Miki eléggé meg tudja törni az ember önbizalmát. Akkor hagytuk abba, amikor kezdte nem látni a fűrészen a lyukat, ahova a naftát kellett volna tölteni, de azt mondta, hogy még el akar menni futni. Én teljesen elcsoffadtam (igaz, reggel fejszéztem).
Lementünk a Vadaskerti emlékműtől a S-n, át a hupnin, amíg volt mit pucolni, aztán visszafordultunk a PC-ra, azon visszaértünk Határ-nyeregbe, aztán még a vihar-hegyi K-et megcsináltuk. Az húzós volt. A Vihar-hegy nyergében fogyott el a nap.
Láttatok ti már ideges tojásrántottát? Nem volt reszelhető sajtom, ezért lapkasajtot tépkedtem bele, mikor már a serpenyőben sütkérezett, és minden darabra összerándult. :-)
Előtte felkocogtam a Normafához (aszfalton). Kíváncsi voltam, hogy a rétesesnél rövidebb a sor, mert nem lehet bemenni az erdőbe, vagy hosszabb, mert mindenki katasztrófatúrázik, de a réteses a szalag rossz oldalára esett, úgyhogy egyáltalán nem volt sor, meg rétes se. Erzsihez se lehet felmenni aszfalton se, nem tudták még járhatóvá tenni. Fent elég nagy rumli van, sok helyen az utcáknak csak a közepe járható, a járdákat ágak borítják, az árnyékosabb helyeken, vagy a leszakadt ágak alatt jéghalmok is vannak. Az erdőben meg pláne, ezek az utak nem mostanában lesznek járhatóak. Ha már kirándulni nem lehet, jó lenne legalább a takarításba becsatlakozni.
Cseszneken a körülmények tökéletesek, minden száraz, kivéve ahol sáros, és a Várvölgy étteremben a következőt vacsoráztuk: Sajtleves cipóban, ill. húsleves májgombóccal + Völgytál 2 személyre( 2db rántott szelet, 2db rántott sajt, 2db cordon bleu, 2db cigánypecsenye,2db grillezett csirkemell filé, hasábburgonya és párolt rizs). Meg még ebből is reggeliztünk. Fotó nincs.
Grilovaná unková klobása shorcicí akrenem, Krupavý chléb -bel...:) alias kolbász pirítóssal. Finom, 2 szép méretű húsos kolbász, nagy darab sarok kenyér belül puha forró kívül pont kellemesen ropogós.
Persze torma-mustár van ehhez is.
Italban a hétvége győztese talán a Královstvi (sajnos itt nem ettünk, bár igazán ínycsiklandozó tányérokat láttunk belsőbb asztaloknál), Cerny Hora sörök, elsősorban fekete ill. Kvasar.
Szépjuhászné büfében a babgulyás rendben, turistajelzések a János-hegy - Normafa - Virágvölgy környékén , továbbá a zúzmarák a János-hegyen szintén. Utóbbi helyen már tél van, lejjebb még csak ősz.
Nekem még tegnap sikerült végre a kedvenc forrásomból pótolnom, ráadásul igen jól sikerült kiadás :)
Most viszont vasgyúróturmix, banán.
Megvolt az első téli futásom: a János-hegy és a Normafa között helyenként több centi zúzmara hullott. A Hárs- és János-hegy csúcsa közelében az északi oldalon viszont ujjnyi jégdarabok potyognak a fákról, kifejezetten szórakoztató. Meg a köd is, sötétséggel komplikálva.
Lesz még ma valami dhansak-szerűség kölessel, de azt már nem fogom beírni.
A Tóalmásiban azt szeretem, hogy jó beszállítói szerződésük van a sparral, így Soprontól Gyuláig legalább lehet tudni, hol lehet rendes csípőskolbit kapni.
A Facebookon eleve nagyon korlátozottan lehet visszakeresni bármit is, abszolút a pillanat világa, így talán kevésbé tűnik fel, bár én ott sem szeretem.
Nem, most a sajtos volt. Sajtleves és grillezett füstölt gomolya volt a napi ajánlat, akik ettek az utóbbiból, azok szerint finom volt. A kolbászost most nem látom a honlapjukon, az aktuális hétvégi ajánlat kocsonya és palóc leves.
Zsíros kenyér hagymával és sörrel (2-9 Pilsner Urquell), szakszerűen 6 előtt.
Ontopic álmom volt. Álmomban a középsuli kollégiumi menzán ettem. Az ebédidő elején érkeztem, és még kint maradt néhány hatalmas túrós lepény a reggeliből, úgyhogy úgy döntöttem, hogy az ebédidő elején megreggelizem, aztán a végén majd ebédelek is. Épp egy asztalnál ejtőztem (gondolom a két étkezés között, vagy csak megszokásból), amikor berzso odajött és leült az asztalfőre.
Nálunk a teljes gyártási folyamat lekövethető: a szénától kezdve a gazdán át a tehenet is megnézheted. Látod az inputot és az áutput minden elemét. A falusi boltban pedig megfejheted a bádogtehenet, olyan büdögébe küldve a tejet, amilyet akarsz, illetve amilyet viszel.
Csabán a Vásárcsarnokban már termelőkkel találkozhacc, külön sajtos pult üzemel. A szürkemarhánál pedig tételesen megkapod, hogy hány éves a levágott jószág, merre legelt és mikor vágták le.
Az őzet és a vaddisznót igazán elhozhattad volna! Ma a Lehel piac rétesét kóstoltuk. Más, mint a Lehel úti vagy a Normafánál kapható. Az ebéd -szintén a piacról- májas- és véres hurka+kolbász sütve, kovászos uborkával, rántott tökkel és rántott gombával. Meg sült tök, mert szezonja van.
Remek idő van, végre lehet nyugodtan futni, csak egy másik futóval, egy őzzel és egy süldő vaddisznóval találkoztam az erdőben. A hétvégén talán teszek egy óvatos próbát a Normafával is rétesszakmailag, mert múlt hétvégén legalább háromnegyed órás sor állt. Előző hétvégén 12 perc alatt sorra kerültem ugyan, de pont az előttem levőnek adták el az utolsó túrós rétest.
Vehe, erről eszembe jutott egyik barátnőm sztorija, amin szanaszéjjel röhögtem magam.
Hat-hét éves gyerekeink fogzanak. (Ismét. :) Múltkor a péntek éjféli csajos szeánszon az volt a téma éppen, kinek hogyan esett (ki) az első. A nyertes sztori szerint Zs. foga valamikor este fél tizenegykor bírt kiesni egy egyébként is zűrösre sikerült nap után, amikor mindenki el volt csúszva mindennel; ráadásul egyből bele a lefolyóba, ahonnan apa-anya a körülményekre tekintettel kereken megtagadták a kiszedést. Végül némi bömbölés után éjfél felé mégis csak eljutottak az alvásig, csemete utolsó sóhaja: "És kíváncsi vagyok, mit fog hozni a fogtündér..."
Anya-apa szeme kikerekedik, baccus, kellett nekünk emlegetni annak idején a hülye tündért... Gyors kupaktanács a nappaliban: "Mi van itthon?" Leginkább semmi. Jó, akkor mi van nyitva? Hm, izé... A benzinkút. Anya be a kocsiba, irány a benzinkút... Megvette az első ronda kis plüssöt, de a fogtündér nagyon csuklott aznap éjjel. :D
Mai nyenye: a Pasaréti úton van egy Alessio nevű hely, akiknek a pizzája isteni :) Nekem ma egy fél Vesuvio jutott tőük, meg 2-9 sör, bár az már a Beer Companytól.
:)) Nem, ez az egyik vitatémánk Szuszuval már nyár óta. "Mit mond a cica?" Odáig vitte az ellenállást, hogy már kiabál az utcán a szomszéd ház előtt (ahol a cicák laknak), hogy "gá-gá!!!" De a cicák adták meg magukat végül, mert egy ideje már a gá-gára is odajönnek. :)
Meg lassan az egész utca gá-gának nevezi a macskát.
A másik vitatéma: mit szabad megrágni, és mit nem. Provokatíve feltartja a karkötőt (más veszélyes lenyelhető dolgot), és mondja, hogy "nyenye!" Mire az egész család kórusban: "nem nyenye, nehogy a szádba vedd!" (Nyenye újabban minden, ami evéssel kapcsolatos.) Gyorsan elhátrál, nehogy elérjük, huncut pofával lóbálja a karkötőt, és kántálja, hogy "nyenye!!!"
(Végül is ez utóbbi némileg ontopic. :) Ha már nyenye. :)
Szóval vidám az élet. :) Csak a vécébe hajigált tárgyak miatt vagyok kissé bosszús.
Hali! A túrázós beszámolókban is előkerül a szemétkérdés, amire személy szerint nagyon "ugrok". Én most arra jutottam, hogy nem ganézni megyek ki, hanem természetjárni. Ami azt jelenti, hogy lakott terület közelében nem szedek szemetet, hanem vissza irányba, védett vagy nehezen megközelíthető helyeken a túratársakkal megszedünk 1-1 zsákot (természetes, hogy a sajátunkat a hátizsákban hozzuk vissza, ez mindig alap, akkor is, ha történetesen van a terepen kuka).
Tapasztalatot gyűjtenék, ti hogy vagytok a témában: hivatalos szerveket nyaggatni, szemétszedő eksönt szerveztek, a többi túrázót megkéritek, hogy ne dobják el a szemetet, egyebek.
Szuszu már "nehéz a konyhában" (vagyis nem lehet tőle még egy kenyeret sem megkenni, mert nyüszög a lábamnál, és lerángatja a gatyámat, így inkább felültetem a pultra).
Hagytam, hadd piszkálja a levágott kolbászkarikákat, amíg én megvajazom a kenyeret. (Gondoltam, nem is árt, ha szokja az illatát, picit lenyalogatja utána a kezét, szóval kezdjük lassan hozzáedzeni a kolbászhoz. :)
Szabályszerű tornyot épített belőle, és amit nem sikerült rápakolnia, mert ledőlt, azt odatámogatta a torony oldalához. Ez azért nagy szó, mert eddig nem épített, csak ledöntögetni szerette az építőkocka-tornyokat. Szóval ilyen erős inspiratív hatása van a KOLBÁSZnak. :D
Egyik ismerősöm osztotta meg minap, úgy érzem, itt a helye a párbeszédnek:
"Zs. (a kisfia, szerk.) éhes. Vajaskenyeret kér. Adok neki. Nézegeti jobbról, balról....gondolkodik, nagy levegőket vesz, mintha mondani akarna valamit. - Zs., mi a gond? - kérdem. - Egyél! Mire ő: - Jó, jó, vajaskenyér. De hol van itt a KOLBÁSZ???"
Elbukott a teszten az Aldi fekete dobozos gyros pizzája, pedig az ötlet kiváló. Hús csak jelképesen, a feltétet valami enyhén csípős paprika dominálja, a szélek olyan üresek, hogy el kellett tennem uzsonnára kenyérnek. Inkább veszek máskor két négysajtost abból a pénzből, az jó volt.
Ja, közben rájöttem, te feltehetőleg abban a tévhitben éltél, hogy ezt én főztem. :) Á, én ilyen rendelős dolgozó nő vagyok. Aki időnként meg hobbiból főz. De most rengeteg más hobbija is van. :) Szóval a kiszállító levese, a szokatlan nevéhez képest egyszerű, brá nagyjából tényleg erre számítottam. Van még a hűtőben pestos tökfőzelék meg vöröslencsés csicseriborsó-főzelék. Ez most egy ilyen fura hét. :)
60 dkg tetszés szerinti halfilé, egy köteg leveszöldség, fél fej vöröshagyma, egy tojás, egy teáskanál liszt, 10 dkg gomba, só, pirospaprika, citromlé, 3-4 evőkanál olaj, petrezselyem.
Elkészítése:
A megtisztított, földarabolt és megsózott hagymát és zöldséget néhány percig az olajon megpároljuk. Hozzátesszük a halat, 5 – 6 perc múlva megfordítjuk és még 5 – 6 percig pároljuk. Utána a halat kivesszük. A párolt zöldséget öt teáscsésze vízzel fölöntjük, fölforraljuk, majd az egészet átpasszírozzuk. Hozzátesszük a földarabolt gombát és lassú tűzön húsz percig főzzük. A lisztet hideg vízzel elkeverjük és hozzáadjuk a leveshez. 5- 6 perc múlva beletesszük a halat. A levest megsózzuk, levesszük a tűzről, belekeverjük a fölvert tojást és a citromlevet, megpaprikázzuk, petrezselyemmel meghintjük.
Megjegyzés: Párolt zöldségre ráhinthetjük a lisztet és utána engedjük föl a vízzel. A tojás hozzáadása előtt önthetünk bele egy fél teáscsésze illatos bort.
Apropó emésztés: bakonyi gombás halleves volt vacsorára. Nem halászlé, teljesen már stílus. Ahogy én szeretem. Bár egy kis savanyítás elfért volna még benne.
Ma Vácon a Barlang Étverem teraszán ebédeltünk, illetve vészeltük át az esőt.
Barlang raguleves; mexikói pizza (tisztességesen csilis); csirkemell fekete erdei sonkával, mozzarellával grillezve, kevert salátával és steak burgonyával.
Hazafelé még levettünk egy dunakeszi geoládát. A Rév Büfét vagy a Csurgó Éttermet majd legközelebb teszteljük (, de csak ha Oláh Tamás is ajánlja :).
Ha magamnak választom, akkor nem zavar. De erről nem kérdezték a véleményemet.
Igen, előtte-utána egyaránt kemény tél volt, akkor meg januárban ingujjban furikáztam a Csepel-platón. Persze azért nem volt végig egy kéjhömpöly, azért volt, hogy nem tudtuk kiásni a hó alól a szenet.
87-ben volt, aki síléccel jött a közértbe.
Én HÉV-vel és metróval simán eljutottam az egyetemre, akkor még jó helyen volt.
Hát, én valami nagyonnagy kalandot vizionáltam, a Föld megkerülése biciklivel, vagy valami hasonló SK-ság. :)
De persze nyilván ez is valamilyen mértékig kaland volt, bizonyos definíció szerint.
85/86 táján tényleg elég kegyes kedvében volt az időjárás, anyukámék például átépítették a házat, ami azzal járt, hogy március 15-én úgy döntöttek, itt már nem kell idén fűteni, és szétszedették a cserépkályhákat... Máskor meg ki kellett hordani az összes bútort a kertbe, és hetekig ott volt fotel, szekrény, minden, egész végig nem esett egy szem eső sem.
Igaz, hogy ha jól emlékszem, 86-87 telén volt az az országos nagy hóhelyzet, amikor bezárták az iskolákat.
Majdnem azt írtam, hogy "a vonatok sem jártak", de a MÁV-nak ehhez nem kell sok. :)
Állathangok nálunk is csak azért szerepelnek, mert az összes etetésnél (azaz kb. másfél óránként) sorbaállítjuk az állatkákat a kanapé karfáján, és végigetetjük (közben csak kerül kalória Szuszuba is).
Egyébként az elég durva, amikor ketten egyszerre karattyolnak reggeltől estig, és mind a kettő azt szeretné, hogy csakis rá figyeljek... (És ezért bármire hajlandó.)
Dzsidzsi elkezdett a semmiről beszélni, csak hogy túlbeszélje a húgát. Kb. "anyu, figyelj, ott egy szösz a padlón!" Egyik délutáni monológ:
-- Anyu, fáj a torkom... inkább csak suttogok... vagy jobb, ha nem is beszélek egyáltalán. (Erős szülői helyeslés.) Mert ha suttogok, az végül is olyan, mintha be lennék rekedve, úgyhogy ha úgyis be vagyok rekedve, akkor csak suttogni tudok, nem? (Ötperces monológ a suttogás és a rekedtség összehasonlításáról.) Jó, anyu, figyelj, most már egyáltalán nem szólalok meg... De azért te persze még beszélhetsz hozzám. Mondjuk, hogy ha azt akarom válaszolni, hogy "igen", akkor felemelem a jobb kezemet, mert a jobb kéz, az olyan igenszerű... (Ötperces monológ arról, melyik kéz mit jelentsen.) Na jó, akkor most már nem beszélek többet, jó? Anyu? Anyuuuuuuu...
Miközben a kicsi kitartóan: -- "Gatya! Gatya! GATYAAA!!!" --, amíg azt nem mondom, hogy "igen, kislányom, gatya", de a biztonság kedvéért még azután is: "Gatyaaa!"
Hihetetlen, mennyi víz van a világon. Az esti több órás masszív felhőszakadás után még mindig bírja reggel is. Engem azért nem zavar, mert 1985-ben, életem legnehezebb szeptemberében nem esett, amiért hálás vagyok, és azóta nem érdekel.
Az első világító tölcsérgomba. Szép, mérgező. A másodikat hiába bűvölöm, olyan ismerős, de nem sikerül rájönnöm. A gombázós topikban vannak szakértők, biztos tudják a választ.
Azóta grilleztünk ismét, szintén cukkinit, gombát, karfiolt (ez most kicsit megfőzve előtte), paradicsomot (nagy kedvencem), paprikát, meg persze kolbászt.
Ma Törökbálinton, az Anna-hegyen túraversenyeztünk, és sok gombát láttunk. Ezek milyen fajták?
Uramisten, amennyit dumál, simán lebeszéli majd Kornél haját... Mi kb a tutu (kukucs), autto, Téttta ( a tesó), vava,hammm, amma (alma), annnnnnyuuuu készletnél tartunk. Állathangok, hol vannak még azok.
Ami rutin, az cukkini, gomba ( másodjára a tönk helye felfelé, és lehet bele brindzát olvasztani), esetleg hagyma, türelmeseknek padlizsán egyben, amiből isteni utána a padlizsánkrém, paprika, paradicsom. Nem tudom, van-e még aktualitása
Részemről kolbász ződhagymával, paradicsommal, tökmagos kenyérrel meg valami bajor vajjal, desszertnek pedig fekete áfonyás tejberizs. Pomáz K-B órákkal elaludva.
Ez még csütörtökön történt, de csak most tudok beszámolni róla. A palacsintában lecsós mártással kevert tarja van, a tetején meg sült vegyes zöldség. Akarom mondani volt.
Ebéd Gánton, a Vértes Vendéglőben (jelenlegi felirata Märy néni Vendéglője, de a menü és a minőség is változatlan). Tárkonyos szarvas raguleves, tejfölös szelet burgonya gombóccal, illetve hideg málnaleves, pulykamell csíkok joghurtos salátával. A 10 km-es távon voltunk, úgyhogy egyértelmű, hogy túrázni mentünk vagy enni. :)
Ma hajnalban is esett, szombaton vihar volt, vasárnap viszont jó időben túráztunk a Balaton IVV-n. Csak dörgött egész nap valahol a távolban, de az legyen az ottaniak gondja. :)
Szombaton beázott az egyik túracipőm, mert rossz helyre raktam az előszobában (ami egyébként a panelszigetelés befejezése óta, kb. 4 éve ázik).
A meztelencsigák megtalálták az ultimate módszert a helyi kiskerttulajdonosok ellen: nincsen nekik fogantyújuk.
Errefelé ugyanis az a módszer dívik a csigák ellen (aki még emlékszik a pár évvel ezelőtti Csiga Sagára :))), hogy a házánál fogva megcsippentik, és kilódítják a kocsiútra. A többi az erre járó négykerekűek dolga, a széplelkű gazdálkodó mossa kezeit. (Így aztán minden porta előtt az aszfalton található szürkés foltok számából lehet megtudni városszerte, mennyire lelkiismeretes az ott lakó kertművelő. És amint a saját bőrömön is tapasztaltam, eső után jobb körültekintően sétálgatni, mert az ember feje körül fütyülhetnek a "hagyományos" repülő csigák.)
Tegnap számolt be róla a lányom, hogy a pataknál kb. egymillió spanyolcsigát láttak a barátaival. Szóval a spanyolok megérkeztek a városba, úgyhogy néhány hónapon belül várható, hogy a kertet is elérik. :(
Érdekes, hogy ezt a létformát még csak nem is eszi senki, pedig pucolni se kell. :)
Köszönöm, az autó menetképes maradt. Csak picit törött a bal hátulja.
TTB-re fordítva a témát: múlt éjjel kiosztottunk kb. 90 adag lecsót és paprikáskrumplit. Amíg mindkettő volt, addig a krumplinak volt nagyobb keletje, utána viszont kivétel nélkül a lecsót választották Kék-Balaton túrázói. (A következtetéseket a brit tudósokra bízom.) A bodza és a birs szörpnek is nagy sikere volt.
A jelzések a Libegő és a S+ között, valamint a Székelykapu és a réteses környékén élnek és virulnak, nagyon jól néznek ki. A többi érintett rész nem esett útba.
Olyan meleg van, hogy nem repülnek a lódarazsak :)
Hát, velünk megesik olykor, hogy ötéves cuccokat eszünk a mélyhűtőből, oszt még élünk.
(Ugyebár, kollégista gyomor mindent megemészt -- ami nem fut elég gyorsan.)
Hülye alakú a mélyhűtő, mert azt a legegyszerűbb kiszedni, ami a legkevesebb ideje van bent.
A hátsó végére is kellene egy ajtó. Akkor nem kellene komplett kipakolás hozzá, hogy eljussunk a mélyrétegekig.
Tényleg, a Normafa környékén van valami szemmel látható változás? Nem jártam arra vagy három éve, csak fél füllel hallottam, hogy valami nagyberuházást terveztek oda. (?)
Köszik, én is ebben a megnézem, mit eszek módszerben hittem régebben, de manapság olyan sokat hallani mindenféle egzotikus élet- (és halál-) formákról...
Normafánál nem jártam legalább egy hónapja. Talán holnap, ha sikerül korábban kelnem, mint hogy megint egymásra torlódjon a reggeli és a vacsora.
Melegítés után, de még fogyasztás előtt érzékszervi szemrevételezésnek vesd alá. Én azért annak a híve vagyok, hogy nem kell mindent megenni, ami a mélyhűtő mélyéről kerül elő.
Megvannak még épségben a Normafánál a turistajelzéseim?
Kollégáim szerint a kínai büfések nagyban hasznosítják újra a fogorvosok által leszivattyúzott nyálat. Esetleg ők tudják használni a ti terméketeket is.
Ugyanakkor szeretném megkérdezni, hogy kinek mi a szakvéleménye: húsgombóc lefagyasztva mennyi ideig marad ehető?
A sztori az, hogy karácsonykor csináltam töltött káposztát, mégpedig Tótfalusi Kis Miklós receptje alapján. Csak épp csúúnyán letaknyosodtam akkor, nem éreztem ízeket, úgyhogy került belőle a hűtőbe.
Ki mit tippel, milyen nyavalyákra van esélyem, ha megeszem?
Ennyire lúzer gyerekeim is csak nekem lehetnek. Elterveztük, hogy Dzsidzsi nem megy a héten óvodába, majd strandra járunk meg Állatkertbe. Erre hétfőn elesett a rollerével, lenyúzta a bőrt a lábfejéről, még cipőt sem bír venni egész héten, nem hogy vízbe menni.
Úgy ül a felfújós medencéjében, hogy kilógatja a lábát.
A kicsi meg megint taknyos. Köhög, lázas, gyulladt a szeme... Nyár derekán!!!
Még sehol se voltunk idén, és lassan vége is a júliusnak. A jövő héten kézműves táborba megy (remélem, megy, és nem kapja el a kicsitől a nyavalyát).
Hát vót valami hosszú szemű rizs sárgítva, feltehetőleg kurkumával. Meg valami teljeskiőrlésű purik (pici zsemleszerű izék) Rántott padlizsánszerű cucc Valamilyen növényből készült csatni Rózsavizes limonádé
Maga a főétel meg mindenféle zőccség aprítva összekeverve lecsószerűen. Próbáltuk azonosítani, de kb. a krumplit és a csicseriborsót sikerült csak a sok köszül :)
Abonyban jártunk, először az állatkertben oroszlánt simogatni, utána a Mészáros étteremben. A tepertős pogácsa tényleg legendás, a kaja jellege magyaros, mennyisége is. Húsleves fürjtojással és daragaluskával, birkapörölt főtt krumplival, illetve baconos báránysteak lyoni hagyma, sült burgonya.
Nekem inkább a motvációm veszett el, amikor átszoktam a literes kóláról a félliteres nemkólára. De az üdcsin kitenyésztett vízilóhólyagomnak utána is nagy hasznát vettem, és számos csodálót szereztem általa :)
Kipróbáltuk a Vasmacskát a Népszigeten. A hekk jó volt, bő 30 perc alatt érkezett (1 sör alatt), további egy óra alatt fogyasztottuk el (+1 sör +1 kávé).
Kb. hetedikes kromban szoktam rá, hogy amikor mentünk dolgozni a telekre, és persze bementünk a kocsmába, akkor amíg apám ivott egy sört, addig én egy literes pepszit. Ha kettőt ivott, akkor én is.
Mi meg visszatérően azon röhögünk, hogy gyerekkorunkban 2 decis volt a "normál" kólásüveg (egyéb üdítős üveg), és 1 literes a "nagy" (amit az ember bulikba vitt). :)))
Neked külön tervezek írni, hogy kiránduljunk (vagy ilyesmi), csak mostanában folyton lázas valamelyik gyerekem.
(Most épp Szuszu 38 fok, egyelőre nem tudom, hogy összefügg a két hete tartó taknyossággal, vagy valami külön ebola. Igaz, hogy fogzik is. Vagy lehet, hogy az Alien készül kibújni a felső ínyéből. Szóval az élet nem habostorta errefelé sem. :)
A strand is jó (lesz, ha majd strandidő lesz), de még nem döntöttem el, hogy elég bátor vagyok-e strandra menni ezzel a két vaddisznóval. Szuszu imád pancsolni, de két kezet igényel (kb. egész nap), Panni meg "majdnem" tud úszni. Aztán persze attól függ, hány embernek számítok, hogy épp mennyit aludtam éjszaka. :)
Miután van egy nyitott fogam, ami húzásra vár, pont ma tiltottak el a ribizlitől meg a máktól, mert az gondot okozhat, úgyhogy csak emiatt tényleg nem lenne jó.
Olasz sonka, spanyol sonka, olasz sajtok, spanyol sajtok. Mutatják, merről érkeztek haza a családtagok. Holnap meg mégse Pannónia lesz a rizibizimre reszelve, hanem olasz parmezán, ha már így alakult.
Szamárkő 10 utáni ebéd Zamárdiban, a Parti Büfében. Keszeg, ami inkább szebb, mint laktatóbb, és túl sós volt. Padler hekkje nem fért a képre a gyümölcsleves mellé, de az is elfogyott, bár nem egy római parti minőség.
1.szalonnaolvasztás után a kockázott húst bele a bográcsba pörkölődni:
2. amikor már megpörkölődött (már nem rózsaszín sehol) hagymát és a sót bográcsba
3. amikor a só által is eresztett levét elfőtte, fűszerpaprika bele, jól elkeverni, hogy a zsírjában feloldódjon, majd gyorsan víz paradicsom és paprika rá
4. amikor kezd sűrűsödni, már egyre sűrűbben kell kevergetni, hogy oda ne kapjon
Ha a hús megpuhult és a szaft is jó sűrű, akkor tálalhatjuk, de erről sajnos nem csináltam képet, mert már nagyon éhes voltam :)
Az enyém is 7 körül kezdődött, de ugíóye nyár időszámítás van, és a zónaidő szerint az csak 6, és a már megkezdett ebédet be szabad fejezni hat után is, csak újat kezdeni nem.
Tegnap és ma teszteltük Normafánál (turistajelzés felújítás keretében Padlerrel) a rétesest, és a tulipános büfét. Ez a hamburger a mai uzsonna volt, a tegnapi lángos és sült kolbász nem került megörökítésre.
Szombati Sóút II. túrát tervezi valaki? Felszabadult a napom, úgy tervezem, hogy megtámadom a hosszú távot nagyon lazán kocogva, utána szívesen vendégül látom a T. Sporttársakat egy bodzaszörpre vagy akár másra is :) Érdeklődés esetén szalonnasütéssé is bővíthető a program. Esetlegesen csak a célban bandázás is opció. Nos?
Nincs rajtam szemüveg: mikor derült ki a mikor? (Na nem mintha a szomszéd fagyizón túl tudnék menni bármely gasztroprogram okán, de hátha felszabadul pár óra...)
Pünkösdkor a tejfölöstubuson is túl leszünk, így az nekünk kiesett.
A következő biztos szabad hétvégémet meg nem írom be, inkább egy képet teszek be arról, hogy mivel frissítettem a K100 alatt a Csörnöc Gyöngye távszurkolói ponton :D
Olahtamas írta be mint számára megfelelőt és akkor valahogy nem állt nekem össze, hogy a M115 is akkor van (aztán lett mégis UB, de ez már mind1 is ) Túl nagy érdeklődés nem mutatkozott ha jól láttam :P
Kockahas nincs, de valóban úgy döntöttem hirtelenjében, hogy UB lesz. Elnézést, ha korábban ezt a hétvégét említettem lehetségesként, valamiféle zavar keletkezhetett az áramköreimben, mert ha nem UB akkor M115 lett volna a terv.
Bozót az Ultrabalatonon tervezi körbemutogatni a kockahasát, szóval vagy Bozót nélkül lesz a buli, vagy Bozóttal, de akkor a Balatonon, folyamatosan változó helyszínen. :D
Tegnapi túrám fémpontyát szeretném megmutatni, ez pedig a Gyöngyösi Csárda volt, amely még mindig nagyszerű hely! Délután 3 körül értem ide, így még beszélgetni is tudtam a személyzettel. Újat mondtam nekik a Másfélmillióval, meg fogják nézni azt a jelenetet a jútúbon mikor a főnök kimegy a német turistákkal a betyársírokhoz...
Betyárleves cipóban
marhapöri
Más...
Múltkor volt egy jó cikk az origón, azt hittem beteszi valaki, de nem tette, így most én fogom.
Oláhtamásnak ajánlva, avagy milyen egyszerű is a jó kolbász receptje (tóalmási)
Nem mondom, a fagyi sem volt ma rossz (teljes áron, a szokásos), de az igazi ez volt: narancshéjas túrókrémgombóc, pirított mandulaszórattal, epres öntettel.
Én évente egyszer-kétszer eszem fagyit, azt még ki tudom fizetni teljes áron is. Habár drágállom. Inkább arra gondolok, hogy hány gombóc fagyi árából vehetek egy egész doboz finom jégkrémet, ami sokkal gazdaságosabb. Na de ha velem viselkedne így egy eladó, az lehet, hogy sírva menne haza utána.
A Hollán Ernő utcai Vanilinban délután 1 órakor már hisztérikusan bunkók voltak a kiszolgálók, kiabáltak a vendégekkel, mondjuk volt is tömeg. A fagyi nem volt rossz, de extra sem.
Utána a La Mimosa-t is kipróbáltuk, ott a fagyi is jobb volt, a személyzet is nagyon kedves és udvarias, az igaz, hogy nem volt akkora sor.
Ebéd utáni fagyi megvolt a Puntoban. Ők is kézművesek, de nem csatlakoztak a félárhoz, viszont így legalább nem voltak brutális sorok. A Bartókon hazafelé láttam egy 3 háznyi és egy 6 háznyi sort...
Ma véletlenül épp ott ebédeltem. De fagyizás nem volt, csak egy tészta az újakból.
Ha későn jövök haza (ez mostanában gyakori), és nem látok 47-est a messzeségben sem, akkor átszállok a 4-esre. Bicajt egyelőre nem merek, sokszor sötétben érnék haza és este dög fáradt vagyok agyilag, nem tudnék kellőképpen koncentrálni a forgalomra. TeleBike-ot használom a telephelyeink között.
A sok hiányzóból: 8, 35, 51, 80, 82, 93, 102, 113, 117, 125, 165, 166, 175, 181, 194
He esetleg nektek is van egy zsák felesleges, nekem ezek hiányznak: 4,5,6,7,12,16,17,18,37,39,42,43,48,49,53,65,67,69,71,78,85,86,94,107,112,120,121,122,123,132,133,135,138,141,150,155,159,160, 167,168,170,171,173,174,176,183,188,191,195,197
Az újból is van 40 db, még vannak érveim az elkezdem gyűjteni és nem gyűjtöm mellett is. :D
A kevés hiányzó: 50,55,61,63,64,102,106,122,123,127,129,132,138,,147,150
A nagyon sok hiányzó: 5,8,15,20,35,47,48,50,51,53,55,61,63,64,68,73,74,80,82,93,102,105,106,107,113,114,117, 121,122,123,125,127,129,132,134,138,147,150,152,154,156,161,162,165,166,174,175,
Nálam is számolósdi van a M115-re való tekintettel...ja meg a bikiniszezon is jön.
A januári töltésű füstölt kolbászból még 4 szál szomorkodik a spejzban és hetek óta nem nagyon fogy. Azt kiszámoltam már, hogy a 80% sertéscomb és a 20% zsír 315 kcal/100g körülire hozta ki az értéket, de a száradással nem tudok mit kezdeni.
Biztos csökkent a tömeg a töltés óta, de zsírcseppeket nem látok alattuk.
Most ezen gondolkozom, hogy mi párolgott el. Sima víz vagy néhány kcal is?
Én meg hajnal fél kilenckor már el is indultam a Gödöllő K-50-re, ahonnan hazatérve délben csak azért kellett két percet várnom, mert az előttem álló a sérült jobb kezével nem tudta aláírni az ívet, és ballal próbálkozott.
Ma megérte korán (5:40-kor) kelnem, mert így 5:58-kor már az Üteg utcában lehettem, így csak öten álltak előttem, és nem az 500m-nyi sor, mint napközben és este. Utána hazamentem és visszafeküdtem aludni, majd délelőtt tájékozódási túraverseny a Margitszigeten. A jó időre való tekintettel megnyitottuk a dobozos fagylalt szezont.
Hát én ilyesmit még soha nem csináltam, sőt talán nem is ettem még olyan ételt, amiről tudtam volna, hány kcal, de lassan időszerű lenne nekem is egy kicsit visszafogni a tevékenységet. Kolbászt én sem ettem ma, és holnapig már nem is fogok, ez azért piros pont.
Megnéztem a Youtube-on két részt az Alfa holdbázisból. 6-7 darabra vannak szétvágva. Hát hogy mit ettem én ezen gyerekkoromban... A Mézga Aladár viszont még mindig ugyanaz a minőség, már persze a Romhányi-féle részek.
Jut eszembe, mi még a Magyarországos albumot se bírtuk telerakni, sőt nagyi jóvoltából egy másodikat is kezdtünk. Van még nektek cserélhető/lejmolható mo-s matrica?
Nagyon szépen köszi mindenkinek az ottlétet, közreműködést, evést, fényképeket, matricákat, hajtogatást, salátát és gammot!!! (Meg még amit kihagytam. :)
Csak olyan képek készültek, amiken nem vagy rajta! A kaja nagy része jó volt, bár a végén a gyerekek mindenáron nyers krumplit akartak sütni nyílt lángon, azt már senki nem merte megkóstolni.
Ja, meg arra gondoltam, hogy így többfrontos támadással kb. egyszerre készül el a kaja a tepsiben, a grillen meg a giroszsütőben.
Sebaj.
Én is törtem a fejem, hogy mit lehetne. Egy kiluggatott tárcsa forog körbe, és arra lehetett ráaggatni 8 fémnyársat, olyan alakúak, mint egy nagy hústű, és kb. arasznyi hosszúak. (Egy megmaradt belőlük.)
Hurkapálcát éppenséggel be lehetne szorítani valahogy, de az szerintem elégne. Esetleg valami dróthuzal? Nemt'om, ennyire nem vagyok Bear Grylls.
Hozzánk ne igazodjatok, majd esszük ami marad. Nagyszülőktől nem lépünk meg könnyen, nem szeretnék olyat ígérni amit nem tudunk tartani.... (amúgy sem a kaja a lényeg, hanem a társaság, az meg remélem nem szalad el hamar :)
Késes aprítóm szerintem van, többféle is (az egyik egy feltét a botmixerre, a másik egy önálló zöldségaprító gép). Majd megtanácskozzuk a tapasztalatokat.
A lányom szerintem nem fog ribizlipürét enni, nem úgy ismerem. :)
Szombaton és vasárnap szinte zavartalanul napos idő várható. Eső kizárt. A délutáni órák hőmérséklete 15 és 20 fok között alakul. Bátran tervezhetünk kinti programokat a kellemes tavaszi időnek köszönhetően.
Szívesen szállítunk salátát, gyümölcsöt, whatever, de csak délután csatlakoznánk az össznépi banzájhoz, ugyanis délelőtt Pécelen van programunk. De legalább közepesen lefárasztott gyerekekkel tudok érkezni :)
240352-re:
persze, viszek egy rekesz zöldséget, csak egy nagy vajdlingot adjatok és kést.
tegnap alkottam sajttortát meg hozzá ribizli öntetet, nyáron eltett ribizliből. van még pár doboz ribizli lé elfekvőben (natúr, cukor nélkül, kézzel szitán átpasszírozva és azonnal fagyasztva ). ha adnál már a fényevőnek ribizlit, szívesen viszek, színesítve a palettát. az őszibarack sajnos már elfogyott.
(Szóval ha nem jó a pác, lehet szidni a szakácsot, de ha jó, akkor dicsérjétek. ;)
Meg vettem csirkecombot, csirkemellet (csak talál mindenki kedvére valót).
Ha van energiád salátát csinálni (vagy koordinálni a készítését), azért nagyon hálás lennék, szerintem rajtam egész nap egy fényevő fog lógni, és mind a két kezemet lefoglalja. :)
Rossz időben nem akarom hozni, itt amúgy is 1 nm-en tartózkodnak lehetőleg mind a hárman, főleg ha én is a földön ülök, nálatok meg kb a fürdőkádba menekülne, ha nem ül az ölembe..
A marhahúst gondold át, marha lassan sül, ha valaki nem mediumnak szereti, rengeteg parázzsal. Talán jobb valami pácolt tarját. Amúgy nekünk a virsli is tökéletes.
más: én a gyerekeknek késes turmixdobozban pépesítettem, szerintem atom jó, persze biztos nem annyira mint az ipari macerálás. Ha gondolod, elvihetem tesztelni, vagy ott is hagyhatom kölcsönbe, ha beválik. Ilyen http://www.ebolt.hu/product473523_category113-Bosch_MMR08A1_aprito.html, csak botmixer meghajtással.
Ja, és légyszi mindenki dicsérje meg a Fülöpöt, hogy hogy megnőtt vagy mit tudom én, mert szegényke egy picit depressziós tőle, hogy mostanában mindenki, akivel összefutunk, a kistesója felől érdeklődik.