Na igen, ha egy autós átmegy a piroson akkor 99%-ban megússza hiszen csak akkor bukik meg vele ha éppen ott és akkor rendőr van és látja. Illetve ha fényképezős a lámpa és lekapja és még a rendszám is olvasható.
Egy mozdonyvezető ha "átmegy a piroson" azaz vasutas nyelven meghalad egy vörös jelzőt akkor azt azonnal észreveszik, adatrögzítő van a mozdonyban, kiderül és bizony egy ejnye-bejnye ilyet többet ne csinálj a minimum, de szinte biztos, h komolyabb bünti is jár érte. Ha gyorsabban megy mint kéne.
Szvsz fajlagosan egy közúton közlekedő nagyságrendekkel többször sért meg közlekedési szabályt, mint a vasúton forgalomban résztvevők. Vegyük csak a sebességet. Hányan mennek lakott területen belül legfeljebb ötvennel? A vasúton egész más a mérce, és a visszakövethetőség sem elhanyagolható tényező.
Korábbi hozzászólásodban kimondottan a mozdonyvezetőket említetted, nem a vasutat általában...a közúton sem csak autósok vannak, vannak motorosok, biciklisek , gyalogosok, kutyák-macskák...stb...ha ezt összeadjuk? :)
Nem ócsárolok senkit, épp azt úntam meg, hogy a vasutasok ócsárolják a közutasokat :-)
Nem az egységnyi idő számít, mert sokkal-sokkal több közúti jármű jár, mint vasúti, hanem az egy utazásra, vagy mondjuk 100 km-re eső szabálytalanságok száma. Bár ha összeadjuk, hogy mennyit a mozdonyvezető, mennyit a vonalon a forgalmisták, nomeg a kalauzok... :-))
"Igen, sokat szabálytalankodnak, de nem igaz, hogy mindig mindenki, és az sem biztos, hogy több szabályt sértenek, mint a mozdonyvezetők 100 km-re vonatkoztatva..."
Nem tudom mi bajod a mozdonyvezetőkkel és azt sem hogy miért kell itt a fórumon ócsárolni őket.
A közúti közlekedési morálról semmi jót nem lehet elmondani. Abban is biztos vagyok, hogy sokkal több szabályt szegnek meg közúton egységnyi idő alatt, mint vasúton, csak már fel sem tűnik senkinek, kivéve a kirívó eseteket..
Nem biztos. A zsúfolt városokban autózók a közúti jelzőlámpa jelzését használják rosszra, ahogy a HVG írta: néha a piros első 1-2 mp-e alatt is átmennek. Márpedig villanyrendőr mellett gyakrabban mennek el autók, mint útátjáróban. Meg gyakrabban szegik meg a zebrára vonatkozó szabályokat.
Igen, sokat szabálytalankodnak, de nem igaz, hogy mindig mindenki, és az sem biztos, hogy több szabályt sértenek, mint a mozdonyvezetők 100 km-re vonatkoztatva...
Igen, van autós, amelyik megszeg szabályokat. Vannak közúti szabályok, amiket az autósok gyakrabban szegnek meg, mint a többit. De csak az autósok szegnek szabályokat?
A vasúton mindig, minden szabályt betartanak? Nem azt mondjátok, hogy akkor leállna a vasút?
Baleset után a vizsgálat mindig szabályszegések sorát hozza elő. Rengeteg szabályt megszegnek, de (szerencsére) csak ritkán lesz belőle baleset (több dolog együttállása kell hozzá).
Nem vagyok biztos benne, hogy melyik közlekedési ág vethetne a másik szemére... Nem te vagy elfogult? :-)
Ez igaz, nekem is mondta már rendőr. Ő is utál a kinthagyott 30-as táblánál traffizni, de ha oda küldik ,h ezt csinálja nem mondhatja, h nem, mert akkor másnap már nem kell bemenie. Tudjátok ott fentről könnyű meghozni ilyen döntéseket úgyis azokon csattan az ostor ( meg a jogos népharag) akik legalul állnak és végrehajtják.
Egy ilyen elfogult közutas mit keres vasutas fórumon???
"Fejben kicsit számolgattam: lehet, hogy jobb a szabálybetartási %-uk, mint a mozdonyvezetőknek... :-))" NE röhögtess! Hányan tartják be pl városban az 50-t? Vagy hány olyan autóst látsz, aki 40-el (lakott terület 30) közelíti meg a vasúti átjárót, ha a fénysorompó fehéren villog?
Az a probléma, h nem veszik komolyan a vasutat! TUDATOSAN mennek át a piroson, csak néha nem sikerül...
Ez így nagyon álltalános összehasonlítás és ezért nem is reális egyébbként én vezetek mind a kettőt /plussz még háztartást is.:-D/,van összehasonlítási alapom.
A közrendőr nálunk parancsot hajt végre, oda megy, és azt csinálja, amit mondanak neki. De nem csak itt van így, hidd el. A rendőr csak a meglévő jogszabályoknak (nevezett katyvasznak) próbál érvényt szerezni, illetve az azokat be nem tartókat figyelmezteti/bünteti, azaz jogalkalmazó. Az más kérdés, hogy a jog<i>alkotó</i> balf..szságai miatt az jön le az egészből, hogy a rendőr szivat.
>Nem okulnak a más kárából! Pedig a média is rendesen leközli ezeket a baleseteket
Most úntam meg, hogy a "vasutasok" boldogan gyalázzák a közúti vezetőket, hogy milyen hülyék, nem tudnak szabályokat betartani.
Úgy emléxem, az ácsi balesetet is rendesen leközölte a média, sokkal rendesebben, mint egy-egy útátjáróbeli balesetet. És? Okultak belőle a mozdonyvezetők?
Nem lehet, hogy valamit nagyon rosszul láttok ebben a "nem okulnak" dologban?
Minden vezető, akár közúti, akár sínes, szabályok-jelzők-más körülmények szerint vezet. Mivel ember, közben (általában nagyon kevés) hibát elkövet. (Az most más kérdés, hogy ha egy mozdonyvezető elnéz egy jelzőt, gyakran megfogja az EÉVB.) Egy autóvezető, míg egy órát autózik Pesten, sokkal több jelzőt lát, mint egy mozdonyvezető akárhol. És sokkal több autó megy át Pesten, mint ahány vonat Pest és pl. Miskolc között. Ezért ha az autósok jelzőfelismerési aránya jobb is, mint a mozdonyvezetőknek, több hibát követhetnek el, mint a mozdonyvezetők, egyszerűen csak mert többen vannak és több jelzőt kell megnézniük.
Emellett csak hab a tortán, hogy az autóvezetőnek törődni kell a járműve irányával és a körülötte lévő járművekkel is, amire egy mozdonyvezetőnek nincs sok gondja... Úgyhogy kéretik abbahagyni a közúti vezetők ócsárlását mozdonyvezetőileg. Fejben kicsit számolgattam: lehet, hogy jobb a szabálybetartási %-uk, mint a mozdonyvezetőknek... :-))
"Nekem ha épp gyalogként közlekedem, sosincs bajom az autósokkal"
OFF
Nekem még autósként is van bajom az autósokkal néha.
Ütöttek már el kis híján gyalogost pár méterre tőlem: én a belső sávban megálltam, mert a túloldalról gyalogos indult, a külső jövő autós meg nyilván azt hitte, hogy elromlott az autóm, fel sem merült benne, hogy más oka is lehet, hogy a zebra előtt álok.
Nem akarnám szétoffolni gyalogokkal meg autósokkal ezt a topikot, a magam részéről azzal zárnám le ezt az ágat, hogy ezek általános közlekedési kultúra problémái, nem autós, kerékpáros, gyalogos, pilóta vagy éppen vasutas problémák.
Egyszer azt mondták nekem, hogy az EU-ba valójában nem országok lépnek be, hanem egyének. Ki hamrabb, ki később, ki soha -- és persze olyanok is vannak, akik ki sem léptek belőle.
Hogy a "gyalogos" azért téblébol, mert féltenie kell a tyúkszaros ki életét még a zebrán is, hogy a rendőrt nem azért küldik ki, hogy segítsen, hanem hogy szívasson ... hát egyelőre itt tartunk.
a valóságot, vagy legalább is a hivatalos verziót a szombathelyi királyi ügyészség 1942.10.26.-i 7731/1942 számú leirata tartalmazza. Ezt se Lovas úr, se Horváth úr (Szécsey úr) nem ismerhette, mivel az utolsó ügyben érintett elhalálozása után váltak hozzáférhetővé ezek az iratok. A valóságot (hivatalos verziót) leginkább Lovas Gyula írása közelíti meg.
A légsűrítő üresjárati szelepének erős zörgéssel kisért meghibásodása okozta a fékproblémákat, ami Ce állomásról elindulva zörgésen és a légsűrítő felhevülésén kívül még más formában ott és akkor nem jelentkezett. A motor- és pótkocsi légtömlői össze voltak kapcsolva, a fékpróba rendben meg volt. Az elfogyasztott ital azonban a motorvezetőt akadályoztatta abban, hogy a jelenség következményeit, súlyosságát felmérje és megfelelően intézkedjen. A kiszabott 4 év 6 hónap büntetését leülte, dacára több rendbeli fellebbezésnek.
18:20-kor az Eszterháza felől Vönöck állomásra behaladni szándékozó, majd a szembeközlekedő vonat láttán ellengőzzel fékező és a visszatolást megkezdő 231. sz. vegyesvonatba beleütközött az állomáson megállás nélkül áthaladó 218. sz. vonat. Hét ember meghalt, kb. nyolcvanan megsebesültek. Az egy motor és két mellékkocsiból álló motorvonat késő délután indult Celldömölkről Sopronba. Motorvezetője a fék rendellenes működése miatt segélygépet kért Eszterháza állomásra, majd csökkentett sebességgel útjára indult. Út közben azután kb. 58-62 km/h-ra gyorsult és ezzel a sebességgel ütközött bele a menekülő, már visszatolásban lévő vegyesvonat mozdonyába. A vizsgálat megállapítása szerint a motorkocsi légsűrítője romlott el, ám a rendelkezésre álló levegőkészlettel a szerelvény a fék gondos kezelése mellett biztonságban eljuthatott volna Eszterházáig. A kézifékek azonban jól működtek, ám a motor kézifékjének kezelését, illetve vészsípjelzések adásával a kalauz értesítését a vészhelyzetről és a kézifék kezelésének szükségességéről a motorvezető nem tette meg, helyette az ütközés előtt járművéből kiugrott. A összbüntetésből 4 évi és 6 hónap fegyházbüntetésre, továbbá hivatalából való elmozdításra ítélték, ezenkívül motorvonatok vezetésétől örök időkre eltiltotta.
Forrás: Lovas Gyula, a GySEV egykori üzemtörténészének összeállítása a korabeli sajtó alapján a vönöcki balesetről.
Megjelent azonban a történetnek egy másik változata is Horváth Ferenc: Hazai és külföldi vasúti balesetek (1846 - 1975) c. könyvében. Eszerint:
"Az Eszterháza felöl Vönöck állomás bejáratán álló vegyesvonatba beleütközött az állomáson megállás nélkül áthaladó 226 sz. vonat. Hat vagy hét ember meghalt, 119-en megsebesültek. A motorkocsi homlokfala, egyik oldala és belső berendezése teljesen összetört. Ennek ellenére 1944.junius 30-ra újjáépítették. A 226. sz. vonat késő délután indult Celldömölkről Sopronba egy motor és két mellékkocsival. Mint kiderült, nem tartottak fékpróbát, így senki nem vette észre, hogy a motor és a mellékkocsik között nincs összekapcsolva a fővezeték. Vönöckre érve a motorvezető fékezett, mert menetrend szerint megállása lett volna. Mivel fékhatást - érthető módon - nem nagyon tapasztalt, még az állomásépület előtt kiugrott az alig lassuló szerelvényből, mely tovább folytatva útját át-robogott az állomáson és beleütközött a vegyesvonat mozdonyába. A mulasztó motorvezetőt a bíróság két év börtönre ítélte."
Ezt a verziót ismerteti Szécsey István is a BC (AB) motorokról szóló művében, melyhez valószínűleg a Horváth könyv szolgáltatta a forrást.
Ismerve azonban a Horváth könyv pontatlanságát és az abban szereplő rengeteg tévedést (hibás dátum, baleset lefolyásának és okának téves ismertetése, stb.) feltételezésem szerint a Lovas Gyula-féle sajtóválogatásban leírtak közelebb állhatnak a valósághoz.
Gépszámokat fejből nem tudok (talán majd B.I. Topictárs), de 3 baleset van meg az emlékeimben. Kettő még akkor történt, amikor a Köteles utcai Kis-Burma átmenet még megvolt, mindkét alkalommal villamost gázolt a mozdony, szerencsére kocsizíni menetet, utas nem tartózkodott rajtuk. A harmadik talán 1-2 éve(?) volt, akkor a földkúpot túrta ki.
Arról érdeklődnék, hogy Ferencváros Keleti-rendező kihúzóvágányáról az elmúlt évtizedekben lepottyan egy pár M62-es ezek mikor történtek, és melyik gépekkel? Valamint, hogy a fradiban a 255, és 227-en kívül történt-e még szergelyekkel baleset a közelmúltban.