Ma volt szerencsék Vsport kartárssal megnézni a használtautón hirdetett eredetileg törzsbusz kivitelű D346ost Tápiószentmártonban. Sőt egy próbakörre is elvittem, pöccre indul, nem füstöl, minden fokozat szépen kapcsolódik, a terep-országúti átváltás kicsit nehézkes de azért kapcsol.
Vadásztársaság használta eddig az oldalán a kampókra voltak akasztva a fácánok és a nyulak. Az ár irányár, nem szeretnék ócskavasba adni pláne nem a braziloknak. Papírja sajna nincs. Telefon 062029223566
Üdv!Én nem régen rendeztem zöld rendszámot,nem Csepelre,hanem T-16-ra.Elméletileg azért kell a gépkönyv,hogy abból kimásolják a jármű paramétereit.Biztos,hogy lehet szerezni,akár csak kölcsönbe is egy olyan kezelési könyvet,ami tartalmazza a gép adatait,itt a fórumon csak akad valaki,aki kisegit egy ilyen könyvel.Az én MTZ-könyvem most pont ilyen célból van kölcsönadva,egy gölyás MTZ okmányához kell.Mi lenne a gép megnevezése?Erdészeti kihordó-közelitő gép?Más kategoriába a Csepel nem nagyon fér be,szerintem.Adásvételi kell,az van,irod is.Kell még biztositás,meg kell még mezőgazdasági regisztrációs szám,meg egy segitőkész okmányirodai ügyintéző,meg kb 25000 Ft.
Csepel 344-re szeretnék zöldrendszámot intézni. Ma voltam az okmányirodában és ott mondták, hogy kéne szereznem gépkönyvet vagy típusbizonyítványt vagy műszaki adatlapot. A csepelhez csak adásvételi szerződésem van. Ezeket az okmányokat a megyei NKH-nál tudnám beszerezni? Mennyi az esély rá, hogy zöld rendszámot kapjon a Csepel? Ha valaki mostanában intézett zöld rendszámot Csepelre akkor letudná írni az ügyintézés lépéseit?
Akár az is lehet, mert én néhány éve láttam közelről akkor még nem volt ilyen
vedlett és tiszta volt a környéke. Azóta meghalt a Doki akié volt, de a felesége itt lakik a közelben. Akkor néhányan össze akartunk fogni hogy fel újítsuk , de nem volt eladó sorban.
Üdv!MDW vagyok a DUTRA fórumról,és csak ehhez a tömítés témához szeretnék hozzászólni:Az első képen eredeti"gyári",a másodikon Kínai gyártmányú W-50,es tömítés látható.A W-50,es henger átmérő valóban 120-as,de a hengerpersely teteje nem sima,hanem kőrbe fut egy perem rajta,ezért nagyobb a tömítés átmérője.Az E-280 silózóban 6-hengeres soros szívó motor van.
Sziasztok ! Kérdésem lenne...találtam ezt a régi teherautó tömítés garnitúrát,de nem tudom mihez való. Tudna valaki segíteni? 128 mm-es a furat,és valószínű 8 hengeres V-motorhoz való. üdv. Satu
Igen, ez az a fülke, amit a 452-es kapott. Egyáltalán nem biztos, hogy nem a Csepel Autógyár terméke, a kísérleti üzemben simán összehozhattak egy ilyet-de az is lehet, hogy a lengyelek készen kínáltak egy ilyet, kipróbálva az 1981-es megmozdulásokban.
Azért amit pénzért vettem, pénzért vitettem haza, és csak mert még nem jutottam odáig, hogy neki is álljak a felújításnak, az attól vsz. "más" szemében roncs.
Az én szememben viszont felújítási alap, mert már az összes alkatrész is meg van
hozzá, ami szintén nem csak úgy berepült, s nem ingyen.
Új roncstörvény készül, s már az elvtársak elött van a parlamentben. Jön a roncs összeírás mint régen? Akkor kötelező volt beszolgáltatni mert nem volt nyersanyag, most? Talán kell megint a nyersanyag, hogy végre beinduljon a gazdaság?
Azt a 4 kocsi ismerem. Annál jobbak mint amit a leadott platós kategóriában ismerünk. Pusztán azért mert légvédelmi gépkocsik voltak, kevésébe lettek lehasználva. D-344.01 merev oldalfalú változatok, amik platói módosítva lettek a ZU-23-2 légvédelmi gépágyú hordozására, alkalmazására. "Járda" gépkocsi volt a megnevezésük.
Honvédségtől "levett" lesz négy darab, amik légvédelmi gépkocsik voltak és ott talán vége is a válogatási lehetőségnek. Általában nyolc és kerek között van az áruk. Hát ez van/lett, vége az óccó kategóriának.
Nagyjából ez a két út áll előtted. Vagy veszel egy leharcolt példányt olcsón vagy egy szépet drágán. Köztes példányok elfogytak. Azaz valamelyik előző halmazba vándoroltak.
Keresek csepel 344 platós teherautót. Legalább honvédségi adásvételivel rendelkezzen. Piros rendszámos előnyben. Igen- igen tudom nézzek szét a hirdetések között, de azok vagy erdőben leharcoltak vagy irreálisan magas árat kérnek értük. Ajánlatok várok david1109@citromail.hu
A négyhengeres csepel motorom hidegen nehezen indul, az elején hatalmas fekete füstöket köp, majd ha kipörögött utána szépen megy. Melegen szépen indul.
Csak este hallottam, hogy máj. 1-én lesznek Csepelek is itt:
1183 Budapest, Gyöngyvirág u. 8.
ujtunderkert.hu
GÉPMAJÁLIS!!! Program: 2014.május.1.csütörtök Immáron hatodik alkalommal kerül megrendezésre az étterem parkjában ez a különleges hangulatú rendezvény. Mindenki szeretettel várunk! Mi ott leszünk! 10.00 Megnyitó, köszöntők... 10.40 Hoffer Mátyás emléktáblájának megkoszoruzása 10.50 A felvonuló traktorok ünnepélyes gépindítása 11.00 A veterán traktorok utcai felvonulása 12.00 A Tündérkert "kertikonyha" étkezési lehetőségeinek igénybevétele 13.00 A tébláb táncegyüttes aratási, cséplési, új kenyér ünnepi táncos, dalos műsora 13.45 Korabeli cséplési bemutató 14.00 Fúvos előadás Lukács B. Ottó karnagy vezetésével 14.10 Tárlatvezetés a szabadtéri gépkiállításon 15.00 Tárlatvezetés a Hoffer emlékszoba és a szabadtéri kerülettörténeti bemutató 16.00 A gépkiállítás, a kiállítói sátrak és az emlékszoba szabad látogatása
Üdv.Mindenkinek! Csepel D 750-hez keresek hátsó féder szemes és takaró lapot.Sajnos a legutóbbi utángyártott 2 hetet bírt csak... A segítséget előre is köszönöm,csere,kp. minden érdekel nem kereskedő vagyok, dolgozok vele.A legjobbakat:kiscsera
Inkább közút lehetett a gazda, útkaparóknak volt ilyen, felvonulási-őr-és öltöző funkcióval, útjavítások-építések idején.De használták az építőiparban is, nekem is volt, csak akkor már kerék nélkül:-) Nálam iroda volt, egy olajkályha, egy írósztal meg számtalan gumicsizma fért be.....
Ez már nagyon jó anyag. Ha ez lett volna akkoriban, de jó lehetett volna a munkánk. Használtunk még TEROSTAT gumit, és inkább gyúrmáztunk vele mint a kicsik az oviban. Voltunk 10-en és mindenki gyúrt egy kicsi figurát. A műhely étkező asztalán egy csoportszex lett a gumi figurákból. A csoporvezető mérges volt, hogy nem dolgozunk, hanem ezzel töltjük az időt. A gumi embereket összegyúrtuk, és TULOL higítóval összekevertük. Ezt a híg masszát ecsettel lehetett a vázra, vagy a lemezre felvinni.
A váz és az alu lemez közé talán jó lehet az a szivacs csík, amit a gipszkartonosok is használnak, hangszigetelés szempontjából. Ez egy öntapadós szivacs 30, 50, 75 mm szélességben és tekercsben kapható. Pl, itt is láthatod, hogy milyen is:
Készültek, csak nem ezek...Egyikkel épp most szívok. Hogy magyarázod meg egy finnek, hogy egy Csepel alvázszámmal az égadta egyvilágon semmit sem tud kezdeni?
Még én sem, nemhogy ő...
De mert Sisu fülke, náluk kell kereskedni, de kb olyan, mintha tűt keresnék a szénakazalban.
Bocs,most látom, mi már váltottunk szót e-témában. E szerint ez egy szerszámgépes műhely gépkocsi,de kép a járműről korábbról sincs. Egyébként eszterga nélkül ma - nagyjából reális árnak mondható, függetlenül attól,hogy a beépített vörösréz mennyiség ezt nem éri utol - árban. Üdv! Ja: képek nélkül nehezebb lesz eladni - gondolom tudod...
Többféle esztergával szerelt EZF Csepel típus volt. Ebben akkor hol volt az eszterga? Bal hátul? Ha eladó miért nem teszel fel fotót? Ez így vaktában...
Ha ismered a kocsit, akkor nem értem a kérdésedet. Van benne egy hatalmas trafó, amiről tölteni, hegeszteni lehet, (ajtó mellett jobbra), van egy elég testes generátor alul, amit a segéd hajtásról lehet pörgetni, illetve van a kapcsoló szekrény bal oldalt belül, ami szintén a műszereken kívül mást is tartalmaz. Akkor miről beszélünk?
Ismét felteszem a 344-es Műhelykocsim. Korábban már volt fent és képek is. Most képek nélkül egyenlőre. Az eszterga nincs benne, egyébbkén majdnem komplett a berendezése. Annó csak azért vettem meg, hogy ne vágják szét. Ennek megfelelően méhesek, vasasok kerüljenek. Csak olyan kaphatja meg, aki valóban "Csepeles". A motorja nagyon jó, egyébbként a szokásos felújjítást igényli. Irány ára 750.000,-Ft. Nekem ennyiben van! Ha valakit komolyan érdekel, képeket küldök. Érdeklődni lehet a
30-9191-561 telefonon. Csak komoly vételi szándékkal hívjatok! (Szétbontani én is tudnám és a benne lévő réz többet ér!) Nem ez a cél!
Mi zsákot vágtunk 4 centis csíkokra, és azt felragasztottuk pálmatex ragasztóval a vázra. Erre tettük rá az alu lemezeket. AFIT 1 teherautó javítónál 1975-ben. Ez volt a technológia.
Ezt a Budapesti Játékárugyárban csinálták a hatvanas években.
Volt még a mentőn és két tankeren kívűl darus és platós változat is,mindegyik óraműves..
Az árak nem alacsonyak - lásd "frundsberg" - 30-40 és 80 eFt körüliek. (dobozzal 100 eFt a csúcs)
Létezett egy korábbi és kisebb méretű, fantázia fülkés sorozat is , a mentő és tanker helyett létrás tipussal, álló,vagy fekvő kialakítású lendkerékkel.
Ebben a gyárban készült két Dutra tipus is : dömper és darus. Ezekből nagyon kevés a túlélő , sérülékeny volt mindene :óramű,kormányok,kerekek és a bakelit puttony,ezért "horror az ár is , 100-ról indul.
Fecske néven piros;sárga és vajszínben, szintén kétféle kialakítású lendkerékkel.
Piaci áruk békésebb 20-60eFt körüli.
Utóbbi előfordult a kis teherrel közös feliratú dobozzal is.
Láttam már építő dobozt is a kabrió és a kisebb platós volt a készletben.
Hmm nagyon fincsi darabok! Én platósban már láttam ilyet kék fülkével kissé hiányos ajtó és lámpa nélküli állapotban. Megvettem volna de vagy 30ezret kértek érte.
Hali, egy évig nem akartam még alánézni, mert ennek az egy kocsimnak a vizsgája nem idén aktuális, de akkor alámászok és megnézem neked. Kb. 12 éve szépen lepucoltam a váltóját kuplung cserekor, de már nem emlékszem a számra. '89 utáni 5 gangos egyébként, nem dobja ki gugli a cikkszámát?
Szia én találtam a nagyapám padlásán olyan hátsólámpát ami nektek kellene egy egész és az egyiknek hiányzik a hátulja meg talán az egyik bura de nem biztos ja és az a fajta amelyik az utolsó képeken látszik. Amelyikbe középen nincsen prizma.
06709350403 as számon elértek ha érdekel csere is érdekel csepel alkatrészre
Ha kinagyítod képet/biztos megtetted/akkor látható hogy amiket én Saturnusnak gondolok azon tejesen azonosak a búrák,a rendszámmegvilágítások is azonosak,valamint a gumi alátétek,vezetékbemenet is hajszálpontosan megegyezik!Annyi külömbség hogy a sildesen crómozot a rendszám világítás,de méret forma azonos
Egyébként semmi gond majd kitakálom hogy legyen (enni nem kér)
Továbbra is állítom hogy a középső fényvisszaverő prizma nélküli lámpa magyar és NEM saturnus. Volt egyébként az ovális fajtából is két újszerűm de már elvitték nagydutrára. Azokat szerelték vele inkább. Persze az ajánlatom ettől függetlenül áll, valamire becseréljük vagy visszaveszem.
Szia ! És valóban ! Köszönöm szépen az infót és a képet is.
Én próbáltam megnézni az általam ismert összes katonai teherautó tükörtartóját ( Kraz, Ural, Csepel, DAC, GAZ, UAZ, Zil, stb. )- a zöld szín végett - de nem találtam meg a típust. Az Ikarus buszra nem is gondoltam. :-)
Látom alaposan, részletesen körbefotóztad a Kiskörösi autót. - én is szeretném egyszer megnézni a múzeumot. Kb. 1 hete ott jártam, de sajnos dolgoztam nem volt időm bemenni, majd legközelebb !
Kívánom, hogy minél hamarabb sikerüljön talpra állítani az autót, illetve a hiányzó alkatrészeket beszerezni.
Nem tudom, hogy ilyen volt-e benne a belső világítás, de most van ilyen kapcsolható típusú eladó a neten:
Azt mondták nekem, hogy ez egy Csepel autó visszapillantó tükör tartója? - Ha ez így van, akkor melyik típusé ? És mi lenne a másik egyszerűbb alakú rúd vajon?
Érdeklődnék az index és a két tetőszélesség lámpák iránt mert a cementesre ilyen index kellene nekem és a 311-re a két szélesség jelző! Ha eladók akkor mennyibe kerülne?
Nos ez így nem biztos,hogy valós a 707-es is a 705-ös csoporthoz tartozott,de külön számmal és a 706-os is abból sincs egy sem a listába,pedig volt belőle jó pár.
Jelentem halad a Kázmér projekt,és az alkatrész gyüjtögetés.
Elsőként irányjező lámpákat és a felső helyzetjelzőt keresek,vagyis azt kellene tudnom hogy egyáltalán milyen lámpát kell keresnem,1972 évj.Van 1 minta lehet e ez az eredeti?Ha valaki tudja segítsen kideríteni.
a fülkéd szanaszét reped... mert egybe van .. a D344 pedig diletált a fülke és motor sátor között... vegyél egy d344 et ..a 450est meg simogasd... ne nyulj hozzá mert cumis lesz a vége a projektnek
A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum és az Agrár Technikatörténeti Egyesület nevében tisztelettel meghívunk a 2014. március 7-8-án megrendezésre kerülő VI. Országos Magángyűjtők Találkozójára. Részletek és jelentkezési lap a www.gepmuzeum.szie.hu honlapunkon megtalálható. A szervezők nevében:
Szerintem is egyszerűbb a 344 használata ilyen célra mint faragni. Ami idő eltöltesz az átalakítással, annyiból egy 344-et egész jól ki lehet kupálni, nem beszélve az anyagi vonzatáról.
Aggályaim:
1. Ha közlekedni akarsz közúton, tehát rendszámoztani akarod, átalakítási engedély köteles. Az engedély ára vetekedhet egy olcsóbb 344 árával, ha megadják. Az engedélyhez tervezteni kell, szintén nem olcsó.
2. A 450 alvázon nincs kialakítva az osztómű beépítés. A kialakítás szerintem eléggé macerás. Hegesztett kereszttartó cseréje pl. A fülke padlólemezét is vagydosni kell. Ki kell építeni a működtető rudazatok konzoljait, stb.
3. A 450 fülke szerintem nem alkalmas a terepjárásból adódó fokozottabb alvázmozgások elviselésére.
Off!
Ajánlom figyelmedbe a zsiguliponthu fórumát vagy a műszaki és tuning írásokat.
Egy 344D Csepel teherautót építek át jelenleg katonai bódés Csepellé, természetesen modellben. :) 1:43-as méretarányban. Mindenféle képet találtam a neten, de a hátuljáról sehol. Nem is a bódé hátulja érdekel, hanem az alváz hátsó része a fellépővel, stb. Ha volna esetleg valakinek képe az "igaziról" azt megköszönném ha megosztaná velem. Mailem publikus. De felrakhatja ide is, ha jól látható marad a kép, nem túl pici.
A felépítményem fából készül saját terv alapján. Igyekszem részletgazdagon kivitelezni.
Szép napot mindenkinek.Láttam régebben kereset képeket a pótkocsi ponyvatartó vasáról.Én ennyivel tudok segíteni a felfogatást illetően.Jó munkát a felújítás hoz.
Ezt a mixert egy haverom csinálta. Miklós Károlynak hívták. A Közmű és mélyépítő vállalatnál készült a hetvenes években. Egy diesel mercedes személyautó motorja hajtotta a hidromotort. A felépítmény ott készült, és a sárga fekete fényezés is. A Karcsi a kollegám volt, mi csak Csucsunak hívtuk. Ő tervezte, és le is gyártotta a DUTRA dömperekből a cementkeverőt, amiből 20 darab készült. Nem látni ezekből sem fotón. Kis üzem volt, de újjonnan építettünk nyerges pótkocsit, aminek rakonca csövei voltak. Dieselesítettünk Zíleket, GAZ targoncákat. Kombi zsiguliból teherautókat.
A hajtás érdekel ,írd meg hol vagy helyileg megeggyezhetünk rá. Egy jó áron megszerzett piros rendszámosba lehet hogy megéri az első hajtás,de még csak gondolati síkon mozog az ötlet.Mint méhésznek menni kell rossz időben sárban is!!
Nem bántási célból kérdezem, de miért alakítunk át egy "ritka" 450-est terepessé, ha van bőven 344-s? Oda van kitalálva, lehet bőven kapni, alkatrész is jobban kapható. A 450 árából csuda szép 344-s kijön. Szerintem.
Ha esetleg érdekelne valakit van 1 platos 344-es csepel eladó, nagyon jó hajtåsokkal, egyben vagy fődarabonként is! A csőrlő már elkelt róla..Érdelődni email-en vagy a nullahathùsz 771 negyvenkettő hetvenhármas számon! Az autó nógrád megyében van.
Köszonöm. "a motor" . A szerelés nem gond, van jó szerelöm. Pontosan,milyen alkatrészeket,egységeket kell beszerezni.Tudnátok segíteni egy pontos listával,hogy megpróbáljam összeszedni öket.Meg esetleg hol lehet érdeklödeni.
A 450esnek nincs elsőkerék meghajtása, a rossz úton való haladást csak a differenciál zár segíti. Sok függ a gumiktól meg a vezető tudásától is persze, de ha sár meg eső van akkor jobb egy 344es, ráadásul olcsóbban lehet ugyanolyan állapotút venni.
Tisztelt fórumozók! A 450-es terepjáró késségéröl.kellene infó.Méhészetben.és erdön lenne használva. Akinek van tapasztalata,vagy tud róla valamit,kérném segitségét.elöre is köszönöm..
Bár az is igaz hogy én a Krazomat beindítottam egy 45Aó és egy 85Aó akkuval! Igaz ott csak egy fél fordulat kell a V8nak és izzítani sem kell lévén direkt befecskendzésés :)
Létezik 12 voltosban is csúszóarmatúrás önindító. A két hengeres Csepel-motorokat azzal szerelték. Egy ismerősöm 344-én is az van. Egy 60 A/h-ás aksival használja.
A fordulatszámot a legegyszerűbben egy generátorról lehet levenni. Egy 12 voltos Bosch generátor,s egy öreg W123 Merciből a műszer.
A Dutra topicban volt aki már megcsinálta és működik, MTZ önindítót használt és működik. Fordulatszám mérőt lehet szerelni, volt gyárilag is, csak egy másik fajta blokk első burkolat kell hozzá, egy közdarab, egy jeladó és egy fordulatszámmérő. Közdarabon kívül mindent tudok adni.
Kérném szíves segítségeteket a következőben: van egy 4 hengeres Csepel teherautó motorral szerelt egyedi traktorom. 12/ 24 V os indító rendszerű, kvázi gyári.
Technikailag megoldott az indításhoz szükséges 2 nagy akkumulátor elhelyezése, de optikailag borzasztóan nem tetszik.Bosszant.
Szeretném egy 12 V os önindítóra kicserélni a 24 V ost.
Így a legtöbb indítási probléma forrása,, a sor párhuzam kapcsoló és a 2 nagy akku is leegyszerűsödne -eltűnne.
MTZ traktorokban van olyan áttételes indító, amivel az öreg 50 eseket indíthatjuk egy nevetségesen kicsi és egyszerű indítóval , és egy db 90 Ah ás személyautó akkuval.
Az a baj, hogy a csúszó armatúrás indító kiváltása első ránézésre bonyolult.( lehet h nem jól gondolom, de ahogy mértem a lökete vagy 50 mm, míg a bendixes önindító csak 25 öt mozdult de a mért értékekre már nem emlékszem hajszál pontosan)
Van e köztetek valaki aki próbált már ezen a dolgon alakítani?
Az izzítás úgyis csak 12 V os, a traktorom jobban nézne ki...szeretném megoldani.
Nincs tapasztalatotok ebben?
Még egy kérdés: valaki meg tudja e mondani: Fordulatszám mérőt lehet e szerelni erre a motorra?CSepel Dutra kapcsán hátha tudjátok.
Lehet,csak a szemét teszteli...Látom-e még a sárvédőgumikat sötétben a padláson. Nem ritka ez,én ismerek olyan embert aki kolbászt nézeget.. A lent említett magasságban. :))
Nem tudom, hogy tudjátok-e, megjelent a Csepel D344 -esről egy könyv.
Libry könyvesboltban beszerezhető! A feleségem meg akart lepni Valentín -nap alkalmából, de elszólta magát, így már tegnap meg is mutatta, viszont csak február 14-én fogom megkapni hivatalosan. :(
Az EPL-3,5 tip. pótkocsi valamennyi vasalat eleme - így a bógnivas fészek is - megegyezik a Csepel D-350 késői, D352,D420,D450,D344.00.D452 típuséval. leginkább a D344.00. lelhető fel, ami mintául szolgálhat. Nálunk van "zsír új" mintának.
A segítségednek nagyon örülnék, mert elég kevés képet találok róla, valamint nem tudom hogy van a felfogatása. Megadom az email címemet, hogy ha van ötleted a ponyvatartó vas legyártásában, akkor az email címemre küldjed a választ. És ha gondolod küldhetsz képet a Te pótkocsidról, kiváncsi vagyok rá.
Csináltam közelebbi képeket az Én pótkocsimról, hogy jobban szemügyre tudjad venni, ha esetleg hiányzik valami a pótkocsimról.
Annyit tennék csak hozzá, hogy szerintem nem csak a fejesek kaptak. Nagyapám ott dolgozott, egyszerű asztalosként, és ő is ilyet kapott. Mondjuk alapítástól ott volt, lehet azért.
Sajnos ez sokszor nem segít, vedd le az oldalán a fedelet amit 2 csavar tart és úgy forgasd körbe. Látszani fog hogy működnek az elemek vagy sem. Én egy fél évig áztattam meg tekertem egy ugyanilyen újat mire nagy nehezen elindultak benne a nyomóelemek.
Ferdinánd barátom is szert tett egy ilyen jelvényre, melyen ugyanez van ábrázolva, Ő akkor ezt írta:
" Ma átvettem egy kitüntetést amit a Csepel Autógyár 10 éves szülinapján osztottak ki főleg a fejeseknek...nagyon ritka és értékes. Az akkor /1959 / vadúj 450-es domborművét ábrázolja !"
Gondolom a kisebb kitűző is ebből az alkalomból lett kiadva, valószínűleg a dolgozóknak.
Hogyne érdekelne, egész nyugodtam ide a fórumra is fel lehet tenni. Valamikor volt nekem is a kezembe egy olyan katalógus amiben árak is voltak. Az üres motorblokk talán 28000ft volt...
Igen,ez megegyezik a 344-es ponyvatartójával, de ez nem ráfutófékes, hanem sima légfékes. Esetleg méreteket is megtudnál adni? A pótkocsinak pedig megvan az összes eredeti papírja.
A képen látható csepel hpl 3,5 tonnás pótkocsi felújításához szeretnék segítséget kérni. A képen bekarikázott ponyvatartó rész nincs meg, csak a helye és ez ügyben szeretnék segítséget kérni, hogy külön van-e eladó forma, esetleg méreteiről tudtok mondani valamit, már az is nagy segítség lenne. Ha van esetleg olyan képetek amin jól kivehető megtudnátok-e mutatni.
Valamint ehhez a pótkocsihoz gyári vonórudat keresek, mert a képen látható vonórud szerintem nem eredeti.
A válaszokat, valamint a segítséget előre is köszönöm.
Próbálok mindenféle Csepel autókkal és főleg a gyárral kapcsolatos emléktárgyat összeszedni. Jelvények, kitüntetések, képeslapok, újságok, lényegében minden aminek köze van a gyárhoz.
Ezt nemrég sikerült vennem. Az átmérője több mint 10 cm, gyönyörű darab, valamilyen emlékplakett lehetett, de semmit nem tudok róla. Ti ismeritek, tudjátok mi lehet?
Közületek valaki csinál ilyen gyűjteményt mint én? Esetleg csere-bere, duplák eladása?
Javítva! Ha bármi más hibát láttok akkor írjatok és javítom. És ha vannak jobb képek mint amiket összegereblyéztem innen-onnan az internetről azt is szívesen veszem!
Bevallom nem igazán ismerem a 452es Westing részét. Akitől vettem egy kupac alkatrésszel együtt ő mondta hogy azon volt, ő bontotta le. Cserebere opció él most is, bármilyen alkatrész cserélhető is olyanra ami nekem nincs készleten.
Csepel D 750. billencs tgk.bármilyen adatával segítek,25 éves vezetési tapasztalataimat szivesen megosztom,csak kérdezzetek,ma is dolgozom vele,mindig csak jobb lesz...
Tiszteled Neked a sok munkáért,le a kalappal a fáradozásaidért de a 750-es Jelcz fülke nem billenthető,önsúly 7700 kg,raksúly 8300kg, maradok tisztelettel boldog új évet kívánva.:kiscsera
Khmm, a Csepel D700 rugóerőtárolós fékkamra addig ok, hogy rugóerőtárolós fékkamra, de nem a 700-as sorozaté,mégcsak nem is a 750-752-754-é. Ez egy 20/24-es Wabco fékkamra, ilyen van pl a KAMAZ tgk-on is.
Nem kekeckedni akarok, segíteni. Ha már azonosítunk, akkor a lehetőség szerint pontosan. Főleg, hogy oda is írod, D452-n volt használva.
Amit még meg akarok kérdezni, nem látom a csere-bere opciót sehol- az majd lesz?
Üdv Szaktársak! Csináltam egy honlapot alkatrészbeszerzéshez, csereberéhez és fel fogom tölteni az alkatrészkatalógusokat is ahogy időm majd engedni. Egyenlőre a D346 és a D352/D420 as típusok ami már megtekinthető és lementhető.
Bárv nagyon régi hozzászólás de más miatt találtam rá. A lényeg,hogy a Csepel B-300 mentő-vontatók felépítménye eredeti amerika Wrecker. Az ötvenes évekelején néhány tíz db. Diamond T969 került többek között a Magyar Néphadsereghez. A járművek selejtezésekor kerültek át a felépítmények az akkor új B-300 típusra. Akésőbbi D-566 "Zagyva" mentő-vontató is műszaki megnevezésében szerepel a "Diamond" rendszerű mentő-vontató". Érdekes,hogy eredeti amerikai Wrecker felépítményt fotóztam a Honvédségénl is de Zil-131 alvázon ami új rendszámos volt már.
Mivel már több az orvos és a gyógyszerész ismerősöm mint a postás kisasszonyok,így nem írtam képeslapot nektek,hanem ezen alkalom adtán kívánok nektek békés-áldott ünnepeket!
Legalább így ("szétlőve") eladnák gyűjtőknek, vagy használatra civileknek, de gondolom addig fognak rajta gyakorolni, amíg lassan felismerhetetlen lesz.
Akiknek meg eladják bagóért, nyilván vashulladék ár alatt, azoknak a haszonszerzés miatt jobban megéri szétvágni őket.
Mi is vettünk annó a Honvédségtől teherautókat, akkoriban még lehetett 1-1 darabot is venni, úgy tudom, hogy amikor megnyílta HM EI Zrt. Milshopja, akkor szó volt róla, hogy járműveket is fognak árusítani, hiszen nyilvánvaló, hogy úgy anyagilag jobban járna a Honvédség.
Morális és elvi kérdés a HM-ben?Olyant ne keress.Ha lenne bennük csipetnyi ebből a te általad emlitett ritka dologból,akkor nem ugy bántak volna a sereg leszerelt technikájával/most tipus,származás nélkűl értendő/,ahogyan tették.Egyébként Boldog Karácsonyt Minden Csepelesnek!
A törzsbuszokban volt az emlitett kis agregátor,emlékeim szerint a Csepel 125 motorkerékpár motorjához hasonló,KMG által gyártott kis stabil motorral hajtott gép volt,a berántóba épitett fordulat szabályozóval.A berántó zsinórt ugy kellett feltekerni,nem a mai visszahuzós rendszer volt.A hiradós gépeknél a felépitmény tipusától függő áramigény miatt volt vontatott agregát/HAD-8, HAD-16/,meg az emlitett AB-1,de láttam AB-4 et is Csepelen.A műhelyeseknél meg ugye a doboz alatt volt a saját motor által hajtott agregátor/persze,lehetséges nem csak a műhelynél,de én csak azon láttam/.
Sajnos restaurált autóra vétek más tükröt rakni mint a gyári kerek még ha rosszul is látni benne. Én egy régi teherautó boltben vettem párezer forintért egy pár nagy szögleteset ami felfogatható a Csepel tükörtartójára is. Szerintem még most is lehet kapni.
Csak routolom a kisflex és trafópálcáról, de szerintem jó és csakis a Csepel motor miatt!
"
Egy nagyon retek történet,de megtörtént a dolog.Volt egy öreg gépkezelő,hozzá tartozott két aggregátor és egy kompresszor kezelése egy építkezésen.Ez egy nagy Magyar ÁÉV volt.Tehát kevés(normális)ember dolgozott a cégnél,a pénz miatt.Import,kellemes szabolcsi télen is szoláriumozott emberkékkel javítottak a létszámgondon.És ezek a fasza gyerekek kikezdték a kisöreget.Sanyi bácsi sokat agyalt,hogy hogyan tudná visszaadni a 20 keménytökü ember szívatását,mert ő meg csak egyedül volt,velük szembe.Egyszer eljőtt az idő:Prémiumos munka,a Csepel(Aki nem ismeri,egytengelyes pót saját motor,hajtása nincs)kompresszor meg nem indult.Vakargatták a fejüket a testvérek,há így mán nem lesz "prérirum".Mondta az öreg,ha betoljátok a gépet,talán meg lesz a pénzetek.És tologatták,vagy 500 métert,és mikor nem látták az öreg benyomta az indító gombot.És gratulált nekik."
1996. a Csepeles nosztalgiázás még nem volt akkora, mint ma, valamint a Truck Trial versenyeket is max. a EuroSoprt-on láthattunk. Ekkor volt szerencsém hozzácsapódni egy kis társasághoz és kiutaztunk Csehországba egy hosszú hétvégére egy Truck Trial futamra. Öten voltunk egy 344-es Csepellel és egy 350-es Jawa motorral. Felejthetetlen élmény és kalandok, főleg ha belegondolunk, hogy még sehol mobiltelefon, GPS és hasonlók, külön indultunk a két járművel, csoda, hogy az osztrákok beengedték az autót tachográf nélkül és megtaláltuk egymást a cseh határnál stb. stb...
Jó fejek voltak a szervezők is, kaptunk az autóra versenymatricát, együtt kempingezhettünk a versenyzőkkel és mozoghattunk a pályák között szabadon. Sajnos csak pár papír kép készült, amin a Csepel is látható:-(, hol volt akkor még digitális fényképező is..
Sok más ex honvédségi jármű újrahasznosításáról (bezúzásáról) is van fotó a képtárban.
Jó lenne legalább a használható alkatrészeket lementeni erről a sok járműről, pl. mi a traktorra most vettünk új tükröt, az ilyen alkatrészek még simán eladhatóak lennének, persze leszedni és raktározni is pénz, bár 500-600 Forintos órabérrel dolgozó ember jó pár lámpát és tükröt tud leszedni egy óra alatt.
Szia! Köszönöm a kimerítő, pontos választ! Talán ezért kerített hatalmába különös érzés, átutazóban Szabadszálláson. (balra esett a laktanya) Nekem van egy 566 om, de ezt élőben szívesen megnézném, még ha nem is üzemelne. Nagyon sajnálom, hogy ez teljesen esélytelen dolog. Vélhetőleg hasonlatos szisztémával épült, mint a három tengelyes, ami még mindenkit lenyűgözött ,aki nálam járt, ám ez a 8x8 as nagy klasszis lehetett. Ezeknek lelkük van!!
És most megnéztem újra és rájöttem az a gép csak 3 tengelyes volt, úgy hogy csak nagyon hasonló jármü volt bár minden motorikus része stimmel csak a tengelyek számát néztem rosszul
Helló! Hát ennek a csepelnek az lett az új neve hogy rába-man, és amikor katona voltam még vezettem is ilyen jármüvet. Lehet hogy a csepel tervezte de a rába gyártott is belőle platós löveg vontatókat és a Szolnoki tüzér laktanyában volt vagy 100 db abban az időben. Keresek viszont csepel adagolóhoz menesztő tárcsát fémet vagy bakelitet!
A Magyar Néphadsereg Haditechnikai Intézete 1975 évi műszaki fejlesztési tervébe a Páncélos és Gépjárműszolgálat Főnökség igényére beállításra került a Műszaki mentő gépjármű a páncélos és gépjármű technikai biztosítás számára elnevezésű téma kifejlesztése.
Az autómentő gépkocsi rendszerbeállítása évek óta húzódó sürgős, megoldásra váró probléma volt. Már 1965 júniusában intézkedés született a D-566 típusból kialakítandó, 8 tonna terepterhelésű 4 tengelyes, 8x8 kerékképletű terepjáró tehergépkocsi műszaki tervének elkészítésére. A jármű tervei elkészültek, melyek alapján 1970 -1971 ben 1-1 db. mintapéldány elkészült D-588.10 típusjellel, melyhez a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) tervezett, műszaki mentő gépkocsi kialakításának céljára darufelépítményt. A tervek alapján a 10 tonna teherbírású mentő vontató tehergépkocsi mintapéldányát az Építőgépszerelő (ÉPGÉP) Vállalat készítette el, de sorozatgyártása elmaradt. A hazai fejlesztés keretében kialakított D-588.10 típusú műszaki mentő darus gépkocsi magas ára miatt nem kerülhetett sorozatgyártásra, ugyanakkor az előírt komplex követelményeket kielégítette. Nem hivatalos információk szerint 9 db készült a D-588 típusból, melyeket az MN Szabadszállási laktanyájában semmisítettek meg.
A kép a MN Haditechnikai Intézet szolgálati fényképfelvétele az "egyik" kész járműről.
Üdv Mindenkinek! Csepel D750-es Jelcz fülkés autóm bontódik....Nekem még kettő komplett gépem van ami dolgozik,nem férek el a telkemen.Sajnálnám vasba vinni. Fuvarozok 1989 óta nem kereskedő vagyok.06-20-94öt-nyolcvan1nulla5
Csepel teherautót én 2013-ban is találtam. Igaz, azt 1963.-ban gyártották.... Pontos dátumot nem tudok, meg az is kérdés, mit nevezünk gyártásnak? A nagy sorozat elve kifutott a 344-es gyártásának befejezésével, az utód 750 -es gyártása szerintem a nyolcvanas évek közepén-végén megszűnt, mert a Csepelnek az Ikarus alvázkiszolgálása volt a legfőbb feladata.
Kis sorozatot, pl a 755-ös tűzoltóautókat 92-93 körül még gyártottak, egyedit pedig akár 96-97.-ben is. Mindenesetre azt hiszem, 98-99 már f.a. volt a gyár, akkor már csak a meglévő készletek eladásából, és a még létező kuplung-és kormánymű gyártásból éldegéltek.
FIGYELEM! van egy csepel 344 üzemanyagszálíító autóm eladó beindul, de kb 20 éve csak gázolaj tárolásra használták viszont nincs lerohadva a legutolsó ára 380.000 ennyit kínáltak érte vasba mert rengeteg rajta az aluminium. lehet kár lenne még beolvasztani van szürke forgalmi engedélye! 1 hétig várok hátha valaki megmenti ha valakit esetleg érdekel /06 30 289 4007/
Így képek alapján is nagyon igényes a múzem, sajnos nem tudtam elmenni, de legközelebb mindenképpen el szeretnék menni, pár éve már voltam, már akkor is nagyon jól éreztem magam.
Az egyik topiktárs nagy erőkkel rajta van, hogy beüzemelje és lábon távozzon vele. Már egy hétvégét szerelt alatta. Szóval inkább azt mondanám, hogy nincs meg.
Ma ,28 évvel azután hogy szélnek eresztették a Csepel Autó krosszosait,velem együtt,egy futóverseny ürügyén először jártam a gyárban /vagyis annak maradékában/ barátommal,hogy megmutassam neki egykori sikereink szinhelyét....
Bár a rendezvény példásan,jó hangulatban telt,és a múzeum is imponáló volt,sírni lett volna kedvem a látottakon...Teljesen felkavart az enyészetnek induló üres gyártelep látványa !
Talán kicsit nem idevaló,ne haragudjatok érte...A fuvarozást '89-ben kezdtem egy terepes IFA-val.Elöl "dundi" gumik voltak, hátul 900-as ikrek...Nem volt ellenség terepen,sárban, még pótkocsival sem. A D 750-esemet igen szeretem, országútról nem mennék le vele, ez másra való.
Ahol a terepes ifa nem megy el, oda a Csepelt is csak gyilkolva lehet bevinni, amire szegény szerintem már egyrészt nem való, másrészt meg mégiscsak egy ipartörténeti műkincsről beszélünk!!!
Ha tényleg ilyenben gondolkozol, akkor már inkább nézz egy jobb állapotú 82-es 552-es stb. Mtz-t. Azzal még akár pénzt is tudsz keresni és mindent kapsz hozzá olcsón.....
az a helyzet hogy én nem olyan termelésbe akarom vinni ahol nap mnt nap termelnek vele!! neme kéne saját tüzelömet hazahordani!! amugy az ifa joo de igazi sáros nyomos terepen a csepel 1000 x jobb!! vannak itt ifások meg csepeles srác is és láttam a különbséget!
A használtautón van egy pár amit munkára csak át kell venni. Van pici választék,érdemes ott böngészni. Egy bizti, annál olcsóbb nincs pláne "iga" témára. Tudni kell, az utolsó pár tíz darab kerül ki az évtizedes használótól talán értékesítésre is és a D-344-nek végleg vége!!!
Egy: nem illik kiabálni, a nagybetű használata a netikett szerint kiabálás. Orsító emberrel nem tárgyal senki.
Kettő: Ha valahova belépsz, köszönj.
Három: günyolódással mégannyira sem kapsz tippet, beszólásokkal pláne nem .
Négy: semmi nem indokolja, hogy elhigyjék, tényleg gondozni, birtokolni akarsz Csepelt, nem pedig betolni egyenesen a vasba. Győzd meg a topic közönségét az ellenkezőjéről.
Öt: trollkodni nem érdemes, mert hamar a süllyesztőben találod magad.
Hát nem egy szépség,mai szemmel.És annyira lestrapált platós,hogy ez egy (ritkább)350 B gyári billencs.A kép 55 körül készült,és akkoriban nem volt ritka látvány,ha ikerkerék helyett,szimpla kerék volt hátul.Nem volt normális külsőgumi,belsőgumi,védőszalag.
Egy másik topikon már volt:Fater mesélte,hogy hazaérjenek,a végén már a kabátját rakta be,védőszalag helyett.