Lassan közeledik április 11. és számunkra ez nem csak az országgyűlési választások miatt fontos dátum, hanem idén rendezzük meg először a Határjárás 25 teljesítménytúrát. Kedvcsinálóként szeretnék róla néhány szót szólni, hátha sikerül egy kis érdeklődést kelteni iránta. Elöljáróban csak annyit, hogy a 25 km, ezért lesz 27,5 km-is.
Hogy miben más a Határjárás, mint a többi budapesti teljesítménytúra? Talán abban, hogy itt nem az a fő célunk, hogy turista utakat kövessünk, hanem hogy kövessük a Budapest egyesítése után ásott határárkot és az 1878-1882 között állított nagyméretű határköveket. A túra során szépen követjük növekvő számsorrendben a határköveket és kb. 80 db fogunk is érinteni. A kis satnyákat nem is számoltuk.
Megpróbáltuk a lehető legpontosabban követni a határárkot és a határköveket, de figyelembe kellett venni, hogy ez nem egy büntető expedíció, tehát nagyon járhatatlan susnyásba, azért nem vezettük a túrát. Ezért is lesznek, majd ugrások a határkövek számozásában.
A szemfüles, tapasztalt vén rókák, már gondolom tudják, hogy van egy hasonló budapesti teljesítménytúra, a Buda Határán, amely hasonló ötleten alapul. Az alapvető különbség a két túra között (azon kívül, hogy ellentétes irányban megy), hogy a Buda Határán Budapest jelenlegi határát követi, míg a Határjárás az 1872-73-as határt. Ezt a határt jelölték határkövekkel, nem a jelenlegi határt. A két teljesítménytúra így két rövid szakaszon fedi csak egymást.
Hogy ne csak végigrohanjátok a 27 km-t, egy meglepetés jártékot is kitaláltunk, mellyel a teljesítménytúrán egész végig koncentrálni és figyelni kell. Megoldása természetesen nem kötelező. Íróeszközt (toll) is jó lenne, ha hoznátok magatokkal, habár ez nem szerepel a kiírásban, de hasznos lesz.
Nagyon optimisták voltunk és kajából, piából, nőkből 400 db-al készültünk, reméljük nem fog ránk penészedni a sok csoki és megbuggyanni a sok ital.
Agyzsibbasztó meleg sem lesz, így a közel 10-12 fokos hőségben jól fog esni a 920 m szint megmászása. Az időnként megerősödő záporok pedig, majd lemossák rólatok az út porát. Az erős északi szélben pedig majd gyorsan meg fogtok száradni. Legalábbis ma még ilyen időjárást várunk vasárnapra a yahoo és a köpönyeg időjárás előrejelzése alapján.
Akinek sikerült felkellteni az érdeklődését, azt a szavazás előtt vagy után (és nem helyett) várjuk a Rómaifürdő HÉV állomáson.
sajnálattal hallottam, hogy nem kaptál Pilismaróton süteményt! tudod egyszer volt Budán kutya vásár....az egy speciális különleges szolgáltatás volt számodra......csak Neked, csak ott és csak akkor!:)))))
Nos, igen. A helyből indulók, a gyalogkakukkok és nem utolsó sorban a futók már alaposan lecsupaszították a frissítőpont kínálatát, mire odaértünk. Ezt gudluking szóvá is tette, amivel kisebb nézeteltérésre jutottak elágazás topiktársnővel.
Amúgy mintegy vígaszdíjként kaptam egy sütit elágazástól is, a Tojás 40 céljában.
Sziasztok, Balaton, közelebbről Szárszó, Földvár környékén vannak túraútvonalak, vagy csak freestiyle illetve helyismerettel rendelkezők merészkedjenek a rengetegbe? A Kőröshegyi völgyhíd környéke nagyon kellemesnek tűnik. Ezt a területet szeretném megismerni.
Tavaly 3,5 éves lányom teljesítette az 5 km-es távot. Jó volt, piros tojás az Angelika-forrásnál, de figyelem - emlékeim szerint, nincs kitűző a végén (hercegnős sem :-)).
Szerintem a Velencei-hegység ideális gyerekeknek. Kicsi szint az elején, szép táj, a végén lefelé.
Ajánlom még a hétvégén a Váci csata emléktúrát, van 5 km-es táv, semmi szint (viszont sok aszfalt), de utána jót lehet fagyizni. :-)
Mondtam, hogy ott voltam :) Egyébként nagy baj nem volt, a Nagy-Mána füves gerincén nagyon jól esett sütkérezni a szikrázó napsütésben. Ha nem vagyok olyan gyenge biztos futok tovább, s ez az érzés kimaradt volna. Így megérte.Furcsa, de korábban csak éjjel voltam a Nagy Mánán.
Ezen a hétvégén csak az Isaszegi csata emléktúra 30 km-es távjára tudtam elmenni. Ez a 30-as táv már "hagyomány" nálam, mindig erre megyek. Kellemes útvonalvezetésű túra és az időjárás is hozzájárult hogy jól érezzem magam.
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni tőletek: ha valakinek megvan elektronikusan a Bujáki Kikelet túra itinere, elküldené nekem? E-mail címem publikus. Nagyon köszönöm előre is!
Tipp: aki átnevezett Solymáron 40->30A, azt 30A indulóként könyvelték el. A 40-en az egy hiányzó meg abból eredhet, hogy Solymárról egy fő 40-re nevezett induló nem ért oda Telkibe.
Én még arra tudok gondolni, hogy a pontőrök is teljesítették a 30/A távot és ők csak a teljesítői számba kerültek be, az indulókéba nem. Aztán az is lehet hogy csak véletlen elírás.