlan gumis sem ajánl (és amúgy nulla pulzussal elverik azt a négy-öt ismert gyártót), fel sem merülnek mint alternatíva.
A gumisnak igaza volt abban, hogy az ADAC rengeteg gumit nem tesztel - nem is tudom milyen okból. :P
Én tudom: nagyjából ennyi a kezelhető maximum a tesztben. Mivel sokkal több gyártó van, mint hely a tesztmezőnyben, a kisebb gyártók ritkábban kerülnek be. Míg az öt "nagy" mindig szerepel, a többi hely rotálódik - és ez így van rendjén.
"1. gumis: Ismerősöm hivatkozott az ADAC tesztre, így keresett gumit, gumis közölte, hogy azok le vannak fizetve és Yokohama W.drive V903 gumit ajánlott olcsón, de ismerős nem merte megvenni. Erről semmit sem tudok, milyen gumi?"
Itt hibázta el. A gumisnak igaza volt abban, hogy az ADAC rengeteg gumit nem tesztel - nem is tudom milyen okból. :P Az ajánlott V903-as a magyar viszonyokra egy nagyon jó téligumi.
Köszönjük a válaszokat, végül Firestone Winterhawk 3 került a Suzuki Swiftre (2005) - (R14-165/70).
Ismerősöm a harmadik gumisnál vette meg végül.
1. gumis: Ismerősöm hivatkozott az ADAC tesztre, így keresett gumit, gumis közölte, hogy azok le vannak fizetve és Yokohama W.drive V903 gumit ajánlott olcsón, de ismerős nem merte megvenni. Erről semmit sem tudok, milyen gumi?
2. gumis: Barum Polaris 3 - ismerősöm megvette volna, de csak 2 db volt
3. gumis: Firestone Winterhawk 3 - volt raktáron, mivel ott vette kapott a szerelésre kedvezményt - kész.
A T sebességindex max 190 km/h, a H pedig max 210 km/h. Ez utóbbi van homologizálva az autómra (végsebessége 210 km/h). Viszont most T indexűt raktak rá tévedésből.
Ezért írtam, hogy a 160-at is ritkán közelítem meg, nemhogy a 190-et - ebben a vonatkozásban tehát OK.
Ami jobban érdekel, az a dolog jogi vonatkozása, hogy engedélyezett-e ilyen gumival felszerelni az autómat, nem-e okoz problémákat a műszaki vizsgán vagy egy esetleges útszéli ellenőrzéskor.
A JÁRMŰVEK GUMIABRONCSAIRA ÉS AZOK FELSZERELÉSÉRE VONATKOZÓ KÖVETELMÉNYEK
III. Rész
A JÁRMŰVEKKEL SZEMBEN A GUMIABRONCS FELSZERELÉSE TEKINTETÉBEN TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNYEK
1. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK 1.4.1. A járműre rendes körülmények között felszerelt összes gumiabroncson rajta kell lennie a sebességkategória jelnek (lásd a II. Rész 1.28. pontját), amely összhangban van a jármű legnagyobb tervezett sebességével (a gyártó megadása szerint, beleértve a sorozatgyártási hasonlósági ellenőrzésekre megengedett tűréseket is) vagy az alkalmazható teherbírás/sebesség kombinációval (lásd a II. Rész 1.27. pontját), 1.4.2. A fenti rendelkezés nem érvényes olyan járművek esetében, amelyek rendes körülmények között a szokásos gumiabroncsokkal vannak felszerelve és alkalmanként téli abronccsal vagy többcélú abronccsal szerelik fel őket. Mindazonáltal ilyen esetekben a téli abroncsok vagy többcélú abroncsok sebességkategória jele vagy a jármű (a gyártó által megadott) legnagyobb tervezett sebességnél nagyobb sebességnek feleljen meg, vagy legalább 130 km/óra (vagy mindkettő) legyen. Ha azonban a jármű (járműgyártó által megadott) legnagyobb tervezett sebessége nagyobb, mint ami a téli abroncsok vagy többcélú abroncsok sebességkategóriájának megfelel, a jármű belsejében feltűnő helyen, a vezető számára jól láthatóan, a téli abroncsok legnagyobb megengedett sebességét jelző figyelmeztető feliratot kell elhelyezni.
Megis ez a referecia ugy altalaban. Az ADAC hatasara Nemetorszagban (is) tomegek vasarolnak, ha valami gond lenne az altaluk preferalt dolgokkal, itt nepfelkeles lenne:) Tudom ez amolyan "hatalmi" erv, egyel sz-rt tobb millio legy nem tevedhet:)
Altalaban azt mondjak a helyiek az ADAC-rol, hogy a nemet termekeket kicsit fajsulyosabban ajanlja ugy altalaban.
itt a 160 km/h folyamatos/hosszútávú használatot jelent, több száz km egyhuzamban - mondjuk áthaladsz Németországon - ha a max.130- használod folyamatossan akkor tökmindegy, hogy pár km-t mész "véletlenül" 160 felett is....
Ha valakinek lenne egy pár normális 205/55R16-os (lehetőleg H-s) használt négyévszakos gumija, az kérem jelezze. 3 évnél lehetőleg ne legyen öregebb. Köszönöm!
Gumis kollégák! Kényelmetlen helyzetben vagyok, a segítségetek kellene. Eltűnt a kerékőr kulcsom a kerékcsere után (annyi szerencse van a dologban, hogy már a téli van fenn, de másnapra eltűnt a kulcs). Kérdezném, hogy tudtok-e segítséget nyújtani a kerékőrcsavarok kiszereléséhez (roncsolásmentes módszerre gondolok a felnit tekintve).
vedd meg - ártani nem árt......./halkan megjegyeném, hogy én elég jól el voltam az elmúlt 40 évben a keresztkuccsal - nem megkérdőjelezve a nyom.kulcs hasznosságát...../
Koszi, valoszinuleg en is veszek vmi egyszeru barmit.. Raneztem az amazonra, ebayre tele van a net nyomatekkulcsokkal. Rabokok majd az egyikre. Nyilvan nem en vagyok az egyetlen akinek ez eszebe jut Nemeto.-ban:) De ha megkerdezem kollegakat, biztos kapnek egy tanacsot, hogy minden gagyi 200EUR alatt:)
EZ mennyire gagyi? 58EUR a ravalo kerekkulcsokkal..
Tanacsot kertem nem arajanlatot. Semmi bajom a tavolsaggal, probaltam viragnyelven megfogalmazni, hogy "nagyon koszonom a lehetoseget, elnek is vele, de 1100km tavolsagbol nem fogok tudni erte menni".
Ettol fuggetlenul a tanacs a jelen kerdesemre egy szerszamgyarto marka pl.
A nagy gyártók azért általában meg szokták adni a súlyokat. És igen, sajnos a minőségi, könyű felnik nem olcsók. Persze lehet bújni a használtfelnis oldalakat, hátha felbukkan egy jó vétel. Pl. az én méretemben a múltkor hirdettek egy garnitúra remek OZ Ultraleggerát (6,6 kg/felni) nem is vészes áron, de lecsúsztam róla, mert kb. azonnal eladták (hátrány, hogy BP-től viszonylag távol vagyok).
Stevie, kösz a kimerítő választ! Megnéztem, a 205/50R17 gumi tényleg brutál drága, a gyári méretnek majd' a kétszerese! Azt értem, hogy a szélesebb felnin kicsit nagyobb lesz a gumi szélessége, meg jobban feszül, ezért gyorsabban reagál, de gondolom azért nem tapad úgy, mint a 225-ös. Bár valószínűleg eléggé határon kell autózni, hogy érezhető legyen a különbség. Meg kell ezt még fontolni...
Nekem van kétféle nyomatékkulcsom is, már lassan 8-10éves az öregebbik, és több autóhoz is használom. Mindkettő gagyi filléres cucc az egyik kinzo a másik meg vmi hasonló névtelen valamelyik áruház akciós kínálatából. Egyikkel sincs gond, még nem tört el, és a nyomaték is kb megfelelő szerintem amivel meghúzom velük a kerkeket.
Az évenkénti szelepcserével nem értek egyet, bár nekem fém szelep van minden autón. Centíroztatni se szoktam mindig, de ha érzem hogy szükséges akkor igen.
Mindenesetre elég jó hogy nem kell sorban állni a gumisnál "főszezonban".
Én mindig megvárom amig tényleg kell a téli gumi és csak akkor szerelem át itthon a garázsban a kocsikat. Felesleges 15fokban felrakni őket, amíg plusszok vannak addig teljesen jó a nyári is, amikor tartósan nulla közelében van akkor érezni hogy kell a téli, mert nem tapad úgy a nyári, meg hangosabb is mint a téli.
A németeknél mindenképp lenne külön felnim mindenre(itthon is van) mert ott tényleg nagyon gáz a gumiszerelési költség. Biztos nem tesz jót a gumiknak a szerelőgépben való nyüstölés, főleg amikor benyomják az oldalát leszedésnél, jobb neki ha egyszer fel van szerelve és utána max centírozni kell 1-2évente, futásteljesítménytől függően.
Kösz a válaszokat. Mivel én még súlyokat sehol sem láttam feltüntetve felniknél, úgy elég nehéz jól válsztani. Gondolom az igazán jó, könnyű felnik meg aranyárban vannak. Fogalmam sincs, hogy milyen súly-spektrumot fednek le a mindenhol kapható felnik, hogy vajon azok között is van-e számottevő különbség.
Nem tudtok valamilyen oldalt ahol teszteltek téli gumikat 18-as méretben?
Megnéznék egy tesztet mielőtt döntök.
Jó lenne valami hasonló mintázat mint a 3D, de az semmiképp nem kell mert egy szar, 1-2 éves korában is már sokkal kevésbé tapad mint új korában, és az egyik meg minden előjel nélkül kidurrant 150 körül.
Hátra mindenképp kell vmi új mert ezek már nem biztonságosak hóban.
Újság is jó ha valaki emlékszik rá melyikben tesztelték a 18-as téli gumikat.
Akkor egészen hasonló kocsi, mert egy 1,8TSI (180LE) Octavia lenne. Már próbáltam utánajárni a cserével kapcsolatos várható hatásoknak. Ez pl. elég informatív: http://www.caranddriver.com/features/effects-of-upsized-wheels-and-tires-tested , de úgy túnik, hogy a 17-es még nem túl vészes. Ezek miatt is merült fel bennem a szélesebb 16-os is, de nem tudom, hogy az egyálatlán hozna-e előnyőket a 205/55-tel szemben, és persze nem gyári lenne a felni. És sérülés-érzékenység szempontjából tapasztaltál valami különbséget?
:) Nem azt mondtam, hogy nem szeretnem szezononkent gumissal megnezetni a kereket, csak azt, hogy en akarom lecserelni evente :)
Mivel az auto Nemetorszagban van es meglehetosen meguntam, hogy egyszeri gumicsere adott felnigarnituran (4db) 100EUR koruli osszeg, 1 evben min 200-230EUR. Ez a penz resze, masik resze, hogy szezonban nem lehet idopontot kapni 3-4hetes idoszakon belul es a muszaki tartalom is hagy nemi kivannivalot maga utan, ezert mint a legtobb nemet en is beujitottam 4 kulon felnit a teli gumikhoz.
Tehat tavasszal/osszel lecserelem, amikor Mo.-on jarok akkor meg atnezetem a kerekeket ott ahol megbizom a munkajukban.
Szerintem a nemeteknel sok minden nagyon jol mukodik, de a gumiztatas az pont nem annyira. (Amikor egy ilyen osszegert 2 ember a hatsojat vakarassza, majd az alufelnit teleragasztjak sulyokkal aminek egyreszet heteken belul elhagyod, akkor azert az emberek at szoktak gondolni, hogy fizessenek e ezert.A nemetek is, nem mellesleg:) BAr most az uj felnin egesz jol megcsinaltak..)
Nem tudom, milyen kocsiról van szó. Mindenesetre nekem is hasonló volt a váltás. Mikor megvettem az autót, rögtön vettem rá 17"-os felniket, 225/45R17 gumikkal. Komfort szempontjából nem volt különösebb eltérés (persze ezt futóműve válogatja). Viszont a téli 205/55R16-ok felrakásakor érezhetően megtáltosodott az autó. A nagyobb felni+gumi komolyan visszafogta (SEAT Toledo 1.8T 180 le), és a fogyasztásbeli különbség is kifejezetten komoly volt.
Nem lebeszélni akarlak, de jobb előre látni a hátrányokat is az előnyök mellett.
Gyári alufelni vs utángyártott felni: mind a kettőből van jó és rossz minőségű. Vannak hitvány gyári alufelnik (pl. Renault), és vannak igen jó utángyártott felnik (bár főleg a drágábbak között).
Szélesebb/peresebb gumi vs gyári méret: ezek más előnyökkel és hátrányokkal járnak. A szélesebb/peresebb gumi jobb tapadást, pontosabb kormányreakciókat jelent, és ez jó. Ugyanakkor megnő a vízenfutás (aquaplaning) esélye, a nyomvájúk jobban megvezetik az autót. Ha nagyobb felnit használunk, romlik a rugózási komfort, és a megnövekedett rugózatlan tömeg miatt romlanak a menettulajdonságok (gyorsulás, lassítás, dinamika), ezek miatt pedig a fogyasztás. Twermészetesen a szélesebb abroncs nagyobb gördülési ellenállása is a fogyazstás növekedésével jár. A nagyobb tömeg a futóművet is jobban igénybe veszi.
Gumiméret választás: a 225/45R17 gumi nyilván érzékenyebb a sérülésre, mint a 205/55R16, de ezzel a mérettel még együtt lehet élni, ez ne legyen szempont. Meggondolandó a 205/50R17 méret használata, ami ugyan érezhetően drágább a 225/45R17-nél, de annak több negatívumát kiküszöböli/mérsékli, miközben több pozitívumát megatartja. "Optika" szempontjából a 205-ös gumi jobban fog kinézni, szélesebbnek fog tűnni ugyanazon a felnin, mint a 225-ös.
Otthoni kerekcserehez (teli nyari gumi kulon felnin) milyen nyonatekkulcsot erdemes hasznalni, ami tenyleg hasznalhato es strapabiro Hosszutavon?
Sógi, ismerve a műszaki kérdésekhez való hozzállásodat az autólopásos topikból, neked nem ajánlom semmilyen nyomatékkulcs beszerzését.
1) a kerekeket szezononként egyszer mindenképp érdemes centrírozni. Olyan kerék még nem volt a földön, ami egy szezon használat után a centrírozógépen nullát mutatott volna.
2) a kerék egyik érzékeny alaktrésze a szelep. A gumiszelep meglehetős fizikai terhelésnek van kitéve (folyamatosan "lebeg" a menetszélben), illetve idővel az anyaga is öregszik: vékony, puha gumialkatrészről beszélünk, ami ki van téve a természet összes viszontagségának (leginkább ugye a napsütésnek és az UV-sugárzásnak). Ugyan a szelep több évet is elmehet csere nélkül, de mivel relatíve filléres alkatrészről beszélünk, ami viszont óriási kárt tud okozni, ha elszakad, az évenkénti csere nem értelmetlen.
A fenti okok miatt a kerékcsere/gumicsere a gumis feladata, aki szelepet cserél és kicentrírozza a kereket, mielőtt az autóra kerülne. Mivel otthon ezek a műveletek nem nagyon oldhatóak meg, ezért nincs szükség otthoni nyomatékkulcsra sem.
Az autómon levő nyári 205/55 gumi és 6,5Jx16 felni kombót szeretném sportosabbra cserélni. Az egyik opció 225/45-ös gumi 7Jx17-es gyári felnin, a másik 225/50-es gumi 7Jx16-os nem gyári felnin. Az első szimpatikusabb lenne, de drágább, és nem tudom mennyire vállalható az alacsony oldalfalú gumi kis hazánk kiváló útjain (sőt lehet, hogy keletebbre, Romániába és Bulgáriába is mennék majd vele). Ugyanakkor szóbeszéd szintjén azt hallottam, hogy a gyári felnik jobb minőségűek, mint a nem gyáriak, de ezt nem tudom mennyire megalapozott. Az biztos, hogy az előző kocsimmal szívtam már meg nem gyári felnikkel olyan szinten, hogy le kellett őket cserélnem, mert centírozhatatlanok voltak. Szóval mi a véleményetek pro és kontra ezekről? Illetve várható-e érdemleges különbség a két kombó között tapadás és kezelhetőség / kormányreakció tekintetében? Minden egyéb okosságot, amire nem gondoltam, is szívesen veszek. Kösz.
Most hirtelen ebből a pát hsz-ból megtudtam jó dolgokat. Például a gt gumi nem az igazi. Pedig régen volt gt gumim persze nyári.
Például az is jó beszéd téma lehet,hogy melyik milyen hangos. Ez például megér pár ft különbséget . Mint az elöbb írta valaki ,hogy nem volt még gondja a gumival mert nem volt vészhelyzete.
Nem pontos gumi megjeleölést vártam mert azt eldöntöm majd én. Csak tapasztalatokat.
De sztem túltárgyaltuk a dolgot.
Azért most az elmúlt pár napban voltak értékelhető hozzászólások is(értsd forum szinten)
Két gumi kéne hátra, mert februárban az egyik 3D defektes lett és hát amit vettem 15e-ért 2db-ot azzal nem indulnék neki a télnek. Amúgy is egy szar a 3D.
most vagyok téli kerék csere előtt. a kocsihoz kapott téli gumi montana nevű. ezt eddig nem is néztem csak most vettem észre. sokat nem találok róla a neten sem. a szerelő azt mondta, hogy romániában gyártják. van valakinek erről a gyártóról infója vagy bármi tapasztalata? mert ha nagyon vacak inkább veszek másikat.
Lehet, hogy hülyeség, de elgurult, mert 10km alatt kihullott az összes csavar. Én se nagyon hinném el, de több menetes ügy volt, volt olyan, hogy egy általam ebben a témában abszolút megbízható valaki húzta meg mindet. 10km-t sem bírt
ezt érdemes nézegetni szerintem. van egy csomó teszt+felhasználói vélemény. Vagyis nagyjából objektív+inkább szubjektív vélemények. Együtt azért csak segít.
Ma vettem a céges autóra 4 db ContiWinterContact TS 850 gumit télre. Tapadásra, vízelvezetésre, nyálkás emelkedőn felhajtásra, kormányozhatóságra kiválló. 60-70km/h között van egy kis kellemes lágy sivító hangja erősen vizes felületen. Az eddig használt Barum és GT gumikhoz képest ég és föld. A GT kifejezetten szar volt. Esős felületen még csúszott is... Nem akartam várni a cserével, már így is időpont foglalásra volt csak hely, egy-két nap várakozással. A Barum a mostani időben néhány helyen kipörgött indulásnál, a Conti tapadt ugyanott hasonló vezetés mellett.. Szeretem az új gumikat. :)
Szerintem lehetetlent vársz. A kereskedőknek esetleg van visszajelzésük, de elsősorban az élettartamról, sérülési hajlamról. Illetve az ki szokott derülni, ah egy gumi NAGYON gyenge valamiben.
De ilyet, hogy "vizes és száraz útra".... ezt a ADAC csinálja, ők eléggé tudományosan nekifekszenek a teszteknek, el lehet olvasni, de igazából ezeknek is túl sok a szubjektivitása...
Ami meg a felhasználókat illeti, őket felejtsük el: X évente vesznek új gumit, azaz X évente 1 új modellről van tapasztalatuk, az is fals: egy kopott, régebbi tervezésű gumit cserélnek újra. ("A mostani Tsitsamitsu X1 gumi sokkal jobb szárazon, vízen is havon is, mint az előző [nyolc éves, 2 mm-re kopott] Machkatsitsu Y100." ... na ja, nyilván.)
Vettem újonnan egy Dayton DW500-as szettet, és tavaly egy Hankook W442-es szettet.
A Dayton - tudomásom szerint - budget kategória. Meg voltam vele elégedve az alábbiak miatt.
Nem volt nagy hó, amilyen kevés volt, azon meg tudtam vele közlekedni. Nedves - nem havas és jeges - úton szerintem jó volt.
A Hankook talán jobb havon, de gyengébbnek érzem vizes úton.
Ami miatt ez nagyon szubjektív: nem hajtok, pláne havon. Ezért nem tudom, mennyivel többet kellene tudnia egy prémium guminak.
Nem hajtok vizes úton sem, nem volt vészfékezésem. Jelenleg úgy gondolom, hogy nem tudnám kihasználni egy prémium gumi tudását. (Amiket a tesztekben olvasok.)
Viszont: még nem ugrott elém gyerek, amitől 2 lábbal kellene taposnom a féket. Nem indultam el derékig érő hóban.
Összefoglalva: nem volt olyan helyzetem, amikor a jelenlegi gumim már kevés, és csak a prémiummal tudnék urrá lenni a helyzeten.
És ott van még az ár: számított az a (195/60R15-ös méretben) kb. 20eFt, ami a különbség a kettő között.
Egyéni véleményem: ha van pénz, vegyél prémiumot. Ha nincs, akkor középkategóriát. Ha annyi sincs, akkor budget kategóriát, és hajts finoman.
Igazából arra gondoltam,hogy ezek a közepes áru gumik amik nem kinaik azok közül melyik lenne a legjobb vizes és száraz útra. Gondolok itt például a barum-ra és a kleber-re mondjuk.
És gondoltam van valakinek tapasztalata vagy véleménye ezekről. Negatív vagy pozitív oldalról. Nem ragaszkodom most éppen ehhez a két márkához hanem ilyen kategoriát néztem.
De majd rendelek valamiből egy garnitúrát és akkor lesz tapasztalatom.
Felraktam oldalamra azt az Acélfelni katalógus, amiből fél Európa és nálunk minden gumis dolgozik. Német nyelvű adatokból készült ezért (? nem volt benne) a Rover hiányzik.
Ez igazából egy forum lenne ahol az emberek beszégetnek egymással és tapasztalatokat cserélneké és mellesleg lenne itt egy két gumi szakértő is. Ez alaphelyzetben jó lenne,de igazából sok szakmai dolog nincs a kereskedéshez képest. [...] Kétszer tettem fel kérdést arról,hogy milyen téligumit érdmes venni 20K körül ,de érdekes módon senki nem válaszolt.
Ha szakmai kérdés merül fel, általában gyorsan jön válasz.
Az viszont nem szakmai kérdés, hogy milyen gumit érdemes vásárolni egy adott összegért.
Ebben a kérdésben olyan tudhat csak tanácsot adni, aki maga is gumit árul, viszont jól látható az itt gumit áruló illetőknek az a törekvése, hogy erre a "mi a jobb márka," "milyet érdemes" kérdésre nem válaszolnak -- egyrészt mert mindez nagyrészt szubjektív, másrészt mert nyilvánvalóan nem akarják a saját későbbi pozíciókat rongálni.
Igen en is igy latom a dolgot. Es mikor kicsit kifejtettem a fórum lényegét igy sokan magukra vettek a dolgot. Nem banatani akartam senkit amugy csak ha ebbol is elek akkor ezekre a
dolgokra is odafigyelek. Es aki azt mondta,hogy dilettáns emberek beszélgetnek az lehet igaz is es lehet nem. Mert amit kerdeztem az nem az volt szerintem mert véleményeket kerdzetem.
Bocs a hibakert este szoktám csak irni ,de most mobilrol muszaj voltám hozzaszolni:)
98-as súlyindexű gumi felrakható egy Suzuki Grand Vitarára (1998-2005)?
Konkrétan Pirelli 210 Sottozero 215/65R16 98H-ról lenne szó. Az autó csak főúton van használva, terepen nem jár. Korábban sem kimondottan 4x4-es téli minta volt rajta. Ha jól rémlik, akkor még A6V6-tól vettük rá a 235/60R16-os Continental Wintercontact gumikat (talán TS790 volt, de ez nem tuti).
1. "ezt valósítom meg" .. emléxel? Te írtad anno, de aztán mégis inkább megjött az eszed :o))
2. Nem lesz hólánc .. az élet okoz néha helyzeteket, amik az ilyen kijelentéseket felülírják. Normálisan világos, hogy nem valószínű, de simán vannak elképzeléseim, amik lehetségesek különösebb világvégék nélkül is :o
3. Nekem is volt már egy-két ügyem, amikor azt gondoltam, hogy valami így vagy úgy lesz. Aztán egyszercsak azt vettem észre, hogy megváltoztak a viszonyok és másra használják az autót, mint amire valaha is gondoltam volna (cégnél), így más szemlélettel állok neki azóta dolgoknak. Jobb, ha szabályosak a dolgok, abból biztosan nem lesz baj(om) :-)
- boden akkora a hely, hogy siman ramegy a /60-ra is, nekem is ez lett a teli meret, es hasznaltam is az elmult szezonban a holancomat, megpakolva is tobb centi a tavolsag a kerekjaratokban.
De a saját véleményem, hogy a /60 hiába gyári méret, nem igazi váltóméret, ergo nem teszem fel. Télen főleg, ha véletlenül hólánc kell, akkor ott lehet hiányozni fog az a hely éppen
De ez már régen nem egy fórum, akkor gyere ide, ha gumira van szükséged.
A gumisok meg már unják a "sok hüle" hozzá nem értőt, ezért ha olyan a kérdés, akkor kioktatás van normális elmagyarázás helyett. Persze ha hatvanadszor kell ugyanazt elmondani, akkor lehet te sem bírnád cérnával.
Ami igazán a fórum lényege lenne ("dilettánsok" beszélgetése felmerülő problémákról), az már régen kihalt innen .. is.
Ez amugy igaz. Ha valaki csak ugy beteved max. 50% az eselye, hogy szakerto valaszt kap. Valoban eluzletiesedett a topic, de ennek is megvan a maga haszna. A vevok szamara is.
Masreszt a rendszeres olvasok -koztuk en is- rengeteg hasznos tudast szerezhettek az evek alatt az itt elofordulo szakemberektol.
Ez igazából egy forum lenne ahol az emberek beszégetnek egymással és tapasztalatokat cserélneké és mellesleg lenne itt egy két gumi szakértő is. Ez alaphelyzetben jó lenne,de igazából sok szakmai dolog nincs a kereskedéshez képest. Engem nem a kereskedés zavar hanem az egész aránya. Kétszer tettem fel kérdést arról,hogy milyen téligumit érdmes venni 20K körül ,de érdekes módon senki nem válaszolt.
Ha árat kértem volna akkor biztos 5 ember kapásból válaszolt volna.
Nem csak akkor kellene válaszolni ha vesz is az ember valamit. Főleg mert nem is lehet tudni kiből lehet vásárló.
"A többieknek azért leírom, hogy egy ismerősöm felrakta az alufelniket az autójára, nem értett hozzá ő sem és évekig úgy járt, hogy a felni középagy méret nagyobb volt a kelleténél és csavarokon támaszkodott minden."
"Egyszer egy ferfi meztelenre vetkozott es beugrott a kaktuszok koze. Amikor megkerdeztek tole, ezt miert tette, azt felelte, abban a pillanatban jo otletnek tunt"
Az ismerosod is ilyen .... lehet, csak o meg masokra is veszelyes.
Azért gondoltam rá mert a neten van olyan oldal ami írja, hogy Almerát adtak ki 13-as felnivel ( 1999-es ) de lehet tévednek.
Nagyon sajnálom mert van két új lemezfelni garnitúrám....
A többieknek azért leírom, hogy egy ismerősöm felrakta az alufelniket az autójára, nem értett hozzá ő sem és évekig úgy járt, hogy a felni középagy méret nagyobb volt a kelleténél és csavarokon támaszkodott minden.
Ez így nem helyes és veszélyes is de soha nem volt semmi gondja,ezért is gondoltam rá, hogy egy kis esztergamunkával ez megoldható lenne de nem erőltetem....azt gondoltam valaki már próbálta......
Röviden és kevésbé humoros stílusban: az Almerára nem jó a Felicia 13-as felnije.
Hosszabban kifejtve, szakmailag:
Kezdjük ott, hogy a katalógusom nem hoz Almerára 13-as felnit. (Diabló katalógusa sem.) Ennek feltehetően az az oka, hogy az Almera fékszerkezete nagyobb, ezért a 13-as felni fizikailag nem megy fel.
Gyakorlatilag itt el is dőlt a dolog.
Nade, feltéve (de meg nem engedve), hogy mégis felmegy a 13-as felni, több jó hír után mégis egy újabb áthidalhatatlan probléma lép fel.
A 2000 előtt gyártott Almerák körosztója valóban 4x100, mint a Feliciáé, de a 2000 utániaké 4 x 114,3. Így, ha 2000 előtti autód van, akkor jó lehet(ne) a Skoda felni, pláne, hogy ET-számban is csak 2 mm a különbség, ET40 (N) vs ET38 (S).
Nade itt jön a középfurat kérdése. A Nissané 59,1 mm, a Skodáé 57,1 mm. Mivel a Skoda felni menne Nissanra, ki kéne tágítani a középfuratot, méghozzá meglehetősen precíziósan. Ilyen munkát nem nagyon szokás elvállalni. Egy apró pontatlanság, és illeszkedési probléma lép fel, ami jó esetben csak kellemetlen rezonanciához vezet, rossz esetben akár a csavarok töréséhez is. Emiatt nem fogsz találni sem olyan gépkezelőt, aki ezt a munkát bevállalná, sem olyan gumist, aki egy ilyen felnit felszerelne.
De még egyszer mondom: a projekt már ott halott, hogy az Almerára nem megy fel a 13-as felni. (Ha meg 2000 utáni az autó, akkor meg aztán végképp sehogy sem.)
Mi a teendő: a Felicia felnit megpróbálni eladni (a korabeli Polókra, Ibizákra is jó, így nem lehetetlen vevőt találni), és a pénzből Nissanra való acélfelnit keresni a neten vagy valami bontóban.
- stilustalan szovegedre orulj, hogy egyaltalan barmily valaszt kapsz az itteni szakmai kozonsegtol
- mivel nem irtad le, milyen szelesek a felnik es mi az ET szamuk, milyen motorizaltsagu es evjaratu autora mennenek igy nem is kaphatsz megfelelo valaszt, ezert jelezve lett feled, hogy ez igy csupan ganyolas egyelore - persze Te ezt nem ertetted meg
Milyen méretű felnit és hozzátartozó gumit ajánlotok 14 colos méretben régi Suzuki Swifthez? Vagy bőségesen elég a 13 col? ( gondoltam azért a 14 belefér, továbbá szempont a jó kopás állóság és hogy kb 160-70 széles környékén legyen
A régi Swift gyári mérete a 155/70R13. A 14-es váltóméret a 165/60R14 - viszonylag ritka és drága, értelme meg nem sok, hiszen a gyakorlatban semmilyen előnye nem lenne.
A felicia felnik szinte újak,szeretném rátenni az Almerára,magas gumit rá oszt jóvan,érdemes e leesztergáltatni a közepéből azt az oldalankénti 1mm-ert,hogy rámennyen?..más hátulütője gondolom nem lesz....?
Kellett volna tegnap egy kis tejszínhab a tortához, de nem volt, csak mustár. Végülis az állaga hasonló, úgyhogy jól megcukroztam, és azt használtam. Hát, nem lett valami finom.
- Milyen méretű felnit és hozzátartozó gumit ajánlotok 14 colos méretben régi Suzuki Swifthez? Vagy bőségesen elég a 13 col? ( gondoltam azért a 14 belefér, továbbá szempont a jó kopás állóság és hogy kb 160-70 széles környékén legyen.
Jelenleg van egy 15 colos 195/45-ős gumim és egy hozzátartozó alufelnim. Előző tulaj adta hozzá . Igazából több vélemény és saját tapasztalat alapján túladnék rajta. (Hosszútávon rongálja a lengőkarokat, csapágyakat, súlya és mérete miatt nehezebb az autó kormányzása, fogyasztás sok és ráadásul ha több ember ül benn akkor nagyobb bukkanónál a gumi összeér a kasznival. Valószinüleg a 195ös szélessége végett)
Adnátok pár javaslatot? Vagy van esetleg egy konkrét weboldal ahol autótipusokhoz lehet felni és gumiméretet válogatni?
De persze gondoltam találok itt pár szakértőt aki megmondja az ideálisat.:)
Adott négy Nissan almera,felni 14',4X100,59mm és négy skoda felicia felni 13',4X100,57mm.
Kérdés:
A felicia felnik szinte újak,szeretném rátenni az Almerára,magas gumit rá oszt jóvan,érdemes e leesztergáltatni a közepéből azt az oldalankénti 1mm-ert,hogy rámennyen?..más hátulütője gondolom nem lesz....?
Ha egy szegelheto teligumiban nincs szeg akkor ugyanugy lehet teligumikent hasznalni, mintha nem lenne benne hely (lyuk) a szegeknek? Most tekintsunk el attol, hogy egyeb tulajdonsagaiban ajanlott-e a mi eghajlati korulmenyeinkre. Nem lattam meg ilyen gumit, nem tudom a szeg milyen melyen helyezkedik el benne.
találtam egy szett alufelnit, aminek a mérete: J7x15H2, viszont most 195/65-ös gumi van rajta, amihez elvileg 6-6,5 coll széles felni kellene. Az én gumiméretem is 195/65-ös. Másik kérdés: ez ET35-ös felni, míg a gyári méret 31,5, nem fog így esetleg beleérni a kerékdobba a gumi?
Maga az ET-szám különbség nem vészes, de mivel a gyárinál legalább egy fél collal szélesebb a felni (vagy egy egésszel?), ez így együtt már nem biztonságos.
Alapvetően olyan felnit lehet felszerelni, aminek van műbizonylata az adott modellhez. Nem mellesleg, ezt kérik is a vizsgán. (De tényleg.)
Sziasztok! Mennyire kell komolyan venni a gumiméret-felniszélesség megkötést?
Azért kérdem, mert a téli gumigarnitúrához találtam egy szett alufelnit, aminek a mérete: J7x15H2, viszont most 195/65-ös gumi van rajta, amihez elvileg 6-6,5 coll széles felni kellene. Az én gumiméretem is 195/65-ös. Másik kérdés: ez ET35-ös felni, míg a gyári méret 31,5, nem fog így esetleg beleérni a kerékdobba a gumi?
Pont ezt a kiadást szeretném elkerülni Egy Opel Zafira B-ről van szó és amennyiben lehetséges, használtat keresek
A mostani gumi, ami a mankókeréken van 115/70 R16 méretű. Így a kerék átmérője 56,7 cm.
Ez érdekes módon köszönőviszonyban sincs a gyári mérethez tartozó átmérővel (pl. 225/45 R17), ami 63,4 cm. A majd 7cm-es átmérőkülönbséget még egy mankókeréknél is soknak tartom, amivel tudvalevően nem illik túl nagy távolságot megtenni
Hab a tortán, hogy hivatalosan adják ilyen mérettel (115/70 R16) a mankókereket pl. a H Astrához, vagy akár a C Vectrához Sok típusnál vannak ilyen méretbeli anomáliák a mankókerékkel kapcsolatban, vagy ez csak Opel sajátosság ?
Vagy ne legyek maximalista és törődjek bele, hogy a mostani mankókerékkel - ha esetleg szükség lesz rá - kalandos lehet akár az a néhány km is amit az első gumisig adott esetben meg kell tenni. Gondolom az elektronika (ABS/ESP) imádja, amikor az egyik kerék átmérője 7 cm-el kisebb. És most tegyük félre azt, hogy mankókerékkel nem ildomos olyan stílusban (és sebességgel) autózni, hogy a fent említett rendszerekre igazán nagy szükség legyen
Csak egy vélemény a Nokianhoz. A héten szereltettem fel Nokian WR D3 gumikat (205/55R16 méretben) és elég hangosak a nyárihoz képest (Bridgestone). Kíváncsi lennék, más is hasonlót tapasztal-e.
Ha egy szegelheto teligumiban nincs szeg akkor ugyanugy lehet teligumikent hasznalni, mintha nem lenne benne hely (lyuk) a szegeknek? Most tekintsunk el attol, hogy egyeb tulajdonsagaiban ajanlott-e a mi eghajlati korulmenyeinkre. Nem lattam meg ilyen gumit, nem tudom a szeg milyen melyen helyezkedik el benne.
Miután teljesen váratlanul ez a két gumi jól szerepelt az ADAC-teszten, megnőtt az érdeklődés irántuk (te sem véletlenül ezeket keresed). Mivel az előző években ezeknek a gumiknak az elődei nem fogytak valami jól, a kereskedők pici készleteket rendeltek csak belőlük, az pedig mára sok helyen már ki is fogyott...
Egyébként meg a 20e/db ártól ezek is eleve elég messze esnek...
Az a baj,hogy sokan még azt sem tudják mit jelent mikor azt mondják 60százalékos. Mert ha valami 8-9mm újonnan és akkor azt gondolják 0mm-nél 0százalék. Pedig legalább azt kellene nézni,hogy a kopásjelző a nulla százalék. De ezt nagyon kevesen mondják így.
Más: Milyen gumit érdemes venni 20K körül? Leginkább vizes és száraz útra.
En is csipem. Szvsz %-a mondjuk a bankhitelnek van. A guminak legyen mar mm-ben kifejezett futofelulete.
A legjobb, amikor megkerdem a 90, 80, akarhany %-osnak hirdetett gumi futofeluletenek melyseget mm-ben? Azt nem tudja, mert nem merte le. Akkor honnan az @nyjabol veszi a %-os erteket ???
Információk szerint a gumiabroncs-gyártók lesz az idei téli szezonban hiányzó gumiabroncsok a leggyakoribb méret (195/65R15 és 205/55R16) a a nagy kereslet miatt az EU-ban, és azt várjuk a fokozatos áremelkedés. A másik oka elsősorban a megnövekedett kereslet a téli gumi egyáltalán.
Szeretnél velük levelezni, mondjuk valamilyen garanciális probléma miatt?
235/60R16 vagy 215/65R16-os téli garnitúra érdekelne Suzuki Grand Vitarára. Új vagy nem öreg, keveset futott, jó állapotú használtra várnám az ajánlatokat.
Akár az Ecocontact5, akár a Premiumcontact5-re gondoltál, ezek tipikusan olyan gumik amiket nem gyártanak peremvédővel. Ha peremvédőset szeretnél akkor ilyet keress: Continental Sportcontact2, Dunlop SportMaxx RT, stb.
Eladó 4db Continental TS850 195/65 R15 méretben. 1 szezont, kb 3000 km-t futottak, kiváló állapotban vannak. Az autómat sajnos ellopták nyáron, ezért eladóak. Érdeklődés privátban publikus email címemen keresztül.
A peremvédős gumi mikor védi meg a felnit? Amikor párhuzamosan beállok a járdaszegély mellé, és ha túl közel sikerült a parkolás, akkor a felni végighorzsolódik a szegélyen, vagy amikor (mondjuk 20-30 fokos szögben) felhajtok a padkára és a gumi összenyomódása miatt a felni pereme közel kerül a padkához?
A 830P aszimmetrikus mintázatú, tehát van egy külső és egy belső oldala. Ha jól értem, az alapján amit elmondasz, akkor jól vannak felszerelve. Arra ügyelj, bár ez nem előírás, hogy egy szezon után írd rá, hogy merre volt a forgás iránya, tehát bal vagy jobb oldali gumi volt-e, és oldalak között ne cserélj, tehát pl. bal elsőt bal hátsóra cserélj csak, ne jobb hátsóra, stb.
Érdeklődnék, hogy a Continental Wintercontact 830P forgásirányos gumi-e. Az oldalfalán nem látom a klasszikus jelölést. A gumikat még tavasszal vettem, akkor tetettem rá a felnire és most amikor elővettem, akkor láttam, hogy mind a négy ugyanúgy lett felszerelve. Probléma ez ennél a típusnál? Ha igen, inkább átszereltetem, de ha hozza így is a tulajdonságait, akkor nem bántom. (A Conti oldala szép színes-szagos, csak egy ilyen egyszerű kérdésre nem adja meg a választ...)
Lemezfelni-kérdés: gyári méret 6.5Jx15 ET37. ehelyett felmehet 6Jx15 ET31? 205/65 gumikkal. (amúgy W210 Mercedes). Vagy a 205-höz már keskeny a 6 coll?
Jövő nyárra lesz esedékes a nyári gumik cseréje. Megvannak már többé kevésbé a kiválasztott gumik, és érdekelne hogy valamelyikből létezik-e peremvédős kivitel:
Én a Debicát venném. Volt pont ilyen gumim pont ilyen méretben, ráadásul hasonló jellegű (méret, tömeg, teljesítmény) autón, és teljesen meg voltam vele elégedve.
A szakértő uraktól, tapsztaltabbaktól kérdezem, hogy '99-es 1,5-ös Mazda 323F-hez 185/65 R14 méretben téligumi Debica Frigo2, vagy Kormoran Snowpro B2? Árat is kérnék Budapesti szereléssel-plusz: ha volna valakinek eladó használt acélfelnije, annak nagyon örülnék: 4×100 ET38 körüli, és elvileg 54-es az agyátmérője.
"Milyen teligumit erdemes venni erre az autora? Inkabb nagyon jo legyen"
A prémium gyártók termékeivel (Pirelli, Michelin, Bridgestone, Good Year, Dunlop, Continental) nem nagyon lehet mellélőni, én általában azt szoktam venni, amelyiket ezek közül találok viszonylag olcsón. Tudni kell, hogy a 195/65R15 az egyik leggyakoribb méret, ezért még a prémium gumik se különösebben drágák. Ha kicsit olcsóbb kell, a középkategóriás gumik között is akadnak jók (pl. a Vredesteint és a Nokiant szokták említeni). Legfrissebb teszt (bár ez se szentírás, és minden évben csak kétféle méretet tesztelnek). Szerintem igazából inkább meggyőződés kérdése, hogy valaki melyik nagy gyártó termékeire esküszik.
"Erdemes felnit is venni vagy rakassam majd ra a frissen vett gumikat a mostani felnikre?"
Ahogy Diablo említette: ha az esztétika szempont, és most lemezfelni van a kocsin, akkor tetesd rá arra a télit, és majd tavasszal vegyél a nyárihoz egy garnitúra alufelnit.
Ha külön felnin van a téli és a nyári, az igényel egy egyszeri beruházást (kb. 20-25ezerért lehet lemezfelni garnitúrát találni használtan, és kb. 50 körül már szép alugarnitúrát), viszont spórolsz két le/fölszerelést évente, és valamennyire kíméled a gumikat és a felniket.Ha pedig most alufelni van a kocsidon, és veszel külön lemezfelnit a téli guminak, akkor kíméled az alufelnit a téli használattól (bár sokan - köztük én is - használnak alut télen).
Ha felnit veszel, és nem értesz hozzá, inkább kérj segítséget, szerintem a gumisok regényeket tudnának írni a tévedésből megvásárolt felnikről...
Szóval a váltóméret szerint nem is 60/14-hanem 65/14 kellett volna,nem??
Az a helyzet, hogy a gyár valóban így adta ki ezeket az autókat, 14-es felnire 185/60, 15-ösre 195/55, így szerepel az autó gépkönyvében is, miközben ezek tényleg nem teljesen váltóméretek.
2007-es 1.4 Cordoba.2006-os Barum téli gumit cseréltem Conti TS850-re.185/60 R14 méretben,mert akkor így adták a kocsihoz ajándékként.Mivel most nézem,h lassan a nyári Pirelli P6 is cserés lesz és a gyári méret 195/55 R15 .Szóval a váltóméret szerint nem is 60/14-hanem 65/14 kellett volna,nem??A szalon miért nem azzal a mérettel adta ki?? De főként az a kérdésem,hogy a nyári méret igen drága,nem lehetne 60/15-re,de inkább 50/15-re cserélni?Mert mégis mutatósabb lenne a vékonyabb gumi. Vélemény?Km óra csaláson kívül más elvileg nem lenne?
A kisebbségi el akarja adni a lovát a piacon. Van rá egy vevő, aki elkéri a lovat egy körre. A ló azonban nekimegy a falnak. A leendő vevő e szavakkal viszi vissza a jószágot: - Te kisebbségi! Ez a ló vak, nekimegy a falnak. Mire a kisebbségi: - Nem vak ez! Bátor!
Eladó 2db. használt téli gumi ! Pirelli Snowcontrol 155 / 80 R13 Speciális téli viszonyokra optimalizált gumikeverék . Kötött forgásirányos mintázat . Maximális fékhatás és vonóerő .
Köszönöm a visszajelzéseket, több tekintetben hasznosak voltak az infok.
Számomra is szereléssel együtt fontos az ár, ezt egyben kell kezelni.
Egyenlőre az autó illetve a szükséges felni még nincs kéznél (várhatóan jövő hét 2. fele), illetve nem budapestről mennék, ezért több tényezőnek kell még egybeesnie.
Véleményem leírtad , felejtős . Kleber vagy valami prémium márka . Kleber Michelin csoport kiemelt márkája , a Kingstar Hankook céghez tartozik . De , sok megbízható márka van még .
A kérdézet méret SZABVÁNY szerinti Load indexe 99, tehát ennél alacsonyabbat nem gyártanak. Nagyobb van, 103 az XL kivitelnek hívják.
Evvel arra hivnám fel kedves kérdezők figyelmét hogy nem sok érelme van terhelési indexet írni a kérdésbe.
CSAK ha egyterű, pl. 7 személyes az autó, amire XL kivitel kell.
A kérdezett gumi árak, vasárnap 17 óráig.
A készet a ( / utáni szám ) MOST pillanatnyi állapot. Ami nincs kérhető a gyárból.(?) Az árhoz jön még 2000,-ft/db komplett autóra szerelés, ha azt nem kéred nálam nincs gumi.
A véleményetekre lennék kíváncsi a KINGSTAR SK 10 nyárigumival kapcsolatban 205/55R16 méretben. Milyen minőség, tartós-e, érdemes-e megvenni, vagy teljessen felejtős.
Kerékszerelő pajszerból melyik fajtát érdmes venni? Létezik olyan ami nem öntvény és nem pattan el hanem csak meghajlik? Mai nap sikerült eltörnöm egy peres gumival és valami jobb fajtát szeretnék venni helyette.
Érdeklődöm, hogy 2002-es Ford Fiestámra (5,5 Jx14x47,5 4x108x63,3) rakhatok-e Peugeot 206 felnit (4x108x65)? Mekkora gond, hogy a gyári középagy mérete a Fiestának 63,3 mm, a Peugeot 206 felnié pedig 65 mm?
Mindenképpen gumishoz kerültek volna, veszélyes hulladék vagy mi. Ha ők azt mondják, hogy felszerelik és eladják, lelkük rajta, ismerik a gumi előéletét.
Adtam el 2005-ös DOT-al rendelkező nyári garnitúrát 6mm mintával.
Az érdeklődő, aki később megvette azt mondta, hogy kár, hogy nem a leg fiatalabbak, de mivel nagyon kell neki agy másik garnitúra a szálszakadt gumik helyére, így megveszi.
Amikor megvette, mondta, hogy nézzem meg a mostani gumijait, mert nem igazodik ki a dot számon.
Hát mit mondjak, meglepett!! 1996-os gyártású gumik voltak fent az autón!
Hát nem tudom... Anyuka autóján 2005-ösök a Dunlopok, tavasszal mennek a levesbe, nem tudom jó szívvel meghirdetni - az emberek bármit megvesznek, ami olyan, mintha; csak olcsóbb :S
sajnos (?) az emberek még mindig keresik az olcsó, akár öreg gumikat is.
feleségem autóján volt egy 3903 DOT gumi, azaz pont 10 éves - Michelin Alpin, nagyon (!) keveset futott olyan 7mm profil mélységgel. most cseréltem le neki Nokian-ra, kidobni nem akartam látva milyen árakon mennek a használt gumik. Feltettem 14,000 Forintért - pár óra alatt elvitték, és csomó érdeklődő volt.
Magyarország. Ez van. 10 éves gumit így kapkodnak. (hozzáteszem a gumik végig fénytől védett helyen voltak tárolva, de akkor is : 10 évesek!)
Vettem 4 db Opel Corsa B alufelnit nagyon kedvező áron. A felnikkel együtt (szerelve) kaptam 4db gumit. Ami nem más, mint Cooper SportMaster GLE 165/65R14 méretben.
Alighanem angol bontott autóról vetted a felniket :-)
Vidéken, rövid 2-3 km-es utakra megteszi majd ez a gumi jövőre, vagy nem nagy szám és keressek helyette mást majd a felnikre? A gumiknak 7-7,5 mm profilmélységük van.Nem ismerem a márkát, semmi infóm róla, ezért kérdezném.
A Cooper Európában a brit piacon van jelen, szerintem itt senkinek nincs komoly tapasztalata az említett gumival.
Egy Corsára minden bizonnyal rendben lesz, ha tényleg ilyen alacsony kihívásoknak kell csak megfelelnie.
Vettem 4 db Opel Corsa B alufelnit nagyon kedvező áron.
A felnikkel együtt (szerelve) kaptam 4db gumit. Ami nem más, mint Cooper SportMaster GLE 165/65R14 méretben.Vidéken, rövid 2-3 km-es utakra megteszi majd ez a gumi jövőre, vagy nem nagy szám és keressek helyette mást majd a felnikre? A gumiknak 7-7,5 mm profilmélységük van.Nem ismerem a márkát, semmi infóm róla, ezért kérdezném. A gumik nem izgattak, a felnik miatt ugrottam bele a vételbe.Köszi!
No igen. (kivétel mikor az acél kerék csak 21 kg, a könnyűfém meg 23 kg - rugózatlan tömeg)
Kifogásom: az a per 55. Tegyük fel a gyár ajánlja 195/60-65(?) *16-os gumit és a nyári meg 205/55*16-os. Néhány centi. Aki sokat jár "rossz" utakon bizony egy szezon alatt elkalapál néhány acélfelnit. Vagy mindet. A 195-sel meg talán egyet sem, de??
A lényeg: az acélt elhajtja a gumi, görgőzés és vissza. A keményfémet meg töri, a gumi szakad és a kerék kuka. Tehát "gumisként" reklámoznám itt a porcelán kerekeket!
Azoknak az imádott peres gumiknak az oldalfala olyan sérülékeny, hogy többet láttam szakadva, mint lefutva. / 50 alatti gumi - nem a hosszútávfutás bajnoka.
Most az alemónium a divat. Nekem a krómozott acéltárcsa tetszik. Másnak meg más. ☻
Itt is talalkozunk:) Koszi a valaszt! Mi az oka, hogy "mar nem annyira jo az acelfelni telen"?
Nemetorszagban annyi a kihivas, hogy egy gumicsere ugyanazon a felnin, centirozassal olyan 80-120EUR. Mindezt evi 2x, ugy 2-3 hetes varakozassal mire idopontot kapsz. Na ezt a kiadast es macerat szeretnem elkerulni. Ezert az az otlet, hogy veszek uj garnitura felnit ra a teli gumi (2ev alatt megterulo). Utana cserelem en sk a szettet vagy szervizben, de az csak 20EUR korul.
Ha meg Mo.-on jarok akkor centiroztatom evente az aktualis szettet. Telen/nyaron 1x bizt. jarok arra:)
Raadasul errefele nem nagyon hasznalnak acelfelnit teligumikhoz, legalabbis egyre kevesebbet. Van ennek ertelme vagy az acelfelni tovabbra is a legjobb teli hasznalathoz?
Az acélfelni már elég régóta nem a "legjobb" a téli használathoz... Szerintem érdemes télen-nyáron ugyanazt a felnit használni -- a kereket szezononként egyszer amúgy sem árt kicentríroztatni, ha pedig már úgyis gépen van a kerék, akkor a gumicserével megspékelni a dolgot eléggé magától értetődő.
Van valakinek tapasztalata Magma alufelnikkel? A gyarto Kronprinz.
Teli gumihoz keresek 4 felnit, Nemetorszagban hasznalom az autot. Nem tul sok ho van errefele, az alufelnik meg acelfelnik ara meglehetosen kozel van egymashoz. Raadasul errefele nem nagyon hasznalnak acelfelnit teligumikhoz, legalabbis egyre kevesebbet. Van ennek ertelme vagy az acelfelni tovabbra is a legjobb teli hasznalathoz?
1. Így van, gyárilag 7.5-esre szerelik a 235/45R17-es gumikat.
2. A gumis szakember nem tudja eldönteni, mert nincs is mit. Igaziból a gombhoz akartam kabátot venni, mert gumim van és van egy jó ajánlat 7x17-es felnire, ezért kérdeztem még vásárlás előtt.
Sziasztok! Tapasztalt gumisoktól kérdezném, hogy 235/45 R17-es gumit rá lehet-e (ajánlott) tenni egy 7x17-es felnire, azaz nem túl nagy-e rá ez a gumi? Nézegettem okosító táblázatokat és azok szerint nem ajánlott, de ezen táblázatok szerint a 225/45 R17-es gumikat sem ajánlják 7.5-es felniszélesség alá, pedig a gyárból 7-esen jöttek ki az autók ilyen gumival... Szóval az sem szentírás, ezért inkább tapasztalat érdekelne. Előre is köszönöm!
Suzuki Swift-re szeretnék 155/70 r13 méretben téli illetve esetleg négyévszakos abroncsokról árakat kérni, az olcsóbb kategóriából (9500ft/db alatt), köszönöm!
Kevésbé gyakori méretekben gyakran előfordul, hogy csak későn vagy egyáltalán nem vezetik be a legújabb mintát. Itt ebben az esetben a defekttűrő kivitel miatt van ez, nagyon kevesen keresik. De attól, hogy a mintázat régebbi fejlesztés, a DOT szám friss.
Az autósok körében bizonytalanságot vált ki az a kérdés, hogy meddig számít újnak egy használatlan, de korábban gyártott abroncs. Nem létezik semmilyen hivatalos, tudományos vagy műszaki adat, amellyel pontosan meghatározható lenne az új, még nem használt abroncsok élettartama, az új abroncsok a helyes tárolás szabályainak betartása mellett ellenállóak a természetes öregedéssel szemben. Van azonban olyan brit szabvány, amely a gyártási időponttól számított hat éven belül tekint újnak egy autógumit, míg a német gumiipar, gumigyártók és gumikereskedők szövetsége szerint ez a határ öt év.
Ez ritka méret, vagy a defekttűrőség miatt van az, hogy csak 2010-2011-es, azaz egyel régebbi generációs gumik vannak? Nem vagyok DOT szám vagy új fejlesztés rajongó, csak furcsa, hogy az Alpin 4 is már lassan két éve van.
Szeretnék eladni négy darab egyéves, tízezer km-t (9600-t) futott Turanza nyári gumit, Renault Mégane-on van. Hol lenne érdemes próbálkoznom? Mennyit érhetnek ezek reálisan? Köszönöm.
(Ha lehetne a választ emailben is, köszönöm szépen.)
4db 225/45r17 94-es súlyindexű, legújabb mintájú téli gumit keresnék jó áron, vidéki kiszállítással. Nem baj ha esetleg nincs kéznél és pár napot várni kell. Prémium és jó közép kategóriás márkák.
Csak az alap 1.4-esre lehet rárakni a 14"-os felnit. De sok értelme akkor sem lenne, hacsak nem készülsz Finnországba, mert a felni is drágább mint a 15"-os és a rávaló 175/80 R14 árai is magasabbak mint a 195/65 R15
Ha lemezfelni, akkor eleg levenni a disztarcsat. Ha aluflni, akkor valoban nem uszod meg kereklevetel nelkul. De nehogymar belehalj. De ha igen, menj el egy gumishoz.
Esetleg elolvashatod a sajat autodhoz adott konyvecsket.
Ez nem derült ki a fórumból (legalábbis számomra).:-)
Tudom, azért írom. Volt már olyan Nokian gumi, amit nem vettek át, amikor meglátták a feliratot.
Egyébként számít?
Nem, nem számít. A gyártástechnológia számít.
A Goodyear-csoport Made in Germany gumijai közül sok az NDK-s Pneumant egykori gyárában készül, sokkal mostohább körülmények között, mint a temesvári gyártású (Made in Romania) Continental-ok. Mégis, az elsőnek mindig örülnek a vásárlók (már aki foglalkozik ezzel), az utóbbiakat meg néha nem veszik át, mondván ennyi sok pénzért ne akarjanak rásózni valami román szart.
A felnikeresők mindkettőt feldobják a típusra (6J16 és 6.5J16, a többi paraméter természetesen ugyanaz). Szerinted melyik a O2-re való? Ötajtós, 1.4TSI/122LE. Sajnos keréklevétel nélkül nem tudom megnézni mi a gyári méret.:-)
Most éppen 205/55/16 nyári van rajta, csak annyira olcsón lehet kapni 14-15-os szetteket, hogy ezért gondolkodtam el rajta.Kevesebbet is fogyasztana kisebb kerékkel és télre ideálisabb is a keskenyebb kerék.Na meg igazából ez egy tanulóautó, a Feleségemé, szóval az plusszban jó, hogy ballonis a kerék.
Szeretnék érdeklődni, hogy 2003-as 1.6 16v Golf 4-esre feltehető-e 14-es téligumi, és ha igen, akkor pontosan milyen méret kell rá?Egyáltalán van ennek értelme, jó döntés-e, vagy maradjak a 15-ösnél?
Köszönöm a választ!Más kamion gumit 385/65R22,5 rálehet tenni 24 collos felnire?Tudom hogy az ésszerüég szerint nem,de láttam egy ilyen párositást hogy lehet?
Talán a középkategória gyengébbik fele. Jó ár/érték arányban van, kicsit gyorsan kopik, de biztonságosan meg lehet vele állni és kevés minőségi probléma van vele.
Úgy néz ki nem megy rá a 16 os felni a Renault Scenic 2.0 dci-re mert 320mm-es elöl a féktárcsája. 17-es alu felnivel kb 1 ujjnyi van a felni és a féknyereg között. Gondolom nincs olyan 16 os lemezfelni ami ráférne. Ezért 17 esben keresnék rá felnit és téli gumit. Most 225/50*17 es gumi van rajta.
Talán már gyúrtál hógolyót. Ha erősen összenyomod, gömbölyű marad és becsapódáskor "szétrobban". Ha nem nyomod össze elégé, eldobás után talán már a levegőben szétporlik. Ha kellően nagy nyomás éri a havat, megolvad és a nyomás által kényszerített formát veszi fel, melyet megtart. Ez a forma lehet a rá nehezedő gumiabroncs futófelületének negatív formája. Ha keskenyebb a gumi, kisebb felületre terhelődik az autó súlya tehát keményebb lesz a hógolyó. A kialakult formában, mint fogaskerékben megtud kapaszkodni a gumiabroncs, erő átadására képes. Ilyen mintát láthatsz a havas úton autók elhaladása után. Ha csak 0 fok körüli a hőmérséklet, akkor "vizes" a hó, könnyű belőle hógolyót gyúrni. Ha -10 fok van akkor már porhó, amiből igen nehéz hógolyót gyúrni. De ebből a porhóból a keskenyebb gumi, nagyobb nyomással még "fogaskereket" készít melyen haladhat az autó. Szélesebb gumi kevésbé gyúrja meg a havat, azzal nem képződik "fogaskerék".
Ha a gumi rágördül a hóra összetömöríti azt. Mint a hógolyót mikor meggyúrjuk. Ha keskenyebb a gumi, keményebb lesz a hógolyó, igaz?
Akkor az olyan lesz, mint a gumi futófelület negatív mintázata. Tehát létre jön 2 egymásba kapaszkodó "fogaskerék".
Ez keskenyebb guminál keményebb, nagyobb erő átadására képes.
Ha nincs hó, persze, autózunk a szélesebb gumival. Általában télen esik a hó. Előfordul.
Versenyzők, rallysok csak jégen használnak szöges gumit. A hó gumi mérete a 300 LE-s rally autókon: 145/90 R 15. Haladnak vele rendesen.
Na akkor mégegyszer, mert elszállt a hozzászólásom!
A BMW, meg a mini tudtommal is defekttűrős.
A Fiatot onnan tudom, hogy volt Lineám, annak a gépkönyvében benne volt, mint gyári szerelésű méret. A Pug 207 meg mostani tapasztalat. :)
Nem feltétlenül kellene cserélnem a gumikat, mert minta van még rajta (~6mm), de annak ellenére, hogy már nem a gyári szerelés, mégis egyidős az autóval.
Most Toyo Proxes T1R van rajta, a gyári szerelés a Michelin valamelyik mintája volt.
Kár, hogy az előző tulaj nem figyelt a DOT-ra, mert szeressem ezt a Toyo-t, jó kis gumi!