Keresés

Részletes keresés

sankó36 Creative Commons License 2021.01.30 0 0 101053

Magam is puffer párti vagyok  de ezzel a kazánnal soha nem fogod gazdaságosabban fűteni a puffert 

mint ahogy most fűt mert ez a Totya max teljesítményen üzemel és több megy ki a kéménybe mint amennyit a hatékonyabb égéssel nyer .Ennél nagyobb teljesítmény kellene. 

Azt is elfelejtetted megemlíteni hogy a puffert le is kellene szigetelni,az pedig újabb 50000 Ft.

Előzmény: nickon123 (101045)
sankó36 Creative Commons License 2021.01.30 0 0 101052

Éppen ezért írtam hogy lehetne még egy kicsit nyerni a pillangóval.

Előzmény: lala1961 (101051)
lala1961 Creative Commons License 2021.01.30 0 0 101051

Üdv ! Mitől kátrányosodna ,ott a kazánvédő(55 c fokos)!:-) Meg amúgy sem  tud folytogatva fűteni((kátrány)a szakaszos üzem miatt !:-)

Előzmény: sankó36 (101050)
sankó36 Creative Commons License 2021.01.30 0 0 101050

50 % hatásfokkal 42 marad a kazánban , 20 megy a radiátorokba a többi meg a kéménybe.

Azt nem vitatom hogy a kémény túl méretes csak a 35 kilót túlzásnak találom.

Azt sem nagyon hiszem el hogy a pillangón nem lehet még egy kicsit csavarni befelé hogy javuljon a hőcsere hiszen még nem kátrányosodik a kazán.

Előzmény: Kapocska (101046)
lala1961 Creative Commons License 2021.01.30 0 0 101049

Üdv ! Inkább maradjunk annyiban ,hogy 2m3-es jól/agyon szigetelt pufi kéne,amit akkor vesz ki egy "órakapcsolóval"mikor akar ,de sajnos ott még ez sem nagy vigasz ,valszínüleg a radiátorok is kevesek ehez a szakaszos üzemeléshez ,és hát a kémény az maga a rémálom ,azzal hogy kihúzza szinte az  összes meleget !:-) 

Előzmény: nickon123 (101045)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.30 0 0 101048

A füstcsövön elhelyezett  hasonló hőcserélő biztos,hogy hatásfoknövelő volna.

Előzmény: Kapocska (101047)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.30 0 0 101047

A tűz és a víz mindig ellenségek voltak és ez akkor is így van,ha egy jó

hővezető (vaslemez) elválasztja.

Azt a samottot nem a hátuljához kellett volna tenni hanem a kékkel jezetten

vízszintesen két okból

a láng nem közvetlen „vízhűtéses”

a másik,hogy megnöveli tereli a hőt az alsó tálcára

Előzmény: szmjanos (101044)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.30 0 0 101046

Akkor a 84kWh-ból mennyi hasznosult?

Előzmény: sankó36 (101043)
nickon123 Creative Commons License 2021.01.30 0 0 101045

Igazából itt most minden jel arra mutat, hogy ha nem muszáj ne költsd el a pénzed egy bizonytalan dologra, inkább vegyél egy puffert ami több szempontból is jobb lenne, mert ennyi pénzből amit erre a kazánra szánsz, már be lehetne kötni egy puffert és beüzemelni. 

Amiért jobb lenne:

1. Le tudnád ténylegesen mérni, hogy mennyi kw-ot tudsz a valóságban kivenni a kazánból, és ennek köszönhetően tökéletesíteni tudod a technikád. 

2. A Totya düböröghetne 70-80 fokon megállás nélkül ahogy csak akar, ezáltal tökéletesebben ég el a fa, és még több kw-ot tudsz kinyerni. 

3. A pufferből egy sima szoba termosztáttal könnyebben tudod a 21 fokot tartani. 

4. Egy sima 1000 literes puffer már megvehető közvetlen lakatosnál is 80 ezer ft-ért. Ehhez Neked már csak egy VTA szelepet kell venned (20 ezer Ft) amin beállítod, hogy folyamatosan 55 fok menjen a radiátorokba. Ezen felül nyilván munkadíj és újabb csövek anyagköltsége amivel együtt nem kizárt, hogy pont annyiból kijössz, mint amennyiért ezt a kazánt meg akarod venni, és akkor van egy tényleg jó rendszered!!!

Én a helyedben az energiát arra fordítanám, hogy felkutatnék minden ismerőst és lehetőséget, hogy honnan tudnál legolcsóbban egy puffert szerezni. Neked szerintem elég lenne az 1000 l-es mivel úgy sem akarod a hőt sokáig tárolni.

Még a szobatermosztátot is megspórolhatod, a nélkül is meglesztek. Ha a Totya nyomja megállás nélkül a 70-80 fokos vizet a pufferbe, ahonnan Te megállás nélkül veszed ki az 55-60 fokos vizet, a nap végére legkésőbb tele is lesz, így akár az utolsó 3-4 órában már lehet pakolnotok sem kell a kazánt. 

Előzmény: szmjanos (101038)
szmjanos Creative Commons License 2021.01.30 0 0 101044

Ez érdekes gondolat. Otthon viszont cserépkályha van. Össze sem lehet hasonlítani, annyira másképp ég a fa benne, szerintem többszáz fokkal magasabb hőfokon. Tehát elméletileg a 35 kg fában benne lehet az az energiamennyiség, de magasabb hőfokon égve lehet, hogy kétszer annyi energiát szabadul fel.

Ahhoz képest, ahogy egy cserépkályhában ég, itt van egy átlag 60 fokos tűztered, ahol csak senyved.

Mert igazából ez a látvány is senyvedés, ahhoz képest ahogy egy cserépkályhában ég a fa. Szóval a jobb /gyengébb hőleadásba még bele sem mennék, meg abba sem, hogy mi megy ki a kéményen, ha feltételezhető, hogy eleve fele annyi energia szabadul fel az égés során. Az 50%-os hatásfok pedig a felszabadult hő leadásának/felvételének a mutatója. 

Előzmény: Kapocska (101042)
sankó36 Creative Commons License 2021.01.30 0 0 101043

Régen a Lignotherm kazánomnak 140 literes volt a tűztere és abba fért bele 35 kg fa + a gyújtós

felülről. Ebbe a Totyába a fele sem fér bele de max 20 kiló.

Előzmény: Kapocska (101042)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.30 0 0 101042

Ha  abba a totyába (70literes tűztér) belemegy pl. 35kg fa és 50% hatásfokkal

számolunk/feltételezünk  akkor az 73kWh energia.

A radiátoraid 20kW-ot tudnak leadni 10fokos dT-vel (75/65) és ez 1.5óra akkor a

maradék 53kWh a kéményben landol.

Azt a pontot kellett volna megtalálni amikor a hőtermelés és a „fogyasztás” (hőigény)

egyensúlyban van és nem szakaszosan beküldeni 80fokos vizet.

A kémény egyértelműen nem ehhez a kazánhoz készült hanem esetleg egy fél erdőt

eltüzelő kandallóhoz.

A beosztott miatt is érdemes automatizálni és a teljesítményt (+190l) is emelni a hatékony

napi kezdéshez.

A faelgázt sem érdemes szakaszosan üzemelteni ,hanem eltalálni egy folyamatos pl.10kW-ot

(kémény hozzáigazítás).

Nem kell hozzá 3 szivattyú.

A rajzaidon egy „nyomásmentes” hálózat van ábrázolva amihez kell a 3 szivattyú.

tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.30 0 0 101041

lala1961 Creative Commons License 2021.01.30 0 0 101040

Üdv Mester! Megírtad helyettem ,Én egy ilyen drága kazánt a "román"testvérektől" semmiképp nem szereznék be ,mert azok sem bolondok a jó kazánt eladni !:-)Amúgy egy állatorvosi ló esete az a fűtés ,valószínű allul méretezett radiátorokkal ,fellüméretezett kéményhuzattal ,és jéghideg falakkal a szakaszos fűtésmód miatt !:-)

Előzmény: Kapocska (101035)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.30 0 0 101039

Úgy, hogy vezérlés kikapcs, szivattyú állandó 50fokig, mindegy milyen helyiség hőmérséklet, folyamatos fűtés három napig, ha megvan az energia a falakban, vezérlés bekapcs.és láss csodát, persze nagy hidegben a reggeli bedurrantás sem árt. Egyik olvtárs nemrég a vastag kőfalú rezidenciáját dicsérte, vsz. ő sem ücsörög 12fokban. Lomis kazán meg millió van, szerintem, errefelé sokan foglalkoznak ilyesmivel.( osztrák határ):-)

Előzmény: sankó36 (101037)
szmjanos Creative Commons License 2021.01.30 0 0 101038

Mikor bent elérte a beállított hőfokot, ez a szivattyús szabályozás engem meggyőz. A tűz tovább tart, bent tényleg végig 21 fok van - egészen zárásig. Amíg ez nem volt beszerelve, az volt - főleg ősszel-, hogy leégett a tűz, felment a szobahőmérséklet 23 fokra is - de ugye a tűz ígyis - úgyis 1-1,5 órát tartott. Mikor leégett, már csak jéghideg radiátor van, és fél óra múlva 19 fok. Tehát az lett volna az opció, hogy nyomod a kazánt, mint süket a csengőt, mikor kint +15 fok van, akkor is, felviszed este 27 fokra is délben úgyis 13-ról kezded elölről.

Vagy, lesed a hőmérőt egész nap, és fel 23-ra, vissza 19-re. Na, ezt a báros nem fogja csinálni, csak annyit, hogy pakolja a kazánt, mert szereti sok ember a 27 fokot is, és ha nem az ő baja, leszarja azt is, ha február közepén már nincs fa. Neked bejelenti, hogy elfogyott, és te b@szhatod. 

A lényeg, hogy korábban, ha én odafigyeléssel használtam is, hőérzetben és fogyasztásban láttam előrelépést a szobatermosztáttal. Az alkalmazottnak pedig annyi a dolga, hogy legyen fa a kazánban. Kb másfél óránként rakja meg. 

Mostanában a felfűtéssel van a gond. Amin sem hőérzetben sem fogyasztásban nem segít, ha este 27 fokkal zárnánk sem. Délre úgyis 15 alatt lenne.

A 40 fokos víz az abszolút lehetetlen dolog. Ott az 55 fokos kazánvédő szelep. Csak 55 fok fölött fűt a kazán de 60-65 fok alatt nagyon lassítja a keringést. Ezzel együtt lassítja azt is, hogy a kazán visszahüljön/megkönnyíti elvileg, hogy a kazán hamarabb felmelegedjen. Elméletileg amíg neked van "delta t" hőmérsékletkülönbség, addig ugyanannyit kéne fűtsön, csak a huzatszabályzó ajtó jobban ki van nyitva bizonyos ponton, ami szintén nem hatékony. De ha a huzatszabályzót 50 fokra állítanád, gyakorlatilag nem is lenne fűtésed. 

Nem tudom ezen a fórumon ki hogy van, de közvetlen környezetemben senkinél nem láttam ilyen 55 fokos szelepet beszerelve, egyedül csak kazán gépkönyvekben 😂. És azt is látom, hogy mikor magyarázod valakinek, amíg nem használt ilyent, tényleg nagyon nem tudja felfogni, hogyan működik, vagy mi az, ami ezzel nem működik. 

Előzmény: tiszuka69 (101036)
sankó36 Creative Commons License 2021.01.30 0 0 101037

Hogyan fűtsön ki 1 olyan épületet ahol hatalmas szimpla ablakok vannak és az ajtó is vékonykának tűnik ,ráadásul ez egy Bár ahol jönnek mennek az emberek.? Volt már szó a hőszigetelésről de már 

tudjuk hogy esélytelen. Amúgy a rendszer nem egy igénytelenül összehányt valami.

Előzmény: tiszuka69 (101034)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.30 0 0 101036

Ez a szivattyú szabályozás egy lakhatás céljára szolgáló házban nevezhetjük 24órás nyitvatartásnak is, működik, Nálad biztos hogy nem.

Előzmény: tiszuka69 (101034)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.30 0 0 101035

Jobb később mint soha , de ezzel kb.1 évet késtél és ez az 1nap semmire sem elég.

Vedd meg,ha jó (csak ugye ki dönti el,hogy jó?).

Az volna a jobbik eset, ha beszerelt működőképes állapotból vásárolnád.

Ha az udvaron van akkor egy zsákbamacska és lehet csak a kapuig van garancia.

(nem gondolom, hogy egy 1300000 Ft-os tök jó kazán ennyibe kerülne és a románokat sem gondolom gazdagnak, inkább nyugati kukázóknak, tehát alapos ellenőrzés kellene)

Előzmény: szmjanos (101032)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.30 0 0 101034

Nos így már ok, persze hogy sz@r az egész, nincs kifűtve a Klimó, szivattyú ki be kapcsolgatással nem is lesz soha, ebből a szempontból még az állandó 40 fokos radiátor is sokkal jobb, Te magad írtad, hogy a hosszabb nyitvatartás jobb volt. Ki kéne fűteni, rászáva időt és energiát, mert így nem a házat fűttöd csak a benne lévő levegőt, ami rohadt gyorsan lehül, pláne az alacsony radiátorok, utána megy a segghideg víz a kazánt szivatni. A mennyiségi szabályozás nem jó ide. Senki sem engedné lakását 12 fokra lehülni, aki házas főleg nem, az asszony kinyirná. A másik a huzat. Tök mindegy hogy a pillangó mindig  ugyanoda van állítva, (amúgy parázstartásra van kitalálva nem huzatszabályzásra) a kazánban a huzat mindig más  más mivel a kéményben is mindig más időjárási körülményektől és saját hőmérséklettől függően. Megoldás: állandó kémény huzat biztosítása barometrikus szabályzóval, vagy visszajelzés alapján ( ami a szabályzás egyik kritériuma) autómatikus pillangó állítás amiről az itteni srácok tudnak egyet s mást, sőt.

t.zsolti Creative Commons License 2021.01.30 0 0 101033

Biztosan jobb lesz, de egy puffer jó lenne mellé.

szmjanos Creative Commons License 2021.01.29 0 0 101032

Most képekkel, nagyon részletesen megpróbálom bemutatni mi van, és hogy működik.

Az épület egy bár, 100 éves szövetkezeti épület, egyrétegű üveg ablakok, 70 cm kőfalak. Ismerve a tulajokat, egyhamar még ablakcsere sem lesz, sem az ők részükről, sem az én részemről. A fűtött felület 100-120 nm, 2,70 küröli belmagassággal, meg mivel bár, nyitogatás is van. Fa erdőrészből evi max 20 méter áll rendelkezésre, ami annyira nem kevés, de jó lenne, hogy elég is legyen, ha száraz.

Nyitás jelenleg 12-21 órák között. A báros kell megoldja a fűtést. Jeleleg nem vagyok a közelben, nyitás előtt nem tudok begyújtani. Az alkalmazott kezdi, és 12-13 fokot kaphatott ma is délben nyitáskor.

Tehát a probléma adott... Felküldeni a szobahőmérsékletet seperc alatt 21 fokra. 21 fokon jönne a szobatermosztát, amivel a kazán "visszakapcsol", de kátrányt még nem igazán gyárt. (Korábban volt 16-19 órás nyitvatartás is. Olyankor a felfűtés kevesebb volt, és a termosztátos "visszakapcsolt" üzemmel is viszonylag elégedett voltam már.

Na, de szépen, sorjában.

Itt a kazán, és famennyiség 2020 legutolsó napjain:

33-as Totya kazán, jó huzatú kémény (a képen a hátsó, nagyobb kémény) -a huzat brutál erős, a kémény óriási, lehet, hogy én is beleférnék, akkora - van pillangó szelep is. Van keverőszivattyú, 80 L-es bojler, 55 fokos keverőszelep.

Továbba van a ferroli ecokom 200 vezérlő, rákötve a szobatermosztáttal, amit még egyszer részletesen leírok, hogyan működik. Meg az éjszakai üzemmódot is, mikor ég a tűz.

A fa 3 éves kemény fa, kb 8-9 méter -ennek mára nagyjából fele maradt.

Radiátorok bent:

Kicsi terem: kb 1200*600 két soros, 3000*30 két soros

Nagy terem: 2 db 1200*600 két soros, 3000*30, két soros, pult mögött 1200*600, két soros

Ami nem látszik: WC-ken 2 db kb 30*45 egy soros, egy fűtött raktárhelyiségben 1200*600, két soros

Mikor 16-19 órát nyitva voltunk, éjjel nem hült ki annyira, és eleve másképp tüzelek, mint a bárosok, és félig már az idegeimre ment az egész, fél óránként futok hátra és lesem a kazánt, meg előremenő hőfokot. Van egy "standard" beállítás, amit használunk, de nem fogom a kollégákat is erre a fórumre irányítani.

Vegyük a mai napot: Kolléganő jön 12 órakor, 12-13 fok van bent, kint -1/-2,begyújt, 20 perc múlva melegedik a radiátorok teteje, kb 40 perc múlva kb 70 fokos az egész rendszer, de ilyenkor egy óra múlva már megint tele lehet pakolni szinte az egész kazánt.

Ma bementem este, 18:35-kor

Szobahőmérséklet: 18,5 C,

Kazán: bent még ég két db fa -kb mint egy 2 L-es vizespalack, olyan méretűek.

Előremenő vízhőmérséklet: 57 C

(Van az 55 fokos kazánvédő szelep: Ez azt jelenti, hogy, ha feltételezzük, a visszatérő vízhőmérséklet 50 C, akkor az előremenő 57, visszatérő 50 C: 28,57% - 71,43% arányban keveredik , hogy a min. 55 fokos vizet kikeverje a kazán felé. Tehát lassul a keringés, kb 28%-ra a rendszer felé. Ha nem lenne hőveszteség bypass ágon, vagy a kazán részéről, akkor ez a keringés majdnem végtelenségig lassulna, a kazán, pedig valahol a végtelenben érné el az 55 fokot. Szóval megy a matek és a fizika is.)

18:35-kor nem színültig, kb 80%-ig megraktam a tűzteret. Pillangó egész nap kb 45 fokban (félig elfordítva) a felfűtésen kívül, termosztatikus huzatszabályzó 70 fokon, szekunder levegő nyitva 1/3 arányban.

19:07

A fa már jól átégett, megrottyant, és, izzik, parázslik. Előremenő hőmérséklet 68 C, huzatszabályzó is kb 7 mm-re zárta a primer nyílást.

Tovább már nem maradtam, de ismerve a helyzetet, 20:00-ra ugyanaz lenne a felállás, mint amit kaptam 18.35-kor 57 fokos előremenő vízzel.

A szobatermosztát + ecokom 200:

Mikor a szobahőmérséklet eléri a beállított 21 fokot, a szivattyú leáll, a kazánhőmérséklet eléri a 70 fokot, a primer ajtó lezár. Szekunder továbbra is nyitva marad, lassan, kis lánggal, kátrányosodás nélkül tovább ég a fa, a primer huzat miatt nem is megy ki a kéményen.

Ha a kazán eléri a 80 fokot, a szivattyú bekapcsol - a radiátorok teteje forró lesz (ez, ha megvan a szobahőmérséklet, kb fél óránként fordul elő, tehát ennyi lassú égés fűt annyit a kazán vizén, hogy keringesse kb 5 percet a rendszert).

Vagy, ha a szobahőmérséklet 20.8 fok alá esik, a szivattyú bekapcsol, a kazán kezd, visszahülni, primer ajtó 70 fok alatt nyit, ég jobban a tűz, ismét addig, amíg bent 21 fok lesz.

Éjszaka ha ég a tűz: Pillangó teljesen lezárva, szeunkder levegő 1/3 nyitva, primer teljesen lezárva. Nagyon lassan, de még mindig lánggal, minimális kátrányosodással ég a tűz, de pár óránál így sem tart tovább. Fűtés szempontjából kb fél órában egyszer elindul a szivattyú, és a rendszer kb feléig ér el a melegvíz, utána már kapcsol is ki, mert ennyi a plusz hő, amit termelt.

Elnézést, ha a hangvétel kicsit durva, de félig az agyamra van menve az egész fűtés, és ez a bejegyzés is mutatja, hogy nem kis energiát ölök bele az egészbe a mindennapjaimból. Tettem be/vettem ki samottot is. Magasabb hőfokon, jobban ég samottal, de kisebb lesz a tűztér, romlik a hőcsere, több hő szabadul fel, tökéletesebb az égés. Szóval egyet lépsz előre, egyet hátra. Sem fűtésben, sem teljesítményben, sem elfogyott fa mennyiségében nem érzek nagy különbséget.

Hétfőn próbáltam még egy hátsó fallal "ecodesign"-os "underfire járatot alakítani,  de füstölt, alig akart égni a tűz, szóval nem működött a kísérlet, de ezt egy külön hozzászólásban fogom részletezni, mert így nem sokat lehet érteni belőle.

Szóval a nem gravitációs-e a rendszer, nem kicsik-e a radiátorok, nem sajnálom-e a fát, nem folytom-e le a tüzet, és várom, hogy mégis fűtsön, nem tudnék-e szigetelni kérdések remélem most már mindenkinek elég nyilvávalóak.

Ha megveszem a Vitoligno 100s -t, vasárnap már hozom is el. Ezek fényében várok valami pro/kontra építő javaslatot, hogy vegyem/ne vegyem. Köszi

smith Creative Commons License 2021.01.29 0 0 101031

Told el a tüzelő arányát szén irányába. A fa legyen csak gyújtós. Picit tovább fog tartani, míg eléri az 50 fokot, viszont kitartóbban fogja tartani, mert a szén az olyan.

Előzmény: nickon123 (101029)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.29 0 0 101030

Nem próbáltad keverve berakni a tüzelőt,mert akkor a fűtőérték is homogénebb lenne?

Előzmény: nickon123 (101029)
nickon123 Creative Commons License 2021.01.29 0 0 101029

Urak, nekem is lenne kèrdèsem, szeretnèk tökèletesíteni mèg a fűtèsemen, illetve tanulni Tőletek.

Mint tudjátok szivattyús fűtèsről áttèrtem gravisra amivel nagyon elègedett vagyok. Továbbra is meg tudom erősíteni, hogy kevesebb tüzelő fogy így mint szivattyúsan.

A kèrdèsem a felső begyujtással kapcsolatos. 

Alulra bemegy 8 kg szèn, rá kb. 10 kg fa, majd a gyujtós rèsz.

Begyújtás után 20 perccel mind a 11 radiátor 40 fokos, ès ez így megy 1 órán keresztül, feljebb viszont nem megy a 40 foknál. Majd ezt követően újabb 1 órán át 50 fokon megy a rendszer, majd kb. a 3. óránál "indul be" ès 1 órát 60-75 fok között működik. Ezt követően innen kb 1,5 max 2 óra múlva visszahül 38 fokra az egèsz rendszer. (De mèg gravitál egèszen 30 fokig).

A kèrdèsem. Ez így normális hogy ilyen lassan indul be a felső begyujtás? Illetve a kèmènynek ès a kazánnak ez nem jelent gondot, hogy az első 2 órában nincs mèg üzemi hőfokon? Nem kellene minèl hamarabb elèrnie a minimun 55-60 fokot?

Szerencsère kátrányt nem látok a kazánban, a kèmènyt meg sosem

tudom elkèpzelni, hogy milyen lenne hogy bedugul, mert annyira jól húz, ès mindig tiszta.

Vagy az egèsz csak annak köszönhető mert a Demrad magas füsthővel dolgozik, ezèrt a 40 fok sem gond neki?

Èn nagyon elègedett vagyok a rendszerrel, főleg így, hogy 1 megrakással elmegy 5 órát (persze csak ha felülről gyujtok, alsónál ugyanez lèg 2,5 óra alatt, igaz akkor begyújtás után 20 perccel már 50-60 fokon van).

Kapocska Creative Commons License 2021.01.29 0 0 101028

Szóval,nemzetközi egyezmény szerint a kazán teljesítményének meghatározásához

a dT15 fokot választották azért,hogy összehasonlíthatóak legyenek.

Tegyük fel,hogy totyáék hazudósak és nem ad le csak 25kW-ot,de azt leadhatja

kis és nagy dT-vel is .(konvekciós fűtés,kéményveszteség....)

Ha valaki azt állítja, hogy a szivattyú max. sebességén és a min. sebességen is ugyan

annyi a víz hőmérséklete akkor ott gond van,de nem a fizikával.

A radiátorok összteljesítményét sem tudjuk.

A másik a kazán kémény összjáték ,de ugye erről sem hallunk csak a több hete

tartó sírásról.

(nincs hőszigetelés meg nem is lesz (varjak és utcafűtés) ,de egy rönkkel legyen 70fokos víz órákig,

na innen szép nyerni)

Előzmény: sankó36 (101027)
sankó36 Creative Commons License 2021.01.29 0 0 101027

Ha másfél óra alatt elnyel 1 teli rakat fát ott milyen lehet a hőcsere ? 400 fok, 500 fok ?

Előzmény: Kapocska (101026)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.29 0 0 101026

Közel negyed áron kijönne a totyára egy hőcserélő,ha az a baj,de mivel nem vagy

együttműködő a baj akármi is lehet.

Előzmény: Kapocska (101025)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.29 0 0 101025

Meg van 8500Lejért is (1Lej 78Ft?).

A baj ott kezdődik,hogy ha az udvarról adják el és Te meg nem tudod ,hogy mit és hogyan

kellene megnézni rajta.

Persze éghet az 5 órát hiszen 190liter a tűztér térfogata.

Előzmény: szmjanos (101021)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.29 0 0 101024

Minden az előző tulajdonostól függ, ha normálisan karbantartotta nem a tavasszal elfelejtem, bennhagyok mindent, ősszel folytatjuk jelszóval kezelte,stb akkor lehet még pár éve, de én nem adnék érte pénzt,(magánvélemény). Amúgy ez az egész hókuszpók megoldható egy szivattyúval és egy váltó szeleppel szerintem.

sankó36 Creative Commons License 2021.01.29 0 0 101023

186000 tényleg nem sok, bár ez függ az állapotától is. Újonnan ez 1 millás gép.

sankó36 Creative Commons License 2021.01.29 0 1 101022

Bocs Lala nem neked szántam.

Előzmény: sankó36 (101020)
szmjanos Creative Commons License 2021.01.29 0 0 101021

10-12 évest mond a tulaj.

Romániában van, így 2800 lej - olyan 186.000 Ft körül lehet.

Elvileg lehet puffer nélkül is szobatermosztátot szerelni rá. Legalábbis a neten talált dokumentáció szerint. Csak az nem derül ki, hogy az ajánlott típuson kívül mást lehet - e használni, vagy, ha nincs külön szivattyú a használati melegvíznek, hogy akkor is kell-e három szivattyú, hogy így működjön... 

Előzmény: sankó36 (101020)
sankó36 Creative Commons License 2021.01.29 0 0 101020

Mennyibe kerül a Vitoligno és hány éves ?

Előzmény: lala1961 (101017)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.28 0 0 101019

Az hogy a radiátorok nem döngenek 70fokon, nem feltétlenül rossz, pláne egészségügyi és baleset védelmi szempontból főleg a gyermekekre nézve, jelentheti azt is hogy teszik a dolgukat és leadják a hőt. Ha a lakás csak így lenne kellemes hőmérsékletű az viszont már nem okés, zárj el párat , nézd meg mit tud úgy a kazán.

Előzmény: tiszuka69 (101018)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.28 0 0 101018

Úgy értve hogy a faelgázosítóban forgó, mozgó, nagyon magas hőmérsékletnek kitett alkatrészek, tőmítések vannak melyeknek élettartama rövidebb mint egy vaskockáé persze, naná hogy a pótlásuk sem olcsó. Nem tudom, hogy próbáltad e amit Kapocska, a többiek és én is javasoltam a füstgázzal kapcsolatban, és mit tapasztaltál?

Előzmény: szmjanos (101016)
lala1961 Creative Commons License 2021.01.28 0 0 101017

Üdv ! Lehet hamar leég ,de amit Te szeretnél az egy vicc ,több órán(1/3 nap) keresztül 70 c fokos előremenőnél egy átlagos helységben is közel 25-30 c fok lesz v ha nem ,akkor meg radiátor méretezéssel van a gond v ha gravitációs a rendszer ,akkor csak magas hőfokon garavitál rendesen ,ami azt eredményezi ,hogy a fa elég de a tényleges meleg radiátorok rövid ideig fűtenek megfelelő intenzitással ! Ez nem komfort ,és gondolom egy vegyes kazántól nem is reális elvárás a komfort !:-)

Előzmény: szmjanos (101016)
szmjanos Creative Commons License 2021.01.28 0 0 101016

Hogy értve drágább az üzemben tartása?

Az épület bérelt. Ismerem a tulaj és a koncepciót. Én szigetelni nem fogom (más kérdés, hogy mivel 70 cm-es kőfalakat), a tulaj meg ugyancsak nem fogja.

De szigeteléstől független, hogy egy telepakolt tűztérrel a totya fűt kb másfél órát 65 fok körüli vízzel, és tovább csak hideg radiátorok vannak, a víz hőfokot sem tudom fennebb küldeni. Ilyen értelemben a kazán nem "tudja", hogy milyen a szigetelés. Csak valahogy jó lenne ha egy berendezés több órát 70 fokos vizet tudna nekem tartani. A totya lehet, hogy relatív alulméretezett de piszkosul sok fa belefér, ha másfél óránként színültig pakolod. 

Előzmény: tiszuka69 (101015)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.28 0 1 101015

A faelgázosító nagyszerű, de a valamit valamiért elv vele is érvényes, az üzemben tartása drágább, és az élettartama is rövidebb. Tudok pár éves kilyukadt kazánokról is, és nálad ez csak tüneti kezelés szerintem. Az igazi megoldás a ház szigetelése lenne szerintem, arra érdemes költeni.

Előzmény: szmjanos (101013)
sankó36 Creative Commons License 2021.01.28 0 0 101014

Ha van rá helyed és lehetőséged hogy később puffert építs be akkor vedd meg a Vitolignót és ha 

szükségét látod 1-2 év múlva építsd be a puffert.A 33-as Totyához képest óriási lesz az előrelépés.

A fagázosoknak azért van szükségük pufferre mert ezek folyamatos üzemre vannak tervezve.

Ugyan van rajtuk parázstartás funkció de ilyenkor csak senyved a tűz és termeli a kátrányt.

Jobb ha dolgoznak.

Előzmény: szmjanos (101013)
szmjanos Creative Commons License 2021.01.28 0 0 101013

De ha ezt a vétket elkövetném, lenne kényelemben, fa fogyasztásban előrelépés? Kb 8 radiátor van a rendszeren, ami elég hosszú is, és ebből két radiátor 3m hosszú 30 cm magas. Azok seperc alatt leadnak minden fölösleges hőt. A Totya csak kínlódik, ha pl 70 fokon akarom tartani a rendszert. Jó esetben a tűz csúcsán 15 percet 70 fokos a rendszer, és egy rakat 1,5 óránál tovább szinte soha nem fűt. 80 fokos fűtővizem pedig gyakorlatilag soha nem volt (mondjuk ha lécekkel fűtenék, és 15 percenként megpakolnám, akkor lehet, hogy lenne. Szóval néha van egy olyan érzés, hogy kicsit mintha alul lenne méretezve a dolog. Pedig kiszámolva úgy volt, hogy még minimum egy 25 négyzetméternyi szoba ha rá lesz kötve, elvileg azt is bírnia kellene. 

Én gondolkodom pufferen is, és tudom, hogy úgy verhetetlen lenne, de egy ilyen használt elgázosítós kazán, puffer, további tágulási tartály stb kerülne annyiba, mint most az egész rendszer. Ennyire ezen a télen biztos nem ruházok be, akkor meg marad az, hogy soha nem elég egy évre a rendelkezésére álló fa, és valaki egész nap kazánfűtő. 😅

Erről a hirdetés tegnap véletlenül futott szembe velem. Jó állapotban, jó árban, igaz, elég messze, de épp nem a világ végén. Keressek kisebbet? Csak ami kisebb elgázosítósról láttam tegnap hirdetést, az vagy kicsivel drágább vagy jóval gyengébb állapotú (legalábbis ránézésre), vagy még sokkal messzebb van. 

Előzmény: sankó36 (101012)
sankó36 Creative Commons License 2021.01.28 0 0 101012

A 40 kw-os Vitiligno nagyságrendekkel nagyobb kazán mint a 33-as Totya, még ha az adatok nem is ezt mutatják. Ezt a kazánt puffer nélkül vétek lenne használni és abból is kellene legalább 2m3-es.

Úgy viszont nagyon jó lenne.

Előzmény: szmjanos (101010)
nagykunsági Creative Commons License 2021.01.27 0 0 101011

Igen. 

Elmegy fél napig is ha keveset fűtesz. De ha le tudod róla keringtetni a vizet akkor az is leég 2-3 óra alatt. 

Sokkal jobban tudja szabályozni a fa égését, mint ge ysima vegyeskazán. A totya amúgy se a vegyeskazánok csúcsa. 

Szerintem itt érdeklődj, itt sokkal több szakmai tapasztalat van.

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9154219&la=156491794

Előzmény: szmjanos (101010)
szmjanos Creative Commons License 2021.01.27 0 0 101010

Sziasztok! Volt korábban a kérdésem a 33-as Totya kazánnal, gyengén szigetelt 100 nm körüli épülettel ahol egy rakat tűz max 1-1,5 órát tart/fűt.

Ma láttam használtan egy Vitoligno 100-s 40 kw - os faelgázosító kazánt. Nagyon jó árban, és el is gondolkoztam rajta.

Valaki tud tanácsot adni? Tényleg érezhetően kevesebb fát eszik? Valóban majdnem fél napig tart egy töltet fa? Puffer nélkül lehet üzemeltetni? Enyhe /átmeneti időszakban hogy működik. Nagyon megköszönném az útbaigazítást! 😁

nickon123 Creative Commons License 2021.01.26 0 0 101009

Én szerintem ezen a két helyen olcsóbbak a tartályok:

https://nomek.hu/

http://www.puffertartaly-kazan.hu/

Előzmény: atrego (101007)
smith Creative Commons License 2021.01.25 0 0 101008
Előzmény: atrego (101007)
atrego Creative Commons License 2021.01.25 0 0 101007

Ez a cég neve?

Magnet

Előzmény: smith (101006)
smith Creative Commons License 2021.01.25 0 0 101006

A magnet biztosan. Én náluk vettem.

Előzmény: atrego (101005)
atrego Creative Commons License 2021.01.25 0 0 101005

És nekem ad el a gyàrtó?

Előzmény: smith (101004)
smith Creative Commons License 2021.01.25 0 0 101004

Vedd a gyártónál...

Előzmény: atrego (101001)
Frodo984 Creative Commons License 2021.01.25 0 0 101003

Köszönöm🤝

Előzmény: nagykunsági (101000)
Frodo984 Creative Commons License 2021.01.25 0 0 101002

Akkor nem sokmire megye vele! Köszönöm

atrego Creative Commons License 2021.01.25 0 0 101001

Normàlis,értelmes méretű puffertartàlyt csak ilyen horror àron lehet venni??Vagy hasznàltan is lehet,érdemes?

Vagy összehegesszek 6db vaslemezt ,két luk rà,szigetelés,aztàn le a pincébe....

nagykunsági Creative Commons License 2021.01.25 0 0 101000

Nem.

1000 liter alatt csak kiegyenlítő tartály :)

Előzmény: Frodo984 (100999)
Frodo984 Creative Commons License 2021.01.25 0 0 100999

Üdv! Olyan kérdesem lenne, zárt fütési rendszer vegyes Viadrus 5 tagos kazán! 130 Nm fütök, gondolkodom egy 750 L puffertartályon! Érdemes bele fektetni a pénzt? 9 db viszonylag nagy radiátor,padló fütes nincs!

atrego Creative Commons License 2021.01.25 0 0 100998

Te mennyiért vetted?

Előzmény: voltam már (100993)
atrego Creative Commons License 2021.01.25 0 0 100997

Ez a Hunor nagyon nêpszerű lett:)

Előzmény: tiszuka69 (100996)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.25 0 0 100996

Bingó.:-)

Előzmény: sankó36 (100994)
voltam már Creative Commons License 2021.01.25 0 0 100995

Ilyen 

sankó36 Creative Commons License 2021.01.24 0 0 100994

Csak nem Hunor ez is ?

Előzmény: voltam már (100993)
voltam már Creative Commons License 2021.01.24 0 0 100993

Köszönöm mindenkinek a segítő szándékot...

Megoldódott a kazán gondunk... Öntöttvas kazán 6 tagos.. 

Kicsit át kell alakítani az eddigi bekötéseket... 

Árpád 

sankó36 Creative Commons License 2021.01.21 0 1 100992

Tedd fel a Jófogásra,szerintem eladható. Amíg lószar van addig veréb is!

Előzmény: atrego (100985)
sankó36 Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100991

Az nem baj ha a tűztered hosszabb mint amit kihasználsz mert így hosszabb utat jár be a füst és a hő és jobb lesz a hőcsere.Megnézhetnéd magad 33 centis tűztérrel ,vígan kimenne az 500 fok a kéménybe.   A Bsteel nagyon jó kazán ha sima vegyesként tekintünk rá , de a gyártó fagázosként

tekint rá és az árát is ehhez mérten szabta meg. A hibája az hogy ez is magas füsthővel dolgozik.

Amíg egy modern fagázos 180-200 fokot enged a kéménybe addig a Bsteel 350-360-at.

Máskülönben tényleg jó kazán. Tele pakolod a tűzteret és úgy szabályozod az égést ahogy akarod.

Lényegében a felső begyújtás valósul meg benne csak fejre fordítva.

Előzmény: nickon123 (100984)
nagykunsági Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100990

Megvan. Egy új öntvénykazánnál. 

Még nem volt felfűtve, lehet benne olyan feszültség vagy zárvány, ami megadja magát az első időkben. Persze ehhez nem sok köze van a hősoknak. 

Ezért is jó az 1 év gari. 

Előzmény: atrego (100986)
sankó36 Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100989

Nem tudom !

atrego Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100988

Kapcsol

Előzmény: atrego (100987)
atrego Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100987

Ràadásul szivattyú pörgeti a vizet.A szivattyú kapcsoló màr 40 foknàl kapcsoló

atrego Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100986

Ha nincs nagy hőlépcső,akkor is megvan a repedés veszélye?

Előzmény: sankó36 (100983)
atrego Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100985

Màr megvettem,igaz a Vinyisztót is megjavítottam.

Azt eladom.

Szerintetek,ha tip-top àllapotban van,eladható?

Előzmény: sankó36 (100983)
nickon123 Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100984

Egy újabb kérdésem lenne, csak hogy ne akkor kezdjek el kapkodni ha váratlanul történik valami a kazánunkkal. 

A méretezéssel kapcsolatban lenne kérdésem. Sankó36-tól itt a fórumon sokat olvastam, hogy a tűztér nagysága az első szempont, utána jön az, hogy hány kw van a kazánra ráírva. 

Jelenleg ugye van ez a Demrad 35 kw-os kazán ami öntöttvas, baromi nagy tűztérrel. 53 cm mély, 33 cm széles és 50 cm magas. 

A helyzet az, hogy ezt én nem nagyon használom ki, főleg a mélységét. 

Egy nap amikor -5 fok van, akkor 4x rakok a kazánra. Begyújtáskor 4-5 kg szén, és 10 kg fa, majd ezt követően kb. 4 óránként teszek rá 8-10 kg fát, ami 3 db hasított fa hosszában, majd rá 3 db keresztben. Így van félig a kazán. (Az első 15 cm tök üres)

Ebből kiindulva, elképzelhető, hogy elég lenne egy sokkal kisebb kazán is? 

Pl. nagyon gondolkodom azon, hogy egy B-Steelt vennék, a 28 kw-osat, aminek a tűztere: 35 cm mély, 39 cm széles és a magassága 40 cm. 

Ebbe is simán beleférne ez a tüzelő, és legalább úgy is nézne ki mintha meg lenne rakva :)

Mert jelenleg sokszor azért "kell" egy harmadik sort is rátennem a töltéskor, mert az alsó két sorral nem lobban be rendesen. 

Továbbá a B-Steel honlapján kiemelik, hogy be lehet kötni téglakéménybe is, illetve lehet használni gravitációsan is, ami nekem mindenképp előny lenne. 

sankó36 Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100983

Tisztázzunk valamit ! Akkor most megvetted a Hunort vagy csak akarod ?

Szerintem a Hunor nagyságrendekkel jobb konstrukció mint a Vinyisztó. A tűztér oldalfalában furatok vannak a szekunder levegőnek,a felső hőcserélő pedig hatékony,talán túlságosan is ,kell neki a jó kémény. Ami aggaszt az a gyengébb török minőség. Olyat már olvastam többször is hogy szétrepedt

egy tag a török kazánban,de olyat nem hogy a viadrus szétrepedt volna.

Mindazon által az ára meglehetősen kedvező és kazánvédővel vsz. meg tudod védeni a repedéstől.

Előzmény: atrego (100977)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100982

Na végre, ez a beszéd, nem a nyammogás, bálás kazán, puffer, aztán fűthetsz kedvedre.:-)

Előzmény: atrego (100980)
atrego Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100981

egyébként elképesztő,hogy mostanság építik az  agyonhőszigetelt,műanyagablakos(a műanyagablak   a  polimerizációtól,napfénytől,hiába   UV állónak  hirdetett,kb.30  év múlva   szétmegy,atomjaira  hullik  a pvc,polisztirol)itt meg    a méteres  bazaltfal,a   régi  tölgyfa   ablakok(4 üveg   egymás  mögött)olyan  hőtartást   biztosítanak,hogy  kint   mínusz  5-6   fok  esetén,kb. 3 nap alatt    lett   olyan   az  idő,hogy   fázzunk,fűtés   nélkül.

Az  50-es   évekbeli  részt  pedig majd  szigetelhetem  orrba-szájba...Az  ablakokat   vagy   kicserélem,vagy  lomizott   üvegből  duplázom  az  üvegeket,és  ablakszigeteléssel   a   réseket   kiszigetelem...

atrego Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100980

röviden:Jobb hatásfokot,teljesítményt,nagyobb   tűzteret

Előzmény: tiszuka69 (100978)
atrego Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100979

nagyobb teljesítményt.Mi  ingyen jutunk fahulladékhoz,van  gázkazán(de az  csak  dísznek,mert  nem  használjuk:)Itt gazdagisztánban   utánunk  dobják  a  fát.

A  Vinyisztóval az  a     gond,hogy  rendesen  csak  bútorlappal és   fenyőfával    fűtötte   ki  a  kb.120 négyzetméteres,4,5m  belmagasságú   bagolyvárat.Hasábfával csak  langyos   lett  a 10  darab  vegyes(öntöttvas,öntött alumínium,romantic,lap,vaslemez,aluminium  lemez  )radiátorokat.Megcsinálom  a   tetőteret (vagyis   egy  részét)is,így  már  a  "dühöngve"alsó  teret  kifűtő    ruszki   veterán(amit  egyébként  szeretek,mert a  halott nagymamát is   el  lehet   benne  tüzelni)szinte   biztosan  nem   fűti  ki  a  "várat".

A régi  ,218   éves   házrész   hőszigetelése   meglehetősen  jó,több,mint  1m  széles   bazaltfal,a több   száz éves  ablakok   nagyon  jól  zárnak,viszont  a  fürdőszoba,konyha,előszoba "új",a z 50-es   években  épült vékony,szigeteletlen  téglafal,a   szoci   ablakok hőtartása   siralmas.

Szerintem  a Vinyiszto csoda   hőcserélővel is  kevés   lesz  az   egészhez...,ráadásul   a   6   tagos   Hunorban  az is  tetszik,hogy   egy  ruhásszekrény  is    beférf  a  tűzterébe.Nagy  ,rücskös  tuskók is   vannak,meg mindenféle   fa  lom vasalattal,amit bombával  lehetne  csak  szétrobbantani.:)

A  Hunor  gyomra   ezeket könnyeden  elnyeli,az  orosz   öregnél,meg  aprítani  kell,hogy  etetni   tudjam....

Vélemények?:)

Előzmény: tiszuka69 (100978)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.21 0 1 100978

Szerintem jó lenne tudni Te mit szeretnél, kazánt cserélni minden áron, vagy kicsit felturbózni a meglévőt, vagy mindegy csak valami változzon, vagy mit...?:-)

Előzmény: atrego (100977)
atrego Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100977

Tehát szerintetek a Hunor nem jó?

Előzmény: tiszuka69 (100973)
jakuza80 Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100976

Szia!

Én fűtöttem kb 10 évig egy Viadrus U22 5 tagos kazánnal, leírom a tapasztalataimat.

1. évek:100 nm szigeteletlen teljesen vegyes falazatú ház, vékony régi kémény, 5 radiátor. 3-4 órát ment el egy rakással, huzatszabályzó 70 fokra állítva(alatta kátrányosodott). Házban 27-28 fok!

2. évek: már 133 nm, kicsi szigetelés északra +padlásra. 9 radiátor, és egy új, tégla vastag kémény. Itt már játszank kellett, mert az elején 1 óra alatt eltűnt a fa, a házban meg langyos volt. Ezért begyújtás(felülről), pillangó 80 %nyitva, huzatszabályzó 70 fokon, majd kb 15-20 perc múlva, amikor már meleget keringetett a szivattyú(1-es fokozatban), akkor huzatszabályzó leakaszt, pillangó 30%nyitva. Így elment 6 órát begyujtás után, rárakás után meg 4-et. Házban 25 fok.

Az utolsó évben próbáltam szénnel, azzal a begyujtás után 8 órát is elment.

Előzmény: szmjanos (100888)
sankó36 Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100975

2016-ban raktam fel néhány képet arról a hőcserélőről,az írásaim között megtalálod.Nálam már elkallódtak azok a képek.

Előzmény: atrego (100969)
lala1961 Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100974

Üdv ! Ahol Én néztem ,ott nem gondolom ,hogy vízzel feltöltött súlyt adnak meg ! Viccnek jó ,főleg akkor minegyik kazánnál ugyan úgy kéne a súlyt feltüntetni ! Szerintem.

Előzmény: atrego (100971)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100973

Ez a lényeg hogy nem vette meg, most kell még megállítani!:-)

Előzmény: sankó36 (100972)
sankó36 Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100972

Szerintem a 6 tagos Viadrus nehezebb 225 kilónál a benne lévő víz pedig nem több 30 liternél.

Ha megvetted már akkor használd egészséggel de tegyél bele kazánvédőt 50 fokos patronnal.

Esbe VTC 511  Mi csak károgunk itt de egyikünk sem használt még Hunor kazánt.

Előzmény: atrego (100971)
atrego Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100971

A Viadrusban sincs egyébként több anyag:))))

A Hunor 228 kiló,a Viadrus üresen 225.A Viadrus töltve vízzel 333 kg:)

Előzmény: lala1961 (100966)
atrego Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100970

Akkor még a Vinyisztónàl sem jobb?

atrego Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100969

Van valakinek arról rajza,képe?

Előzmény: Kapocska (100967)
lala1961 Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100968

Csak érdekességnek  Viadrus 6 tagos Öv kazán(már nem kapható),de "potom"333 kg volt !:-) 225/333 kg ,és ITT IS azért a (töltő)méret is számít !:-)

Kapocska Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100967

Füstgáz hőcserélő építés ?

Előzmény: atrego (100956)
lala1961 Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100966

Üdv ! Utána olvasva ennek a Hunornak ,ebben anyag sincs(225kg),de a tűztér mérete is semmi ha fával szeretnéd etetni (68dm3) !:-) 

Előzmény: atrego (100963)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100965

Ha beállítod a huzatot, és egy puffert, minőségi javulást fogsz konstattálni, ha beraksz egy másik öntöttvas"csodát" nagyon nem biztos. Mindkettő pénzbe kerül, az egyiknek van értelme, a másiknak nem nagyon.(magánvélemény) :-)

tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.21 0 0 100964

Épp ellenkezőleg, a szivattyú bekapcsolásakor a rendszerből érkező hirtelen sok hideg víz éri sokként a kazánt, gravitációnál  az állandó lassú áramlás nem okoz ilyesmit.

Előzmény: atrego (100963)
atrego Creative Commons License 2021.01.20 0 0 100963

Szivattyúval nem valószínű a hősokk,nemde?gravitàciós rendszernél vannak qrva nagy hőlépcsők,nem igaz?

Előzmény: sankó36 (100959)
nickon123 Creative Commons License 2021.01.20 0 0 100962

Akkor ezt benéztem.

Köszönöm az infót, ezt nem tudtam. 

Előzmény: Kapocska (100961)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.20 0 1 100961

Nem jó szögből nézted.
Az majdnem faelgáz kazán.

Előzmény: nickon123 (100960)
nickon123 Creative Commons License 2021.01.20 0 0 100960

Múltkor volt itt szó arról, hogy mi a helyzet a Viadrus U22 Economy szériával. 

Érdekes videó...meglepő, hogy egy Economy elnevezésű kazánt így gyújtanak be és így pakolják meg egy promóciós videóban. 

Számomra ez a tipikus "úgy meg kell rakni, hogy egy gyufaszál se férjen be és jól be kell zárni az ajtót." 

https://www.youtube.com/watch?v=TzaDa49TQD0

sankó36 Creative Commons License 2021.01.20 0 0 100959

Az biztos hogy a Hunor belső kialakítása sokkal jobb mint a Vinyisztónak. Ami nekem már régebben sem tetszett a Hunorban az az alacsony súly ami nem a legjobb minőséget jelenti. Kazánvédő használata ajánlott hogy ne kapjon hősokkot.

Egyébként a Vinyisztó még szénnel sem gazdaságos csak 50 évvel ezelőtt az oroszoknál ez nem számított.

sankó36 Creative Commons License 2021.01.20 0 0 100958

Hogy őszinte legyek én még soha nem samottoztam ! Amikor még vegyes kazánom volt annak a tűztere erre nem volt alkalmas most meg fagázos van ,azt meg nem kell . DE az logikus hogy ha kisamottozod a végét akkor csökken a tűztér mérete és csökken valamennyire a teljesítmény is.

Ez akkor jó ha túl méretes a kazán. Egyébként a samott vezeti a hőt tehát egy idő múlva fűteni fogja a hátsó falat de ez mégsem olyan mintha közvetlenül érné a hő a lemezt. Meg ez függ a samott vastagságától is.

Mit értesz az alatt hogy védelmi funkció? Nyilván a samott mögött nem fog kátrányosodni az öntvény

és mivel forróbb lesz a tűztér a fedetlen részek sem fognak annyira kátrányosodni. Ha erre gondoltál.

Előzmény: nickon123 (100955)
lala1961 Creative Commons License 2021.01.20 0 0 100957

Üdv ! Nem tűnik sok pénznek ,de ennek akár ára is lehet ,mert sajnos az öntvény vastagságon/minőségén  spórolnak így nehéz megjósolni bármit is egy ilyen kazán esetében ! Ha csak fával szeretnél fűteni ,akkor Én nem öntvényre váltanék !:-) 

Ui: A vinyisztód örök darab ,de sajnos a kialakítása jó minőségű szénre történt fentről begyutva,kevés huzattal lassan de nagy hővel melegítve a vizet ,ami így anno hosszú áthidalási időt tudott biztosítani !:-) 

atrego Creative Commons License 2021.01.20 0 0 100956

6 tagos,Hunor,167 000 pénz.

Obi.

Jobb lesz,mint a 4 tagos vinyisztóm?

Kevésbé lesz torkos?

A Vinyisztót el tudom adni?

Teljesen jó àllapotban van,csak a huzatszabàlyzó pillangót kellett hozzà újra gyàrtanom.

Fahulladékom,vickem vackom bőven van,csak jobb,ha kevesebbet kell vàgnom,törnöm a fàt

Előzmény: sankó36 (100954)
nickon123 Creative Commons License 2021.01.20 0 0 100955

Ez akkor is működhet, ha pl átmeneti időben az én kazánom túl nagy, akkor kisamottozom a hátulját, és optimálisabban fogom tudni használni?

Nekem pl nagyon mély a Demrad kazánom, 53 cm befelé. Ilyen hosszú kuglijaim nincsenek, max 40 cm-esek. 

A tűztér eleje (kb 15 cm) nálam szinte folyamatosan üres, nincs kihasználva. 

Ugyanakkor ha besamottozom a hátulját, a samott mögötti falban lévő víz így is átmelegszik?

Illetve ismerek olyat aki körbe samottozta a kazánját belülről fullra. A samottnak van védelmi funkciója is?

(Bocsánat ha buta kérdés, de a samottok lényegét nem nagyon értem vegyestüzelésű kazánban). 

Előzmény: sankó36 (100954)
sankó36 Creative Commons License 2021.01.20 0 0 100954

Ha nekem papírforma szerint 4 tagos kazán kellene akkor legalább 5 tagosat vennék mert az öntvényeknek nem erőssége a felső hőcserélő rész és ha 1-el nagyobb  az nem baj , ha 2-vel az sem tragédia. Ha mégis sok a 6 tagos akkor kisamottozod a tűztér hátulját és csökken a tűztér mérete.

Milyen kazánt vettél és mennyiért ?

Úgy látszik ebben a kazán mizériában mégis van valami .A helyi tüzép áruházban évek óta ott árválkodott egy 6 tagos Hunor kazán de mára az is eltűnt.

Előzmény: atrego (100953)
atrego Creative Commons License 2021.01.20 0 0 100953

Az baj,ha a hőszükséglet 25 kw körül van,de 35-40kw-os kazànhoz jutottam olcsón?4 tagos elég lett volna,de6 tagost kaptam,olcsóbban,mint 4 tagost.

A vinyisztót eladom,ha van rà kereslet

sankó36 Creative Commons License 2021.01.20 0 0 100952

A szóban forgó kazán 27 kw-os csak a neve 30-as. De ha túl nagy a kazán egy kis samottal lehet rajta segíteni, az még az égésnek is jót tesz.

Előzmény: voltam már (100951)
voltam már Creative Commons License 2021.01.20 0 0 100951

Köszönöm ... nekem a 30Kw os kazán nagy. 23-28Kw os kellene. 

Előzmény: sankó36 (100941)
voltam már Creative Commons License 2021.01.20 0 0 100950

Jártam náluk is.

Polgárdi két hétre vállalta volna a kazán gyártását ám a szállítást nekem kellett volna megoldani

Előzmény: lala1961 (100942)
smith Creative Commons License 2021.01.19 0 0 100949

Tudom, mi az expandált lemez, de én nem elégszem meg a függőleges áramlás fékezésével, hanem azt vízszintessé akarom alakítani a képen láthatóhoz hasonlóan. A képtől eltérően, nálam (egyelőre) a felső sor felett nem lesz lemez, hisz így is 3 irányváltást tudok kialakítani, mert a harmadik sor alatt viszont lesz, mert az az alsó ajtó közeli szekunder levegőnyílásával további kísérletezésre ad alkalmat.

Előzmény: sankó36 (100948)
sankó36 Creative Commons License 2021.01.19 0 0 100948

Tudod mi az az expandált lemez? Ha nem akkor nézz utána mert én nem tudom elmagyarázni.

Szóval expandált lemezt kellene betolni a csövek fölé és az egy kicsit fékezné lassítaná a füst áramlását de a füst átmenne rajta.Javulna a hőcsere. TALÁN !!! Már ha egyáltalán szükség van rá ?

Előzmény: smith (100945)
sankó36 Creative Commons License 2021.01.19 0 0 100947

A táskás kazánokban a felső füstjáratban nincs elég hely egy kéménycsonknak.Persze valahogy 

lehet a kőrt négyszögesíteni de ez drágább és bonyolultabb. Felül viszont van hely bőven és ott egyszerűbb beépíteni a füstcsonkot.

Előzmény: nickon123 (100946)
nickon123 Creative Commons License 2021.01.19 0 0 100946

Most egy picit én is elgondolkodtam azon, hogy ha úgy alakulna, hogy a Demradom megköszöni a szolgálatot akkor mire lenne érdemes cserélni. 

Sankó36 írásai alapján nekem a Celsius PV 30-asra esne a választásom, aminek ugyan kisebb a tűztere mint az enyémnek, de mint írtam korábban a Demrad szén nélkül nem muzsikál olyan jól, én meg hosszú távon inkább fával fűtenék. (Bár gravitációsan tökéletesen fűt fával is). Továbbá még nem mertem úgy izomból megpakolni, szóval nincs a max kapacitás kihasználva.

Az előremenő csövezés viszont úgy van kialakítva nálunk, hogy csak hátsó füstcsöves kazán fér be, és úgy látom, hogy a kazánok 90%-a amik most a piacon vannak felső füstcsövesek. Ennek van valami oka? Jobb a hatásfok szempontjából a felső füstcsöves kialakítás? 

smith Creative Commons License 2021.01.19 0 0 100945

A három soros verzió, egyelőre jó véleménnyel vagyok róla.
Táskásról nem tudok mit mondani, korábban egy szénre tervezett GF25 kétaknásom volt. Arról azt gondoltam, hogy a hosszú füstjárat miatt milyen jól hasznosítja a hőt. Nos a fafogyasztás alapján ez sokkal jobban. :-)
A takarítás nem bonyás. A felső ajtót kinyitva egy lapos csőkefével szépen be lehet nyúlni a csősorok közé, le lehet tolni azt a kevés kormot (most sok a fenyő a fa közt, így több a korom), pernyét. Kátrány nincs.
Most a Hajdú HVK-ra hajazó terelőlemezes tuningon töröm épp a fejem, a méretek lassan megvannak, aztán lehet kezdeni a kísérletezést.

Előzmény: sankó36 (100944)
sankó36 Creative Commons License 2021.01.19 0 0 100944

Végre egy ember akinek Unitherm kazánja van ! Leírnád mi a véleményed mik a tapasztalatok róla?

Pl. jobb e a csöves hőcserélő mint a táskás? Vagy nehezebb e tisztítani a csöveket mint a táskást?

A Tiéd a Thermi változat vagy a 3 soros ?

Előzmény: smith (100937)
lala1961 Creative Commons License 2021.01.19 0 0 100943
Előzmény: lala1961 (100942)
lala1961 Creative Commons License 2021.01.19 0 0 100942

Üdv ! Ha Fejér megye ,akkor Polgárdiban szerintem jó kazánokat csinálnak(nagy ajtós,3 hőcserélő táskás) !:-) Gugli a barát!!!

Előzmény: voltam már (100940)
sankó36 Creative Commons License 2021.01.19 0 0 100941

Direkt felhívtam Nagykőrösön a Celsiust és PV 30-as még van nekik de már csak 3 és nagyon viszik 

mert fel fog menni az ára. A Postával szoktak szállítani.Ha érdekel akkor csapj le rá !

A számuk  06 53 351104

Előzmény: voltam már (100940)
voltam már Creative Commons License 2021.01.19 0 0 100940

Köszönöm...

Székesfehérváron sem az OBI -ban se a Praktikerben nincs vegyes tüzelésű kazán . Csupán gáz kazánnal rendelkeznek... Webshop szerint...

Előzmény: nickon123 (100939)
nickon123 Creative Commons License 2021.01.19 0 0 100939

Érdemes lehet még Praktikerben, Bauhausban, Obiban megnézni online, hogy van-e nekik készleten. 

Én Maglódon lakom és a Bauhausban folyamatosan volt egy Kazi és egy Termodinamik vegyestüzelésű kazán, talán 25-30 kw-osak lehetnek, szerintem még most is ott vannak hátul.  

A Praktikerben is Vecsésen azt írta, hogy van egy öntött vas kazán 125 ezer ft-ért (mert nem tudták eladni 200-ért), talán Hajdu. 

Szóval ne add fel, nézd meg ezeket az üzleteket is, mert van elfekvőben náluk.

voltam már Creative Commons License 2021.01.19 0 0 100938

Egy gyártónál ugyan két hét a gyártási idő ám a szállításról nekem kell gondoskodnom

Előzmény: voltam már (100936)
smith Creative Commons License 2021.01.19 0 0 100937
Előzmény: voltam már (100936)
voltam már Creative Commons License 2021.01.19 0 0 100936

Ma beszéltem két gyártóval is.. 

Készleten NINCS kazánjuk...    Várhattó gyártási idő egy hónap..

Előzmény: sankó36 (100934)
smith Creative Commons License 2021.01.19 0 0 100935

Pont ugyanezt akartam javasolni, én is gyártótól vettem az enyémet, házhoz is szállítottak.

Előzmény: sankó36 (100934)
sankó36 Creative Commons License 2021.01.19 0 0 100934

Merre laksz ? Közvetlenül a gyártóktól próbáltál már kazánt rendelni ?Az egyik rokonom rendelt 

1 Celsiust közvetlenül a gyártól és 2 nap múlva már hozták is a kazánt.Persze ez nem most volt.

De szerintem a gyártóktól most is lehet kazánt venni,örülnek ha betéved hozzájuk 1 vevő.

Előzmény: voltam már (100923)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.19 0 0 100933

Komplett kazán, minden beépítve, kerekeken gurul, osztóra flexicsővel csatlakoztatható, érdeklődj a helyi komolyabb épület gépész cégeknél.

Előzmény: voltam már (100931)
voltam már Creative Commons License 2021.01.19 0 0 100932

Köszönöm

Magam is ezt szerettem volna ...első körben.. Ugyanilyen kazán   és annyi !!

Ám ....

Családi nagytanács leszavazott. Mondván ,hogyha már új kazán ---akkor ----- teljes átalakítás... + ház külső szigetelése... Mit mondjak.....fájdalmasan sokba fog kerülni...:(

Előzmény: lala1961 (100926)
voltam már Creative Commons License 2021.01.19 0 0 100931

Tudnál erről bővebb információt adni???

Előzmény: tiszuka69 (100928)
voltam már Creative Commons License 2021.01.19 0 0 100930

Szervusztok .

A Ház 1984 ben épült ...Nincs külső hőszigetelés.

Padlófűtés kissé merev műanyag csövekkel lehetett kialakítva  amelyek mostanra enyhén eresztik a bevitt forró vizet. Ezért térnénk át radiátoros fűtésre. Nem tudom biztosan ,de ha hó esik az a ház külső fala mellett egy fél méteres körzetben azonnal elolvad . Ebből azt gondolom ,hogy nincs a fűtéscsövek alatt szigetelés. Valamint a pincében ,ami a ház háromnegyede alatt van , egyes helyeken enyhe vízszivárgás  jelenik meg a pince  plafonján.

Mindenképpen cserélni szeretnénk a fűtésrendszert . 

Mint Írtam -----több kőrt is futottam kazán ügyben - ----de jelenleg alig van említésre érdemes kazán.

A kereskedők kivárnak. Ajánlatok dögivel vannak a web shopokban. Viszont ,ha rendelsz akkor már ki írják,hogy "jelenleg nincs raktáron"

A helységek méretei : .... nagy szoba 5x4m+ 2.3m magas=46m3

közepes szoba.. 3x4x2.3 =                  28m3

kicsi szoba :      2x3 x2.3 =                 14m3

fürdőszoba :      3x2x2.3=                   14m3

konyha       :     3x3x2.3 =                   21m3

előszoba            2x3x2.3  =                 14m3

Összesen                                                     127m3    / légköbméter/

Köszönöm az eddigi h.sz. halmazt ...

Árpád 

Előzmény: tiszuka69 (100925)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.19 0 0 100929

Szerencsés vagy, ha ingyen van a fa, tégy be egy puffert, javitsd meg a pillangót, még egy barometrikus, aztán mehet a hatásfok üldözés...….amúgy reménytelen.:-)

Előzmény: atrego (100927)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.19 0 0 100928

Esztrichkifűtésre használható ideiglenes villanykazán bérelhető, azzal ki tudnád fűténi a kazán nélküli időszakot.

atrego Creative Commons License 2021.01.18 0 0 100927

Most nézem,mi a gond...

A kémény huzatszabàlyzó egyszerűen kiégett...

Ezt megcsinàlom egy vastagabb vaslemezből,köracélból.

Érdemes szerintetek ezzel"belőni"a kazit,vagy inkàbb vegyek valami überfasza füst-làngcsöves csodàt.

A tüzelő pénzembe nem kerül,kicsi mennyiség ide,vagy oda nem szàmít.A csöves hőcserélőt éppen meg tudnàm csinàlni,de a kazàn takaríthatósàgàt nagy mértékben rontja.

A füst"torlàsàval"meg tudom közelíteni ezzel az orosz csodàval egy modern kazi hatàsfokàt?

Nem tagadom tetszik ezen a "jószàgon", hogy agyonverhetetlen,igénytelen,könnyen takarítható,kormozható

Előzmény: sankó36 (100911)
lala1961 Creative Commons License 2021.01.18 0 0 100926

Üdv ! Kilyukadt a kazán ,és akkor most télvíz idején felforgatni gondolod az egész rendszered ???:-) A padló megfelelően adta le a hőt??? Ha az eddigi kazánteljesítmény elegendő volt ,akkor ugyan olyat vennék teljesítményben ! De ha komplett átalakítást tervezel ,akkor azért át kell gondolni (pufi,Vta szelep padló miatt) a jövőbeni rendszer kialakítását !

tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.18 0 0 100925

Jó lenne ha írnál a házról néhány paramétert, meg hogy miért térnél át radiátoros fűtésre.

tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.18 0 1 100924

Szia! Amit Lala írt az jó megoldás, jobban is tartja a parazsat, többen, köztük a faterom is ezt csinálta és bejött.:-)

Előzmény: Beardserker (100921)
voltam már Creative Commons License 2021.01.18 0 0 100923

Szervusztok 

Tanácsra van szükségem tőletek

Tegnap reggel azzal szembesültem ,hogy hatalmas víztócsa keletkezett a  23 éves Kazi vegyes tüzelésű lemez kazánom alatt .

1984 ben kialakított padlófűtést üzemeltet a kazán az akkori "gagyi" technológiai megoldásokkal./Mi 1988 ban cserével jutottunk a házhoz/.

Jelenleg SOS ként elektromos hősugárzókkal oldottuk meg a fűtést.. Most  sehol nem kapok kazánt csak minimum egy hónapos  beérkezési idővel + szállítás.  Van valami  új EU előírás és várnak a kereskedők ,hogy mi lesz a  megfelelés rá. 

Kérdésem .....:   1)lemez ,vagy öntöttvas kazánra ruházzak be? 

2) le cserélnénk az eddigi rendszert radiátoros fűtésre

3) 130m3 -t kellene befűteni . Milyen Kw teljesítményben gondolkodjam ? 

Biztosan van más szempont is, nekem nem jut most több eszembe.. Tehát ....mire figyeljek még?

Köszönettel véve minden tanácsot maradok tisztelettel 

Árpád 

lala1961 Creative Commons License 2021.01.18 0 1 100922

Üdv ! Nehéz jót mondani róla ,a tervező sem tudom mire gondolt ,hogyha igazán ég/parázslik hogy lehet helyi források nélkül levinni a vízet ! Tudom nem olcsó ,és nem 100%-os megoldás ,de Én a tetejére egy komplett öntvényrostélyt "teritenék" !:-)Nekem nincs jobb öteletem.

Előzmény: Beardserker (100921)
Beardserker Creative Commons License 2021.01.18 0 0 100921

Sziasztok, tanácsot kérnék:

Totya vr 32 vízrostélyos a rostélynál forralja a vizet ha sok a parázs. Szivattyú max fordulatán is. Hátulja megemelve 1-1.5 cm-t. Kevesebb primer levegő bejuttatásával csendesedik, de ez nem megoldás.

Mit tudok még tenni? 

Hooliboy Creative Commons License 2021.01.18 0 0 100920

Analfabéta vagyok hozzá, milyen másik szelepen?

Kapocska Creative Commons License 2021.01.18 0 1 100919

kazánhoz közeli radiátor zúg néha,

fojts a radiátor másik szelepén is,hogy a nyomáscsökkentés/csökkenés ne egy egy szelepre essen.

Előzmény: Hooliboy (100918)
Hooliboy Creative Commons License 2021.01.18 0 0 100918

Előzmény: nixon70 (100917)
nixon70 Creative Commons License 2021.01.18 0 0 100917

Ha le tudnád fotózni és ide feltenni, előrébb lennénk......

Előzmény: Hooliboy (100916)
Hooliboy Creative Commons License 2021.01.18 0 0 100916

Termószelep, torló nem tudom

Előzmény: nixon70 (100915)
nixon70 Creative Commons License 2021.01.18 0 0 100915

Mi van rajta?

Termoszelep és torló?

Előzmény: Hooliboy (100914)
Hooliboy Creative Commons License 2021.01.18 0 0 100914

Adott egy családi ház és a kazánhoz közeli radiátor zúg néha,ha lentebb tekerem a szabályzót rajta akkor nem csinálja. Légtelenítettem már a radiátort.

trakisbandi Creative Commons License 2021.01.18 0 0 100913

Mekkora ház, szigetelés villanyszámla, ha szabad kérdezni ?

Előzmény: Fruzsina00 (100912)
sankó36 Creative Commons License 2021.01.18 0 0 100911

Az egyik haverom vett egy használt Vinyisztót aztán amikor rájött hogy bakot lőtt vele fabrikált hozzá egy csöves hőcserélőt. Bevált neki, drasztikusan csökkent nála a füsthő. De neki könnyű volt mert karosszéria lakatos.

Előzmény: atrego (100906)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.18 0 0 100910

Szia! A Vinyisztóban nincsen füstjárat, minden a kéményben landol, csökkenteni kell a huzatot, először a kémény ajtóval, ahogy Kapocska írta korábban, ha ok, akkor jöhet a barometrikus.

Előzmény: atrego (100909)
atrego Creative Commons License 2021.01.17 0 0 100909

Milyet vegyek,ami nem halàldràga és jó hatásfoka van?kb.30 kw.

nagykunsági Creative Commons License 2021.01.17 0 0 100908

Visszalapoztam.

Kösz.

Azért vannak aggályaim a mérés módszerével kapcsolatban. Érdekes egy hatásfokszámítás.

Előzmény: smith (100907)
smith Creative Commons License 2021.01.17 0 0 100907

Lapozz vissza az 1. oldalra, ott van minden, mert ez egy rendes jegyzőkönyv.

Előzmény: nagykunsági (100905)
atrego Creative Commons License 2021.01.17 0 0 100906

Akkor csak hasznàltat vehetek?

A Vinyiszto hatàsfokàval elégedetlen vagyok...

Lehet azzal valamit csinàlni,hogy jobb legyen?

Agyonverhetetlen,de a hatàsfoka lópikula

Előzmény: smith (100902)
nagykunsági Creative Commons License 2021.01.17 0 0 100905

Leadott hőmennyiséget hogy mérik? Mivel?

Előzmény: smith (100904)
smith Creative Commons License 2021.01.17 0 0 100904

Labor körülmények közt tudhatja.
http://www.sarkanykazan.hu/index.php?lap=hirek_3

Előzmény: tiszuka69 (100903)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.17 0 0 100903

"Szerencsére" csak a gyári adatokat nézik, különben még jó pár mehetne a levesbe.:-)

Előzmény: smith (100902)
smith Creative Commons License 2021.01.17 0 0 100902

Sanszos, hogy nem tudták megfutni az EU rendeletben előírt szezonális hatásfokot.

a) a legfeljebb 20 kW mért hőteljesítményű kazánok szezonális helyiségfűtési hatásfoka nem lehet 75 %-nál kisebb;

b) a 20 kW-nál nagyobb mért hőteljesítményű kazánok szezonális helyiségfűtési hatásfoka nem lehet 77 %-nál kisebb

Előzmény: atrego (100901)
atrego Creative Commons License 2021.01.17 0 0 100901

Sziasztok!

Miért tűntek el az öntöttvas vegyestüzelésű kazànok az üzletekből?

Beardserker Creative Commons License 2021.01.16 0 0 100900

Szia, 1000l -es, 15órától kb 20-21 óráig tüzelünk, ezalatt felfűtöm a házat többször is, meg a pufit is. Egy jól megrakott talicska fa megy el egy nap. Mostanaban juharral fűtök, mellé dobok 1-2 kőrist.

Másnap reggel 8-10óráig birja a pufi, időtől függ.(gyenge hőszigetelés 5cm, ablakok régi fa ablakok)

Előzmény: Tóth Nándorka (100897)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.14 0 0 100899

NÁTRUBEK KOUŘOVÉHO NÁSTAVCE - KOUŘOVÉ HRDLO VIADRUS U22,U26

A linken ettől balra katt (VIADRUS U22)

Előzmény: Frans (100898)
Frans Creative Commons License 2021.01.14 0 0 100898

Nem ilyen. Nagyobb az egész,Olyan kúposan bővűl, a kazánra illeszkedő csavar füles része. Majd holnap lefényképezem.

Előzmény: Kapocska (100857)
Tóth Nándorka Creative Commons License 2021.01.13 0 2 100897

Hali. Mekkora a pufid hozzá!? Én is terveztem, mennyi idő míg felfűtöd és meddig bírja!? Ja egy felfűtéshez mennyi fát raksz bele?? 

Előzmény: Beardserker (100896)
Beardserker Creative Commons License 2021.01.11 0 0 100896

Szia, nekem szintén Totya vr32 kazán van. Kezdetben ugyan ez volt a problémám mint neked. A megoldás: amint Kapocska is írta: radiátor torlókat belőni, szivattyút 1es fokozaton üzemeltetni, égéstérbe samott lapokat állítani 2 oldalra, arra terelőlapot tenni.

Nekem tölgyfa volt, nem jött be, nem birta felmelegiteni a kazánt. Most almáfával/kőrissel tüzelek, óriási a különbség.

De el kell keserítselek, nekem is óránként kell rá rakni, nagy a ház hőigénye.

Tavaly szereltettem be puffert, ez lett a végső megoldás. Nincs kátrány, és még jól is jön, hogy nem kell sokáig tüzelni. Hamar felfűtöm, és 8-12 órán keresztül 23c van a házban.

Előzmény: szmjanos (100891)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.11 0 0 100895

Csiszta ideg vagyok!

Írtam egy csomót aztán elkattintottam valahová, eltűnt.

Ma már nem írom újra.

A lényeg elölről kell kezdeni az egészet.

Állíts be egy hőfokot a kazánon(támaszd ki az ajtót) és játssz a tisztítóajtóval

hogy eltudsz e érni hőmérséklet emelkedést.

Ez az első.

„leggyorsabb sebességen van, a legalacsonyabbal nem lesz magasabb a kazán előremenő hőfoka”

Ha a láncos nem zárna le akkor emelkedne.

Nálam gravitációsan elmegy 8 radiátorral a kazán.

Szivattyú 1-es fokozatán is elmenne nálad, ha a rendszer be lenne szabályozva.

a cserépkályha lehet akár 1200kg is a kandallóbetét 120kg?

Almát almával………………..

Lépésenként kell haladni ,mert másképpen nem megy kezd az elsővel.

ksanyi52 Creative Commons License 2021.01.11 0 0 100894

" a cserépkályha is süt egy fél napig" Persze! Haza mész a munkából, 19 fok van, eltüzelsz 2 festékes kanna fát, és még reszketsz. Azután egy félnapig sugároz. Volt benne részem sajnos. 

tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.11 0 0 100893

Nem igazán tartotta tovább a meleget, kisgyerekeim voltak,féltettem őket, azért is írtam az éjszakai fűtést. Nem igazán érdemes összehasonlítani egy konvekciós fűtést egy sugárzóval, a cserépkályha más elvek alapján működik. Szerintem ha egy kemence hőmérőt beleaplikálnál a füstcsőbe, közelebb kerülnénk a megoldáshoz.

nagykunsági Creative Commons License 2021.01.11 0 0 100892

Vagy esetleg sokkal nagyobb a hőtároló tömeg?

Erre még nem gondoltál? 

szmjanos Creative Commons License 2021.01.11 0 0 100891

De tartani tovább tartotta a hőfokot, mint a lemez? Pl a cserépkályha is süt egy fél napig, de többek között azért is mert eleve pár 100 fokkal magasabb hőfokon ég a fa benne, ez sem mindegy.... 

Előzmény: tiszuka69 (100890)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 100890

Én fűtötem öntöttvas kazánnal, igaz nem a mai divatosak egyikével hanem egy öreg ruszkival, elzárt pillangónál is izzott a kémény, nagy hidegben inkább felkeltem éjjel rárakni, minthogy reggel fussak a hőfokok után, Az ellenségemnek se kívánom azt az időszakot.  Az öntöttvas szénhez való.

lala1961 Creative Commons License 2021.01.11 0 0 100889

A távoli radiátor nem megy az ha van torlókkal kéne beszabályozni(közeliket/nagyokat zárni,távolikat/kicsiket nyitni)!:-) Cserépkálya is valószínű gyorsan leég ,de az átmelegedett  cserepek sokáig sugározzák még a meleget(ez kb a titka) !:-)

szmjanos Creative Commons License 2021.01.11 0 0 100888

Kísérlet minden irányban volt már. Kéményre még csak pillangó. Volt már egy pár radiátor zárására is próba.

Most szivattyú a leggyorsabb sebességen van, a legalacsonyabbal nem lesz magasabb a kazán előremenő hőfoka, vagy a tűz sem tart tovább, csak a leghátsó radiátor lesz hideg... 

Szóval már sokféle módszer volt egyesével próbálva... De szignifikáns vagy stabil javulást egyik módszer sem mutatott. 

Viszont azt érdekel, hogy öntvennyel nálam is fél napig tartaná - e 70 fokon a rendszert egy rakat fa... Mondjuk nekem egy másik helyen van cserépkályha is, ami fél napot melegít egy rakat fával, nem úgy, mint egy kandalló, amin max 1,5 órát tart egy tűz. Sokak pont a kandalló /cserépkályha típusú különbsége hasonlítják az öntvény /lemez közötti különbséget is... És egyre kíváncsibb vagyok, hogy ez mennyire igaz... 

Előzmény: Kapocska (100886)
sankó36 Creative Commons License 2021.01.11 0 0 100887

" Ha lezárom a pillangót az sem tesz nagy különbséget."

Ez számomra azt jelenti hogy túl nagy a kéményed és kiviszi a sok meleget.Amikor még használtam pillangót már kevés állításra is csökkent a huzat.

Az öntvényekről lehet néha csodákat hallani vagy olvasni de az ellenkezőjét is. Itt van a fórumon

Nándorka aki 6 tagos Viadrust adott el hogy vehessen egy lemez kazánt.Neki az öntvény nem jött be.

Ha lecserélnéd öntvényre a Totyát nyugodt lehetsz hogy nálad nem fűtene fél napot 2 hasáb vastag fa

és ugyanúgy nem fűtené ki a házad mint most. Nálad a fő gond a gyenge szigetelés.

Ahol 70 fokos vízzel kell fűteni ott nincs miről beszélni.

Előzmény: szmjanos (100885)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.11 0 0 100886

„huzatszabályzó jól kinyit, az a kicsi hő, amit a rönk lángja termelne is mind a kéményben köt ki, és nincs fűtés.”

A kazán kémény viszonyok jobbítása érdekében a kémény alján lévő koromzsák ajtó nyitásával/

szabályozásával csökkentsd a huzatot.

A cél,hogy minél tovább bent maradjon az égő füstgáz és ne a varjak segge legyen fűtve.

A fenti mődszerrel kipróbálható,de vannak a táskákon elhelyezhető „terelők”

amik turbulenciát és féket jelentenek,ezekkel lehet helyettesíteni a koromzsák ajtó nyitást.

Ehhez nem kell beruházni ,próbáld ki,hogy ezzel milyen helyzet áll elő.

Az is lehet,hogy a szivattyú a 8 radiátoron sok vizet tol át ami azt jelenti,hogy adott

teljesítményhez nagy forgalom párosul kis dT-vel.

Ez mondjuk hátrány egy konvekciós fűtésnél mert ott meg akkor a jó,ha minél nagyobb a

hőmérséklet különbség a levegő és a hőleadó  között.

(szivattyú fokozat választás  v. radiátorok fojtása)

Az is lehet egy próba,hogy legkisebb fokozaton állandóan megy a szivattyú(esetleg fojtással is

rad. v. ha van lehetőség szivattyú nyomóágán a kazán és a bypass után a meleg ágon)

egyszerre csak egyfajta beavatkozás,majd tapasztalat után továbblépni

Előzmény: szmjanos (100885)
szmjanos Creative Commons License 2021.01.11 0 0 100885

Akkor nálad is elégne a rönk, mert nem zárna le teljesen a

huzatszabályozó.

Nálam egyébként pontosan azért nem ég le a rönk, mert nincs lezáródva a huzatszabályzó. A rönk nem ég elég nagy lánggal, akármekkora parázsrétegre teszed => a huzatszabályzó jól kinyit, az a kicsi hő, amit a rönk lángja termelne is mind a kéményben köt ki, és nincs fűtés.

Most pl én sem akartam volna szobatermosztáttal szarakodni, ha egy rakat fa fűtene pl 4 órát. Soha eszembe sem jutott volna. Csak épp a négy óra fűtést nem közelítette meg semmi egy rakat fával.

Mik a lehetséges próblémák? Elméleti és próbálgatós vonalon már sokmindent végigvezettem.

A fa? 3 éves keményfa most.

Túlságosan nagy a kéményhuzat? Ha lezárom a pillangót, az sem tesz túl nagy különbséget.

Kicsi a kazán? Egy 33-as Totya azért nem biztos, hogy kellene szenvedjen 8 radiátorral.

A kazánvédő szelep nagyon elgondolkodtatott mindig... De tegyük fel, hogy már az 55 fokos hőmérséklet adott. Annál hidegebb víz nem kerül vissza a kazánba, tehát ha van egy foknyi hőmérséklet különbség, irtó lassan az az egy foknyi víz is a rendszerbe megy előre. Ha pedig azt az egy foknyi delta t-t sem tudja a kazán megtermelni, akkor pont úgy 50 vagy akár 40 fokon sem tudná tartani a rendszert lényegesen hosszabb ideig.

Az épület szarul szigetelt? Igen, extrém szarul. De ha bent van 21 fok pl, én szeretném, hogy meleg radiátorok legyenek és ne csak 1,5 órát, akkor szerintem ez irreleváns dolog. Meg akinél a rendszer majdnem egy fél napig 70 fokon van, az sem azért, mert az épület jobban szigetelt. Egyébként jól szemügyre szoktam venni. Ahol öntvény kazánokat láttam, ott is szivattyúval megy, a kazán kisebb (teljesítményű - kb huszon kW) , és kicsivel a rendszer is, tényleg fél napig fűt, miután megrakják, és nem 30 fokon, és a primer sincs lefolytva - 70 fokra, ha be van állítva és azt tartja is pl egy 25 kW - os kazán, azt nem nevezném folyásnak...

Szóval, amit én látok gyakorlatban a környezetemben, hogy, akinek öntvény van, annak semmi gondja, fél napig fűt egy rakat fával. Akinek pedig lemez van, az egész nap pakolja a kazánt. Én nem mondom, néha lehet élvezni, félig-meddig piromániás is lettem már, de azért kicsit irreálisnak érzem 1-1,5 óránként színültig rakni a kazánt. 

Én le is cserélném öntvényre is, ha ez ilyen egyszerű, de ebben a rendszerben, ezzel a kéménnyel én sem tudom, hogy muzsikálna egy öntvény. 

Előzmény: Kapocska (100883)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.11 0 0 100884

Én is korán kelek, de látom Kapocska is, csatlakozom hozzá, jó lenne már kifűtened végre a falakat nem csak a levegőt, felhajtott termosztáttal nem sajnálva a tüzelőanyagot, aztán minimális hiszterézissel tartani a kívánt hőmérsékletet. A másik a barometrikus, hiába van pillangód ha változik a primer kémény huzat márpedig változik, akkor változik a szekunder is mivel ez csak egy csap tulajdonképpen. Ha a barometrikussal beállítasz egy állandó értéket, a kazán előírt értékét, sokkal hatásosabb a játék a szekunder oldalon. Nekem bevált.

Előzmény: szmjanos (100882)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.11 0 0 100883

Te legalább egy éve küzdesz ,de nem jó a kommunikáció.

Azt tudni kell, hogy az öntvény nem egy hőtermelő anyag, hanem csak közvetíti, vezeti a hőt.

„hogy fél napig 70 fokon tartja az egész rendszert?”

A másik dolog, hogy az almát az almával, körtét a körtével lehet összehasonlítani.

Ugyan olyan a rendszer és a vezérlés mint nálad?(netalán gravitációs?)

Mert nagy valószínűséggel a rendszer nem úgy működik mint nálad,hogy

időnként beküld a rendszerbe „nagy hőcsomagot” aztán szünet ,mert így

csak a levegő melegszik fel hirtelen és a falak továbbra is „sütnek a hidegtől”

és közben megy az energia ki a kéményen.

Sokkal jobb volna ,ha  egyenletes ,folyamatos kisebb energia mennyiség menne

nálad is a radiátorokba és a falak is átmelegednének nem csak időnként a levegő.

Lehet patront cserélni pl.45fokosra a kazánvédőben?

Olyan üzemállapotot kéne teremteni, létrehozni, eltalálni amikor folyamatosan van hőelvétel

a kazántól, de még nem okoz túlfűtést (kis teljesítmény ,de folyamatos, prím. szek. levegő

+ pillangó, samott).

Akkor nálad is elégne a rönk, mert nem zárna le teljesen a huzatszabályozó.

(én egy samott „dobozba” (alja meg az eleje nyitott) úgy rakom be a fát, hogy az egyik vége

a betöltő ajtó felé néz és ott is gyújtom meg ,csak a végeit)

Előzmény: szmjanos (100882)
szmjanos Creative Commons License 2021.01.10 0 0 100882

De azt meg tudja nekem valaki magyarázni, egyesek öntvény kazánokkal hogy csinálják, hogy fél napig 70 fokon tartja az egész rendszert? Vagy az öntvény eleve így működik ha kimelegszik? 🤔🤔

Előzmény: lala1961 (100880)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.10 0 0 100881

„de mikor a szivattyú kikapcsol, akkor a benti hőmérséklet esik is...”

Ez semmi másra nem utal mint,hogy nagy fokú hőszigetelés hiány van.

Vegyes kazánnál el kéne felejteni a szobatermosztátos vezérlést.

Helyette a szivattyú nyomóágát +fordulatát kellene úgy beállítani,hogy annyi

hőmennyiséget juttasson a radiátorokba amennyi a hőszükséglet (folyamatosan).

Ezt lehetne két ágon is egyik a felfűtés másik a normál üzemi.

Így lenne egy folyamatos égés, aminek a tökéletességét lehet javítani pl. egy

samott kamrával.

Amikor begyújtol akkor elindul a fában a hőbomlás és amíg nem alszik ki a tűz

addig tart és az éghető anyagot vagy hasznosítod v. kimegy a kéményen.

Előzmény: szmjanos (100879)
lala1961 Creative Commons License 2021.01.10 0 0 100880

Üdv ! Barometrikust ne vegyél az már nem segítene annyit,de ha van kazánvédőd ,akkor égetned/fűtened  kell hogy 55 c fokot elhagyja a víz hőfok ,mert csak akkor fordul át! Ahol látod a 2-3 fadarab égetését ott ez nincs ,ott felnyomják 1x a lakást hőfokát x hőfokra és utánna csak 30-40 fokos vízzel (ker.szivattyúval)szinten tartják a hőfokot, kátrányos kémény kormolással/fűstőlgéssel/kátrányos kazán stb. ! Nincs ebben a kombóban jobb opció ! Puffer kéne és akkor a gyors leégés sem akkora probléma ,és elkerülhetőek a kártékony fűtési módszerek !:-)

Előzmény: szmjanos (100879)
szmjanos Creative Commons License 2021.01.10 0 0 100879

Az nincs.

Van pillangó a kéményen. 

Ment a kísérletezés a szekunder csúszkával, a primerrel. 

Kazán használata samottal bélelve, vagy anékül. 

Van ez az 55 fokos kazánvédő szelep is, amiben sokszor azt érzem, több a kár, mint a haszon. 60 fokos víz alatt szinte semmit nem fűt. Másnál vagy semmi nincs, vagy van ilyen két pumpás by-pass ág. És 50 fokos víz mellett lehet, hogy bent már 25+ fok van. 

Sok más háztartásban:

Van még Ferroli ecocom 200 vezérlő, amire szobatermosztát van csatlakoztatva. Bent, mikor elérte a szobahőmérséklet a 21 fokot, akkor a szivattyú kikapcsol, a kazán hőmérséklete kicsit emelkedik, a primer ajtó lezár.

A szivattyú akkor indul el, ha a) a szobahőmérséklet esik

b) a kazán eléri a 80 fokot, hogy ne forrjon fel a víz benne.

Ez a megoldás kicsit "lassítja" a fogyasztást, de mikor a szivattyú kikapcsol, akkor a benti hőmérséklet esik is...

Más háztartásokban, ahol öntvény kazánt láttam, fél napja senki rá sem néz, a, kazánban sistereg két nagy darab fa, lent a primer ajtó szinte teljesen le van záródva. Forró az egész rendszer 70 fokos vízzel...

Én ha két akkora fát tennék a tűzre, rendesen nem is égne...

De még a szobatermosztátos megoldással is (ahol az idő egy részén hidegek a radiátorok) alig lehet két óra fölé tuningolni egy rakat fával a fűtést...

Gondolkodom a kazánvédő szelep kiiktatásán is... Meg ha valami lényeges különbség lenne, le is cserélném öntvényre (amiből régebbi lassan csak használtan van, a Viadrus u22 ECONOMY pedig horror áron van) ...

Amúgy a hazai piacon miért nem akar a Viadruson kívül senki 2020-as normák szerinti ecodesign kazánt fejleszteni? Azokkal szerintem ég és föld lenne a különbség. A lengyel piac pl. már tele van ilyen kazánokkal.

Előzmény: tiszuka69 (100878)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.10 0 0 100878

Van barometrikus szabályzód?

Előzmény: szmjanos (100876)
erno68 Creative Commons License 2021.01.10 0 0 100877

koszonom a segitseget egyelore kizarom es elengedem a nyomast es keresek egy jo szakit aki at nezi az egeszet . 

Előzmény: Kapocska (100875)
szmjanos Creative Commons License 2021.01.10 0 0 100876

Itt a kísérletezgetés megy... A pillangóval, a primer levegővel, a szekunderrel. Van kazánvédő szelep, aminek annyi az eredménye, hogy mikor a víz nincs jóval 55 fok fölött, már nem fűt semmit.

De a végeredmény szinte mindenképp hasonló. A kazán, ha tele van pakolva, fűt másfél órát +/-10 perc, extrém esetben kevesebbet, de másfél (max 2) óra múlva már csak jéghideg radiátorok lesznek és lehet megint színültig pakolni a kazánt, ami végeredményben extrém magas fogyasztás... 

Előzmény: sankó36 (100872)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.10 0 0 100875

Javaslat:

zárd el a tartály hidegvizes betáp csapját és nyiss ki egy melegvizes csapot (nyom.csökkentés)

(közben állj meg ha pl.2barhoz ér nyomd meg a tágulási szeleptűjét, hogy levegő v. víz jön)

a nyomásmérő ,ha nem sérült nagyon ,akkor közel nullát mutat majd

zárd el a melegvizet és nyisd ki a hideg betápot

a hálózati nyomást mérheti az óra

450l nem kevés  lehet egyszer felfűtve elég 1napra

a kazánt be kell állítani fűtésre (HMV) és egy melegvíz csapot csöpögőre nyitni

(8-10l) a felfűtés idejére

a végén csapot zárni a kazán HMV részét letíltani

Keresni kell egy hozzáértőt aki megoldja a problémákat

Előzmény: erno68 (100871)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.10 0 0 100874

Első körben a tágulásit kell helyzetbe hozni hogy legalább az tegye a dolgát. Addig zárd ki a bojlert és csökkentsd a nyomást a melegvíz csapon.

Előzmény: erno68 (100873)
erno68 Creative Commons License 2021.01.10 0 0 100873

vajon meg valami meglepetés nem fog érni ?   link 

Előzmény: erno68 (100871)
sankó36 Creative Commons License 2021.01.10 0 0 100872

Rosszul szigetelt házban ne számíts gazdaságos fűtésre !

Az alacsonyabb teljesítményű Totyákkal az a baj hogy kissé alul vannak méretezve,így több hőt engednek ki a kéménybe .

Próbálkozz felső begyújtással ! Ha alulra vastag fákat raksz akkor 4-5 órán keresztül is ég a fa,

lassan de egyenletesen tolja a meleget.Persze a huzatszabályzóra oda kell figyelni.

Előzmény: szmjanos (100858)
erno68 Creative Commons License 2021.01.10 0 0 100871

nincs bojler több 

Előzmény: Kapocska (100868)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.10 0 0 100870

A szerelőd közveszélyes, hívd a zsarukat.

Előzmény: erno68 (100867)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.10 0 0 100869

Ledugózva robbanó elegyet alkot.

Előzmény: erno68 (100867)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.10 0 0 100868

Esetleg nincs egy használaton kívüli villanybojler a rendszerben?

Előzmény: erno68 (100863)
erno68 Creative Commons License 2021.01.10 0 0 100867

Ez nagyon érdekes, a kérdés, hogy milyen célt szolgál ez ?  biztonsági link  

Előzmény: tiszuka69 (100866)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.10 0 0 100866

Nagyon magas, a normális 3,5kb , csökkeni kéne, nem csoda hogy a tágulási alapnyomáson nem dolgozik, az a gàz hogy a biztonsági nem fúj le, sürgős beavatkozás kell, különben szétbasz valamit, és jó ha nem a falban. A biztonsági hány báros?

Előzmény: erno68 (100865)
erno68 Creative Commons License 2021.01.10 0 0 100865

Vissza jött 6 bar most 

Előzmény: tiszuka69 (100864)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.10 0 0 100864

Nem semmi,nyisd ki a melegvizet egy picit majd zárd akkor mutatja a hálózati alapnyomást.

Előzmény: erno68 (100863)
erno68 Creative Commons License 2021.01.10 0 0 100863

erről az orráról van szó sokszor a 0 alatti kis peceknél áll meg 

ORA LINK 

Előzmény: tiszuka69 (100862)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.10 0 0 100862

Ja, kérdés hogy milyen óra csavarodott körbe, ha 4 báros akkor nem gáz, ha nagyobb akkor igen. Jó lenne sokszor a helyszínen lenni, megspórolni a hülye találgatást. A piros kupak is gyanús.

Előzmény: Kapocska (100861)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.10 0 0 100861

Működőre gondoltam!(értékválasztás) :-)

Mert,ha körbecsavarodik az nyomásmérő óra és nem működik akkor mi van? (vagy működött?)

Előzmény: tiszuka69 (100860)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.10 0 1 100860

Benne van, ott van alul.:-)

Előzmény: Kapocska (100859)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.10 0 0 100859

Az így megépített rendszerből sem hagyható ki  egy biztonsági szelep!!!

Előzmény: erno68 (100854)
szmjanos Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100858

120 m2 szigeteletlen kő épületet nem csoda hogy a 30-as Totya csak nehezen és pazarlóan tudta kifűteni.

Úgy, hogy ne kelljen vagyonokat költsek a rendszerre, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni? 

Előzmény: sankó36 (99565)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100857
Előzmény: Frans (100856)
Frans Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100856

Sziasztok.

Üdvözlöm a fórum lakókat.

Információt szeretnék kérni az ügyben, hogy van egy VIADRUS U22 kazánom ,amit időnként használok ,a gáz mellet. A fűst kivezető csonk el van repedve több helyen.

Ki szeretném cserélni de nem találtam a neten. Valakinek esetleg infója a beszerzés helyéről, vagy egyéb ötlete?

Meg köszönném az infót.

tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100855

Nos akkor álljon neki elolvasni a fórumot.:-)

Előzmény: erno68 (100854)
erno68 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100854

:) igazad van de nagyon ugy nez ki en kell megmondjam a kedves szerelonek mit csinaljon 

Előzmény: tiszuka69 (100853)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100853

Jól van, ez igazából nem a te dolgod lenne, csokoltatom a szerelődet, hívd fel tegye rendbe a dolgát. Amit Kapocska írt az is száz százalékig igaz én is találkoztam már ilyesmivel.

Előzmény: erno68 (100851)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.09 0 1 100852

Csak mint infó.

Valamelyik topikon korábban találkoztam olyannal,hogy az új tágulási nem

működött és a teóriámat visszaigazolta a dolog.

Ezek a tartályok akár éveket is eltölthetnek a raktárakban, polcokon és általában

3.5bar nyomással vannak feltöltve aminek alaphelyzet működni kellene, de

a gumi összegyógyult a bemenő nyilassal belül és úgy volt hajlandó elválni tőle,

hogy a gázoldal nyomása 1barra leengedve és hálózatival szabályozottan meg lett nyomatva.

Előzmény: erno68 (100849)
erno68 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100851

levego az van benne hogy menyi azt nem tudom most meg merni 

Előzmény: tiszuka69 (100850)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100850

Kiváló, mi van a tágulásival?

Előzmény: erno68 (100849)
erno68 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100849

A 2 RE HEIZUNGS-RÜCKLAUF VAN IRVA     

tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100848

Ugye, most viccelsz, ha rosszul lenne kötve az első perctől kiderült volna:-)

Előzmény: Kapocska (100847)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100847

Mert ennél a 2-es a bemenő hideg víz.

Előzmény: Kapocska (100845)
erno68 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100846

NAU - DUOCELL 2-400 MAX 10 BAR

Előzmény: Kapocska (100845)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100845

Mi a tartály neve típusa?

Előzmény: erno68 (100843)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100844

A tágulási jó helyen van, viszont a sima keringető fekete hollandival a cirkulán megér egy misét :-)

Előzmény: erno68 (100843)
erno68 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100843

A tágulási tartály az a hideg víz bemenő részére van kötve 

Előzmény: Kapocska (100841)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100842

Igen, kompresszorral tudod beállítani, a fekete kupak alatt van a szelep, felül a tágulási tetején, csavard le.

Előzmény: erno68 (100840)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100841

Azt is tisztázni kellene,hogy a képen a tágulási a HMV oldalon van e v. a fűtésen.

Előzmény: erno68 (100838)
erno68 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100840

ADDIG TISZTA, HOGY KI ENGEDEM A NYOMAST A MELEGVIZ CSAPON AZ ELOTET NYOMAS AZ A TAGULASI TARTANY NYOMASA ? 

Fasza, akkor zárd el a bojlert engedd ki a nyomást a melegvíz csapon, és állítsd be az előtétnyomást a normál hálózati nyomás alá egy-két tizeddel, utána kinyit.

Előzmény: tiszuka69 (100839)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100839

Fasza, akkor zárd el a bojlert engedd ki a nyomást a melegvíz csapon, és állítsd be az előtétnyomást a normál hálózati nyomás alá egy-két tizeddel, utána kinyit.

Előzmény: erno68 (100838)
erno68 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100838

egyszeruen be kotte a szerelo es anyi 

Előzmény: tiszuka69 (100837)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100837

Nagyszerű, hozzá lett hangolva az előtét nyomás a vízvezetéki nyomáshoz?  Ha túl magas vagy alacsony akkor nem csinál semmit, minha ott sem lenne.

Előzmény: erno68 (100836)
erno68 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100836

be van kötve a mellékelt módon     link

Előzmény: tiszuka69 (100835)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100835

Hali! Be kell építeni egy zárt tágulási tartályt a hideg víz bekötésre a biztonsági és a bojlercsonk közé. Mérete kb 25l nem fűtésre hanem kizárólag vízhálózatra való legyen.

Előzmény: erno68 (100832)
erno68 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100834

Sokszor a 0 alatti kis pecek fogja meg. A tagulasi tartaly nem kellene mukodjon ebben az esetben?? 

Előzmény: nagykunsági (100833)
nagykunsági Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100833
Előzmény: erno68 (100832)
erno68 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100832

Szép estét mindenkinek . Lenne egy olyan gondom, hogy adott egy zárt rendszerű fűtésem a ahova nem rég be kötöttünk egy 450l meleg vizes bojlert gondom, hogy mikor melegítünk akkor a nyomás megy fel a bojlerben gyakran mérés határ 2 szeresére mit lehetne csinálni ? (mar egy csaptelepem nem bírta a nyomást) 

nagykunsági Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100831

"Német szakmai javaslat: min. 25 liter/kW Német szakmai javaslat: min. 25 liter/kW"

Ez kezd hasonlítani a valósághoz. 

Előzmény: granov (100830)
granov Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100830
Előzmény: nagykunsági (100829)
nagykunsági Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100829

Biztos. Kár, hogy nem olvasható.

Előzmény: granov (100828)
granov Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100828

"Talán meg kellene tanulni pufferes rendszert méretezni. "

Ezt nekem teccet írni?

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=126814600&t=9173884

8 évvel ezelőtti írás. A rendes méretezésben nemcsak hőtechnika, hanem kazánbiztonság is szerepet játszik. Az a Baumann-os írás a mai napi megállja a helyét.

Előzmény: nagykunsági (100827)
nagykunsági Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100827

Na leírtad a lényeget. 

Talán meg kellene tanulni pufferes rendszert méretezni. 

Egy párszor már leírtuk.

A ház hőigényéhez a puffert. 24 órát hidaljon át a leghidegebb napokon is.

Pufferhez a kazánt. 1 rakat fával fűtse fel a puffert.

Kazánhoz a kéményt. 

Előzmény: granov (100826)
granov Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100826

Mert miért is?

Ezt a házat ha most jól megcsinálnák lesz 8-10 kW méretezési hőigénye.

Egy 30 kW kazán egy rakattal ck 100kWh-t termel. Azaz kb 2 rakat elegendő olyan hidegben amilyen nem volt lassan 10 éve.

Előzmény: nagykunsági (100824)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100825

Ezt már többször írtad hogy megdölt, miért, szarabbak lettek a kazánok? Megváltozott a fizika? Vagy mert Te azt mondod? Érdekes hogy a pálya széléről bekiabálók értenek a legjobban a focihoz, a fűtés szerelők meg mindent elb@sznak.:-)

Előzmény: nagykunsági (100824)
nagykunsági Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100824

A 30 Kw-os kazán csak éppen elégséges az 1000 literes pufferhez. 

A "favágó" megközelítés az már rég megdőlt. 

Csak a fűtésszerelők használják, hogy el tudják kúrni a rendszert. 

Előzmény: granov (100823)
granov Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100823

Nos az épületet az építési hatóságnak tervezték nem neked. A szigetelés mértéke éppen csak megfelel a hatályos TNM rendeletnek, holott maga a szigetelő anyag alig valami a teljes költségből. Pl a falad 8 centis eps-el 0,23 W/m2K, TNM-ben 0,24 van.

A 8 és a 15 centi eps közt árban talán 200e huf van. Azzal 0,17 lenne.

Nem írtál a lábazati, padló szigetelésről pedig rzek itt már ugyanúgy kritikus részek.

A fa ablak keret önmagában nem mond semmit, egy jó műanyag simán veri hőszigetelés terén.

A 30kW kazán min. 1500 literes pufit igényelne, de ez is csak favágó megközelítés.

Előzmény: bobekTLF (100817)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100822

Nos minden vélemény relatív, Te vagy az  első akitől a faelgázosító kényességéről hallottam, én is használom mindenféle fával amihez hozzájutok, semmi ilyesmit nem tapasztaltam. Szerintem a tálcás kazánok felett eljárt az idő, lángcsöves hőcserélő minimális követelmény. Nálam a Fröling a nyerő, a többiek csak utána kullognak, szerintem. A lányomék is azt használnak, a sógora már igazi ínyenc, ő hendyvel vezérli a begyújtást, puffer töltést, mindent.

Előzmény: bobekTLF (100821)
bobekTLF Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100821

Köszönöm a választ!

Jo ötlet, az osztrák határ nincs messze tőlem, tényleg érdemes lesz megnéznem. Konkrétabban mire gondolsz? Miben más készüléket keresgéljek?

Faelgázosítos kazánban nem gondolkozunk, azt vett az egyik szintén gazdálkodo ismerős és sok negatív tapasztalata volt vele, nála nem volt mindenevő, nagyon válogatos volt a tüzifára.

Előzmény: tiszuka69 (100820)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 100820

Az érveid a fatüzelés mellett abszolút érthető és megdönthetetlen, ami szomorú hogy építessz egy remek paraméterekkel rendelkező házat és belekerül egy ezer éves konstrukciójú technika, ez nem a Te hibád, sajnos ilyen a felhozatal. Azért én azt mondom nézz körül még, ha nem sürgős, főleg nyugat felé orientálódva. A méret szerintem megfelelő, de én nagyobb puffert tennék, jó ha van tartalék.

Előzmény: bobekTLF (100819)
bobekTLF Creative Commons License 2021.01.08 0 0 100819

Hát igen, az lenne a jövő! 

Én kicsit lassan haladok a korral! :-) 

A viccet félretéve, a helyzet hogy falun lakok! Van egy csomó zártkert, gyümölcsös meg erdőrészünk, durván saccolva a jelenleg lábon lévő betakarítható fa úgy 15 évre elég lenne! Vetésforgó szerűen termeljük a tüzelő évről évre! Ez egy jól bevált dolog nálunk, ez a mi "megújuló energiánk"! Ezt a beállt rendszert kár lenne feladni. 

Esetleg mit gondolsz a tervezett kazán méretről? 

Előzmény: nagykunsági (100818)
nagykunsági Creative Commons License 2021.01.08 0 0 100818

Vegyes puffer kombó helyett én inkább a hőszivattyú felé mennék el. 

Előzmény: bobekTLF (100817)
bobekTLF Creative Commons License 2021.01.08 0 0 100817

Sziasztok!

Elég sokáig visszaolvasgattam a fórumot, sok hasznos tudás birtokába kerültem, amire szükségem is van, mert most értünk a ház építés izgalmas szakaszába, ugyanis nekiláttunk összeszedni a kazánházba kerülő cuccokat.

Most épp a vegyes kazánokat bújom, igazából első körben a centrometal kazánját néztem, de sajnos csak hátsó füstcsöves készül belőle, amit sajnos a rendelkezésre álló hely miatt nem tudnánk optimálisan elhelyezni.

Sok nézelődés és vizsgálódás után úgy néz ki, hogy a Sárkány gyártmány mellett maradok. Elég sok jót olvastam itt is róla többek közt.

Ahogy számolgattuk, 30-as méretet választanánk.

A kérdés pedig az lenne, hogy véleményetek szerint jó-e a választásunk a kazán méretét illetően???

Egy pár paraméter a földszintes tetőtér beépítéses házról:

fal:                                                                       leier n+f 38   rajta   8 cm polisztirol

tető beépítés vízszintes és ferde síkok:                 25 cm isover uniroll plus   üveggyapot szigetelés  0,033 λD (W/mK)

nyílászárók:                                                         fa vastag profilú ablakok 3 rétegű üvegezéssel

Földszint: 106 m2,  286 m3  (ebből műhely 34 m2)   50m2 padlófűtés a többi radiátor (3 db +1 szárogatós +1 pici a wc-ben)

Tetőtér:  105 m2, 230 m3    csak radiátor (5 db +1 szárogatós)

A rendszerbe még beépítésre kerül egy 1000 literes puffer, egy 200 literes indirekt hmv tartály és egy gázkazán is.

Köszönöm a segítő válaszokat előre is!

Üdv!

Kapocska Creative Commons License 2021.01.04 0 1 100816

„vasból van,”

Hegessz rá 20x3-as laposvasat élivel  és azt levághatod  a 6-13mm résnek megfelelően.

Előzmény: Tóth Nándorka (100813)
Tóth Nándorka Creative Commons License 2021.01.03 0 2 100815

Értem. Nos csak ritkán megy a vegyes...nem az akkori értéket írtam. Novemberben egy nap se ment a vegyes, akkor 132m3 ment el. Dec Ben 3 nap este ment a vegyes, akkor 149m3 ment el.. Mindig diktálom... 

Előzmény: tiszuka69 (100814)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.03 0 0 100814

Biztos úgy van ahogy mondod, csak azért érdekes mert nekem 2m3 gáz kell a meleg vízre naponta, a maradék 4 elég sovány lenne a fűtésre. A purhabot nem arra találták ki hogy mozgó tárgyak között tömitsen, rövid időn belül széttöredezne, inkább erre a célra gyártott öntapadó ajtótömítővel próbálkozz.   Remélem nem a havi szintre leosztott éves fogyasztásra gondoltál, mert 6m3 kurv@ kevésnek  tűnik ennyi légköbméterre. Az is csalás ha néha-néha bedurrantassz a vegyesbe!

Előzmény: Tóth Nándorka (100813)
Tóth Nándorka Creative Commons License 2021.01.03 0 2 100813

30 napra ennyi... Ez van.... Más:::a garázs ajtónk vasból van, alatta 6-13mm rés. Ide nyomnék purhabot, ami a nyíló részre ragadnak, a fix keretre ha kenek gépzsírt, akkor ugye ahhoz nem tapad a hab!? Ugye?? Nem tudok oda rakni tömítő szalagot sajna. Borzasztó ami hideg áramlik alatta befelé!!! 

Előzmény: tiszuka69 (100807)
sankó36 Creative Commons License 2021.01.03 0 0 100812

Fűtés-Üzletház BT Makó  Ők foglalkoztak török öntvény alkatrészekkel .

Ha veszel 1 használt kazánt annak nem csak az ajtaját tudod hasznosítani hanem a többi megmarad alkatrésznek.Öntvénynél előfordulhat repedés. 1 új öntvény tag kb. 70000 ft.

De a legegyszerűbb ha keresel 1 jó lakatost.

Előzmény: Heni000000 (100810)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.03 0 0 100811

Ha nem hiányos akkor a repedést/törést bekenheted 1000fokig ellenálló

pasztával aztán belül egy 4-5-ös vaslemezzel biztosíthatod a mechanikai szilárdságot

csavar, szegecs………..

Előzmény: Heni000000 (100810)
Heni000000 Creative Commons License 2021.01.03 0 0 100810

Szia. Próbáltam rengeteg webáruházat átnézni. Eddig nem akadtamrá. De nem adom fel. Próbálom tovább.  65-70 000 forint láttam eladó használt kazánokat. De egy ajtóért  nem biztos h megéri. Nem mai darabok.  Ezért keresek. A kazánunk amúgy tudomásom szerint teljesen oké.

Előzmény: smith (100809)
smith Creative Commons License 2021.01.03 0 0 100809

Méret alapján nem próbáltál keresni?
https://www.futesuzlethaz.hu/shop/1086-ontveny-kazanajto

Előzmény: Heni000000 (100808)
Heni000000 Creative Commons License 2021.01.03 0 0 100808

Sziasztom. Új vagyok a forumban. Az is lehet hogy rossz helyen próbálkozom. De hátha.

Egy Demrad solitech s 5 tagos vegyestűzelésű kazánhoz keresek tűztér ajtót. 

Bár a másik lehetőség is felvetődőt hogy öntvényhegesztéssel foglalkozó szakember is segítség lenne. 

Ha valakinek van valami ötlete vagy infoja azt megköszönném.

tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.03 0 0 100807

Itt valami nem stimmel, már a hónap is 26 napos?-:)

Előzmény: Tóth Nándorka (100805)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.02 0 0 100806

Az napi kb.51kWh energia fogyás,1000literesbe befér 58kWh is.

Előzmény: Tóth Nándorka (100805)
Tóth Nándorka Creative Commons License 2021.01.02 0 0 100805

Nos havi szinten kB 160m3 gáz megy el, vagyis napi 6m3 gáz 20,5 fokot tartva.. Ebből mi derül ki, ja 2 szint, aminek a hasznos alsó terület kB 135m2,a felső is ennyi... 

Előzmény: Kapocska (100804)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.02 0 0 100804

Ahhoz,hogy a majdani döntésed kicsit is megalapozott legyen fel kellene

mérned a ház hőigényét különböző külső hőmérsékleteken (pl. 18-tó 6-ig és 24h).

Ehhez nem kell nagy beruházás,csak a gázóra állásokat kell rögzíteni az időszakokban.

Nincs vége a télnek, júniusban nehezebb lesz.

Előzmény: Tóth Nándorka (100802)
tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.02 0 0 100803

Akkor még csak hagyd a fán, míg megnő másfél m3 -re.-:)

Előzmény: Tóth Nándorka (100802)
Tóth Nándorka Creative Commons License 2021.01.02 0 1 100802

Értem....Jajj az a pufi már nagyon érik..Sztem veszek egy legalább 800 liter,arra meg egy max 60 fokos vta szelepet.....

Előzmény: Kapocska (100801)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.02 0 0 100801

Nándorka, mondom neked a friss híreket a lengős beépíthető függőlegesen is

szivattyúk szétválasztására (a többi eset vizsgálandó).

Lehetőleg neoprén tömítéssel pl. rastelli 406-os sorozatól.

Ezek 80fokig jók a rugós 100fokig.

„Mi a gond??”

Gond egy szál se!

Ugyanannyi hőmennyiséget tartalmaz kevesebb mennyiség magas hőfokon

mint a nagyobb mennyiség alacsonyabb hőfokon.

De ugye a vegyi kazánnak is vannak sajátosságai és ,ha nem akarsz a kátránygyártók

egyesületében tagságot szerezni akkor ne növeld a forgalmat (csökkenő dT-vel).

Előzmény: Tóth Nándorka (100798)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.02 0 1 100800

tiszuka69 Creative Commons License 2021.01.01 0 0 100799

Pufferod van vagy 0-24 ben fűtesz?

Előzmény: Tóth Nándorka (100798)
Tóth Nándorka Creative Commons License 2021.01.01 0 2 100798

értem.lesz akkor vizszintesen...

Egész fűtési szezonban a gázkazán 45 fokkal fűti a radiátorokat.Ha a vegyes megy,mondjuk 50-60 fok között akkor nincs olyan meleg mint a gázkazánnal...Ezt okozhatja a vegyes mellett lévő 45 fokos vtc szelep!? ha kb 65 fok  fölött van a viz,csak akkor pipálja le a gázkazit..Mi a gond??

Előzmény: lala1961 (100797)
lala1961 Creative Commons License 2021.01.01 0 0 100797

Üdv ! BÚÉK ! Bármelyik irányba is rakod valamelyik funkciója nem tud működni(v állandóan nyitva v zárva) !:-)

Előzmény: Tóth Nándorka (100796)
Tóth Nándorka Creative Commons License 2021.01.01 0 0 100796

Sziasztok. Először is BUÉK mindenkinek másodszor: lengőnyelves visszacsapót,ha vegyeshez függőlegesen rakok be, milyen problémát okozhat?? 

tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.29 -1 0 100795

Igazad van, erre rosszul emlékeztem, bocs, a kazánház amúgy tényleg érdekelne,, mindig tanul az ember.

Előzmény: lala1961 (100794)
lala1961 Creative Commons License 2020.12.29 0 0 100794

Üdv ! Nem akartam semmire jeletkezni ,és hogy mit akarsz nekem tulajdonítani azt sem értem ,mert ezt írtam:" Dec. közepétől jan. közepéig elfűtögetek (3 gyümölcsfa az alapanyag,meg annak rőzséje),szerencsére minden rendben elindult működött !:-",felétek ez a fél szezon ,akkor rendben !:-((( Semmilyen igényem amúgy a kommentedre,de persze ez egy FÓRUM ahol akár tényleg építő jellegű megszólalások IS lehetnének ,nem ilyenre reagálni ,hogy mi IS a fél szezon !:-)

Előzmény: tiszuka69 (100793)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.29 -3 0 100793

Én nem neveztelek konkrétan Téged semminek, Te jelentkeztél önként a szerepre ha emlékszel, de ez már lényegtelen, inkább küldj légyszi pár képet arról a kazánházról ahonnan pár gyümölcs fával ki lehet fűteni egy fél szezont. Ennek lenne építő jellegge. És ez nem vicc.-:)

Előzmény: lala1961 (100792)
lala1961 Creative Commons License 2020.12.29 0 1 100792

Üdv ! Ne ajálj semmit a "figyelmembe"mert nem érdekel, és oda is csak bemásolni tudnám úgyan azt ,de úgy tűnik csak elolvastad amit írtam ,de saját magadra vonatkozó részre nem bukkantál !:-) 

Előzmény: tiszuka69 (100791)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.29 0 0 100791

Nagyon igazad van, ezért is ajánlom figyelmedbe a pufferes topikban a 36439.számú hsz.-t. BUÉK

Előzmény: lala1961 (100790)
lala1961 Creative Commons License 2020.12.29 0 0 100790

Üdv Topiktársak ! Már kevésbé olvasom ezen v rokony topikokat ,de SZERINTEM is kell tudni disztingválni ,csak már azért IS ,mert nem vezet sehová semmilyen építő jelleggel nem bír, és "CSAK" lélek romboló tud lenni ! 

BÚÉK !

Kapocska Creative Commons License 2020.12.29 -2 2 100789

Lehet,hogy szerinted így van,de az én értékrendem szerin jogos volt.

Azért senki nem kap ilyen szöveget mert nem tud v. nem ért valamit,de

amikor valaki a valós tényeket, adatokat szándékosan figyelmen kívül hagyja

(mert nem tartom alfabétának ezért nem is lehet véletlen) és a valóságtól

elrugaszkodva lejáratni akar v. hülyének akar nézni az már felháborít és tőle nem ez

volt az első alkalom felém (említettem is).

Előzmény: sankó36 (100788)
sankó36 Creative Commons License 2020.12.29 0 2 100788

Most egy kicsit túllőttél a célon. Én is vitatkoztam már a Nagykunságival de eszembe sem jutott

le gecizni a másikat.Remélem részedről ez csak egy botlás volt és nem válik általánossá ez a stílus.

Előzmény: Kapocska (100783)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.29 0 0 100787

Le van rajzolva, annyi segítség még, hogy a TC a hőelem bemenet(9,10),polaritásokkal.

Előzmény: tiszuka69 (100786)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.29 0 0 100786

Jól van, tehát akkor hogy is néz ki ez a bekötés az eredeti kérdés szempontjából, ez engem is érdekelne, az első rajz világos volt, ez még nem annyira, légyszi rajzold le. Köszi

Előzmény: Kapocska (100785)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.29 -2 0 100785

Gondolom van itt is pár ember, akinek van autója és példul nem áll tőle messze az akkumulátor.

Az könnyen belátható,hogy ,ha 2db 12V-os akkut párhuzamosan kapcsolunk akkor a voltmérő

12V-ot fog mutatni.

Ha sorba kötjük őket akkor meg 24V-ot.

Ha két különböző feszültség/áramforrást szembe kapcsolunk akkor a különbséget/különbözetet

tudjuk mérni.

És a forrás lehet akku,szárazelem, hőelem……………….. a jelenség lezajlik, mérhető.

Az is könnyen belátható, hogy mindhárom esetben a voltmérőn megjelenik a változás ,ha a

két fesz/áramforrás közül egyik v. mindkettő változik. (a változás az egyiknél átlagként jelenik meg

a másiknál összegként a harmadiknál különbségként.

Na,most a voltmérőt (REX) qurvára nem érdekli ,hogy előtte mi történik,csak azzal foglalkozik

ami eljut hozzá.

Ehhez csak józan paraszti kell a rajzjel egyértelmű HŐELEM és qurvára nem hasonlít egy 3vezetékes ellenállás hőmérőre.

Ezek után egy   ilyen hsz 100782  hányingerkeltő.

nagykunsági Creative Commons License 2020.12.28 0 1 100784

Az a baj, hogy fingod nincs hozzá mit is írtál. Csak rohadtul zavar téged, hogy ehhez nemigazán értesz. 

De hát nem bírod, ki, hogy ne szólj hozzá. 

Valószínű itt éled ki magad. Kultúra is kijött rajtad, 2 elsó 6 második. 

Gratulálok. 

Előzmény: Kapocska (100783)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.28 -3 0 100783

"Lehet esetleg két hőelemmel 1REX-el átlagot"

Az elejétől erről volt szó és a rajzjel is erre utal!!!!!!!!!!!!!!!!

És már megint kezded a hülye dumádat mint a szivattyú sebességváltónál.

Te semmit nem változtál ugyan olyan geci vagy mint voltál!!!!!

Ennyi,remélem nem leszek olyan hülye ,hogy még egyszer szóba állok veled.

Előzmény: nagykunsági (100782)
nagykunsági Creative Commons License 2020.12.28 0 1 100782

Ja értem. Valószínű rájöttél, hogy eleve rossz helyre kötötted az érzékelőt mert a PT100-ast a 8-9 pontra kell. 

Amúgy se értem hogy lehetne párhuzamosítani a PT-100 -t  a "K" érzékelővel. 

Arról nem is beszélve, hogy vagy ezt vagy azt fogadja úgy kell állítani a menüben. 

Szóval az elgondolásod egy halva született megoldás. 

Előzmény: Kapocska (100781)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.28 -1 0 100781

Úgy látom neked semmire!

VÉGE.

Előzmény: nagykunsági (100780)
nagykunsági Creative Commons License 2020.12.28 0 0 100780

Aztán ez a rajz mire jó?

Előzmény: Kapocska (100779)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.28 -1 0 100779

Előzmény: nagykunsági (100778)
nagykunsági Creative Commons License 2020.12.28 0 0 100778

Figyelmetlenül?

"két hőelemmel 1REX-el átlagot v. különbséget kiértékeltetni"

Hova kötöd a 2 hőelemet? 

Milyen 2 feszültségforrás van? Mi az egyik, mi a másik?

El nem tudom képzelni mire gondolt a költő. 

Előzmény: Kapocska (100777)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.28 -1 0 100777

„2 különböző hőérzékelőt”

Figyelmetlenül olvasol!

Két feszültségforrás van amit v. átlagolok v. különbséget képzek

és a kiválasztott módszert vezetem  a REX bemenetre.

A hőmérőt sem véletlenül írtam, mert nyilván egyik esetben sem fog a REX

valamely mérőponton mérhető valós értéket mutatni, de határértéket

képezhet és a feladat ez nem a mutatás.

A többit már tudod.

Előzmény: nagykunsági (100775)
lala1961 Creative Commons License 2020.12.28 0 0 100776

Üdv ! Nekem is 350 c fokra van állítva a Belimo&Sestos páros ,és azt gondolom puffer töltésre célszerűbb egy legalább ekkora fűtgázzal tolni a kazánt(szerintem több fagáz ég el így)!:-) Ha csak kazán és radiátor ,akkor nagyon nehéz mit mondani ,mert sehogy nem lehet igazán optimálisan, és relatíve hosszú ideig, túlfűtés nélkül üzemelni(de akkor talán a max.300 c fok lehet az "ideális") !:-) 

Előzmény: Spay01 (100770)
nagykunsági Creative Commons License 2020.12.28 0 1 100775

Hallottam, csak most éppen nem tudom elképzelni, hogy lehet 2 különböző hőérzékelőt 1 azaz 1 darab rexre kötni, mikor csak egyet tud fogadni. 

Továbbá jelenleg azt se tudom elképzelni, mit hova kellene állítani a menüjében, hogy tudjon hőfokkülönbséget kapcsolni. 

Előzmény: Kapocska (100767)
nagykunsági Creative Commons License 2020.12.28 0 0 100774

Nyugodj meg, jónak számít. 

Persze lehet 300 alatt is tartani, de az nem biztos, hogy jó a kazánnak, és megfelelően melegíti a vizet. 

Nálam is 320-350 között megy. 

Kapocska Creative Commons License 2020.12.28 0 0 100773

Nem tudom,lehet csak a magyar raktárkészletet lehet  eladni nálunk.

(a viadrus fejlesztett valamit EU ügyben talán a samott betétekkel,de nem jártam utána mert nincs

szükségem kazánra)

Előzmény: sankó36 (100771)
sankó36 Creative Commons License 2020.12.28 0 0 100772

A 300 jónak számít a 370 nem annyira.

sankó36 Creative Commons License 2020.12.28 0 0 100771

Érdekes hogy Viadrust nem lehet kapni de Totyát igen. Brüsszelben elhitték hogy 82 % a hatásfoka ?

Előzmény: Kapocska (100766)
Spay01 Creative Commons License 2020.12.28 0 0 100770

Sziasztok,

Ha 400 alatt tudom tartani a füsthőt a füst csőben az jónak számít? 

300-370 közt mozog

Hedo Creative Commons License 2020.12.28 0 0 100769

Úgy tűnik Kaloritherm 35 lesz a kiválasztott. Visszaolvastam, korábban FoxiBoxi-nak volt/van ilyen, esetleg itt vagy még köztünk, vagy más akinek ilyen van, megosztaná a tapasztalatokat? Nagyon köszi

Hedo Creative Commons License 2020.12.28 0 0 100768

ah köszi, ez kimaradt

Előzmény: Kapocska (100766)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.28 -1 0 100767

Mi van????????????????????

Nem hallottál még méréstechnikáról?

Előzmény: nagykunsági (100764)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.28 0 0 100766

A 2015/1189/EU európai uniós rendelet célja, hogy a szilárd tüzelésű kazánok üzem közbeni energiafogyasztását és szennyező anyag-kibocsátását lényegesen csökkentse, a vegyes tüzelésű kazánok piacán jelentős megszorítást, változást fog eredményezni. Mindezt a rendeletben meghatározott a vegyes tüzelésű kazánokra vonatkozóan egy sokkal szigorúbb környezettudatos tervezésére irányuló követelményekkel kívánja elérni.

Meddig tudok vegyes kazánt venni? #3.

Ezen rendeletben meghatározott követelményeknek nem eleget tevő vegyes tüzelésű kazánok 2020. január 01-től sokak bánatára már nem kerülhetnek gyártásba, és az elsődleges forgalmazók sem hozhatnak be ilyen típusú kazánokat Magyarországra.

Előzmény: Hedo (100765)
Hedo Creative Commons License 2020.12.28 0 0 100765

Létezik hogy nem lehet kapni öntöttvas kazánt? Mindenhol azt írja hogy nem rendelhető vagy gyártás megszűnt vagy helyettesítő termékre mutat ami lemezkazán. Tudtok valami helyet ahol van még? 3 órája bújom a guglit de nem találok sehol

nagykunsági Creative Commons License 2020.12.28 0 0 100764

Mi van????????????????????

Előzmény: Kapocska (100763)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.28 0 0 100763

Lehet esetleg két hőelemmel 1REX-el átlagot v. különbséget kiértékeltetni

és beállítani a kapcsolást egy hőmérőhöz.

Előzmény: Kapocska (100762)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.28 0 0 100762

Lefordítva kb. ilyen

Előzmény: Spay01 (100759)
Spay01 Creative Commons License 2020.12.28 0 0 100761

Köszönöm, 

Akkor elsőnek be kötöm csak a füst hő mérésre, és próbálom kordában tartani :D

Előzmény: nagykunsági (100760)
nagykunsági Creative Commons License 2020.12.28 0 0 100760

Ehhez kettő db Rex kell. Egyik a vízre ami ugye 55 foknál kapcsol, másik a füstre ami 150 foknál kapcsol, és a két relét sorba kell kötni.

Nem árt a vizet mérő rex alarmját rákötni egy vészindításra, füsthőtől függetlenül, ha esetleg 95 fok fölé menne a vízhőfok. 

Előzmény: Spay01 (100759)
Spay01 Creative Commons License 2020.12.28 0 0 100759

Sziasztok,

Kis segítséget szeretnék kérni Rex-c 100 al kapcsolatban.

Hogy tudnám úgy bekötni, hogy felfűtés kor ugye 55 c víznél kapcsol a szivattyú, de ha 100-150 c alá esik a füsthő akkor kapcsolja ki a szivattyút, hogy ne hűtse le a puffert.

Milyen beállításokat kell adnom neki + mit hova kössek? Természetesen, ha lehet ilyet csinálni vele.

Kapocska Creative Commons License 2020.12.27 0 0 100758
Előzmény: negativ0001 (100757)
negativ0001 Creative Commons License 2020.12.26 0 0 100757

Tudnal kuldeni linket?

Előzmény: Kapocska (100755)
negativ0001 Creative Commons License 2020.12.26 0 0 100756

Igen faradt olaj egeto es nagyon szep dolog ha kek langal eg fust nelkul.

Előzmény: sankó36 (100754)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.25 0 0 100755

A youtube-on még olyan is van ami kazánba való.

Előzmény: negativ0001 (100753)
sankó36 Creative Commons License 2020.12.25 0 0 100754

Mi akar ez lenni,fáradt olaj égető ? Nem szép dolog !!!

Nem hiszem hogy az öntvénynek ártana ha nem kap közvetlen szúró lángot. Ha igen akkor tegyél

elé vagy fölé samottot.

Előzmény: negativ0001 (100752)
negativ0001 Creative Commons License 2020.12.25 0 0 100753
negativ0001 Creative Commons License 2020.12.25 0 0 100752

Sziasztok, mit szoltok ha egy ilyen megepitenek es beraknak az ontvenykazanomba. Megbirna a hot?

https://www.youtube.com/watch?v=d9Q-ZfbJCEE

a lenyeg a 10ik perctol lesz.

tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.21 0 0 100751

Szia! Úgy gondoltam hogy a fel nem használt áramot nem tolod vissza a hálózatba, aminek az elszámolása nem biztos hogy kedvező, nem tudom, hanem mint kvázi hőenergiát saját felhasználásra betárolod. Persze ez függ attól milyen hatásfokú a villanykazán. Számolni kéne mert így csak ködszurkálás. Úgy értettem, hogy a tágulási térfogata hozzá lett e igazítva a megnövekedett térfogathoz, ill. Van e kazán védő szelep és túlhevülés elleni védelem?

Előzmény: CyberLacee (100750)
CyberLacee Creative Commons License 2020.12.21 0 0 100750

Szia,

Köszönöm a válaszod!

A vegyesnél gondolkodtunk a pufferba, de a villanykazánnál szerintem nem éri meg felfűteni, és tárolni. Itt csak veszteség lehet.

"A túltermelt energia is hatékonyabban felhasználható." - mire gondolsz?

Klasszikus termosztátot és dedikált fűtésvezérlőt nem tervezek beépíteni, az okos otthon központ fogja a termosztát funkcióját átvenni, és csinálná a váltószelepek vezérlését. Így a lakóház fűtése villannyal bármikor indítható, ill. az új rész temperálása is.

Igen, a villanykazánnál az egyik előremenő tényleg "felesleges", de szívem szerint meghagynám a későbbi 1 időben mindkét forrás független használata miatt.

A mostani vegyes rendszerben van tágulási, és egy csőtermosztát indítja a szivattyút. Ez maradna is így.

A villanykazánban pedig beépített szivattyú és tágulási tartály van.

Köszönöm!

Laci

Előzmény: tiszuka69 (100749)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.21 0 0 100749

A villanykazán előremenő egyik ága felesleges, ugyan arra a fő vezetékre jutsz. Visszacsapók kellenek a kazán előremenőkbe. Hosszú távon jobban jársz szerintem ha a kazánok egy pufferra fűtenek, nem kell váltó szelep, minden épületrész külön szivattyúval üzemeltethető, a vezérlés is egyszerűbb, és szükség lehet temperálásra is fagyveszély miatt. A túltermelt energia is hatékonyabban felhasználható. Amúgy mi újság a tágulásival és a kazán védelemmel és biztosítással?

Előzmény: CyberLacee (100748)
CyberLacee Creative Commons License 2020.12.20 0 0 100748

Sziasztok,

Segítségetek szeretnék kérni. Kicsit hozzá kell nyúlnunk a fűtésünkhöz.

Adott jelenleg "épület 1" fűtése 1 körön egy vegyes kazánnal (a visszatérő ágon van a szivattyú). Építettünk hozzá "épület 2". Lett napelemünk, így a túltermelést villanykazánnal (benne van a szivattyú) szeretnénk elhasználni. Mindkét épületet ha igény adódik szeretném valamelyik lehetőséggel fűteni. Egyszerre a 2 épületet nem kell fűteni, ill. a 2 forrásnak sem kell egyszerre mennie. (bár + 2db 3 járatú 2 utú motoros szeleppel működne szerintem - ez később akár opció is lehet) Próbáltam lerajzolni. 

A és B pontokra 1-1db 3 járatú 2 utú motoros szelepet tennék, amit a meglévő otthon vezérlővel szabályoznánk, így el tudjuk dönteni, hogy melyik épületet fűtenénk.

Szerintetek ez így működőképes? Visszacsapók kellenek? (hova tennétek? - szerintem nem kellene)

(bármelyik kazán megy, a másik kazánnál lévő motoros szelepet ellenkező épületrészre kell állítani)

Előre is köszönöm!

Laci

tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.19 0 1 100747

Szerintem szigetelj, akkor tudsz majd objektív döntést hozni, mint a puffer, mint a tüzelőanyag felhasználás tekintetében. A puffer segítene lefaragni a három fokos éjszakai hőingásból, de a szigetelés is + az jól jöhet ha később kényszerüségből vagy más okból más fűtési mód mellett döntesz. A puffer vsz. nem fog működni segédenergia nélkül tehát buksz egy nagy előnyt. Én jelenleg  kb 45kg aprítékot fűtök el  220m2 -en állandó 22fok mellett szigetelés nélkül. ( most tervezem)

Előzmény: nickon123 (100744)
nickon123 Creative Commons License 2020.12.19 0 0 100746

Egyszer már próbáltam, rontott a kèmèny huzatàn. Bár nagy valószínűsèggel amit betettem terelőnek az túl hosszú volt, 40 cm, a kazánom pedig 53 cm mèly befelè, így csak 13 cm maradt a füst fordulásának. A lángok ugyan szèpen megkerültèk, de 60 fok helyett csak 50 fokot bírt elèrni a kazán.

Egy 25 cm-es szerintem jó lenne, viszont sehol nem találok rendes samott lapot. Akárhányszor járok Bauhausban, vagy Praktiker én folyton össze vannak törve a 2 cm-es vastagságú samottlapok. (4-5 cm-es samottlapot meg sokallanèk).

Arra gondoltam veszek tűzálló betont, ès abból kiöntögetek pár formát ès meglátjuk.

Előzmény: Tóth Nándorka (100745)
Tóth Nándorka Creative Commons License 2020.12.19 0 2 100745

Hali.elbirna ez a kazán egy láng terelő lapot. Nézd a YouTube on, de rád. Írd be. Sokat számít, főleg ha mérnéd a füst hőt.. Nekem lemez kazánba, közel 100 fokkal vitte leljebb a füst hőt. Ja és nem kormol közel se a kazán annyira.. Üdv

Előzmény: nickon123 (100744)
nickon123 Creative Commons License 2020.12.19 0 0 100744

Sziasztok!

Igértem képeket még korábban a kazánomról. Demrad Solitec (fával 28 kw, szénnel 46 kw).

Jelenleg elkezdtem mindent mérni digitális mérleggel újra, mert így hogy idén már működik a felsőszint, ami +5 radiátor és persze víz a csövekben. A multkori beszélgetésünk alapján gravitációsan fűtök, azóta sem használom a szivattyút.

Jelenleg próbálom kitapasztalni a mennyiségeket, hogy mennyi tüzelővel lehet a leggazdaságosabban kifűteni a házat, ami 160nm, és még nincs leszigetelve. Nyílászárók újak.

A kazán kb este 19:00-kor van picit megpakolva, és este 22:00-kor van fekvés 21,7-22,5 fokban. Reggel 8-9 kor szoktam begyújtani, akkor 18,6-19,4 fok szokott lenni a házban. 

A ma reggeli megrakásom 5 kg szén alulra, 15 kg fa rá szépen felépítve. (Alulra a nagyobbak). Ez a napi fogyasztás fele, kiváncsi voltam mi lesz ha így begyűröm a kazánba. 

A kázán így 3 órán keresztül ment 70 fokon, 2 órán át 50 fokon, a lakásban pedig 22,5-23 fok van így. (igaz a radiátorok felső szakasza 70 fokos víz "csak" az etázs miatt, de emiatt sokkal többnek tűnik a hőérzet). 

Próbálom kitapogatni, hogy kell-e puffer vagy nem kell :) 

Jelenleg egy nap ebben a 0-2 fokos időben 40 kg tüzelő fogy, amiből kb 30 kg fa, 10 kg szén. Azt nem tudom, hogy ezt 2-3 óránként tüzelgessem el "egyenletesen" , vagy 2 izmos körben, és akkor rakjam meg rendesen a kazánt mint ma reggel. 

Egyébként ez a fogyasztás soknak számít a hátunk paramétereihez viszonyítva? 

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=779IMG_20201219_093557.jpg

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=363IMG_20201219_093611.jpg

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=337IMG_20201219_094150.jpg

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=450IMG_20201219_095128.jpg

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=277IMG_20201219_095140.jpg

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=642IMG_20201219_100429.jpg

tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.12 0 0 100743

Minden tiszteletem a tiéd, de az engem igazol hogy be kellett raknod  plusz radiátort mivel a meglévő félig melegen nem  adta le a névleges teljesítményt. Abban teljesen igazad van hogy a normál hagyományos radiátorokat magasabb hőmérsékletre tervezték, kvázi úgy optimálisabban működnek, az alacsony hőmérsékletű egy másik konstrukció. Azt tehát bizonyítottad hogy a módszered jó. Azt viszont én bizonyítottam hogy a szobatermosztátnak fűteni félrevezető, ugyanis a gyors felfűtés gyors lehüléssel is jár mivel a környezetünkben lévő tárgyak nem tudják ilyen gyorsan követni a hőingadozást. Köszi a válaszokat és jó kísérletezést kívánok.

Előzmény: negativ0001 (100742)
negativ0001 Creative Commons License 2020.12.12 0 1 100742

Igy van, a teteje a radiatornak forro es az alja meg hideg, de ez csak azota, amiota a szobakba betettem meg 1 meteres radiatort, viszont igy hamarabb kifuti a lakast meg igy is, hogy az alja hideg.

Ha alacsonyan tartom a visszaterot es lassu fordulaton a keverot, akkor nem keveri ossze a pufferben a meleg vizet es utolso pillanatig futok 70-65 vizzel.

Em mar tapasztalatbol beszelek, mert a kazanhazam olyan , mint egy labor. Allandoan kiserletezek. A pufferen 7 digitalis homero es igy latom, hogy a 70 fokos viz es a 30 fokos kozott a hatar 6-7 centi. Persze amig sikerult ezt elernem sok brikettet elegettem. A kiserleteket azert brikettel, mert az mindig ugyan azt az energiat adja.

"Leírom a szubjektív véleményem, abszolút nem muszáj egyetértened velem. Tehát ha lefojtod a radiátorokat azzal csak azt éred el hogy nagy lesz a hőmérséklet különbség az alja és teteje között, tehát nem tudja leadni a névleges teljesítményt+ a szivattyút is szivatod A

A tehetetlenség egy más adat az, az anyag vastagsággal és minőséggel van összefüggésben. Ha alacsonyan tartod a visszatérő hőmérsékletet azzal a puffert is jobban hűtöd, kvázi nem spórolsz. Ha nem fűtöd túl a lakást, azzal igen, de a legjobb szerintem ha a külső hőmérséklethez igazitod az előremenő hőfokot. (fűtési görbe)"

Előzmény: tiszuka69 (100731)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.11 0 0 100741

Nem hiszem hogy csak ennyi lenne, 10éve fűtök egy Vigas 25-tel , hatalmas ugrás volt, de lehetne még jobb is. Csak 25-30 centi levegő járat van a szekundernek hogy felmelegedjen, az kevés. Köszönöm a türelmedet.

Előzmény: granov (100740)
granov Creative Commons License 2020.12.11 0 0 100740

A technológiát úgy hívják, hogy faelgázosító kazán és ha fával fűtesz érdemes  belevágni.

A többi csak mókolás, játék, hobbi kinek miként tetszik.

Előzmény: tiszuka69 (100739)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.11 -1 0 100739

Semmi okom nincs a kötözködésre, csupán gyakorlatias  és szkeptikus vagyok, szeretném ha meggyőznél, hogy ebbe érdemes időt, pénzt és energiát fektetni. Ennyi.

Előzmény: granov (100738)
granov Creative Commons License 2020.12.11 0 0 100738

Te most kötözködsz vagy érdeklődsz?

Mert ha az utóbbi akkor próbálj meg olyat(úgy) kérdezni ami tűnik az előbbinek...

Előzmény: tiszuka69 (100736)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.10 0 0 100737

Te most tényleg belemész ............................. ?

Előzmény: granov (100735)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.10 0 0 100736

Okés,  megvan a tökéletes égés, megvan a jó hatásfokú hőátadás, így vsz. a füstgáz lehül egy alacsony optimális szintre, de akkor mivel melegíted a primer, szekunder levegőt mert azzal biztos nem ami a K. rajzon van.

Előzmény: granov (100735)
granov Creative Commons License 2020.12.10 0 0 100735

De ha megemeled az égési hőmérsékletet az égési hatásfok növelésével akkor emelkedik a kazán teljesítménye is. Az energiaáram egy paramétere a delta T. Mindegy milyen energiatranszpoortról beszélünk.

A z égéstér hőmérséklet növekedése nem plusz tüzelő anyag bevitelével hanem az égési körülmények javításával azt eredményezheti h kevesebb fával több meleg állítható elő. Az, hogy ebből normális hőcserélőkkel több lenne kinyerhető egy másik tészta.

Léteznek egyébként a kazán után köthető hőcserélők amik a maradék hőt is kiveszik. Ja.. hogy az nem vegyeskazánnak titulált szenes kazánok utáni használatra való hát istenem. 

Előzmény: tiszuka69 (100734)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.10 0 0 100734

Persze tök világos amit írsz, a gyakorlati megvalósítása sem okozna gondot, bár gondolom hamuzáskor biztos útban lenne az egész klumpet, de nem ez a problémám. Adott egy kazán, és a legtöbb ilyen, gyenge hatásfokú hőcserélővel, megvalósítod a majdnem tökéletes égést, rendelkezésre áll az energia, de nem tudod átadni a víznek. A legjobb az lenne ha mindig annyi tüzelőanyag égne "tökéletesen" amennyit a hőcserélő át tud venni. Az aprítékégető már közelít ehhez de az egy másik topic.

Előzmény: granov (100733)
granov Creative Commons License 2020.12.10 0 0 100733

Amit Kapocska felrajzolt hőcserélőt azt elég sok helyen árulják. Némi bádogos munka és a kazán ajtaja felé el lehet belőle vezetni a levegőt. Ha csak a szekunder felé az is emelhet a hatásfokon. (A hideg szekunder nem igazán keveredik a tűzforró gázokkal, ezért jobb előmelegíteni).

Nem kell több száz fokot emelni a hőmérsékleten, mivel a fa olyan 150 fokon már elég szépen bomlik, tehát ha megküldöd 250 fokkal primer oldalról frankón belobban az egész vszlag hamar.

Előzmény: tiszuka69 (100726)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.10 0 0 100732

Ügyes vagy!

Ezért is fontos a keverőszelep és nem összezagyválni a pufferben a vizet

és elbaltázni a határréteget.

Valamint megakadályozni a gravitációs keringéseket a pufi mindkét oldalán.

Előzmény: negativ0001 (100730)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.10 0 0 100731

Leírom a szubjektív véleményem, abszolút nem muszáj egyetértened velem. Tehát ha lefojtod a radiátorokat azzal csak azt éred el hogy nagy lesz a hőmérséklet különbség az alja és teteje között, tehát nem tudja leadni a névleges teljesítményt+ a szivattyút is szivatod A

A tehetetlenség egy más adat az, az anyag vastagsággal és minőséggel van összefüggésben. Ha alacsonyan tartod a visszatérő hőmérsékletet azzal a puffert is jobban hűtöd, kvázi nem spórolsz. Ha nem fűtöd túl a lakást, azzal igen, de a legjobb szerintem ha a külső hőmérséklethez igazitod az előremenő hőfokot. (fűtési görbe)

Előzmény: negativ0001 (100730)
negativ0001 Creative Commons License 2020.12.09 0 2 100730

En azt ugy oldottam meg, h a keveropompat a leglassabra allitottam es a radiatoroknal a szukiteseket is beallitottam (az also csavarhuzos csappal) es az eloremeno, de foled a visszajovo cso 1" es bele megy 6/4"-ba, h lassuljon es utana megy be a pufferbe.

A masik legfontosabb dolog amit csinaltam, az az, hogy a hazbol visszajovo csore tettem egy termosztatot, ami ha eleri a 35 fokot, akkor megallitja a keverot, majd 31nel indit. Igy lehet a legjobban sporolni, mert megvarod a tehetetlenseget, amig a radiatorok leadjak a hot es eler a szobatermosztatig es majd az allitja le. Na es nem futod tul a hazat., Ja es csak 60 fokos viz megy a radiatorokba.

Előzmény: Spay01 (100724)
Spay01 Creative Commons License 2020.12.09 0 0 100729

Hahaha köszi , ígérem csendben maradok mostmár 🤣😅😅

Előzmény: tiszuka69 (100727)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.09 0 0 100728

Bocs: Spay, elirta a  telefon.

Előzmény: tiszuka69 (100727)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.09 0 0 100727

Spray, én nagyon kedvellek a lelkesedésed miatt, de most már a " Hülye kérdések" nevezetű versenyt tutira megnyernéd. A radiátorok beszababályozása arról szól, hogy minden radiátor, a kedvezőtlen helyzetüek is leadják a tőlük elvárható teljesítményt. A pufferban betárolt energiával tudsz spórolni, ha nem nyomod be a lakásba, de akkor befagy a segged.-:)

Előzmény: Spay01 (100724)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.09 0 0 100726

Értem, de hogy adod át a közegnek egy szar hőcserélővel.

Előzmény: granov (100725)
granov Creative Commons License 2020.12.09 0 0 100725

Pedig de.

Egy vegyeskazán égéstéri hőmérséklete alig éri el a 800 fokot. Ez miatt a füstgázok egy része nem ég el. Ha meg tudod emelni a hőmérsékletet több gáz ég el, ergo javul a hatásfok. Ezt pl azzal tudod elérni, hogy előmelegíted a kazán által beszívott levegőt. Hogy mi módon az is befolyásolhatja a végeredményt.

Előzmény: tiszuka69 (100723)
Spay01 Creative Commons License 2020.12.09 0 0 100724

Sziasztok,

Vegyestüzelés és puffer esetén mennyire fontos a radiátort beszabályozni? Értem én arra hogy be állítani a visz áramlást ? Ez jelent valamit takarékosság szempontjából ?  ( Pufferban tárolt meleg vízre gondolok hogy tovább bírná  )

tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.09 0 0 100723

Nem biztos hogy teljesen értem a diszkurzust, fele virágnyelven van (leander) de szerintem tökéletes égés egy tökéletlen kazánban, értve ez a höcserélőre megint csak nem nagyon visz előre.

Előzmény: Kapocska (100722)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.09 0 0 100722

Lehet (biztos), hogy a válaszom magyarázatra szorul:

„A tökéletesebb égés attól valósul meg, hogy a veszteségre ítélt hőmennyiség egy részét

visszaforgatjuk a rendszerbe”, ezáltal jobb, hatékonyabb a kémiai folyamat.

A jobb keveredési folyamat miatt több éghető gáz ég el, több hő keletkezik.

Az igaz,hogy a hatásfok növekedés nem csak a pl.40m3 levegő hőfokkülönbségéből

adódik ,hanem a jobb kémiai folyamatból is.

A %-os megosztás számszerűsítésére nem vállalkozom.

És már le is akadtam a témáról .

Előzmény: Kapocska (100720)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.08 -1 0 100721

Ja ,itt ventilátorról nem volt szó.

Előzmény: Kapocska (100720)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.08 -1 0 100720

„Az előmelegített levegő nem a veszteség visszanyerésével fog eredményt hozni, hanem a tökéletesebb égéssel.”

:-)

A tökéletesebb égés attól valósul meg,hogy a veszteségre ítélt hőmennyiség egy részét

visszaforgatjuk a rendszerbe.

„Hova kerül az a hőmennyiség amit a levegő előmelegítésére "elpazarolunk"?”

Most jöttem fel és a leanderek és társai + a passat elvetették az ötletedet. :-)

(garázsból nyílik a szuterén,de lehet másnál is jól jön az a kis meleg)

Előzmény: granov (100719)
granov Creative Commons License 2020.12.08 0 1 100719

A hasító üzemű kuktát professzorok tervezték és üzemeltetik. A vegyes ha nem is ennyire bonyolult azért oda is kéne némi tudás. Nem mondom hogy katasztrófa lesz belőle  de okkal bélelik a faelgázt.

Az előmelegített levegő nem a veszteség visszanyerésével fog eredményt hozni, hanem a tökéletesebb égéssel.

A borításról levett energia kérdése:

Hova kerül az a hőmennyiség amit a levegő előmelegítésére "elpazarolunk"?

Előzmény: Kapocska (100718)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.08 -1 0 100718

Ha jól tévedek akkor Te nem laksz nagyon messze attól a helytől

ahol a szabályozott láncreakció működik.

Ha azt lehet szabályozni akkor szerintem egy vegyes kazán + kémény

hőcserélő együttest is.

Nem gondoltam sem 500fokra előmelegített levegőre sem kondenzációs

vegyi kazánra.

Ha pedig az fsg hűtéssel hatásfoknövekedés érhető el akkor az csak nyereség a pógárnak.

(nem küldtem el neked régen a MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR

beszámolóját az ez irányú kísérletéről? mintha igenre emlékeznék)

„de gondold át és rájössz. :-)”

Hát ez egy kicsit időigényes.(turbó feltöltő?) :-)

Előzmény: granov (100717)
granov Creative Commons License 2020.12.08 0 0 100717

Hozhataz. Ha azzal 700-750 fokról 850-900 fokra felviszed a tűztér hőmérsékletét csak azzal javul, hogy több gáz elég.

A kéményesnek van egy komoly veszélye: a megnövekedett tűztér hőmérséklet megnöveli a füstgáz hőmérsékletet akár drasztikusan is. Na ott ugorhat 1000 fok fölé a tűztérhőmérséklet ami akár nagyobb gondot is okozhat. 

Ha kazán külsőről viszed be ott max 100 fok.

Az, hogy ez nem jelent semmiféle veszteséget elsőre furán hangzik, de gondold át és rájössz. :-)

Előzmény: Kapocska (100714)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.08 0 0 100716

Ez jól néz ki, de hogy jut el a felmelegített levegő a rendeltetési helyére?

Előzmény: Kapocska (100714)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.07 0 0 100715

Akkor a lehetőség elmúlt.  

Előzmény: sankó36 (100709)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.07 0 0 100714

„lemezzel beburkolod akkor kvázi hulladék hővel megoldható az előmelegítés”

Szóval én nem ilyenre gondoltam,mert ha „hűtöm” a kazánt (megtermelt meleg vizet)

akkor az nem sok hasznot hoz.

Ahol alkalmas a hely ott a füstcsövet burkolnám inkább.

No persze nem ilyen komolysággal. :-)

Előzmény: granov (100706)
sankó36 Creative Commons License 2020.12.07 0 0 100713

A korrózió lehet hogy csak a pellet problémája ,ott azért más az égéshő meg a kipufogó hő is.

Egy kertész ismerősöm kamion számra fűt szotyi héjjal és nála nincs korrózió. 

Előzmény: Spay01 (100712)
Spay01 Creative Commons License 2020.12.07 0 0 100712

Első körben kb 2 q ra gondoltam.

De még nem hallottam hogy korozio lépet volna fel ettől a brikettől.

De azt már igen hogy felfort a kazán,vagy a cserép kályha még repedt.

Előzmény: sankó36 (100711)
sankó36 Creative Commons License 2020.12.07 0 0 100711

55 forintért nagyon jó vétel csak figyelj oda a korrózióra mert szotyi pelletnél már felmerült ez a probléma. Keveset vegyél és próbáld ki.

Előzmény: Spay01 (100708)
sankó36 Creative Commons License 2020.12.07 0 0 100710

Inkább csak 400-500 fok de az is sok !

Szerencséd van mert néhány hsz.-el visszább láthatsz jó kis Demrad tuningot.A fotón az látszik

hogy a demradnak öblösek a füstjáratai,elférne ott még néhány turbolátor. A turbolátor egy S 

alakban meghajtogatott hosszú lemez csík.Cseh Viadrus videókban lehet ilyeneket látni.

Gyári tartozék nem lehet rossz.

Előzmény: nickon123 (100705)
sankó36 Creative Commons License 2020.12.07 0 0 100709

Régebben Lignotherm kazánom volt ami arról ismert hogy szekunder előmelegítője van.Jó dolog 

mert azt a hőt hasznosítja ami veszteség lenne az ajtón de meleg levegő megy be,az ajtó

meg csak langyos. Sokszor az alsó ajtó jól át volt forrósodva és akkor az jutott az eszembe hogy 

ezen is elférne egy szekunder levegő előmelegítő.

Előzmény: Kapocska (100704)
Spay01 Creative Commons License 2020.12.07 0 0 100708

Sziasztok,

Szerintetek mennyire hatásos a napraforgó brikettel való fűtés?

Mert itt van nem messze tőlünk a gyár, és 55 Ft ért tudok venni/kg fűtő értékben pedig ahogy nézem jobb mint a fa.

tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.07 0 0 100707

Igen, a rendszerben lévő sok víz kvázi pufferként működik, a puffer témára szerintem térj vissza a szigetelés után. Mondtam hogy király a gravitációs, le van sz@rva a divat.

Előzmény: nickon123 (100705)
granov Creative Commons License 2020.12.07 0 0 100706

Csak óvatosan a sok előmelegítéssel. Az 1000 fok feletti tűztér hőmérséklet megeszi az acélt. Oda már hőálló samott, vagy beton kell.

Ha a kazánt egy vékony lemezzel beburkolod akkor kvázi hulladék hővel megoldható az előmelegítés ha a kazán és a vékony lemez között áramoltatod a levegőt.

Előzmény: Kapocska (100704)
nickon123 Creative Commons License 2020.12.07 0 0 100705

Sziasztok!

Sankó36, Tiszuka69 és Kapocska!
Szeretnék visszajelezni, hogy mit tapasztaltam az elmúlt 1-1,5 hétben így, hogy gravitációsan fűtöm a házat. 

A helyzet az, hogy igen jó :) Kb. 20%-al kevesebb tüzelő kell, a kazán végig 60-80 fokon működik, és kb. akkor is még megy a gravitációs fűtés amikor csak 35-40 fokos a rendszerben a víz. Az összes (11 db) radiátor nyitva van, és egyenletesen van meleg a házban végre mindenhol az egész 160 m2-en. (Szivattyúnál folyton játszani kellett, hogy hol itt zárjam el, hol ott, hogy meleg legyen). 

Múlt héten volt időszak, hogy -6 fokok voltak felénk, és simán 23-25 fokra kifűtöttem a házat, és még meg sem pakoltam rendesen. 

Jelenleg most próbálok valahonnan egy terelőlemezt szerezni, hogy a kazán még optimálisabban működjön, főleg, hogy már tavaly páran írtátok, hogy a Demrad kazán az új Totyákkal együtt képesek akár 4-600 fokos füsthőt is kiengedni. (Ezt talán sankó36 írta még tavaly)

Összességében úgy néz ki, hogy jövőre ha szigetelünk akkor kelleni fog egy puffer. Sok hely nincs neki, talán egy 7-800 literes férne be, ami bőven elég lenne arra, hogy az egész éjszakát áthidalja. Bár lehet nem is kell...általában 22 fokban fekszünk le aludni 22:00 körül, és 19 fokban kelünk fel, szóval nincs az a hatalmas hővesztés. És még fent sincs a szigetelés. Talán a -6 fokban egyszer megtörtént, hogy 18,7 fokban keltünk, de akkor kb. 18:00-kor tettem utoljára a tűzre. 

Kapocska Creative Commons License 2020.12.07 0 0 100704

Jók ezek a szekunder előmelegítők, légoldalon a kazán hatásfokát

azzal lehetne még növelni, ha a primer levegő is elő lenne melegítve.

Előzmény: negativ0001 (100700)
ksanyi52 Creative Commons License 2020.12.07 0 0 100703

De az primer levegő ha jól látom. Én viszont oda 2 tálcát raktam be, és úgy is megvalósult a térfogat növekedés. 

Előzmény: negativ0001 (100702)
negativ0001 Creative Commons License 2020.12.07 0 0 100702

Most 22-24 kiloval fut azelott 26-28.

Kap az ajton keresztul is,mert az a terelolemez ala megy be. 

Előzmény: sankó36 (100701)
sankó36 Creative Commons License 2020.12.07 0 0 100701

Mihez képest 5 kiló az 5 kiló ? Előtte hány kilóból fűtötted fel a puffert ?

Akkor a kazán ajtón keresztül nem is kap szekunder levegőt ?

Előzmény: negativ0001 (100700)
negativ0001 Creative Commons License 2020.12.07 0 1 100700

Itt van a tuning mikodese. Ahol be van karikazva pirossal, ott gyorsul be a lang (venturi hatas) a terelolemez miatt es beszivja a felforrosodott szekunder levegot, ami begyul es kekes sargas langal eg.

Előzmény: negativ0001 (100699)
negativ0001 Creative Commons License 2020.12.06 0 1 100699

Elmaradtak a kepek

Előzmény: negativ0001 (100698)
negativ0001 Creative Commons License 2020.12.06 0 0 100698

En a jo hatasfok erdekeben ezt keszitettem es nagyon jol mukodik. 5kg faval kevesebb kell, hogy felfutse ugyan annyira a puffert, mint nelkule

Előzmény: Spay01 (100696)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.06 0 2 100697

Nos a topic "arcátlansága mögé bújva" ez a bélsár muki jelzöszerkezet vsz. nekem szól. Az a helyzet hogy elnézést kértem, amit te sohasem tennél meg, pedig énnekem is felnőtt gyermekeim vannak tehát meglett családapa vagyok, nem tudom te hogy állsz ezzel a kérdéssel de nem is érdekel. Az egész egy pszichológiai hadviselés része volt, jól működött, de te ehhez aztán tényleg nem értesz mert nincs benn a fizika könyvekben. Továbbiakban meg szerintem kurvára nem érdekel senkit az egész úgyhogy hagyjuk a p.....ba.

Előzmény: Kapocska (100695)
Spay01 Creative Commons License 2020.12.06 0 0 100696

Igen, jelen pillanatban azért lett berakva a puffer. Mert elég erősen előjöttek a kátrány problémák. Jellen pillanatban annyira elég hogy reggelre nem hűl ki a lakás 21-22 C amikorra felèbredünk.

Ugye most kezdem kísérletezni,hogy minél kevesebb fával jobb hatásfokot érjék el.

De gondoltam a brikettet is kipróbálom hogy azzal hogy muzsikál a dolog.

Előzmény: tiszuka69 (100693)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.06 -1 3 100695

„de itt nem arról szólt a vissza(írás/vágás) a topik arcalansága mögé bújva !”

Hát igen, sajnos a „közösségnek” szóvá kellett volna tenni, hogy nem helyes

seggnyalózni, meg buzizni egy meglett családapát amikor részedről egy fél szóval sem lett

megbántva!

De sajnos amíg vannak ilyen bélsár mukik addig ez benne van a pakliban.

Tedd túl magad rajta!

Előzmény: lala1961 (100691)
sankó36 Creative Commons License 2020.12.06 0 1 100694

Bocs Lala de soha nem éreztem úgy hogy segítségre szorulsz,pláne nem TGW-vel szemben.

Előzmény: lala1961 (100691)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.06 0 0 100693

A pufferod tényleg soványka de  ha úgy tudnád alakítani a befűtési szokásaidat, és a vezérlést akkor jó esetben a hajnali kritikus időszak áthidalására elég lehet. A fafűtés sajnos olyan mint a mérleg  ha az egyik oldalon próbálsz sikereket elérni, jó hatásfok, lassú égés, másikon kapod a büntetést lerakódások, kémény problémák. Ha a mérleg egyensúlyban van akkor hátradőlhetsz.

Előzmény: Spay01 (100685)
nagykunsági Creative Commons License 2020.12.06 0 0 100692

Adhatsz hozzá nyugodtan 150-200 fokot.

Az ideális az lenne, ha a kémény kilépőnél lenne 60 fok. De ez csak álom.

400 fok alatt tartani érdemes, ennél alacsonyabban is lehet de nincs általános szabály , hőfok, ez nagyon helyszínfüggő. Meg kell találni az egyensúlyt, a legalacsonyabb füsthőmérséklet és az előremenő víz hőfoka közt.

Előzmény: Spay01 (100682)
lala1961 Creative Commons License 2020.12.06 0 2 100691

Üdv ! Csak annyit ha már megemlítettél ,hogy az irónia,vicc,poén stb. nem áll tőlem távol ,és ha ezekkel vágnak vissza(twg IS),akkor az még jól is elsülhet ,de itt nem arról szólt a vissza(írás/vágás) a topik arcalansága mögé bújva ! :-) ENNYI.

Ui: Az azért érdekes hogy arra senki nem vette a fáradságot anno ,hogy ŐT moderálja ,visszont Te emlékszel az Én friccskáimra,Én jobban örültem volna ha a másik ügyben esetleg neki írtál v írtatok volna,hogy talán mégse ...... !:-)

Szerintem.

Előzmény: sankó36 (100686)
sankó36 Creative Commons License 2020.12.06 0 0 100690

Amint már írtam korábban a lemezek össze vannak hegesztve,először szét kell őket bontani.

Erre már csak a fűtésszezon végeztével kerül sor.

Előzmény: tiszuka69 (100689)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.06 0 0 100689

Nem tudom, "A stílus maga az ember" mondta egy nálam műveltebb valaki a régmúlból, de jól van legyen így. Levetted a lemezeket?

Előzmény: sankó36 (100688)
sankó36 Creative Commons License 2020.12.06 0 1 100688

A stílust döntse el az aki kapta a választ ,és ha hasznos tanácsot kapott érje be ennyivel.

Előzmény: tiszuka69 (100687)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.06 0 0 100687

Köszönöm az objektív véleményed, én is sajnálom hogy így alakult, Kapocska segítő szándékát egy pillanatig sem vontam-vonom kétségbe, csak a stílusától futkos a hideg a hátamon, de ennek semmi jelentősége nincs, lényeg hogy pörög a fórum.

Előzmény: sankó36 (100686)
sankó36 Creative Commons License 2020.12.06 -2 0 100686

Azért legyünk őszinték ,az első talicskát Te küldted el Kapocskának ő csak megtöltötte " tartalommal" 

Kár hogy személyeskedésbe torkollt a vita köztetek mert fűtés szerelésben Ti ketten vagytok a legnagyobb tudással rendelkező fórum tagok.

Lala   Neked meg azt tudom mondani hogy annó TGW kolléga kapta az ívet tőled rendesen!

Nem mintha nem szolgált volna rá !A végén már nem tudott mit válaszolni hát azt mondta amit mondott. Akkoriban én ezt inkább komikusnak találtam mint tragikusnak. DE szerintem Te is.

Előzmény: tiszuka69 (100678)
Spay01 Creative Commons License 2020.12.06 0 0 100685

Szia , igen meg néztem, 36  mutatott. Így gondolom reális érték. És ehhez próbálom állítani a huzat szabályzót. Próbálom most optimalizálni a dolgokat fa fogyasztás szempontjából.+ Nemrégiben került be egy puffer ami 500l sajnos nem nagyobb. 

Előzmény: tiszuka69 (100684)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.06 0 0 100684

Szia! Megnézted a vezérlés érzékelőt ahogy írtam, mit tapasztaltál?

Előzmény: Spay01 (100682)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.06 0 0 100683

Pontosan, erre még sajnos nem tértünk ki mert elment a vita másfelé, egyébként a rajzon egy szívott rendszer van az megint nem fasza, úgyhogy maradjunk a gyakorlatnál.

Előzmény: granov (100681)
Spay01 Creative Commons License 2020.12.06 0 0 100682

Sziasztok, 

Olyan kérdésem lenne,hogy mekkora az ideális füst hőmérsékletet? Mert jelen pillanatban most nekem kívülről a cső 140-150 C között van. Ezt digitális hőmérővel mértem. Azt tudom hogy hozzá kell adni ebben az esetben. Kb 100 fokot

granov Creative Commons License 2020.12.06 0 0 100681

Ha ez egy szilárdtüzelésű kazán nyílt tágulási tartálya és semmi egyéb érdemi ( nem egy félcolos biztonsági lefuvatóra gondolok) biztonsági berendezés nincs a rendszeredben ne aggódj a tartály miatt. Nem az fogja rombadönteni a házad, hanem azok a szívószálak amikkel be van kötve. Ez így semmiféle minimum követelménynek nem felel meg.

Okkal vannak erre előírasok.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.bausoft.hu/database/Szilardtuz.pdf&ved=2ahUKEwjvgJ_v9LjtAhXnwosKHSgtCO4QFjAAegQIExAB&usg=AOvVaw2dm4bF34rPG8QI8oPuIwL5

Előzmény: Hjazz (100659)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.06 -2 0 100680

Ejj Ejj , Mester már megint bakot lőttél, kiemeltél egy mondatot a párbeszédből amiből kiderült hogy Ksanyi a végén kiépítette a biztonsági előremenőt úgy ahogy leírtam, te meg buktál a hülye képleteddel.  Már írtam hogy:Sí tacuisses fhilosophus mansisses. Oroszt már régen tanultam úgyhogy: Ende

Előzmény: Kapocska (100679)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.06 -1 1 100679

Üdv!

A titok nyitja,hogy ne etesd a trollt.

A csőfogó fogdosásról meg nyilatkozott egy „független”

ksanyi52  „Ezt én cáfolom.”

Úgyhogy azt sem kéne fogdosni.

конец

Előzmény: lala1961 (100677)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.06 -3 0 100678

Szia! Én sem szeretem a személyeskedést, de ha nyilvánvalóan valaki csak a kardját csörgeti, vagy pozíció féltésből támad, vagy lekezelően bánik azzal aki szarban van és segítséget kér.stb. azt nehezen tűröm. A te "Mestered" ezt folyamatosan űzi, a anyázást is beleértve, ha "követnéd a munkásságomat" amire számomra egyáltalán nincs igény, látnád. Amit írok személyes tapasztalat, én minden nap megfogom a csőfogót, nem golyóstollal hadonászok a pulpituson. Elnézésedet kérem ha megsértettelek, édesanyád miatt őszinte részvétem, de mínusz nyomogatást férfiatlan gyerekes dolognak tartom.Szép Adventi Vasárnapot Neked.

Előzmény: lala1961 (100677)
lala1961 Creative Commons License 2020.12.06 0 0 100677

Üdv ! "Mit tudtál meg",hogy nem szeretem a személyeskedést ?:-) Akkor szoktam le igazából az ide irkálásról ,mikor a "nagytudású"tgwh8 olvtársunk az azóta elhunyt Édesanyámat emlegetve szídott ész érvek helyett !:-) Sajnos nem követem "itteni munkásságodat",de lehet ez után sem fogom,reagálni meg végképp nem szeretnék ha már "minden tudsz"!:-) 

Előzmény: tiszuka69 (100676)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.05 0 0 100676

Nos kedves Lala miattam nyugodtan lehetsz szerelmes a " Mesteredbe" bár szerintem Ö már elég rutinos róka ahhoz hogy meg tudja védeni magát és az álláspontját még ha orbitális baromság is az. Mindegy, ma mindent megtudtam amit akartam.

Előzmény: lala1961 (100675)
lala1961 Creative Commons License 2020.12.05 -1 3 100675

Üdv ! Én adtam a Mesternek 2db +,és neked 2db - ,de nem bánom,és  a "trollkodást" nehezen bírom ,írni meg egyre kevésbé szeretek a személyeskedések miatt ! :-)

Előzmény: tiszuka69 (100674)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.05 -4 1 100674

Elfoglalom magam, próbálok segíteni másoknak, mindenki nem fizika könyvvel a kezében jön a világ ra. Csak tudnám hogy ki az a seggnyalód akinek halvány lila gőze nincs az egészről de nyomja a minuszokat mint kiskutya a klozetajtót. 

Előzmény: Kapocska (100673)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.05 -1 3 100673

„én megtalálom a gyilkost”

És ,ha 2 volt?

Én nem a te poénodat, önelégültségedet lőttem le, hanem újat

mondtam, mert azt az idióta is láthatta, hogy a térfogat csökkenés

nem túlnyomástól keletkezett.

(foglald el magad………)

Előzmény: tiszuka69 (100672)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.05 -6 1 100672

Éj kedves "Mester" hol voltál egész nap már hiányoltalak. Úgy vagyunk most mint a Csöpi meg a Kardos doki, én megtalálom a gyilkost téged meg kitüntettnek. Na most tényleg kéne ide a collos csöved mert ez a feles kurva sovány, most jött volna a delikvensnek a fekete leves csak már nem akartam így befejezni a napot. Egyébként igazad van aki ilyen zárt tartályt gyárt nyitott gyanánt annak a fejébe kéne húzni ,hogy ilyen kalappal járjon az utcán, de tudom ez azért van így ha elárasztod a padlásodat ők széttárhassák a kezüket. A szigetelés egyébként a képen látszik hogy már ott van.

Előzmény: Kapocska (100671)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.05 -1 3 100671

Nem csak ezért kellene felmenni oda.

Az is lehet,hogy azt a ½” -os csövet nem cserélted ki és a benne lévő

reve akadt el abban a csőben v. azon a 10mm-es lukon(ötrétegű idom).

( víz még 0 fokon is párolog és az oxigén a csőben mindig jelen van)

A tágulásit is jobb lenne 180fokkal megfordítani és az oldalán becsatlakozni,

hogy legyen egy ülepítő térfogat + 1 idommal kevesebb.

Az egész tartályt illene hőszigetelni.

A túlfolyót másképpen is meg lehetne oldani.

(amúgy meg szégyen,hogy ilyet forgalomba engednek)

Előzmény: Hjazz (100669)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.05 -2 0 100670

Jól van, de esetleg várj még a fúrással ha ki akarod nyomatni kompresszorral úgy már nehéz lesz, sajnos hollandi nincs marad a préselés. Utána tudsz majd fúrni. Na, jó kis nyomozás volt ez.

Előzmény: Hjazz (100669)
Hjazz Creative Commons License 2020.12.05 0 0 100669

a szomszédnak van egy almafája is ami benyult a csatorna fölé. Az is lehet hogy még segített a dologban.

Előzmény: tiszuka69 (100667)
Hjazz Creative Commons License 2020.12.05 0 0 100668

biztosan van kosz a csatornában. Ez lesz szertinem ahogy leirtad.  Olyan magasan van hogy a csatorna hogy még ki kell talánom hogy hogyan férek hozzá.  De biztosan tele van, mert volt egy fenyő is ami  a tű levelei egy részét a tetőre és a csatornába hullatta.

És én csak a másik oldalhoz fértem hozzá. Most kb 1/3 ig lehet. Holanap furok rá egy levegőztető furatot és megproblám valahogy kitisztitani a csatornát. 

Előzmény: tiszuka69 (100666)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.05 0 0 100667

A csatornában nincsenek falevelek?

Előzmény: tiszuka69 (100666)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.05 0 0 100666

Nos így simán csinálhattál vákuumot ha a tartály már majdnem tele volt de még nem túlfolyt, elzártad a vizet és légtelenitettél, mivel akkor a tartályból folyik vissza, úgy ahogy írtad most már világos, de ehhez be kellett rántania valami koszt a túlfolyónak. Hova van vezetve, a rajzod szerint vsz.az esőcsatornába. Most tele van a tágulási?

Előzmény: Hjazz (100665)
Hjazz Creative Commons License 2020.12.05 0 0 100665

0 - Szuterén.  Itt a  vegyes kazán ,és gázkazán.  Földszint  + a Tetőtér. A tetőtér kis padlásán van a kiegyenlítő tartály. 

A gazkazántól töltöttem lassan a rendszert. Volt hogy a tetőrben megnyitottam a kézi légtelenítőket ,és ekőzben elzártam a vizet. Ugy szoktam tölteni hogy addig engedem ameddig a tulfolyón csorog a viz a tetőről.  Most is ugy csináltam. 

Előzmény: tiszuka69 (100664)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.05 0 0 100664

Hány szintes a házad? A 100656 számú hsz.ből azt a részt hogy" töltés közben mikor megálltam és folyt volna vissza a víz" részt magyarázd el légyszi.

Előzmény: Hjazz (100663)
Hjazz Creative Commons License 2020.12.05 0 0 100663

ez ugy horpadt be hogy nem ment a fűtés. Csak felraktam és töltöttem vizet.  És a töltés végén szembesültem vele hogy ilyen.  

Előzmény: tiszuka69 (100662)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.05 0 0 100662

Hála istennek, elég egy huszas lyuk. Ugye üzem közben nem melegszik a tartályod, gyanús hogy a másik kilyukadt. Ezek a müagyag tartályok nem annyira vékonykák, hogy csak úgy behorpadjanak.

Előzmény: Hjazz (100661)
Hjazz Creative Commons License 2020.12.05 0 0 100661

A tulfolyón egy szükítő közcsavar+karmanytú+abban még egy egy közcsavar majd egy ilyen press-es  idom az megy rá a fél collos vascsőre. Képen nem látható sztem jól. az megy ki a csatornába. 

A kisszellőző mit jelent furjak egy furatot a tetejére ?  mekkor átmérő  lenne érdemes ?  

Előzmény: tiszuka69 (100660)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.05 -1 0 100660

Szentséges Atya Úr Isten! Ha az egy visszacsapó a túlfolyón akkor a kardomba dölök. Sürgősen távolitsd el. És kell egy kiszellöző is a tartály tetejére

Előzmény: Hjazz (100659)
Hjazz Creative Commons License 2020.12.05 0 0 100659

Előzmény: tiszuka69 (100658)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.05 0 0 100658

a padlást.

Előzmény: tiszuka69 (100657)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.05 0 0 100657

Légyszi fényképezd le a tartályt bekötéssel együtt. A túlfolyó vezetéknek mindkét irányban szabad folyásúnak kell lennie. Ha nem vezeted ki eláraszthatja a padlásra.

Előzmény: Hjazz (100656)
Hjazz Creative Commons License 2020.12.05 0 0 100656

megnéztem és a kivezető csőből visszafelé nem áramlik szabadon a levegő . Ugy tudom elképezleni hogy töltés közben amikor megálltam és folyt volna vissza a viz a akkor vákom keletkezett. A tartyálnak baja nincs rafujtam és most már deformált.

Igazábol a tulfolyót hagynhantám nyitva is ? nem kell minden áron kivezetnem a tetőre? 

Előzmény: tiszuka69 (100655)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.05 0 0 100655

Jól csináltad, nem ma fagyott el tegnapelőtt éjjel.

Előzmény: Hjazz (100654)
Hjazz Creative Commons License 2020.12.05 0 0 100654

az sem , mert simány kifolyik a tetőre.  Meg bele is fújtam a csőbe  hogy jár-e a levegő. Vagy vmit rosszul csináltam. Leengedtem a komplett vizet.

Majd alululról töltöttem addig amig a túlfolyón már kifolyt a viz.   ( minden csap radiátor nyitva volt )

Előzmény: tiszuka69 (100653)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.05 0 0 100653

Elfagyott a túlfolyó.

Előzmény: Hjazz (100650)
Hjazz Creative Commons License 2020.12.05 0 0 100652

dugulás nem lehet , mert mindegy radiátorom müködik.  Annyi hogy nem fekszik fel tökéletesen a tartály, de ezt nem gondolnám. Ha mégis akkor nagyon silány anyagból van a tartály.  

Előzmény: Spay01 (100651)
Spay01 Creative Commons License 2020.12.05 0 0 100651

Szerintem valahol dugulás lehetett vagy van. Mert egy nyitott rendszerű fűtés esetén nem tudom másképp elképzelni ,hogy vákum legyen

Előzmény: Hjazz (100650)
Hjazz Creative Commons License 2020.12.05 0 0 100650

Sziasztok,

Kilyukadt fém tágulási tartályt kicseréltem műanyagra. A rendszer feltöltésekor viszont a tartyál eldeformálodott. (mint amikor egy konzervdobozt a közepénél összenyomnak) Ez mittől lehet?  Vakum kelettkezett benne?  A tulfolyója ki van vezetve a csatornába levegőt tudna szivni. 

tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.05 -1 0 100649

Hol van a vezérlés érzékelő? Húzd ki várd meg míg lehül,  majd rakd be magadnak mint egy lázmérőt, ha nem vagy covidos 36,7 . Ha mást mutat tudod mi a teendő.

Előzmény: Spay01 (100648)
Spay01 Creative Commons License 2020.12.05 0 0 100648

Sziasztok olyan előfordulhat hogy a kazán hőmérő elromlik?

Mert tegyük fel a vezérlőn 83 fok a kazán hőmérő meg 65-70 fokot mutat

tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.05 -1 0 100647

Nos, egyes szabványokat meleg irodákban kényelmes székeken írják, mások hideg huzatos építkezéseken tapasztalatból születnek. Én és elődeim mindig 1/2"-os vagy 18-as rézcsövet használtunk erre a célra, tökéletesen teszi a dolgát. Túl nagy átmérőjű cső nem jó mert a benne lévő sok víz tömegéből származó statikus nyomás túl nagy, egyes fizikusok szerint, persze őket nem Pascal-nak hívják.

Előzmény: Kapocska (100645)
ksanyi52 Creative Commons License 2020.12.04 0 0 100646

Na az nem kondenzálódott, mert ha észrevettem felszaladtam a padlásra és kinyitottam a légtelenítőt, úgy fújta a gőzt mint egy mozdony. de akkor már csepegett a víz a plafonról.

Előzmény: Kapocska (100645)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.04 0 1 100645

„Megfelelő, vagy nem,”

Hát egyáltalán nem megfelelő,mert egyes szabványok szerint 1”-osnál

kisebb nem lehetne.

Az,hogy a bekötés nem megfelelő és barkácsban működik az a jótól

még távol van.

„mire kitudott menni ( nem is tudom hogy hol)”

Gőz formában nem is kellett neki kimenni,mert 100fok alatt kondenzálódik,

elég volt a rendszernek egy hirtelen fellépő tágulás/térfogatnövekedés ami

elindított egy nyomáshullámot ,mert nagy volt neki a kerülő.

Előzmény: ksanyi52 (100644)
ksanyi52 Creative Commons License 2020.12.04 0 0 100644

Megfelelő, vagy nem, soha többé nem volt baj vele. Akármilyen pici gőz keletkezett azonnal elment a nyomás a gőzcsövön. Addig meg belenyomta a rendszerbe és mire kitudott menni ( nem is tudom hogy hol) addig már egy csomó vizet kinyomott a tartályból.

Előzmény: Kapocska (100643)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.04 0 0 100643

Előzmény: ksanyi52 (100640)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.04 0 0 100642

Akkor?

A képen is ilyenek vannak?

Előzmény: ksanyi52 (100640)
Pecas94 Creative Commons License 2020.12.04 0 0 100641

Rendben, köszönöm a segítséget! Akkor marad a bontás. Végülis a gipszkartont könnyű pótolni. Ha baj lenne a ház falába a tégla neccesebb lenne.

Előzmény: tiszuka69 (100638)
ksanyi52 Creative Commons License 2020.12.04 0 0 100640

Írtam hogy 2 colos az elmenő és a visszatérő. A tartályé 1/2 colos, a gőzcső 1/4-es.

Előzmény: Kapocska (100639)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.04 0 0 100639

Azt a rajzot nem csak nézni kell,hanem értelmezni is.

Neked is biztosan 1”  minden cső a kazán körül, de Pascal elmehet a sunyiba

mert nálad nem kering a víz a gőzvezetéken,csak,ha baj van.

Előzmény: ksanyi52 (100636)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.04 0 0 100638

Nos én nem ajánlom,de ha a kazán műszaki paraméterei illetve a Hanco cső ugyancsak ezen feltételei megengedik, és az összes biztonsági cucc szabályosan beépítésre kerül, akkor szerintem nincs akadálya. Mérlegelj melyik éri meg jobban, de a biztonság az első az nem pénz és munka kérdése legyen szerintem.

Előzmény: Pecas94 (100635)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.04 0 0 100637

Köszönöm.

Előzmény: ksanyi52 (100636)
ksanyi52 Creative Commons License 2020.12.04 0 0 100636

Igen. Így oldottam meg, és soha többé nem volt baj vele. 

Előzmény: Kapocska (100628)
Pecas94 Creative Commons License 2020.12.04 0 0 100635

Még lenne egy olyan kérdésem, hogy ezt a nyitott rendszer zárt rendszerűvé mennyire lenne bonyolult átalakítani? Mert ehhez az új csövezéshez egy gipszkarton plafont és egy gardrób szoba padlózatát is fel kellene szednem amit ha nem muszály nem tennék meg. Viszont ha zárt lenne akkor ezt a csövet ami most megy fel levakolnám, a visszatérőbe betenném a zárt rendszer tágulási tartályát plusz amik kellenek biztonsági rendszerek.

Előzmény: tiszuka69 (100627)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.04 0 0 100634

"Csak a képre utaltam"  ????????????????????

Hát én is csak "utaltam" !

Előzmény: tiszuka69 (100633)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.04 -2 2 100633

Csak a képre utaltam amit egy kérdezőnek küldtél válasz helyett, de mindegy a mi rivalizálásunk lényegtelen, a fő hogy segítsünk annak aki igényli, de lehetőleg ne a magas lóról. Szép Napot Neked!

Előzmény: Kapocska (100632)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.04 0 1 100632

Akkor miért írtad nekem azt amit írtál a fizika helyett???

Van olyan szólás,hogy :

Basszon meg egy talicska majom!

Csak "olvasni" kell tudni főleg az olyan műveletlennek mint akinek ezt "írtam".

Előzmény: tiszuka69 (100631)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.04 0 0 100631

Ne haragudj "kolléga",de olvtársak ócsárlása ellenkezik a fórumszabályzattal. 

Előzmény: Kapocska (100630)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.04 0 0 100630

A talicskából Anyád szállt ki.

Előzmény: tiszuka69 (100629)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.04 -1 0 100629

Ejha, mi történt, kiszálltál  a talicskából és lerajzoltad amit leírtam, jól van köszi.-:)

Előzmény: Kapocska (100628)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.04 0 0 100628

Ha ez igaz (márpedig igaz,Pascal is megmondta) akkor szivattyús esetben csak erősebb lesz.

„-ami legtöbbször nem vagy nehezen megvalósítható.”

Először ezt old meg ,alkalmazás előtt.

Működő megoldást vár nem kísérleteket.

(Kapocska rajz)

A nyomás terjedése nem csak túlnyomásra igaz, hanem vákuumra is.

Tehát a kazánban „összeroppanó” gőz miatt vákuum lesz és beszívja

a tágulási vizét.

Előzmény: tiszuka69 (100627)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.04 0 0 100627

Nos több ok miatt is, mivel Nálad nagyon helyesen a visszatérőben van a szivattyú (előnyeiről nemrég írtam) viszont a tágulási vezeték az előremenőben. A tágulási vezeték bekötési pontja nagyon fontos mivel itt érintkezik a rendszer az atmoszférikus nyomással tehát a nulla pont. Innentől a szivattyú szívocsonkjáig a rendszer szívott a nyomócsonktól pedig nyomott. Ha megvalósul amit kértem akkor az egész rendszer nyomott lesz kivéve a szivattyú elötti rövid szakaszt. Jelenleg Nálad a kazán kivételével a rendszer szívott ami sok hátránnyal jár, többek közt a levegő könnyebb bejutása. A másik a kazán biztosítás, a folyamat a következő: a hurokkal kötött biztonsági előremenőn a forró víz és gőz a tágulási tetejébe jut ott keveredve a hidegebb vízzel a tágulási vezetéken újra a kazánba folyik, beindul egy  hasznos hűtő folyamat álló szivattyú esetén is. Ez az előremenőbe kötött tágulásinál (Kapocska rajz) nem valósul meg. Természetesen szükséges egy helyesen kivezetett ,tető, csatorna, túlfolyó vezeték is, nem vödör.

Előzmény: Pecas94 (100617)
ksanyi52 Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100626

Pontosan. Arra volt elég hogy az előremenőből ( a legmagasabb ponton kivezetve), belevezesse a kinyomott vizet a visszatérőben lévő tágulásitartályba. Az is elég sok volt mert 2 colos volt az előremenő. De utána már soha nem nyomta ki.

Előzmény: Kapocska (100624)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100625

Üdv!

Szerintem csak utólag volt cső.

A példámnál azt is figyelembe kell venni,hogy 1” csővel van a kazán szerelve

és a Te feltételezett esetedben nem férne el a padláson a lefúvató vezeték

szükséges magassága(2”-nál esetleg).

Előzmény: lala1961 (100622)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100624

gumi cső nem volt kivezetve a tetőre

Az a gumicső semmit nem ért volna,mert még véletlenül sem volt

ilyen esetre méretezve.

Előzmény: ksanyi52 (100623)
ksanyi52 Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100623

Volt annak, csak a gumi cső nem volt kivezetve a tetőre. Nagy tartály volt legalább 40 literes és még félig sem volt normálhelyzetben, de amikor baj volt akkor kicsinek bizonyult. Azután megoldottam, az előremenőből vezettem bele egy csövet, és amikor baj volt akkor belefújt a tartályba. 

Előzmény: lala1961 (100621)
lala1961 Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100622

Úgy gondolva ,hogy csak egy cső volt a tágulási felé az is az előremenőben !:-)

Előzmény: lala1961 (100621)
lala1961 Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100621

Üdv ! Az nem lehet ,hogy a tágulásid viszont az előremenőről ágazott le??:-) Meg ha a padláson lanndolt sok víz ,akkor meg a tág.tartálynak nem volt kivezetett túlfolyója !:-)

Előzmény: ksanyi52 (100619)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100620

Előzmény: Kapocska (100618)
ksanyi52 Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100619

Ezt én cáfolom. Nekem a régi háznál a visszatérőben volt, és ha a kazánban felrottyan a víz, akkor elöntötte a padlást. Mire odaért a gőz a tartályhoz, addig egy csomó vizet kinyomott. 

Előzmény: tiszuka69 (100616)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100618

„megtelik gőzzel a keringés végérvényesen leáll (akkor is  ha visszajön az áram)”

Igen, mert mindig arra megy a gőz és nem kondenzálódik. :-)

„első esetben”

Nincs is egyáltalán áramlás. (rajzomon)

Előzmény: tiszuka69 (100616)
Pecas94 Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100617

Köszönöm a segítséget ! Szünetmentes beszerzés alatt van, elvileg holnap megérkezik. Annyit kérdezhetek, hogy miért kell a visszatérőre kötni a tágulásit? 

Előzmény: tiszuka69 (100613)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.03 0 1 100616

Nos nem engem kérdeztél, de véleményem szerint vegyestüzelésű rendszerben a szivattyú az előremenő vezetékben finoman szólva sem optimális. Vétlen túlfűtés vagy rövid áramszünet esetén megtelik gőzzel a keringés végérvényesen leáll (akkor is  ha visszajön az áram) ami embere állatra, fűtésre egyaránt halálos. Ellenben a visszatérőben lévő szivattyú víz alatt áll és segít a helyzet normalizálásában. Und noch dazu a biztonsági előremenő hurokmagassága a szivattyú emelőmagasságától függ ami az első esetben nagyobb tehát nagyobb hurok kell -különben káros keringés jön létre a tágulásiban, -ami legtöbbször nem vagy nehezen megvalósítható.

Előzmény: Törölt nick (100614)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100615

Nem az a lényeg,hogy a meleg oldalon legyen,hanem,hogy a rendszer

nyomott legyen(120fokig bírják a szivattyúk).

A rajz szerint megvalósul a nyomott rendszer és még a kazánbiztonság is.(a levegő 2helyen is  eltud menni)

Lehet neked nyomott rendszered ,de van valamiféle szabad útja a gőznek?

(a víz eredeti térfogatánál kb. 1800-szor nagyobb térfogatot foglal el a gőz és szerencsétlen esetben nem is lassan)

Előzmény: Törölt nick (100614)
Törölt nick Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100614

Bizonyára értesz a témához, én laikusként kérdezem miért jó hogy a szivattyú meleg oldalon dolgozik?

Az állandó meleg biztosan nem tesz jót és neki levegőből is több van.

Nekem hideg oldalon van, előtte van egy TF1 automata légtelenítővel kiegészítve, ez előtt a kazánvédő.

Még soha nem volt gondom a levegővel.

Előzmény: Kapocska (100608)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100613

Remek a rajzod, erre voltam kíváncsi, a tágulási bekötést tetesd át az esbe elé a visszatérőbe. Amíg ez nincs meg szenvedni fogsz vele. Ha a biztonsági előremenő hurokkal be lenne kötve a tágulási tetejére ahogy Kapocska rajzolta még kazán biztosításod is lenne. Szünetmentesed van?

Előzmény: Pecas94 (100607)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100612

Annyit megtehetnél ,hogy a jól működő körön és a nem annyira jó körök radiátorain

zársz a torlókon (visszatérő szelepek) ,hogy a kritikus radiátorokhoz több víz áramoljon

ami magával viszi a levegőt (ha lesz).

Lehet még az osztónál is fojtani ,ha a szivattyú miatt már nem működik 1-es fokozaton

akkor a 2-esen fojtás beállítással.

Előzmény: Pecas94 (100611)
Pecas94 Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100611

És az ellen tudok mit kezdeni, hogy a csövekbe ne álljon meg egy légbuborék? Mert így tényleg minden alkalommal ahogy elkezdek fűteni mehetek lavorral az utolsó radiátorokhoz, hogy megindítsam a vízáramlást..

Előzmény: Kapocska (100610)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100610

Szívott rendszernél lehet találgatni,de konkrét ismeretek nélkül  még ez is nehéz.

Próbáld magasan tartani a tágulásiban a vízszintet és a szivattyú alacsonyabb

fokozatával próbálkozz.

A végső megoldás az átépítés.

Előzmény: Pecas94 (100609)
Pecas94 Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100609

Próbálkoztam azzal is, hogy elzártam az aut.légtelenítőt, de ugyan úgy fent állt a probléma. Annyi külömséggel, hogy minden radiátor idővel megtelt levegővel. Az utolsók pedig ugyan úgy csak külső ráhatással indultak el. Volt hogy elindultak szépen, de 2-3 nap után muszály voltam egy la ort odavinni és kinyitni a radiátor allját hogy vizet engedjek belőle. Ekkor nagy csörgés zörgés közepedte bezúdult a csőből a levegő és elindultak. Nem tudom mitől keletkezik zárt légtelenítőknél is levegő...

Előzmény: Kapocska (100608)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100608

A rendszered szívott, minden aut légtelenítőt zárni.

A jó megoldás ez lenne:

Persze,hogy nem méretarányos.

Előzmény: Pecas94 (100607)
Pecas94 Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100607

Nem a legszebb, de a kazán környéke ilyen. A tágulási a padon van kb 5m magasan.

Előzmény: tiszuka69 (100606)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100606

Na ez leírva gyönyörű, tényleg rajzolj főleg a kazán és tágulási bekötést.

Előzmény: Pecas94 (100604)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100605

Szerintem a  kazán teljesítmény hozzáhangolása a rendszer igényéhez jobb megoldás lenne és olcsóbb is, a lemezradiátorok nem igazán gravitációshoz valók.

Előzmény: Attila2121 (100599)
Pecas94 Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100604

Rendszer rajzot max kézzel tudok készíteni, mert én semmi tervet nem kaptam. De leírni letudom. A kazántól az osztóig 1 colos utána henco cső megy az első kör felmegy tetőtéri szobába utána le a földszintre még 2 radiátorhoz ez a kör kb 6m hosszú. Az összes cső a plafon közelébe van a falba. A 2. kör a földszinten fut ugyan úgy 3 radiátor és itt is a plafon alatt fut ez hosszabb ez eléri a 10m utat is az utolsó radiátorig. Na ez a 2. kör az egyik bajos itt az utolsó sose akar elindulni. Az utolsó kör a leghosszabb ez is 3 radiátoros de ez messze van a kazántól 18m re a vége. Itt is plafon közelébe vannak a csövek. Itt is az utolsó nem akar elindulni. De a mellette lévő szobába vele egy vonalba lévő radiátor szépen megy. A szivattyút ha felveszem a legnagyobb fokozatra akkor a tetőtéri szobába lévő radiátorból eltűnik a víz mintha kirántaná belőle ezért közepes teljesítményen megy a szivattyúm. De ez is elég mert amennyibe mennek az utolsó radiátorok azok is forrók szoktak lenni.

Előzmény: Kapocska (100602)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100603

Pontos diagnózist a rendszer teljes ismeretében lehetne adni, ezért kérlek vagy rajzolj vagy fényképezz. Valahol levegő jut a rendszerbe azt kéne megtalálni.

Előzmény: Pecas94 (100600)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100602

Rendszer rajz?

Előzmény: Pecas94 (100600)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100601

Kapcsold ki a szivattyút v. vedd a legkisebbre.

Előzmény: Attila2121 (100599)
Pecas94 Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100600

Üdv Urak !

Nagyon érdekes jelenséget tapasztaltam a fűtési rendszeremben. Adott egy Totya kazán, nyitott rendszerben, puffer nélkül. A rendszer újonnan lett beüzemelve, így vékony csövek futnak a falban, az osztóig pedig a kazántól 1 colos cső visz. A hiba azzal van, hogy 3 fűtési kör van, ebből 2 körön, ahogy megáll a szivattyú és újra elkezdek fűteni, az utolsó radiátorok nem indulnak el. Erre azt a megoldást találtam, hogy a radiátor allján elzárom a visszatérőt, és a radiátor túloldalán a vak dugót kinyitva, megindul a víz. Ekkor a radiátorba a csőből iszonyatos levegő mennyiséget szív be és utána szépen fűtenek ezek a radiátorok is. A radiátorokon mindenhol autómata légtelenítő van, néhe hallom is ahogy levegőt enged ki. A kérdésem az lenne, hogy 3 hónap fűtés után hogy van ebben még ennyi levegő? Plusz ha van is levegő a szivattyú megállása után miért reked meg a csőbem a buborék? Mert gondolatom szerint a csőben lévő légdugó miatt nem tud elindulni a víz az utolsó radiátorokhoz. A válaszokat előre is köszönöm !

Attila2121 Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100599

Sziasztok!

Régi öntvény radiátorok cseréjén gondolkodom lecserélni lemez lap radiátorokra. A fűtés vastag csöves gravitációs de így 55 foknál többre nem bírom felfűteni. Gondolom a sok víz miatt így arra gondoltam , hogy a lemezradiátorokban kevesebb víz lesz így magasabb hőfokon tud majd menni a kazán. Érdemes lenne, cserélt valaki így mi a tapasztalat?

Előzmény: Spay01 (100598)
Spay01 Creative Commons License 2020.12.03 0 0 100598

Köszönöm szépen a korrekt választ,ezt a víziköves dolgot a neten olvastam. Jelzem nem értek még ennyire a kazánok hoz. 

Valószínűleg tartom hogy akkor meg szorult benne egy apró levegő buborék.

Mivel újra lett töltve a rendszer,egy keverő szelep beèpitese miatt.

Előzmény: tiszuka69 (100597)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.12.02 0 0 100597

Lehetnél egy kicsit konkrétabb, mi az mostanában, szombatról vasárnapra vagy mi, történt valami változtatás vagy más egyéb.A vegyeskazánok vízkövesedése városi legenda, feltéve ha nem cserélgeted a vizet ill. más hibák miatt rátöltögetsz. A fekete víz természetes jelenség, max a padlófűtés nem rajong érte 5-6 évente át kell mosatni.

Előzmény: Spay01 (100593)
sankó36 Creative Commons License 2020.12.02 0 0 100596

Jó is az ha kéznél a segítség!!!-:)

Előzmény: Spay01 (100595)
Spay01 Creative Commons License 2020.12.02 0 0 100595

Kedves Kapocska,

Köszönöm szépen a hozzászólást,  meg is tudtam amit szeretnék.

Előzmény: Kapocska (100594)
Kapocska Creative Commons License 2020.12.02 -2 0 100594

Előzmény: Spay01 (100593)
Spay01 Creative Commons License 2020.12.02 0 0 100593

Sziasztok,

Mostanában elkezdett katogni a kazánom, és szercseg felfűtèsnèl.

Ezt okozhatja esetleg vizkő? Mert olvastam interneten hogy előfordulhat a lerakodas vegyes tüzelésű kazán esetèben is.

Mert eléggé ilyen fekete koszos víz volt a rendszerben amikor le engedésére került.

Kapocska Creative Commons License 2020.12.01 0 0 100592

A kezelésiben olvasd el az "érzékelő kalibrálása" rovatot és hozd össze a kettőt.

Nyilván hitelesítés után lenne megválaszolható a kérdés,hogy melyik áll

közelebb a valósághoz,de lehet különbség a nem azonos beépítési hely miatt is.

Előzmény: Spay01 (100590)
nagykunsági Creative Commons License 2020.11.30 0 0 100591

Nemigazán lehet eldönteni. Ezek nem hitelesített mérők. 

Előzmény: Spay01 (100590)
Spay01 Creative Commons License 2020.11.30 0 0 100590

Sziasztok,

Olyan kérdésem lenne hogy melyik a pontosabb hőmérő a kazánok?

A manuális óra vagy az euroster 11vezèrlèsnek digitális hőmérője?

Mert a manuális a kazánon 84 körül mutatja addig a  digitális 87-89 körül.

Tóth Nándorka Creative Commons License 2020.11.30 0 0 100589

Direkt mértem most neked: amit besziv levegő az 21 fok. Nos az ajtó külső felülete 64 fok, a belső lapja 346 fok. A 4 cm vastag samott lap 670 fok.. 😮

Előzmény: tiszuka69 (100588)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.11.30 0 0 100588

Kíváncsi lennék hogy mennyit melegít az a 30 centis szakasz meg mennyit fojt.Amúgy korábban egy olvtárs túl sok szekunder levegő folyamodványaként szintén durrogásokat diagnosztizált a kazánjában.

Előzmény: Tóth Nándorka (100583)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.11.30 0 0 100587

Pontosan erről van szó Herr Ingenieur.

Kapocska Creative Commons License 2020.11.30 0 0 100586

Nem oly rég még szó volt itten biztonságról is (de hova lett már?)

tiszuka69 Creative Commons License 2020.11.30 -2 0 100585

Akkor a visszatérőbe  közvetlen a kazán elötti függőleges iránytörés elé a vízszintes szakaszba.

Előzmény: Spay01 (100584)
Spay01 Creative Commons License 2020.11.30 0 0 100584

Szivattyús és felső elosztású

Előzmény: Spay01 (100579)
Tóth Nándorka Creative Commons License 2020.11.30 0 0 100583

Van az ajtóba egy fejjel lefelé kialakitott u kamra, így melegebb a levegő ami bejut, de lassabban, mint alul... 🤔

Előzmény: tiszuka69 (100582)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.11.30 0 0 100582

Ja, valamelyik ujjad muszáj megharapnod, vagy több korom több energia vagy fordítva. Az arany középutat kell megtalálni. Azt a sok szekunder levegőt nem értem továbbra sem.

Előzmény: Tóth Nándorka (100578)
Kapocska Creative Commons License 2020.11.30 0 0 100581

És most hogyan van? rajz?

tiszuka69 Creative Commons License 2020.11.30 0 0 100580

Szivattyús vagy gravitációs, alsó vagy felső elosztású?

Spay01 Creative Commons License 2020.11.29 0 0 100579

Sziasztok, 

Egy bugyuta kérdés, nyitott rendszerű fűtés esetén a tágulási tartály az a hideg vagy a meleg ágra van kötve? 😅

Tóth Nándorka Creative Commons License 2020.11.29 0 0 100578

Igen, az a fajta.. Ne de raktam bele +terelő lemezt a samott lap alá, 30 cm hosszan, sima trep lemez 5mm vastag. Bezártam a barometrikus, hogy legyen jó huzatom. Ezután már a lemez körül is fehéres lett a korom,a kazán oldalán. Ennyit számítana ez a lemez!? 

Előzmény: tiszuka69 (100576)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.11.29 0 0 100577

Volt az is de már kilyukadt, amúgy is nagy hazafi vagyok. A múltkor egy tagnak húsz ezer euróba fájt a kazánház amit csináltunk neki, csak azért hogy a hobbijából származó fahulladékot legyen hol elégetni. Normális?....

Előzmény: sankó36 (100575)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.11.29 0 0 100576

Szóval azonos méretű primer és szekunder levegő csappantyú azonos mértékben nyitva- zárva ha jól értem a műszaki leírást. Érdekes....

Előzmény: Tóth Nándorka (100574)
sankó36 Creative Commons License 2020.11.29 0 0 100575

Azt hittem hogy valami szuper osztrák kazánod van !

Előzmény: tiszuka69 (100573)
Tóth Nándorka Creative Commons License 2020.11.29 0 0 100574

Lignoterm 30 kW, van levegő ellátás bőven

Előzmény: tiszuka69 (100572)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.11.29 0 0 100573

Ez egy kemence hőmérő, ott jól működött, legalábbis nem égett el a pizza-:) Persze gondolom rohadtul nem mér pontosan, mert nincs a füstjáratba dugva csak a cső oldalára rögzítve.

Előzmény: sankó36 (100570)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.11.29 0 0 100572

Milyen kazánod van?

Előzmény: Tóth Nándorka (100569)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.11.29 0 0 100571

Egyszerűbbnek gondoltam mint hogy egy csonkot hegesszek a füstcsőre, meg így nem melegszik annyira, bár lehet hogy nincs semmi jelentősége.

Előzmény: Spay01 (100568)
sankó36 Creative Commons License 2020.11.29 0 0 100570

Mi a fenével tudsz elérni 150 fokos füsthőt ? Vagy rossz az órád ?

Csinálhatnál arról is videót.

Előzmény: tiszuka69 (100567)
Tóth Nándorka Creative Commons License 2020.11.29 0 0 100569

Elég jól engedi befelé a levegőt. Nekem is, a kazánomhoz 20pa kell, én kB 23 pa értékig tekertem ki, de nekem tőle a lángok színe a végének, fehéres helyett olyan narancs sárga lett, meg látom a füstöt a kémény végén. Miért? A füsthő alig csökken, de viszont nem hallom azokat a fura döngő hangot a kazánból. De az minek a hangja?? Passz

Spay01 Creative Commons License 2020.11.29 0 0 100568

Miért nem csőre építetted? Vagy falba vèsès egyszerűbb volt?

tiszuka69 Creative Commons License 2020.11.29 0 0 100567

https://youtu.be/4Oqwx4On65M

Szia! Na végre sikerült, hála Smith-nek itt a válasz a kérdésedre.

Előzmény: Tóth Nándorka (100537)
smith Creative Commons License 2020.11.29 0 0 100566

Ha van gmailes címed, akkor google fiókoddal együtt van youtube is hozzá. A teló Yt appja segítségével töltsd fel oda, és linkeld be a fórumra.

Előzmény: tiszuka69 (100565)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.11.29 0 0 100565

Kedves Olvtársak! Tudna valaki segíteni hogy egy informatikához hülye ember (én) egy mobiltelefonnal készült videót hogy tudna feltenni ide? Nekem nem megy. Köszi

tiszuka69 Creative Commons License 2020.11.27 0 1 100564

Bocs: Nickon.

Előzmény: tiszuka69 (100563)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.11.27 0 1 100563

Lehet hogy igazad van, nem rájuk gondoltam szerintem ők már léptek a biomassza felé hanem a Marabura. Mindegy, szerintem Nikon kolléga már tudja a dolgát-:)

Előzmény: smith (100561)
nickon123 Creative Commons License 2020.11.27 0 0 100562

Tiszuka69 és Smith, használom mind a kettő megrakási módot.Igazából lényegi különbséget nem érzékelek a két formáció között. Talán annyi, hogy mivel nagyon hosszú a kazán belseje, 53 cm mély, ezért az én 33-38 cm-es hosszúságú hasított fáim elől mindig hagynak helyet. Ha így rakom, akkor a tűztér elejét felszoktam tölteni gyújtóssal, és akkor előlről hátrafelé ég le a rakat. 

Ilyenkor a rakatot is úgy szoktam felépíteni, hogy egy réteg szén, egy réteg fa, egy réteg szén, és még egy réteg fa, elé meg a gyújtós réteg.Többet nem merek berakni, azt meghagyom a -10 fokos időre, ráérek akkor kipróbálni :)

smith Creative Commons License 2020.11.27 0 0 100561

Nincs ellentmondás a kettő közt. A fentről elgyújtott széntöltetben alulról érkező huzattal fentről lefelé pont az történik, amiről írsz.
A belinkelt anyag pedig pont egy mozgórostélyos kazán gyártói oldala, talán értenek hozzá... :-)

Előzmény: tiszuka69 (100560)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.11.27 0 0 100560

Nos ezzel nem értek egyet, foglalkozom kovácsolással abszolút hobbi szinten, szakkönyvekben olvastam és magam is tapasztaltam hogy a szén égése akkor a legtökéletesebb ha szép fokozatosan éri el az izzási hőmérsékletet. Magyarul ha az izzó szén mellett  nem felett ott van még a még nem izzó  de már fokozatosan hevülő következő jelölt. A végtelenített mozgó rostélyos kazánok is így működnek. Mi anno úgy szoktunk begyújtani, hogy megtöltöttük a tűzteret rézsurtosan a hátsó fal felé emelkedve elö a rostélyon egy kis rést hagyva és fával meggyújtva. Mivel lassú az égés, kis primer levegő a hamuajtón. Huzatszabályzó nem volt ismert+ csonk sem volt a kazánon. A reggeli kellemes meleg és parázs garantált volt.

Előzmény: smith (100558)
nickon123 Creative Commons License 2020.11.27 0 0 100559

Smith, köszönöm! Pontosan így csinálom. Alul elterítem a szenet, és fölé pedig építkezek fával. Mondhatni középről gyújtok be. Rárakásnál ugyanez, a parázsra elterítek 1,5-2 kg szenet, és megy rá kb 4-6 kg fa, ezzel most elvan a kazán 3-4 órán keresztül, a lakásban pedig 22-23 fok van. 

Begyújtásnál picit több a szén. (Cseh kocka szenem van). 

Előzmény: smith (100558)
smith Creative Commons License 2020.11.27 0 1 100558

A különböző anyagok együtt tüzelését co-firing néven illetik. Sok ezerrel lejjebb a topikban is volt róla szó. A szén megemeli a tűztér hőmérsékletet és ezzel javítja a fagáz kiégést.
http://www.carborobot.hu/HU/Keverek.htm

A szenet a tűztér aljára terítsd, gyújtsd el fentről fával, nem fog az tombolni (az épp a fának sajátja), viszont sokkal tovább fog égni, mert a fával ellentétben a szén égését kézben lehet tartani pl. automata huzatszabályzóval.

Előzmény: nickon123 (100544)
Kapocska Creative Commons License 2020.11.27 0 0 100557

Magának az öntvénynek a szivattyús üzem volna az optimálisabb,

de az elviselhető határon belül kérünk tőle egy szívességet

,mert hát ugye nem csak ő van a világon.

Persze ha az égéshez jó körülményeket (jobb) teremtünk

akkor azok az éghető anyagok is eléghetnek amik eddig

kimentek a kéményen hasznosítatlanul.

„csak most, hogy a felső szint be lett üzemelve,”

Itt nem pusztán egy felső szintről van szó,hanem egy kb. 50%-al (v. több)nagyobb hőelvonásról

(100liter víz ,ha radiátor léptékben nézzük 6,5l/m akkor az lehet nagyon sok is csöveket

nem számolva ,de Te ezt jobban tudod) a nagyobb hőelvonás meghűtötte a tűzteret.

Hiába viszel el jó teljesítményt ,de az alacsonyabb előre és a dT csökkenése miatt

nem érzékeled (konvekciós hőátadás).

Előzmény: nickon123 (100554)
nickon123 Creative Commons License 2020.11.27 0 0 100556

Tiszuka69, köszönöm a bíztatást! Holnap készítek képeket a kazánról, így lehet hogy még a begyújtáshoz is kapok jó kis tippeket. 

Előzmény: tiszuka69 (100553)
nickon123 Creative Commons License 2020.11.27 0 0 100555

Spay01, Grundfos Alpha 1, 25-60 180-as szivattyúnk van. A leglassabb fokozaton használtam. 

Addig amig "csak 250 liter volt a rendszerben minden rendben volt, most hogy 350 liter lett, így picit más a képlet, elképzelhető, hogy picit sok a víz. 

Olyat már hallottam ismerőstől, hogy neki Wilo szivattyúja van, és azon nem sebesség fokozatok vannak, hanem lehet külön a sebességet, vízoszlop magasságot stb. külön beállítani, és ő direkt úgy állította be, hogy direkt nagyon lassan vigye csak ki a kazánból a melegvizet, hogy minél tökéletesebb legyen az égés. Kvázi olyan lassan viheti ki a meleg vizet az övéből mint nálam a gravitációs állapotban, mert neki is langyon a visszatérője.  

Előzmény: Spay01 (100550)
nickon123 Creative Commons License 2020.11.27 0 0 100554

Kapocska, akkor feltételezhető, hogy a gravitációs fűtéssel jelenleg a kazánom "ideális ütemben" kapja a hideg (langyos) visszatérőt, ezáltal optimálisabban tud működni?

Egyébként ma végig gravitációsan hagytam, csak reggel indításnál kapcsoltam szivattyút, és egyenlőre úgy néz ki, hogy kevesebb tüzelővel működik a rendszer gravitációsan. 

És még meg sincs izmosan pakolva a kazán...szóval fázni nem fogunk télen, még nincs kihasználva a teljes adottsága a kazánnak. Ugyanakkor én csak azt szeretném, hogy optimálisan működjön a rendszer. 

De tavaly és tavalyelőtt nem volt ezzel gond, csak most, hogy a felső szint be lett üzemelve, és cirka 100 liter vízzel több lett a rendszerben. 

Előzmény: Kapocska (100552)
tiszuka69 Creative Commons License 2020.11.27 0 1 100553

Hidd el ahogy már írtam, boldog lehetsz hogy a rendszered jól működik gravitációval. A faterom 50 éve fűt  ilyennel, az első kazán 35 évet ment szinte csak szénnel fűtve, maszek lemezkazán volt. Nem ismerem a Demradot, valószínűleg  mivel öntvény vizrostélyos, az megmagyarázza az általad leírt jelenséget. - Napocska nem fog megsértődni, mert ő gyakran gyújt fényt sötét fejekben....

Előzmény: nickon123 (100547)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!