Keresés

Részletes keresés

James 42 Creative Commons License 2019.07.02 0 0 33021

Örülünk, hogy megvagy! Na és van elég uborka a kertben?  :-)

Előzmény: Delila10 (33020)
Delila10 Creative Commons License 2019.07.02 0 1 33020

Köszönöm, jól vagyok, csak többet dolgozom a kertben, mint télen. :)

 

Amúgy a többi fórumon is uborkaszezon van.

Előzmény: Eredő Vektor (33016)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.07.02 0 1 33019

A sok select amúgy felesleges.

pl.:

Columns("A:AQ").Select
Selection.Locked = True

 

helyett egy sorban elég a Columns("A:AQ").Locked = True

Előzmény: larallaral (33018)
larallaral Creative Commons License 2019.07.02 0 0 33018

Igen, az üresek írhatóak, illetve még két blokk:

 

Sheets("EUS BANK 2019").Select
ActiveSheet.Unprotect
Columns("A:AQ").Select
Selection.Locked = True
Selection.FormulaHidden = False
Range("C135:AL144").Select
Selection.Locked = False
Selection.FormulaHidden = False
Range("C152:AL204").Select
Selection.Locked = False
Selection.FormulaHidden = False
Range("A1").Select
Selection.SpecialCells(xlCellTypeBlanks).Select
Selection.Locked = False
Selection.FormulaHidden = False
Sheets("EUS BANK 2019").Select
ActiveSheet.Protect DrawingObjects:=True, Contents:=True, Scenarios:=True

Előzmény: Jimmy the Hand (32987)
larallaral Creative Commons License 2019.07.02 0 0 33017

köszönöm, kipróbálom!!!

Előzmény: Fferi50 (32985)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.07.02 0 0 33016

Akkor offoljunk kicsit.

Mi van Delila-val?

Több, mint egy hónapja eltűnt innen is és a többi (prog.hu, pcfórum stb...) fórumról is.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.07.02 0 0 33015

Én kitöltöttem egy programozási továbbképzéssel, attól nem jártam erre egy ideje.

Előzmény: Jimmy the Hand (33012)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.07.02 0 0 33014

Mármint táblázatod. :-) Az adatbázis más.

Előzmény: Ketele69 (32999)
James 42 Creative Commons License 2019.07.02 0 0 33013

Kéne valami jó kis probléma?

Előzmény: Jimmy the Hand (33012)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.07.01 0 0 33012

fárasztó ez az uborkaszezon...

Ketele69 Creative Commons License 2019.06.28 0 0 33011

Köszönöm szépen Mindenkinek a segítségét!!!

 

Ezzel a megoldással és javasolt celleformázással már működik

 

=DÁTUM(ÉV(A1);HÓNAP(A1);NAP(A1))

 

Köszönöm,

Előzmény: Eredő Vektor (33005)
pimre Creative Commons License 2019.06.28 0 0 33010

Bocs, nem vettem észre, hogy ezt mar megirtad (telefonrol irok), igy ugyanazt írtam, csak mas szavakkal.

Előzmény: Jimmy the Hand (33007)
pimre Creative Commons License 2019.06.28 0 0 33009

Az eredetivel (A1) csináltad, vagy a Bal () függvénnyel átalakítottal? Mert az utóbbival nem fog menni.

Előzmény: Ketele69 (33004)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.06.28 0 0 33008

hát ja.

Előzmény: Jimmy the Hand (33007)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.06.28 0 0 33007

Nézd meg, hogy mi az A1 számformátuma. Ha szerencséd van, akkor már eleve egy dátum+időbélyegzőként formázott számérték van benne, és akkor nem kell szövegfüggvényekkel bajlódni, csak annyit kell tenned, hogy módosítod a számformátumot sima dátumra.

 

 

 

 

Előzmény: Ketele69 (32999)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.06.28 0 0 33006

akkor vmit nem jól csinálsz.

Előzmény: Ketele69 (33004)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.06.28 0 0 33005

Formázd ezzel:

=SZÖVEG(A1;"éééé.hh.nn.")

 

vagy ezzel:

=DÁTUM(ÉV(A1);HÓNAP(A1);NAP(A1))

Előzmény: Ketele69 (32999)
Ketele69 Creative Commons License 2019.06.28 0 0 33004

Mindkettőt próbáltam, semmi változás.....

Előzmény: pimre (33002)
pimre Creative Commons License 2019.06.28 0 0 33003

Persze ez az egész csak megjelenítési kérdés. Ettől még a dátumod akkor is tartalmazza az óra,perc, másodperc értéket, ha nem is látod. Ha hozzáadsz az év/hó/nap formátumú dátumhoz, 0.5-et (azaz fél napot), nem fogsz látni semmi változást. De ha ezt visszaalakítod a megjelenítést teljessé, akkor látni fogod, hogy az adott napon belül 12:00 időt fog mutatni.

Előzmény: pimre (33002)
pimre Creative Commons License 2019.06.28 0 0 33002

Cellaformázás->Dátum és a megjelenő listából válaszd a 2001.03.14 formát. Vagy Cellaformázás->egyéni, és írd be, hogy éééé.hh.nn 

 

Előzmény: Ketele69 (32999)
Ketele69 Creative Commons License 2019.06.28 0 0 33001

Ahogy írtam, ezt már próbáltam, de valamiért nem történik semmi.....marad a 43616

Előzmény: Jimmy the Hand (33000)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.06.28 0 0 33000

Jó lesz neked az a 43616, csak állítsd át a cella számformátumát dátumra.

Előzmény: Ketele69 (32999)
Ketele69 Creative Commons License 2019.06.28 0 0 32999

Sziasztok!

 

Van egy külső forrásból származó adatbázisom, amelynek az "A" oszlopában dátum formátumú adatok vannak az alábbiak szerint:

2019.05.31 00:00:00

stb.

 

Az időt jelentő "00:00:00" karaktereket szeretném eltávolítani, természetesen úgy hogy a dátum formátuma az oszlopnak megmaradjon!

 

Próbálkoztam a =BAL(A1;10) függvénnyel, DE! csak a dátum általános formátumát (43616) adja eredményül, amit nem tudok vissza alakítani dátummá.....gondolom, mivel ezek a függvények szöveg formátummal dolgoznak...

 

Köszönöm,

James 42 Creative Commons License 2019.06.28 0 0 32998

Csak vigyázz, nehogy a két hét alatt meg már összeérjen a stack és a heap!  :-)

Előzmény: neofrix baszmacs (32997)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2019.06.28 0 0 32997

Mondom én, hogy stack overflow ütött az agyamba. Köszönöm a segítséget, most két hét szabadság, aztán új erővel folytatom. :)

Előzmény: pimre (32996)
pimre Creative Commons License 2019.06.27 0 0 32996

Ha üres a formázandó terület, és a benne lévő szöveget formázod, akkor persze, hogy nem látszik az eredmény. Üres E oszlop esetén formázd a hátteret:

 

Előzmény: neofrix baszmacs (32995)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2019.06.27 0 0 32995

Nekem már egyáltalán nem működik. Asszem, kicsit összezavarodtam.

Előzmény: pimre (32994)
pimre Creative Commons License 2019.06.26 0 0 32994

A teszt kedvéért megcsináltam Google Spreadsheet-el is. Nekem működik. Az tény, hogy az A:A hivatkozásomat utólag átjavítja A1:A1000-re, de működik:

 

Előzmény: neofrix baszmacs (32993)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2019.06.26 0 0 32993

Makacs a Spreadsheet, írhatok bele tartományt, de az mind ugyanazt a cellát figyeli. Ha csak egy logikai függvényt adok neki, azt rendesen átszámozza, ha másolom, vagy húzom, de a Conditional formattig belsejébe már nem lát bele az átszámozógép.

Köszönöm a segítséget, majd megkerülöm valahogy.

Előzmény: pimre (32991)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2019.06.26 0 0 32992

Köszönöm, este kiprobalom, mert telefonról nem az igazi. :) 

Előzmény: pimre (32991)
pimre Creative Commons License 2019.06.25 0 0 32991

Kattints az Érvényesség mezőbe, töröld ki, ami benne van, majd az A oszlopon húzd végig az egeret, kijelölve a szükséges tartományt. Vagy állj fölé, és kattints az "A" -ra a fejlécben, vagy írd be az Érvényesség mezőbe, hogy $A:$A. Utána OK, vagy Alkalmaz.

Előzmény: neofrix baszmacs (32990)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2019.06.25 0 0 32990

Köszönöm!

A VAGY fügvény, amit írtál (OR-ra kicserélve) kiválóan működik a Spreadsheetben.

Viszont az érvényességi területet hiába adom meg, mindenhova B2-t ír a nyavalyás. 


De egy lépéssel már így is előbbre vagyok. :)

Előzmény: pimre (32989)
pimre Creative Commons License 2019.06.25 0 0 32989

Spreadsheetben nem tudom. Excelben nem kell semmit lefelé húzni. Megadod a szabályt $B1="Kacsa", majd a szabály szerkesztésénél kijelölöd az érvényességi területet az A oszlop fölé kattintva. Eredménye: $A:$A

 

 

A vagy függvény pedig - ha nem Excelről lenne szó - akkor =B2="Kacsa" OR B2="Liba" lenne, de az Excelben a következő kell: =VAGY($B1="Kacsa";$B1="Liba")

Előzmény: neofrix baszmacs (32988)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2019.06.25 0 0 32988

Tudna valaki Google Spreadsheet tanácsot adni?

Azt szeretém ha pirosra festené a cellát, ha a szomszéd cella értéke "Kacsa". Ez még megy, A2 cella, Conditional formatting: =B2="Kacsa", és pirosra festi.


Ami nem megy, hogy bárhogy próbálom ezt ezer cellán lefele másolni, a B2 mindig B2 marad, nem lesz belőle B3.


Azt is szeretném, hogy piros legyen, ha a B2 értéke Kacsa vagy Liba, de a =B2="Kacsa" OR "Liba" vagy a =B2="Kacsa" OR =B2="Liba", mind hibát jelez.

Itt egy szabadon szerkeszthető spreadsheet, illusztrációnak.

Előre is köszönöm!

 

Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.06.25 0 0 32987

Mármint így?

 

- feloldja a lapvédelmet

- a lapon az összes cella Locked tulajdonságát False-ra állítja

- kijelöli az új védendőket: 

 -- két adott cellatartomány, ahol nincsenek egyesített cellák

 -- összes üres cellát, tehát amiben nincs adat még

- a védendő cellák Locked tulajdonságát True-ra állítja

- és visszazárja a lapvédelmet

 

És jól értem, hogy azokat a cellákat véded le, amelyekben nincs adat? Nem pont fordítva, hogy csak az aktuálisan üres cellák maradjanak írhatóak?

 

Figyi, küldd már be azt a makrót, hadd lássuk.

Előzmény: larallaral (32984)
Fferi50 Creative Commons License 2019.06.25 0 0 32986

Helyesbítve:

Az egyesítés tényét a MergeCells tulajdonság mutatja.

 

Előzmény: Fferi50 (32985)
Fferi50 Creative Commons License 2019.06.25 0 0 32985

Szia!

 

 

Az egyesített cellák zárolását a MergeArea használatával tudod legegyszerűbben megoldani, pl. Range("A97").MergeArea.Locked=True  zárolja az A97-tel egyesített valamennyi cellát.

 

Az egyesítésben levő, ezért nem látszó cellák sajnos üresnek minősülnek. :( 

Az egyesítés tényét pedig a Merge tulajdonság mutatja.

 

Üdv.

Előzmény: larallaral (32984)
larallaral Creative Commons License 2019.06.25 0 0 32984

Igen, persze.

 

 

Tehát van egy nagyon összetett tábla, egyesített cellák is vannak benne. A nyitási makró:

- feloldja a védelmet

- kijelöli az új védendőket: 

 -- két adott cellatartomány, ahol nincsenek egyesített cellák

 -- összes üres cellát, tehát amiben nincs adat még

- és visszazár

 

Viszont valamiért az egyesítetteket nem zárja le. Feltételezem, hogy kijelöli üresként, tehát abban lehet a kulcs, ezért nem lesz védett. A leírtak szerint ellenőriztem a védett cellákat (zöldre formáztam) és jól látszik, hogy a 97-98-as dupla sor dátumát és sorszámát nem védi le. 

Előzmény: Jimmy the Hand (32969)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.06.24 0 0 32983

Ha nem ragaszkodsz hozzá, hogy az Excel számára is szöveges adat legyen, akkor írd be a számokt 0-tól n-ig egérhúzéssal, és jelöld ki.

Utána ctrl 1 (cellaformázás), a számformátum fülön egyéni (alul), és a formázókódba másold be ezt:

"MC_K|('Szamolas["0"]"

Utána lehet, hogy még balra is akarod igazítani.

Előzmény: íyx123 (32979)
Fferi50 Creative Commons License 2019.06.24 0 0 32982

Szia!

 

Ez a képlet az A1 cellába

="MC_K|('Szamolas[" & SOR()-1 & "]')"

és lehúzva ugyanazt az eredményt adja.

Utána vissza kell illeszteni értékként.

 

Üdv.

Előzmény: Jimmy the Hand (32980)
pimre Creative Commons License 2019.06.24 0 0 32981

"Azt meg lehet oldani valahogy, hogy egymás mögé beillesszem őket egy cellába?" Az & jellel próbáltad? Ha A1, A2 és A3-ban vannak az összefűzendők, akkor az =A1 & A2 & A3 képletnek is működnie kell.

Persze a Jimmy által javasolt  ÖSSZEFŰZ függvény is ugyanezt az eredményt kell, hogy adja.

Előzmény: íyx123 (32979)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.06.24 0 0 32980

Az első kérdésedre:

  1. Írd be A1-be, hogy MC_K|('Szamolas[0
  2. Ezt húzd le, ameddig akarod -> növelni fogja a számokat.
  3. B1-be írd be, azt a képletet, hogy =A1 & "]')"
  4. húzd le B1-et addig, amíg az A oszlopban tetted.
  5. Jelöld ki B oszlopot, nyomj neki Ctrl+c -t
  6. jobb klikk B oszlopra -> irányított beillesztés -> értéket
  7. töröld az A oszlopot

A második kérdésedet sajnos nem értem. De talán az ÖSSZEFŰZ (angolul CONCATENATE) függvényt keresed.

 

Előzmény: íyx123 (32979)
íyx123 Creative Commons License 2019.06.24 0 0 32979

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni a következőben:

Tegyük fel, hogy van egy valamilyen szövegem például MC_K|('Szamolas[0]').

Ezt a szöveget mondjuk beírom az A1-es mezőbe, utána rákattintva a jobb alsó sarkot lehúzva azt várnám, hogy a 0-ás számot folyamatosan növeli, de csak azt. tehát MC_K|('Szamolas[1]') aztán MC_K|('Szamolas[2]') és így tovább.

De sajnos nem növeli a számot. Tudna ebben valaki segíteni, hogy érhetem ezt el ?

Illetve lenne még egy dolog. Van néhány decimális számom amit visszakonvertáltam a Char parancs segítségével. De a baj az hogy, amikor visszafejtettem az ascii karaktereket, onnantól fogva nem tudom egyesíteni őket, hogy egy értelmes szót kapjak. Azt meg lehet oldani valahogy, hogy egymás mögé beillesszem őket egy cellába?

Előre is köszönöm segítségeteket.

Üdv.

Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.06.24 0 0 32978

Többféle setuppal ellenőriztem, és a képlet jó, függetlenül az értékek darabszámától és elrendezésétől. Ha nálad nem működik, annak több oka is lehet, de ezt innen nem tudom megmondani, csak ha feltöltesz valahová egy mintát.

Előzmény: Zsófi_0513 (32975)
pimre Creative Commons License 2019.06.24 0 0 32977

Az is lehet, hogy a munkalap nevére való hivatkozásnál tévesztettél el valamit. Ha már az első adat is 0, akkor biztosan.

Előzmény: Zsófi_0513 (32975)
Fferi50 Creative Commons License 2019.06.24 0 0 32976

Szia!

 

Pedig a képlet jól működik, ha mindig négy üres sor(cella) van az értékes adatok között. Egyébként az információ, amit adtál egy icipicit ellentmondó. Az egyik munkalapon A11 cellában van az érték, a másiknál pedig azt írod, hogy az A10 cellából szeretnéd megkapni.

"(2.es munkalap:

 A1=2,13

A2=6,13  ( 1es munkalap A/ értéke)

A3= 10,58 (1es munkalap A10es értéke)"

 

Ha változó az üres sorok száma, akkor pl. átmásolod az egész A oszlopot a másik munkalapra, majd szűrő az üresekre és a sorok kitörlése.

 

De használható a Speciális szűrés is, amivel egyből átmásolható a kivánt helyre az eredmény.

 

Üdv.

 

Előzmény: Zsófi_0513 (32975)
Zsófi_0513 Creative Commons License 2019.06.24 0 0 32975

Ez valahogy nem működik, folyamatosan 0 értékeket ad ki... de azért köszönöm. : -)

Előzmény: pimre (32966)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.06.24 0 0 32974

Ez így van, mert aki nem dolgozik, ne is egyék, és akkor nem morzsázzák össze a billentyűzetet.

Szerintem az van, hogy Simonyi Charlie barátunk annak idején nem csoportmunkaszoftvert tervezett, hanem egyszemélyes használatú irodai programokat, aztán ezeket megpróbálták olyan funkciókkal ellátni, amik az eredeti tervből kilógtak, de úgy, hogy a korábbi képüket és tudásukat is megőrizzék.

Kb. mintha egy kis Polskiból akarnál építeni egy családi egyterűt, ami egyben lakókocsi is, de vezetéstechnika és parkolás szempontjából felülről kompatibilis az eredetivel. Inkább tippelnék arra, hogy nem fog maradéktalanul sikerülni.

 

Előzmény: Jimmy the Hand (32973)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.06.24 0 0 32973

Még jobb, ha nem is dolgoznak egyáltalán. Ott tuti ki van zárva minden hibalehetőség :-)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32972)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.06.23 0 0 32972

Az is igaz, erről megfeledkeztem.

Szinkronizációs problémákat alapvetően úgy lehet elkerülni, hogy nem dolgoznak egyszerre ugyanarra a munkalapra.

Előzmény: Jimmy the Hand (32971)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.06.23 0 0 32971

Nem dolgozom túl gyakran megosztott munkafüzetekkel, ezért a finomságokat nem tudom. Gondolom, a szinkronizációs problémák elkerülése érdekében le van tiltva egy csomó funkció. (Mer az hogy nézne ki, hogy A user ír a Munka1 celláiba, miközben B user törli a Munka1-et.) Annyi viszont bizonyos, hogy megosztott munkafüzetről nem lehet levenni a lapvédelmet, se feltenni rá, makróval sem. Így a larallaral által leírt makró az első műveletnél hibaüzenettel leállna. Hacsak nem egy hibakezelő rész fedi el a dolgot...

 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32970)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.06.23 0 0 32970

Ez nekem is feltűnt. Nem lehet, hogy meg van osztva az a munkafüzet? Mert a megosztott táblázatban az Excel nem dolgozik rendesen az egyesített cellákkal. Pl.  egyesíteni és felosztani sem lehet, talán levédeni sem, és akkor ezt a makró sem végzi el. Lehet, hogy fel kell oldani a megosztást arra az időre. Ehhez hasonlóval szenvedtem itt évekkel ezelőtt, és a topikosok segítségével hoztam össze egy megosztott makrós táblázatot, ami aztán az Office365-re való átálláskor romlott el. :-(

Előzmény: Jimmy the Hand (32969)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.06.22 0 0 32969

Le tudnád írni kicsit egyértelműbben, hogy mi a gond? Ha egyesítek n darab cellát (ami alapból már zárolt, ugye), és levédem a munkalapot, nekem védettnek tűnik az egyesített tartomány. Legalábbis nem tudok bele írni.

Előzmény: larallaral (32960)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.06.22 0 0 32968

Kicsit fapados, de... a Munka2!A1-be ezt a képletet írd:

 

{=OFSZET(Munka1!$A$1;KICSI(HA(Munka1!$A$1:$A$2000<>"";SOR($A$1:$A$2000);1000000);SOR(A1))-1;0)}

 

Elvileg ezt ha lehúzod, felsorolja a Munka1 A oszlopában lévő értékeket egymás alá.

A vastag pirossal írt tartomány legyen legalább akkora, mint amennyi adatsorod van.

A vastag kék konstans legyen nagyobb, mint ahány adatsorod van.

A { } körítés azt jelenti, hogy ez egy tömbképlet, amit Crtl+Shift+Enter-rel kell bevinni.

 

 

Előzmény: Zsófi_0513 (32961)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.06.21 0 0 32967

office 365-ben van amúgy FILTER() függvény, vagy legalábbis meg fog jelenni 2019-ben

Előzmény: Eredő Vektor (32965)
pimre Creative Commons License 2019.06.21 0 0 32966

Egy matematikai technikával is megoldható, ha mindig 4 üres cellát követően jönnek a szükséges adatok. Ekkor a 2-es munkalapon az A1-be írd a következőt: =INDIREKT("Munka1!A" & (SOR()-1)*5+1)

Ha az 1-es munkalap neve nem Munka1, akkor azt írd a felkiáltójel elé (Ha véletlenül több szavas, akkor még aposztrofok közé is kell tenned a munkalap nevét).  És ezt húzd végig lefelé.

 

Előzmény: Zsófi_0513 (32961)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.06.21 0 0 32965
Előzmény: Zsófi_0513 (32961)
James 42 Creative Commons License 2019.06.21 0 0 32964

Mentheted csv-be is, és aztán azt importálhatod. Ez talán megoldaná a sima szövegfájlnál fellépő problémákat.

Előzmény: magyarpityu (32962)
James 42 Creative Commons License 2019.06.21 0 0 32963

Lehet, hogy van ilyen, de ha csak az a cél, hogy kerüljenek át a értékek sorrendben a 2-es munkalapra, azt máshogyan is meg lehet oldani. Például:

1. Átmásolod az A oszlopot a 2-es munkalapra.

2. A 2-es munkalapon mellé teszel egy sorszám oszlopot (pl. B oszlop, de persze elé is be lehet szúrni).

3. Rendezed ezt a két oszlopot az értékek szerint. Ekkor egymás mellé kerülnek az értéket nem tartalmazó sorok, ezeket egyszerűen kitörlöd.

4. Rendezed a két oszlopot a sorszám szerint, majd ha arra már nincs szükség, akkor törölheted a sorszám oszlopot.

 

Természetesen, ha az értékek módosulnak, akkor ez nem megoldás, akkor valóban valamilyen hivatkozással kell megoldani, de ebben én nem vagyok otthon.

Előzmény: Zsófi_0513 (32961)
magyarpityu Creative Commons License 2019.06.21 0 0 32962

Szia!


Köszönöm, ez nagyon jó, sajnos nem jutott eszembe, pedig szoktam néha használni! :)) Viszont most ezt nem tudtam használni, mert a szoftver eleve Excel-be írja az adatokat, tehát nem kell beolvassam (bár tudja szövegfile-ba is, de azzal sok baj van, mert minden adat ömlesztve lesz kiírva, hosszabb-rövidebb szóköz-sorozatokkal elválasztva, akkor inkább menjenek egyenesen az adatok az Excelbe, külön-külön munkalapra az összetartozó értékek, és rendesen kerüljön táblázatos formába mindaz, ami táblázatos jellegű). Azért köszönöm az emlékeztetést, egyszerű, szép megoldás!

Előzmény: pimre (32956)
Zsófi_0513 Creative Commons License 2019.06.21 0 0 32961

Sziasztok!

 

 

1es munkalap:

 

A1: 2,13

A2: üres

A3: üres

A4: Üres

A5: üres

A6: 6,13

A7: üres

A8:üres

A9: üres

A10: üres cella

A11: 10,58

 

Az 1es munkalapon lévő üres cellákhoz tartozó sorokat törölni nem lehet. (B oszlopban ugyanúgy tartozik hozzá adat...

 

 

2.es munkalap:

 

A1=2,13

A2=6,13  ( 1es munkalap A/ értéke)

A3= 10,58 (1es munkalap A10es értéke)

 

A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudok olyan függvény írni amit csak le kell húzzak a 2es munkalapon?

 

kb 2000 sorrol van szó, úgyhogy nem hivatkoznám be egyesével.

 

 

köszönöm előre is!! :)

 

 

larallaral Creative Commons License 2019.06.21 0 0 32960

Jimmy the Hand! Köszönöm szépen! Remekül működik, tök jól lehet vele ellenőrizni! 1000 hála és köszönet!

 

De rögtön jött egy másik kérdés. Az feltűnt már eddig is, amit most ezzel a megoldással látok is, hogy az egyesített cellákat nem védi le az excel. A védelemre egyébként egy nyitási makrót írtam, mivel a táblát folyamatosan töltik a kollégák és változnak a védendők. A makró lényege annyi, hogy feloldja a lapvédelmet, sorban kijelöli az írható blokkokat és az üres cellákat (mert ezekbe még írhatnak) és ezeket fel is oldja a védelem alól, majd az egészet levédi. Viszont az egyesített cellákat valamiért nem. Nem óriási probléma, de ha esetleg van ötlet rá, azt nagyon megköszönöm!

 

 

Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.06.20 0 1 32959

Ja bocs, az eltávolításnál a Ctrl+a nem is kell.

Előzmény: Jimmy the Hand (32958)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.06.20 0 1 32958

Színezéshez

1. Lapozz a vizsgálandó munkalapra

2. Nyomj Ctrl+a -t (-> kijelöli az összes cellát)

3. A menüszalagról válaszd: Kezdőlap / Feltételes formázás / Új szabály / A formázandó cellák kijelölése képlettel

4. Az "Értékek formázása, ha ez a képlet igaz" mezőbe írd be:

   =CELLA("védett";A1)

5. Állítsd be a formátumot amilyenre szeretnéd

6. Kattints az OK-ra.

 

Eltávolításhoz

1. Lapozz a megfelelő munkalapra

2. Nyomj Ctrl+a -t (-> kijelöli az összes cellát)

3. A menüszalagról válaszd: Kezdőlap / Feltételes formázás / Szabályok törlése / Szabályok törlése a teljes munkalapról

 

Előzmény: larallaral (32957)
larallaral Creative Commons License 2019.06.20 0 0 32957

Üdv Mindenkinek!

 

Szeretném megkérdezni, hogy egy összetett táblázatot tartalmazó oldalakon, ahol vegyesen vannak védett és nem védett cellák is "össze-vissza"; valahogy ki lehet-e mutatni, hogy melyik cella védett, és melyik nem. Szeretném ezt tenni ellenőrzés céljából a táblázat elkészítése után, hogy ne próbálgatással kelljen megnéznem, hogy a megfelelőeket védtem-e le és amit kell, azt szabadon hagytam-e. Lehet ez egy lista, vagy kiszínezés, vagy hasonló, ahol áttekintően látom, hogy jól dolgoztam-e.

 

Köszönöm szépen!

pimre Creative Commons License 2019.06.19 0 0 32956

Esetleg próbáld meg a szövegfájl beolvasását a felső menüben az Adatok->Külső adatok átvétele menüben a szövegből történő beolvasással megnyitni.Itt az adott oszlopnál az 'irányított' gombra kattintva ki tudod választani a beolvasandó fájlban használt tizedespontot:

 

 

 

Előzmény: magyarpityu (32955)
magyarpityu Creative Commons License 2019.06.18 0 0 32955
Köszönöm! Nem egyszerű, mert vannak üres cellák is (bár ezekkel nincs gond) és szöveges cellák is vannak, miközben mindent (a számokat is) szövegnek vesz az Excel. Még töprengek egy gyors és egyszerű módszeren. A tipp mindenesetre hasznos, köszönöm!
Előzmény: Jimmy the Hand (32954)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.06.18 0 0 32954

A Val() függvény jól megérti a tizedespontot, szóval ha tutibiztos, hogy a szöveges értékeid kizárólag tizedespontot tartalmazó számok, akkor megteheted azt, hogy cellánként lecseréled az értéket:

 

cella.Value = Val(cella.Value)

 

Így biztos, hogy a cellában szám lesz, és csak a megjelenési formája függ az adott gépen érvényes területi/nyelvi beállításoktól.

Előzmény: magyarpityu (32953)
magyarpityu Creative Commons License 2019.06.18 0 0 32953

Sziasztok!


Vannak nyers adataim (egy más szoftverből kapott kimeneti szövegfile-ban), amit Excel-ben szeretnék tovább feldolgozni és kiértékelni. A tizedespontok a szövegfile-ban '.' ám nálam az Excelben ',' kellene legyen. Egy trükkös megoldást találtam (még régen ti mutattátok itt, azóta is használom):


Sub SetFormat()
Dim Displ As Worksheet
For Each Displ In Worksheets
  With Displ
    If Not .Name = ExpJointsName And Not .Name = ResName Then
      .Columns("B:G").Replace What:=".", Replacement:=".", LookAt:=xlPart, _
        SearchOrder:=xlByRows, MatchCase:=False, SearchFormat:=False, _
        ReplaceFormat:=False
      .Columns("B:D").NumberFormat = "0.000"
      .Columns("E:G").NumberFormat = "0.0000"
    End If
  End With
Next Displ
End Sub


Ez bár működik, de gyanítom, hogy más Windows-os területi beállítások mellett nem fog működni! Mit kellene tegyek, hogy a szövegfile '.' tizedespontjával megadott számértékeket az Excelben minden tizedespont beállítás mellett számkért értelmezve tudjam kezelni? A Replacement:="." helyett kellene valami univerzálisabb megoldás. Talán le kellene kérdezni az aktuális beállítást, mi a tizedespont, és ha az nem '.' (ami a nyers adatokban), akkor arra cserélni a nyers adatok tizedespontjait, amit az Excel elvár. De ezt hogyan?


Köszönöm előre is a segítséget!

Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.06.17 0 1 32952

Bár a HA függvény látszólag adja magát, és elsőre talán logikusnak tűnik a használata a feltételes formázásban, valójában egyáltalán az.

A feltételes formázás képletének egy logikai IGAZ vagy logikai HAMIS eredményt kell adnia, ez alapján vagy érvényesül a megadott formázási szabály, vagy nem.

Viszont a HA függvény maga is azt csinálja, hogy kiértékel egy feltételt, és a feltétel teljesülése esetén az egyik, nem teljesülése esetén a másik értéket adja vissza eredményként.

Így ha eleget akarunk tenni a feltételes formázás elvárásainak, tudniillik, hogy a képletünk IGAZ/HAMIS eredményt szolgáltasson, akkor a HA függvényt csak az alábbi formában tudjuk használni:

 

=HA(<valami feltétel>;IGAZ;HAMIS)

 

Ám itt valójában semmi mást nem teszünk, mint hogy kiértékeltetjük a feltételt a HA függvénnyel, teljesen feleslegesen, hiszen ugyanezt a kiértékelést a feltételes formázás szabálykezelője is el tudja végezni. Tehát eredményét tekintve a fenti képlet egyenértékű azzal, hogy teljesen elhagyjuk a HA függvényt:

 

=<valami feltétel>

 

 

Összefoglalva: a HA függvény használata a feltételes formázásban nem tilos, működik is, viszont felesleges, mert csak bonyolultabbá teszi a képletet, lassítja a végrehajtást, és eltereli a figyelmet a lényegről, mely utóbbi a <valami feltétel> szabatos megfogalmazása lenne.

 

Előzmény: hát ő (32951)
hát ő Creative Commons License 2019.06.16 0 0 32951

Köszönöm a gyors választ nekem tökéletes lesz. HA függvénnyel szenvedtem.

Előzmény: Jimmy the Hand (32950)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.06.16 0 0 32950

A feltételes formázási szabályt képlettel kell létrehozni. Az én képletem így néz ki:

 

=ÉS(DARAB2($A2:$F2)>0;MARADÉK(SOR(A2);2)=1)

Előzmény: hát ő (32949)
hát ő Creative Commons License 2019.06.16 0 0 32949

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni feltételes formázással vagy egyéb módon hogy tudom megoldani egy táblázaton belül hogy minden második sor háttere legyen szines, de csak akkor ha a sor valamely cellája értéket tartalmaz.

Bmylake Creative Commons License 2019.06.15 0 0 32948

Köszi a hozzászolást megoldódott, nekem valahogy nem esett le ez a szöveges dolog.

A hiba az volt hogy a táblázatban az összes adat mögött ott volt a "g" gramm emiatt beolvasta de nem adta össze, miután kitöröltem a szöveget a bázis táblából így már összeadja és a cellaformázásnál pedig beállítom a számot egyénire mögé írva egy "g" ot és tökéletes kiadja amit akarok.

 

Nem jártam messze tőle de nem esett le szóval köszi még egyszer.

 

Üdv

 

Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.06.15 0 2 32947

Amúgy valóban számok vannak azokban a cellákban? Attól hogy egy érték az FKERES függvény eredménye, attól még a SZUM függvénynek vígan össze kellene adnia, feltéve, hogy szám. De pl. olyat, hogy 17g + 92g + 32g, olyat nem fog a SZUM összeadni, mert ezek szövegek, nem számok.

(Fura ez, mert aki legördülő listát létre tud hozni, annak a fentieket csípőből vágnia kellene, de a kérdésed megfogalmazásából nekem ez jutott eszembe.)

Előzmény: Bmylake (32945)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.06.14 0 0 32946

Szumha, szumhatöbb

Előzmény: Bmylake (32945)
Bmylake Creative Commons License 2019.06.14 0 0 32945

Üdv!

 

Segítségre lenne szükségem.

Egy étrend készítő táblázaton dolgozom ami a következő képpen néz ki, 

van egy adat halmaz mely ételeket és a bennük lévő zsir szénhidrát fehérje stb mennyiségeket tartalmazza pl:

Kenyér: 32g szénhidrát, 2g fehérje, 3g zsír, 104kcal

 

ebből az adathalmazból csináltam egy legördülő listát majd a mellette lévő cellákba az "FKERES" függvénnyel beolvastattam a hozzá tartozó fehérje szénhidrát stb adatokat

Mivel étkezésekre van bontva pl egy étkezés 6 sort tartalmaz ahova mindenki beirhatja hogy reggeli pl eszik kenyeret joghurt zabpehely stb a végén szeretném összeadva látni hogy az étkezés mennyi fehérjét zsirt tartalmaz de a "SZUM" függvény nem veszi figyelembe mivel amiket összekéne adnia cellákban ugyan én látom az értéket de valójában ugye az "FKERES" függvény van benne.

 

Van e valakinek valami ötlete hogyan lehetne az Fkeres által kiadott eredményeket összeadni illetve megszorozni pl.

 

Üdv 

Bmylake

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.06.13 0 0 32944

Én kézi ellenőrzéssel szoktam ilyesmit felismertetni, tehát feldobja a program az opciókat, és gombnyomás.

Előzmény: Jimmy the Hand (32943)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.06.13 0 0 32943

Na egy ilyen ember előtt én is leborulnék. Einstein sem tudná eldönteni az 123,123 karaktersorozatról (ha csak ennyit lát), hogy az mi is valójában.

 

Annak mondjuk van némi realitása, hogy a szövegkörnyezetet megvizsgáljuk programmal, és abból következtessünk. Ha pl. a forrás szöveg kizárólag olyan - felismerhető - számokat tartalmaz, amelyeknél a tizedesjel pont, akkor feltételezhető, hogy az 123,123 is ilyen, csak nincs tört része. De csak feltételezhető. Mert mi van, ha ez itt épp egy kivétel. Tegyünk a kódba szövegértelmező algoritmust is? Hát... akkor már inkább ráhagyom a felhasználóra a döntést.

Előzmény: Eredő Vektor (32942)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.06.13 0 0 32942

Ember legyen a talpán, aki teljesen kötetlen szövegre talál erre egy biztos algoritmust, ami jól behatárolja az előjelet, helyiértéket, tizedeshelyet (Regexszel)

 

 

 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32941)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.06.13 0 0 32941

Elég sokat izzadtam a témával, és nem sikerült megtalálnom a bölcsek kövét.

 

Valóban akkor van a legnagyobb probléma, ha az egy szem tagolójel után még három számjegy jön.

De egyéb esetekben is előfordulhat, hogy olyan helyesírási hiba van a számban, amit a humán olvasó a szövegkörnyezet alapján tud korrigálni, vagy olyan, amit a humán olvasó sok utánjárással tud dekódolni, de gépi átalakításkor bizony információt veszíthetünk. Ha egy jól definiált speciális esetet meg tudsz oldani, már vállon veregetheted magad.

Előzmény: Jimmy the Hand (32940)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.06.13 0 0 32940

Igazából rövid távon nem gond, mert a szövegfájlokat, amelyeket fel akarok dolgozni, programok állítják elő, és így egész korrekt feltételezéssel tudok élni mindegyik esetben. Csak szerettem volna egy általánosabb megoldást, amit egy ctrl+c/ctrl+v kombóval be tudok tenni akármelyik későbbi programomba. De odáig nem terjed az önbizalmam, hogy majd pont én fogom megírni a Nostradamus-algoritmust, szóval a nem szabályos alakokat valószínűleg kivételként fogom kezelni. Meglátjuk.

 

 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32939)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.06.12 0 0 32939

Sehogy. Csak feltételezéssel vagy manuális jelöléssel tudsz élni, esetleg a szövegkörnyezetből találod ki... Üdv az aknamező közepén. Vedd hozzá a nem szabályos alakokat is, mert az emberek többségének rossz a helyesírása, és összevissza írogatnak számokat is.

Előzmény: Jimmy the Hand (32938)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.06.12 0 0 32938

Igen, köszönöm, erre közben rájöttem, és mindegyiknek elé tettem ezt: -?

Most azt nem tudom, hogy hogyan állapítsam meg, hogy pl. a "123,123" sztringben a vessző tizedesjelet ábrázol (magyar), vagy ezres szeparátort (angol).

Előzmény: Eredő Vektor (32937)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.06.12 0 0 32937

negatív számok?

Előzmény: Jimmy the Hand (32935)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.06.12 0 0 32936

Naná, hogy elfelejtettem duplázni a backslasht... de talán most jó lesz:

 

^([0-9]{0,2}\s)?([0-9]{3}\s)*([0-9]{3})\,[0-9]*$     -> pl: 23 123 123,456   (magyar)

^([0-9]{0,2}\,)?([0-9]{3}\,)*([0-9]{3})\.[0-9]*$      -> pl: 23,123,123.456   (angol)

^[0-9]\,[0-9]*E(\+|-)[0-9]*$                                       -> pl: 1,23456E+1  (magyar)

^[0-9]\.[0-9]*E(\+|-)[0-9]*$                                       -> pl: 1.23456E+1  (angol)

^[0-9]*\,[0-9]*$                                                          -> pl: 1111,111 (magyar)

^[0-9]*\.[0-9]*$                                                          -> pl: 1111.111 (angol)

^([0-9]*$)                                                                     -> pl: 123456 (nyelvfüggetlen)

Előzmény: Jimmy the Hand (32935)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.06.12 0 0 32935

Dolgozom egy kódon, ami tetszőleges, számot ábrázoló sztringből numerikus értéket (számot) csinál. Ehhez először is meg kell állapítani, hogy a sztring valóban számot takar-e, mert hátha nem. Az is cél továbbá, hogy magyar és angol számábrázolások felismerésére, konvertálására egyaránt alkalmas legyen. Úgyhogy ma kicsit elmélyedtem a Regular Expressions világában, és a szám-jelölt sztringek tesztelésére az alábbi kifejezéseket hoztam létre (remélem jól jeleníti meg a motor...):

 

^([0-9]{0,2}s)?([0-9]{3}s)*([0-9]{3}),[0-9]*$     -> pl: 23 123 123,456   (magyar)

^([0-9]{0,2},)?([0-9]{3},)*([0-9]{3}).[0-9]*$      -> pl: 23,123,123.456   (angol)

^[0-9],[0-9]*E(+|-)[0-9]*$                                      -> pl: 1,23456E+1  (magyar)

^[0-9].[0-9]*E(+|-)[0-9]*$                                      -> pl: 1.23456E+1  (angol)

^[0-9]*,[0-9]*$                                                        -> pl: 1111,111 (magyar)

^[0-9]*.[0-9]*$                                                        -> pl: 1111.111 (angol)

^([0-9]*$)                                                                 -> pl: 123456 (nyelvfüggetlen)

 

Van olyan eset/számformátum, amit nem kezeltem le? Láttok benne esetleg hibát? Vagy bármi egyéb észrevétel?

Eredő Vektor Creative Commons License 2019.06.11 0 0 32934

Gyakorlatilag azokat a halmazokat keresed, amelyek részei egymásnak. A legtöbb eleműtől hierarchikusan a legkisebb eleműig.

Előzmény: GreenIT (32930)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.06.11 0 0 32933

Én biztos vagyok benne, hogy lehet excelben mélyebben is vizsgálni ezt.

Nézd meg a metszet operátort gyakoriság függvénnyel.

Itt írtam pl.:

https://pcforum.hu/tudastar/52481/excel-ket-tomb-metszete

 

Ez csak iránymutató. Mivel érdekes a feladat, látok benne kihívást...

Előzmény: GreenIT (32930)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.06.11 0 0 32932

Megszorzod 0,17-dal...

Előzmény: krisztike0000 (32931)
krisztike0000 Creative Commons License 2019.06.11 0 0 32931

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni az alábbiakban:

Egy excel táblázatban van egy nettó ár, bruttó ár, akciós nettó, akciós bruttó.

Hogyan tudom átírni az árakat úgy, hogy az akciós nettó és akciós bruttó ár 17 %-a a nettó és bruttó árnak?

Köszönöm szépen előre is.

GreenIT Creative Commons License 2019.06.11 -1 0 32930

Igen, naluk meg az ertelem az elso, es ahogy anno a matektanarom is mondta, az ertelem elso lepese, hogy valaki kepes elmondani, hogy mit nem ert.

 

A kisiskolasok gyorsan rajottek, hogy az abrat negy reszre bontva lehet gyorsan szemleltetni, pl. igy:

 

1. A-nak B, annak C, annak F teljes resze

2. A-nak D teljes resze

3. A-nak E, annak G teljes resze

4. H-nak I teljes resze

 

A vegen A-t kell H-val valahogy osszevetni, ami mar bonyolult.

 

A kerdesem ennyi volt, hogy ilyen feladat eseteben hogyan lehet az ilyen fuggosegeket gyorsan vizualisan megjeleniteni, de ugy tunik, halmaz abrazolasnal tovabbra is a max. 3 halmaz a dominans Excelben, igy nem alkalmas ra.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32899)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.06.05 0 0 32929

Legalább így már tudom, ennek mi értelme van. :)

Előzmény: E.Istvan (32927)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.06.05 0 0 32928

ez pöpec

Előzmény: E.Istvan (32927)
E.Istvan Creative Commons License 2019.06.05 0 0 32927

A gépelés során a tizedesjel helye pozitív és negatív irányban is befolyásolható. Ennek átállításával egyébként a kollégák az őrületbe kergethetők :o)

Beállítások menü -> Speciális fül -> Szerkesztés csoporton belül -> "Tizedesjel automatikus beszúrása" pipa alatta pedig a helyiérték plusz vagy mínusz irányban.

Előzmény: djuice (32880)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.06.04 0 0 32926

Elnézést, C helyett B mindkét esetben.

Előzmény: Jimmy the Hand (32925)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.06.04 0 1 32925

Ha ezt választottad, akkor érdemes úgy csinálni, hogy az ÖSSZEFŰZ függvényben teszel a két elem közé egy elválasztójelet. Ellenkező esetben - ha az adatsorod olyan - véletlen találat is lehet.

Pl.

A = 1234 illetve C = 5678

összefűzve ugyanaz, mint

A = 123 illetve C = 45678

 

Viszont

1234_5678

és

123_45678

nem téveszthető össze.

 

Előzmény: Topmaker69 (32924)
Topmaker69 Creative Commons License 2019.06.04 0 0 32924

Köszi, az összefűz verzió működik!

Előzmény: Jimmy the Hand (32923)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.06.04 0 0 32923

Ebben a konkrét (szemléltetett) esetben a SZUMHATÖBB függvény megoldást jelent.

FKERES függvénnyel viszont csak úgy, ha csinálsz egy segédoszlopot a jelenlegi első és második oszlopod előtt, abban szövegként összefűzöd a két oszlopod tartalmát, és abban keresed a feltétel 1 és feltétel 2 összefűzés utáni értékét.

Előzmény: Topmaker69 (32922)
Topmaker69 Creative Commons License 2019.06.04 0 0 32922

Sziasztok!

 

Biztos, hogy már felmerült kédésként, de nem találom rá a megoldást.

Hogyan lehet megoldani, hogy az FKERES ne az első adatot adja meg válaszként, hanem egy másik változót is vegyen figyelembe. Jelen esetben az A3 és a C3 cella alapján szertném az adattábla C oszlopában szereplő számot eredményként.

 

Előre is köszönöm!

Topmaker69 Creative Commons License 2019.06.04 0 0 32921

Sziasztok!

 

Biztos, hogy már felmerült kédésként, de nem találom rá a megoldást.

Hogyan lehet megoldani, hogy az FKERES ne az első adatot adja meg válaszként, hanem egy másik változót is vegyen figyelembe. Jelen esetben az A3 és a C3 cella alapján szertném az adattábla C oszlopában szereplő számot eredményként.

 

Előre is köszönöm!

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.06.04 0 0 32920

Igazából ez a viselkedés ismerős lehet, mert ha az iskolában egy másodfokú egyenlet megoldása a 2 és az 5 volt, akkor azt nem írhattad le úgy, hogy "x=2 vagy 5", hanem "x=2 vagy x=5"  volt az a megoldás, amiért a pont járt.

A matematikában a VAGY és az ÉS mindig állítmánnyal rendelkező mondatok, állítások között állhat, a hétköznapi beszédben pongyolán használjuk.

Előzmény: djuice (32918)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.06.04 0 0 32919

De egyébként miért nem tudod vizsgálni? Az tényleg egy szám, és van rá függvény:

=HÉT.NAPJA(A2;2)

A második argumentum 1, 2, 3 lehet a súgóban leírtak szerint. Ha 2, akkor a hétfőt veszi 1-nek és a vasárnapot 7-nek, ahogy itt nálunk szokás.

 

Előzmény: djuice (32911)
djuice Creative Commons License 2019.06.03 0 0 32918

Köszönöm! Igen, ilyesmire a súgó sem tér ki példa szinten, tehát nem úgy működik ahogy az ember logikusan elvárná.

Fferi50 Creative Commons License 2019.06.03 0 0 32917

Szia!

 

Igy lehet: HA(Vagy(fgv="a";fgv="b");"+";"-")

 

 

A vizsgálandó értékeket külön-külön kell megnézned, nem lehet összevonni.

 

Üdv.

Előzmény: djuice (32915)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.06.03 0 0 32916

Akkor még nem érted a VAGY () fgv működését.

logikai érték kell az argumentumainak. Azért tér vissza #érték hibával, mert az "a" vagy a "b" nem az.

A logikai érték IGAZ(1) vagy HAMIS (0) lehet.

Tehát VAGY("a"="b"; "a"="a") stb...

Előzmény: djuice (32914)
djuice Creative Commons License 2019.06.03 0 0 32915

Pontosabban HA fgv-ben 2 másik fgv ekvivalenciáját vizsgálnám...

Előzmény: djuice (32914)
djuice Creative Commons License 2019.06.03 0 0 32914

Következő:

egy HA függvény feltételében másik függvényre (VAGY fgv.) hivatkozom pl. HA(fgv...=VAGY("a";"b");"+";"-") valamiért #érték! hibát jelez. Ilyen téren nem lehet akkor másik függvényt alkalmazni feltételként?

djuice Creative Commons License 2019.06.03 0 0 32913

Köszi! Működik!

Előzmény: Eredő Vektor (32912)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.06.03 0 1 32912

a keresési argumentumnak tedd be ezt:

SZÖVEG(dátumcellája;"nnnn")

Előzmény: djuice (32911)
djuice Creative Commons License 2019.06.03 0 0 32911

Más:
ha egy cellában úgy állítom be a dátumformátumot, hogy szövegesen kiírja az adott naptári dátum napjának nevét, az fkeres függvénnyel később nem tudom levizsgálni adott szempontból. Namost nekem pedig kellene, hogy ha "péntek" szerepel, azzal tudjak vmit kezdeni. Tulajdonképp tehát ez jelenik meg a cellákban a nyomtatásban (hétfő, ... péntek), de nyilván mélyebb szinten csak számok szerepelnek amiből ő tudja hogy az dátum.
Kérdés: van-e olyan függvény, ami a cella nyomtatható megjelenített tartalmát tudja vizsgálni?

 

Köszi!

djuice Creative Commons License 2019.06.03 0 1 32910

Nem gondoltam hogy nyugdíjas vagy, de ennek ellenére kellemes pihenést! :)

Előzmény: pimre (32909)
pimre Creative Commons License 2019.06.03 0 0 32909

Köszönöm, igy van. Ezért neveztem először nyaralásnak.

Előzmény: Eredő Vektor (32908)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.06.02 0 0 32908

Hát akkor, jobbulást :) De ha jól értem (és remélem) kutyabajod.

Előzmény: pimre (32906)
Tyorotyere Creative Commons License 2019.06.02 0 0 32907

 

Köszönöm szépen! Nekem mindegy, hogy mi van odaírva csak össze tudjam számolni vagyis kimutatni, hogy ki hány repülésen vett részt. Akár lehetne a segéd a C=crew a pilóta= P is F = függeszkedés és színek se kellenek. Csak nem tudom még így se, hogyan tudnám kimutatni, ebben kellene segítség. Én átírom a az egyeseket és a színeket így ha tudsz ebben segíteni. De szívesen el is küldöm átírás után ha így könnyebb. 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32901)
pimre Creative Commons License 2019.06.02 0 0 32906

Off: Egy 2000-ben történt műtét (középső tüdőlebeny eltávolítás) miatt - aminek ugyan semmi szövődménye nincs - jogosult vagyok minden évben 3 hét kékestetői szanatóriumra államköltségen. Kikapcsolódás, absztinencia, napi néhány km túrázás, sok olvasás, semmi rádió/TV, éppen csak annyi számítógép, hogy képben maradjak a világ fő eseményeiről. És nyugdíjasként megengedhetem magamnak.

Előzmény: Eredő Vektor (32904)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.06.01 0 0 32905

Ki a kicsit nem becsüli...

 

Előzmény: Eredő Vektor (32904)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.06.01 0 0 32904

3 hét? Azámadurva.

Előzmény: pimre (32903)
pimre Creative Commons License 2019.06.01 0 1 32903

Szia, kösz  a bizalmat, de én sem tudok jobbat, mint az előttem szólók. Különösen most nem, mert 3 hétig nyaralni vagyok, és nem tudok elmélyedni a felvetett kérdésekben.

 

 

Előzmény: djuice (32888)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.06.01 0 0 32902

Az ábrámon a piros mező az A halmaz, a zöld a B halmaz, a kék a C halmaz, a lila pedig a D halmaz. Szerintem elég jól le lehet olvasni róla, hogy melyik csoport melyik halmazokban van benne.

Azért nem csináltam tovább I halmazig, mert nem volt kedvem, továbbá reméltem, hogy pofonegyszerű lesz megérteni és kiegészíteni.

Előzmény: GreenIT (32894)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.06.01 0 0 32901

Sőt, még gyorsabb is lesz az adatbevitel és a színezés, mint ha egyesével állítod a színeket. Élvezni fogod.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32900)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.06.01 0 0 32900

Ha nem egyest írnál mindenhova, hanem egy számot vagy egy betűt, akár a szín nevének a kezdőbetűjét (pl. S=sárga, K=kék stb.), akkor ez egy pofonegyszerű feladat lenne, és feltételes formázással be lehetne állítani a színeket is a számokhoz vagy betűkhöz rendelve. Tehát ne a színezés legyen az elsődleges adatbeviteli mód, hanem valamilyen kódnak a beírása, és a színek majd kijönnek belőle.

Előzmény: Tyorotyere (32895)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.06.01 0 1 32899

A te leírásod nem világos, de akkor megtaláltad a kisiskolásokat, akik tudnak segíteni.

Előzmény: GreenIT (32897)
GreenIT Creative Commons License 2019.06.01 0 0 32898

Helyesen:

 

Az egyetlen kerdesem az, hogyan lehet ezt vizualisan vagy mas modon abrazolni Excel-ben, hogy rajtam kivul mas is azonnal lassa az osszefuggeseget.

 

Az koztudott, hogy 3, max. 5 halmazt lehet abrazolni, itt viszont csak 15 megoldas van, es az lathato, hogy abbol 14 az A-hoz kotodik, 10 az A-hoz es B-hez, stb.

Előzmény: GreenIT (32897)
GreenIT Creative Commons License 2019.06.01 0 0 32897

Az elmult egy het soran megbizonyosodtam, hogy kisikolasok szamara is vilagos a tablazat.

 

Ha szamotokra nem az, akkor illett volna megirni, hogy mi a gond.

Az elso abran ott volt a 9 oszlop es a 10 sorban a 30 elem, also sorban osszesitve.

 

Lattam, hogy ez tul bonyolult, ezert elhagytam az elemszamokat es betukkel, most a teljes, 15 fele csoportot adtam meg.

 

Ha vizualisan akarod elkepzelni, akkor van egy 9 halmazbol allo semad, de csak 15 helyen szerepel adat - ebbol 14 az A halmazban van, az utolso azon kivul.

 

Az egyetlen kerdesem az, hogyan lehet ezt vizualisan vagy mas modon abrazolni, hogy rajtam kivul mas is azonnal lassa az osszefuggeseget.

 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32878)
GreenIT Creative Commons License 2019.06.01 0 0 32896

Rajzoljunk Excellel köröket a halmazok szerkezetéről?

Nem, mert az lehetetlen, csak 3, legfeljebb 5 halmazig mukodik, de mar akokr is attekinthetetlenul bonyolult az abra.

 

Az a kerdes, hogy ilyen feladat eseten - amikor sokfele halmazban csak nehany fele csoport van - hogyan lehet ezeket vizualisan abrazolni, hogy mindenki lassa, hogy pl. az elso 14 csoport az A halmaz reszhalmazai es az utolso egeszen mas.

Maskent szolva: ha barmelyik elem a B-G halmazokban szerepel, akkor az A-ban is szerepelnie kell

 

A kifakadasom azert tortent, mert az egy het soran megbizonyosodtam, hogy kisikolasok szamara is vilagos a tablazat, az A-I oszlopok a halmazok, es azokba 30 elem szerepel, (elso abran soronkent voltak az elemszamok, az also sorban a halmazokba tartozok osszege) de ezek 15 fele modon csoportosulnak.

 

 

Lattam, hogy ez bonyolult, ezert egyszerusitettem az abrat, ezert lett az A-I oszlopokban csak a 15 sor, betukkel, hogy a szamok ne zavarjanak meg senkit.

 

Előzmény: Fferi50 (32876)
Tyorotyere Creative Commons License 2019.06.01 0 0 32895

 

Nekem az lenne a lényeg, hogy egy egy névhez meg tudjam mondani, hogy hány darab sötétkék hány darab világoskék, sárga ... szín tartozik, hogy ne kelljen külön megszámlálni mert már most is hosszabb a táblázat de év végéig még hosszabb lesz :D

 

El is tudom küldeni ha valakinek ez segítene nincs benne semmi olyan dolog ... 

GreenIT Creative Commons License 2019.06.01 0 0 32894

Ez valami mas megoldas lehet, Y,Z,X stb. csoportok kulonbozo halmazokba tartoznak.

 

A-I a 9 halmaz, ebbol 14 csoport az A-H halmazokba tartozik, az utolso a H es I halmazokba.

 

 

Előzmény: Jimmy the Hand (32879)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.06.01 0 0 32893

 

Ezek talán segítenek:

https://support.office.com/hu-hu/article/Adatok-rendez%C3%A9se-%C3%A9s-sz%C5%B1r%C3%A9se-sz%C3%ADnek-alapj%C3%A1n-%E2%80%93-%C3%9Atmutat%C3%B3-p%C3%A9ld%C3%A1kkal-b1bf3982-051d-49b8-8330-80e99c94365b

https://prog.hu/tudastar/174103/szines-hatteru-cellak-osszeadasa

 

Azonban az elgondolás valóban nem szerencsés, a színek az eredmény megjelenítésére, formázására valók, nem pedig arra, hogy azokkal számoljunk tovább. Általában az eredményhez rendelünk színeket, és nem a színekhez eredményeket.

Előzmény: Tyorotyere (32892)
Tyorotyere Creative Commons License 2019.06.01 0 0 32892

 

Sziasztok!

 

Az alábbi excel táblában szereplő adatokat szeretném rendszerezni színek szerint. Minden szín jelent valamit és azt szeretném, hogy név szerint mellette vagy egy másik munkalapon kimutatná, hogy színenként hány darab van. Ezért is van beírva az 1 es hogy azokat össze lehetne adni színek szerint. 

Ez egy jelenléti ív és azért lenne jó a színek szerinti összeadás minden névhez külön! Lehet már az alap elgondolásomba is probléma van és egyszerűbben is meg lehetne oldani ... 

 

Szeretném plusz ha még hozzáírok év végéig vagy plusz oszloppal gyarapítom esetleg akkor is számolja bele.

 

Nekem ez már magas és ha érti és tudja valaki, hogy mit szeretnék az legyen szíves segítsen! Köszönöm!

Fferi50 Creative Commons License 2019.06.01 0 0 32891

Szia!

 

Ez a makró esetleg segíthet. A munkalap kódlapjára kell bemásolnod, akkor lép működésbe, ha a cellából kilépsz. Vigyázz, mert ha a cellában már van adat és változtatás nélkül kilépsz belőle, a szorzás akkor is végrehajtódik!!! Tehát javítani az újra beírással lehet.

 

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Not Intersect(Target, Range("$A$2:$C$10")) Is Nothing Then  'ide azt a tartományt írd be, ahol szeretnéd érvényesíteni a "rövidített" bevitelt
   Application.EnableEvents = False
   If IsNumeric(Target) Then Target.Value = Target.Value * 1000
   Application.EnableEvents = True
End If
End Sub

 

Üdv.

Előzmény: djuice (32888)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.06.01 0 0 32890

Sem táblázat, sem adatbázis nem ér semmit olyan ember kezében, aki nincs tisztában az egyes adatok jelentésével és értelmezésével.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32889)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.06.01 0 1 32889

A számolásnál figyelembe lehet venni a szorzót.

Előzmény: djuice (32888)
djuice Creative Commons License 2019.06.01 0 0 32888

Az igen, csak onnantól bukfenc mikor már számolni is kéne velük...

(de várjuk meg mit talál ki rá Pimre az excel mester!) :)

Előzmény: James 42 (32886)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.31 0 0 32887

Esetleg azt megpróbálhatod, hogy az automatikus korrekciós listába (Fájl->Beállítások->Nyelvi ellenőrzés->Automatikus javítási beállítások) felveszel 10 tételt, valahogy így:

0ű -> 0000

1ű -> 1000

2ű -> 2000

...

9ű -> 9000

 

így ha beírsz egy számjegyet és utána "ű" betűt, akkor az ű-t kicseréli 3 db nullára. Amivel 2 leütést megspórolsz.

Természetesen az ű helyett lehet bármi más karakter, ami normál esetben nem fordul elő számjegyek után.

 

Aztán lehet, hogy ezzel több lesz a gond, mint amennyit segít, de majd legfeljebb kikapcsolod.

 

Előzmény: djuice (32885)
James 42 Creative Commons License 2019.05.31 0 0 32886

Ja, hát ha ilyen egyszerű a dolog, akkor nem kell azzal vacakolni, hogy más legyen az érték, mint ami oda van írva, hanem egyszerűen oda kell írni a táblázat tetejére, hogy miben kell érteni a számokat, ezerben millióban, vagy csilliárdban. Ugyanúgy, mint ahogy a fordulatszámmérőkben sem szoktak ezreket írni a skálán, hanem egyszer ráírják, hogy *100 (például), és aztán 15, 20, sb.

Előzmény: djuice (32885)
djuice Creative Commons License 2019.05.31 0 0 32885

Amúgy nagyon sok helyen alkalmaznak ilyet táblázatokra, pl millió vagy milliárd forint megjelenítésnél, hogy ne kelljen 88 nullát írkálni. Azt hittem ez bevitel szintjén is elérhető, de akkor marad az egyszerűbb segédtáblázatos módszer, csak sztem kevésbé elegáns...

djuice Creative Commons License 2019.05.31 0 0 32884

Ok? Gépelési idő lerövidítés, félreütés elkerülés, szemguvvadás elhárítás.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32883)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.31 0 1 32883

Vagy használni két oszlopot, az egyiket adatbevitelre, a másik meg automatikusan tartalmazza a helyes számot.

De mi az intézkedés oka és célja?

Előzmény: Eredő Vektor (32882)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.05.31 0 0 32882

Na jó, nem egészen ezt kérted - mert 20000 kell beírnod, de 20 fog látszani és a valós érték is 20000 lesz.

Amit te írsz, olyan nincs szerintem, nem is logikus. Kerülő megoldás lehet esetleg, hogy  "eFt" jelölést adsz neki valahol. (Egyéni formázásban pl.) 

Vagy egy eseményhez makrót írni, ami hozzádob 3 nullát...

 

Nem tudom ez miért kell neked, de lehet utólag felszorozni irányított beillesztéssel is - ha ezt csak lustaság miatt akarod így.

Előzmény: djuice (32880)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.05.31 0 0 32881

cellaformázás / szám / egyéni

 

tegyél 1 szóközt a végére

Előzmény: djuice (32880)
djuice Creative Commons License 2019.05.31 0 0 32880

Halihó!

Hogy vagy hol lehet beállítani a táblázatban, hogy adott cellák pl. ezres szorzóval vegyék az értéküket?

Tehát mondjuk azt akarom hogy szerepeljen 20000 benne, de nem akarom a nullákat végigírni, csak hogy 20, de ő 20000-nek vegye...

Van erre lehetőség?

Köszi!

Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.30 0 0 32879

Tessék.

 

Előzmény: GreenIT (32875)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.30 0 3 32878

Válaszolok a kérdésedre, hátha magadba nézel végre.

 

Azért, mert te nem vagy képes érthetően leírni, és már nem először.

Azért, mert te elvárod tőlünk, hogy mi fektessünk energiát a te silányul megfogalmazott kérdéseid értelmezésére, és már nem először.

Azért, mert túl nagy az arcod és túl kevés benned a tisztelet. Azt hiszed, hogy a mi dolgunk utánajárni a kérdéseidnek és nemcsak a válaszra, de a kérdés megfogalmazására is rászánni a saját időnket, amit ingyen használsz. És nem először.

Na ezért nem gondolkodom rajta, hogy mit jelentenek a kérdéseid.

Neked írtuk ezt a tájékoztatót itt fent a topikcím alatt, neked linkeltük be a kérdezési útmutatót, de a jelek szerint hiába.

 

Ezért nem gondolkodom rajta, hogy mit is jelenthet a kérdésed. Ha csakugyan pofonegyszerű, akkor még nagyobb szégyen rád nézve, hogy nem bírod érthetően feltenni.

És mindezt azért írtam le, mert kérdezted.

Előzmény: GreenIT (32874)
bé.laci Creative Commons License 2019.05.30 0 0 32877

Kedves E.Istvan  32860 és Fferi50 32859!

Mindkettőtök megoldása működött, köszönöm szépen!

 

 

Kedves Sánta Kutya (SK)!

Az F9-es megoldást próbálgattam, de nem működött, de nem biztos, hogy úgy csináltam ahogy szerinted kellett volna. 

 

Kedves Jimmy the Hand!

 

Ezt a hozzászólást már későn olvastam, de ki fogom próbálni ezt is:)

 

 

 

Előzmény: bé.laci (32857)
Fferi50 Creative Commons License 2019.05.30 0 1 32876

Szia!

 

Na szóval, mit is szeretnél megtudni? Ha már a halmazokat leírtad.

Rajzoljunk Excellel köröket a halmazok szerkezetéről? Mert ezt szerintem leginkább szabadkézzel lehetne, úgy gondolom (mármint az ábrákat).

Netán valami mást, mert akkor azt kellene érthetően leírnod.

 

Üdv.

Előzmény: GreenIT (32875)
GreenIT Creative Commons License 2019.05.30 0 0 32875

Itt van betukkel, hatha igy erthetobb, mely halmazok metszeteiben kell adatnak lennie, nyilvan a H-I a legegyszerubb, de tobbi nagyon fifikas:

 

Előzmény: GreenIT (32874)
GreenIT Creative Commons License 2019.05.30 0 0 32874

Tovabbra se ertem, hogy ha egy pofonegyszeru feladat nem ertheto, akkor miert nem vagytok kepesek leirni, hogy mit nem ertetek rajta?

 

Tessek, megcsinaltam a teljes szetosztast, itt az osszes, amit tetelesen abrazolni kell.

 

Ha a szamok zavarnak, akkor soronkent is lehet betuket irni, es akkor lehet latni, hogy mely halmazoknak a kozos reszeibe kell beirni az adott elemeket.

 

Egy hete szenvedek vele, kezzel nem megy, ha excelben vagy mas programban lehet ra talalni megoldast, ahol van egy vizualis vegeredmeny, az jo lenne.

 

Előzmény: Jimmy the Hand (32872)
Teabogi Creative Commons License 2019.05.30 0 0 32873

Szuper! Nagyon köszönöm! :)

 

Előzmény: Eredő Vektor (32867)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.30 0 2 32872

ööö nem akarok ünneprontó lenni, de szerintem nem az a módja a segítségkérésnek, hogy a kérdező feladatokat osztogat, hanem inkább kezét-lábát töri, hogy minél jobban és érthetőbben megfogalmazza a kérdést, főleg miután felhívták a figyelmét rá, hogy az eredeti kérdésből szar se derül ki. Csaxólok.

Előzmény: GreenIT (32871)
GreenIT Creative Commons License 2019.05.30 -1 0 32871

Probald meg lerajzolni egy A4-es papirra ezt a 30 elemet 9 halmazban, hogy lathato legyen, mely halmazokban vannak a kozos elemek.

Ha sikerult, es beszkennelned a rajzot, orulnek neki.

Előzmény: Eredő Vektor (32868)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.30 0 0 32870

Mármint nem gondolkodom.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32869)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.30 0 0 32869

Én már nem.

Előzmény: Eredő Vektor (32868)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.05.30 0 2 32868

Sajnos nem a válaszon kell gondolkodnom, hanem azon hogy mit kérdezel :(

Előzmény: GreenIT (32865)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.05.30 0 0 32867

=HA(MARADÉK(A1;1)=0;"EGÉSZ";"TÖRT")

Előzmény: Teabogi (32866)
Teabogi Creative Commons License 2019.05.30 0 0 32866

Sziasztok!

 

Arra keresnék választ, hogy Excelben be tudom-e írni valahogy egy képletbe feltételként hogy "ha egész szám". 

GreenIT Creative Commons License 2019.05.30 0 0 32865

Halmazok abrazolasaban nagyon elakadtam, excelben megoldhato valahogy a csoportositas?

 

Sajnos kezzel csak ot halmazt tudok abrazolni es excel 2003-ban nem talaltam ra megoldast.:-(

 

Errol lenne szo, 9 halmazba 30 elem tartozik, 10, illetve 15 csoportra lehet oket lebontani (Ha 1, 3, 5, 6, 9 sorokat ketfele bontom H szerint:

kezdos Creative Commons License 2019.05.30 0 0 32864

Szövegből oszlop, majd összefűzés. Meglett a megoldás!

Előzmény: kezdos (32863)
kezdos Creative Commons License 2019.05.30 0 0 32863

Sziasztok!

 

Ezzel kell dolgoznom: 

 

http://valami.hu/CA2914119/CAR-TERM
http://valami.hu/VD412421814/BBGRILL
http://valami.hu/VD424234247/BBQ-

 

A legnagyobb gondom, hogy a cikkszámokat kellene kikapni a linkből. A webcím még ctrl+H-val megoldható, de mivel a cikkszámok  nem egységes hosszúságuak, ezért ezeket valahogy ki kellene szednem egy függvénnyel? 

 

Oldott már meg valaki itt hasonló problémát?

 

 

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.30 0 0 32862

Csakugyan, én is ezeket szoktam csinálni, csak nem ugrott be, de legalább frissítettétek a memóriámat.

Előzmény: E.Istvan (32860)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.30 0 0 32861

Bár az előttem szólók valószínűleg jobb megoldást adtak, de van egy olyan is, hogy ilyen cellákat kijelölve (általában) megjelenik a kijelölés bal felső sarkában egy kis felkiáltójel, amely tartalmi hibát jelez, jelen esetben úgy szól, hogy "A cellában lévő szám szövegként van formázva, vagy aposztróffal kezdődik". Aztán van itt a felkiáltójel mellett egy kis lenyíló, amelyből ha kiválasztod az "Átalakítás számmá" műveletet, azzal is célt érhetsz.

Előzmény: bé.laci (32857)
E.Istvan Creative Commons License 2019.05.30 0 0 32860

Kijelölölöd a problémás oszlopot.

Adatok menü -> "Szövegből oszlopok" -> 1. lépés "Fix széles" majd Tovább ->2. lépés Tovább -> "Általános" majd Befejezés

Előzmény: bé.laci (32857)
Fferi50 Creative Commons License 2019.05.29 0 1 32859

Szia!

Egy semleges cellába beírsz egy db 1-es számot. Kijelölöd másolásra.

Ezután kijelölöd a "számokat" tartalmazó cellákat.

Irányított beillesztés - művelet  szorzás - OK.

Kitörlöd az egy db 1-es számot.

 

Üdv.

Előzmény: bé.laci (32857)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.29 0 0 32858

És ha utána még az F9-et is megnyomod?

Előzmény: bé.laci (32857)
bé.laci Creative Commons License 2019.05.29 0 0 32857

Kedves szakik!

 

Egy olyan problémám van, hogy egy partnercégünk vállalati információs felületéről lementett excel táblázatban szereplőszámok valamiért nem igazi számok (ezért műveleteket sem lehet végzni velük), hanem csak azután válnak azzal, ha a cellába lépve nyomok egy entert, de sajnos jelenleg még ott tartok, hogy ezt cellánként kell csinálni.

 

A kérdésem, hogy lehet-e ezt egy tartomány kijelölésével "tömegesen", egy lépésben csinálni.

 

Azt már próbáltam, hogy cellaformázásnál állítottam a formátumon, de nem vált be.

 

Valami ötlet? :)

GreenIT Creative Commons License 2019.05.29 0 0 32856

Eegen, szamukra a cegek es a koltsegvetesi szfera (diakok) volt a ket fo celcsoport.

Emiatt is nott a linuxot hasznalok tabora.;)

Előzmény: Jimmy the Hand (32785)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.05.23 0 0 32855

A régebbi excelekben valóban nevet kellett adni a tartománynak.

Előzmény: Jimmy the Hand (32854)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.23 0 0 32854

Én is máig abban a hitben voltam, hogy ha másik munkalap a forrás, akkor nevet kell adni a tartománynak. Most éppen egy tutorialt írok a kollégáknak, és nem akartam hülyeséget írni, ezért kipróbáltam, és hát.. működik...

Előzmény: Delila10 (32853)
Delila10 Creative Commons License 2019.05.23 0 0 32853

Vissza miatyánk!

=Munka2!A1:A10  hozza szépen a listát.

Előzmény: Delila10 (32852)
Delila10 Creative Commons License 2019.05.23 0 0 32852

Most látom, hogy a kérdőjel ellenére ez egy kijelentés (megállapítás) volt. Nekem sima 2016-osom van, abban a régi módszerrel lehet előcsalni a más lapon lévő listát.

Előzmény: Jimmy the Hand (32850)
Delila10 Creative Commons License 2019.05.23 0 0 32851

Nevet kell adni a tartománynak, és azzal hivatkozni rá az érvényesítésnél. A Forrásnál az F3 feldobja a neveket.

Előzmény: Jimmy the Hand (32850)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.23 0 0 32850

Azt tudtátok, hogy xl2016-ban a listás adatérvényesítés forrásaként lehet másik munkalap celláira hivatkozni?

Veeyyl Creative Commons License 2019.05.22 0 0 32849

:) 

Viszont az információ hasznos volt.

Előzmény: Jimmy the Hand (32847)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.22 0 3 32848

Amúgy nem tennék ilyet, de Excelsolutios Tomi megkért, hogy reklámozzam a festékboltját.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32846)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.22 0 0 32847

Hát, ha előre szólsz, hogy 35 munkalappal kell naponta kétszer oda-vissza megcsinálni, akkor biztosan nem javaslom ezt a módszert ;-)

Előzmény: Veeyyl (32845)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.21 0 0 32846

Ezt most nem követem részleteiben, de örülök, hogy ilyen szép színes ma a topik!

Előzmény: Jimmy the Hand (32842)
Veeyyl Creative Commons License 2019.05.21 0 0 32845

Huh, hát ez kicsit sok kattintás, ha fel kell oldani őket.

Viszont ahogy kipróbáltam, ez csak a 2010-es verzióban van így, 2016 ban már nem vált kis ablakra.

Na mindegy akkor így marad. Azért köszi !!

Előzmény: Jimmy the Hand (32840)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.21 0 0 32844

:-)

Előzmény: thomas5000 (32843)
thomas5000 Creative Commons License 2019.05.21 0 0 32843

WAO! Tökéletes! Nagyon szépen köszönöm, sokat segítettél! :)

Előzmény: Jimmy the Hand (32842)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.21 0 1 32842

szövegre ugyanez:

 

1) Legyen az opciók felsorolása a Munka2!A1:A25 cellákban

2) A legördülő listákat a Munka1!A2:E6 tartományba akarod.

3) Munka2!B1-be kerüljön ez a képlet:   =HA(DARABTELI(Munka1!$A$2:$E$6;A1)>0;"";A1)   és húzd le B25-ig

4) Munka2!C1-be kerüljön ez a képlet:   =HA(B1="";"";SOR(A1))   és húzd le C25-ig

4) Munka2!D1-be kerüljön ez a képlet:   =INDEX($A$1:$A$25;KICSI($C$1:$C$25;SOR(A1))) és húzd le D25-ig

5) A Képletek/Névkezelőben hozz létre egy új nevesített tartományt "SzövegesOpciók" névvel, a hivatkozás legyen:   =ELTOLÁS(Munka2!$D$1;0;0;DARAB(Munka2!$C:$C);1)

6) A Munka1!A2:E6 tartományban add meg Adatok/Érvényesítés alatt állítsd be, hogy

      -  Megengedve: "Lista"

      -  Forrás: "=SzövegesOpciók"

 

 

Előzmény: thomas5000 (32841)
thomas5000 Creative Commons License 2019.05.21 0 0 32841

Szia!

 

Igen, ez tökéletes megoldás számoknál. Az a baj, hogy nekem szövegnél kéne ugyanez.

Előzmény: Jimmy the Hand (32838)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.21 0 0 32840

Nem biztos, hogy értem a problémát, de esetleg próbáld ki ezt:

  • Alt+F11 -gyel válts át VB Editorba.
  • a Project explorer ablakban válaszd ki az egyik elrejtendő munkalapot
  • a Properties ablakban állítsd be a Visible tulajdonságot erre: 2 - xlSheetVeryHidden
  • ugyanezt végezd el a többi elrejtendő lappal is
  • a VB Editor Tools/VBAProjet Properties menüponttal előhívott ablak Protection lapján ikszeld be, hogy "Lock project for viewing", és add meg a feloldó jelszót.
  • mentsd el a munkafüzetet, de vedd ki belőle az olvasási és írási jelszókat (ha egyéb ok miatt nem kell bele)

 

Ezzel mit érsz el:

Alapból (az Excel user interfészről) a munkalapok elrejthetők és megjeleníthetők, ilyenkor a Visible tulajdonságuk ebben sorrendben xlSheetHidden és xlSheetVisible értéket kap. De VB Editorban beállítható az xlSheetVeryHidden is. Ezt a beállítást a user interfészről nem éred el, tehát sem beállítani, sem visszavonni nem lehet. Más szavakkal a Lap felfedés funkció előhívásakor a "nagyon rejtett" munkalapok neve nem kerül felsorolásra, tehát nem lehet őket láthatóvá tenni.

 

A VB Projekt jelszavas levédésével pedig azt éred el, hogy a VB Editor ablakban is csak az tud matatni, aki ismeri a jelszót.

Előzmény: Veeyyl (32839)
Veeyyl Creative Commons License 2019.05.21 0 0 32839

Sziasztok

A segítségeteket kérném,

Adott egy régóta, "nyúzott" excel fájl több lappal. Újabb riport készült a benne lévő adatokból, melyet egy teljesen új lapra készítettem el.

Azért, hogy a többi lapot ne lehessen megnézni (illetékteleneknek) ezért füzetvédelemmel látnám el a fájlt.

És ez így jó is lenne, csakhogy a megnyitáskor, az amúgy teljes méretűre optimalizált lapot kb 70-80% os méretben jeleníti meg, és nem is lehet rajta módosítani, míg fel nem oldom.

Ezt meg lehet valahogy oldani, hogy a lapokat ne lehessen felfedni de mégis teljes méretű legyen a lap? (makró nélkül).

 

Köszönöm !

Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.21 0 0 32838

szám típusú opciókra egy lehetséges megoldás:

 

1) Legyen az opciók felsorolása a Munka2!A1:A25 cellákban

2) A legördülő listákat a Munka1!A2:E6 tartományba akarod.

3) Munka2!B1-be kerüljön ez a képlet:   =HA(DARABTELI(Munka1!$A$2:$E$6;A1)>0;"";A1)   és húzd le B25-ig

4) Munka2!C1-be kerüljön ez a képlet:   =KICSI(B:B;SOR(A1))   és húzd le C25-ig

5) A Képletek/Névkezelőben hozz létre egy új nevesített tartományt "Opciók" névvel, a hivatkozás legyen:   =ELTOLÁS(Munka2!$C$1;0;0;DARAB(Munka2!$C:$C);1)

6) A Munka1!A2:E6 tartományban add meg Adatok/Érvényesítés alatt állítsd be, hogy

      -  Megengedve: "Lista"

      -  Forrás: "=Opciók"

 

 

A színeket csak azért használtam, hogy hangsúlyozzam az egyes hivatkozások azonosságát. Tehát pl. ha Opciók-nak nevezed a tartományt, akkor Opciók legyen megadva az érvényesítésben. Ha káposztás tésztának nevezed, akkor meg az.

Előzmény: Jimmy the Hand (32837)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.21 0 0 32837

Az OPCIÓK csak számok, ahogy az ábrán látszik, vagy szöveg is lehet?

Előzmény: thomas5000 (32836)
thomas5000 Creative Commons License 2019.05.20 0 0 32836

Sziasztok!

 

A legördülő listával kapcsolatban szeretnék kérdezni.

Az lenne a problémám, hogy a listában maradnak azok az opciók is, amiket már egyszer kiválasztottam. Azt szeretném elérni, hogy ami már egyszer volt, az többet ne is szerepeljen a listában.

Azt megtudom oldani, hogy üres legyen a helye, vagy esetleg egy "-" legyen helyette, de akkor is ott van. (nem túl elegáns)

 

Azt tudom, hogy az indirekt függvénnyel kell megoldani, de sehogy sem sikerül sajnos.

Munkalap 2: OPCIÓK

 

 

Munkalap1: Maga a legördülő lista

 

Az esetleges megoldásnak nagyon örülnék. Előre is köszönöm.

Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.17 0 1 32835

Kedvem volna szavakba önteni úgy általában a jogászokkal kapcsolatban folyamatosan növekvő frusztrációmat, de eleget OFF-oltam már, úgyhogy maradjunk ennyiben. Az érveid jogosak amúgy.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32834)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.17 0 0 32834

Éééén? :-) Sajnos többet kellett foglalkoznom ezzel a dologgal, mint szerettem volna, és tényleg azt látom, hogy még az ezzel foglalkozó szakjogászoknak is csak álláspontjuk van. Ez teljesen más világ, mint amihez mi az informatikában szokva vagyunk, mert az Excelben vagy jól számoltál ki egy átlagot, vagy nem, és ezen két informatikus ritkán fog vitatkozni. Itt nincsenek objektív igazságok, csak lehetőségek, főleg a jogászok szép megélhetésére.

Tavaly május előtt is volt egy alapvetően jó szabályozásunk, ugyanazokkal az alapelvekkel, csak áttekinthetőbb, követhetőbb és végrehajthatóbb volt. Ez van.

Nem tudjuk, melyik az a cég, és milyen okból őrzik a belépőkártyák adatait. Valóban más eset, mint a munkaviszony adatai, de nem ítélhetjük meg innen, csak felhívhatjuk a figyelmet a problémára, ahogy nagyon helyesen meg is tetted.

Pl. nálunk az adatbázisban minden módosítás mellett van egy név, hogy ki mikor követte el. Aki tíz éve kilépett, annak a neve is ott van, mert adott esetben jelentősége lehet, ha egy adat útját vissza akarjuk követni (és ez is kötelesség).

Előzmény: Jimmy the Hand (32833)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.17 0 0 32833

ne bosszancsá...

 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32832)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.17 0 0 32832

Minden eset egyedi mérlegelést igényel, és három szakjogász háromféle állásponton lesz.

Előzmény: Jimmy the Hand (32831)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.17 0 0 32831

Bocs, talán rosszul hangsúlyoztam. Nem a tíz év vagy a 80 év számít, hanem a cél. Olvashattad 32819-ben, hogy "addig tárolható, amíg a cégnek a feladatai ellátásához szüksége van rá, és ezt igazolni is tudja, és a mérlegelés során az derül ki, hogy nagyobb érdek fűződik a megtartásához, mint a törléséhez"

 

A HR dolgok tárolása törvényi előírás, nyilván kell a nyugdíjszámításhoz, meg ki tudja mihez. Vannak még ilyenek. Ha például veszélyes üzemben dolgozol, akkor a munkaalkalmassági orvosi vizsgálataid eredményét, az összes leletedet is évtizedekig tárolják, ha már rég nyugdíjba mentél, akkor is, sőt, ha meghaltál, akkor is még egy darabig, mert bármikor előugorhat az unokád, hogy egy munkaegészségügyi pert akasszon a volt céged nyakába, mondván, hogy a halálodat vegyi/biológiai expozíció krónikus hatása okozta. Így tehát ezek az adatkezeléseket nagyon is indokoltak, amellett valószínűleg törvények is előírják/szabályozzák, amelyeket a GDPR nem ír felül.

 

De a belépőkártyád számának összerendelése a neveddel, születési dátumoddal, kocsid rendszámával, és még ki tudja mivel, annak mi a létjogosultsága, miután kiléptél a cégből, és leadtad a kártyádat? Főleg úgy, hogy ezeket az adatokat feltehetőleg nem is a HR kezeli, hanem a biztonsági szolgálat, ami nagy valószínűséggel nem a munkáltató cég része, hanem egy külső szolgáltató.

Előzmény: _Nyuszi (32830)
_Nyuszi Creative Commons License 2019.05.16 0 0 32830

Ha belépsz hozzánk, de a próbaidő alatt megszűnik a munkaviszonyod, 80 évig tárolni fogják az adataidat. :-)

(A belépőkártya-adatokat és mondjuk a szakszervezeti anyagaidat nem, de a bércuccokat, munkaköröket (mettől meddig) igen. De mi mondjuk egy óriási cég vagyunk, és érdemes különszedni. Simán el tudom képzelni, hogy valahol ez egy naaagy tábla, sok oszloppal és kész.)

Előzmény: Jimmy the Hand (32822)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.16 0 0 32829

"Irányárat tudnátok mondani, hogy ha valaki nekiáll, mennyiért lesz reális megoldania?"

 

Elég nehézkes ezt jól belőni, mert - ahogy SK megjegyezte - még sok a nyitott kérdés. Üzleti nyelven: a beszerzési igény műszaki tartalma nincs megfelelően specifikálva.

Először tehát pontosítani kell a feladatot úgy, hogy a fejelsztő is megértse. (Sőt, várhatóan ő fog feltenni olyan kérdéseket, és megvilágítani a feladatot olyan szempontokból, amelyekre eddig nem is gondoltál, így te magad is jobban meg fogod érteni.) És már ezért is simán kérhet pénzt, pedig még semmi nem történt, csak azt fizeted meg, hogy az illető rászánja az idejét, energiáját a feladat pontosítására. Ez olyasmi, mint egy kiszállási díj, vagy mint egy javítandó gép állapotfelérése. Aztán ha már a fejlesztő átlátja a teljes feladatot, akkor mond egy árat arra, hogy mennyiért csinálja meg, mennyiért vállal 1-2-3-12 hónap utógondozást, egyéb kívánságok teljesítését. Fontos lehet az időfaktor is, hiszen a nap csak 24 óra, és lehet, hogy abból a fejlesztő csak 1-2 órát tud kényelmesen rááldozni erre a munkára. Ha sürgetős a dolog, akkor annak nyilván felára van.

 

Egy dolog biztos: minden egyedi fejlesztés többe kerül, mint egy átlag dobozos bolti szoftver. Egy ilyen rendszer igényes összerakásába simán belemegy 15-20-25 esetleg több fejlesztői munkaóra, és ugyan nem vagyon naprakész az aktuális piaci trendeket illetően, de szerintem 2000 HUF/óra alatt nem találsz fejlesztőt, hacsak nem valami önbizalomhiányos szamaritánust. Mert itt van pl. ez a 2018-as cikk:

https://www.hwsw.hu/hirek/58596/hays-salary-guide-informatikus-fizetes-berek-2018.html

Junior frontend fejlesztő átlagos havi bére 550 ezer. Havi 20 munkanappal számolva az órabére 3400 HUF. Ez volt 2018-ban, azóta tegyél rá még 10%-ot.

 

Bár lehet, hogy Excelsolutions Tomi ingyér megcsinálja :-)

Előzmény: Klub19111 (32828)
Klub19111 Creative Commons License 2019.05.16 0 0 32828

Köszönöm mindenkinek!

 

Akkor keresünk valakit, aki tud nekünk segíteni.

Irányárat tudnátok mondani, hogy ha valaki nekiáll, mennyiért lesz reális megoldania?

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32799)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.16 0 0 32827

Ha a cég jogutód nélkül megszűnt, akkor nem tudja onnan beszerezni az adatokat, hacsak el nem helyezték valahol.

Ebben az esetben viszont nincs is adattárolás, tehát nem a témához tartozik, amiről beszéltünk.

Előzmény: Eredő Vektor (32826)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.05.16 0 0 32826

csak a cégtől szerezheti be a másolatot.

Főleg, ha a cég jogutód nélkül megszűnt :)

 

Mert 20-30 év távlatában a jelenben elképzelhetetlennek tűnő gazdasági események is megtörténnek.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32824)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.05.16 0 0 32825

Ezt ugyan milyen igazolható üzleti cél érdekében teszik? 


Egészen fantasztikus dolgokat képesek egyes vezetők kérni::

Az elmúlt tíz évre mutasd ki az évenkénti átlagos túlórát havi bontásban és az átlagos egy főre jutó napi munkaidőt.

 

Előzmény: Jimmy the Hand (32822)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.16 0 0 32824

Meg hát tudtommal a régi munkakönyves időkből való adatok egyáltalán nincsenek is meg ott, ha jól tudom, de lehet, hogy tévedek. Ha elvesztette valaki a munkakönyvét, csak a cégtől szerezheti be a másolatot.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32823)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.16 0 0 32823

Ott elveszhetnek adatok, és időnként el is vesznek. A cégeknél megmaradó munkaügyi adat a biztonsági másolat. Kerülnek emberek olyan helyzetbe, amikor azt mondják, hogy szerezd be magadnak az adatokat, és ezen múlik a nyugdíja, a megélhetése, az egész öregkora. Ez egy nagyon is fontos cél.

Előzmény: James 42 (32821)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.16 0 0 32822

Az szerintem picit más. Olvass csak vissza, a kérdező szerint van aki X éve elment a cégtől, de még mindig tárolják az adatait az egykori belépőkártyájával összefüggésben. Ezt ugyan milyen igazolható üzleti cél érdekében teszik? 

Előzmény: _Nyuszi (32820)
James 42 Creative Commons License 2019.05.16 0 0 32821

Na de az a TB (vagy NyuFig, vagy akármi) dolga lenne, nem?

Előzmény: _Nyuszi (32820)
_Nyuszi Creative Commons License 2019.05.16 0 0 32820

Nálunk az első belépéstől számítva 80 évig őrzik a személyes anyagokat nyugdíj, TB stb. miatt.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32819)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.15 0 0 32819

Ez egy nagyon jó észrevétel!

De nem időhatárhoz, hanem célhoz köti a jogszabály az adattárolást. Tehát addig tárolható, amíg a cégnek a feladatai ellátásához szüksége van rá, és ezt igazolni is tudja, és a mérlegelés során az derül ki, hogy nagyobb érdek fűződik a megtartásához, mint a törléséhez.

Előzmény: Jimmy the Hand (32818)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.15 0 0 32818

Bár nem a megoldáshoz kapcsolódik, de azért én megnézném ezt a célkitűzést GDPR szemüvegen keresztül. Szerintem kizárt, hogy a GDPR engedi több évtizedre visszamenőleg, kvázi határozatlan ideig a személyes adatok tárolását/nyilvántartását. Így még az is kiderülhet, hogy nem kell megoldani a feladatot, vagy nem ezt a feladatot kell végül megoldani.

Előzmény: ZoZoo81 (32812)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.15 0 0 32817

Ez a ChartObject szembe jött már korábban, csak amennyire tudom, .NET 4.8 kell hozzá, és kétséges, hogy ez elérhető lesz ott, a hová a program készül. Amúgy VB.NET-ben készül.

Viszont a kérdésre a cikk részben választ ad, ha jól látom. (A C# kottaolvasás még nem megy folyékonyan, de majd kibogarászom.) És akkor már csak a form méretváltozás lekövetését kell még valahogy kezelni.

Köszi a tippet!

Előzmény: Eredő Vektor (32816)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.05.15 0 0 32816

Találni tutorialokat hasonló problémára. Milyen környezetben készül ez? Vannak Chart objektumok szinte minden platformra.

Pl itt is van egy példa, de ez chart objektumot használ:

https://www.codeproject.com/Articles/1261160/Smooth-Zoom-Round-Numbers-in-MS-Chart

 

Előzmény: Jimmy the Hand (32811)
ZoZoo81 Creative Commons License 2019.05.15 0 1 32815

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ, így látom a fényt az alagút végén :)

Előzmény: Eredő Vektor (32814)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.05.15 0 1 32814

Több lehetőség van.

A legegyszerűbb az, hogy a születési dátumot és a nevet összekapcsolod - mivel ettől egyedivé válik egy-egy dolgozó.

Ezt megteheted egy segédoszlopban (tehát név&szüeltési dátim, vagy jó az összefűz fgv is), ami aztán az fkeres függvényed keresési (első) oszlopa lesz, a keresési feltétel pedig szintén összefűzve, hogy egymásra találjanak.

 

Fentieken kívül még meg kéne nézned, hogy nincs e esetleg egy olyan ID, ami a dolgozót azonosítja egyedileg - ez lehet akár egy adószám is. Ha van ilyen, akkor ezzel már lehetne keresni fentiek nélkül is.

Előzmény: ZoZoo81 (32812)
Fferi50 Creative Commons License 2019.05.15 0 0 32813

Szia!

 

Ha a Kártyák tábla tartalmazza a dolgozó nevét is akkor abban a táblában szűrj rá a kártyatípusra és megkapod a kívánt listát. Persze ha a néven kívül nincs más azonosító a kártyák táblában, akkor sajnos azonos nevek esetében nem tudhatod, hogy melyik kártya melyik dolgozóhoz tartozik ! 

Ha a Dolgozók táblában szeretnéd jelölni, hogy ki milyen kártyával rendelkezik - kvázi kereszttáblás módon -, akkor ugyanez a probléma áll fenn.  A név nem megfelelő egyedi azonosító. Kell valami más kulcsot találni, ami egyedi azonosító. Cégeknél ilyen szokott lenni a törzsszám pl.

Ezt az egyedi azonosítót kell mindkét táblára applikálni. Utána készíthetsz összekapcsolt listákat.

 

Eléggé adatbázis után kiáltó feladat.

 

Üdv.

 

Előzmény: ZoZoo81 (32812)
ZoZoo81 Creative Commons License 2019.05.15 0 0 32812

Sziasztok!

 

A problémám amelyhez segítséget kérnék nekem bonyolult és kevés a rutinom egy jó megoldáshoz.

Lényeg:
-Van egy cég, ahol dolgoznak 7000-en (Dolgozók tábla)

-Van egy szigorúan sorszámozott belépőkártya nyilvántartás (Kártyák tábla), visszamenőleg több évtizedre személyre kiadva

 

A Kártyák tábla több tízezer soros, mert többféle kártya van, továbbá  aki elmegy a cégtől és visszajön, az ismét új kártyát kap, tehát ebben a listában ugyanaz a személy akár 6X is előfordulhat (több féle kártya, elmegy-visszajön...)

 

Listáznom kéne azokat a (Dolgozók) táblából, akik rendelkeznek ilyen kártyával

Fkeres függvénnyel kezdtem (A dolgozó nevét összevetette a kártya tábla "név" oszlopával), de nagyon sok név ismétlődik (Nagy János, Tóth Gábor...) és többen születtek egy napon is, ez bonyolítja a listázást. 

(570 alkalommal ismétlődő név)

(236 alkalommal ismétlődő születési dátum)

 

Egy pozitívum van, hogy nincs olyan egyező nevű, aki egy napon született volna a másikkal :)

 

Van valami ötletetek, hogy milyen logikai úton lehetne áthidalni ezeket a dolgokat?

 

A válaszokat előre is köszönöm!

 Zoli

 

Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.15 0 0 32811

Felvetném az alábbi kérdést, mert szerda az ötletgyűjtő napom.

 

Dolgozom egy programon, amelynek van egy olyan része, amely grafikonon ábrázolja egy bizonyos mennyiség változását az idő függvényében. Nem Excel program, tehát nem az Excel beépített grafikonjait használom, hanem - jobb híján - nekem kell gondoskodni a teljes ábra kirajzolásáról, beleértve az X és Y tengelyeket, meg magukat az adatsorokat is. Egy-egy adatsor több tízezer vagy akár százezer pontból is állhat, ezért be kell építenem egy zoom funkciót, amivel a finomabb részletek is megjeleníthetők. Mindez azért lényeges, mert zoom közben változik mindkét tengely nullpontja és a befoglalt értéktartományok is.

 

A tengelyeket természetesen feliratozni kell, mellé- illetve alátenni a skálát, nagyobb és kisebb beosztásoknak megfelelő kis vonalkákat behúzogatni, hozzájuk tartozó értékeket kiírni. Ennek favágó módja az, hogy fogom a tengely elejét meg a végét, felosztom pl. 10 egyenlő részre, kiszámolom, hogy az egyes osztásokhoz milyen érték tartozik, megrajzolom, és kiíratom a számokat. És így kapok egy időtengelyt, pl. ilyen osztásokkal:

7,7658

8,2327

8,6996

9,1665

9,6334

10,1004

10,5673

11,0342

11,5011

11,9680

12,4350

 

Aztán ember legyen a talpán, aki erről bármit leolvas. Ezért én egy nem-favágó módszert szeretnék, ahol a tengelyek intelligens módon követik az aktuális zoom-ot, és a lehető legkerekebb értékeknél vannak a beosztásjelek elhelyezve. A fenti példánál talán úgy lenne optimális, ha 7,8-tól kezdve 0,1 percenként helyeznék el számozott osztásjeleket, 0,02 percenként pedig nem számozottakat. Vagy esetleg 0,2 percenként számozott, 0,05 percenként nem számozott osztásokat. Vagy nem tudom. De fontos, hogy az eredmény jól nézzen ki.

 

Hab a tortán, hogy a grafikon (természetesen) egy form-on van, és a form átméretezhető. Ha átméretezik, akkor a grafikon mérete is változik. Nagyobb grafikon tengelyein több karakter fér el, pl. egy teljes képernyős grafikon X tengelyén el tudok helyezni akár 20 vagy több feliratozott beosztást is. De ha ugyanezt a form-ot lekicsinyítem mondjuk 400x100 pixelre, akkor az X tengely által befoglalt értéktartomány  ugyanaz marad, de a 400 pixel helyen nem fér el 20 felirat, csak egymás hegyén-hátán.

 

A kérdés tehát a következő:

milyen algoritmussal lehetne meghatározni, hogy

- az aktuális, pixelben mért grafikonméret, és

- az aktuálisan befoglalt értéktartomány

mellett mi lenne az - esztétikai és leolvashatósági szempontból - optimális tengelybeosztás?

 

Eredő Vektor Creative Commons License 2019.05.14 0 0 32810

Elsősorban: Kifejezném az egyetértésemet.

Másodsorban: Ez egy jó hely a segítségre szorulóknak

Harmadsorban: Ez egy jó hely a vállveregetést, elismerést($) más fáradtságán bezsebelő, tudást nélkülöző kollégáknak.

Negyedsorban: Ez egy jó hely a játékhoz, a fejlődéshez, feladatok megoldásához - azzal az eszközzel, amit szeretünk.

 

Ha a kereslet(kérdés) és a kínálat(válasz) megfelelő szinten találkozik, működik. De van amikor:

Ahogy JTH írta: "...meghaladja a jótékonysági keretemet...."

 

Ennél az embernél nincs jótékonysági keret, elfogadom  - "Harmadsorban" gondolkodik. Persze lehet, hogy itteni másodnick és majd itt kérdezi meg, ha kap valakitől "cash" típusú feladatot ;)

 

...és tényleg nem egy ilyen közösségben kéne szpemmelni...

 

 

 

 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32806)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.14 0 0 32809

Pont azon töprengtem, hogy megkeresem ezt a Tamást egy szaftos kis problémával, hogy oldja meg nekem.

Meg azon is, hogy vajon ki lesz az első, aki a fórumon elérhető ingyenes tanácsadás helyett az ő fizetős megoldásait választja majd. Anélkül, hogy egyébként bármit bizonyított volna itt.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32806)
Delila10 Creative Commons License 2019.05.14 0 0 32808

A (sánta) kutya, és az oroszlán közös vonásairól.

Borsos Miklós szobrász a tihanyi háza elé kőoroszlánokat faragott, és alájuk ezt véste:
"Nem haragom, alakom
Őrködik e falakon"

 

Mivel az oroszlánok inkább hasonlítanak kutyákra, a szobrász barátja, Szedő Dénes írt egy kétsorost, ami annyira megtetszett Borsosnak, hogy ezt is bevéste.
"Ülök napszám, áloroszlán,
ebül vésett ki a gazdám."

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32806)
Delila10 Creative Commons License 2019.05.14 0 1 32807

"Helyes a bőgés, oroszlán!" :D

 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32806)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.14 0 7 32806

Figyu, ezt egy nappal és 5 hozzászólással ezelőtt írtad be utoljára, még félig se süllyedt el. Ez agy nagyon nem lesz jó! És fogadni mernék, hogy nem tartottad be a netikettnek azt az ajánlását, hogy olvass vissza, és ismerd meg a szokásokat, és nem olvastad el a fórumszabályzatot sem.

 

Ez itt egy segítő fórum, nem egy ingyenes reklámfelület. Az első beírásodért nem szólt senki, elfért. De ez már sok így. Ha idejössz közénk fórumozni, és 100 alkalommal ingyenesen segítesz másoknak, és a 101. alkalommal azt mondod, hogy bocs, de ez már pénzes meló, megint nem fog szólni érte senki. De azért nézz körül, hogy mások mekkora munkát tesznek bele, amit még jófejségből csinálnak, pl. mekkora makrókat írnak meg. Bizonyára nem kerülte el a figyelmedet baloldalt a nicked alatt a Maga itt mit reklámoz? link, ahol a legális reklámozás feltételeiről tájékozódhatsz.

 

Egyébként meg ne írd be többször! Köszi!

 

Előzmény: excelsolutions (32805)
excelsolutions Creative Commons License 2019.05.14 -4 0 32805

Kedves Fórumozók!

Excel megoldások területén (is) dolgozom, szívesen ajánlom fel szolgáltatásaimat szakdolgozatok excellel összeállítandó részeinek (kimutatás, diagram, pivot, vizuális megjelenés-tervezés stb.) kreatív előállításában. Vállalom továbbá munkahelyi rutinfolyamatok automatizálását, prezentációk összeállítását, összefoglalva: bármilyen excel alapú feladat megoldását.
Bármilyen jellegű excel problémába ütközöl, kérlek, keress az alábbi elérhetőségen, találunk rá megoldást! 

Üdv,

Tamás
excelsolutions001@gmail.com 

Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.13 0 0 32804

Köszi a kiegészítést .-)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32803)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.13 0 0 32803

Köszi szépen ezt a remek összefoglalót.

 

A LibreOffice-t nem írtam fel, mert még a szabad szoftver elszánt hívei is elismerik, hogy az adatbázis-kezelő egy gyengén sikerült rész benne. Nem olyan önálló, egységes program, mint az Access, hanem egy felület + egy motor, a motor régebben kénytelen volt MySQL lenni, mert a sajátja csapnivaló volt, most már a sajátja is kezd felzárkózni, de én egyelőre nem tudom jó szívvel ajánlani, addig még sok víznek kell lefolyni a Dunán.

 

A 3. pontod kicsit másképp fogalmazva: az Excelben vészesen összekeveredik az adattárolás az eredményekkel, számított értékekkel. Egyszerű esetekben ez nem okoz problémát, ilyen bonyolult esetekben káoszhoz is vezethet.

Előzmény: Jimmy the Hand (32801)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.13 0 2 32802

ilyen egy steakholder

Előzmény: Jimmy the Hand (32801)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.13 0 1 32801

Ha cél oldalról közelítjük, akkor a főnökök és egyéb steak holderek kötözködését csak profi rendszerrel lehet kivédeni, és ha profi rendszerről beszélünk, akkor az Excelt felejtsük el. A nyugdíjas mami bevezetése is ezt a vonalat erősíti (kivéve, ha nyugdíjas informatikusról van szó). Viszont ezt feladatot profi és laikus-barát módon megoldani nem kis munka. Nekem biztosan meghaladja a jótékonysági keretemet. Arról nem beszélve, hogy bármennyire is profi egy rendszer 1. verziója, mire eléri végleges formáját, számos új igényt és módosítást kell utólag beleépíteni, tehát a leszállítás után még terméktámogatás is kell 1-2 évig. Szerintem ez nem megy ingyen. Szóval itt a vezetőségnek első körben arról kellene döntést hoznia, hogy hajlandó-e megfizetni egy profi rendszer árát.

 

Valamiért az a gyanúm, hogy nem lesz hajlandó. Akkor viszont, mint szerencsés nyertesnek, neked kell eldöntened, hogy hogyan tovább. Én az alábbi 3 utat látom:

1) adatbázis-alapú megoldás:

Ehhez kell vagy Access, vagy az SK által felsorolt rendszerek bármelyike, de szerintem az ingyenes LibreOffice adatbázis-kezelője is jó lehet, bár én ez utóbbival sosem dolgoztam, de legalább magyar nyelvű a kezelőfelülete. Kell továbbá az a bizonyos adatbázis-szemlélet, amely lehetővé teszi, hogy az adatbázisod felépítését jól tervezd meg. Merthogy lehet rosszul is tervezni, ami legalább akkora szívás, mint ha nem adatbázissal oldod meg. Ha viszont jól tervezed meg, akkor viszonylag kevés erőfeszítéssel bármilyen szükséges információt ki tudsz nyerni belőle.

Ha még ilyesmivel sosem foglalkoztál, akkor az már rövid távon jó sok tanulást jelent, illetve annak elfogadását, hogy ez nem könyvből bemagolható, hanem tapasztalati tudás, más szóval: gyakorlat teszi a mestert.

 

2) Excel-alapú megoldás adatbázis-szemlélettel:

Ez lényegében ugyanaz, mint az 1), csak az adatbázis-kezelést nem egy erre dedikált alkalmazásban, hanem Excelben valósítjuk meg. Az Excel munkalapokat adatbázis-tábláknak tekintjük, megtervezzük a felépítést, létrehozzuk a kapcsolatokat, lekérdezéseket, stb. Az Excel - bár nem való, de - alkalmas erre, és vannak különösen jól használható részek, mint pl. MS Query, vagy újabban Power Query. De egy csomó olyan dolgot, ami egy adatbázis-kezelő alkalmazásnak magától értetődő, itt kézzel kell megcsinálni, nem ritkán VBA programozással. Úgy gondolom, nulláról indulva ez nagyobb kihívás, mint megtanulni az Access használatát, ezért ez az út lényegében csak akkor ajánlható, ha az 1) valamiért nem járható. Ami jelenleg nem áll fenn, ha jól értem.

 

3) Excel-alapú megoldás adatbázis-szemlélet nélkül:

Ez az, amivel eddig is próbálkoztatok. Nehéz szabatosan leírni, de talán úgy fogalmaznám, hogy az adattárolás nem normalizált táblákban történik, hanem olyan formában, aminek egy normál adatbázisban lekérdezésnek vagy riportnak kellene lennie. Rögtön látszik belőle az az egy információ, aminek a szemléltetésére ki lett találva. De ha bármi mást be akarsz mutatni, akkor kiderül, hogy - rosszabb esetben - a keresett információ nem nyerhető ki az adatokból, de - jobb esetben - transzformálni kell a meglévő adatokat egy új formába, amiből látszik a válasz az új kérdésre. És ezt gyakran annyiszor meg kell csinálni, ahányszor szükség van az új adatra, pl. hetente, havonta, mígnem a kezelő megunja, és azt mondja, hogy jó, akkor gondoljuk újra az egészet. Nem beszélve az adatnormalizálás elmaradásából adódó problémákról.

Ennek az útnak előnye, hogy viszonylag hamar, kevés szakmai tudással is meg lehet valósítani. Hátránya a rugalmatlanság, a sok hibalehetőség, és hogy jó strapabíró ülep kell az üzemeltetéséhez.

Előzmény: Klub19111 (32795)
excelsolutions Creative Commons License 2019.05.13 -4 0 32800

Kedves Fórumozók!

 

Excel megoldások területén dolgozom, szívesen ajánlom fel szolgáltatásaimat különböző pl. munkahelyi rutinfolyamatok automatizálására, prezentációk összeállítására, vagy akár szakdolgozatok kimutatásainak kreatív előállításában.

Bármilyen jellegű excel problémába ütközöl, kérlek, keress az alábbi elérhetőségen, találunk rá megoldást! :)

Üdv,

Tamás

excelsolutions001@gmail.com

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.12 0 0 32799

Durván így nézne ki táblákban, de nagyon sok a nyitott kérdés. A sorrenden variáltam.

 

Terem lista a befogadóképességgel. OK, ez így egy tábla, mindegyiknek lesz azonosítója.
Klub lista az aktuális klubvezetövel és az aktiv létszám számával, szintén most már havonta (a vezetőségnek kell havi statisztikához) Egy táblában a klubok, a vezető azonosítója az emberek közül, a létszám lekérdezés eredménye.
Terem lista heti naptárban, mikor melyik klub foglalja - havi változat kell, igy évente 12 kell belöle (a vezetőségnek kell havi statisztikához) Nem stimmel, a hetek és a hónapok átfedik egymást. Egy terem hétfőtől vasárnapig egy klubé? Akárhogy is, ez nem tárolandó adat, hanem lekérdezés.

Klublista havonta, melyik termekben a hét mely napján és mikor vannak es mennyi a tagsági díj (mert az új jelentkezőket ezek érdeklik) Az eleje lekérdezés, a tagsági díj tárolható a klubok táblájában, ha mindig csak az aktuális kell, és visszamenőleg nem, de kötve hiszem, hogy ne akarja egyszer valaki visszamenőleg is tudni.
Klubok taglistája a belépés havi dátumával Egy ember ugye több klubban is lehet tag? Kiléphet és beléphet többször is? Az emberekből kéne egy tábla, aztán egy kapcsolótábla: klubazonosító, belépési dátum.
Klubonkent az aktív és passzív tagok listája (aki tagdíjat fizet, az aktív, de most már havonta van tagdíjfizetés, igy havi lista kell) Helyett egy tábla, az ember azonosítója, a klub azonosítója, fizetés dátuma, ebből a többi lekérdezhető. *

 

Szintlén most akarnak egy új listát is, hogy melyik teremben melyik klub mikor okozott kárt és mennyit fizetett érte (hátralék soha nincs, a könyvelőnek kell) Ez egy külön tábla, teremazonosító, klubazonosító, dátum, összeg.

Most akarnak olyan személyenkénti listát is, hogy ki melyik klubban mikortól tag és mikor fizetett tagdíjat és mennyit (vezetőségnek, illetve a program kezelőjének és a könyvelőnek is kell) Lásd fent a * részt, ugyanaz, másik lekérdezés.

Előzmény: Klub19111 (32795)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.12 0 0 32798

Ja, az Sqlite nem angol, mivel senki nem fogja direktben konzolról használni, aki nem informatikus. Ahhoz kell írni egy programot, ami olyan nyelvű lesz, ahogy megírják. Ugyanez a helyzet a MySQL-lel és a PostgreSQL-lel is. A nyelv egyedül az Accessnél szempont, de egy nyugdíjas néni is tudhat angolul, vagy megtanulhatja azt a pár szót, vagy készíthet neki valaki egy sillabuszt. Az űrlapok már lehetnek magyar nyelvűek.

 

Egy dolog nem fog menni akkor sem, ha a vezetőség nagyon szeretné: a gyakorikerdesek.hu-stílusú megoldás, hogy a) azonnal b) ingyen, c) házilagos módszerrel, szakember nélkül, és még jó is legyen.

Ha most belefeccölsz egy csomó munkát egy működő táblázatba, akkor hamar fognak jönni az újabb kívánságok, amikre nem tudsz reagálni.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32797)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.12 0 0 32797

Access2003, Sqlite, MySQL, PostgreSQL is jó lehet.

Sok mindent meg lehet oldani Excelben, csak nem biztos, hogy célszerű. Különösen akkor, ha az idők során újabb kívánságok merülnek fel. Ezeket egy adatbázisos megoldásba könnyebben be lehet építeni, Excelben újra és újra szenvedés lesz vele. Szóval ez így valóban adatbázisos feladatnak tűnik, és ha komolyan szükség van rá, érdemes pénzt áldozni rá.

Előzmény: Klub19111 (32795)
Delila10 Creative Commons License 2019.05.12 0 0 32796

A szögletes zárójelre:

A D2 cellába beírom az = jelet, rákattintok az A2-re, megjelenik a [@név]. Folytatom a képletet & " " & , majd rákattintok a B2-re. Ha jól emlékszem, a 2007-es verziótól kezdve írja automatikusan így a táblázatok képleteit, hogy a címsorra hivatkozik. Személy szerint nekem szimpatikusabb a rongyos régi =A2 & " " & B2 forma.

Előzmény: Klub19111 (32795)
Klub19111 Creative Commons License 2019.05.12 0 0 32795

Bocsánatot kérek mindenkitől, most egybe írom, mert múltkor nem engedett a fórum többet írni, így nem tudtam pimrének is megköszönni a javaslatokat, nagyon sokféle tábla van és kell még.

 

Jimmy kérdésére válaszolva az igazi cél az, hogy végre béke legyen.

Órákig tudnék írni, csak amit hallottam, hogy a könyvelőktől kezdve a különböző cserélődő kisfőnökökig ki mibe kötött bele és milyen balhék voltak. A legújabb mánia az, hogy a teremfoglalást havonta lehessen változtatni.

 

Ami biztosan kell:
Terem lista a befogadóképességgel.
Terem lista heti naptárban, mikor melyik klub foglalja - havi változat kell, igy évente 12 kell belöle (a vezetőségnek kell havi statisztikához)
Klub lista az aktuális klubvezetövel és az aktiv létszám számával, szintén most már havonta (a vezetőségnek kell havi statisztikához)
Klublista havonta, melyik termekben a hét mely napján és mikor vannak es mennyi a tagsági díj (mert az új jelentkezőket ezek érdeklik)
Klubok taglistája a belépés havi dátumával
Klubonkent az aktív és passzív tagok listája (aki tagdíjat fizet, az aktív, de most már havonta van tagdíjfizetés, igy havi lista kell)

 

Szintlén most akarnak egy új listát is, hogy melyik teremben melyik klub mikor okozott kárt és mennyit fizetett érte (hátralék soha nincs, a könyvelőnek kell)

Most akarnak olyan személyenkénti listát is, hogy ki melyik klubban mikortól tag és mikor fizetett tagdíjat és mennyit (vezetőségnek, illetve a program kezelőjének és a könyvelőnek is kell)

 

Ahogy nézegettük, lényegében négy adatsort kell egymással variálni, de többnyire egyszerre csak három kell belőlük egy táblában:
Klubok, Nevek, Termek, Hónapok (évek szerint)

 

Arra jöttünk rá, hogy a Klubok és Nevek és Hónapok és a fizetett tagdíj együtt kezelésével jön az aktív Klubtagok listája, és máris megvan rögtön havi bontásban.

 

Delila megoldása jónak tűnik, hogy kettőt (klubok és nevek) összevon és egy harmadikkal összekapcsolja, csak kellene egy kis tanfolyami okítás, hogyan csinálta és hogyan működik.


Ha lehet valahogy definiálni, hogy vannak termek, és vannak klubok és vannak emberek, akik vagy klubtagok vagy nem, illetve aktívak vagy passzívak, és lehet ezeket úgy kezelni, hogy nincsen véletlen törlés vagy felülírás, és másik lapon is az a név jelenik meg, ami az elsőn és a többin, az nagyon jó lenne.

 

Vártam eddig, de sajnos Delila nem válaszol egy ideje, hogy hogyan csinálta és nem jövök rá magamtól, a szögletes zárójeleknél semmi kapcsolatot nem találok mással.
Ha valaki tudna segíteni, miért és hogyan működik, örömmel megvilágosodnék.

 

És valóban fontos kérdés az is, ha sok név lesz, hogyan lehet őket használni, főleg, ha egy nyugdíjas nénire fogják bízni a kezelést, ahogy a legújabb ötletet hallottam.

 

Utána kérdeztem, van 2003 Access is egy külön gépen, de angol nyelvű Professional csomagban, adomány volt, eddig senki se használta, most a nyakamba akarják varrni, ha excelben nem lehet megoldani.

 

Valamint valaki említette a Sqlite-ot is, de az nemcsak angol, hanem ahhoz már programozó is kell, hogy működjön.

 

Előzmény: Jimmy the Hand (32777)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.11 0 0 32794

Használd egészséggel ;-)

Előzmény: Veeyyl (32793)
Veeyyl Creative Commons License 2019.05.10 0 0 32793

Úgy néz ki működik ! Nagyon tudsz ! Köszönöm !

 

Sosem találtam volna meg ezt a beállítást ha el nem mondod, Jól eldugták :)

Előzmény: Jimmy the Hand (32792)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.10 0 0 32792
Előzmény: Jimmy the Hand (32791)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.10 0 0 32791

De amúgy ha ezen bukik el a keresés, azon tudunk segíteni. A Workbooks.Open utasításnak van egy ReadOnly paramétere, ha azt beállítom Igaz-ra, akkor nem fog rákérdezni az írásvédelmi jelszóra. A keresést meg írásvédett módban is el lehet végezni.

Később a nap folyamán módosítom a kódot, aztán posztolom az új verziót.

Előzmény: Jimmy the Hand (32790)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.10 0 0 32790

A Mentés Másként ablakban a Mentés gombtól balra van egy Eszközök feliratú lenyíló, abban a Beállítások menüpont. Itt tudsz megadni két egymástól független jelszót, egyiket a fájl megnyitásához, másikat az írási jog megszerzéséhez. Illetve itt tudod törölni is őket, ha be vannak állítva.

Előzmény: Veeyyl (32789)
Veeyyl Creative Commons License 2019.05.10 0 0 32789

Sziasztok, ismét szeretnék kérdezni tőletek:

Én 3 védelmi lehetőséget ismerek az excelben, a fájl védelem, a füzetvédelem és a lapvédelem.

Most szembesültem azzal, hogy van még valamiféle írásvédelem. Ezt hol lehet elérni, vagy kikapcsolni ?

Ha meg akarok nyitni egy olyan fájlt ami így van levédve akkor előbb bekéri a fájl védelmi jelszót, utána pedig ezt. Nem láttam még ilyet.

 

(ez még mindig az előző bejegyzésemhez kapcsolódik, most sem akarom a védelmet megkerülni, tudom a jelszót, csak így még mindig akadályba ütközik a szókeresés :( , pedig Jimmy the Hand programja tökéletes lenne).

 

 

Köszi!

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.09 0 0 32788

Hacsak úgy nem...

Előzmény: Jimmy the Hand (32787)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.09 0 0 32787

...vagy tört MS Office-t...

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32786)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.09 0 1 32786

Ezzel támogatja a MS a szabad szoftveres mozgalmat, így többen töltenek le más RDMBS-eket.

Előzmény: Jimmy the Hand (32785)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.09 0 0 32785

Ha ezt https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Microsoft_Office megnézed, láthatod, hogy az Access mindig csak a Professional vagy afölötti verziókban volt benne. A Pro és Home/Student közötti árkülönbség pedig elég jelentős.

Előzmény: James 42 (32784)
James 42 Creative Commons License 2019.05.09 0 0 32784

Igaz, a Home and Student verzióban nincs benne. Így tényleg csak a Pro verzióra vonatkozott, amit írtam.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.09 0 0 32783

Ez 2019. ő meg 2007-ről beszél. Tipikus esete a nem mindegynek.

Előzmény: arkilaszlo (32781)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.09 0 0 32782

Azt nem tudom, szerencsére megkíméltem magam a részletektől. Lehet, hogy arra nem igaz. A Home verzióban is van?

Előzmény: James 42 (32780)
arkilaszlo Creative Commons License 2019.05.09 0 1 32781

ezt kár volt így leírnod, mert nem igaz, az Acces csak a Pro verzióban van bent:

 

 

https://www.klickcomp.hu/TechInfo/2019-02-07-MS-Office-verziok-osszehasonlitasa.htm

Előzmény: James 42 (32778)
James 42 Creative Commons License 2019.05.09 0 0 32780

Miért, a 2007-esből milyen van, amire nem igaz?

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32779)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.09 0 1 32779

Nem vagyok biztos benne, hogy ez mindegyik verzióra és díjfizetési modellre igaz, ezért nem mondtam. A Microsoft visszatért a korábbi modellhez, hogy az Accesst igyekszik leválasztani és külön megfizettetni. De egy XAMPP-ot fel lehet dobni pár perc alatt.

Előzmény: James 42 (32778)
James 42 Creative Commons License 2019.05.09 -1 0 32778

Ha az Excel használható, akkor az Access is. Az Excel ugyanis az Office csomag része, amiben ugyanúgy benne van az Access is. Ha esetleg az utóbbi nincs telepítve, akkor minimális erőfeszítéssel lehet telepíteni, és nem kell hozzá külön kód, vagy bármi más.

Előzmény: Klub19111 (32776)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.08 0 0 32777

Amúgy mi a célja a rendszernek? Milyen adatokat kellene tárolni benne, és mit kellene kimutatni a tárolt adatok alapján? Gondolok pl. ilyenre, amit pimre is hozott, hogy mikor melyik terem szabad, vagy ki mikor fizetett és nem fizetett tagdíjat, és mennyit kell még behajtani rajta, stb..

Előzmény: Klub19111 (32776)
Klub19111 Creative Commons License 2019.05.08 0 0 32776

Mások is mondták, hogy adatbázis lenne a megoldás, de csak excel2007 van.


Milyen más megoldási javaslatotok lenne, és hogyan kellene az adatokat összehozni?

Annyiszor voltak változtatva, hogy az nem probléma, csak legyen végre egy jó megoldás.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32733)
Klub19111 Creative Commons License 2019.05.08 0 0 32775

Hát, passz, szabad a gazda:
Mik azok a szögletes zárójeles megoldások?


Az index függvényes megoldásnak is csak egy részét tudtam követni.


Hogyan lehetséges másik tábláról is kiválasztani listaelemet és mekkora a korlát?


Ha kilóg a képernyőröl, görgetni kell, vagy lesz abc-s keresési lehetőség, ha S-el kezdődőt ne kelljen egyesével végiggörgetni?

Előzmény: Delila10 (32729)
Veeyyl Creative Commons License 2019.05.08 0 0 32774

Hát igen, akkor ez felejtős. Köszi.

Előzmény: Eredő Vektor (32773)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.05.08 0 0 32773

Ezt a módszert felhasználói szinten elfelejtheted szerintem.

Meg lehet csinálni. INDIREKT fgv-t szoktak erre használni és működik a munkafüzetetet változóvá téve.

Ez egy jó leírás - de ajánlom figyelmedbe a végén a  "megjegyzést" (Tehát, hogy az indirektben hivatkozott munkafüzetnek nyitva kell lennie)

 

https://exceljet.net/formula/dynamic-workbook-reference

 

 

 

Előzmény: Veeyyl (32772)
Veeyyl Creative Commons License 2019.05.08 0 0 32772

Sziasztok, ismét a segítségeteket kérném.
Egy szabadság nyilvántartó táblát finomítgatok és szeretnék egy olyan felületet készíteni ahol a user kiválaszt egy nevet és az arról a névről elnevezett fájlból befrissíti az adatokat
Mellékelek egy képet, hogy átlátható legyen.
Tehát ha A1 ben kiválasztom a nevet (az egy legördülő cella) akkor a B3 cellában a gipsz jakab.xls helyett a legördülőben kiválasztott nevű fájlból töltse be az adatokat.
Sehogy sem tudok rá hivatkozni, hogy a fájl direkt neve helyett az A1-ből vett adat legyen a cél fájl neve.

Köszi előre is!

James 42 Creative Commons License 2019.05.08 0 0 32771

Köszi! Elsőre azt mondtam, hogy fogalmam sincs, mi lehet az oka, én nem vagyok olyan nagy Excel guru, és adtam három nevet, akik talán tudnak segíteni. Nemrég arra jártam, és meg akartam kérdezni, hogy megoldódott-e a probléma, de éppen beszélgetett valakivel, így csak üzenetet hagytam, hogy erről érdeklődtem. Ha megint szól, hogy még mindig gond van, akkor elkérem ezt a táblázatot, és megpróbálom ezeket ellenőrizni.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32770)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.08 0 0 32770

Hát az egy kb. a "fáj a hasam, mitől van?" kérdés.

Meg kell nézni, milyen adatérvényesítés van abban a cellában, nevet vagy cellatartományt tartalmaz-e, hova mutat, ott még megvan-e az az adat, a név még a megfelelő tartományra mutat-e.

Előzmény: James 42 (32769)
James 42 Creative Commons License 2019.05.08 0 0 32769

Az egyik kolléganő gépén Office 2010 van. Kapott egy táblázatot xlsx-ben, és annak egy vagy több cellájában állítólag egy legördülő listának kellene lennie, amiből ki lehetne választani a megfelelő értéket. Igen ám, de nem látszik a lista, és ha rákattint a cellára, akkor sem történik semmi. Nem látszik, hogy védett nézetet látna. Akkor mi lehet ennek az oka? Van olyan, hogy ott van a legördülő lista, és valami beállítás miatt mégsem látszik?

Veeyyl Creative Commons License 2019.05.08 0 0 32768

Szerintem nem lesz gond vele :) Nagyon köszönöm még egyszer!

 

Előzmény: Jimmy the Hand (32767)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.08 0 0 32767

Volt egy ilyen gyanúm :-)

Azt írták az okosok, hogy ilyenkor valószínűleg "elfoglalt" az Excel, és nem ér rá azzal foglalkozni, amit kérek tőle, hanem visszadobja kérést. De amikor legközelebb próbálkozol, addigra valószínűleg már túljutott a nagy elfoglaltságon, így a hiba nem jön elő többé.

 

De ha mégis előjön, bármikor, akkor javaslom, hogy ismételd meg a keresési műveletet változatlan feltételek mellett, pusztán a Keresés (vagy hogy neveztem el) gomb újra megnyomásával. Feltételezem, hogy annak a munkafüzetnek az átvizsgálása, amelyiknél a hiba jelentkezik, a hiba miatt nem lesz teljes, így a keresési eredmény sem lesz teljes.

 

Segítség alatt meg azt értettem, hogy ha tudod reprodukálni a hibát, akkor küldd el nekem a teljes tesztkörnyezetet (fájlokat, kereső- és jelszavakat), hogy fel tudjam deríteni a jelenséget. De ez most már nem aktuális, azt hiszem.

Előzmény: Veeyyl (32766)
Veeyyl Creative Commons License 2019.05.08 0 0 32766

Igaz, azóta én sem tudom reprodukálni a hibát, ugyanazokat a szavakat beírva sem ad hibát,(és még 10 keresés után sem) szóval, lehet hogy gép-állapot függő volt a "hiba".

Persze, szívesen segítek ha tudok...

Előzmény: Jimmy the Hand (32765)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.08 0 0 32765

Csak tippelni tudok, hogy mit jelent a hibaüzenet. Nem hinném, hogy a 4 szó miatt van, 5 szóval is teszteltem, és simán vitte. Abból kiindulva, amit a neten találtam az rpc_e_call_rejected -re keresve, még az sem biztos, hogy tudod reprodukálni. De ha te tudod is reprodukálni, én biztosan nem, így kivizsgálni sem, hacsak nem segítesz benne.

Előzmény: Veeyyl (32763)
Veeyyl Creative Commons License 2019.05.08 0 0 32764

Akkor adta a hibaüzit ha 4 kereső szót adtam meg. nem tudom ennek az infónak mennyi jelentősége van :)

Előzmény: Veeyyl (32763)
Veeyyl Creative Commons License 2019.05.08 0 0 32763

Igen így már működik :) Ez gyakorlatilag meg is oldja a problémát. Nagyon szépen köszönöm !!!

Annyi infó még, hogy tesztelés közben adott egy hibaüzit (mindemellett az eredmény jó lett)

 

 

Előzmény: Jimmy the Hand (32760)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.08 0 0 32762

Pontosítsunk a fogalmakon, a közös nyelv érdekében.

A "munkafüzet" az az excel fájl maga, aminek valami.xlsx a neve.

A munkafüzet egy vagy több "munkalapot" tartalmaz. A Munkalap az az 1048576 x 16384 cellát tartalmazó nagy cellatér, amelyeket sokan "füleknek" neveznek, és alapértelmezésben a Munka1, Munka2, stb. nevet kapják.

A táblázat pedig a munkalapon egy teszőleges téglalap alakú cellatartomány.

 

Ha jól értem, akkor azt szeretnéd, hogy a munkafüzeted 3. lapjára, bizonyos cellákba fixen bekerüljenek adatok. Az általad leírt viselkedés természetes, a cellába írt képlet a bemenő paraméterek változása után aktualizálja az értékét. A célod elérésére két lehetőséget látok:

1) ha a számításhoz szükséges feltételek/adatok a 3. munkalapon is adottak, akkor nem a 2. munkalapon kellene mókolni a napi teljesítmény manuális kiszámolásával, hanem a 3. munkalapon a kívánt cellába kellene beírni azt a képletet, amely ezt kiszámolja.

2) Ha ez nem lehetséges, akkor egy makró (programkód) tudná a manuálisan kiszámolt értéket áttenni a megfelelő helyre. A makró megírásához több infó kellene, a munkalapok felépítéséről, pl. mit kell áttenni, mi alapján lehet megtalálni a cél cellát, stb.. Ezen kívül meg kellene határozni, hogy milyen akcióra vagy történésre induljon a makró. Ez lehet gombnyomás, duplakatt egy adott cellára, a munkafüzet mentésa, vagy sok minden egyéb is.

 

Előzmény: mrssimon (32761)
mrssimon Creative Commons License 2019.05.08 0 0 32761

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék tőletek kérni. Nem vagyok profi exceles, de próbálom az életem megkönnyíteni.

 

Kérdés: hogyan lehet megoldani, hogy eredmény kerüljön át egy munkafüzetre?

 

A kiinduló, egy táblázatban három munkafüzet van. Az első az adatokat tárolja (termékek, normatívák, nevek, dátum lista). A második munkafüzeten van két lista érvényesítés egy dátum és egy név. Ez legördíthető ennyi. 

 

Azt szeretném elérni, hogy ha kiválasztom a dátumot a listából, a nevet a listából és az alatta lévő részen a napi teljesítményt kiszámolom, akkor a harmadik munkafüzetbe a szintén kiválasztott naphoz és személyhez rendelje azt az összeget a dátum név metszésében lévő cellához, és az eredmény maradjon is ott meg állandó jelleggel.

 

Remélem megfelelő volt a leírás. Nem nagyon találtam rá megoldást, mert megpróbáltam, de abban a pillanatban hogy a második munkafüzeten a listán nevet és dátumot váltok kitörli az eredményt.

 

Előre is köszönöm, az elolvasást is. :)

 

 

Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.07 0 0 32760

De nem is kell, azt hiszem megvan, teljes cellatartalomra kerestem. Na de itt egy javított változat.

https://data.hu/get/11816003/szokereso_v1001.exe

 

Előzmény: Jimmy the Hand (32759)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.07 0 0 32759

Fel tudnád tölteni valahová azt a jelszavas fájlt, amiben a programom nem talált meg semmit? És megírni, hogy mit kell keresni benne? Letesztelném, hogy miért nem működik, Nekem ugyanis mindig megtalálta, amit kellett.

Előzmény: Veeyyl (32758)
Veeyyl Creative Commons License 2019.05.07 0 0 32758

Elsőre úgy gondoltam, de csak azért mert nem tudtam, hogy úgy bonyolultabb :)

Majd egy szimpla másolással megoldom, hogy a fájlok egy könyvtárban legyenek, az nem gond.

 

 

A szókereső program tesztelése során arra jutottam, hogy a jelszóval védett fájlban nem találja meg a keresett stringet, amellett, hogy a megnyitható oszlopban az igaz szó szerepel. Tehát elvileg a jelszavast is meg tudja nyitni. A jelszót nem ronthattam, el, teszt jelleggel csak egy "a" betű volt.

(3db xls fájlt csináltam, az egyik nem jelszavas, a másik kettő jelszavas eltérő tartalommal, de a nem jelszavas adatai is szerepelnek bennük, a nem jelszavasban megtalál mindent, a jelszavasokban semmit).

Pedig ez a bekérős formula nagyon jó lenne, a még nálam gyengébb userek is használni tudják :)

Előzmény: pimre (32754)
James 42 Creative Commons License 2019.05.07 0 0 32757

Mármint mire nincs kész megoldás? Hiszen Te magad írtad nemrég, hogy a Jimmy által küldött szókereső program elvégzi a dolgot. Én nem próbáltam ki, csak elhittem. Ha tényleg elvégzi, akkor minek kellene ezen görcsölni?

Előzmény: pimre (32756)
pimre Creative Commons License 2019.05.07 0 0 32756

Jogos. Ha szükséges lesz, és nincs kész megoldás rá valahol, akkor megpróbálom. Egyébként a permutációra végül a saját szórakoztatásom céljából megcsináltam. Így már több elem permutálása is megoldható lenne. Csak nem tettem közkinccsé. Gyakorlati haszna úgysem sok lenne.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32755)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.07 0 0 32755

Szép példa lenne a rekurzióra. :-)

Előzmény: pimre (32754)
pimre Creative Commons License 2019.05.07 0 0 32754

Pontosítom a kérdést: Remélem, nem úgy gondolod, hogy az adott könyvtár összes alkönyvtárában, meg azok alkönyvtáraiban? Mert az túl bonyolult lenne. 

 

A legjobb, ha egy könyvtárban összegyűjtöd a fájlokat. Az nem lesz gond.

 

De ha több könyvtárról van szó, akkor kellene egy lista azokról a könyvtárakról, amelyekben keresni kell a fájlokat. Ez a lista lehetne a programot tartalmazó munkafüzet egyik munkalapján, aminek legyen a neve például "Könyvtárak". Ebben az esetben az eredményt tartalmazó munkalapnak is adjunk nevet, mondjuk "Találatok" (De a neveket majd tetszésed szerint írd meg).

 

Ez alapján meg tudom oldani a programban, az automatikus keresést.

 

Egyébként a Jimmy által küldött szókereső program elvégzi ugyanezt. Megadod a könyvtárat. Szkenneled (ekkor végigmegy az alkönyvtárakon, kigyűjti a fájlokat). Aztán megadod a keresendő kifejezést, a használt jelszót/jelszavakat, majd egy új munkafüzetbe listázza az eredményt.

Előzmény: Veeyyl (32752)
James 42 Creative Commons License 2019.05.07 0 0 32753

Ha az segít, a dir /s parancs kilistázza őket. Bele lehet íratni a listát egy szövegfájlba is, például:

 

dir /B /S *.xl* > xls.txt

Előzmény: Veeyyl (32752)
Veeyyl Creative Commons License 2019.05.07 0 0 32752

WOW, ez működik :) 

Már szinte csak annyi kellene, hogy egy adott könyvtárban (pl d:/) minden xls, vagy xlsx fájlban keressen.

 

 

Előzmény: pimre (32748)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.06 0 0 32751

Nézd meg, hogy ezt tudod-e használni.

https://data.hu/get/11814710/szokereso.exe

Előzmény: Veeyyl (32746)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.06 0 0 32750

Hát, én nem próbáltam ki... szóval lehet, hogy kamu. De ez furcsa, mert nem találtam más, hasonló applikációt, pedig nem tűnik olyan egetrengetőnek a feladat.

Előzmény: pimre (32745)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.06 0 0 32749

Mit is szokás erre mondani? Amíg élünk, remélünk? :-)

Előzmény: zsófi_01 (32747)
pimre Creative Commons License 2019.05.06 0 0 32748

Na akkor küldök egy mintát, hogy milyen úton tudnál elindulni. Persze nem ismerem az adatállományaidat, ezért a programban kézzel kell meghívnod a fájlokat. Ezt nyilván több száz fájllal nem fogod megtenni. De ha majd kitalálsz egy eljárást, hogy milyen módon lehet majd programba írni a feldolgozandó fájlok listáját, ahhoz már könnyű lesz hozzáigazítani a programot.

 

Szóval nyiss egy új excel munkafüzetet, és a következőt másold be a VBA ablakba. A legelső sorban az x-ek helyére írd be a jelszavadat és a keresendő kifejezést.

 

A program kéri, hogy válaszd ki a fájlokat (később majd ezt automatizálhatjuk), megnyitja azokat, végignézi azok munkalapjait, és ahol talál egyezőt, úgy az

A oszlopba kiírja találatokat (munkalaponként csak az elsőt, de ezt is lehet módosítani).

 

Próbáld ki néhánnyal, aztán ha ez jó, akkor majd térjünk vissza az automatizálásra.

 

Const jelszo As String = "xxxx", keresokif As String = "XXXX"

Option Explicit

Sub beolvas()

    Dim hely As String, aktwb As Workbook, aktws As Worksheet, kiirws As Worksheet, filenev As Variant, utolsosor As Long, mf As Long, sor As Long, _

        eredm As Range, mfnev As String

    Set kiirws = ThisWorkbook.Worksheets(1) ' Ide írjuk ki az eredményeket

    utolsosor = ActiveSheet.Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row

    kiirws.Range("A1:A" & utolsosor) = "" ' Az első oszlop adatainak törlése

    hely = "C:"

    sor = 0

    While filekival(hely, filenev)

        Set aktwb = Application.Workbooks.Open(filenev, Password:=jelszo)  ' Ez meg is nyitja

        hely = Left(filenev, Len(filenev) - Len(aktwb.Name))

        For mf = 1 To Sheets.Count

            Set aktws = aktwb.Sheets(mf)

            Set eredm = aktws.Cells.Find(what:=keresokif)

                 ' Ezekkel lehet még pontosítani a keresést: LookIn:=xlValues, lookat:=xlWhole, searchorder:=xlByRows, searchdirection:=xlNext, MatchCase:=True

            If Not eredm Is Nothing Then

                sor = sor + 1

                mfnev = aktwb.Name & " munkafüzet, "

                kiirws.Cells(sor, 1) = mfnev & aktws.Name & " munkalap: " & eredm.Row & ". sor " & eredm.Column & ". oszlop"

                mfnev = Space(Len(mfnev)) ' Hogy másodszorra már ne írja ki

            End If

        Next mf

        Application.DisplayAlerts = False

        aktwb.Close

        Application.DisplayAlerts = True

    Wend

End Sub

'****************************************************************************************

'                            File kiválasztás GetOpenFilename paranccsal

'****************************************************************************************

Function filekival(path As String, filenev As Variant) As Boolean

ChDrive Left(path, 1)

ChDir path

filekival = False

filenev = Application.GetOpenFilename(FileFilter:="Excel files, *.xls*", Title:="File bekérés")

If filenev <> False Then ' Azért kell variant változó, mert lehet a tartalma string, de lehet False is

    filekival = True

End If

End Function

Előzmény: Veeyyl (32746)
zsófi_01 Creative Commons License 2019.05.06 0 0 32747

Hát én nem is tudom mit mondjak.... nagyon szépen köszönöm, kb 2 órás melóval rendezve van minden..... na nem mintha érteném a függvényedet... de köszönöm😅 

Előzmény: Jimmy the Hand (32683)
Veeyyl Creative Commons License 2019.05.06 0 0 32746

Nem, nem erre készülök, tudom a jelszót a fájlokhoz!! , csak sok-sok fájl van sok-sok adattal, és neveket kell keresni bennük.

Már reggel óta próbálgatom a neten talált megoldásokat, de egyik sem oldja meg teljesen a problémát.

Előzmény: pimre (32743)
pimre Creative Commons License 2019.05.06 0 0 32745

Ezt tudom, olvastam.

 

De szerintem a hivatkozott oldal ugyan azt állítja magáról, hogy jelszóval védett fájlokban keres szövegeket, majd ezután végig a jelszó megtalálás lehetőségéről ír. 

Egyébként meg szerintem ez inkább egy lehúzós oldal, ami kecsegtet egy 30 napos fully-functional verzióval, csak az éppen nem érhető el.  Az meg nem derül ki, hogy ténylegesen mit kap az érdeklődő az 50 ezres befizetés után. Nem hiszem el, hogy tényleg tud keresni a védett dokumentumokban.

 

Egyébként meg egyetértek veled, hogy ha az illetékesek meggyőzése nem megy, akkor programmal oldható meg a dolog. Persze ha a kérdező meg tudja adni a paramétereket, amelyek segítségével meg lehet találni a fájlokat.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32744)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.06 0 1 32744

"a jelszót természetesen tudom, és minden esetben ugyanaz a jelszó"

Előzmény: pimre (32743)
pimre Creative Commons License 2019.05.06 0 0 32743

Miért működne? Arra készült, hogy keresd meg a biztonsági lyukat a jelszavas védelemmel kapcsolatban. (It was designed to search and find security holes related to password protection.) 

 

Szerintem nem létezik megoldás arra, hogy jelszóval védett Office fájlokat meg lehessen nyitni azok ismerete nélkül. Legfeljebb a nagyon rövid (3 karakter), vagy nagyon primitív (12345) jelszavak megtalálására van esély.

Előzmény: Veeyyl (32742)
Veeyyl Creative Commons License 2019.05.06 0 0 32742

Ez jó lett volna de nem működik :( (rendszergazdaként futtatom)

Előzmény: Jimmy the Hand (32741)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.04 0 1 32741
Előzmény: Veeyyl (32734)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.03 0 0 32740

Akkor mégiscsak programozás lesz, vagy az illetékesek meggyőzése, hogy nekik a célt kellene meghatározniuk, és nem az eszközt.

Előzmény: Veeyyl (32739)
Veeyyl Creative Commons License 2019.05.03 0 0 32739

Ez a megoldás nem kezeli a jelszavas fájlokat (próbáltam).

Előzmény: arkilaszlo (32738)
arkilaszlo Creative Commons License 2019.05.03 0 0 32738

nagyon egyszerűen, a win saját fájlkezelőjével

 

 

 

 

 

Előzmény: Veeyyl (32734)
Veeyyl Creative Commons License 2019.05.03 0 0 32737

Igen erre én is gondoltam, de sajnos az adatokat többen is használják, és évek óta így készítik és használják. Ezen az adott terület illetékesei nem akarnak változtatni. Pl ha valakinek el kell küldeni az adott fájlt, akkor azzal meg vacakolni kell. Olyanok is használják akik nem értenek ezekhez a dolgokhoz. :( (pedig milyen egyszerű lenne)

Előzmény: James 42 (32735)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.05.03 0 0 32736

"Total Commender"-ben lehet fájlon belüli szövegre keresni.

Előzmény: Veeyyl (32734)
James 42 Creative Commons License 2019.05.03 0 0 32735

Ha nekem kéne ezt megoldani, akkor nem vacakolnék programozással, hanem összeszedném ezeket a fájlokat egy helyre (bár nem feltétlenül egyetlen mappába), aztán mindegyikről levenném a jelszót, és gyártanék nekik egy jelszóval védett mappát például TrueCrypt-tel vagy BitLocker-rel (http://truecrypt.sourceforge.net/). Ha ezt a védett mappát megnyitjuk, akkor utána már lehet benne keresni a kulcsszavakra.

Előzmény: Veeyyl (32734)
Veeyyl Creative Commons License 2019.05.03 0 0 32734

Sziasztok

A véleményeteket szeretném kérni, hogy szerintetek ebben az esetben milyen irányba kellene elindulni a megoldással?
Adott, viszonylag sok (több 100) excel fájl,több könyvtárban, ezekben kellene megkeresni egy-egy adott szót (vagy több szót: pl nevet).
Egyesével megnyitogatni nem lenne túl hatékony :)
Eredményként elég lenne a fájl neve, hogy ebben/ezekben megtalálható az adott szó.
A probléma azzal "súlyosbodik", hogy a fájlok jelszavasak, a fájl is és a munkafüzet(ek) is. (a jelszót természetesen tudom, és minden esetben ugyanaz a jelszó).
Mit javasolnátok ?
Köszönöm előre is !

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.03 0 0 32733

Nehéz napja volt tegnap, és estére túl álmos volt, hogy beleássa magát egy ilyen feladatba, amire valaki már válaszolt. :-)

Előzmény: Jimmy the Hand (32732)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.05.03 0 0 32732

Szerintem a tagdíjfizetés táblájához nem kellene hozzányúlni. Amit Te mondasz, az már egy riport, amit pivot táblával bármikor elő lehet állítani.

Egyáltalán, ez annyira tipikusan adatbázis feladat, fura, hogy SK még nem szólt érte :-)

Előzmény: pimre (32730)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.05.02 0 0 32731

zsófi_01

 

Jutottál valamire a segítségünkkel? Nagyon eltűntél.

Előzmény: zsófi_01 (32674)
pimre Creative Commons License 2019.05.02 0 0 32730

Én az egész adatszerkezetet javaslom átgondolni. A tagok listája rendben van, a büntetésekkel sem foglalkoznék, remélhetőleg ritka eset lesz. A többit másképp csinálnám:

 

1. A tagdíjfizetések esetén a hónapokat a fejlécbe tenném. Ezzel egy pillantással áttekinthető, hogy az adott hónapban ki fizetett és ki nem. Ha azért nem fizetett, mert nem volt programja az adott hónapban, azt esetleg egy beletett X jel jelezheti:

 

 

A terembeosztás az általad tervezett módon szerintem használhatatlan. Két részre bontanám. A foglalások listájában (így nevezem azt, amit "Termek" névvel jelöltél) a dátumokat egy oszlopba írnám, a klub neve mellé beírnám a szervező nevét. A napot képlettel írnám, pl.: =SZÖVEG(B2;"nnnn") (ahol B2 a dátum oszlop 2. sora). Ha a dátumban csak a hónap , ez azt jelenti, hogy a hónap minden megjelölt napját kéri. Ilyenkor a naphoz a képlet helyett azt lehetne írni, hogy "minden kedd":

 

 

Viszont ez szerintem egy nem áttekinthető táblázat. Ezért létrehoznék egy Terembeosztás nevű munkalapot, ahol termenként készítenék egy táblázatot. A táblázat sorai tartalmaznák a hónap napjait, az oszlopai pedig az igénybe vehető órákat. (8-22 órát írtam mintának). Amikor valaki bejelent egy foglalást, akkor az annak megfelelő idősávot cellaegyesítéssel összevonnám, beleírnám a klub nevét, és zárójelben a klub szervezőjének nevét (hiszen nem mindegy). És az összevont celláknak a kitöltőszínt (háttérszín) adnék, és ha van vele érintkező cella, akkor azok különböző színűek legyenek, hogy látható legyen a váltás határa:

 

 

Ezzel itt is egyetlen pillantással áttekinthető, hogy hol van szabad hely, így ha valaki jelentkezik, hogy szeretne programot, akkor azonnal megmondható, hogy az adott időpontban van-e szabad hely az adott teremben.

 

A kitöltés automatizálásával nem foglalkoztam, látom, arra Delila már adott mintát. A terembeosztási táblázatnál nem vagyok biztos, hogy megoldható az automatizálás, de úgy gondolom, hogy egy-egy új igény bejegyzése a táblázatba nem okoz akkora pluszmunkát, hogy érdemes lenne foglalkozni az automatizálással.

 

 

Előzmény: Klub19111 (32728)
Delila10 Creative Commons License 2019.05.02 0 0 32729
Előzmény: Klub19111 (32728)
Klub19111 Creative Commons License 2019.05.02 0 0 32728

Üdvözlet a fórumnak!

 

Komoly gondot jelent a klubnyilvántartásunk, mert sokan jönnek-mennek, és akik vannak, azok se minden hónapban jönnek. Pláne most kitalálták, hogy havonta kell terembeosztást csinálni, azzal is többet kell foglalkozni.

 

Feltöltöttem egy lebutított excel fájlt, csak a négy fontosabb táblázatot hagytam meg, az lenne a jó, ha valahogyan össze lehetne kapcsolni őket, hogy ne legyen névelírás és más gond.

 

https://data.hu/get/11808115/klub.xlsx

 

Előre is köszönök minden ötletet, hogyan lehetne megoldani.

pimre Creative Commons License 2019.04.29 0 1 32727

Igazad van, a sorrendet is figyelembe vevő verzió az ismétléses variáció. Ebben figyelembe kell venni az egyes kiválasztott számcsoportok összes sorrendjét, azaz azok permutációját. Ezt megcsináltam, mégpedig úgy, hogy az eredeti 1365 sort meghagytam, és az egyes sorokba került tételek permutációját a mellette lévő oszlopokba írtam. Így a táblázatnak 1365 sora és 24 oszlopa van. Ettől ugyan nem lesz áttekinthetőbb, de talán mégis könnyebben kezelhető, mint egy 30000 soros táblázat.

 

Az alapot Jimmy képletére építettem, mert az tényleg általánosabb. Annyit változtattam, hogy a tömböt stringnek határoztam meg, hogy szükség esetén akár szövegkonstansok is állhassanak benne. Például ha lóversenyekre kell, ahol egyes helyeken előfordul, hogy 15 ló közül az első 4-re kell tippelni négyes befutóként.

 

A permutáló részlet nem lett túl elegáns. Például az egyes ciklusokban az első alkalommal van egy felesleges csere, amikor a ciklus első cseréjét saját magával hajtja végre a program, de nem találtam egyszerűbb megoldást. El tudnám képzelni, hogy egy szép rekurzív függvényt is lehetett volna írni belőle, de most erre nem volt időm és tehetségem.

 

Az adatokat számokon kívül a stringekkel is kipróbáltam, működik.

 

És akkor íme a makró:

 

Option Explicit

Sub kombinacio()

Const csvSzámok = "3,5,9,12,13,15,32,44,87,92,100,101,111,145,151"

'Const csvSzámok = "A,B,C,D,E,F,G,H,I,J,K,L,M,N,O"

Dim arrSzámok() As String

Dim A As Long, B As Long, C As Long, D As Long, iMax As Long, sor As Long, utolsosor As Long

 

arrSzámok = Split(csvSzámok, ",")

iMax = UBound(arrSzámok)

utolsosor = ActiveSheet.Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row

ActiveSheet.Range("A1:A" & utolsosor) = "" ' A oszlop adatainak törlése

sor = 1

For A = 0 To iMax

    For B = A + 1 To iMax

        For C = B + 1 To iMax

            For D = C + 1 To iMax

                Call permutacio(arrSzámok(A), arrSzámok(B), arrSzámok(C), arrSzámok(D), sor)

'               Cells(sor, 1) = arrSzámok(A) & ", " & arrSzámok(B) & ", " & arrSzámok(C) & ", " & arrSzámok(D)

 '               sor = sor + 1

            Next

        Next

    Next

Next

End Sub

Function permutacio(A As String, B As String, C As String, D As String, sor As Long)

Dim adat(4) As String, oszlop As Long, i As Long, j As Long, k As Long

oszlop = 0

For i = 1 To 4 ' Minden fordulóban az induló sorrendre térünk vissza. A különbség az, hogy a csere során mindig a soron következő kerül az első helyre.

    adat(1) = A

    adat(2) = B

    adat(3) = C

    adat(4) = D

    Call csere(adat(1), adat(i))

    For j = 1 To 3

        Call csere(adat(2), adat(j + 1)) ' a csere során a soron következő kerül a második helyre.

        For k = 1 To 2

            Call csere(adat(3), adat(k + 2))

            oszlop = oszlop + 1

            Cells(sor, oszlop) = adat(1) & ", " & adat(2) & ", " & adat(3) & ", " & adat(4)

        Next k

        Call csere(adat(3), adat(k + 1)) ' Visszacseréljük az utolsó két elemet, ezzel visszaáll az adatoknak a  j ciklusbeli - a k ciklusba lépés előtti - sorrendje 

    Next j

Next i

sor = sor + 1

End Function

Function csere(egyik As String, masik As String)

Dim atm As String

atm = egyik

egyik = masik

masik = atm

End Function

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32725)
havimiki Creative Commons License 2019.04.29 0 0 32726

Köszönöm, elkezdem próbálgatni :)

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.04.29 0 1 32725

A kérdező variációkat mondott. Azokból több van, mert a sorrend is számít. Persze attól még gondolhatott kombinációra.

Előzmény: pimre (32723)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.04.29 0 0 32724

Kicsit általánosabb formában:

 

Sub kombinacio()
    Const csvSzámok = "3,5,9,12,13,15,32,44,87,92,100,101,111,145,151"
    Dim arrSzámok As Variant
    Dim A As Long, B As Long, C As Long, D As Long, iMax As Long, sor As Long, utolsosor As Long
    
    arrSzámok = Split(csvSzámok, ",")
    iMax = UBound(arrSzámok)
    utolsosor = ActiveSheet.Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row
    ActiveSheet.Range("A1:A" & utolsosor) = "" ' A oszlop adatainak törlése
    sor = 1
    For A = 0 To iMax
        For B = A + 1 To iMax
            For C = B + 1 To iMax
                For D = C + 1 To iMax
                    Cells(sor, 1) = arrSzámok(A) & ", " & arrSzámok(B) & ", " & arrSzámok(C) & ", " & arrSzámok(D)
                    sor = sor + 1
                Next
            Next
        Next
    Next
End Sub

Előzmény: pimre (32723)
pimre Creative Commons License 2019.04.28 0 0 32723

Amit kérsz, azt úgy nevezik, hogy ismétlés nélküli kombináció. Ilyen pl. a lottó, ahol 90 számból húznak ki ötöt. Az így létrehozható elemek száma: n!/(n-k)!*k!, ahol en az összes elemek száma, a k a kiválasztandó elemek száma.

A kiszámításra van képlet az Excelben: Kombinációk(n;k), a létrehozásra nincs. Viszont, ha az alábbi függvényt bemásolod a VBA képernyőn, akkor létrehozza az esetben lehetséges 1365 elemet. Az eredménysorokban az elemeket vesszővel választottam el egymástól az áttekinthetőség kedvéért.

 

Sub kombinacio()

Dim A As Long, B As Long, C As Long, D As Long, sor As Long, utolsosor As Long

utolsosor = ActiveSheet.Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row

ActiveSheet.Range("A1:A" & utolsosor) = "" ' A oszlop adatainak törlése

sor = 1

For A = 1 To 15

    For B = A + 1 To 15

        For C = B + 1 To 15

            For D = C + 1 To 15

                Cells(sor, 1) = A & ", " & B & ", " & C & ", " & D

                sor = sor + 1

            Next

        Next

    Next

Next

End Sub

Előzmény: havimiki (32721)
pimre Creative Commons License 2019.04.28 0 0 32722

Szívesen, de ne nekem köszönd. A megoldás Deliláé, én csak abban segítettem, hogy miként alkalmazd.

Előzmény: attilalr (32720)
havimiki Creative Commons License 2019.04.28 0 0 32721

Sziasztok!

 

Az lenne a kérdésem, hogy excelben lehet e szám sorozatokat/variációkat előállítani. Azt szeretném hogy 15 számból generálja le a létező összes 4 számból álló sorozatot (pl.: 1,2,3,4  1,2,3,5  stb) ismétlődés nélkül.

 

Előre is köszönöm az ötleteket.

attilalr Creative Commons License 2019.04.28 0 0 32720

Zseniális, köszönöm szépen :)

Előzmény: pimre (32719)
pimre Creative Commons License 2019.04.28 0 1 32719

Beírod képletnek, a tartomány pedig $A$1:$J$3:

 

Előzmény: attilalr (32718)
attilalr Creative Commons License 2019.04.28 0 0 32718

Szia!

 

Köszi, de nem csinál semmit. Lehet én csinálom rosszul, ezt most hova írom be?

Előzmény: Delila10 (32717)
Delila10 Creative Commons License 2019.04.27 0 1 32717

A szabály az A1:J3 tartományra:

 

=DARABTELI($M$1:$S$1;A1)>0

Előzmény: attilalr (32716)
attilalr Creative Commons License 2019.04.27 0 0 32716

Sziasztok!

 

Arra lenne szükségem, hogy egy táblázatba jelöljön ki az excel olyan cellákat, amiknek az értéke egyenlő egy bizonyos tartományban található számok valamelyikével. Feltételes formázással próbálkoztam, de nem sok sikerrel (vagy egyszerűen csak béna vagyok). Csatolok képet, ez lenne az elképzelésem.

Az ötleteket előre is köszönöm :)

 

pimre Creative Commons License 2019.04.21 0 0 32715

Vagy inkább nekem kellett volna gondoskodnom a törlésről az A1 tartalmának beolvasása után a variáció kiírás elindítása előtt.

Előzmény: Delila10 (32714)
Delila10 Creative Commons License 2019.04.21 0 0 32714

Azt hiszem, szarvashibát vétettem. Lehet, hogy nem töröltem az adatokat az A oszlopból az ismétlés nélküli indítása előtt.

 

Mea culpa.

Előzmény: pimre (32709)
djuice Creative Commons License 2019.04.21 0 0 32713

Benéztem, helyesen a képlettel minden cella üres, csak ahol nincs egyező számjegy ott jelenik meg adat. Stimt!

+1

Előzmény: djuice (32712)
djuice Creative Commons License 2019.04.21 0 0 32712

Zseniális! :)

Magam is gondolkodtam milyen polinomos meghatározás felé lehetne elvinni ezt meghatározásilag, de idáig nem jutottam.

Amúgy a 2. képletet beírva B1-hez nem csinál semmit, de ha a "" részt a végén felcserélem az A1-el, akkor működik, de így (hiányosan):

 

Előzmény: pimre (32711)
pimre Creative Commons License 2019.04.20 0 1 32711

Sikerült egy képletet összebarkácsolnom, amivel makró nélkül is meg tudod csinálni az ismétléses sorozatot. A1-be írd be, hogy 1111, majd az A2-be másold be a következő képletet: 

=HA(VAGY(A1="";A1=4444);"";A1+HA(ÉRTÉK(JOBB(A1;1))<4;1;HA(ÉRTÉK(KÖZÉP(A1;3;1))<4;7;HA(ÉRTÉK(KÖZÉP(A1;2;1))<4;67;HA(ÉRTÉK(BAL(A1;1))<4;667;1)))))

 

És ezt húzd lefelé. 256-nál megállhatsz, de ha túlhúzod, akkor is üreseket ír a 4444-et követő cellákba.

 

Ha pedig az ismétlés nélkülieket akarod, akkor az ismétléses A oszlop mellett a b1 cellába másold be a következőt: 

 

=HA(VAGY(BAL(A1;1)=KÖZÉP(A1;2;1);BAL(A1;1)=KÖZÉP(A1;3;1);BAL(A1;1)=JOBB(A1;1);KÖZÉP(A1;2;1)=KÖZÉP(A1;3;1);KÖZÉP(A1;2;1)=JOBB(A1;1);KÖZÉP(A1;3;1)=JOBB(A1;1));"";A1)

 

Majd húzd lefelé. Csak azokat másolja át a B oszlopba, ahol nincs ismétlődés. Ez 24 darab lesz.

Előzmény: djuice (32710)
djuice Creative Commons License 2019.04.20 0 0 32710

"például 2234"

 

Igazad van! Próbáltam szisztematikusan végigmenni pedig, de hát így téved az ember ha manualizál, nem automatizál. :)

Előzmény: pimre (32708)
pimre Creative Commons License 2019.04.20 0 0 32709

Ezt nem értem. Nálam az ismétléses 256-ot ad, az ismétlés nélküli 24-et. Ami meg is felel a képlet szerinti darabszámnak.

És ellenőrzésként újra letöltöttem az általam megadott linkről, és így is a fenti listákat adta. Mutatom az elejét és a végét:

 

Előzmény: Delila10 (32706)
pimre Creative Commons License 2019.04.20 0 0 32708

"Lényegében ez azt mutatja akkor hogy erre semmilyen képletkombináció nincs azzal előállítani". Ez nem azt mutatja, csak azt, hogy nem ismerek olyan függvényt, ami generálja ezeket az elemeket. 

 

A darabszámukra van függvény. Az ismétlés nélkülire: =variációk(4;4), ami 24-et ad eredményül. A képlet n!/(n-k)! Esetünkben az n=k, tehát a nevező 0!, azaz 1, tehát az eredmény n! (2*3*4)

Az office 2010-nél későbbi verziókban van variációk.ism, ami az ismétléses variációt számolja ki. Ennek képlete n^k, azaz esetünkben 4^4=256. A te listád ennél több mint 100-al kevesebbet tartalmaz (kapásból találtam hiányzót, például 2234)

 

Előzmény: djuice (32705)
djuice Creative Commons License 2019.04.20 0 0 32707

Ez volna az összes...

 

megadott számjegyek: 1, 2, 3, 4

 

eredmények:
1111 2222 3333 4444

 


1112 1113 1114
1121 1131 1141
1211 1311 1411
2111 3111 4111

 

1222 2223 2224
2122 2232 2242
2212 2322 2422
2221 3222 4222

 

1333 2333 3334
3133 3233 3343
3313 3323 3433
3331 3332 4333

 

1444 2444 3444
4144 4244 4344
4414 4424 4434
4441 4442 4443

 


1122 1133 1144
1212 1313 1414
1221 1331 1441
2112 3113 4114
2121 3131 4141
2211 3311 4411

 

2233 2244
2323 2424
2332 2442
3223 4224
3232 4242
3322 4422

 

3344
3434
3443
4334
4343
4433

 


1234 2134 3124 4123
1243 2143 3142 4132
1324 2314 3214 4213
1342 2341 3241 4231
1423 2413 3412 4312
1432 2431 3421 4321

Előzmény: Delila10 (32706)
Delila10 Creative Commons License 2019.04.20 0 0 32706

Mindkét esetben 256 variációt ad a makró, de az ismétlés nélkülinél ezek közül 28 szám párban van. :(

Előzmény: pimre (32704)
djuice Creative Commons License 2019.04.20 0 0 32705

Köszi!

Lényegében ez azt mutatja akkor hogy erre semmilyen képletkombináció nincs azzal előállítani, ami előttem még mindig nem tisztázott? (az oké, hogy makróban ez könnyebb)

Előzmény: pimre (32704)
pimre Creative Commons License 2019.04.20 0 1 32704

Nem is kell értened. Töltsd le ezt: https://drive.google.com/open?id=1kACu7kJ0TyqkyXiVmswAewE4aau_nNtn! És persze megnyitáskor engedélyezd a makrókat, mikor rákérdez.

 

Aztán az A1-be ird be a 4 számjegyet, majd Alt + f8 lenyomásával válaszd ki, hogy ismétléses, vagy ismétlés nélküli variációt akarsz-e, és az A oszlopban szépen kiírja őket. Mellékesen nem csak számokat, hanem bármilyen 4 karaktert is írhatsz, azzal is megcsinálja.

 

A makróban Delila eljárását vettem alapul. De kiegészítettem az ismétlés nélküli lehetőséggel, valamint azzal, hogy nem kizárólag számokkal tud dolgozni.

 

Egy kérdés: Abban a sorban, ahol vizsgálom, hogy kell-e egyáltalán kiírni az adott elemet, ott a következő feltételt írtam:

 

If ismetleses Or (A <> B And A <> C And A <> D And B <> C And B <> D And C <> D) Then

 

De ezt valahogy nem érzem elegánsnak. Nincs valami olyan megoldás, ami azt vizsgálja, hogy van-e az adott tömbben két azonos elem? Azzal elegánsabb lenne, ráadásul 4-nél több karakter esetén túl hosszú is lenne a feltétel.

Előzmény: djuice (32703)
djuice Creative Commons License 2019.04.20 0 0 32703

Nem értek a makróhoz. Ha képlettel nem lehet megoldani inkább végigírom majd kézzel...

Előzmény: Delila10 (32701)
Zs:) Creative Commons License 2019.04.20 0 0 32702

Ez inkább az ismétlődéses verzió!

Ismétlődés nélkül mindig ki kellene zárni a már eddig felhasznált számjegyeket.

Tehát:

1234

1243

1324

1342

1423

1432

stb.

 

Vagy rosszul gondolom?

 

Előzmény: Delila10 (32701)
Delila10 Creative Commons License 2019.04.20 0 0 32701

Ismétlődések nélkül a makró beírja a találatokat az A oszlopba.

 

Sub mm()
   Dim A As Integer, B As Integer, C As Integer, D As Integer, sor As Long

   sor = 1
   For A = 1 To 4
      For B = 1 To 4
         For C = 1 To 4
            For D = 1 To 4
               Cells(sor, 1) = A & B & C & D
               sor = sor + 1
            Next
         Next
      Next
   Next
End Sub

Előzmény: djuice (32700)
djuice Creative Commons License 2019.04.20 0 0 32700

Hahó!

4-jegyű számokat szeretnék előállíttatni excelben. Nem tudom képlet alkalmas lenne-e erre vagy makróval lehet egyedül megoldani? (ahhoz meg nem értek)

A probléma bővebben:

- megadott számjegyekből (pl. 1, 2, 3, 4) keresem az összes létező variációt

- továbbá lehet ismétlődő és nem ismétlődő is a számjegyek előfordulása

 

Köszi!

Fferi50 Creative Commons License 2019.04.17 0 0 32699

Szia!

 

Fkeres függvény a barátod!

 

Üdv.

Előzmény: solarsza (32698)
solarsza Creative Commons License 2019.04.17 0 0 32698

Sziasztok!

 

Szeretném azt megoldani excelben, hogy egy külön lapon felvezetem a termékeket, áraikkal együtt, (amiket néha frissítek), és egy másik lapon (Árajánlat) mikor legördülő listából kiválasztok egy adott terméket, akkor emelje át a hozzá tartozó árat.

 

Lista készítés megy.

Tudnátok ebben segíteni?

Előre is köszönöm!

Eredő Vektor Creative Commons License 2019.04.17 0 1 32697

Ez sikerült, köszönöm ha bárki is foglalkozott vele.

 

Azt nem bírta az excel jól kezelni, hogy én először töröltem fizikailag a bővítményt. Így visszaraktam az addin könyvtárba, majd a helyes sorrend, ami megért szegény:

1. pipa kivesz a excel bővítményeknél

2. fizikai törlés az addin könyvtárból

 

 

Előzmény: Eredő Vektor (32693)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.04.16 0 0 32696

ez bug gyanús, nem láttam még ilyet.

De lehet, hogy programok telepítése és törlésénél kell az office-nál módosítás gombra kattintva valahol ott törölni. Bár ez furcsa lenne... win 10

Előzmény: Eredő Vektor (32695)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.04.16 0 0 32695

semmi ilyen nincs.

Egy szűz munkafüzet egy moduljában van egy-egy rövidebb makró. Ez lett az xlam bővítmény.

Ezt becsekkoltam a bővítményeknél, hogy induljon az excellel. Aztán töröltem, mert lett helyette másik.

 

Ennyi...

Előzmény: Jimmy the Hand (32694)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.04.16 0 0 32694

nincs valami rejtett munkafüzeted, ami arra hivatkozik? (personal.xlsb vagy hasonló)

Előzmény: Eredő Vektor (32693)
Eredő Vektor Creative Commons License 2019.04.16 0 0 32693

Sziasztok

xlam bővítmnényt hogy tudok eltávolítani úgy, hogy ne sikítson az excel minden indításnál, hogy keresi a nem létező bővítményt?

Nem létezik, mivel töröltem - mert nincs rá szükségem. Hiába törlöm az excel bővítmények listájából, akkor is keresi minden indításnál és a bővítmények listájában újra és újra megjelenik - hiába töröltem előzőleg.

 

Inaktiválni tudom hol kell, de ez félmegoldás. Teljesen meg akarom szüntetni, hogy nyoma se legyen sehol.

AddIn könyvtárban nincs, onnan töröltem, mint írtam.

 

Valakinek van ilyen tapasztalata?

xl 2016 64bites

 

Lehetséges, hogy windowsban kell eltávolítani az Office-t kiválasztva és a módosítás gombra kattintva?

(Ezt nem tudom kipróbálni)

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.04.13 0 0 32692

Ha az a kívánság, hogy az egyedi rekordokat két vagy több azonosító alapján is vissza lehessen keresni, akkor a megoldás a külön tábla (ha helyiségenként adunk azonosítót, akkor ez egy kapcsolótábla).

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32689)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.04.13 0 0 32691

hogy oldja meg, of course

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32689)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.04.13 0 0 32690

És persze van a reménytelen ügyfél is. :-)

https://www.youtube.com/watch?v=BKorP55Aqvg

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32689)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.04.13 0 0 32689

"Namost, tegyük fel, hogy az ügyfél azt akarja, hogy amelyik Helyiségbe délben besüt a nap, meg amelyikbe nem, ezeket ugyan különböztessük már meg a vonatkozó postai cím elsődleges kulcsában. Hogy - úgymond - jobban látszódjon."

 

Az ügyfél fejében káosz van. Megkérdezném tőle, hogy valóban tisztában van-e az elsődleges kulcs fogalmával, esetleg -- ha olyan a viszony --, hogy az őt operáló sebésznek is megmondaná-e a saját kárára, hogy hányas szikét használjon. Megpróbálnám megtudni, hogy pontosan mi az, amire szüksége van, hiszen ő nem a problémáját adta elő, hanem a megoldási igényét egy számomra ismeretlen problémára. Viszont ha ő az ügyfél, és én a szakember, akkor neki a problémát kell szállítania, nem a megoldást. Utána megmutatnám, hogy lehet rendesen megoldani.

 

A következő lépésben megkérném, hogy papír-ceruzával állítson elő egy mintát, hogy képzeli. Jó esetben belezavarodik és rájön, hogy nem tudja megcsinálni. Mostanában jöttem rá, hogy ez jó próba: ha valamiről nem tudjuk, hogy kell megoldani adatbázisban, csináljunk egy mintát papíron, hogy milyennek képzeljük az eredményt. Ha nem sikerül, akkor a feladat volt hibásan megfogalmazva, át kell gondolni.

Vagy azt mondanám, hogy járja be az ingatlanokat, és amelyik helyiségbe besüt a nap, ott tegyen egy matricát az ajtóra, de amelyikbe nem süt be, ott ne tegyen, és megkérdezném, hogy oldja be, ha van egy napos hall meg egy lichthof is.

 

Azonkívül lehet egy elsődleges kulcs meg egy azonosítónak látszó, de duplikációt is megengedő mező. Az előbbiről az ügyfélnek nem is kell tudnia.

Előzmény: Jimmy the Hand (32688)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.04.13 0 0 32688

Hát, bizalmas adatokat nyilván nem fogok megosztani, de azért megpróbálom szemléltetni.

 

Legyen egy táblád, aminek Postai_Címek a neve. Minden rekord egy postai cím, várossal, utcával, házszámmal, emelettel, ajtóval, stb. Legyen egy másik táblád, amely a "Helyiségek" nevet viseli, itt minden rekord egy helyiség, pl. szoba, konyha, stb. (mert mondjuk odáig már sikerült eljutnod, hogy a hűtőszekrény és egyéb háztartási gépek - az ügyfél kifejezett kérése ellenére - ne kerüljenek bele)

A Helyiségek tábla egyik mezője link a Postai_Címek táblához, vagyis a Postai_Cím elsődleges kulcsát tartalmazza.

 

Namost, tegyük fel, hogy az ügyfél azt akarja, hogy amelyik Helyiségbe délben besüt a nap, meg amelyikbe nem, ezeket ugyan különböztessük már meg a vonatkozó postai cím elsődleges kulcsában. Hogy - úgymond - jobban látszódjon.

 

Jogos az észrevétel, hogy rosszul fogalmaztam az eredeti kérdésben, mert így nem az elsődleges kulcsban keletkezik duplikáció, hanem minden elvileg egyedi rekordnak két (vagy több) azonosítója lenne. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy hiába kiált adatbázisért egy feladat, ha bizonyos felhasználói atomhatalmak elvárásai miatt problematikus az átállás.

Merthogy én is kisalföld méretű Excel táblázatokkal küzdök a munkahelyemen, és gyakran szembesülök ilyenekkel.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32687)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.04.13 0 0 32687

Nem értem a kérdést. Elsődleges kulcsban nincs duplikáció. Ha valamelyik mezőben duplikáció szükséges, akkor nem az lesz az elsődleges kulcs. Egyáltalán, ha én építek egy adatbázist laikusnak, akkor nem az ügyfél határozza meg, mi az elsődleges kulcs, mert az egy tisztán szakmai kérdés. Hozzáértő meg nem kér ilyet. Tudsz példát mondani, hogy mire gondoltál?

Előzmény: Jimmy the Hand (32686)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.04.13 0 0 32686

Mit csinálsz az olyan ügyféllel, aki ragaszkodik hozzá, hogy az elsődleges kulcsban duplikációk legyenek?

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32677)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.04.13 0 0 32685

köszi :-)

Előzmény: Fferi50 (32684)
Fferi50 Creative Commons License 2019.04.13 0 0 32684

Szia!

 

"gyanítom, hogy a QUOTIENT-et HÁNYADOS néven találod meg."

 

Nem nyert :(  

Legalábbis a 2016-os Excelben KVÓCIENS a függvény neve.  :(

 

De a képlet gyönyörű. Hogy egészen érthető legyen, a $E$2 az a cella, amiben a Deszka felirat van.

 

Én az INDIREKT-tel oldottam meg. Számolás szempontjából tulképpen mindegy is, mivel mindkét függvény eredménye frissül minden új adat bevitelnél.

 

Üdv.

 

Előzmény: Jimmy the Hand (32683)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.04.13 0 0 32683

Feltételezve, hogy mindegyik "Eredet"-hez egy 5 sor x 3 oszlop méretű adattartomány tartozik, és ezek egymás alatt vannak rendezve, ahogy a képen az "ILYEN MOST KB" állapot mutatja, akkor az alábbi képlet segíthet:

 

=OFSZET($E$2;MARADÉK(OSZLOP(E1);5)+1 + (SOR(E1)-1)*5;QUOTIENT(OSZLOP(E1);5)-1)

 

A képlet az 5 x 3 tartományokat rendezi át az elképzelésed szerint.

A pirossal kiemelt cella az, ahol az ILYEM MOST állapotban a "Deszka" van. Ezt módosítsd a valós helyzetnek megfelelően. A többi hivatkozást hagyd változatlanul.

Ez a képlet Excel 2007-ben készült. Azóta változtak a függvénynevek, az OFSZET-et ELTOLÁSNAK hívják, és gyanítom, hogy a QUOTIENT-et HÁNYADOS néven találod meg.

 

Előzmény: zsófi_01 (32664)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.04.12 0 0 32682

Ezzel az információval már előbbre vagyunk. Tehát jól értem, hogy mindig deszka-léc-tábla lesz a három oszlop, és mindig mindegyik termékhez pontosan 5 adat tartozik ugyanazzal a jelentéssel?

A 15 év az 15 darab Excel-táblázat?

Előzmény: zsófi_01 (32673)
James 42 Creative Commons License 2019.04.12 0 0 32681

Ha sánta is vagy, de az orrod még jó, igaz?  :-)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32679)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.04.12 0 0 32680

De Excel-makró vagy Access-VBA-modul is szóba jöhet.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32679)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.04.12 0 0 32679

Egyszerűbben, mint az új Excel-formátumba.

Konkrétat nem tudok mondani, ahhoz több ismeret kellene, de valószínűleg összeütnék egy programot (pl. Pythonban), ami segít megoldani a problémát. Innen továbblépni csak úgy tudnék, hogy látom azokat az adatokat, és érzem a feladat illatát. :-)

Előzmény: Fferi50 (32678)
Fferi50 Creative Commons License 2019.04.12 0 0 32678

Szia!

 

Egyetértek, de: Mi legyen a régi adatokkal? Azok hogyan kerülnek be az Accesbe?

 

Üdv.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32677)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.04.12 0 0 32677

Zsófi,

 

 én vagyok itt az az ember, akit mindenki arról ismer, hogy az ilyen mondatokra:

"sokszor sok szempont alapján kell ezekből kimutatást készítenem"
felkapja a fejét, mint a vadászkutya a szarvasbőgésre, és azt mondja, hogy ez a feladat ordít az adatbázisért.

Nem kell bonyolult, egy Access megteszi, ahhoz csinálhatsz űrlapokat a dolgozóknak, vagy ha továbbra is Excelben kapod, importálási segédletet. Talán még webes űrlapot is lehet, de azzal sose dolgoztam, nem ismerem a működését.

 

Onnantól megszabadulsz a problémáktól, mert bármikor bármilyen kimutatást el tudsz készíteni fejvakarás nélkül, és ami a legnagyobb nyereség, hogy az ismétlődő kimutatásokat csak egyszer kell lekérdezésként elkészíteni, és máskor csak futtatni, és rengeteg időd marad kávézni vagy hasznosabb munkát végezni. Gondold meg, érdemes. Pontosan ez a dőlt betűs az egyik olyan kulcsmondat, ami azt jelzi, hogy ideje adatbázisra váltani.

 

Előzmény: zsófi_01 (32673)
Fferi50 Creative Commons License 2019.04.12 0 0 32676

És persze melyik sorban kezdődnek az eredeti adatok.

Előzmény: Fferi50 (32675)
Fferi50 Creative Commons License 2019.04.12 0 0 32675

Szia!

 

Az eredeti adatok mely oszlopokban vannak? Az egységek adatai (darab,stb.) egyesített cellákban vannak?

A cél melyik oszlopokban legyen? Egységnév A oszlop, Darab,átmérő,hossz B-C-D oszlopok. Adatok E oszloptól?

Az Indirekt függvény célszerű használatával megoldható az átfordítás, de tudni kell, honnan-hová forduljon.

 

Üdv.

 

Előzmény: zsófi_01 (32674)
zsófi_01 Creative Commons License 2019.04.12 0 0 32674

A bevitt adatok semminek sem az összesítői. Ezek kézzel bevitt manuális adatok. :) van 10 termelő egység, ők vezetik a nyilévántartásukat, és a hónap végén küldenek egy ilyen táblázatot. Én ezeket összesítem.... kimutatások... stb. És a mostani forma nem jó, az oké.... már elküldtem az új fprmátumot, de a régieket nem tudom ilyenre varázsolni. Egyelőre... :)

Előzmény: Fferi50 (32672)
zsófi_01 Creative Commons License 2019.04.12 0 0 32673

Pontosan így van. :) 

 

Az oszlopok száma nem változik. Csak a soroké.  1 eredethez azért van pl. 5 deszka adat, mert: 

 

1: Terv bruttó

2: Becsült bruttó

3: Becsült nettó

4: Tény bruttó

5: tény nettó 

 

 

ezek köbméterek. de ez mindegy is. 

 

A probléma többrétű, sokszor sok szempont alapján kell ezekből kimutatást készítenem. Van még 1-2 oszlop, mint az eredet, de azok 1 adatot tartalmaznak, azért is nem írtam végig. Alapvetően az érdekel,hogy hogyan tudnám a deszka léc tábla értékhez tartozó adatokat sorokba rendezni úgy, hogy ne őszüljek bele. Már kiküldtem a kollégáknak, hogy a továbbiakban így (sorokban) küldjék az adatot, de az elmúlt 15 évet is sokszor kell feldolgoznom. :) ( Az 15* kb 7000 sor...) 

 

Megoldható ez a probléma?

Előzmény: James 42 (32669)
Fferi50 Creative Commons License 2019.04.12 0 0 32672

Szia!

 

Arról nem is beszélve, hogy a Darab minek az összesítéseként jön létre, vagy honnan máshonnan, mert a mintából ez egyáltalán nem derül ki.

 


Üdv.

Előzmény: James 42 (32669)
James 42 Creative Commons License 2019.04.12 0 0 32671

Természetesen. Én azt feltételeztem, hogy a teljes táblázatnak néhány sorát látjuk (megfejelve a színes hátterű cellákkal), hogy lássuk, hogy néznek ki az adatok két eredetnél.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32670)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.04.12 0 0 32670

Igazad van. Már ha ez a komplett táblázat, és nem csak egy minta.

Előzmény: James 42 (32669)
James 42 Creative Commons License 2019.04.12 0 0 32669

Azt én sem értem, hogy miért van eredetenként több sor a deszkából meg a többiből, de szerintem az világos volt, hogy az eredetből van 7000, és azt nem kell transzponálni oszlopokra, csak a deszkát és a többit. Azaz az Eredet, Darab, Átmérő és Hossz oszlopok megmaradnak, és a többi három oszlopban lévő sorokat akarja transzponálni oszlopokra. Ha sehol nincs többféle a deszkából, lécből és táblából, akkor nincs szükség több oszlopra, mint amennyit alul látunk.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32668)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.04.12 0 0 32668

Még egy kérdés (jól eltársalgok magammal):

Ha át akarsz térni az alsóra, meddig lesznek gyűjthetőek az adatok? Most van 7000 adat, az két sorban 3500 oszlop, és 16384 a max  oszlopszám (de szerintem jóval előbb válik gyakorlatilag kezelhetetlenné).

 

Lehet, hogy érdemes lenne inkább arról a feladatról beszélnünk, amit ezzel az átalakítással megoldhatóvá akarsz tenni. Te itt egy megoldási ötlethez kérsz segítséget, nem az eredeti problémához. Nem biztos, hogy ebbe az irányba célszerű menni. Általában nem nagyon szeretjük a vízszintesen túlterjeszkedő táblázatokat, bár ennek nincs objektív mércéje.

Előzmény: zsófi_01 (32663)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.04.12 0 0 32667

Az első és a második sorban mindig pont ugyanannyi oszlop lesz a deszka, léc stb. alatt? Nekem túl sok minden nem világos erről a képről.

Ekkora adatmennyiségnél, ami nem összefüggő, én a programozás felé orientálódnék, de sokkal pontosabb feladatmeghatározás kellene.

Előzmény: zsófi_01 (32663)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.04.12 0 0 32666

Hogy jön össze az a 7000? Miből van sok, és miből van pont annyi, mint a képen?

Előzmény: zsófi_01 (32663)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.04.12 0 0 32665

OFF

Ezt hogy csináltad, hogy veteránjelzés van a neved mellett, és ez az első hozzászólásod? :-)

Előzmény: zsófi_01 (32663)
zsófi_01 Creative Commons License 2019.04.12 0 0 32664

zsófi_01 Creative Commons License 2019.04.12 0 0 32663

Sziasztok!

 

Az alábbi képen szerintem elég jól látszik mit is szeretnék. 

 

Próbálkoztam mindenfél transzponálással, de előrébb nem lettem, létezik erre egyszerű megoldás? 

 

Összesen kb 7000 db eredet van, szóval igencsak macerás lenne ezeknek az egyesével történő átírása. Eddig így gyűjtötték az adatokat, de ebből még kimutatást sem lehet készíteni.... 

 

Előre is köszönöm a segítséget, hogy merre érdemes elindulnom. 

pimre Creative Commons License 2019.04.10 0 0 32662

Nekem működik az alábbiak szerint:

 

Előzmény: djuice (32660)
djuice Creative Commons License 2019.04.09 0 0 32661

Ha ezt írom be felt.formázásnak kijelölve A2-D2-ig:

=VAGY(NEM(ÜRES(A2));NEM(ÜRES(B2));NEM(ÜRES(C2));NEM(ÜRES(D2)))

átírja:

=VAGY(NEM(ÜRES($A$2));NEM(ÜRES($B$2));NEM(ÜRES($C$2));NEM(ÜRES($D$2)))

alakra és másolva így formátumilag csak 1 sorban hajtódik végre.

(az első sor A1-D1 a fejléc) 

Előzmény: E.Istvan (32659)
djuice Creative Commons License 2019.04.09 0 0 32660

A1-et kiválasztva, beírtam a felt.formázáshoz a képleted, adtam neki szegély beállítást, de semmi nem történt e feltételekkel. :(

Előzmény: E.Istvan (32659)
E.Istvan Creative Commons License 2019.04.09 0 0 32659

Kiválasztod a táblázatodban az egyik sor bal első celláját. A feltételes formázáshoz az alábbi képletet írod:
=darab2($A2:$D2)>0
Ahol A2 a kiválasztott sorban a táblázatod legelső cellája, a D2 pedig a sorban az utolsó cella.
Ezután a feltételes formázás tartományát kiterjeszted az egész táblázatodra.

Előzmény: djuice (32658)
djuice Creative Commons License 2019.04.08 0 0 32658

Képlettel hogyan lehet formázni olyanképp, ha azt akarom elérni egy sorban, hogy ha üres minden cella, akkor ne legyen formázás, de ha bármelyik, az adott sorban lévő cellába érték kerül, akkor azt az új sort keretezze kívül, belül automatikusan pl. hogy nyomtatáshoz az adott sorig elő legyen magától készítve?

Ahogy próbáltam feltêteles formázásban egyrészt marhaságokat kaptam vagy ha próbáltam a formátumot más sorokra is másolni, akkor az első sorba ha érték került, bekeretezett egy teljes tartományt minden sorával. Pedig azt szeretném csak, hogy növekményesen kereteződjön a tartományban 1-1sor, ha érték kerül egyik cellájába.

???

pimre Creative Commons License 2019.04.08 0 0 32657

A plusszokat/minuszokat soha nem nézem, a lényeg, hogy így már használható lett.

Előzmény: djuice (32656)
djuice Creative Commons License 2019.04.07 0 0 32656

Természetesen! 32647-re adtam is +1-et! :)

Előzmény: pimre (32655)
pimre Creative Commons License 2019.04.07 0 0 32655

Itt most off: Azt láttad, hogy javítottam a hibás vonalazó képletet a 32647-es hozzászólásban?

Előzmény: djuice (32654)
djuice Creative Commons License 2019.04.07 0 1 32654

Én gondoltam rá hogy ilyesmi közös albi költségek vannak a háttérben, de így egyszerűbb is a feladat másodjára fogalmazva, hogy X idő múltán van egy kasszarovancsotok és elszámoltok egymásközt.

 

Én így oldottam meg:

- összegzed az oszlopok tételeit alul mondjuk (vagy bárhol hogy tudj további tételeket is bevinni, én csak 10-ig csináltam)

- összegzed az előbbi összegzéseket, az mondjuk a havi vagy féléves összköltségnek felel meg

- utána ezt az összk.-et leosztod a lakók számával (itt most 3, azaz A, B és C)
Ezzel megkaptad az összköltségek 1 főre eső részét.

- utána ebből az egy főre esőből kivonod egyszerűen az adott személyek összbefizetését és ahol + az érték az a tartozás, ahol - az adós annak tartozik pontosan a - összeggel. :)

 

1. esetben tehát B fizetett be legkevesebbet, így neki A-nak és C-nek is kell fizetnie.

https://i.imgur.com/VI5WFWB.png

https://i.imgur.com/qCMGhqa.png

 

2. esetben mondjuk A vágta ki a rezet legjobban, tehát B és C is közösen neki adják a lóvét, annyit ami nála negatívként szerepel ismét, azaz amennyi a hiánya...

https://i.imgur.com/U4CaIwp.png

 

 

Előzmény: Meredris (32652)
pimre Creative Commons License 2019.04.07 0 1 32653

Szerintem túlbonyolítod. Most éppen kihagytad a magyarázatból a befizetést. Ezért hasraütve beírtam néhány számot ahhoz is. A kiadásokhoz az általad leírtakat. Az egyenleg pedig megmutatja, hogy hogy álltok (azt, amit te státusnak nevezel):

 

 

Namármost ha ki akarod egyenlíteni, akkor ne azt számolgasd, hogy kinek mennyit adsz, meg más mennyit kap. Ti csak a kasszával legyetek kapcsolatban.  Akinél az egyenleg negatív, az befizeti a kasszába a különbözetet persze pozitív előjellel. Tehát te 3630-at, a második 4200-at fizet be. A harmadik pedig kiveszi a többletbefizetését a kasszából, ami 9000 Ft és ezért negatív előjellel írod be a befizetésekhez. Ezzel 0 lesz mindhármatok egyenlege:

 

 

Javaslom, hogy ezen a nyomon folytasd, és ne ragaszkodj a téves (és nem, vagy csak nagyon bonyolultan megvalósítható) elképzelésedhez, hogy azt akard kiszámolni, hogy kinek mennyit kell adnod.

Előzmény: Meredris (32652)
Meredris Creative Commons License 2019.04.07 0 0 32652

Köszi a segítséget! 

De sajnos én másra gondoltam a közös kassza megzavart mindenkit.

Egy életi problémát akarok megoldani.
Egy másik pédát mondok hátha sikerül tisztáznom.

Adott vagyok én és két lakótársam. Egy háztartásban élünk veszünk dolgokat a háztartásba.
Mindneki mindenkinek és a számlát amit veszünk mindig egy helyre pakoljuk ráírjuk a nevünket és bekarikázzuk mit vettünk. Hogy tudjuk mennyibe került. Magyarul csak kiadás van mineki részéről befele a közösbe úgymond. De itt jön a lényeg kb negyed évente fél évente stb. Elővesszük és összeszámoljuk ki mennyit adott bele.

Na most én kíváncsi voltam meg tudom-e oldani excelben azt hogy egyszerűen csak a neveink mellé beírom az összeget amit összeszámoltam.
1. Én pl vettem egy vasalót 10 ezer ft +egy csomag háztartási törlőt 800 ft...és így tovább összesen 15630 Ft értékben
2. A második ember ugyan ez de, nyilván ő lehet kissebb összegekben vásárolt összesen 11200 Ft értékben
3. A harmadik szintúgy. Ő mondjuk csak egy ezresre vásárolt egy negyed évben. 1000 Ft 

Tehát ez nem fair mert ugye nem mindenki egyenlőt pénzt tett a "Közösbe".

És itt a lényeg (Status oszlop). Ide akartam minden név mellé beírni. AZ én esetemben pl hogy egy embernek adok 800 ft a másiknak 200 ft-ot.
Ha én vagyok az adós illetve fordítva én Kapok ettől ennyit. Névvel mindent kiír a szöveg. Ki kienk mennyit ad hogy senki senkinek ne legyen adósa.


Ezt gondolom úgy lehet elérni hogy az összeg/3 mivel hárman vagyunk ez az átlag és mindenkinek ehhez az átlaghoz kell a pénzét viszonyítani.

Ha mindenki az átlagot eléri senki senkinek sem az adósa, de lehet tévedek és túlbonyolítom.

Meg lehet ezt így oldani excelben?

Köszi a választ!

Előzmény: pimre (32651)
pimre Creative Commons License 2019.04.07 0 0 32651

Csinálj 3 táblázatot. Az elsőben a befizetéseket tartsd nyilván, a másodikban a kiadásokat. Aztán egy harmadik lesz ami kiszámítja az egyenlegeket. A befizetések és a kiadások összegzését egyelőre az első 10 esetre terveztem (B-K oszlopok, ahogy a képletekben is látod). Ha több alkalommal lesz befizetés, akkor majd átjavítod a K oszlopnevet arra, ameddig várható, hogy lesznek további be és kifizetések. A csúnya Kontó szó helyett egyenleget javaslok.

 

És van még egy javaslatom: A befizetések és a kiadások táblázatnak adnék egy fejlécet, és minden oszlop elejére a dátumot írnám. A későbbi viták elkerülésére.

 

És persze azt a fogalmazás felejtsd el, hogy ki kinek az adósa. Aki adós, az a közös kasszának adósa, nem annak, akinek túlfizetése van. Nagyon megzavarná az egészet, ha visszafizetéseket alkalmaznál. De ha nagyon kell, akkor negatív befizetéssel megoldható az is.

 

Előzmény: Meredris (32648)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.04.07 0 0 32650

És mind a hét nap munkanap?

Egyébként ha a komplett dátum benne van az A és a B oszlopban is, és mind a kettőnél egyedi cellaformátumot állítasz be, az egyiknél az "n", a másiknál az "nnnn" stringgel, akkor pont ezt kapod.

A dátumot pedig össze lehet rakni az évszámból és a hónapból.

A hónapot is sorszámmal add meg, és "hhhh" stringgel formázd egyedileg.

Előzmény: Kovács.Attila (32645)
djuice Creative Commons License 2019.04.07 0 0 32649

De ha egyszer a közösbe adnak, azzal hogy fér össze nakár csak az is, hogy ki-ki kinek mennyit ad, mikor közös a kassza? Pláne aki meg semmit sem ad és mégis mindenki annyit tegyen be, hogy senkinek ne tartozzon??? :D Ez szerintem ellentmondásokkal van teli.

Előzmény: Meredris (32648)
Meredris Creative Commons License 2019.04.07 0 0 32648

Sziasztok újra a segítségeteket szeretném kérni.

Szeretnék egy excel táblát készíteni.
A Feladat, amit meg szeretnék oldani a következő.

Adott 3 ember. Mindhárom ember egy háztartásban él és különböző dolgokat vásárolnak a háztartás közös számlájára.
Mindenki össze vissza vásárol és nem egyforma mennyiségű pénzt tesznek a közösbe.

Valaki többet fizet ki különböző dolgokra valaki kevesebbet vagy akár semmit.

A Status oszlopban szeretnék valami olyasmit megoldani, hogy at adott névhez mondjuk János a státusznál kiirja kinek mennyi pénzt ad (Kiirja a nevét illetve mennyit ad pontosan) vagy kitől mennyit kap vagy nem kap illetve ha lehet azt is kiirja ha ő pont az átlagnál van tehát semmit nem kap.

Ezt mind a három embernél szeretném megoldani.

 

Ha jól logikáztam ki a lényeg hogy a három vásárolt összeg osztva a három ember között az átlag és ehhez kell mindent viszonyítanom, de sajnos idő közben változhat az érték és akkor már nem jó ez a gondolat, amit csináltam. Magyarul magamnak kell mindig hozzaírnom az új értékeket nem megy automatikusan.

Remélem egyértelmű a dolog.

A lényeg amit el akarok érni, hogy mindenki ugyan annyi pénzt tegyen a közösbe senki senkinek ne legyen adósa. És a Statusz oszlop tisztazza ki kinek mennyit ad hogy mindenki egyenlő pénzt tegyen a közösbe.

Nagyon rég foglalkoztam logikai dolgokkal és bocsi ha teljesen butaságot kérdezek vagy egyszerű. Sajnos én nem tudtam rájönni, hogy tudjam ezt megoldani.

Segítségeteket előre is köszönöm!

 

pimre Creative Commons License 2019.04.07 0 1 32647

" csak részfeltételt teljesít, nem az írt 2-5-5-2-3-3 struktúrát keretezésben."

Igazad van, bocs, figyelmetlen voltam, de most javítom. Ez lesz a megfelelő képlet: 

 

=VAGY(MARADÉK(SOR($A1);20)=0;MARADÉK(MARADÉK(SOR($A1);20)-2;5)=0;MARADÉK(SOR($A1);20)=14)

 

Abból a megfigyelésből indultam ki, hogy az aláhúzandó cellák sorai 20 soronként ismétlődnek. És ha ebből kettőt levonunk, akkor a többség öttel osztható. Végül csak a 14. marad.

Előzmény: djuice (32643)
James 42 Creative Commons License 2019.04.07 0 0 32646

Nem hiszem, hogy automatikusan változtatná, de szerintem erre nincs is szükség, mert ha beírod, hogy elseje milyen nap, aztán annak a cellának a jobb alsó sarkában megfogod a kis fekete pontot, és húzod lefelé, akkor a többi napot hozzáigazítja. Nekem itthon csak Calc van, de az simán megcsinálta az előbb, amikor kipróbáltam.

Előzmény: Kovács.Attila (32645)
Kovács.Attila Creative Commons License 2019.04.07 0 0 32645

Sziasztok!

Egy olyan táblázathoz kérnék segítséget, amiben a munkanapokat szeretném megjeleníteni.

A dátumokat meg tudom e legördülő menü szerűen oldani, úgy, hogy csak a hónapot változtatom és azzal együtt változnak a napok es a napok nevei dátumhelyesen?

erről a táblázatról lenne szó:

Delila10 Creative Commons License 2019.04.06 0 1 32644

Igen, létrehozható. Mikor beszúrással létrehoztad a táblázatot, a Tervezés | Táblázatstílusok legördülőjének az alján találsz egy ikont, amivel új stílust hozhatsz létre.

Előzmény: djuice (32643)
djuice Creative Commons License 2019.04.06 0 0 32643

Ez most nem épp Excel, ezen a gépemen csak a SoftMaker FreeOffice 2016 van, de az autoformázásra kérdeztem én még rá, hogy ilyen alapon saját stílusú vajon Excelben létrehozható-e, mert kb az volna legkönnyebb?

 

 

A képletes megoldást köszönöm persze, de csak részfeltételt teljesít, nem az írt 2-5-5-2-3-3 struktúrát keretezésben. :(

Előzmény: pimre (32642)
pimre Creative Commons License 2019.04.06 0 0 32642

"Például megváltozik a táblázat szerkezete, és nem annyi soronként kell majd a szegély."

 

Akkor majd írok egy új képletet, új oszthatósági szabályokkal, és azt másolom be a feltételes formázásnál egy új szabályba. A régit meg kitörlöm.

 

Persze lehetne makrót írni, hogy majd a user módosíthassa a paramétereket, és akkor a program valóban időtálló lenne. De az már nem feltételes formázás.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32639)
Delila10 Creative Commons License 2019.04.06 0 1 32641

5 év múlva? Hiszen a betonnál nagyobb szilárdságú gránitot is évente (akár többször is) lehet módosítani. Tapasztaltuk.

Előzmény: Jimmy the Hand (32640)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.04.06 0 0 32640

Manapság már a betonalapot is a módosíthatóságra gondolva készítik. Aszongyák 5 év múlva biztos lesz egy sokkal jobb betontechnológia, addig bírja ki, aztán úgyis kicseréljük.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32639)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.04.05 0 1 32639

Mert nem betonalap, hanem szoftvertermék, és szoftverterméket 2019-ben már alapvetően a módosíthatóságra gondolva készítünk.

Például megváltozik a táblázat szerkezete, és nem annyi soronként kell majd a szegély.

A második részlet a módosítás esetére vonatkozik, amikor tesztelni és érvényesíteni kell.

Előzmény: pimre (32638)
pimre Creative Commons License 2019.04.05 0 0 32638

"...ilyen hosszú képletet nehéz ... módosítani..." Ezt nem értem. Miért kellene módosítani? 

"...mindig érvényesíteni kell a szabályt, aztán elölről kezdeni a kijelölés-feltételes formázás ciklust." Ezt miért kellene? Hiszen az oszlopokat kijelölve a teljes tartományon elvégzi a feltételes formázást az Excel a képlet segítségével.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32636)
Fferi50 Creative Commons License 2019.04.05 0 0 32637

Szia!

 

Van ennek egy komfortosabb módja is szerintem:

A névkezelőben beviszed a képletet a hivatkozáshoz, adsz neki egy nevet  pl. forma.

Aztán a feltételes formázásban a formázandó cellák kijelölése képlettel opciónál a képletbe beírod:

=forma

Meghatározod a formátumot és az érvényességet.

(A képletet pedig át lehet másolni egy cellából a névkezelőbe - igaz a feltételes formázás képlet sorába is :))  )

 

Üdv.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32636)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.04.05 0 0 32636

Valóban elegánsabb közvetlenül a feltételes formázásba írni a képletet, csak abban a kis dobozban ilyen hosszú képletet nehéz elolvasni, később megérteni, módosítani, illetve nagyon macerás a tesztelése, mert mindig érvényesíteni kell a szabályt, aztán elölről kezdeni a kijelölés-feltételes formázás ciklust.

De talán az sem ördögtől való, hogy az Excel-táblázatnak is lehet egy tesztverziója, ahol segédoszlopban van, meg egy éles, ahol már úgy, ahogy írod. Habár ez nem szokás, de  ha van tesztadatbázis a programfejlesztéshez, miért ne lehetne teszttáblázat is?

Előzmény: pimre (32635)
pimre Creative Commons License 2019.04.04 0 0 32635

Sánta kutya alapgondolatával egyetértve, de segédoszlop nélkül feltételes formázással a következő matematikai elvet kell alkalmazni. 

 

1. Ha az aktuális sor számából kettőt levonunk, és az eredmény osztható 12-vel, akkor a sor celláiban az alsó szegély behúzandó (2, 14, 26,, 38 stb)

2. Ha az aktuális sor számához hozzáadunk 5-öt, és az eredmény osztható 12-vel, akkor a sor celláiban az alsó szegély behúzandó (7,19, 31, 43 stb)

3. Ha az aktuális sor osztható 12-vel, akkor a sor celláiban az alsó szegély behúzandó (12, 24, 36, 48 stb)

 

 

Ez képletben a következőképp néz ki: =VAGY(MARADÉK(SOR($A1)-2;12)=0;MARADÉK(SOR($A1)+5;12)=0;MARADÉK(SOR($A1);12)=0)

 

A teendő: Kijelölöd az aláhúzandó adatokat tartalmazó oszlopokat. Meghívod a feltételes formázást: Új szabály-> A formázandó cellák kijelölése képlettel->Ide bemásolod a képletet, majd formázásnak az alsó szegély vonalat adod meg. És az ENTER után be lesz vonalazva a táblázat.

Előzmény: djuice (32627)
Fferi50 Creative Commons License 2019.04.04 0 0 32634

Szia!

 

Ha magyar Exceled van, a névkezelőben létrehozol egy nevet, a hivatkozásba írd az alábbi képletet:

=ELTOLÁS(Munka1!$A$10;0;0;DARAB2(Munka1!$A:$A)-9)

Ha a név mondjuk szamter (számítási terület rövidítve :) ), akkor a képlet:

=DARAB(szamter)

 

Az így meghatározott terület dinamikusan változik ahogyan töltöd az A oszlopban az adatokat.

 

Üdv.

 

Előzmény: Ketele69 (32628)
djuice Creative Commons License 2019.04.04 0 0 32633

Kipróbálom megy-e!

Előzmény: Jimmy the Hand (32631)
djuice Creative Commons License 2019.04.04 0 0 32632

Ezeket nem értem amit írsz.

Arra gondoltam hogy vannak ugye előre felkínált formázási sablonok, hogy ilyet hogy tudna az ember saját magának csinálni ami elvileg megoldhatná?

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32629)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.04.04 0 0 32631

A táblázatok felépítésének állandósága esetén az is működhet, hogy 1 munkalapon megcsinálod a formázást manuálisan, aztán ctrl+c, irányított beillesztés, formátum.

Előzmény: djuice (32627)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.04.04 0 0 32630

Darab(A10:Ax), ahol x a legnagyobb megengedett sorszám a te verziódban (ebből újabb verzióban baj lehet pár millió soros táblázatnál, ha nő a max. méret).

Vagy nagyon trükkös módon Darab(A:A) - Darab(A1:A9).

Előzmény: Ketele69 (32628)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.04.04 0 0 32629

Készíts egy rejtett oszlopot, ami a sor számából a maradék függvénnyel kiszámolja a típust. Vagy ha nem zsenánt, akkor gépelj be egy ilyen sorozatot, aztán másold, így exponenciálisan elég hamar megtelik az oszlop (bemásolsz párat egymás alá, és aztán az egészet másolod újra). 1, ha felül szegély, 2, ha csak oldalt. Ehhez rendelj feltételes formázást.

Előzmény: djuice (32627)
Ketele69 Creative Commons License 2019.04.04 0 0 32628

Sziasztok!

 

Darab függvénnyel kapcsolatban szeretnék kérdezni.

A képlet az alábbi formátumban a teljes "A" oszlopban nézi hány olyan cella van amelyik számokat tartalmaz.

Darab($A:$A)

 

Megoldható az, hogy pl. csak a A10 cellától végezze a számítást? A tartomány vége dinamikus, ezért nem tudom megadni.

 

Próbáltam az alábbiak szerint beírni, de hibás a képlet.

Darab(A10:$A)

 

Köszönöm,

djuice Creative Commons License 2019.04.04 0 0 32627

Szaisztok!

 

Formázási kérdésem volna, miszerint hogyan lehet az alábbi 2-5-5-2-3-3 struktúrát keretezésben úgy megoldani, hogy nem manuálisan keretezgetem végig a teljes munkalapot, ami csak az adatokkal érkezik és szeretnék egy fromázási sablont neki?

(A kiragadott minta adatok százain ismétlődik ugyanis tovább...)

 

Köszi!

 

Eredő Vektor Creative Commons License 2019.04.04 0 0 32626

Én sem értem, de kicsit olyan pivot tábla (kimutatástábla) szagú a dolog...

Előzmény: Meredris (32624)
pimre Creative Commons License 2019.04.04 0 0 32625

Ez kicsit kevés információ arról, hogy mit szeretnél. Mit jelentenek a számok, amit beírsz? (A Kontó szónak több értelme is lehet, leginkább számla,vagy egyenleg, de lehet tartozás is)

Miből derül ki, hogy ki kinek tartozik?

Mit jelent a 'Kiadás' amit meg kell csinálni?

stb.

 

De inkább ne írd meg, hanem küldj egy mintát, hátha az érthetőbb lesz, mint a leírásod.

Előzmény: Meredris (32624)
Meredris Creative Commons License 2019.04.03 0 0 32624

Sziasztok!

Lenne egy excel kerdesem bocsi elöre is az ekezetek miatt.

Logikailag sajnos nem tudok rajönni a problemara pedig nagyon egyszerü lenne a megoldas biztos.

Adott az excelben 3 Ember legyen Jancsi, Juliska, Jonas,
Azt szeretnem elerni hogy mindegyik nev ala egy szamerteked megadok penzben. (mondjuk Kontonak)

Jancsi beletett 100 Ft-t 
Juliska beletett 20 Ft-t
Jonas beletett 40 Ft-t

Amit el szeretnek erni hogy ezeket a szamokat csak beirom es ezutan csinal nekem az excel egy kiadast ki kinek mennyivel tartozik kiirja,

hogy ki kinek mennyit ad illetve ha nem ad az adott szemely a masiknak penzt azt is.

Ebben az esetben arra gondoltam hogy az összeget elosztom harom reszre es ahhoz hasonlitva kellene a többi összeget kiegyenliteni de sajnos ezt nem tudtam megoldani függvenyekkel.
Index, Hol.van, Max, ilyesmi függvenyekkel probalkoztam.

Segitsegeteket elöre is köszönöm!

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.04.03 0 0 32623

Gondolom, valami pontatlanság van itt, mert bevételük az eladóknak van, nem a vevőknek.

Előzmény: fasnail (32620)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.04.03 0 0 32622

Gondolom, a webáruház adatbázisából exportálod. Van hozzáférés az eredeti adatbázishoz is?

Ha igen, akkor jön a gondolkodás, hogy melyikben egyszerűbb megoldani. Könnyen lehet, hogy SQL-ben.

 

Ha nekem kellene megoldanom, valószínűleg a vevők tábláját egészíteném ki egy mezővel, ahol jelezzük, hogy ők érdekesek, vagy felsorolnám az azonosítójukat külön táblában. De ezt megelőzően megérteném az üzleti folyamatokat, hogy vajon lesz-e másféle csoportosítás is, mert ha többféle ilyen "érdekes vevők" lista lesz más-más szempontok alapján, akkor érdemes átfogóbban hozzáállni a kérdéshez, és egyszeri beruházással megteremteni azt az infrastruktúrát, ami a továbbiakban kényelmessé teszi a listázást. Az is kiderülhetne, hogy erre nincs szükség, mert a vevők kiválasztásának a szempontja is levezethető az adatbázisból.

Azt is megkérdezném, mi alapján választjátok ki az 5 és a 10%-os termékeket, ezt is jelölni lehetne.

(Részletes megoldásban szívesen segítek, de az már túl van az ingyenes felebaráti segítségen, és több információt is igényel.)

 

Amennyiben a vevők között magánszemély is van, akkor meg kell vizsgálni, hogy az adatkezelési tájékoztató tartalmazza-e ennek a lekérdezésnek a lehetőségét, szükség esetén hozzáigazítani.

 

Előzmény: fasnail (32620)
pimre Creative Commons License 2019.04.03 0 0 32621

Kösz, most kipróbáltam, és működik úgy, ahogy írtad. Nem tudom, mit bénáztam ezzel 2015-ben.

Előzmény: Fferi50 (32601)
fasnail Creative Commons License 2019.04.03 0 0 32620

Sziasztok!

 

Az alábbiakban keresek megoldást:

 

Webáruház 3 havi vásárlási adatok. Ez meg van excelben.

Van 120 vevő, akinek negyedévente meg kell nézni, hogy mekkora forgalmat bonyolítottak. 

A netto bevételük 5%-ra vagyunk kíváncsiak+8 terméknél +5%-ra, mert ott nem 5, hanem 10%-ot kellene jóvá írni.

 

Eddig manuálisan leszűrtem, de nem akarom magamat büntetni. 

 

Gondolkodtam Pivot táblában, de ott megint gond, hogy a 8 terméknél +5% kell. 

 

Mit gondoltok, mivel lehetne elindulni? Vagy létezhet erre egy "kész" megoldás?

 

Oszlopok

e-mail cím, termék név, bruttó rendelés

 

Eredő Vektor Creative Commons License 2019.04.02 0 0 32619

Adatok / Adateszközök csoport / Összesítés

 

A fenti menüpont pontosan erre van kitalálva.

Létezett már szerintem 2003-as excelben is.

 

Előzmény: Takeoff. (32611)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.04.02 0 0 32618

Ez jó.

Előzmény: Jimmy the Hand (32616)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.04.02 0 0 32617

Jut eszembe, ha a fájlok .xls kiterjesztésűek, akkor talán még Excel 2003-ad van. A 2003-as verzióban az ELTOLÁS függvényt még OFSZET-nek hívták.

Előzmény: Jimmy the Hand (32616)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.04.02 0 0 32616

Csináltam egy tesztkörnyezetet az alábbiak szerint:

  • van 2 munkalap, az egyik neve "új", a másik neve "régi"
  • mindkét munkalapon az 1. sorban, A1-től van a fejléc: "Súly", "Szín" (csak az új lapon), "Méret"
  • a 2. sortól kezdődnek az adatok

ebben a környezetben az "új" munkalap A2 cellájába a következő képlet kerül:

=ELTOLÁS(régi!$A2;0;HOL.VAN(új!A$1;régi!$1:$1;0)-1)

 

Ezt a képletet végighúzom mind a két irány mentén, és a régi adatok átemelődnek az új táblázatba, a megfelelő helyre.

A régi táblázatban nem létező oszlopok esetében a képlet hibát eredményez.

Ekkor: F5 -> Irányított -> Képletek -> csak a Hibák legyen bejelölve -> OK, majd nyomok egy DEL-t, és kitöröltem az összes hibát.

 

Előzmény: Takeoff. (32611)
Takeoff. Creative Commons License 2019.04.02 0 0 32615

Köszönöm, megpróbálom. 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32614)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.04.02 0 0 32614

Ha nem akarsz makrót írni, akkor én ezzel próbálkoznék:

1. átmásolnám a régi táblázatot az újba egy ideiglenes munkalapra.

2. fkeres/vkeres/hol.van/index/ha/hahiba függvények használatával megkeresném, hogy az első új fejlécelem (A1) megvan-e az ideiglenes munkalap első sorában, és ha igen, akkor A2-be mehet abból az oszlopból a 2. Ez másolható lefelé és jobbra is. Azért írok ilyen sok függvényt, mert ezek ötletek, nem csináltam kész képletet, de ezeket lehet használni.

3. Törölném az üresen maradt oszlopokból a képletet (akár a fejléc mentésével egy ideiglenes lapra, hogy egész oszlopokat lehessen törölni, és utána a fejlécet vissza), aztán törölném az ideiglenes munkalapot.

Előzmény: Takeoff. (32613)
Takeoff. Creative Commons License 2019.04.02 0 0 32613

Az új táblázatban a régi oszlopok között össze-vissza vannak beszúrva új oszlopok, így a másolás nem működik, mert az brutálisan hosszú idő lenne, és tele lehetne hibával. A kép csak illusztráció, két teljesen független táblázatról van szó. 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32612)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.04.02 0 0 32612

Mennyire van megszakítva? Ha úgy néz ki, hogy a régi táblázat minden második oszlopa után van egy új, akkor ez probléma. Ha úgy helyezkednek el az új mezők, hogy mondjuk 4 helyen szakítják meg a régiek folytonosságát, akkor ctrl c, ctrl v ötször egymás után.

Előzmény: Takeoff. (32611)
Takeoff. Creative Commons License 2019.04.02 0 0 32611

Szervusztok!

 

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy egy táblázatból hogyan lehet az adatokat a másikba importálni. A táblázatok külön fájlban vannak. Azaz van egy régi táblázat, amely 100 oszlopból áll, és van az új mely 150-ből. A táblázat fejléceiben van az oszlopazonosító ami a meghatározó. A régi táblázat „XY” elnevezésű oszlopaiból kel minden adatot átmásolni az új táblázat azonos nevű „XY” oszlopába, természetesen ugyanabba a sorba. Ha nincs adat a régi táblázatban, tehát az új táblázat oszlopazonosítója nem szerepel a régiben, akkor az a cella maradjon üres. Tehát a példa szerint mindet másoljon át a „Súly” és „Méret” adatokból, a „Szín” maradjon üres.

 

Előre is köszönöm.

 

 

 

 

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.04.01 0 0 32610

:-D

Előzmény: Jimmy the Hand (32609)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2019.04.01 0 1 32609

Egyszer régen írtam az ilyen jellegű feladatokra egy általánosan használható makrót. Tényleg régen volt, még az Excel 5.0 időkben, Win3.11 alatt, szóval aktualizálni kellene. Ha valakinek van kedve bíbelődni vele, nos íme:

 

Sub SolveEverything(ProblemDescription As String)
    Dim U As Universe, G As God, A As Angel, HeardMe As Boolean, i As Long
    Set U = Universe
    If U.Gods.Count > 1 Then
        Set G = U.Gods(1)
    Else
        Set G = U.God
    End If
    Set A = G.Angels.Add
    G.SendRequest Request:=ProblemDescription, DeadLine:=vbImmediate, SecondaryDeadLine:=vbASAP
    HeardMe = A.Reaction
    If HeardMe = True Then
        MsgBox "Go home, problem solved."
    Else
        G.SendRequest Request:=ProblemDescription, DeadLine:=vbImmediate, SecondaryDeadLine:=vbASAP, AdditonalInfo:=CurrentUser.ReadMind
        HeardMe = A.Reaction
        If HeardMe = True Then
            MsgBox "Go home, problem solved."
        Else
            For i = 1 To 10
                G.SendPrayer Subject:=G.PrimaryPrayer.Text, Object:=CurrentUser, PrayerMode:=vbZealous
            Next
            SolveEverything ProblemDescription
        End If
    End If
End Sub

Előzmény: pimre (32608)
pimre Creative Commons License 2019.03.30 0 0 32608

És honnan derül ki az esemény megnevezése?

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (32607)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.03.30 0 0 32607

A fejlécből:

Ajánlott irodalom: http://esr.fsf.hu/smart-questions_hu.html

 

Mi az eredeti táblázatok szerkezete? A legjobb, ha van egy minta.

Mi az eredménytáblázat szerkezete? A legjobb, ha van egy minta.

Hol van az az 50 táblázat? Egymás alatt? Egy munkafüzet lapjain? Egy könyvtárban? Egy meghajtón szabálykövető könyvtárnevekkel? Egy meghajtón összevissza? 50 CD-n?

Előzmény: GreenIT (32606)
GreenIT Creative Commons License 2019.03.30 0 0 32606

Bocsanat a kesoi reakcioert, most massal voltam elfoglalva, megoldasi samara kernek javaslatot, hogy a manualis szenvedest kiiktathassam.

 

Adott kb. 50 tablazat, kulonbozo esemenyeken reszt vettek listaja.
Egyetlen tablazatot kellene csinalni belole az osszes nevvel es oszloponkent az egyes esemenyek es csak jelolve, hogy az illeto reszt vett, vagy nem.

 

Nekialltam osszegyujteni az osszes nevet a listakbol, de mar az is maceras.

GreenIT Creative Commons License 2019.03.30 0 0 32605

A kreativ gyerekek megoldottak word-ben.;)

Előzmény: Delila10 (32592)
Delila10 Creative Commons License 2019.03.30