Keresés

Részletes keresés

Gonda László Creative Commons License 2002.02.19 0 0 430
Kedves szalonna!

Az ide illő idézetekért köszönet. Lassan és elmerengev olvastam. Eszembe jutott az a hangulat, amikor nov.1-én minden ablakban gyertyák égtek. Amikor éjjel arra nem ébredtem, hogy dübörögnek a tankok, hanem arra, hogy "mostoha" apám feldönti a virágállványt. Kb. tíz napig voltunk a pincében. A mi ablakunkból nézte a ház, hogyan égett a levéltár. Amikor vége volt, a Mátrai utcában minden ablak be volt törve. De nálunk, okosan, a belső ablakok el voltak rejtev az ágy alá, zongora alá. Aki ebben a hangulatban pufajkásnak ment....

Áldozatok vannak. Eletemettük őket, szobrot, emlék táblát állítunk....De tettesek nincsenek. Büntetésről meg már senki sem beszél....

Találkozunk a szobor avatásán. Álljon M.P. szobra a sok száz fiatal áldozatot képviselve, valahol ott a Moszkva-tér, Déli p.u. környékén.

In memoriam.

Előzmény: szalonna (428)
Jerzy Creative Commons License 2002.02.19 0 0 429
Kaleb megjegyzi:

> A pufajkásokról is többet kellene tudni.

Tényleg, mit is tudunk a pufajkásokról kutatás nélkül:

- '56-ban a legfiatalabb is minimum 18 éves volt, tehát valamennyi 1938 előtt született a keresztény-nemzeti Magyar Királyságban, abban is volt kisgyerek: tehát nem a "kommunizmus" neveltjei, ellentétben a temetőben miatyánkot mormoló és Boldogasszony Anyánkat daloló Fidesz-fijukkal.

- A pufajka feltünően ronda ruhadarab volt, még ködben, szürkületben is fel lehetett ismerni messziről: aki pufajkába bujt, az NEM volt bujkálós ügynök- vagy spicli-jellem.

- Ez már szvsz: a pufajkások személyi összetétele hasonló a korábbi csendőrséghez, nem hiszem, hogy rosszabbak, vagy jobbak lettek volna: mindkét társaság jeleskedett a sortűzekben.

Kapásból ennyi jut eszembe. Meg egy személyes élmény: 1957 március 15.-én, iskolába menet (3.-os gimis) megállított 2 pufajkás, kifogásolták, hogy túl nagy a kokárdám, bevittek a rendőrségre, ahol azt hazudtam, hogy párttitkár az apukám, nem is mertek bántani, egy óra múlva elengedtek a kokárdámmal együtt.

Az 1961. évi kiadású Új Magyar Lexikonban találtam:

> ----------------------
munkásőrség: a népi demokratikus hatalom védelmére alakult önkéntes fegyveres tömörülés. A Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány rendelete alapján 1957 elején jött létre a munkáshatalom legöntudatosabb védelmezőinek vezetésével, akik már az 1956. októberi ellenforradalmi lázadás fegyveres leverésében is részt vettek. Tagjai azok a munkások, parasztok és értelmiségiek, akik vállalják a szocializmus fegyveres védelmét. Túlnyomó többségük üzemi munkás. Kötelességeikre munkaidő utáni kiképzésben készülnek fel. Együttműködnek a hatóságokkal és a fegyveres testületekkel. A ~ ezredekre, zászlóaljakra és önálló századokra tagozódik; országos parancsnoka Halas Lajos ezredes. - Havonta megjelenő képeslapja a Munkásőr.
> ----------------------

AFAIK ennél a "Munkásőr" képeslapnál kezdte karrierjét Bencsik András, az MSZMP KB "Pártélet" rovatánál folytatta, igazán megírhatná az általa főszerkesztett keresztény-nemzeti "Demokrata"-ban a pufajkások történetét.

Üdvözlettel,

Jerzy

Előzmény: kaleb (426)
szalonna Creative Commons License 2002.02.19 0 0 428
Lakatos István
IN MEMORIAM

Halottakat
a sírban tovább ölni nem szabad.
Holttesteket
hazugsággal takargatni nem lehet.
Sötét falak,
bent most van a gerinc törés alatt.
Szabad, lehet
tovább gyötörni a gyötörteket.

Telek, nyarak,
lesz ki elhullik, lesz ki megmarad.
S ha perbe kezd,
kit perzselő mészbe temettek?

Próbáld, tagadd,
a titokban felakasztottakat.
Nyarak, telek
őrzik örökre a megölteket.

1959 június.

szalonna Creative Commons License 2002.02.19 0 0 427
Füst Milán
ZOKOGNI SZERETNÉK

Nacionalizmus-e az, ha valaki tönkretett, agyongyötört, megcsonkított, szegény kis magyar hazája sorsán évek óta sírva fakad? Ez a fogalom, hogy hazám, nem légből kapott koholmány: „Áldjon, vagy verjen sors keze, itt élned s halnod kell" - ez sem légből kapott koholmány - egyike ez a legnemesebb szív örökérvényű figyelmeztetéseinek. A szívem vérzik, egész létemben megrendülve állok felejthetetlen hőseink holtteste előtt, már sírni sem tudok, és nem is tudom, mit kellene mondanom ennek a csodálatos magyar ifjúságnak ! Egy összetört aggastyán szól hozzátok, aki zokogni szeretne, zokogva szeretné forró szívetekre hajtani elfáradt fejét és arra kérni benneteket, hogy akármi következik is ránk, ti még forróbb szeretettel zárjátok édes, fiatal szívetekbe hazátokat, ezt a sokat, mérhetetlenül sokat szenvedett... Magyarországot.

Igazság, 1956. október 30.

kaleb Creative Commons License 2002.02.19 0 0 426
A pufajkások viszont előre megfontolt, önkéntes, többnyire szadista gyilkosok voltak.

Biztos voltak ilyenek is. Én is hallottam történeteket. Nem biztos ugyanakkor, hogy többségükben ilyenek voltak, és biztos, hogy nem mind volt ilyen. Horn Gyuláról például nehezen tudnám elképzelni. A pufajkásokról is többet kellene tudni.

Nem hazabeszélek, én 1 éves voltam 56-ban, és legfeljebb pelenkás voltam, nem pufajkás. Mindössze nem szeretem a könnyen hozott, sommás ítéleteket.

Előzmény: Gonda László (424)
Gonda László Creative Commons License 2002.02.19 0 0 425
Jerzy a vitriolós gúny- és személyeskedő bajnok

Majd ha lehiggadtam reagálok Rád, nem úszod meg, csak jelzőket nem fogsz kapni tőlem. Csak egy kis szembesítést a torzításaiddal.

De ha mindaz igaz lenne, amit írsz, akkor már rég kimoderáltak volna.

Előljáróban csak annyit, hogy én nem az idegent becsülöm, hanem az embert.

Nem csodálkozom több olyan dolgon, amit Te nekem tulajdinítasz, de én nem írtam. De a válogatás nélküli bosszú, mint olyan nem humán kategória és elitélendő. A kettős erkölcs is. Idézeteimre és még annyi másra, nem reagálsz. Legjobb módszer a támadás, hogy ne kelljen érdemben reagálni.

Kérdéseket föltenni, megállapításokat tenni és gyűlőletre úszítani, az teljesen különböző kategóriák. Meglopod a szavak becsületét. Mit fogsz használni akkor, ha szükség lesz azokra a jelzőkre, amiknek a súlyát elpuffogtatod itt?

Olvasd el a magyar ártelmező szótárban, hogy mit fed a gyűlölet szó.

Antiszemélyeskedő és -bélyegzős üdvözlettel

G.Laci

(a Jerzy által a szalonzsidózoból antiszemitába transzpolnált)

Előzmény: Jerzy (418)
Gonda László Creative Commons License 2002.02.19 0 0 424
Semmi akadája. Nyiss egy másik topicot róla! Gosztonyi Péter, történész, 1956 című könyvében kb. 25 meglincseltet "számolt össze".

"...a forradalmár suhancok csak úgy heccből?..."

A Pesti Srácokról, akik harcoltak, a Corvin közben van egy szobor. Akikről Te beszélsz, azok az oroszok és a pufajkások voltak. De őket már a legjobb indualattal sem lehet "suhancoknak" nevezni. Az oroszok döntő többsége szerencsétlen kiskatona volt, akiket "Szuezba" küdtek! A pufajkások viszont előre megfontolt, önkéntes, többnyire szadista gyilkosok voltak. Olyan mint az SS ,vagy a nyilas terror legények. Döntő többségükben.

Ha az illető, akiről Te szeretnél szobrot állítani nem a forradalom ellen harcolt, nem gyilkolt, no meg valamivel kiérdemelte, akkor a közakarat eldönti, hogy érdemel egy szobrot vagy nem.

Előzmény: mammamija (422)
RATINOX_HUNGARICUS Creative Commons License 2002.02.19 0 0 423

Jerzy,

Te elvakult gyűlőlködő, vértől csöpögő szájú.

Menj vissza a történelemben és csókold meg Kun Béla és bandája seggét is.

Előzmény: Jerzy (421)
mammamija Creative Commons License 2002.02.19 0 0 422
Kedveseim, én a keresztapámnak szeretnék egy szobrot, akit a kedves forradalmár testvérek a Köztársaság téren húztak fel, csak azért mert barna cipő volt rajta, és ráfogták hogy ávós.... tudni kell, hogy nem politizált. És azoknak a szerencsétlen embereknek szeretnék szobrot akikbe a forradalmár suhancok csak úgy heccből belelőttek, és azoknak a gyerekeknek akik a felnőtt "játékszerektől" gránátoktól haltak meg...
Jerzy Creative Commons License 2002.02.19 0 0 421
Gonda "antiszemita" László kérdez:

> Jóllehet asszimilált zsidó, de a mai közéletben is a legtöbb negatív közvélemény formáló zsidó származású. Miért?

Azért, mert maga kérdésed gyűlölettől fűtött előitélet.

Nézz körül a magyar sajtóban: 1 azaz egy negatív közvéleményformáló zsidót = izraeli állampolgárt találsz: Lovas "fogdbeapofád" Istvánt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen az újságírói etika oktatóját, dr. h.c. Orbán "miatyánk" Viktor tanácsadóját.

Jerzy

--
Ugyanis, amikor Demszky Gábort kezdték kifütyülni, illetve ott kiabálni, akkor elkezdtük mondani a miatyánkot. [Dr. h.c. Orbán "miatyánk" Viktor, mátyár kancellár]

Előzmény: Gonda László (413)
Jerzy Creative Commons License 2002.02.19 0 0 420
Kimaradt az előbb az idézet hotlink-je:

Ajánlott irodalom: Út a Holocausthoz

Előzmény: Jerzy (419)
Jerzy Creative Commons License 2002.02.19 0 0 419
Gonda "nyilas" László reprezentál:

> Nagyon sokan, úgy gondolják, hogy azért nem tudhatjuk meg a gyilkosok nevét, mert sok volt "partizán" és ÁVH-s között túl volt reprezentálva a zsidó származású ember.

Nem csak az ÁVH-sok között voltak túlreprezentálva a zsidó származású emberek.

Például az 1848-49-es Honvédség tisztikarában is túl voltak reprezentálva a zsidó származású magyarok, egyszerően azért, mert a német vezénylési nyelvet ugyan értették az őrmesterek is, a bakák is, de a stratégiai megbeszélésekhez több kellett. A Szabadságharc vérbefojtása után Haynau 2.300.000 aranyforint hadisarcot vetett ki ezért a magyar zsidóságra, Ferenc József ezt az összeget az 1867:XVII. törvénycikkel zsidó iskolaalappá változtatta.

Például a 19.-20. századforduló idejéből még mutatóba sem találsz magyarnyelvű ipari nagyüzemet: Ganz Ábrahám, Lang Gépgyár, Weiss Manfréd, Goldberger, Pick Szalámi, Herz Szalámi... - itt is túl voltak reprezentálva a zsidók. Bőgatyához Goldberger gyártotta a vásznat. Aki kitalálta a fütyülős barackot, annak a fütyülőjén sem volt fityma.

Például a 3. zsidótörvény idején deportált és meggyilkolt magyar állampolgárok között is túl voltak reprezentálva a zsidó vallású magyarok. Ajánlott irodalom: Út a Holocausthoz, idézek ebből egy bekezdést:
> ------------------------------------------------
A harmadik zsidótörvény parlamenti vitájával, majd megszavazásával egy idôben, 1941. július-augusztusban "állampolgárságukat igazolni nem tudó" több ezer zsidót deportáltak, elsôsorban Kárpátaljáról, de az ország más területeirôl is a kôrösmezei határállomásra, majd onnan tovább, a megszállt Galíciába. A kitelepítési akció fô szervezôje a KEOKH (Külföldieket Ellenôrzô Országos Központi Hatóság) volt. A hivatalosan deklarált céllal, a lengyel és orosz zsidók eltávolításával szemben "a Kárpátalján nem azt vizsgálják, hogy ki tartozik ebbe a kategóriába, hanem, hogy ki nem tudja állampolgársági bizonyítvánnyal igazolni magyar állampolgárságát, sôt sok helyütt és nagyszámban az ily bizonyítvánnyal rendelkezôket is elviszik" - tudhatjuk meg a deportálás körülményeirôl készült egyik feljegyzésbôl. A határon túlra szállítottakat "az ukránok napról-napra rabolják ki, sokat agyonvernek, az egyik községben a házukat rágyújtották. [...] a Dnyeszterbôl naponta szedték ki a zsidó hullákat". Végül Jeckeln SS-alezredes vállalta, hogy "szeptember 1-ére az utolsó szálig likvidálja ezeket a zsidókat". Az Einsatzgruppe-C váltotta be Kamenyec-Podolszkijban és a szomszédos városokban az ígéretet 1941. augusztus 27–28-án. A Magyarországról kitelepítettek többségét itt gyilkolták meg. A KEOKH augusztus 22-ei jelentése szerint 17 656 személyt deportáltak.
> ------------------------------------------------
Az illetékes méltóságos és nemezetes tanácsos úr a KEOKH-nál, aki a fennti vastag betüvel idézett feljegyzést írta [vagy csak aláírta?], Augsburgban ismertem meg [újra] személyesen.

Például a budapesti gettóban is túl voltak reprezentálva a zsidó vallású magyarok, kb. 200.000-nek sikerült megmenteni az életét. Te meg csodálkozol, hogy közülük kb. 500 fő a beállt a karhatalomhoz 1945-ben.

Azon miért nem csodálkozol, hogy a nyilas csőcselék 1948-ban már Rákosi seggét nyalta csontig, mint bolsevik csőcselék?

Reprezentatív üdvözlettel,

Jerzy

Jerzy Creative Commons License 2002.02.19 0 0 418
Gonda "nyilas" László álíccsa esztet:

> Amit Jearzy irsz, h. miért érzem magam száműzve, az nem felel meg a valóságnak. Dehát ha Te ugy látod, akkor ám legyen. A magyar kultúra és a barátaim hiányoznak ott.

Esztet úgy írom, hogy még bármejik nyilas-bolsevik proli is megércse:

Dalycsul esztet a kultúrátot (svábul isch, bayerul isch, nemtschak dajcsul) "Kultur des Abendlandes"-nek mongyuk -> a Nyugat kultúrályának. Ma már 1re inkább "zsidó-keresztény kultúrának" nevezik a dalycs tudóschok. Érted esztet? Nem érted, fogaggyunk.

Asztat amit te mátyar (ungáris) kultúrának monc asz nem isch matyar (ungárisch) kultúra hanem nyilas zsidózásch. Érted? Dehogy érted, gyüjtschél tschak arra a szoborra. BTW: mérnem gyüjtesz inkább a budapesti uccákat ellepő kutyaszar öszegyüjtésére? Kutyaszarból tucc 1000 szobrot isch tschinálni, le se kell dönteni, elmossa aszatat a szobrot az áprilischi eschő.

Ábendlandosch grüszokkal,

Jerzy

--
Becsüld meg az [...] idegeneket, mert az egynyelvű ország gyenge és törékeny.
[Szent István: Intelmek]

Gonda László Creative Commons License 2002.02.19 0 0 417
Mégegyszer a szobor állításhoz létrehozott számla száma. Mivel nem tudtam jól (bold)kiemelni.

Postabank
Batthyány Lajos alapítvány
„A Mansfeld szobra”

1199 1102 0210 6645

Gonda László Creative Commons License 2002.02.19 0 0 416
Kedves Tisztavíz! Köszi a biztatást.

Tudom, dehát válaszolni csak kell. Én így szoktam meg. Nem is meggyőzni akarom őket, hanem csak leírni a véleményem. Látod, nem személyeskedek vissza. Próbálok érvelni.

Én csak annyit tudok megtenni, ami tőlem telik. De ez a lényeg, mert azért én vagyok a felelős. Amit ők írnak, azért ők.

Persze mindig akad egy-két mondat, amit kihagytam volna, vagy másképpen írtam volna, dehát na mond már. Úgyis elvész a parttalanná vált indexben.

László

Előzmény: Tisztavíz (414)
Gonda László Creative Commons License 2002.02.19 0 0 415
A franc egye meg, az a fránya kód. Mielőtt elküldöm nem látom, hogy milyen lesz.

Ugye egyiktek sem látta a Tóth Ilona filmet? Tucatnyi tanú, ügyvéd, törvényszéki orvos stb. Az a lány egy mártír volt.

Azt azért hozzáteszem, hogy olyan könyvem nincs, amiből náci úszításokat tudnék idézni. Tehát azért hiányzik. Természetesen azok is olyanok, amiket az én fejemre szórtatok. Dehát híresek vagytok az indexen Ti is. Jobban mint én.

Tisztavíz Creative Commons License 2002.02.19 0 0 414
Kedves Laszlo,

az az erzesem, hogy kar itt eroltetned magad.

Pupuban meg van valami remeny de a tobbiek meggyozeserol szerintem mondj le mert ugyis csak a maguket fogjak hajtogatni. Arrol mar nem is beszelve, hogy van aki a masok b@szogatasaban eli ki magat.

Ezt persze ok is mondhatnak rolad vagy rolam de ennek itt a forumon mar csak ez a rendje. :-)

Tisztaviz

Gonda László Creative Commons License 2002.02.19 0 0 413
"Kedves" székkutas, Jerzy, és PuPu,

A következőket "vágtátok" a fejemhez:

"..a határtalan gyűlölet elvette az eszedet! ...A tények hidegen hagynak. Beteg ember.
Közveszélyokozásért
legjobb esetben zárt osztályon lenne a helyed!"

Állításod arányban van azzal, amit írtam? Milyen tények hagynak hidegen? És téged?

"..úszító, gyűlölködő, rasszista szöveg. Engem nagyon zavar", "nyilas-popsi höbörgésedet.."

Mely mondatom úszit? Gyülölködő? Rasszista? Nyilas? Te érvelsz, a másik "höbörög"?

Tudod mi az a rasszista? Ezek Lau:A zsidó élet törvényei:"a kipele..az idők során a zsidók és a nemzetek közötti különbség egyik külső jelévé lett..",.."Ez az a központi esemény, amely Izrael népét különleges nemzetté teszi.".."..aki minden nép közül minket választott ki s nekünk adta a Tóráját..","...Csak Izrael népe kötelezte magát a Sinaj-hegy lábánál a tarjag micvot, a 613 parancs megtartására. A világ népeit a Tóra a Noach (Noé) fiainak adott hét micvá-ra kötelezi...",.."Egy másik felosztás az ember(=zsidó) és I-sten viszonyára..","…A zsidó Törvény nagy gondot fordít az asszimiláció problémájára,...","A bor közel hozza egymáshz a szíveket, a közös ivászat kapcsolatokat teremt zsidók és nem-zsidók között, s ez vegyes házasságokhoz vezethet...a bor egyesíti azt is, ami nem tartozik össze,..",..."Vigyázni kell, hogy ne érintsék nem-zsidók a kóser bort.","Nem-zsidóktól származó fém és üveg konyhaedényeket...csak úgy szabad használni..."

Azért vagyok náci, mert nem hagyom, hogy két kivégzett embertársunkról hamis dolgokat állítsanak? Akiket hamis vádak alapján végezték ki. Mivel mindkettőt rehabilitálták, tehát jogilag is igaz amit írok, de mindenképpen, egy bosszú légkörében fogant, egy köztudottan koncepciózus és bosszúért lihegő korszakban itélték halálra őket is.

Tóth Ilonát azért végezték ki, mert állítólag egy sérült államvédelmisnek benzint fecskendezett a szívébe! Szóval gyilkosságért. A bizonyítás bizonyítottan hamis volt! Az az "ávó"-s, akiről Rozgics Mária cikke és a látott több órás filmanyag alapján, tényként megállapítható, hogy zsidó magyar ember volt. De halálának oka nem a perben kitalált volt. Nyilvánvaló bosszú motíválta a gyilkosokat, "elrettentő, példát statuáló" gyilkosság volt. A háború után is, '56 után is, no meg '89 után is, különleges szerepet játszott a zsidó származás. Aki ezt kimondja, azt meg kell lincselni? Attól, hogy ezt más nem mondja ki, gondoljátok, hogy ezt nem mondják nagyon sokan mások is ki? Csak nem beszélnek "mások elött" erről. Én kimondom, mert jobban tennétek, ha békén hagynátok ennek a két embernek az "áldozat" szerepét. Ne részletezzük a gyilkosok motivációit. De mind a mai napig nem tudjuk kik löttek '56.okt.23-án.

Akkor, leírom.

Nagyon sokan, úgy gondolják, hogy azért nem tudhatjuk meg a gyilkosok nevét, mert sok volt "partizán" és ÁVH-s között túl volt reprezentálva a zsidó származású ember. Akiket véd a "láthatatlan hang", a "láthatatlan szolidarítás". Miközben még ma is zsidó kárpótlásról (mintha lehetne azt kárpótolni?) van szó, de a diktatúra gyilkosai közül egy parancsnokot sem neveztek még meg! Büntetésről meg szó sincs. Csak „na és”-ről! Ezt nevezitek Ti hőbörgésnek. Attól ez mér fájó tény. Ez így vésődik be, most már a történelmünkbe?! Magyarországon lehet büntetlenűl gyilkolni, embereket megalázni. Ezért van és lesz sikere a MIÉP-nek. Mert az embereket ez zavarja. Zavarja az igazság érzéküket. Gyilkosok, de mégis valami miatt védettek. Ilyenkor az emberek magyarázatot keresnek. Én nem írnám ezeket le egy újságban, nem vagyok semmilyen párt tagja, habár jelenleg a FIDESZ-MDF győzelmét szeretném. Azelőtt másét.

Amiről nem beszélünk, attól az még létezik. Ez valami olyan, mint egy betiltott párt. Földalatti mozgalom, "földalatti" gondolatok

Azt hiszitek olyan egyszerű ezeket a vádakat megemészteni? Nem vagyok én mazochista!

Egy csöpp gyűlölet sincs bennem. De harag az van. Mert hiszek abban, hogy minden ki nem mondott igazság, méreggé válik. Miért alakult a háború utáni történelmünk részben úgy, ahogy? Nem volt mindegy, és ma sem mindegy hogy az áldozat vagy a gyilkos magyar volt, vagy zsidó származású, vagy cigány!

Ennyire akartam csak a kedves olvtársak figyelmét főlhívni. De ez már halálos bűn, ettől már nyilas vagyok, no meg őrült, no meg potenciális gyilkos, hablattyoló, meg popsi, stb.stb.stb.

Az nyugtat csak meg, hogy a soraitok alapján senki sem ismerne rám, aki ismer! Azok pedig elég sokan vannak.

Az, hogy "fajtát" írok és az Téged, kedves Jerzy zavar, azt sajnálom, de engem fordítva nem zavart eddig. Ha javasolsz valami más jelzőt, arra, aki olyant írt, hogy a megélhetése miatt, meghúzza a ravaszt, tehát gyilkol, akkor talán átveszem.

De most már idegesít, szinte már azt érzem, hogy minden szóba beleköttök. Ti, akik valami miatt nagyon idegessek lesztek, ha a pártdiktatúra idejéről, köztudott dolgokat "schonungslos" (kiméletlenül) leírok. Nem tudtok szembenézni a valósággal? Volt terror, vagy nem? Furcsa módon, aki leírta az uszító szöveget; "akasszátok föl..." (Vásárhelyi) azt senki nem bántotta. Aki '56-ért felelős volt, mint Gerő, Rákosi, Révai, Péter Gábor, az mind ágyban párnák közt halt meg. Aki az országot a 80-s évek végére csődbe vitte, azok most előadják nekünk, hogy mi a demokrácia, hogyan kell szakértőként vezetni egy országot.

A "metélt" és a "fajta" szó miatt vagyok náci, meg őrölt...stb.?

Valóban nem helyesen fejeztem ki magam az első szóval. Ezért leírom azt a külső jelet, ami egy vallásos zsidónál, és amerikában higiéniai okokból a férfiak kb. 60%-nál szokás. A körülmetélés. A "brit mila". "A körülmetélés a Szövetség jele, Izrael népe és a Jóteremtő közötti Szövetségne testünkön viselt jele". Lau: "A zsidó élet trövényei" (413.oldal). Helyesebb lett volna, egyszerűen leírni, hogy egy zsidó ember volt. Vagy nem leírni. De az egy - bizonyos mértékben érthető - elfogultság lehetett, hogy pont őt szemelték ki, mert az ő kezei alatt halt meg egy zsidó magyar ember. Hogy ennek semmi köze a halálraitéléshez? Hát éppen ez az, hogy a háború óta olyan sok minden van, amit nem tudsz megmagyarázni, de furcsa módon, sok zsidó személy van a megmagyarázhatatlan különböző erkölcsi megközelítésben. Arra lyukadok nagyon sok helyen végül is ki, hogy az illető (csak is az aki őnmagát, annak vallja vagy vallotta) azért viselkedik olyan lelki sérülten, olyan zsigeri gyűlőlettel, minden olyan jelenség íránt, vagy embertársa iránt, mert zsidó származású és ezért súlyos emlékei, borzalmas élményei, a lelkét megsértették. Sérült ember lett. Ennek megfelelően túlérzékeny. Én is az vagyok, de más okból.

Miért kell ezt tagadni? Jóllehet asszimilált zsidó, de a mai közéletben is a legtöbb negatív közvélemény formáló zsidó származású. Miért? Mintha valami bosszú fűtené a magyarsággal vagy bizonyos szavakkal szemben. Ha egy Csurka vagy Hegedűs ellen, azt megértem. De sok más ellen is, amit nem tudok megérteni. Most, hogy Orbán Viktor "gazdaségi élettér"-ről beszélt, már is "náci közelbe" lökték. Miért nem tették ezt a másik 6 közbeszédnél? Ez a túlérzékenység, csak azt eredményezi, hogy egy látens zsidóellensség alakult ki. Izrael fennmaradásának létalapja is olyan események sorozatát követeli meg, ami miatt, tőlem teljesen függetlenül, terjed az zsidósággal szembeni disszonancia. A hihetetlen mennyiségű pénz szerzése, amellyel a hadsereget (Izrael egy katonai és politikai nagyhatalom!) fönn kell tartani. Ez pedig sok olyat eredményez, ami előbb-utóbb visszatetszést kelt.

Amit Jearzy irsz, h. miért érzem magam száműzve, az nem felel meg a valóságnak. Dehát ha Te ugy látod, akkor ám legyen. A magyar kultúra és a barátaim hiányoznak ott. Nem az index, mert azt ott is tudom használni.

Akit leantiszemitáznak, akit náciznak, akit fasisztáznak, akit..., azt is súlyosan bánatlmazzák! Az azt jelenti, hogy az illető egy potenciális, embertelen gyilkos. Egy anti-ember. Ez pedig, ha alaptalan, akkor az egy morális terror, morális gyilkosság. Egy párral már találkoztam.

Kövezzetek meg, de az általam használt mondatokért nem lehet valakit bolondok házába küldeni. Még szerencse. Habár, elég ismert, hogy a Szu-ban is alkalmazott módszer volt. Miért, a Soros alapítvány munkatársait nem a "láthatatlan hang" alapján válogatják ki? Nincs ebben semmi, hiszen Erélyben is állnak össze csoportok úgy, hogy náluk is fontos, hogy magyarok legyenek. De nem csoda, hogy kizárólag SZDSZ pártiak lehetnek. Miért?

Nehéz ezekről a dolgokról beszélni. Így kezdődöt '90-ben a Varga Domokos György cikkével is. Azóta szegényt, az utóbbi két hónapban is a 168óra kétszer is "régebben konok antiszemita..." kifejezéssel illeték.Pedig, ha ismernétek?

Horn Gyula fegyvert ragadott, hogy bosszút álljon. Én támogattam egy szobor fölállítását. Most még egyet. Na és?

Meggyötörve bár, de törve nem GoL

A számla száma: Postabank 1199 1102 0210 6645 Batthyány Lajos alapítvány, „A Mansfeld szobra”

székkutas Creative Commons License 2002.02.18 0 0 412
Neked nem hős kell, kedves Gonda László! Neked orvos kell. Mert a határtalan gyűlölet elvette az eszedet!
Te keresztény vagy és magyar?
Kétlem... bár meglehet. A tények hidegen hagynak. Beteg ember.
Közveszélyokozásért legjobb esetben zárt osztályon lenne a helyed!
Előzmény: Gonda László (403)
Jerzy Creative Commons License 2002.02.18 0 0 411
Gonda "Popsi" László fitymálja a metéltet:

> Az az ávós, aki mellesleg "metélve" volt, az nem attól halt meg, amit megpróbáltak a nyakába varrni.

Aha. Ember volt, vagy nem?

> Még haláluk után is valami meg nem magyarázható gyűlőlet vakít el egyeseket. Miért? Mi az oka ennek.

Pontosan ezt kérdezem tőled. Mért nem TE válaszolsz a kérdésedre? :-o

De engedelmeddel idekopírozok egy kijelentést Tőled a "KONTROLL CSOPORT" topikból (828):

> Ha Németországban vagyok, akkor lelkileg, szellemileg számuzve érzem magam.

Nem csodálom: itt már sikerült felszámolni az alantas fajgyűlöletet, oszt nem találsz senkit, aki a nyilas-popsi höbörgésedet meghalgassa.

Fitymálós üdvözlettel,

Jerzy

Előzmény: Gonda László (409)
Jerzy Creative Commons License 2002.02.18 0 0 410
Gonda "Popsi" László lő:

> Anyám, "mostoha" apám, nagyapám ott voltak 56.okt.25-én a parlament elott, azok között akikre Te fajtáid lottek. Én büszke vagyok rájuk, én is ezt tettem volna.

Miért vagy büszke a pufajkásokra, a "Te fajtáid"-ra? :-o Te is ezt tetted, te is lőttél volna? :-o

> Téged meg megvetlek.

Oszt most meg kit vecc meg? Kinek a fajtáját? Tudom, nem azt akartad mondani, amit ki lehet olvasni a mondókádból, de mire jó ez a nyilas-popsi handabandázás a "Te fajtáid"-dal? Most már harmaccor fordul elő ez az úszító, gyűlölködő, rasszista szöveg. Engem nagyon zavar.

Zavart üdvözlettel,

Jerzy

--
Nationalismus und Rassismus erwachsen nicht aus Selbstbewußtsein,
sondern aus einem Unterlegenheitsgefühl, aus einer Unsicherheit über
die eigene Identität. [Frank Stark, CSU, Chefredakteur des Bayerischen
Rundfunks (BR)]

Nacionalizmus és rasszizmus nem az öntudatból, hanem kisebbségi
komplexusból, az önismeret bizonytalanságából ered. [Frank Stark, CSU
(Keresztény-Szociális Únió), a Bajor Rádió (BR) főszerkesztője]

Előzmény: Gonda László (402)
Gonda László Creative Commons License 2002.02.18 0 0 409
PuPu.

Ha Te nem lennél, nem kellene annyit igyekezzünk, h. a valóságot előszedjük. Persze ezt nem éretted tesszük...

"Mansfeld és Tóth Ilona ne legyenek az én unokáim elé példaként állítva, még a jobboldal nevében sem, - nemhogy az ország nevében.
Az első egy szerencsétlen deviáns kölyök, a második egy szerencsétlen gyilkos.

Mint alább írtam, a filmet róla, nálam vágták. Amit aztán Dávid Ibolya is megtekintett. Több órányi anyagból alkothattál képet egy emberről, egy fiatal orvostanahllgató lányról, aki a targédia mögött állt. Aztán kivégezték. 25 évesen.

Az az ávós, aki mellesleg "metélve" volt, az nem attól halt meg, amit megpróbáltak a nyakába varrni. Úgy, ahogyan az egész diktatúra idején szokás volt. Nem Tóth Ilona nem gyilkolt, hanem segíteta sebesülteknek is. Alaptalan, koncepziózus rágalom, amit írsz.

Még haláluk után is valami meg nem magyarázható gyűlőlet vakít el egyeseket. Miért? Mi az oka ennek. Úgy csináltok, mintha a forradalomban csak köztörvényesek lettek volna. Kivéve a "reform kommunistákat".

Előzmény: PuPu (290)
Gonda László Creative Commons License 2002.02.18 0 0 407
Én egy szoborról beszélek. Miért Te kettőt szeretnél? Ez az én véleményem. Mi ebben a rossz?
Előzmény: ptiszai (405)
Gonda László Creative Commons License 2002.02.18 0 0 406
"Szittyakürt"

Az meg mi? Egyébként?

Előzmény: PuPu (404)
PuPu Creative Commons License 2002.02.18 0 0 404
Lacikám, ezt inkább a Szittyakürtbe...
:O)))
Előzmény: Gonda László (403)
Gonda László Creative Commons License 2002.02.18 0 0 403
Ez a kép, röviddel azon aljas, a magyar történelemben addig ismeretlen tettesek által végrehajtott tömeggyilkosság elött történt, 1956.okt.25-én. Aminek végrehajtói, a tűzparancs kiadói, a mai napig homályban vannak. Áldozatok száma: kb.200 halott és ismeretlen számu sebesült.

Külön topic van róla.

Az akkori aljas gyilkosokat a jelenlegi MSZP vezetőknek ismerni kell. Sem Tóth Ilonkának, sem Mansfels Péternek, sem annyi másnak nem állítottak emléket. Hanem teljesen mással voltak efoglalva az elmúlt 10-13 évben. Két lényeges dologgal voltak elfoglalva, a 80-s évek végétől:

1.A párt- és nép vagyon "kimentésével" ill. a maguk "átmentésével". Az NDK-ok kiengedése is ezt szolgálta.

2.A nyomok eltüntetésével: Káderlapok- és ügynöklisták biztos helyre való juttatása és az iratmegsemmisítők működtetése. Azok az ügynökök még ma is zsarolhatók, és még ma is folytatják tevékenységüket. Ártva a normalítás megvalósulása ellen.

Ha ők hozzák létre a "Terror házát", akkor elhinném, hogy megbánták bűneiket. Annak a pártnak a bűneit, amelyből kinőttek.
A '89.jun.16-i újra temetés (nem az első!) és Nagy Imre mártiromságának '97-ben történt törvénybe iktatása, ill. ezek azóta is történő idézése, két tényt bizonyítanak:

1.Az amit ők Nagy Imre és társai temetésének neveznek, az szándékosan pontatlan. Tudatos, árulkodó elferdítése a valóságnak. Hiszen 1989 június 16-án az 56-s forradalmárok, Nagy Imre és társai maradványainak újratemetése volt. Tehát a volt "elvtársaikon" elkövetett gyilkosságokat őrízték meg emlékeikben. A forradalmárokat ők nem temették!!!

2.A mártíromság törvénybeiktatása, pedig azt szolgálta, hogy ne lehesen kétségbe vonni, hogy Nagy Imre forradalmár lehetett volna, ha nincsenek "Pesti Srácok". Nagy Imre és a tisztességesebb kommunisták áldozatvállalását, a harcoló forradalmárok teték lehetővé. Ők hozták a "reform kommunistákat helyzetbe". Tehát ez is arról árulkodik, hogy nem az igazi áldozatokkal szemben volt és van "lelkiismeret furdalásuk".

A Széna téri, Mammut 2 előtti emlékmű sem az ő idejük alatt készült el. Nincs erkölcsi érzékük, ha ezek után a temetőben megjellennek! Az a kifütyülés is jól el lett torzítva. Anyám ott volt.

Egyébként Mansfeld Péter szobrának, Budán van a helye! A Batthyány utcában élt. Talán éppen a Széna téren, vagy a Moszkva téren lenne a megfelelő helye a bronz szobornak.

Tegnap néztem meg a Tóth Ilonka szobrát a SOTE bejáratánál. Az átadásnál nem tudtam ott lenn, pedig volt meghívóm. Azt a lelki elégtételt nem tudom leírni, amit éreztem! Ahhoz költőnek kéne lennem. Mivel a róla készült filmet nálam készítettek (ingyen), úgy érzem magam, mint ahogyan Horn Gyula érhezhette magát, amikor lőtt.

Mindenkinek a saját ítélőképességére bízom melyik érzés az emberibb.

Ez volt az én "bosszúm". Ha két fiammal arra járok, akkor elmondom nekik Tóth Ilonka történetét. Akkor valószínű nem a parancs végrehajtók, hanem a parancs megtagadók oldalán fognak állni, ha ne adj Isten, ilyen döntés elé kerülnek. de én megtettem ami tőlem tellett!

Előzmény: Angina Pectoris (175)
Gonda László Creative Commons License 2002.02.17 0 0 402
"Válaszhatsz: meghúzod a ravaszt, és biztosítod gyermekeid jővőjét. Vagy fejbe lőnek és békésen de becsülettel meghalsz, a gyerekeid meg éhen? Evolúciós szempontból az első döntés a helyes. Aki ezt nem látja be az selejt.

Ha Te az én apám lennél, akkor én ezután megtagadnálak. Ezen az áron tartottál el minket? Viselném egy életen át a szégyen és szomrúság bélyegét a lelkemben.

Anyám, "mostoha" apám, nagyapám ott voltak 56.okt.25-én a parlament előtt, azok között akikre Te fajtáid lőttek. Én büszke vagyok rájuk, én is ezt tettem volna. Téged meg megvetlek. Azok is hősök, akik ilyenkor nem lőnek! Ilyenkor kell átálni a másik oldalra. Azok is hősök akik megpróbáltak ellenálni. Mint Mansfeld Péter. Vagy a kb.7.000 katonatiszt, akik nem seküdtek föl a Münnich féle szövegre.

Előzmény: calendil (129)
Tisztavíz Creative Commons License 2002.02.17 0 0 401
Ignore on Jerzy.
Előzmény: Jerzy (398)
Jerzy Creative Commons License 2002.02.17 0 0 400
Szalonna kiütéssel győzött: :-)>

> És ha Nagy Imrét nem akasztják fel? Ha Dugonics betessékeli a törököt? Ugyanmá. Kevés idöm van, ezért csak ennyit: ne erölködj. A szobrok nem példaképek. Neked persze lehetnek azok, de ne az észjárásukat utánozd :)

Meggyőztél, legyen szobor. Csak ne bronzból, hanem gyurmából, azt bármikor át lehet formálni bolsiból libsibe, libsiből popsiba, ugyanúgy, mint a Fidesz-fijukat.

Libsi üdvözlettel,

Jerzy

--
Wir sind sterblich, wo wir lieblos sind, unsterblich, wo wir lieben.
[Karl Jaspers, 1883-1969, deutscher Philosoph]

Halandók vagyunk szeretet nélkül, halhatatlanok, ha szeretünk.
[Jáspis Károly, sváb filozófus]

Előzmény: szalonna (399)
szalonna Creative Commons License 2002.02.17 0 0 399
"ha a megtorló diktatúra NEM akasztotta volna fel a két rendhagyó figurát, akkor is állítanál nekik, mint példaképeknek szobrot?"

És ha Nagy Imrét nem akasztják fel? Ha Dugonics betessékeli a törököt? Ugyanmá. Kevés idöm van, ezért csak ennyit: ne erölködj. A szobrok nem példaképek. Neked persze lehetnek azok, de ne az észjárásukat utánozd :)

Előzmény: Jerzy (392)
Jerzy Creative Commons License 2002.02.17 0 0 398
Tisztavíz piszkos vizet tölt a pocsolyába:

> Azt, hogy a fasizmust es a kommunizmust nem lehet teljesen egyenloen kezelni elfogadom. De szerintem van nemi hasonlosag is a ketto kozt.

Inkább nemi, mint némi az a hason-lóság. [magyarán: lóf...t]

Ennek a badarságnak mi köze Embermezey Péter szobrához? [Ha már Mansfeld "keresztény-nemzeti" hőssé vált, akkor magyarosíccsuk a nevit is, ne csak a káderlapját]

> Peldakeppen itt van egy szambeli becsles a kommunizmus es a fasizmus aldozatairol:
> Szovjet Kommunizmus(1917 - 1987): 62 millio
[...]
> Sztalin (1929 - 1953): 43 millio

Tehát 62 + 43 [hol van má'megin' a számológépem?] = 105 millió

Ez még lyobb. Ez ojan, hogy kinn van 10 fok, bennvan 20 fok, eresszük má' be asztat a 10 fokot, oszt 30 fok lesz a szobába'.

> Forras:www.Capo.org
> Death by Government

Ah, so. Belovai rögeszmélye ...

Tisztaviz, mint Belovai önfeláldozó híve [ROFL], inkább aszond meg, hogy Belovainak is "keresztény-nemzeti" szobrot állítanál, ha felakasztották volna? :-o

Akasztányos üdvözlettel,

Jerzy

--
A Történelem azt tanítja nekünk, hogyan lehet a múltat hamisítani. [Stanislaw Jerzy Lec]

Előzmény: Tisztavíz (396)
Tisztavíz Creative Commons License 2002.02.17 0 0 397
Kedves Szekkutas,

irtad, hogy "Nem tudok mit kezdeni azokkal, akik egy kalap alá teszik a kommunistákat a nácikkal. Akik csak együtt a kettőt hajlandóak elitélni. "

Igen. Ha akarod akkor kulon-kulon is el lehet itelni azokat akik pusztulast hoztak az emberiseg szamara.

Mind a fasisztakat es mind a kommunistakat.

Mind a ket oldal eleg artatlan embert olt meg ahhoz, hogy nyugodtan elitelhessuk az ideologiajukat.

Szerinted miert akartak 150 evre titkositani az ugynoklistat?

Kiknek allna ez erdekebe?

Azoknak akik fel akarjak tarni a mult buneit vagy azoknak akik el akarjak tussolni?

Tisztaviz

Előzmény: székkutas (395)
Tisztavíz Creative Commons License 2002.02.17 0 0 396
Kedves Pupu,

Igen lehet, hogy "elsiklottam" a hozzaszolasod erdemi resze felett, mivel ugy latom, hogy szepen felismerted a Szenes Hanna ugyenek moralis mivoltat.

Azt, hogy a fasizmust es a kommunizmust nem lehet teljesen egyenloen kezelni elfogadom. De szerintem van nemi hasonlosag is a ketto kozt.

Peldakeppen itt van egy szambeli becsles a kommunizmus es a fasizmus aldozatairol:

Szovjet Kommunizmus(1917 - 1987): 62 millio
Adolf Hitler (1933 - 1945): 21 millio
Mao Ce-Tung (1923 - 1976): 38 millio
Sztalin (1929 - 1953): 43 millio

Forras:www.Capo.org
Death by Government

Tisztaviz

Előzmény: PuPu (394)
székkutas Creative Commons License 2002.02.17 0 0 395
Nem tudok mit kezdeni azokkal, akik egy kalap alá teszik a kommunistákat a nácikkal. Akik csak együtt a kettőt hajlandóak elitélni.

A "mértékadó" világ egységesen elitéli a nácizmust és kemény törvényekkel korlátozza, szankcionálja e nézetek mai követőit.
A kommunistákat sokan nem szeretik, de partnernek, egyik másik szélsőséges diktatúrát kivéve, elfogadják. Néhány un.demokráciában törvényes parlamenti pártként működhetnek. A marxizmust állami ideológiaként használó országokkal normális államközi kapcsolatokat építenek ki, megadva egymás népeinek és politikai vezetőinek a kölcsönös tiszteletet....

Nálunk a nácikkal való gyakori azonosításukat a rendszerváltás okozta "megfelelési kényszernek" sőt, sokszor a náci-fasiszta bűnök megitélésének enyhítésére használják! Ez főleg és elsősorban a szélsőjobboldal demagógiája.
Lezsák idézett szövegéből is ennek deklarálása a lényeg, az ügynöklista titkosítása csak eszköz ehhez. Sok esetben pedig az kiabál legjobban, akinek a háza ég.

Előzmény: Tisztavíz (391)
PuPu Creative Commons License 2002.02.17 0 0 394
Ebbe most talán nem kellene belemennünk, vagy legalábbis nem itt, - én ugyanis nem tennék egyenlőségjelet a kommunizmus és a fasizmus közé. Viszont elegánsan elsiklasz a hozzászólásom érdemi része mellett, amelyik szvsz akkor is megáll, ha a gyereket a kommunizmus elleni harc keresztesvitézének tekinted...
Érdekes, hogy mennyire egyéni a vitastílusotok, - mindíg csak arra válaszoltok, ami belefér az előre elkészített, ötvenmondatos véleményhalmazotokba...
Előzmény: Tisztavíz (393)
Tisztavíz Creative Commons License 2002.02.17 0 0 393
Kedves Pupu,

irtad, hogy:
"Ennyi csak az én problémám, - és én itt látom az eltérést Szenes Hanna ügyétől. Ő ugyanis ma is általánosan vállalható, általános emberi értékek védelmében adta önként az életét, - és közben sem nem lopott, sem nem gyilkolt. "

Azt hiszem, hogy jol latod az ugyet a Szenes Hannanak. O felismerte a maga koraban, hogy egy emberpusztito rendszer ellen tenni kotelesseg es nem alkudott meg azokkal akik elnyomast hoztak a nep szamara.

Tisztaviz

Előzmény: PuPu (389)
Jerzy Creative Commons License 2002.02.17 0 0 392
Sazonna Kalebhez:

> El tudod képzelni - a parlamentáris demokrácia keretein belül - hogy olyan valakinek állitsanak szobrot, akit Te nem tartasz fontosnak?

Szvsz a helyes válasz - a parlamentáris demokrácia keretein belül: igen, el kell fogadni a többség döntését. Szobordöntésre is.

> Vagy hogy ne a Te fontossági szempontjaid szerint állitsanak szobrokat?

Kaleb tárgyilagos, érvekkel alátámasztott szempontokat sorolt fel. Vele szemben az összes szoborpárti vélemény - tisztesség ne essék - popsi (populista demagóg) propaganda eredménye. Mint az átkosbéli szobrok, le is dőlt mind.

Engedd meg, hogy feltegyek egy kérdést: ha a megtorló diktatúra NEM akasztotta volna fel a két rendhagyó figurát, akkor is állítanál nekik, mint példaképeknek szobrot?

Szobordöntő üdvözlettel,

Jerzy

--
A legtöbb szobor belül üres. [Stanislaw Jerzy Lec]

Előzmény: szalonna (387)
Tisztavíz Creative Commons License 2002.02.17 0 0 391
Kedves Szekkutas,

"Az idézett szöveg alapján -ha az igaz lenne- a parlament első dolga kellett volna hogy legyen, a "nem legitim állam" igazságszolgáltatásának összes törvényét és ítéletét megsemmisíteni! "

Igen valoban az lett volna a dolga a Parlamentnek, hogy az osszes politikai motivacioju iteletet felulvizsgaltassa a 45-os szovjet bevonulastol kezdve a 90-es kivonulasig.

Remelem nem teljesen OFF a kovetkezo kerdesem.
Mit szolsz a kovetkezohoz? Igaza van a Lezsaknak?

PARLAMENTI FELSZÓLALÁSOK
2001 Március 5. hétfő

A Történeti Hivatalról szóló törvénymódosító javaslat vitájában Lezsák Sándor elmondta: a törvényjavaslatot a 150 éves titkosítás miatt elfogadni nem tudja. Egyetért azzal, hogy a náci kollaboránsok informátorait már nem védi a törvény, de ellenzi azt, hogy a kommunista ügynököket más mércével mérjék. - Miféle szempont, miféle elv alapján védjük éppen személyiségi jogokra való hivatkozással azoknak a kilétét, akik lábbal tiporták a személyiségi jogokat? Történelmi felelőtlenségnek tartom a kommunista diktatúra veszélyének és nagyságának az elfedését azáltal, hogy ismeretlenségben, a minden megszépítő homályban hagyjuk az informátorok, a besúgók kilétét - mondta a képviselő.

Tisztaviz

Előzmény: székkutas (388)
kaleb Creative Commons License 2002.02.17 0 0 390
Látod, ez egy nehéz kérdés.

A XIX. sz. végéig nem voltak politikusokról köztérti szobrok Mo-n, és az utcákat sem róluk nevezték el. Azóta ez megváltozott, és időnként szobrokat állítanak, időnkánt leszedik őket, csakúgy, mint az utcatábláknál.

Máshol ez nem így van. Amerkában az 1. utca után a 2. utca következik, legfeljebb Madison-nak van sugárútja, meg van Main St. és Broadway. Angliában sem divat ide-oda nevezni az utcákat, és megpróbálnak vitán felőli szobrokat tenni a közterekre. Megvallom, én bölcs módszernek találom ezt. A köztér azért köztér, hogy mindenki jól érezze magát rajta.

De ez már messze túlmegy az itteni vitán. Ennek akkor lenne értelme, ha azon vitatkoznánk, hogy Horthy és Prohászka pl. kapjon-e szobrot, vagy Kun Béla, vagy Marx és Engels szobrát visszategyék-e? Ezek az emberek legalább kiemelkedő közszereplők.

Most a vita sokkal alacsonyabb dologról folyik. Arról, hogy két, vélhetőleg köztörvényes bűnöket elkövetett ember, akik talán aránytalan büntetést kaptak ezért, kapjon-e szobrot, tekinthető-e példaképnek. Helyes-e minden erkölcsi és jogi elvet félrerakni, csak azért, hogy politikai ellenfelünket megfricskázzuk? Szerintem nem helyes.

Előzmény: szalonna (387)
PuPu Creative Commons License 2002.02.16 0 0 389
Kedves Micuember, - a régi korok ilyen és hasonló történéseinek vizsgálata során többféle szempontot kellene figyelembe vennünk, ha lenne hozzá akaratunk, meg elszántságunk.
Egyrészt ugye meg kellene vizsgálnunk a tényt, - mi is történt valójában. Ennek során nem kimondottan célravezető eljárás az, ha az történetnek csak azokat az elemeit vesszük figyelembe, amelyek a prekoncepcióinkhoz illenek, hanem azokat is, amelyek azokat gyengítik.
Másodszor bele kell a történéseket helyeznünk a korba, és megvizsgálni, hogy mi volt a cselekmények mozgatórugója mindkét fél részéről, mi volt a mozgásterük, milyen külső körülmények játszottak közre az ügyben, stb.
És végül meg kell vizsgálnunk azt, hogy a mai általános erkölcsi elveink alapján ki, milyen mértékben marasztalható el.
És ez utóbbi pontnál látom én a bibit.
Azt gondolom, hogy egy átlagembernek akkor állítunk szobrot, ha a sorsa egy kitüntetett pillanatában olyan módon állt helyt, hogy cselekedete példaként állítható a későbbi korok embere elé is. Állítsunk hát ezeknek az embereknek emléket, de arra azért vigyázzunk, hogy az ilyen ember csak olyan cselekedetéért kapjon szobrot, amelyik makulátlanul erkölcsös és tiszta, és amelyet nem kell közfogyasztásra alkalmassá szidolozgatni.
Ennyi csak az én problémám, - és én itt látom az eltérést Szenes Hanna ügyétől. Ő ugyanis ma is általánosan vállalható, általános emberi értékek védelmében adta önként az életét, - és közben sem nem lopott, sem nem gyilkolt.
Persze ezekben a dolgokban azért ne feledjük a politikát sem, - minden rendszernek jól jön egy mártír, aki az ideologiához tudja kapcsolni a szegény tájékozatlan embereket, - ehhez pedig nincs jobb egy gyereknél.
Már csak az hiányzik, hogy kiderítse itten a szalonna, hogy a kutyáját meg odaadták a sintérnek, és kész a tökéletes mártír.
Szegény gyereket békében kellene hagyni. Én áldozatként gondolok rá, - de nemzeti hőst faragni belőle - túlzásnak tartom...
Előzmény: Törölt nick (385)
székkutas Creative Commons License 2002.02.16 0 0 388
"Mansfeld Péter története egy a sok száz eset közül, amikor a legitimitással nem rendelkező, a jogot sárba tipró hatalom a jogra hivatkozva követte el a legnagyobb jogtiprásokat. Cinikus kegyetlenséggel jártak el, amikor a kiskorú forradalmárokat első fokon csak életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, de ezután, egy aljas fellebbezési eljárás során súlyosbították az elsőfokú ítéletet. A vérbíróság tagjai megvárták, amíg áldozataik nagykorúak lettek, és akkor akasztották fel őket, ezt ugyanis már megengedte az akkori törvény."

Balsai szerintem egy nagy O! Igazságügyi miniszterként, ha csak a Hankiss féle bortányára gondolok, úgy csörtetett a törvények, jogszabályok között, mint elefánt a porcelánboltban! Más ügyekben is elrettentő példát mutatott arra, hogy miképpen nem szabad az igazságszolgáltatást a napi politika szolgálatába állítani. Ócska kis marionettfigurája volt a miniszterelnöknek.
Az idézett szöveg alapján -ha az igaz lenne- a parlament első dolga kellett volna hogy legyen, a "nem legitim állam" igazságszolgáltatásának összes törvényét és ítéletét megsemmisíteni! (ugye akkor a valójában nem létező "Népköztársaság" nevében hirdették ki az ítéleteket. És ha az de jure nem volt, akkor de facto amit kihirdetett az semmis volt) Balsai akkor ezt miniszterként kezdeményezhette volna!
Ugye belátod, kedves Tisztavíz, hogy ez mekkora marhaság, és így nem is igaz!
Ezért is mondtam, hogy Balsai idézett szövege "szóvirágok pufogtatása", kár vele foglalkozni.

szalonna Creative Commons License 2002.02.16 0 0 387
Kedves kaleb!

El tudod képzelni - a parlamentáris demokrácia keretein belül - hogy olyan valakinek állitsanak szobrot, akit Te nem tartasz fontosnak? Vagy hogy ne a Te fontossági szempontjaid szerint állitsanak szobrokat?

Üdv

szalonna

Előzmény: kaleb (386)
kaleb Creative Commons License 2002.02.16 0 0 386
Pont itt van a lényeg. Én azt állítom, hogy egyik szobor sem fér össze a jogállam és a parlamentáris demokrácia szellemiségével. Mindkét esetben e szellem felszámolására irányuló kisérlettel állunk szemben, ezért kell ellene tiltakoznunk. Ez a történet nem arról szól, hogy mi volt itt 56-60-ban, hanem, hogy mi legyen itt ma és holnap.
Előzmény: Törölt nick (385)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.16 0 0 385
Kedves PuPu,

sokaszor látom ezt már töled, hogy természetes, hogy minden rendszer megvédi önmagát. Igen, persze hogy az. Ugyanakkor az is természetes, hogy egy késöbbi, az elözövel alapvetöen szembenálló rendszer meg megbecsüli azokat, akik az ellen a rendszer ellen harcoltak. Ügyeljünk a nézöpontokra: ha azt vizsgáljuk, hogy miért végezték ki Mansfeldet, azt valóban az akkori rendszer nézöpontjából kell nézni. Azt meg, hogy mi itten most hogyan viszonyuljunk Mansfeldhez, szobor vagy akármi - na azt meg a mostani rendszer nézöpontjából. Már feltéve persze, hogy az ember a mostani rendszerrel, a parlamentáris demokráciával azonosul.

(Érdekes, hogy mindíg ugyanazon minták jönnek elö más színekben... hasonló volt ehhez a Szenes Hanna - vita is. )

Előzmény: PuPu (246)
Tisztavíz Creative Commons License 2002.02.16 0 0 384
Akkor szerinted a Balsainak minden elmondott szava hazugsag vagy arra gondolsz, hogy a Balsai szajabol hazugsag amit mondott mert csak hivatalbol tette?
Előzmény: székkutas (380)
kaleb Creative Commons License 2002.02.16 0 0 383
Nem fogunk egyetérteni. Nekem 56-ról egészen más és egészen mások jutnak eszembe. Nagy Imre és Bibó István, a munkástanácsok és az írók, nemzeti egység, szabadságvágy. Mindszenthy (lehet, hogy rosszul írom) és Illyés Gyula.

Semmi esetre sem ez a két ember, akiket minden bíróság, bármikor elítélt volna, ha talán nem is halálra.

A forradalmak nem mindenre felmentést adó szent pillanatok, hanem embertpróbáló idők. Ilyenkor sok minden lehet az emberből. Van aki hőssé válik, van aki csak helytáll, van aki megússza, vagy csak nézelődik, és van aki bűnöket követ el.

Nézd meg Wajda Danton filmjét, vagy a Peter Weiss: Marat Sade szinművét filmen, videon talán megtalálod, és megérted, mire gondolok.

Előzmény: theow (357)
székkutas Creative Commons License 2002.02.16 0 0 382
Sajnálom, hogy nem nyílik az oldal. Megpróbálom mégegyszer:
ÍME az írás
Nem rövid. Próbáltam lefaragni belőle, de rájöttem,hogyha megtenném, hogy akkor már másról szólna a törénet... :)
Előzmény: Jerzy (381)
Jerzy Creative Commons License 2002.02.16 0 0 381
Székkutas ajánlott olvasmánya:

> ITT olvasható

Sajnos nem olvasható: a link nem működik - ha nem túl hosszú, kopírozd légyszives ide.

Olvasmányos üdvözlettel,

Jerzy

Előzmény: székkutas (380)
székkutas Creative Commons License 2002.02.16 0 0 380
Jobbágyi (MIÉP) jó példa arra, hogy miképpen lehet szakmai köntösbe burkolni, politikai torzításokat.

ITT
olvasható -akit komolyabban érdekel a téma- néhány kritikai megjegyzés Jobbágyi "irodalmi" alkotásáról! Nyilván ez sem szentírás, de tán közelebb áll az igazsághoz.
A Balsai féle parlamenti felszólalás tudatos hazugságra épülő szót sem érdemlő "megdolgoztam a fizetésemért" néphülyítő felszólalás. szót sem érdemel.
Előzmény: Tisztavíz (379)
Tisztavíz Creative Commons License 2002.02.16 0 0 379

"Az 1957. évi 34. Tvr. 16. §-a hozta létre azt a lehetôséget, hogy fiatalkorúakat szervezkedés miatt halálra lehessen ítélni. A jogszabálynak azonban visszaható hatályt nem mertek adni, vagyis a forradalomban való részvételért egyetlen fiatalkorút sem lehetett volna halálra ítélni. Ezért kellett egy „beugratást" szervezni Mansfeld Péternek egy 1958-ban elkövetett cselekménnyel, amiért már „jogszerűen" (dehogy, abszolút jogellenesen!) halálba lehetett küldeni az 1956-os hôst. Ezért nem merték Szigetvári Istvánt és a többi pesti srácot halálra ítélni. Ezért volt „elképesztôn jogtalan" fk. Deák Gábor, fk. Novák Károly elsô fokú halálra ítélése, amit már másodfokon nem mertek meghagyni. De az elsô fokú halálra ítélés azt bizonyítja, hogy ily módon is meg akarták törni a forradalom fiatalságát. "

Forras: - Dr. Jobbágyi Gábor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar Magánjogi Intézetének intézetvezetô egyetemi tanára

Március 10-én lett volna 60 éves Mansfeld Péter
Balsai István parlamenti felszólalása

Tisztelt Képviselőtársaim!
Választókerületemben egy emléktábla található, amely az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő kegyetlen megtorlás legfiatalabb áldozatának, Mansfeld Péternek állít emléket egykori iskolájának falán, a Medve utcában. Azért kértem ma szót, mivel ő, az emlékeinkben immár örökké 18 éves fiatalember néhány nap múlva, ezen a héten, 10-én lenne 60 éves.
Ma is közöttünk élhetne, és talán itt, velünk örülhetne annak, hogy azok az '56-os követelések mára már teljesültek; élhetne, ha az egykori szovjet birodalom magyarországi helytartói törvényes ítélkezést színlelve tizenegy nappal 18. születésnapja után meg nem gyilkolják.

Mint tudjuk, a forradalmat követő megtorlásról mind a mai napig nincsenek pontos adataink, ezeket a gyilkosok különös gondossággal titkolták. Vannak becslések, amelyek szerint talán hatszáz forradalmáron is végrehajthattak halálos ítéletet. Az utolsót, mint látjuk, öt évvel később, 1961-ben; húszezernyi büntetőperben ítélkeztek, úgymond a népi demokrácia ellen irányuló cselekedetek miatt; 13 ezer főt letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, aki közül a barikádon harcolók bizony, csak a '70-es években szabadulhattak. A diktatúra még öt évvel az alig tizenkét napot megérő forradalom után is egy fiatal élet kioltásával figyelmeztette a nemzet szabadságra vágyó fiait: így jár, aki ellenszegül, nincs kegyelem!

Mansfeld Péter, a Széna téri harcosok egyikeként teljesített gépkocsis összekötői szolgálatot a forradalom napjaiban. A forradalom leverése után barátaival rendőrök és munkásőrök lefegyverzésével igyekezett akadályozni a diktatúra úgymond konszolidációját, esélytelenül, de rendületlenül. Cselekedeteit az életveszélyt is figyelmen kívül hagyó igazságérzet vezette, elégtételt akart venni parancsnoka, a legendás Szabó bácsi haláláért is, akit már '57 januárjában kivégeztek, elégtételt akart szolgáltatni annyi meghurcolt és bebörtönzött bajtársáért.

Mansfeld Péter története egy a sok száz eset közül, amikor a legitimitással nem rendelkező, a jogot sárba tipró hatalom a jogra hivatkozva követte el a legnagyobb jogtiprásokat. Cinikus kegyetlenséggel jártak el, amikor a kiskorú forradalmárokat első fokon csak életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, de ezután, egy aljas fellebbezési eljárás során súlyosbították az elsőfokú ítéletet. A vérbíróság tagjai megvárták, amíg áldozataik nagykorúak lettek, és akkor akasztották fel őket, ezt ugyanis már megengedte az akkori törvény.

Mansfeld Péter és társai vértanúságát elismerte az 1990-ben szabadon választott első Országgyűlés, a Fővárosi Bíróság pedig ezt az ítéletet már 1990-ben semmissé nyilvánította. Halála és mártírtársainak áldozata máig tartó hatású, hiszen szabadságunkat az ő életük váltotta meg. Nem lehet elégszer elmondani: 1990 vértelen forradalmáért '56-ban folyt a vér.
Ôrizze meg emléküket az utókor!
Forras
2001
Március 10-én lett volna 60 éves Mansfeld Péter - Balsai István parlamenti felszólalása

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!