Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
majdnem*: a fegyveres topikokban továbbra sem javasolt (értsd: engedett) a politikai eszmék futtatása, agitálás, győzködés! Ilyenekre ott van a politika fórumcsoport. Köszönjük megértésed!
Tessék!Johnson&Johnson !(ha jól írtam)Ők tudnak valamit!Egy löket-85százalék hatékonyság!Nemám 2szuri,meg gyüjjék vissza!EGY,oszt viszlát!Rájadásul,ezt már tesztelték a "délafrikai"mutációra is!
Tegnap este amcsi vakcinaológiai műsort bámultam .;-) Ott vannak még csak csudák oltászatilag!!!!
Mindjárt elmondták az illen-ollan konkurencia által gyártott lötyikről is a véleményüket.Voltak benne érdekes félmondatok is,azon kívül,hogy "mi vagyunk a jók,mi vagyunk a szépek..."
Hát van még pótolni valóm az biztos! De mindegyik nőt sem lehet megdugni :-( De azért törekedni kell rá!!! :-) Most nincs keretem élménylövészetre. Amúgy sem az igazi az a mutatvány. Legalább 20-30 percet kellene foglalkozni egy-egy stukkerral, hogy kiderüljön az igazság :-)
Pár éve a 100 m OB.-n eltört az ütőszeg az 551 ZKR-ben. Kaptam kölcsön sporitól egy ilyet - persze gyári kinézetűt. Semmivel nem lőttem vele rosszabbul, pedig egy darab cetlire rajzolta le nekem a spori a kottát, melyik távra hová kell fogni a céltüskét...
Nekem ez volt a kedvencem . Kissé feltuningoltam . Kapott egy 6 collos csövet , sport elsütő szerkezetet , mikro irányzékot és alkottam rá egy kompenzátort . Hadipisztoly 25 méteres versenyen ( 20 lövés álló tábla, 20 lövés 3 másodpercre beforduló tábla) meglőttem vele a 363 köregységet kompenzátor nélkül . Az előttem végzők SIG Sauer P 225 , Sztecskin és egy CZ 75 pisztolyokkal lőttek .
Az hogy nem tudsz lőni a Berettával az nem a pisztoly hibája . Az egyik legjobb hadi pisztoly mivel a Walther P 38 utánérzete . Nem billenő csöves mint a többi hanem Walther féle egyenes cső hátrasiklásos billenő retesztömbös . Ez miatt igen pontos fegyver . Két dolgot lehet " hibájának " mondani az elsütő billentyű túl nagy előhúzását amit direkt csináltak biztonsági okból ( stressz helyzetben vétlen lövés leadásának elkerülése ) és a vastag markolat ami a nagy 15-ös tár kapacitás miatt van . Az hosszú előhúzáson könnyű javítani én megcsináltam a haver Berettáján . Csak mondom , hogy a gödörbe ( Én voltam jó pár évig a Metro TTK Lövészklub elnöke ) simán lőttem vele 10 centis szórást Magtech 147 gr Subsonic lőszerrel .
A 92-es Beerettával voltam így, aztán a gödörben tett próba után ami 20cm szórásúra sikeredett 25m, rájöttem csak design semmi jobb. Taurus 38+ al meg 9-10 találataim voltak. Többünk kezében is szétszórt a digó.
Biztos érdekes élmény vele lőni , én inkább díszpisztolynak látom a vizigótot.
Géppuska volt az attya és egy öszvér az elődje viszont tény látványos a külseje.
Inkább a Lahti lenne érdekesebb kihívás , szerkezetét tekintve megbízható is.
Később megnéztem, hogy az nem a nézőkéje. De hát én is az AMD-n szocializálódtam :-) Elképzelésem sincs, hogy miért így találták ki a németek a felhúzást. Nekem még mindig a 1911 a kedvencem, vagy még egy ilyet próbálnék ki:
Nem örülnél egy ilyen púposcsigánsk, folyton etetnéd ;-D állítólag 1,5 milliőt gyártottak belőle-és manapság csak a DWM feliratúak az igazán értékesek.
Sok mindennel (szinte bármivel! ) elviccelődöm, de ilyen komoly dolgokkal nem! Nem mondom, hogy sportlövő fegyver, a huzagolását sem néztem meg csőkamerával, de gyönyörű állapotban van, működik ( és csak egyesével töltöttem a tárat, úgy lőttem), bár a tulaj szerint rendszeresen akad teli tárnál.
15 m távolságról az összes találatom "fejlövés" volt...és a szemüveg sem volt rajtam. Nagy élmény volt vele lőni!:-))
Hát, azt rögtön gondoltam, hogy nem geostacionárius műhódról garázdálkodtak! :-D Csak azt nem tudom, olyan bánat messze milyen célból parkoltatnak kommunikációs műholdakat a kormányok/cégek?
Legalább 20 éve nem foglalkozom csillagászattal, űrkutatással, tényleg lemaradtam a tudományos evolúcióban.:-((
Az, hogy "NATO hadilőszer", tág fogalom. Pl. a 7,62x39 - 7,62x54R -t használó sportlövészek jelentős része hadi lőszert használ. CIP-esítve bejön teljesen legálisan hozzánk. Amiben már gyújtó-páncéltörő, egyéb csúnyaság lövedék van, az meg max. illegálisan. De arról még csak tudni sem akarok, mert felnégyelés, kerékbe törés, meg 400 év letöltendő minimum.;-)
Amit látsz, azt egy mezei rezezett ólom lövedék csinálta. "Faktorra" töltött volt, a barátom IPSC-t játszik vele. Semmi extra.
25 m gyorspontra, lőlap leküzdésre nem kell bunker romboló energia, átütőerő. Szituációsra sem. Kevés olyan lőtér van ahol 200 m-fölé kellene Rambózni. Mondjuk, Felsőtárkányban végig néztem egy olyan versenyt! ;-)) Mutatott egy szektor bíró olyan Peppert, aminek egy része le volt törve tenyérnyi darabon. Hardox 500-as anyagról beszélünk.... meg "nato" .308-as kaliberről, és 100 m feletti távról.:-)))
Kis átmérő, nagy energia - a többit elképzelheted.
Vannak stabil pályán műholdak elég sok, elég régóta. Konkrétan persze nem tudom, melyik volt az átjátszó, gondolom valamelyik Lagrange-s, talán a Csüecsiao.
Ne legyél irigy. Az egyik embernek az adatik meg, hogy egy témában elmerülhet nagy megismerési mélységekig. A legtöbb ember ilyen, egy dologhoz ért.
De vannak más típusú emberek is. Én is a mások közé tartozom. Én gyerekkoromban felfogtam már, hogy csak egyszer élek. Ezért kitűztem magam elé, hogy 5 évenként egy másik témában merülök el, amennyire lehetséges.
Így több dologban engedek meg magamnak határozott megnyilvánulásokat. Ez az egytémás embereket érthetően nagyon dühíti.
De legfőképpen azokat az egytémás embereket dühíti, akik mondjuk 25-30 éve vannak egy témában és akkor megérkezek én. Egy fél évig csak kérdezek. Azután komolyan megkérdezem a féltett titkokat és előre figyelmeztetem őket:
- aki elmondja a titkokat, annak megőrzőm a titkát - de ha nem mondja el, és magamtól rájövök, azt én közkinccsé fogom tenni. - és akkor az ő féltett és titkolt tudása nullára fog leértékelődni.
Ezt a választást mindig megadom az új területeken, ahová megérkezek.
Ebből a magatartásból rendszerint kétféle megítélés születik:
- az emberek 95%-a engem gyűlöl, de ez nekem erőt, mert a gyűlöletük mutatja, hogy jó úton járok - a maradék öt százalékkal olyan szoros a kapcsolatom, annyira félszavakból értjük egymást, hogy azt a 95% gyűlölködő filmen sem látta.
Geológus még nem volt itt a Nobel csoportban, úgyhogy isten hozott.
Tudod mi a különbség, teológus, és geológus közt? Ég és föld ;-) Tisztelem a szakmádat, volt is egy geológus ismerősöm. Óbudai srác volt. (K Emőd) De azt gondolom, hogy a föld mozgásait megjósolni, olyan mint a meteorológia. Vagy bejön, vagy nem. Mondjuk egy útépítő mérnöki diplomával megfejelve már jó szakma szerintem. A távközlés technika, képi-hangi egy más tudomány. Ha nem látsz rá a vevőre, akkor kell egy-két-sok átjátszó adó. Én úgy tudom, hogy a rádió hullámok ideális esetben a fény sebességgel haladnak. A holdról még elhiszem, hogy valós időben 1-2 perc késéssel érkeztek a Földre. De a Marsról már nem.
A sötét oldal szélén szállhattak le, ahonnan még rálátni az orosz-kínai műholdakra. Egyébként meg mit értenek a Hold sötét oldalán? Hold fogyatkozáskor elég nagy területe sötét a Holdnak ;-)
Tudod, én csak egy geológus vagyok, felszínmozgások a szakterületem. Az utóbbi 27 évben ezen a területen dolgozom itt-ott, ebben az országban s máshol is. De tudomásul kell vennem, hogy a geotechnikai mérnökök kiokítanak a szakmámból egy szemeszter földtan okulás alapján. Van egy ilyen háttere is a megjegyzésemnek.
De ezen a ponton én be is fejeztem. Mert még kiderül,hogy az Etna utóbbi négy paroxizmális kitörése is csak videojáték.
"...A kínaiak tudták vállalni az élőzést, amikor leszálltak a Hold nem látható oldalán...."
Ez most esett le! Nem vagyok képben, mi minden szirszar kering napjainkban felettünk az űrben... ezek szerint van valami átjátszó műhold a Holdon túli pályán?
Vagy valami nem publikus technológia, amivel a Földre küldték az adást?
Én még emlékszem a (legyen kamu) Hold kerülésről felröppent agymenésekre, Télapós legendákra, stb.
Hát sok baki van a rendszerben, az már biztos. Ilyen pénzszivattyús expedícióról már hallott a világ, akár száz évvel ezelőtt is. :-) Aztán mindenki futhatott a pénze után. Persze most ügyesebben csinálják.
Az egész világ médiában valós idejű közvetítésként volt beharangozva. 3 órát ültem a képernyő előtt és néztem a CGI-t.
A kínaiak tudták vállalni az élőzést, amikor leszálltak a Hold nem látható oldalán.
De a mostani marsra szállásról különben azóta feltettek-e állítólagos eredeti felvételt - egy alsó kamera állásból a ledobásról.
Szépen el is fújja a port a hajtómű, ahogy kell, Dirac vektor szerint - 12 m-ről.
namost elfelejtették ezt megbeszélni a '69-es Holdraszállás Kamuért Felelős Bizottság tagjaival, mert nem lett leegyeztetve, hogy ha a Mars Földhöz képest 1%-os légkörében fújja a port a hajtómű, akkor a Hold nulla%-os légkörében pláne kellett volna fújnia.
De mert eltelt 52 év, és mert már várhatóan mindenki szenilis már, azok közül, akik akkor már olyan korúak voltak, hogy tudtak gondolkodni -- ezért gondolom rálegyintettek.
Nem javítópöttyre lőttem vele rosszul emlékszel , hanem a 8-a lőlap feliratának "a" -betűjére . 5 lövésből 3 egybe szakadt kettő elkóborolt így 15 mm-es lett a szóráskép . A FÉG 68 puskával diopterrel sem tudtam Lapua lőszerrel jobbat lőni .
Írtad a plafonhoz szorulást, viszont a rögzítés módjáról semmit, így nem feltétlenül csak egy lebegő lufi jöhetett szóba :) (Na jó, nem kötözöködöm tovább)
De ha már itt tartunk: a csappal összekötött kisebb-nagyobb lufi kérdéskör is vicces.
Hát nem az! Ezért is érdekes nekem, hogy valós időben nézhettük végig. Édesanyám kamera rendszerének képeit, Taiwanról visszakapva négy perc késéssel tudom visszanézni. A Mars innen hány kiló méterre van? ;-)
Köszönöm, de ahogy már tegnap is említettem, én kizárólag a német fegyverkovácsok érdemének
tartom a dolgot,( figyelembe véve hogy mit összemászkál a szálkereszt a célon) eddig 4 német puskám volt ( és egyik sem Umarex 😈) és mind tisztességesen és igényesen meg van csinálva.
Ezért is akadtam fenn Lapua mondatán hogy a " legolcsóbb Pcp-ben is több potenciál van mint egy f#sch rúgósban "és még a D75-öt is gyalázta finoman 😡.
Tartok tőle, hogy ez az a kategória, amikor a lövő jobbat lő, mint ami lehetséges.
És ez nem cikizés, halálosan komoly.
Egy komoly tanulmányban (valami katona-mérnök írta), hogy ő ismer olyan eseteket, amikor egy jó lövész rendszeresen, tehát nem véletlenül, jobbat lőtt, mint amit a puska tudott.
Hát a levegőnél könnyebbnek kell lennie, mert azt írtam ( akartam), hogy a plafonhoz szorult. Ha pedig könnyebb ( kisebb sűrűségű anyag) akkor hátrafelé fog mozdulni fékezéskor.
Nem kell vektorábra. 30 lövésnél nincs tizedelés. Ha már érinti,megvan a 10-es. Még c-t-c sem kell hozzá.
De amúgy igazad van.Meg nekem is.:-DD
Mi itt leginkább az 1-5-10 forintossal lefedhető szórásokról beszélünk. A lőszer és fegyvergyártók - régebben legalábbis szinte biztosan - pedig a c-t-c szórást adták meg.
Azért egy .700 NE-nél mindjárt 18 mm-el kisebb az érték...sokkal jobban hangzik! :-DDD
Van a lőtéren átlátszó szórás mérő, 1 mm-es lépésekkel. Pénteken lehet méregetni, fotózni vele. Ha esetleg érdekel valakit...
Nem fogtál ki rajtam! Amikor szórásképről beszélünk, 99%-ban C-T-C szórást adnak meg. A KK 500-as típusnál bennfoglaló a szóráskép, ami - akárhogy is variálom - 5,56 mm eltérés alaphangon.
Szóval, simán ott vagyunk, amit mondtam. Ettől függetlenül sok mindenben nincs igazam, azt akár előre is elismerhetem! :-)
Esetleg egy péntek reggeli-délelőtti lőtéri munka? golyófogó deszka válogatás a lőtértől kb 500 m-re, és átdobálása a kerítésen.;-)))
Kész a szabadpisztolyom is elvileg, már csak egyeztetnem kell, mikor tudom elhozni.:-DDD
Úgy is felfoghatod, hogy a nagyobb tömegű környező levegőre nagyobb erő hat, és ez előre lendülve hátraszorítja a könnyebb lufit, amire szintén hat ugyan ez az erő, de kisebb.
Amúgy ezek csalóka dolgok.
Az ember megtanulja, hogy a repülőgép szárnyat a felette elsikló, felgyorsult levegő miatti alacsonyabb nyomás "húzza" fel, de ha kiteszed a kezed egy gyorsan mozgó autóból azt érzed, hogy tolja a levegő a kezed.
Hát, örömmel tölt el - kaján vigyor - (tőled tanultam..) hogy ellent mondhatok - DE NEM TUDJÁK!
A Walther KK500-as az egyik legmenőbb cucc ma:
Tehát bőven 12 mm felett van, még a legszuperebb lőszerrel is.
Sidivel beszéltem át a puskám gondját - és ő is azt mondta, hogy ennek az Anschütznek az SK-val 16 (!) mm-es szórása van átlagban, ez nagy hidegben felmehet 22-24-re, de annál feljebb nem!
Köszönöm, ezek látom méhecskék. Édesanyám nagy méhész volt, ők bármikor megpihenhetnek a lőlapomon biztonságosan. Légynek és póknak viszont nem ajánlatos!
Ezzel a parciális egyenlettel úgy vagyok, mint a szőke, akit megkérdezte a matektanár, hogy hogy oldotta meg az egyenletet.
-Hát, két ismeretlennel!
Azért nagyjából értettem amit írtál, mert 30 éve nagyon lelkes (és sikeres) hangfal építő voltam, és akkor olvasgattam a parciális rezgésekről. Most is van egy nagy tervem, csak időm nincs a megvalósításra :-)
Ne hidd, hogy "szélszűz" vagyok. Pár éve volt szerencsém Szerencsen egy ilyen versenyt végig lőni. Még a vérprofiknak is nagy szerencse kellett, hogy dőljön a cél. Na akkor fogadtam, hogy ilyen számot nem lövök. Sziluett még elmegy, de még reszelni kell egy kicsit a HW35-öt. Kell egy jó pofatámasz, meg egy betekintés javító kézikészüléket is kell barkácsolni rá :-)
Úgy van ahogyan írod, de képletekkel is kijön. Mivel a lufiban lévő gáznak kisebb a sűrűsége, ezért a lufi térfogatában lévő gáz tömege kisebb, mint azé a levegőé, amit kiszorított ( felhajtóerő). Azaz tömeghiány van, amit negatív tömegként is fel lehet fogni. A tehetetlenségi erő egy szorzat, aminek egyik tagja előjele minusz, tehát a keletkező erőnek is minusz lesz az elője.
Vagyis az erő visszafelé hat, így hátra mozdítja el a lufit.
Ugyanezzel a módszerrel lehet kiszámolni, a szódavizes pohár aljáról felfelé induló buborék kezdő gyorsulását. Ezzel a módszerrel adódik, hogy picit kisebb a kezdőgyorsulás mint G.
Más módszerrel is kiszámítható ( másodrendű parciális diff egyenlet 2 db) és ugyanez jön ki.
A szemlélet iránya nagyon sokat számít egy feladat megoldásánál.
Ha már ilyen fizikus kedvükben vannak az urak, akkor azt mondják meg, hogy az autó belterében a plafonhoz szoruló lfi előre, vagy hátrabillen fékezéskor? És miért?
Nézd, én nem vagyok épp kezdő, és megbántani se akarok senkit.
Ezt most pénteken követtem el. 10 lövés, 50 m, és 25 mm. 0,22-es, Anschütz.
Aki ezt meglövi egy 7,5J-os léggel, annak az olimpián a helye, és nem viccelek. A 10 mm meg egyenesen vicc.
Nagyon jó puskák ezek mind, a csúcskategória, nem vitás.
De szórásnak én azt nevezem ami reprodukálható. Megeshet, hogy összeszakad - véletlenül, egyszer 5 lövés 50 m-en (bár én kétlem), de az nem számít. Csak akkor "tudja" a puska és a lövész, ha ezt 10 kísérletből mondjuk 8x meglövik. Elképzelni nem tudom, de komolyan.
Negyedszélben vitorlázva hátra és oldalra áll a lobogó, félszélnél oldalra, hátszélnél áll előre azaz menetirányba.
"Nagy" vitorlás hajók ( 5-6 árbocosak) is készültek hosszvitorlázattal, ezek még tudtak negyedszélben ( szemből és oldalról , kb 45 fokban fúj a szél) cirkálás nélkül egyenesen haladni.
MINDEN hajó lobogója a "látszólagos szélirányba" áll be, ami a valós szélirány és menetszél ( mindegy hogy vitorla mozgatja a hajót vagy géperő )eredője.😁
Ha lassan halad a hajó és erős a szél ( igen, erős szélben is lehet lassan vitorlázni 😜)akkor látszólagos szélirány nagyjából a valós szélirányt jelenti.
Ja! A nagy vitorlás hajóknak is menetirányba áll a lobogójuk. Te sokat motoroztál régen, vagy esetleg most is. Ha kihúztad magad a motoron, és nem dőltél előre. Mennyire kellett kapaszkodnod a motor kományába, hogy ne fújjon le a menetszél 80 km/h. környékén. Én úgy hallottam egy vadászpilótától, hogy a sebesség növekedésével négyzetesen nő a légellenállás.
Az idő valóban csodás! ( Csak attól félek hogy megint elba...a a barackot, pedig pálinka még maradt 19-ből de a lekvár már nagyon fogytán van ! ) 20 méterről távcsővel támasztva elejtettem az idény első legyét és a másodikat is amelyik a véres plecsnire érkezett. Szép napot Mindenkinek!
El ne kezdj te is fizikázni, mert valaki komolyan a fejéhez kap, és elő hozza miatta a lapos föld elmélet bizonyítékait... amit saját maga végzett el egy zseblámpa, egy körömolló, és egy félbe hajtott A 4-es félfamentes rajzlap segítségével!;-)
Ha nem tudjátok a viccet önmagáért szeretni, akkor legközelebb csupa kiscicás, meg koejjós idézetes giccses képet rakok ki helyette! :-)
Nyilván nem sodorná le a menetszél, de azért még lassul az autóhoz képest... még ha a levegőben töltött egy másodperc alatt nem is számottevőt. :D (nyilván zárt teherautóban/vonaton/repülőben "rendszeren belül" maradna, ott nyugodtan ugrálhat akinek kedve van hozzá)
És akkor még nem is említettük a többi baromság között azt a lehetőséget,hogy esetleg(de csak esetleg)nem is lobog az a haj!Esetleg egy hajszobrász órákig küzdött vele,hogy ilyenné tegye!Mindenféle lakkok,kencék,ficék és mumifikáló vegy és kegyszerek felhasználásával!Esetleg "csak birkafaggyúba olvasztották a kész frizurát.Esetleg éppen az autó fékezése kellős közepén csapott le rájuk a "Béla hurrikán".Esetleg...........
Na!Lássuk,tudtok-e még ennél is zazábbak lenni? ;-DDDDDD
A tehetetlenségi erőt nem veszitek figyelembe?Ha a kocsi 60-al megy,akkor a rajta tartózkodó személy is.Tehát a fel is ugrik,ugyanoda érkezik vissza.Ennél a rajznál figyelembe vehető a légellenálás is,de az olyan elenyésző,hogy nem sokban befolyásolja a leérkezés helyét.Ha hajáról meg annyit,hogy nem tudjuk,mennyivel megy az autó és hogy van-e hátszél?A van hátszél és az nagyobb mint az autó sebessége,akkor simán loboghat menetirányba a csaj haja.
Talán mindenki (?) tanulta - de veled ellentétben, már akkor se értette, vagy elfelejtette azóta.
Ő azok, akik segge alól kiforog a föld is, ha felugranak. Főként ha fúj egy kis szél (mert az 50-60-as szelet még nem nevezem viharnak). Akkor úgy elfújja őket, hogy csak lesel!
A csak haja a széllel szemben lobog. Mondjuk csaj, tehát...
Viszont ilyen alacsony sebesség esetén (utánfutós kocsi, mennyivel mehet? 80-al?) a légellenállás nem tud annyit fékezni, hogy bajt okozzon. Simán a vízben landol, ha csak nem tartózkodik másodpercekig a levegőben.
A haladó vonatban is ugyan oda érkezel, ahonnan felugrottál. Ellenőriztesd Ferivel!
Azért azt se felejtsük ki, hogy az autót hajtja a motor, az emberke pedig az elugrás pillanatától lassul. Persze az elrugaszkodás számít egy pillanatig, de a légellenállás ezt viszonylag hamar lerendezi. Ugorj előre helyből 60 kilométeres ellenszélben vagy dobj ki a kocsi ablakán egy teniszlabdát.
"a magyar széles nyomtávú vasút 220km-re 1,4milliárd dollárba kerül." Azaz kb 1,3 milliárd forint 1 km vasút?
Egyébként az amerikaiaknak sokkal könnyebb dolguk volt: pld. nem kellett a Marsig villamos hálózatot építeni, a kisbolygóöv is kijjebb van, tehát nem volt szükség biztosítóberendezésekre meg váltókra sem. Szinte biztos vagyok benne, hogy a tervezett nyomvonalon előzetes bejárás sem volt, így azért nem nehéz fajlagosan olcsóbban megcsinálni :D
Na azért van mit hozzáfűzni ehhez a sikerhez, A project eddig 2,7milliárd dollásba került. 4 éven át fizettek 70.000 embert összességében plusz az anyag és energia költségek. Ennyiből 437.000.000km-re elvittek egy rendkívül összetett szerkezetet.
Viszonyításképpen a magyar széles nyomtávú vasút 220km-re 1,4milliárd dollárba kerül.
Én már régóta mondom, hogy ez a Mars/Hold program, egy pénzszivattyú. Egy jó stáb, és egy nagy hangár kell, és lehet hülyíteni a nagyérdeműt a száz éves elavult mobil fényképezőgép felbontással. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy valami működhet mínusz 100-200 fokon, amit a földi körülményekre kitalált alkatrészekből raknak össze. Nem véletlen, hogy régebben, vagy most is elektroncsöves modulok voltak/vannak az interkontinentális rakétákban, vagy olyan helyeken, ahol a nagy hőmérséklet változás instabillá teszi az áramkőrt.
Landing! Már csak az a néhány kérdés merül fel,hogy hány darabban?Mi működik benne?Hány kereke maradt?mizu az atomreaktorral?Meg úgy általában,mipöcs? Minden esetre,a NASA-nál már smároskodtak!!! ;-DDD
Hát ez egy kurva szar animáció volt eddig. Az a külső nézetes kép, ahol a ledobó egység a lebegésből így 90 fokot fordulva , vzszintesbe fított hajtóművekkel elindul és gyorsul vizszintesen --- hát kritikán aluli. no komment. gyalázat. és az aki az animációt készítette az a NASA alkalmazottja lehet.
Van pár olyan fotóm nekem is ifi koromból, amit nem szívesen vállalok fel a gyerekeim előtt. Pl. szilveszteri bulin a lányok kisminkeltek, beöltöztettek dögösre.
Tényleg jól néztem ki. ...de a körszakállam sokat kitakart az összképből...
A két prosztó után biztosan nem vállalok módosítást! Ezek a rosszéletűek úgy eldugózták a csavar helyeket, hogy némelyiket csak létráról, közelről találtam meg! :-DDD
Ráadásul ragasztva vannak! ember nem bontja ki sérülés nélkül....
A 70-es évek elején többféle divat volt a fiatalság köreiben . Én mint Bp. V. kerületi a " belvárosi " divat szerint jártam . Tompa orrú lakkcipő bordó -fekete és ehhez extra trapéz gatyó bordó színben hozzá derékban szűkített zsabós ing . Úgy néztünk ki mint Engelbert Humperdinck . Csípte is a " vidékiek " szemét . Egy Ikarus Művházas M 7-es bulin Szombatonként ennek örömére állandó volt a verekedés .
Két hete hozzám irányítottak egy embert. Hozott két réz anyát, ami egy horgász széké volt. Mutatott a tulaj két alu csavart, hogy ez volt az anyában, és, hogy csináljak neki két darabot rézből. Megmértem a csavart, és a menetemelkedést. Mondom, hogy ez egy szabványos finom menet M10x1.25. Elküldtem egy csavarboltba, hogy ott olcsóbban megveheti acélból, mint, hogy én nekiálljak. Erre megsértődött..... így akarjon jót az ember :-)
Valamelyik nap azon gondolkodtam, hogy veszek két Jedi kardot, és a háztetőn megvívok valakivel este, vagy a parkolóban, rendes jelmezben. Szerinted? :-)
Miért? Én emlékszem, hogy a 70-es évek elején a nagy barkó, és a disztingvált "taxis"rugdosó cipő volt a divat. Az Illés rajongók körében meg a kalocsai hímzéses mellény a fiúknak. Kérdezd csak meg picurGyula bátyánkat, vagy Gyuri bácsit. Mindketten pestiek, és a 70-es években jampiskodtak ezerrel :-)
Természetesen tudtam, de csak ma jutott eszembe a csiszolt deszkán mászkálás :-) Egyébként ma kipróbáltam. A Kiss együttes egyik tagjának volt ilyen szöges csukája.
Kapaszkodj meg a szék karfában erősen, mert mellé ülsz! ;-)
Tegnap vissza mentünk a "gerendás" hölgyhöz, levágni a fölös habot, meg felrakni egy elvitt, meggyalult fa függöny tartó deszkát.
Rákérdezett, hogy nem-e vennénk le az összeset, vágnánk el fele vastagságra, és szerelnénk fel az összeset vissza?
Mert ahogy így nézegeti, szerinte túl vastagok.
A szerző megjegyzése: előzetes felmérésnél elhangzott egy kérdés részünkről: ...nem volna elég 75x75-ös gerenda, vagy 100x50-es palló, gyalulva?...
Nem! - hangzott el akkor a válasz. Milyen érdekes egybeesés! Pont ezt mondtuk neki mi is legutóbb....
Hogy Offoljak is egy kicsit: ma lefestettem vagy 40 db CD lemezt matt feketére. Ha elmúlik ez az újabb hülyeséghullám, és nyitnak a határok, a sok-sok cél közül ez lesz az egyik feladat a búcsú bulin!! :-)))
Mielőtt rákérdeznél: tudom, hogy hombár nagy méretű a lemez, viszont a lik a közepén pontosan 15 mm-es! És maga a lemez gyönyörűen lyukad a lövedéktől, amennyiben eltalálod.:-))))))
A Főbejárattól balra a külföldi tanszék (vietnámi, mozambik stb) volt. Annak lehetett az alagsorában.
Igen, borzalmas pocséklás volt rommá tenni. A sírás környékezett, mikor megláttam. Nem csak azért, mert 4 évig jártam oda, de azok az épületek masszív erős bombabiztos épületeke voltak. Mikor robbantották a régi vastagfalú épületeket, az 1. kísérletre csak megrázkódtak és álltak tovább. Nem adták könnyen magukat. A bejáratnál lévő 2 ágyút meg mi, fegyverzeti tanszéki hallgatók újítottuk fel,csináltuk meg a nyári tanulmányi szünetben. Addig nem álltak ott ágyúk. Egyszerűen érthetetlen, hogy egy kis vacak paraszti házat műemléknek nyilvánítanak, egy ilyen történelmi és építészeti jelentőséggel bíró értéket, meg egyszerűen romhalmazzá tesznek. Szörnyű!
Jó! Nem volt olyan durva, de azért nem mertem volna inhalálni egyik kipufogó végéről sem! Egyébként úgy tudom, hogy van valami limit, ami fölé nem gyorsíthatnak az autók. Ezért nem is kell nagyon "keverniük" az olajat a váltóban a váltókarral ;-)
A főbejárattól nem messze. Pavilon rendszerű épületek voltak, az egyik ilyen aljában volt egy télen-nyáron használható, épületen belüli fedett, fűtött lőállásokkal.
Borzalmas pocséklás és tiszteletlenség az épületek elbontása - csak azért, hogy egy újabb szar betonkoporsónak helyet adjanak. A Ludovikával egyenrangú volt maga az épület. Állítólag annak is csak a portálját hagyták meg, minden egyéb ment a levesbe. Hatalmas belső parkja volt, hátra messze elnyúlt a villamos sínekig a Mező Imrén. Már persze a Ludovika.
A Zrinyi meg a Gyáli útig tartott...
Pest egyik legértékesebb területe volt - lehetne.
Nézd meg a bontás fotóit. Az első emeletig értek a téglahegyek. Fél-egy méter vastag téglafalak. Túlélték a háborúkat, forradalmat, bármit.
Barbárok!
Milyen sorsa lesz egy nemzetnek, amelyik a saját történelmét, épített örökségét a sárba tiporja?
Tessék!Mindjárt az első,amit dobott a gép.Látsz port,látsz féktávon füstölő gumit,Láthatsz a féktáv végén motorfékből átváltó kocsit füstölni,de nem látsz a gyorsításokban és az egyenesekben egy kumma füstöt sem! Pedighát,ott is padlót nyomnak!Régen,egy-egy futam után rá tudtál ülni a füstre,annyi volt. Nemtom,hány versenyekként cserélik a kipuff rendszert.
Láttál mostanság TV-ben kamion versenyt ? Na!Az az igazán meglepő!Mikor azok kigyorsítanak,végig vágtatják az egyenest feléd ,előznek és nincs füst! Megtöröltem a szemem.
Gondolom az már fel sem tűnt, hogy egyiknek sem füstölt a kipufogója, amikor pedig okádnia kellett volna az erőlködéstől ;-) De nem baj! Láttál ilyent is. Egyébként rengeteg videó van a jutubon ilyen RC modellekről. Némelyik drágább, mint egy jobb PCP puska ;-)
Szeretlek benneteket!Pláne,hogy ollankis okoskák vagytok!;-)Ha az elején a billencsnek nincs olyan egyenletes hangja,még dehogy kaptam volna fel a fejem.
Valentinó Rossi RAIs riportját néztem és annak folytatásaként indult ez a vidijó.;-( Eleinte csak gyanakodtam,majd újra indítottam és akkor már ott volt körülötte a szöveg is.Nekem durvára tetszett,főként az a 8 kerekű szörnyeteg. Ja! A sár,meg a kövek is!!!;-)
Vidéken meg még van forgatógép Egerben illetve a Jászberényben a Hábencius Feri saját lőterén ahol ezekkel 30+ 30 nemzetközi pisztoly számokat lehet lőni.
Gyorstüzelős pálya Bp.-esten célforgató gépekkel Pongrácz út , Mexikói út , Zrínyi Akadémia és Ikarus lőtér a Margit utcában XVI. kerület . Vidék meg közel Pesthez Szentendre .
A Zalkáé az Üllői úton is a fősuli területén volt, sokat jártam oda (évente 4-5 alkalommal biztos, akkoriban nem sok verseny-mentes hétvége volt).
Biztos, hogy előre le kellett adni a névsort, hogy beengedjenek.
Volt, hogy valakivel jött a barátnője - de hirtelen ötlettől vezérelve, nem volt leadva a neve - hívni kellett az ütit - csak ő engedhette be a helyszínen.
Pesten két lőtér volt katonai területen ahova polgári személyek is bemehettek . A Hungária köruton a Zrínyi Akadémia pincelőtere és a Pongrácz úti Bp.-i Honvéd lőtér .Nem kellett előre bejelentkezni hanem belépéskor az őr felírta a személyid számát .A Szentendrei Kossuth Főiskola lőterén ( Ott kezdtem a gyorstüzelőzést ) még őr sem volt mert kerítés választotta el az iskolától csak éjszaka a fegyvermesteri műhelyben aludt egy . A Belügyes Mexikói úti Dózsa lőtér ( Öttusázó koromban lőttem ott Dobsa Ali bá irányításával ) nem volt füstös csak időnként kuva büdös mert a vasút túloldalán volt egy állati fehérje feldolgozó . Két bejárata volt .Az egyik a főépület a pontlövők lőterével a másik a gyorstüzelő lőtér . Annak a helyén lett később a pincelőtér légeseknek .
Igen, katonai suli volt, de a lőtere többé kevésbé nyilvános volt. Rendszeresen tartottak versenyeket, kupákat. A szentendrei Kossuthban is. Csak annyi macera volt, hogy előre le kellett adni a névsort, csak azokat engedték be.
De akár egy szurkoló barátnőt is, szülőt is, nem csak lövőt, edzőt. Szerettem oda járni, jó lőtér volt.
Jól emlékszel,azt is Zalka Máténak hívták régen,csak épp katonai műszaki főiskola volt.Az Én időmben,mikor ott szolgáltam már Bólyai János néven futott,aztán meg letúrták az egészet,hogy építsenek oda is egy kib@szott sportcsarnokot.
Füst? Nekem nem tűnt fel, ez a vonatsínek mellett van, Zuglóban. De talán Picurgyu megmondhatja, ő többet járt oda lőni, én csak versenyekre, pár alkalommal évente. Neki talán anyaegyesülete is volt egy időben (ha tévedek, elnézést).
De arra biztosan emlékszem, hogy nagyon jó lövőik voltak...
(a nemrég meghalt Igaz Lajos, Dobsa Aladár, Dosztály János, Hammerl László, Joó Éva,
Holup János (ő a nagybátyám volt szegény, és a FÉG első embere évtizedekig, Kelemen Lajos, Kun Szilárd, Seres Rudolf, Solti Attila, Vári Zsolt)
És őket csak egy perc alatt szedtem össze a Dózsa oldalán, biztos volt több is, de rájuk emlékszem.
Azt hiszem őt már mintha invitáltad volna hogy lőtéren egy számodra hiteles sporinak megmutathatja a cuccát de akkor sem ért oda ,De lehet keverem egy másik nethuszárral- azt az írásod had ne keressem vissza :D
a Zalka nem a Katonai Műszaki Főoskola lőtere volt az Üllői úton? Azt ezer éve beszántották, valami sportcsarnok áll a helyén, a Fradi előtt.
Kiskatonák jöttek ki értünk, és kísértek be a lőtérre, előre leadott lista alapján, mert a területen nem lehetett szabadon bóklászni. Akárcsak Szentendrén, a Kossuth laktanya-főiskola lőterén.
Nem a Mexikói útra, a Dózsára gondolsz? Az meg tán a rendőröké lett, de talán még megvan.
Én se lőttem versenyszerűen ezer éve, tavaly kezdtem újra, már egy verseny is volt, ahol külsősként, szívességből indulhattam. Most lesznek papírjaim, reszkessetek ellenfelek! (na jó, ez csak üres hőbörgés, mint az ökölvívók a mérlegelésnél).
Ez a király-kategória - vénségemre újra befekszem...
Továbbra is fenntartom: szívesen kipróbálom a puskádat jövő hétvégén, a Gyorspont versenyen! Azt nem tudom ígérni, hogy a HFT-re eljutok, de legalább idén már be vannak tervezve ilyen versenyek is részemről...
Ha már - az adásvételit elnézve - ennyien imádjátok egymást, legalább a mai napon, egy piros szívecskét, vagy valami más, kedves képecskét illesszetek be az átkozódó soraitok után! :-))
-"Én lőni szeretek - a bütykölésből pont elég, amit másnak csinálok. " - na ezért nem lesz törököm- én másnak nem mahinálok, elég volt látni őket és hallani működés közben . + Én tanultam inkább más kárán , mert volt a közelembe aki szívott vele eleget...
-És újra igen, Árban ott vannak a jobb öreg darabok mint az ingadozó minőségű(?) Török remekek ,ebből következik az ha ár/tudás arányba jót akarok akkor vén vackokat veszek nem török csodákat ahol jobb esetbe nem azonnal de hamarosan mekkmesterkedni kell.
Van rá esély,hogy a PCP lassan túl kiszorítja a rúgóst,függetlenül attól,hogy a rúgós érzés -annak aki szereti- pótolhatatlan. Ugyan olyan érzés amikor a robogóra ülök, bizony irtó mód hiányzik a sebességváltás. Lenne módom elmenni a volt "Zalkára",mert egy régi sporttársam még aktív,de az idő megszépít mindent,és a valóság pedig összetörheti azt a képet. A tűzfegyver már abszolút nem vonz,csak a léges (érdekes,fiatal koromban pont fordítva éreztem)!
Nekem is volt pár a kezemben - főként, ha nem boldogult vele már a gazdája, de nem szerettem meg őket, többre tartok
egy LGV-t, egy rugós Dianaát, HW-t. Árban ott vannak, mint az új török cuccok.
Én lőni szeretek - a bütykölésből pont elég, amit másnak csinálok.
A lövészettel is pont eleget lehet tökölni.
1000 éve nem lőttem 0,22-essel versenyszerűen - most eljárok Miskolcra kicsit gyakorolni - hát ne tudd megy Gyulám, mit össze kínlódok.
10 perc szerelés - 1 lövés. Nem jó, lekászólodok, változtatok, vissza, megint 1-2 lövés. És az Istennek nem találom a helyem. Mint egy kva, már bocsánat.
A gyorspontozók már a napi edzést letudták, én meg még a második lőlapot lyuggatom. Szörnyű!!
(persze baromira élvezem, alig várom, hogy megint péntek legyen.)
A végére csak összehozok egy-egy szép lapot. Most sikerült az egyik kolléga Anschützével is lőnöm párat, nem a könnyű standard van neki, hanem egy régi kisöbű - hát imádtam már anno is, és nem okozott csalódást most sem.
Egy puskás álom. Pár éve még a világkupák döntőjében is ott volt vele egy amcsi katonatiszt, meg egy ausztrál öreg is.
Ma már ők is aluval lőnek - de ez a klasszikus.
Ez se egy mai darab, kicsit leharcolt - de csak szemre. A csöve ennek is szuper.
Egyszer veszek egyet, addig meg lesz valami...
Egy ideig én is jártam pecázni, de az após halála óta nem tudtam rávenni magam. Nem akaródzik. Ez van.
Nem tudom Feri,de tuti,hogy az illető nem is próbálta a Török fegyvereket. Ha valakinek kevés a pénze,akkor be kell érnie olcsóbb cuccokkal is. (tudod a nyújtózkodás és a takaró téma :-)) Másrészről ami még felvetődött,az a CZ 200 konstrukciós elmaradottsága. Ez tény,bár vannak előnyei is,mert így sokkal könnyebb a javíthatósága. Keveset lövök,sokat barkácsolok,ez van. Rosszul lövök,de még mindig jobb ha a garázsban bütyizek,mintha egész nap a TV-t bambulnám. A horgászatról: én a "rakóst" nem szeretem,a feeder a kedvencem,1961-ben fogtam az első a halamat,jó időben havi 3-4 horgászat befér. (főleg az unokákkal)!
Semmi jogom, hogy más zsebében turkáljak - nem is teszem.
Ez egy nagyon szép hobbi, de technikai sportág. Azok közül viszont a legolcsóbbak közé tartozik. Pláne a léges.
Egy "agyonsztárolt" nyugati pcp sem több 200-nál (használt, nem a legteteje), legyen 300, mire palack, átfejtő, kukker meglesz. Ennyiért pedig van esély megszorongatni a nagyokat (már, ha csak ez lenne az akadály..) Ha valaki nagyon akarja, a feléből is csinálhatja (pca).
Ennyi pénzből egy motorra se lehet felülni, autóról nem is beszélek, vitorlázás, bármi.
Egy horgász cimbora 250-ért vett valami rakós botot, de azt állítja, hogy ez a belépő szint. És van neki már vagy 3-4...
Az asszonynak meg se merem mondani mennyit eregettem ki tegnap a csövön - pedig a legkisebb kaliber, 38 Ft/skuló.
A többiek matatták a többi lőszert, félfüllel hallom, hogy 2-300 Ft/db...
A Weihrauch gyártja az 50, 80, 97 , 97 K , 97 KT, 99 S puskáit 0.20-as kaliberben .Azután Beeman R 9 , R 10 és Crow Magnum is20-as meg az RWS 34 is . megmég egy néhány . Ez mind direkt vadászpuska .
Nem évekig. Amíg szét nem rohad, addig fog mozogni. Csak sokkal kisebb mértékben, mint a legelején.A fa már csak ilyen. Sőt: hossz irányban hosszú repedések is lehetnek rajta. Kajszulhat is, mert a gerendákat általában a rönk közepéből veszik ki.
Szárítókamrában nem szárítanak gerendát, mert irreálisan sokáig tartana a nagy keresztmetszet miatt, és épeszű ember nem fizetné meg. Csak pallóig műszárítanak alap esetben.
Aki rigófüttyös faanyagot beépít beltérre akármilyen célból, az ne nevezze magát szakembernek!
Mi bélfa mentes, egy éve a rakat alján száradó gerendákat túrattunk ki. Nyilván feláras a dolog, de hosszú távon megéri.
Hosszú évek óta hordjuk hozzájuk a pénzünket. Ismernek, hogy megfizetjük a + minőséget, szolgáltatást, és nem kunyerálunk.
Ezért ők is elő túrják nekünk azt az anyagot, amit kérünk. Nem segéd/betanított munkások gyalulják, vágják, válogatják ott az anyagot, mint egy vegyes tüzépen.
Jól csak jó anyagból lehet dolgozni.
Meg a technológiának megfelelően. Az sem mindegy, a rögzítő csavarnak mennyivel nagyobb előfúrást készítesz.
Ezért nem hív az ember érsebészt, ha pl. polikarbonát tetőt akar csináltatni a terasza felé.
A példa nem véletlen: nem érsebész, de precíz sebész orvos saját építésű polikarbonát tetejét javítottuk, mert nyáron nem bírtak aludni a "puskaropogástól".
A be nem tervezett hőingás, a technológia be nem tartása, és a precíz illesztések megtették a hatásukat....
Sehogy! Festést nem vállaltunk. Azért a hab, és azért javasoltuk hézagtömítésre a rugalmas festhető akrilt. 4 m-es gerenda millimétereket is képes hosszában mozogni.
A hölgy meg lefutna téged százon, hidd el nekem! Zsolti beszélgetett vele többet: alpinista volt nagyon sokáig. Nem túrázó, alpinista!
Sejtheted, milyen acélos szorítása lehet a végtagjainak még most is! :-DDDD
Ezekben a dísz gerendákban az a faxa , hogy még pár évig "dolgozni" fognak előfordulhat , hogy még meg is tekeredik valamelyik ,hacsak nem lettek szárítókamrában rendesen kezelve . A Tüzépeken olyan fűrészárut lehet venni amin tegnap még a rigó fütyült . Az én román dupla bejárati ajtóm 3 évig dolgozott mire megállapodott .
Igen, vizesen vág, van hozzá egy okos doboz, ami nem engedi elindulni a gépet víz nélkül. Túlvágás nélkül láncos fűrésszel tudunk kicsi kockát vágni, gyémánt szegmenses lánccal.
Ez vizes vágó? Amúgy talán te is megérted: + 20 mm-en fölösleges ennyit ragozni. Falba kérte a két végét a megrendelő, hogy ne legyen rés. 5 vagy 15 mm, egyre megy. Megy rá körbe festhető akril, glett, meg ami kell. Állítólag profi festő fogja csinálni. A maszkoló szalagról legalább is hallott már! :-DDD
Amúgy tényleg jó anyag a ragasztó: a ruhámra cseppent darabokat legfeljebb kitörni tudom majd, ha nagyon karistolja a bababőrömet.:-)
Nem hangzik rosszul az ár. Csak kétlem, hogy ez a gép kivág egy 120x120-as darabot a falból túlvágás nélkül úgy, hogy kb. 40 mm mélyen ki is termeli a fölös betont. Mert azt bontókalapáccsal kell befejezni. Amikor 2 embernek 11 fordulóval megy fel az összes felszerelés a lift nélküli 3. emeletre, meggondolja, hogy még egy bontógépet felcipeljen-e pluszban! :-DD
Bocs, hogy beleszólok, ez a legkisebb sínes betonvágó gépünk, 8,5 kg nem böhöm nagy, de egy 15 cm vastag panelfalban egy óra alatt körbevág egy ajtó helyét.
Az aranyárról meg csak annyit, mi kb ócskavas árban dolgozunk, egy ilyen gerenda két végének bevágása nagyjából 2 ezer Forint.
A ragasztó,amit alkalmaztok egyébként jó választás, injektálható epoxi habarcs, az épülő M30-ason soktíz tonnás hídfő és pillér elemeket ragasztunk most is,( Hilti HIT-RE 500)
Mert egy darab álgerenda az a hülyének is gyanús lenne egy lakótelepi lakásban. De így azt lehet mondani, hogy az asszony miatt kell, mert csak akkor tud élvezni, ha a mama házának a gerendáit látja, mint 13 évesen, amikor elveszítette a szüzességét.
12 db 120x120-as bemélyedéshez - hogy nyerjünk mondjuk + 20-20 mm-t, majd egy arany áron dolgozó céget hívok a böhöm nagy gépeivel, a T. megrendelő meg kifizeti rá a lakása árát!
Dísz célokat szolgáló- de akármilyen célt szolgálót sem! - közel 4 méteres gerendát beltérre, plafon síkjára illesztve nem rögzítünk csak a két végénél!
Ha a tulaj úgy kéri, hogy a gerendák ne érjenek falig 100-100 mm-t, akkor meg láthatatlan sarokvasra építsem?;-)
A mérettől függően többszáz Ft/ db árú szerkezet építő csavarokkal másfél tonnás önsúlyú autóbeállókat építünk össze. A legrégibb, 15 éve épített meg sem nyikkan a legnagyobb szélben, hóterhelésben, pedig az 6x14 m-es!
A műgyantás beton ragasztóról meg annyit, hogy ha a Hegyalja úton autózol Csanyik felé, láthatsz egy felújított családi házon (az út bal oldalán) egy 3 m-x1 m-es full fa balkont, amit tizen sok éve építettünk fel a falra 12 db 16-os menetes szárra, ezzel a ragasztóval. A mai napig áll esőben, fagyban.
A másik: te sem örülnél nekünk, ha szétbarmolnánk a lakásodat ezzel a pár gerenda berakással! Kb. 10-10 mm-t hagytunk körben a bevágásnak, gyönyörűen egyenes vágással.
Ha jön a festő, nem 2 zsák malterral fogja kezdeni utánunk a javítást!
Úgyhogy én nem aggódnám túl ezt a pár darab beltéri gerendát a helyetekben! :-DDD
"A Joule című tudományos lap szerint pedig a bitcoin keletkezése évi 22-22,9 tonna szén-dioxid kibocsátását eredményezi: ez Jordánia vagy Srí Lanka éves kibocsátásával egyenértékű."
Átgondoltam, hogy minek kér valaki álgerendát a mennyezetre. ideális hely egy rejtett kamerának. Ahogy eltüntetted a csavarokat, ugyanúgy a kamerát is lehet tüntetni, a vezetéknek pedig a nútot bevágni a fába a plafon felé.
Nem semmi! Szerintem az oktatódnak is zabszem effektusa volt. De ügyesen megoldottad! :-) Te voltál a parkolónkban. 2003-4 telén leesett ónos eső, ráfagyott az úttestre. A parkolóban álltam a teherautóval, amivel a gyógyszert szállítottam a patikákba/kórházakba. Szóval, azon az enyhe emelkedőn, nem akart felmenni a Merci sprinter. A rézsűs parkolón, (60méter) hátra kellett tolatnom a ház végéig, hogy legyen annyi lendületem, hogy ki tudjak jönni a parkolóból, és utána egy jobbos kanyarral az úton legyek. Természetesen a kapuval szemben végig parkoltak az út túloldalán. Nem taroltam le senkit ;-)
Van-e hiteles infód arról, hogy a vakcinának nevezett vackok mennyibe is kerülnek nekünk? ( nekünk =adófizető állampolgárok, állam bácsi által). Meglepődnék, ha soktízezer forint alatt volna az áruk...
Egyébként a keveseket érintő, súlyos betegségekre kifejlesztett gyógyszerek azért drágák, mert a tömegtermékekből gusztustalan profitot össze harácsoló gyógyszergyáraknak óriási pénzekbe kerül egy-egy új gyógyszer kifejlesztése, amit vissza akarnak kapni. Megdolgoztak érte, nehogy már jótékonykodjanak vadidegen gyerekek kedvéért! Aki csóró, azért nem kár!
Régi szép idők! A régi "M3-as" Gyöngyösi kaptatóján én voltam a leggyorsabb a szép új, almazöld hosszú platós IFÁmmal. A völgy aljáig ért a sor mögöttem....
Remélem, nem gondoltad azt komolyan, hogy egyenként 30-35 kilós gerendákat 5-5 mm vakolat+ PUR habbal rögzítünk a plafonra? ;-)
Az írásom csak arra vonatkozott, hogy normál esetben egyik oldalra legalább jó lett volna kivésni a falat 5-6 centi mélyen, hogy jobban beülhessen a gerenda két vége a falba.
Természetesen minden gerendát 5 db 8x200-as szerkezetépítő csavarral rögzítettük úgy, hogy még a tiplit is tubusos gyorskötésű műgyanta-beton ragasztóval rögzítettük a helyére.
Ha nem látsz télikabát gomb méretű csavarfejeket a gerendákon végig, az nem a véletlen műve: minden egyes csavar helyet előre besüllyesztettünk,és anyag azonos fából fúrt fa dugókkal beragasztottuk.
Simára csiszolt gerendák, síkba csiszolt, szálirányba forgatott fa dugók: ha alá állsz, se mindet veszed észre, csak ha a dugó szálszerkezete véletlenül elüt a gerendáétól.
A privátról: szóban elég. Amíg a puskát pucoválod, lehet beszélgetni róla! :-))
Fricu-bá (akkor még csak Fricu), Skoda 120S vadi új autójával (5 sebesség!!) hasít ki németbe dolgozni. November eleje, a következő hazajövetel tervezett időpontja Karácsony, szóval hallgatok a gumisra (Főnök: a legszarabb téli gumi is jobb, mint a legjobb nyári - ha hó és hideg van), és vettem egy garnitúra DDR -es téligumit. A nevére már nem emlékszem, ja de: Pneumant.
Szép idő, napfény, nulla körüli hőmérséklet.
Aztán az Alpokban ránkszakad a hó. És Fricu vigyorogva hasít 80-al a belső sávban, a külsőben meg a széles nyári gumis BMW-k, Mercik, Audik 60-nal vagy az alatt. A lehajtón egy Porsche egyenesíti ki a kanyart, 2 milliós kárral...
Na így kell ezt pupákok!
(aztán harmadnapra már újra én vagyok a keleti rokon a külső sávban, mert ők is feltették)
Ezzel még tartoztam tegnapról. Ma befejeztük végre! 110x110-es gyalul, marózott gerendák a 3. emeleti bérházi nagyszoba mennyezetén.
Mivel a bérház csúsztatott zsalus troszkás beton falazatú, amit a kővágó flex is alig vitt, a gerendák végeit csak a 15-20 mm vastag vakolatba tudtuk beültetni. De a PUR hab mindent megold! ;-)))
Megjegyzés: ha a szoba 140 mm-el szélesebb lett volna, a gerendákat kívülről, csigasorral kellett volna beemelni a lakásba, mert a lépcsőházban nem lehetett volna felhordani.;-)))
6 óra, műszakváltás/kezdés. Látótávolság szinte nulla. Tükör jég, a buszok, és a koca autósok a tükörradiállal szanaszét az úton leállva, sokszor a szembe sávba átcsúszva. Mentőautók két percenként száguldoztak (15-el, tudod, Megyei Kórház útszakasz, 2x2 sáv főútvonal) el mellettünk, annyi volt a baleset. Rendőr autó orra laposra törve, mert beszopott egy rácsúszásosat helyszínelésre sietve. Tűzoltóautók ezernyien: komplett emberderéknyi faágak dőltek az útra a rárakódott jég súlyától.
Én meg tanulóként nem száguldoztam egy böhöm nehéz, böhöm hosszú platós Aviával a tükörjégen. Örültem, mint majom a farkának, ha találtam akkora rést az úton a sok tereptárgy között, ahol átfért az autónk. Soroljam még?;-))
Mi tartott olyan sokáig? Forgalom alig lehetett, így a kereszteződésekben nyomhattál volna egy driftet, ha besokalltál volna. Vagy inkább nem szólt az oktató, nehogy baj legyen? :-)
Fricu ! Mi a lófasz gyógyszer kerül 870 000 000 Forintba ? A volt párom kísérleti injekciója volt darabonként 130 000 Forint . Az is egy nagy lehúzás volt mert szart sem ért . Azt is csak havonta kellett kapnia .
Elfelejtitek azt, hogy akkor még a hó is más volt! Ma már annak sincs se íze, se bűze, az állaga is olyan semmilyen! ( na jó, ez tényleg csak vicc volt! :-))
Nem lehet, hogy az akkori járműpark (nálunk legalább is) jobban bírta a telet? Meg a gumik is teljesen más minőségűek voltak?
89' környékén nyomtam az MHSZ-t, a tél kellős közepe benne volt vastagon. Az összes autó (Avia,Lada) rá volt dugva karter fűtőre esténként,
mert akkoriban rendre voltak -20 C°-ok. Köd, tükörjég reggel 6-kor, nem számított!
Aki Miskolci, érti: a Repülőtértől a Tiszai PU. körforgalomig 1 óra 27 perc volt a menetidőm. Pedig akkor már elég biztosan vezettem, hagyott az oktatóm békében...
TV1 Híradó-A leginkább "kibontott",körberágott téma,egy tótiában felújításra kerülő százegynehány éves kisvasúti mozdony!Nem vicc!Riportok,hozzászólások,szagértők!!!Hossú-hosszú percek!!Illen marha jól állunk,hogy nálunk,már ezek a legeslegfontosabb hírek?
Túlreagálod, ott volt a szmájli. De mind1, nincs jelentősége, további szócséplés helyett maradjunk inkább abban, hogy nem vonom kétségbe a havas képességeidet.
A visszaáramlás érzékelő egy tranyó tokba épített bimetall. Ha feljebb megy a hőmérséklet a kazántetőnél, akkor szakít meg, vagy letestel. Kettő is van egymás alatt sorba kötve. Ha azok kakikák, akkor bizony fújtak a co védelemnek :-) Ilyen bimetallok vannak a mosógépek üstjeiben, hőfok szabályozónak beépítve.
Érdekes dolog ez. Az ember azt hiszi, tök érthetően ír. Még vissza is nézem néha, hogy minden rag a helyén van-e. Én pont nem szívtam mellre. Pont azt írtam, hogy a svédeknél még a mamák is jól vezetnek hóban, ráadásul hátsókerekest.
El nem tudom képzelni, hogyan sikerült ezt mellre szívásnak érezni.
Simán csak nem tudtad ki vagyok és mi közöm a hóautózáshoz. Hát feltettem neked a tájékoztató videót - ami azt cáélt szolgálta, hogy ha én elismerem a svéd mamák vezetési képességét - akkor az egy megalapozott elismerés.
Hihetetlen, hogy ezt bárki mellre szívásnak tudta értelmezni. Ilyenkor sírni van kedvem. Az én gyerekeimnek egy ilyen társadalomban kell élni. mert hiába mennének külföldre, ott csak rosszabb a helyzet, már csak a nyelv miatt is.
Régóta nem értem, hogy a csába tudnak meghalni emberek még ma is CO mérgezésbe - mikor tudtommal minden ilyen kazán tele van tömve mindenféle védelemmel, leáll ha elfogy a víz, ha nincs elég huzat, ha visszaáramlik a füstgáz, vagy csak csúnyán néztél rá?
Már az én ezer éves Stiebel-Eltronomban is van mind, pedig tényleg nem mai darab. Biztos ami biztos alapon azért van egy külön CO riasztónk is. Persze a gyerekekkel is vetettem, még egy 10-esbe se kerül, és öt évig ok.
A volt főnököm és felesége is belehalt a tetőtérben, pedig új építésű volt a ház, új, zárt égésterű kombi kazán volt.
A gyerek úszta meg, ő a lenti szinten aludt.
És persze azt se tudom megérteni miért nem kötelező beépíteni? Egy fűtésrendszer összköltsége mellett eltörpül az a 10-es.
És persze szarrá kellene perelni a gyártót (kazán).
ugyan ne szívd mellre, mindenkinél van jobb... sajnos néha a postás az :) (Mondjuk én is találkoztam a hegyek között olyan Transporterral, aminek mind a négy kereke láncolva volt... aztén amikor elindult akkor kiderült, hogy a motor is egy combos benzines - egy ilyentől nem akkora ciki kikapni hóban)
Mivel mint 8 évig volt az Audi nálam, meg tudtam ítélni mennyivel szarabb volt a Goodyear, mint a Matador, a Yokohama Icemaster, ami előtte volt rajta. Az tény, hogy a svédek, a csak télre tartott hátsókerekes 740-es Vovókkal nagyon tudtak autózni, a 70 éves mamikák is.
Ha úgy gondolod én mazsola vagyok a hóban, hát gondold úgy:
Azért azt se felejtsük el, hogy a svédek elég sokat gyakorolnak hóban, így lehet lehet nem csak a gumi volt az oka a körbeautózásnak.... ;) Már nem emlékszem pontosan melyik magyar versenyző sztorija volt, hogy első alkalommal mentek ki az Ezer tó ralira, még a verseny előtt próbálgatták magukat a havas tájon, már egész jól ment, kezdtek örülni maguknak amikor hátulról levilogta őket a helyi postás a furgonjával és elment mellettük :D :D
Ha ez a jelenlegi Buderus csoda nem kondenzációs, akkor ugyan fájdalmas, de lehet még mindig a 200e-es javítással jártak jól. Ha újat vesznek, akkor már csak kondenzációst rakhatnak fel, ekkor meg esetleg a kéménycsere-engedélyeztetés-gázterv,...stb is bejátszik, így a számla könnyen 1M körül lett volna. Plusz jó pár napig fagyoskodnak.
Mondjuk ha az elmúlt pár hónapban is ilyen komoly pénzekért javították, akkor miért nem garanciában tették harmadszor (vagy akár másodszor)? A javított panelre is szokás garanciát vállalni. Egyébként valahol újpesten van egy emberke, aki csak ezzel foglalkozik (20-30e/panel, de oda kell vinni hozzá). Ha eseteg a rossz panelt ott hagyták, akkor érdemes felkészülni és azt rendbe rakatni....
Nekem pont egy Haldex-es Quattrom volt 8 évig. A régi Swift jobb a hóban - orosz téligumival. Az Audi csak a Nokian Hakkapelitta nevű gumival volt jó. Egyszer elautóztam Svédországba februárban - erre az útra vett vadiúj Goodyear Ultra Grip 6-al. A svédek körbeautóztak a Hakkapelitta gumikkal. Tény, hogy a Goodyear az autópályán élmény volt, de 5cm hó felett egy kalap szart se ért. Quattro Haldex ide-vagy oda.
20 évvel ezelőtt ennyi hó miatt a tollat nem emelték meg az újságírók. Akkoriban heti szinten jártam Ausztriába. Autózott mindenki sztoikus nyugalommal. legfeljebb a köd miatt voltak balesetek, de a hó az önmagában nem volt hír. Amikor 20cm felett állt a hó az autópályán, akkor ment a forgalom csak lassan.
A " káoszról " annyit , hogy volt 1987 tele . Akkor volt 40 cantis hó meg hűhó is rendesen . Érdekes módon Aszód -Iklad -Galgamácsa- Vácegres - Erdőkertes - Veresegyház - Fót - Budapest út lazán járható volt . Köszönhetően egy beton kockákkal megrakott tolólapos honvédségi Kraz-nak ami állandóan járt . A miértje az akkor még működő Fóti , Vácegresi légvédelmi rakétás ütegek és a Galgamácsai sztratoszférás rádió tornyok .
Ki lettek tárgyalva itt pár nap alatt a szakik, hogy micsoda nagy pénzeket kérnek . Való igaz vannak pofátlanok tapasztaltam én is . Na akkor beszéljünk az orvosokról . Akár az " alulfizetett " magyar vagy akár a külföldiekről . Este a Híradóban mutatják a kis Zsombort aki nyitott szívvel született . Egy beavatkozásra gyűjtenek neki pénzt mert 760 000 000 Forintba kerül . Na ez a pofátlanság magasiskolája . Meg az , hogy elmentem magánrendelésre Decemberben , hogy ne kelljen Márciusig várólistán lennem ée a doki a kórház rendelőjében a kórház eszközeit használva 20 perc vizsgálatért lazán elkért 22 000 Forintot számla nélkül . Több mint 1000 Forintos PERCDÍJ !!! Tényleg szarul keresnek a magyar orvosok .
Rendben van majd Tél tábornoknak jelenthetsz, ha megérkezik. Addig is szólj az ápolóknak, hogy adják rád a kabátot, nehogy megfázzál. Tudod, mert muszáj! :)
Egyébként én a képek alapján nem láttam olyan nagy káoszt. Te láttál? :-) Egyébként van olyan hó, amikor már a hólánc sem segít! ;-) De azért az ojdikvatro megold pár helyzetet, lehet, hogy kontinentál gumikkal.
2. aki után egyszer becsaptam az ajtót, azt én soha többé neki ki nem nyitom - akkor sem, ha ez nekem káros 3. Én nem olvasom, hanem írom a szakirodalmat.
"Az ADAC minden évben a Continental téligumikat hozza ki tesztgyőztesnek - már el sem olvasom." ...és mivel már el sem olvasod, nem tudod, hogy ez nem így van.
ÓÓÓ! Junkers átfolyós vízmelegítő (elemes). Hol adott szikrát, hol nem, és néha begyújtott, majd kis idő múlva kialudt az összes láng. Jött a szerelő, (tíz éve) 60000,- a panel csere. Seggbe rúgtam, még a kiszállást sem fizettem ki neki. Elő a multiméter, és méregetés. Kiderült, hogy az elemtartó két csúszkával csatlakozott a főpanelhoz, aminek a nikkelezett része eloxidálódott, és nem adta át az áramot. (két góliát elem, párhuzamosan kötve 1.5V) Két csúszka megpucolva leónozva, és vissza a helyére. Hat éve nyikkanás nélkül működik.
Magam is azt írtam, hogy vannak lelkiismeretlen kóklerek, rablók. De erről nem az adott szakma tehet.
A tisztességes szakik megérdemlik a tiszteletet. Kár, hogy nincs a homlokukra írva, hogy tudjuk melyik-melyik.
A lányoméknak tegnap beszart a kazánja, ezen a télen már harmadjára.
Az első két alkalommal matattak rajta valamit 40-50 ezerért, bírta egy hónapig. Aztán újra.
Most a márkaszervizt hívták és kicserélték újra a vezérlőpanelt. 200-ért.
Saccperkábé újat vehettek volna ennyiért. Én hasonló esetben azt mondom a kuncsaftnak: Kedves uram, hölgyem, én kicserélhetem maguknak ezt a panelt, de jobban járnak ha vesznek egy újat.
És ha szerencsém van - velem vetetik meg, vagy szereltetik fel. De nem biztos. Lehet más keres vele - még sincs pofám egy 250-ezres kazánt 200-ért javítani.
Nem vagyunk egyformák.
De jónak magyarázom...jobban tudod, mint én.
Ennyit akartam (már az előbb is, csak nem voltam meggyőző).
Igazad van! De azt is tudod, hogy más a te világod ( céges megrendelések, és nem párezres tételek),
Ma régi parasztház látszó gerendázatot készítettünk... bérház harmadik emeleti szobájában. A tulaj hölgy 60 körüli, de sportos, szó se róla.
Maga vakolja, amit kell. Glettelt, amíg ott voltunk. Csempézi a fürdőszobát. Ha elhúzunk onnan - remélhetőleg már holnap - áll neki a járólapot lerakni. Egymaga!
Szerinted kifizetne nekünk két napi munkáért 160.000.-Ft munkabért?
Nem tudunk jótékonykodni, de amit lehet, a munkabéren rugalmasan alakítunk ilyen embereknek pl.
Majd lefotózom, ha kész lesz. Életemben nem kértek még ilyen kivitelezést bérház sokadik emeletére:-)))))
Jó hír Miskolciából! Úgy látszik, városunkban már múlóban van a mélyszintű elhülyülés, és egyéb társai!
Mától nem kötelező a maszk viselése minden közterületen (eddig a parkok, és a zöld területek voltak csak a kivétel ) , csak a megállókban, óvodák, stb. 10 m-es körzetében kell még viselni.
Hurrá! Ma már maszk nélkül mentem a villamosmegállóig! :-))
Csak két büdös parasztot kellett visszaüvöltenem, aki nem volt tisztában a legfrissebb rendeletekkel, és nehezményezte az arcom maszk nélküli látványát.
Mondjuk, ha ronda, ha nem, az enyém, és senkinek semmi köze hozzá! :-))
A 3.300.-Ft-s rezsiórabért felejtsétek el, mert akkor ti csak izomlázért dolgoztok, az meg nagyon fárasztó!
Vedd alapul a nettó szakmunkás órabért, tedd rá az összes bért terhelő járulékokat, valamint a dolgozói egyéb juttatást a szabadságot terhelő bért a járulékaival, és a cég általános költséget és végül a tervezett hasznot és meg fogsz lepődni, mert simán ütni fogod az 5.000.-Ft/óra díjat!
Én 5.000.--Ft/óra óradíj alatt egyszerűen nem vállalok munkát, mert akkor már nem éri meg.
Az autószerelők ( mifelénk legalább is kivétel nélkül ) utólag, rezsi órabérben számolnak. Pár éve 5-8.000.-Ft/óra volt, ha jól tudom.
(Mondjuk, nálunk jelenleg a 3,300.-Ft/ óra fedezi a kötelezettségeket, és a minimális alapbért...ami ugye nem fedezi az új szerszámokra spórolást, vagy akár a nyereséget...)
Megértem, hiszen nem lehet előre tudni, pl. mennyire van összerohadva az egész autó, mit is kell rajta küszködni. Néha mi is élünk vele, ha nincs más lehetőség. Egy szakember sem akar bukni a munkán, önhibáján kívül.
Tehát, aki 50.000.-Ft/óra díjjal kalkulál, arra hívd rá a NAV-ot, mert a tisztességes vállalkozók az ilyen moslékoktól mennek tönkre sorban!:-(
Ez nem mentalitás, vagy önuralom kérdése! Hanem a természetes józan észé!
Akkor szerinted tisztességes volt, fél óra munkáért elkérni 25 ezret?Mert akkor én a műhelyemben,szerszámgépeken,több tíz vagy százezres szerszámokkal végzett munkáért elkérhetem a dupláját?Mert akkor ezek az szerint tisztességes lenne.
Egyébként megnézetem a neten hogyan kell megjavítani és meg is tudtam volna csinálni,de gondoltam nem bajlódok vele,megcsináltatom.Már megbántam,de maga kárán tanul a hülye.Én nem vagyok egy fillérbaszó manusz,de ez kiverte a biztosítékot.
Vett egy vekker órát, de nem bírta ki - szétszedte.
Össze is rakta - de nem ment. Vissza az óráshoz, garancia.
Azt mondja neki: Nem garanciás, de három év!
A papa nem érti: Milyen három év?
Annyi az inasidő!
És kifizettette a javítást...
Szóval amit mondani akarok: persze, minden szakmában vannak kontárok, rablók, de adjuk meg a tiszteletet minden szakmának. A burkolónak is, a villanyásznak is.
Aki meg tudja csinálni megfelelő minőségben outsider létére - örüljön neki. Én is megcsinálok ezt azt magamnak vagy a családban, de hogy minden nap térden kelljen másznom más fürdőszobájában, háááát...
Szerencsémre nem járok autószerelőhöz.Eddig még sikerült olyan autókat kifognom,amelyek hűen szolgáltak és nem igényeltek szerelést.Az olaj és szűrő cseréket meg az apróbb kopó alkatrészek cseréjét megoldottam magam.Most viszont volt egy hiba az autómon,amihez szerelő kellett.Nem nagy ügy volt,egy kormánykapcsoló javítás.Néha magától bekapcsolta a világítást,hiába volt kikapcsolva az automata bekapcsolás.Bosszantó volt,de nem életbevágó.Gondoltam megcsináltatom,nehogy már az autó döntse el hogy mikor világít.Elvittem egy szerelőhöz Pestre.Telefonon megmondta a címet,hova menjek.Megmondom őszintén,hogy egy műhelyre gondoltam,de nem.Egy tömbház mögötti parkoló volt a hely.Lejött a szerelő,kezében egy csavarhúzó,egy 13-as dugókulcs és egy torx csavarhúzó.13:10-kor kezdett neki.Kivette a kapcsolót,felment vele a lakásába.Addig kint vártam a parkolóban a kocsiban,mert esett az eső.Nemsokára lejött,visszatette a kapcsolót.Ekkor 13:40-et mutatott az óra.25.000.Ft-ot kért.30 perc munka,25 ezer forint.Műhely,rezsi és adó nélkül.
Nem dehogy. Arról is van véleményem, de sok értelme nem lenne közzétenni. Egyrészt mivel azt más topikban kellene, de ott minek, hiszen ők pontosan tudják mit csinálnak.
Csupán nem értettem a miértjét történéseknek, gondoltam hátha valaki érti és tudja, netán meg is osztja velem.
hahhh akkor még nem is volt sok. Nálam járt a vízszerelő, mert elromlott a WC. Folyamatosan folyt. Én nem voltam otthon, azért kellett szerelőt hívni. Kicserélt egy csavart a szelepnél és megragasztotta az úszót 25 ezresért !?!?!
Az agyam ledobta az ékszíjat mikor meghallottam. Ráadásul az úszót nem is kellett volna ragasztani, mert nem ott volt a baj, hanem a menetnél repedt szét, nem kilyukadt, így aztán 2 nap múlva ismét megtelt vízzel és ugyan úgy folyt.
Egyébként egy új WC öblítő tartályostól 8000 Ft !! Külön az úszó szeleppel 1.977 Ft volt, kicseréltem azóta jó. Hát mit mondjak ...
Hú mégérdekesebb dolgok mennek itt a fórumon mint eddig:
Nincs egy órája, hogy megíram: Érdekes, kitiltottak jó párunkat a LÉGFEGYVERES adás-vétel keresés topikból (Chati0078, Fricu1 ...) akik tuti nem szolgáltak rá, engem is akinek nincs, nem is volt hsz-e abban a fórumban úgy, hogy se indoklás, se magyarázat , se értesítés ...
Na ezt a hsz-t is gyorsan ugyan úgy törölték indoklás magyarázat értesítés nélkül.
Nagy teher ám az a rengeteg tudás! Nagy Feró szövege jutott eszembe, hogy: "Keresztrejtvény megfejtésből szereztem a műveltségem, annyit tudok ajánlani, képezd magad olvass többet!" ;-) Könyvvel könnyebb!
Nagyon elszálltak az árak pesten, és persze az is hajtja fel az árakat, hogy kevés a szakember. Ez az illető új házak becsövezésével foglalkozik, így azt is beleszámolta, hogy ott mennyit keresne azidő alatt, amig nálam szöszöl. :-)
De látom, hogy ezt is nekem kell megcsinálnom.... :-(
Poénnak tényleg nem rossz, de a magánvéleményem szerint azért - homogén összetételt feltételezve - nekem a sor egyik pozíciója sem volna szimpatikus! :-))
Van ötlet, de ma már fáradt vagyok átbeszélni. Túl vagyok egy egész napos kültéri versenyen - nem, nem a merevre fagyott... orrommal verem most a billentyűket! ;-)))
...meg egy hosszú netes, és telefonos egyeztetősdin, így már leginkább csak egy kis szőrös, lédús dologra vágyom. De sajnos nincs itthon kivim, így marad helyette a bolti kivi-mangó szörp ásványvízzel.
Az én "kedvenceim" a burkolók. A komplett műhelyük befér az autójuk csomagtartójába, /az arcuk nem/. Nem kell fűteniük, nem fizetnek villanyt. A négyzetméter áraikat már nem is tudom követni.
Csak bizonyos szakmákban. Egy villanyász, vizes összeköt két akármit a lakásodban, és elkér akármennyit. Arra alapozva, hogy micsoda felelősség a víz, villany, gáz "megmunkálása!
Ha én benyögöm, hogy az előre nem kalkulálható fás munkára kérek mondjuk 3.000.-Ft rezsi órabért, kikel a vallásából a júzer.
Vesztem már össze villanyszerelő megrendelővel, amikor a szakmája felelősségteljes voltára hivatkozott.
Mondom: ha az akármilyen árképzésedből megvásárolt 20 milla környéki autódra rászakad az általunk, számlával, szerződéssel kivitelezett autóbeálló, akkor ki a jó Q.-a anyád fogja vállalni rá a felelősséget?
A másik villanyász kollégád, vagy a szomszédban lakó vizes?
Én nem turkálok más zsebében, de nekem se pofázzon senki, hogy miért 22, meg 15 éves céges/saját autókkal járunk dolgozni, amikor fizetni meg nem akarnak? Bolond ez a világ, mondtam már többször...
Nem minden tőlem idősebb személyes ismerőst, barátot, rokont bácsizok - nem feltétlenül a fentiek hiánya okán, inkább egy már régebben kialakult megszokásból - viszont akár fele korú fiatalt is!
Pl. a klubból Sanyit, és Rolit. Tudod, a közös hányás összehozza a férfinépet, kortól függetlenül! ;-)))
Szóval, ez nálam nagyon nem korfüggő, így nem is veheted a korod elleni nyílt piszkálásnak! :-)
De ha valóban zavar, akkor megpróbálom mellőzni! Bár az évtizedes beidegződéseknek azért van némi tehetetlenségi ereje...
Bonyolult a helység alaprajza. Nehéz a vízszintesnek bázis pontokat találni. Így marad az önterülős módszer több rétegben ;-)
Más. Ma felhívott egy vízvezeték szerelő. 1db. 1"-os hollandis forrvéget, 1"-os hollandi, 3/4" külső menetes szűkítő, 3/4"-os bb-s golyós szelep, 3db. 22mm-es bb-s könyök, 30cm 22-es rézcső, és 1 db. 3/4" hollandis forrvég szereléséért 55000,- Huf-ért vállalták. Ha az egyik ujjamat a seggembe dugom, és a másik kezem másik ujját felváltva dugdosom ugyanoda, egy órán belül végzek a szereléssel. Forrasztással, teflonszalagozással mindennel együtt. Tényleg ennyire elszálltak az árak? :-(
Miért nem előtte kérdezel? Pl. engem: asztalosként én is kigurítottam már pár négyzetméternyit! ;-)
Picivel mi is mindig túlhígítottuk, de nem sokkal.
Béreltél volna egy profi lézeres szintezőt, kiköbözöd, menni anyag kell, és egyszerre, több vödörben kikeverve öntöd be az összeset. Ha nem fél méter vastagságok hidalsz ki, mert akkor úgy durva.
Ahogy Feri Bácsi is írta: a tüskés hengert nem tudod kikerülni! Festő szárra ráhúzható, végig tudod vele oszlatni akár az egész nagyszobát is!
Azzal szétoszlatod a felületen, és akkor már jobban tud terülni utána a kérdéses helyek felé is.
Na, vajon mire gondolhatott? ;-) Alakom konvergál a tökéleteshez: még nem gömb, de már erősen geoid jellegeket mutat! :-DD
30+ koromban még csukás nélkül ment a spárga, talán ma is lazábbak az ízületeim sok korombelinél, de azért én sem vagyok már tizenéves! Max. agyilag! ;-)
Az már megvan. Mély alapozóval át van itatva az aljzat. Erre öntöttem rá az első réteg önterülő kiegyenlítőt. Az önterülő tetejét majd lekenem tapadóhíddal, és úgy öntöm rá a következő réteget. Aztán még egy tapadóhíd, és a hígabbal öntöm telibe az egész előszobát.
Hát nem fogok centigrammozni az anyaggal egy fél négyzetméterért :-) Van két zsák mapei anyagom, azt bekeverm, és kiöntöm. Aztán, ha megkötött, a praktikeressel megcsinálom a finiselést. Azért lett volna érdekes a keverés, mert a mapei nagyon sűrű a 4.5 literes higításban. Szépen terül, de baszogatni kell. Nekem meg van egy púp az előszobában, és három irányban 2-3 centi süllyedés. Ezt akartam három rétegben jó híg anyaggal feltölteni.
Hivatalosan önterülő aljzatkiegyenlítő habarcs. 25-25kg-os mindkét termék, csak a praktikerest 6L vízzel kell higítani, a mapeit pedig 4.5 literrel. A kérdés az lenne konkrétan, ha egy zsák praktikereshez adok 6 liter vizet, és ehhez hozzáadom a mapei fél zsák habarcsát 2.2 liter vízzel, akkor lesz e valami gebasz? :-)
Többx csináltam már ilyet, kicsit mindig több víz kell, mint ami rá van írva... üzlet ez, ha előírtra kevered, sűrű, és nem tudod annyira szétteríteni - vastagabb lesz, több fogy :))
Ez járható önterülő, nem olcsó anyag, de tükör lett, és csákánnyal se lehet megkezdeni :)
Szerintetek az önterülő habarcsot lehet két gyártótól keverni? Van két zsák baumitom, de azt nem lehet nagyon hígra keverni, viszont van egy praktikeres, amit a másfélszeres vízmennyiséggel lehet higítani. Fél-fél zsák baumitosat kevernék a praktikereshez, és akkor egy nagyon jól terülő malter lenne. Szinre-szagra hasonlítanak. Cement kötés, akril gyanta, homok, és víz. Szerintetek?
Az lett volna hab a tortán,kiesik a 10-edikről és túléli.:D. Mérgezésben én sem hiszek,KGB-valakit megmérgez,az nem éli túl!(ez csak gyomorontás volt.)
Arra céloztam, hogy én is megyek Robihoz, jöhetsz nyugodtan, lesz aki befűzzön!
Így ok?
Most egy kicsit elbizonytalanodtam ezzel a "befűzéssel" kapcsolatban. De a kukker működik rendesen. Ha lemegy a kolera korlátozás, akkor esélyes lesz a látogatás, mert a CZ-t is meg kellene már járatni, meg egy kis áztatás a barlangfürdőben is jót tenne :-) Mondjuk a pince lőtéren lenne rá mód, meg a kertben. Ha jössz erre, látogass meg.
Vasalni minek? Felveszed az inged, és annyi a vasalásnak. A vasalást a fertőtlenítés miatt találták ki, meg, hogy megszáradjon a keményítő a galléron, meg az ingujjon ;-)
60-65 éves korig értékelik, ha valaki rendesen ellátja őket! Lehet, hogy főznöd sem kellene utána ;-) Csak mindig jusson eszedbe, amit a kötéltáncos hajtogat magában. Nem szabad lenézni! Nem szabad lenézni! Mondjuk ezt a politikusok is mantrázhatnák! :-)
Az oroszok pontosan tudják, hogy mekkora anyagi és presztízs harc folyik most ezen a piacon - kizárt hogy baromságot csinálnak vagy közölnek. Nagyítóval vizsgálják a kiadott anyagaikat, csak hibát találjanak..
Az oroszok a nemzetközi gyógyszerpiacból jelentős részt fognak kiszakítani, mert meg van hozzá minden lehetőségük. Az ellenük szóló embargókból ez a leghatásosabb kitörési pont!
Már írtam. Gyógyszerre egy ilyen minta több, mint megfelelő - mert ott mindenki beteg. Könnyen látható ki javul és ki nem.
Itt meg vaktában (jó esetben) oltunk, aztán sertepertélünk körülöttük azt lesve mi történt?
És mivel tudható volt, hogy 1% a fertőzés aránya - többszázezres minta kellett volna. Nem véletlen mondták annó a szaemberek, hogy a már KÉSZ (!!) vakcina tesztje másfél év legalább. És ha nem sikerült a fejlesztés - kezdhetik elölről.
Ha igazak a hírek, a törököknél lezajlott a Szputnyikkal az emberi teszt (III. fázis).
"A Szputnyik V 91,6% hatásosságú a tünetes eseteknél"
Szerencsétlen megfogalmazás, egy újságírótól többet várnék (hiába). Ebben egyet értünk.
Viszont ha végigolvasod a szöveget és értelmezed, akkor az derül ki, amit én írtam.
A "tünetes eset" jelen esetben csak a pozitív tesztet - ám tünetmentességet mutató fertőzöttek közötti megkülönböztetést szolgálja.
Nekem ugyan kicsivel kevesebb, mint 90%-ra jött ki, de vagy elszámoltam, vagy az adatokat hibásan citálták. Lényegtelen, a nagyságrendet nem érinti.
A fontos: hogy az oltatlanok (placebo) cirka 1% lett beteg (tehát nem csak pozitív lett egy későbbi tesztje, hanem belázasodott, köhögött is, netán kórházba került, stb.) - míg a hatóanyaggal oltottaknál ez csak 0,1%, tehát valóban cirka 90%-os a csökkenés.
Nagyobb baj a minta kicsiny volta. Egy oltóanyagnál a 20 ezres tétel lófing. Sokkal nagyobb tétel - 100 ezres nagyságrend kell. Most törökök révén ez meglesz...
A kicsi minta statisztikailag is nehezen kezelhető, és még nagyobb baj, hogy az önkéntes résztvevők nem reprezentálják a társadalmat.
Ők többnyire tanultak, jobban ismerik és be is tartják a higiéniás előírásokat, kerülik a tömeget, jó eséllyel home office-ban dolgoznak, tehát pont az ellentéte az átlagnak. Ők sokkal kevésbé fertőződnek meg.
Természetesen sehonnan nem tudható hogy ki minek volt kitéve (remélem) - ezért kell a sok teszt oltás, aztán lesni kivel mi történik...
Az oroszok pontosan tudják, hogy mekkora anyagi és presztízs harc folyik most ezen a piacon - kizárt hogy baromságot csinálnak vagy közölnek. Nagyítóval vizsgálják a kiadott anyagaikat, csak hibát találjanak...
Nem adják fel nekik a labdát.
(ahogy Putyin az ellenzéki vezér kapcsán mondta: Ha benne lenne a kezünk, ma nem nyilatkozna...)
Hát, ha ez ennyire macerás, akkor lehet, hogy a szlávia piros pattintós tömítése lesz a befutó. Végül is nem "szorít a cipő" :-) Az a 1.5 mm-er már nem oszt nem szoroz, mint a halott matektanár :-D
Közelítsük meg máshogy matematikailag az orosz tesztet. 20000 példányból 260 romlott, 4902-őt emelek ki, mennyi az esélye, hogy pont 62 romlott kerül a kiemeltek közé? A képlet egyszerű: ((260alatt62)*(19740alatt4840))/(20000alatt4902) megoldani már rohadt nehéz, mert kb mindenben túlcsordul, de némi trükközés után azt nyugodtan tudom kijelenteni, hogy az eredmény jóval 5% alatti! Magyarul annak, hogy a mintájuk alapján számolt 90 valahány százalékos hatékonyság reprezentatív a lakosság egészére nézve, jócskán 5% alatti esélye van!!!
Fordítsuk meg, és nézzük a legrosszabb esetet: 20000 példányból 81 romlott, 4902-őt emelek ki, mennyi az esélye, hogy 62-őt emeltem ki? A képletbe analóg behelyettesítve, ismét némi trükközést alkalmazva azt saccolom, hogy 1% körüli annak az esélye, hogy szart sem ér a cucc!
Remélem ebből érzékelhető, hogy 1,3% körüli megbetegedés esetén, 20000-es mintával tesztelni valamit, mennyire nevetségesen nem ér semmit.
Azt írták - a tünetesek között 91% a hatásosság. Akinek az oltás ellenére tünete lett, annál hogy a fenébe lehetett volna hatásos? azoknál hatástalan volt, hisz tünetesek lettek.
Ráadásul, aki meg nem lett tünetes, ott honnan tudják, hogy egyáltalán ki volt téve fertőzésnek?
Most a teljes lakosság (oltási minta) megbetegedése a téma.
Oltás nélkül 1%, oltva 0,1 %.
A halálozàsi adat a megbetegedettek között.
Tehát az 1% 2-3%-a, vagy a 0,1% 2-3 %-a.
Sőt, ha hinni lehet a gyártóknak, akkor aki elkapja az oltás ellenére, az sem lesz annyira beteg, vagyis a 0,1% 1%-a csak a mortalitás a teljes lakosságra.
Köszi szépen! Leginkább az oldalon megadott forrás hitelessége érdekelt, valóban a WHO hivatalos oldaláról valók-e?
Egyébként a nagy része még így is tömör süketelés! Az öreg paraszt/hőmérséklet mérés hasonlat telitalálat a baromságra, amit leírnak a teszt értelmezésére.
Különben meg, Exhi cikke alapján 1 % - 0,1 % a tényleges megbetegedési ráta, ha jól számoltál az oltott/nem oltottak között. Nem a halálozási arány.
Én még nem vagyok teljesen szenilis: tavasszal már 2-3-7 %-os halálozási arányt is ráhúztak egyes országokra, ha jól emlékszem...
Nemrég néztem végig a Harry Potter és a félvér Herceg c. filmet újra.
Csak azt tudom innét üzenni az összes "játékosnak" : .." hazudni bűn!...)
A belorusz nyelv megy? Van fent pár perces videó az IMF kontra fehérorosz kormány zsarolásra.
Lehet, nem tudtad, de Európa faipari alapanyagának 60 %-a tőlük jön. Alapanyag hiány van jelenleg táblás lapokból, pl. rétegelt lemezek, stb.
A belpolitikai helyzetnek köszönhető. Ha most azt állítanád, hogy arra a szegény országra nem tudtak elég nyomást gyakorolni központi vírus pánikoltatás ügyben,
akkor szerintem csak egybe mosod a történések időrendiségét! ;-)))
Akkor még nem csak durranóst lőttem a 0,22-es IZS 35 M standard pisztollyal meg a 7,62-es TOZ 36 központi gyújtásossal a 30 + 30 -at hanem léget is a Walther LP 200 -al . Rég volt szép volt .
Egy régi kép a veteránokról . 2008-as Pilzn-i veterán nemzetközi verseny magyar csapata a Mitói Motelban . Felső sor bal szélen én BKV és Kulcsár doki Mátyásföld pisztoly . Középen balról Alföldi Józsi Dunaújváros LK . puska és Kovács M. Karcsi Kapuvári LK. pisztoly , Sass Laci Écs LK. , Hollandi Palkó Mátyásföld LK. pisztoly , Alsó sor Bodai Imi Mátyásföld pisztoly , ? Zalaegerszeg puska , Tóth Kovács Imi Mátyásföld pisztoly , Németh Feri Zalaegerszeg pisztoly , Szabó Béla Zalaegerszeg pisztoly . A régi szép idők . 10 Euro volt a nevezési díj és abban benne volt a fegyverek tárolási díja is a lőtéren .
Megnéztem amit a WHO kapcsán küldtél. Itt válaszolok, mert mást is érdekelhet.
A doktornénivel is egyeztettem.
Tehát ebben semmi új nincs. A mondandó lényege az, amit eddig is tudtunk:
A tesztek (minden teszt, nem csak a covid) alapvetően hibázhatnak, hibáznak. Ezért ez csak EGY információ, amit a helyén kell kezelni, az összes többi tünetet, jelet együtt kell értékelni. Tehát a beteget kell nézni nem pusztán a tesztet.
Pont erre hívja fel a kormányok figyelmét.
Tudod: Neked mondom lányom, de a férjed okuljon belőle...
(Részletezi, hogy milyen tételes bizonytalanságok mikor jelentkezhetnek, stb. de ez a lényege)
A vírus-elleni oltás tesztelése mindig nehezebb ügy, mint egy gyógyszeré.
A gyógyszernél a résztvevők betegek. Mind. A placebót kapók is, a hatóanyagot kapók is. Ilyenkor a hatásosság vizsgálata egyszerű és tiszta. Megnézik kinek javul az állapota, kié nem. Ha több javulás van a hatóanyagos csoportban, akkor hatékony a szar. Ezért kis számú minta is elég.
A vírusnál sokat kell beoltani, mert mindenki egészséges (ha már beteg, meg sem kaphatja), és nem lehet utána direkt megfertőzni, hanem járni kell utánuk és figyelni mi történik. Hogy meddig? Jó kérdés.
Az oltatlanok 1,268%-a betegedett meg (tehát nem pozitív, igazi tünetes beteg),
míg az oltottak 0,127%-a kapta el (itt is beteg).
Ez 89,96%-os csökkenés.
Az öregeknél ez az arány jobb, 91,6 %-os a CSÖKKENÉS, tehát nem ennyi úszta meg, hanem az oltatlan csoporthoz képest ennyi kapta el, ami 0,1264 % , vagyis 24 beteg (ezt nem közlik, ennyi jön ki a számokból).
A számokból az látszik - és ebben a tagadókkal nehéz vitatkozni - hogy a teljes lakosságra vetítve nagyon pici számokról beszélünk.
Jól írtad Robi , hogy nekem a 30 centinél hosszabb és 1,5 kilónál nehezebb valami amivel lőni kell az nem megszokott dolog . Az is zavaró ha "sokáig" kell céloznom mert belém rögzült a gyorstüzelő pisztolyos múlt . Azt is utáltam anno mikor be kellett állnom az 50 méteres szabadpisztoly versenyre mert nem volt ki a csapat pedig az a lövészetben az a király kategória . Ha nem romlott volna el a látásom soha nem fogok távcsöves puskát a kezembe és lövöldözök vas célokra . A puskát meg azért alakítottam vissza hosszúra mert állandóan cikizték versenyen , hogy ronda és nem azért mert nem vált be sőt .
Ezzel az a baj, hogy egy átlagos jólmenő cégnél, főleg vidéken, 90-ember keres a minimálbér közelében a 10 vezető meg jól, vagy inkább piszok jól. A kettő átlaga az átlagos kereset. Ez kurvára nem reprezentálja az átlagos magyar keresetét... Gondolj bele Lölő havija hány melós bérét rántja be az átlagba🤣
Nyunyóka is elismerte, hogy a decemberben kamion balesetben meghalt árufuvarozót is covid halottnak tekintik, ha mondjuk tavasszal már produkált egy pozitív tesztet. A WHO
ajánlása ellenére...
A példát én konkretizáltam, a videóban csak általánosságokban beszélt a forgatókönyvről.
Ne keress a hazugságokban logikát! Az értelem már messzire költözött a bolygónkról...:-(
Az én tippem az hogy ha a 2144 öreg 8,4%-a esetén nem volt hatásos a sz*r, akkor az 180 ember. Ezzel szemben a teljes tesztelt csoportban mindenkit beleértve (14ezer valamennyi) 0,1%-ot,hazudnak, és csak 19-en kapták el. Akkor most hogy is van ez?
Úgy látom, szokás szerint félre érthető voltam.;-)
Nem ellent mondtam neked, hanem megerősítettem azt! Tömeg - tehetetlenség viszonyra gondoltam.
Nem véletlen - ahogy írtad - hogy szinte minden szakágban a felső súlyhatár van megadva.
Nehezebb fegyver nehezebben "mozdul ki". Fizika (mechanika) alapjai...ha jól tanultam, és emlékszem rá.:-))
Szóval, csak nyugi, egyet értünk ebben!
Én jobbára pisztolyozom. Szeretem az orrnehéz fegyvereket, azokkal jobbat lövök. Ez szinte mindennek ellent mond, amit a jó kiegyensúlyozásról mondanak.
Nekem akkor is jobban megy úgy. Viszont az esetemben nem drasztikus különbségekről beszélünk, ezért a példám nem releváns a puskás témában.:-)
Asszem valahol erről olvastam, hogy egy 20 mp-es sorozat egy luxus autó ára töltényben... a vidi után a tyúb ajánlotta a következőt, a ruszki változatot, az 10 000 lövés/perc....
Képzeld, hogy az a HW35 milyen átalakuláson ment át, amit egy mértékadó spori D75 kategóriájának mondott. Az tényleg meg lett mókolva. Ha még hozzávenném, hogy Bandó bácsi mivel keresett meg valamelyik nap, sokan forognának éjszaka álmukban, mint a betonkeverő! ;-)
Mikor vesszük a puskát, akkor ugye gyári állapot kell, nem mókolt, mikor eladjuk, akkor meg sokat költöttem rá, tuningolt, stb... hisz tudjuk, hogy egy jobb tömítés, jól illesztett rugóvezető, szépen elmunkált rugóvég csodákat tesz egy gyári puskával.
Ezt most nem neked céloztam, csak a beírásod miatt jutott eszembe.
Van nékem egy 1000x 15x15mm-es polikarbonát pálcám látnád ,hogy lehet eltörni vele tetőlécet. Szinte törhetetlen és rágörbül bármire torzulás nélkül, a gumibot meg hasonlók lófütty ahhoz képest! ;-) Láttam egy vidit régebben amin egy 10mm-es táblát nem ütött át a 9mm-es para csak benyomta picit.
Dolgoztam egy plexisműhelyben ott gyártottuk többek közt a rendezetteknek ugyanilyenből a rohampajzsot amit ma is használnak, még kocsival is lehet rajt parkolni annyira bírja ;-)
Valahol olvastam, hogy: A feltétel nélküli bizalom alapja, a szigorú ellenőrzés! Képzeld, ha csak ti tekergethetitek a gombokat, akkor valakinek ezt felügyelnie is kellett. Én adtam volna a tag kezébe egy noteszt, meg pennát, hogy néha jegyzeteljen is! :-)
Hát ha neked egyre is megy, én azért a tangára szavaznék!
Viszont a kis hölgy példamutató munkavédelmi oktatásban részesült - védőszemügője van!
Bár szakmai oktatásban is részesült volna. Akkor nem állna neki egy alaplapot ilyen pákával berhelni - sőt még meg is tudná fogni rendesen.
Javítani se így se úgy nem lehetne vele, de legalább a kezét nem égeti meg. Az is valami...
(Forgattunk egy filmet egy tudományos témában. A rendező - producer hívott egy statisztát, aki a laborban fontos képpel járt-kelt, fehér köpenyben, szakállal, qva okos tekintettel. Kérdeztem, hogy erre mi szükség? Vagyunk itt elegen (akik tudjuk is mit miért csinálunk), erre azt mondta: Ez kell a film hitelességéhez!
Még egyszer elmondom lassan, hogy mindenkinek leessen:
Attól lesz a tudományos (ismeretterjesztő) film hiteles, ha megfelelően kiválasztott statiszta szerepel benne, és nem attól hogy a tudós maga tekergeti a gombokat!
És ő legalább vállalkozott arra, hogy leforgassa a filmet.)
Hát! Az lehetetlen!! Egy nő fájdalomküszöbét egy férfi, még csak súrolni sem tudja. Próbáltál már sárgadinnyét sz@rni? Na! Mire kijön egy gyerek, kb. erre számíthatnál ;-) Caius Mucius Scaevola ehhez képest kispályás volt :-D
Neem! :-) Mivel süti el majd kincseit, több-kevesebb sikerrel? :-)
Még az iparművésznél a főnököm, kiszámolta, hogy 200 darab elő gyártmánynak ennyi az anyagszükséglete. Csak a leszúrókés szélességét nem kalkulálta be a darabolásba. Gondolom Robi is valami molekuláris kést használ, ha nincs forgácsa. Szerintem ő inkább egy hentes! Mert egy jó éles késsel nincs veszteség, ha húst vágsz el! ;-)