Olaszországba megállás nélkül a vonat átmegy a SCMT és az ERTMS pálya között.... és az után az ERTMS elintézi a 3 kV - 25 kV átkapcsolás, így Hegyeshalom se lehet nagy gond (igaz, nem tudom ha a L1 képes lenne)
A nemzeti modulok szerepe az, hogy a nemzeti VB-k jeleit az ETCS számára érthető, értelmezhető és a Displayen mindig azonos módon megjeleníthető információvá konvertálja.
Nem szerelnek ki semmit és semmilyen gépből. A nemzeti VB-k kapnak egy fedőszervet - ez az ETCS-, ami öszefogja a működésüket és az eredményt kivarázsolja a mozdonyvezető orra elé.
ETCS üzemben az öszes VB aktív, azaz bekapcsolva marad. Így többek között pl. az EVM Ausztriában is. Az ETCS pedig majd intézi a sorsát.
Bizony, egészen pontosan Készítés ideje: 2010:10:03 05:59:12. A Nosztalgia kft. strasshofi különvonata, sajnos gőzzel csak Hegyeshalomig mentünk, addig viszont jó gyorsan (100-zal, talán 120-szal?)
Apropó ÖBB és ETCS: az LZB "hardver" el mi lett? Ki szerelték mindent és tették bele egy LZB-SMT modul? És ha így van, mi lesz a sok LZB fedélzeti berendezéssel?
De ha a RJ "ETCS" próbák" végez Magyarországon, akkor mit keres Üllőn?!? Vagy a ETCS felszerelés miatt újból kell az egész típusengedély kérni (éljen a bürokrácia!)?
Egy szóval sem említettem, hogy TR gép lesz. Ettől függetlenül lehet, hogy lesz az is. Meglátjuk. DB Regio 182-es lesz az ominózus reklámgép. A Vogtlandbahn új reklámgépe pedig szombaton bemutatkozott hivatalosan is (183 004).
Már bő egy évtizede hallom nagy örömmel, és olvasok a Taurus-féle "szolmizálásról", ami - hogy pontosak legyünk - inkább SKÁLÁZÁS. Mert, ugye, senkit nem hallunk énekelni induláskor a jól ismert szolmizációs szótagokkal: dó, ré, mi, fá, szó, lá, ti. Inkább csak egy emelkedő skálát hallunk.
Hihetetlen, hogy ezer éve ez a téma, nem egyszer elmondtam, hogy a "dizány" miatt van igy! Tipikus magyar mentalitás, gyerünk, kössünk bele valamibe..!
Látom nem bírod a kritikát. Áruld már el, ha rákeres valaki a 470 009 gépre pl. a Flickr-en, hogy talál rá a te képedre, tele 0-ák helyett O betűkkel. O betűvel nullát írni, ezt általános iskola alsó tagozat informatika órán elmagyarázzák, hogy nem szabad.
Van a gépnek egy ritkán használt (és ismert) üzemállapota. Ha megnyomod az UD+749261 gombokat, a 3 HBU lekapcsol és 110km/h felett a motorokra ad még egy kis kraftot. Ez a Booster+Turbo üzemmód.
Ja, hát a kapcsolók csoportosítása a képen a 1116.001-esét idézi, viszont ez tuti nem az a mozdony, mivel kék az asztal. Nem hiba ez, csak egy kis fűszer az unalmas hétköznapokon. :)
Én még hallottam a W-S-story dallamát induláskor. Igaz, nem tegnap volt...
Bármit lehetet volna ki lehetet volna hozni ebből, akár a Csárdást-is.
Ez EBA tett pontot az ügy végére, és maradt a szolmizálás.(értelmezése szerint visszafelé - ED fék 9-1 km/h közt is elfogadható hangzású a visszafelé skála. Mert jópofa dolog volt a musical dallama induláskor, de visszafelé hallgatva nem túl baráti. Vájt fülűek megtalálták egy tyúb video-n ezt a hangot, asszem egy Salzburg-i induláskor)
Nem írtam, hogy véletlen műve lenne, azt írtam, programozás, vezérlés kérdése.
Nem találom, honnan idéztél, de végül mindegy, ahhoz azért én buta vagyok, hogy azt megértsem, hogy lehetne negatív szám (freki) egy szám bármilyen egész számmal osztva.
Na mégis csak felcsaptam a tankönyvet. Annyit ír, azt általad "alharmonikusnak" írt jelenségről (azért idézőjel, mert ilyen nincs szakkifejezést még csak nem is említ), hogy mechanikai rendzsereknél keletkezhet az alapharmonikus alatti töredék frekvencián rezgés, ami káros a rendszerre nézve. Ezt alharmonikusnak hívni szakmai baromság.
A 152-es és 189-es gépek meg hiába GTO-sok és Eurosprinterek, nem dalolnak, hanem tisztán hallani a PWM-et...
A félreértések elkerülése végett, vagy ha valakinek nem lenne egyértemű:
A Taurusok "doremi-je" nem különös kegyetlenséggel, nem is nyereségvágyból elkövetett, de előre eltervezett és szándékos "cselekmény", nem a véletlen műve.
Inkább nem nézek utána. Neked ajánlom, hogy utána nézzél a Fourier analízisnek. Arról nem beszélve, hogy az állításod ellentmond mindennek. Gondolkozz már, ha gerjesztesz egy rendszert, akkor abból az alapharmonikusokon (mert lehet több gerjesztő forrás is) kívül csak felharmonikusok keletkeznek. Fourier sorból ez szépen ki is jön. Ha az általad emlegetett alharmonikus lenne, akkor negatív frekvenciának is léteznie kéne. Márpedig az nem létezik. Intermoduláció és interferencia létezhet, de ez is két egymástól független vivő létezését követeli meg.
fene tudja, ismerni kéne a pontos vezérlést, jelformákat, de egészen biztos a impulzus szélesség modulációt is használják...
Mint hangnak, ennek is kell lennie al és felharmónikusainak, így az is elképzelhető, hogy azt hallani. Az szerintem tisztán programozás kérdése, hogy ezeket a frekvenciákat használják.
Az OFF topic traxx-ok is dalolnak a maguk módján, pedig azok IGBT szaggatósok, nem GTO-s, mint az ON topic jármű, de messze ennyire nem muzikális a tarxx. A 152-es és 189-es gépek meg hiába GTO-sok és Eurosprinterek, nem dalolnak, hanem tisztán hallani a PWM-et...
De valami nem stimmel, induláskor az inverterek nagyon alacsony frekvenciával táplálják a motorokat (1 Hz nagyságrend, ha nem kevesebb), a zene talán a PWM miatt lehetne? Az megtudná magyarázni hogy miért ennyire "diszkrét" a skála. De akkor is nem értem miért ennyire "korán" hagyja abba a zenélést: elvileg a PWM a maxim teljesítményig tart (kb 80 km/h), vagy talán olyan frekvenciákat ér el amit már nem lehet hallani?
És mért az IGTB mozdonyok nem "zenélnek"? A magasabb frekvencia amivel modulálhatnak az áramot nem tudja rezonáltatni a motortesteket?
DGKUm válasz erre | adatok | e-mail 2002.09.06 12:25 (56565)
...az a helyzet, hogy kis sebességen a motorköri áramirányítók az épp szükséges frekvencia többszörösével (egész számú többszörös = szinkron ütemezés, fix frekvencia néhány km/h sebességig = aszinkron ütemezés) kapcsolnak. Ez a motorok vastestének köszönhetően hallható, ha pedig hallható, a mai számítógépes hajtásvezérlő technikának köszönhetően a "fix" frekvencia lehet változó is. Ha pedig változó, miért ne legyen valamilyen dallam? Zuhanna a "Boci, boci, tarka..." is, csak ezt senki nem vállalta fel...:-)
Apropó a Taurusokba zenélés, az mitől van? Mért elég "korán" tűnik el (nem hiszem hogy 20 km/h sebességnél már 60 Hz kapnak a vontató motorok!). Vagy talán a 4Q az áramot szaggat induláskor?
van vasútfotós topic. anno azért jöttem ide (és még gondolom jópáran), hogy több infót szerezzek a gépekről. igen érdekeltek a képek is, de most ha bekukkant az ember fia-borja pár naponta, csak a "jobbnál-jobb" képekkel teletűzdelt oldalakat látja. de nem adom fel a reményt, talán lesz még néhány szakmai hozzászólás is?!? :S
Mobilnetes bajod meg had ne érdekeljen már másokat. Szvsz a többség tojik ide-oda kattintgatni, inkább megnézné itt a képet.
Egyébként ez meg tök úgy néz ki mint a taurus, laikusnak, vagy kevésbé laikusnak ez is az, belefér. Vagy netán nyitni kellene egy "Úgy néz ki mint a Taurus, de még sem az topicot"? Ne már...
Mindezzel nem sértegetni akarlak, de többség (lehet nincs igazam), de inkább netezik vmi hagyományos módszerrel.
a 1216 belülről nagyon nem 1016/1116, hanem 189...
Szeretném Kegyed figyelmébe ajánlani az alábbi ÖBB 1216-os oldalán figyegő egyedi emblémát. Eszerint a 1216-os "hibrid" sorozat is Taurus, tehát teljesen megállja a helyét az állításom, miszerint .... de átfogalmazom, bár az értelme ugyanaz:
De ha valami úgy néz ki (kívül-belül) mint egy 1016/1116/vagy 1216 Taurus, azt is tudja, mint egy 1016/1116/vagy 1216 Taurus, mitöbb konstrukciósan azonos az ES64U2 vagy U4 sorozattal, az számomra - függetlenül az egyes vasútvállalatoknál alkalmazott sorozatszámától- az egy Taurus.
Eredetileg az ÖBB 1216-os sorozat 3 variánsból állott.
A: D-A-CH-I
B: D-A-SL
C: D-A-CZ-SK
Ezek az évek folyamán kibővültek, pl. a magyar VB-t is megkapják egyes magánvasúti ES64U4 sorozatú járművek, az ÖBB nem változtatott az eddigi műszaki kialakításon -az ETCS kivételével.
Azért ez az egész azért kötekedés. Ami papírilag nézve jogos, gyakorlatilag nem annyira. Véleményem szerint, ebbe a topicba beleférhetne az összes Siemens Eurosprinter, attól függetlenül, hogy melyik üzemben készült. Elférhetne itt a prototípus 127-es(ES64 P1, de még a spanyol 252, portugál 56xx, görög 120-as sor is), és a teher eurosprinter 189-es, de még a 6 lábú eg3100-as is. Véleményem szerint.
Az már jogosabb felvetés, és én eredetileg úgy értelmeztem a vita indítását, hogy akik mobilon olvassák, azoknak a sok és nagyméretű fotó olyannyira belassítja, hogy szinte használhatatlan, ha nincs elég sávszélesség.
Ha kopaszsop szigorú "jogértelmezését" nézzük, igaza van.
De ha valami úgy néz ki (kívül-belül) mint egy Taurus, azt is tudja, mint egy Taurus, mitöbb konstrukciósan azonos az ES64U2 vagy U4 sorozattal, az számomra - függetlenül az egyes vasútvúállalatoknál alkalmazott sorozatszámától- az egy Taurus.
Max. 2-3 ember nem ért ezzel egyet, de ők meg úgy sem számítanak! :)
Szóval, remélem egyértelmű most már és nem kell jobban elmagyarázni e tekintetben semmit.
Javasolnám a Topikgazdának, hogy módosítsa a Topikleírást ES64U-U4 sorozatra. Na ebbe minden belefér, ami ......és nincs kötekedés.
off
még jó, hogy a westbahnon van wifi. különben a mobilnettel soha a büdös életbe nem jönnének be a képek, amikkel egyesével teleszórod a fórumot. :(
a másik meg az, hogy ez nem taurus...
on
Az ETCS kezelésekhez saját nyugtázó nyomógombot rendeltek -egyenlőre funkció nélkül.
Anno nem született válasz a kérdésre.
Az ETCS nyugtázó gomb szerepe ugyanaz, mint a LZB/PZB üzemben a vonatadat bevitel esetén a Wachsam "kapcsólóé". Az adatbevitel lezárásának megerősítése, nyugtázása.
Úgy néz ki, visszatért a jó világ az 1-esre a Werbelokok tekintetben. Holnap elvileg Liszt lesz az IC910 élén (és talán a 9207-9204-en is), valamint Széchenyi az IC915-ön. Dok. jelleggel a tegnapi együttállásuk Győrben:
Épp nincs, de lehet nemsoká, ha nagyon kell. Az A és B különbözik, mert csak az A álláson van pl. az akku vezérlés és a éberségi berendezés elhelyezve. Beüzemelést is itt kell elkezdeni emiatt.
Lenne egy egyszerű kérdésem. ÖBB 1016-1116, DB Br182, MÁV/GySEV 1047 ( vagy már 470, nem tudom követni ) esetében a vezetőfülke világításának lámpatestét hol helyezték el?
Bármelyik gépet/szerelvényt megveheted, mert eddig csak azokat adták ki, amik be is járnak ide! :) Mozdonyt szeretnél vásárolni, vagy komplett szerelvényt?
Üdv! Segítséget kérnék az RJ-fanoktól. Mivel az ország kalatabbi részében lakom ritkán van lehetőségem a Railjetet jobban szemügyre venni, maximum a Keletiben. Szeretnék egy modellt vásárolni és mivel két gyártó is (Roco és Jägerndorfer) is elkészítette már a modeleket szeretném megtudni hogy Magyarországra mely pályaszámű szerelvények járnak/jártak be, illetve hogy milyen alfajok vannak ezeknél a vonatoknál, leginkább (kivételesen) modellezős szemmel nézve.Válaszokat privát címre is írhattok.
ezt még összerakták németországban, ma hoztam vissza linzbe a cargoservnek passauból. a legjobb, hogy főmeg kikapcsolás után is megmarad az emelt villanyfék, nem kell újra aktiválni! ;)
hajnalban mesélte az egyik magáncég disposa, hogy a siemens kifogyott a berendezésekből, nekik is csak három gépük lesz kész menetrendváltásra. kicsit bealudtak a fiúk a vasúttársaságoknál, és most (mintha csak magyarországon lennénk) megy a fejvesztett kapkodás és siránkozás. nagy valószínűség szerint az infra kénytelen lesz engedményeket tenni - mint otthon az evm-120/etcs esetében.
de jelző - értsd l2 és ezáltal pzb- nélküli vonalon
A Wienerwaldtunnelben van 3 térköz (azaz jelző + PZB magnes), az Unterinntalbahn alagútja is korlátozottan ugyan, de hagyományos jelzőkkel is felszerelt -egy ideig, aztán elbontják azokat is, amikor az ETCS L2 már stabilan üzemel.
Az is igaz, a jelzők és a PZB csak mint Rückfallebene játszik szerepet.
egyelőre nem, de jelző - értsd l2 és ezáltal pzb- nélküli vonalon nem közlekedhetnek. jó kérdés, hogy ezt hogy oldják meg, mert a forgalom nem fogja tudni kötelező jelleggel (ma kora délutáni álláspont szerint), hogy milyen vonatbefolyásolóval van felszerelve a mozdony...
Ha jól emlékszem talán a 067 az, amin üzemel is az ETCS L2, display is rajta van. A többire csak felrakták a központi egységet stb... ha megvan az engedély akkor élesítik és pakolják rá a displayt. Rengeteg Öbb gépen is csak fent vas, kébelek és display nélkül, aztán ahogy megvan az oszrák engedély rá, meg a display meg az új zsg + display szoftver.
szerinted az életszerű lenne, hogy kifogják egyszer a gépet ETCS beépítésre, és majd még egyszer is kifogják Display beépítés miatt?
ÖBB így építi át a Taurusait, legalábbis így kezdte tavaly, 2 fázisban. Hogy az idő előrehaladtával egy megállással belépakol-e mindent, azt nem tudom.
Szerintem pedig nem is fognak, vagy szerinted az életszerű lenne, hogy kifogják egyszer a gépet ETCS beépítésre, és majd még egyszer is kifogják Display beépítés miatt? A 189-eseken amelyeken van működő ETCS szintén nincs érintőképernyő, akkor hogy is van ez?
Sokkal jobbak, mint eddig! Amit még javasolnék, hogy a vonat végét is próbáld belevenni a képbe, és ha lehet, akkor legközelebb ne rontsd le a többi(igen nagy mértékű fejlődést mutató) képeid egy teljesen ellenfényessel(4.kép). Csak így tovább!
Mert még nincs engedélye, csak kikapcsolt ETCS-el történő közlekedésre. 1116 013 és 043 is csak a hatósági próbák idejére volt élesítve. Egyébként nekem a display jobban tetszik, mit az eredeti MFA.
Tegnap mentem a 1116 086-al, azon is aktív volt már az új display (azon kellett már adatokat bevinni is), de le volt nyomva még az ETCS autómatája, sárga hiba jelezte a displayon.
Kijelzés gyártónként eltér, ez igaz. De az oldási sebesség az nemzeti érték, amit a felügyelt szakaszra történő belépéskor kapsz meg, több més értékkel együtt (pl nemzeti vb neve, hogy tudja milyen STM modult kell kapcsolni a felügyelt szaksz végén).
Jelenelgi helyzet úgy néz ki, hogy on topic járművek esetében is van 4 fajta ETCS.
Siemens L1 1116 001-012 (már nem sokáig) Siemens L2 MRCE 182 Alstom L2 Jelenleg 1116 013 és 043 amin üzemel, de már rengeteg gép elő van készítve, menetrend váltásig elvileg összes 1016/1116. Bomabrdier L2 - Máv Tr 470 lesz...
€ milliárdokat ölnek egy olyan rendszerbe, ami nélkül már meglévő, más hasonszőrű rendszerekkel ugyanabban a sebességtartományban évtizedek óta biztonságosan szaladgálunk. 2-3, a gyakorlatban már alkalmazott és bevállt VB-vel gyakorlatilag egész Europa bejárható. A nemzeti VB-ket meg úgysem veti el egyetlen állam sem még évtizedekig.
Eddig Münchentől Bécsig egy railjet 2 VB-vel (PZB/LZB) elközlekedett. Decembertől kell a PZB Salzburgig, onnan ETCS L1 Attnangig, onnan LZB St. Pöltenig, onnan ETCS L2 kb. Hütteldorfig, onnan megint PZB Westbahnhofig. Ez 3db VB.
Mit nyertünk vele? Azt, hogy az ETCS L1 kirajzol egy fékgörbét az orrom elé -horribilis áron! :(
A magánvasutak - tudtommal - nem képeznek ki 0-ról, csak már magyar mozdonyvezetői jogosítvánnyal rendelkezőket képeznek át. Az ÖBB-nél viszont dolgozik olyan magyar olvtárs, akinek nem volt vasúti kötöttsége, oda talán be lehet jutni. Az egészségügyi megfelelőség, használható német nyelvtudás feltétel, a többi elhivatottsággal sikerülhet.
Szerintem még pályaoldali ETCS sem feltétlenül szükséges hozzá, már ha úgy alakítják a próbákat, mint az előző két gép esetében (nem ETCS L1-ben jártak, csak a berendezés stabil működését próbálták-próbálgatták a Cargós kollégák).
Több mint 10 éve űzök egy hivatást itthon amit sajnos megélhetési problémák miatt fel kell hogy adjak. Semmi közöm a vasúthoz de szeretném ha lenne. Teljesen a nulláról szeretném magam kiképeztetni mozdonyvezetőnek. Azt hallottam hogy Ausztriában sok magánvasút van és hogy foglalkoznak kiképzéssel is. Szerintetek érdemes megpróbálni? Van köztetek aki így kezdte"mármint külföldön"? Gondolom a német nyelv követelmény.
Igazából csak a vezérlő kellene, de mivel azt nem lehet közvetlen a mozdonyhoz csatolni, így kell a gyerekmozis másodosztályú kocsi, mert csak azon van csavarkapocs.
Az RCH-s mozdonyvezetők egy csoportja új weboldalt hozott létre (www.rchunmosz.hu), ahol egy szekcióban szeretnénk megjeleníteni a cargos vasúti hétköznapokat.
Amennyiben rendelkeztek jól sikerült fotókkal eme témában és azt közkincsé is tennétek, tiszteljetek meg azzal hogy elkülditek az rchunmosz@gmail.com email címre, s mi egy előzetes szűrés után elhelyeznénk őket a képgalériában.
Szerencsére még találkozni néhány eredeti Dispolokos festésű géppel, múltkor Passauban láttam még talán a 6-ost TX reklámmal az oldalán. Az új fekete design nekem annyira nem bejövős.
Tolatni szerencsére nem nekünk kell a Voestben, így is eleget tolatunk Eisenerzben a pakli meg a védőkocsikkal. :)
A találgatáshoz csak annyit, hogy soha nem lehet tudni, hogy a mozdonyos szoftverek miért pont olyanok amilyenek. Nem biztos, hogy mindig az észérvek döntenek, időnként "a sok bába közt elvész a gyerek". Jó példa erre az offtopic TRAXX szoftvere. Az egykori EUROCOM gépek magyar szoftvere is kicsit döcögősen fejlődött, majd jöttek a TR gépek és azokon sem sikerült minden úgy ahogy kellett volna. Ilyen például az utánfékezés témája, ami pl. ÖBB módban működik, MÁV-ban nem. Hogy ez miért van így, talán senki sem tudja egyértelműen. Túl azon, hogy egy új szoftver fejlesztése igencsak borsos árat kóstál, azt el kell fogadtatni az illetékes hatóságokkal és "validáltatni" (tanúsíttatni) kell egy arra alkalmas céggel, ami szintén nem egyszerű.
Én úgy hallottam, hogy 2014 végére kész kell lennie az L2-nek.
".... Az NFÜ ehhez annyit tett hozzá: Magyarország célja, hogy a GSM-R rendszer 2015 végéig megvalósuljon azon vonalak mentén, ahol azt az EU-nak tett kötelezettségvállalás megköveteli. A nagyprojektek ETCS L2-essel történő felszerelésére a GSM-R telepítésével összhangban kerül sor."
Forrás: Figyelő 2012/33. (augusztus 16-22)
Meg vannak itt még érdekességek, de inkább botrányos számok, határidők, pár év alatt leamortizált felújítások/átépítések....de legfőképpen belesz@rás kategória minden és mindenki részéről.
Sziasztok! Nem kívántam végig bogarászni harmincnyolc és félezer hozzászólást, hogy lássam, van-e fent már jellegrajz az 1216-osról, de ha valaki rendelkezik vele (esetleg műszaki leírással), akkor megköszönném, ha (ismét) elhelyezné itt, vagy elküldené e-mailben. Üdv! csaba.miller@lte.at
Eddig az volt a kifogás, hogy Öbb módban az LZB végzi a voanthossz számítást, és mivel ez Máv módban inaktív, nem tudják megoldani. Ezek szerint mégis...
"A minap örömmel vettem tudomásul, hogy a Siemensnek, 12 év után, sikerült megoldani az 5.04 és 6.0 szoftverű gépeken Máv üzemmódban is a vonathossz mérést."
"Nem mostanában lesz, mivek a GSM-R tender nincs is még kiírva, ahogy hallotam 2015 előtt nem is nagyon várható..."
Én úgy hallottam, hogy 2014 végére kész kell lennie az L2-nek. Gondolom ott lesz az L2+GSM-R kísérlet. Önmagában régen volt már GSM-R kísérlet a 120-as vonalon Szajoltól Békéscsaba felé, de ETCS-sel még nem.
"Ezt az élet hozta, annó Gigantos ETCS próbákon símán ment tovább 160-al a gép, amikor újraindult az ETCS..."
A minap örömmel vettem tudomásul, hogy a Siemensnek, 12 év után, sikerült megoldani az 5.04 és 6.0 szoftverű gépeken Máv üzemmódban is a vonathossz mérést.
Aztán voltam Alstom ETCS próbán is, sikerült megoldani, hogy az ETCS össze legyen kötve az AFB-vel, L1 módban kényelmes.
Viszont a mozdony tömege 88 tonnára módosult, így változtak a fékszázalékok is.
Ha nem lennének ferdék,és egész szerelvényeket fotóznál belógó faágak,fénysorompók nélkül,akkor talán már alakulna a dolog.A 1116 024 már kezd alakulni,csak az a kerítés ne lenne ott,és kissé alulexponált is.
hali :) Egy tegnapi képem Rákosrendezőről, a képen épp indulásra kész a 013-as Cargo-s taurus az 1. Sziget Express kocsijaival vissza szerelvénymenetben :
Ugyanis a 250-es az ÖBB állandó reklámhordozó gépe, soha nem lesz belőle Railjet gép. Itt egy link, így készült, a linzi nyílt napon mindenki megtekinthette.
Hát ez nem olyan egyszerű: az L2 rendszer teljesen más:
- az L1 a jelenlegi jelzőzésre alapol (és a jelző állapotárol a balízen keresztül kapja a mozdonyt a "moving authority"-t) a L2 nem (ahol a vonat mondja GSM-R keresztül hol van a Radio Block Centre nek és a RBC visszaküld a vonatnak a Moving Authority)
- a sima GSM-R elvileg csak a vasúti mobiltelefon hálózata, a GSM-R amit a L2 kell építeni jóval sűrűbb antennák követel (példaúl 3 km ként).
De van egy köztes javaslat amin az Olasz Vasút dolgozik: Egy ETCS L1 + GSM-R Infill lenne. Azért merült fel mért itt (Olaszországba) a SCMT miatt az egész villamosított hálózaton telepítve vannak már az Eurobalízok, de Infill nélkül nagy visszalepés lenne (a fővonalakon az SCMT nek a sínáramkörök adják az Infill -t).
Mit tervez jelenleg a MÁV az 1es vonallal nem tüdőm, biztos amit biztos hogy az most átépítendő vonalakon valóban a L2 van szó...
Majd ha te is ilyen témájú, képeket hozol, akkor elfogadjuk a kritikádat. Az üllői profik képei nem unalmasak? Inkább ezer ilyen kép mint 1 bizonyos helyről.