Keresés

Részletes keresés

kerékpár Creative Commons License 2020.05.29 0 0 206944

90-100 körüli heteim voltak 1000m feletti szintemelkedésekkel, ahhoz képest ez óvatos :) Igazából a lábam állapotától függ, hogy mikor mennyit - valaki írta korábban, hogy ahogy teltek az évek, egyre szöszmötölősebb lett az elindulása (öltözködés, frissítő összekészítés, stb.). Én is ezt vettem észre magamon, ezért szeretek - ha elindulok - hosszabbakat futni, mert így javul a hatékonyság :)

Előzmény: Szajrés (206940)
Szajrés Creative Commons License 2020.05.29 0 0 206943

Harántboltozat emelőt hordod?

Előzmény: Spenót (206939)
Szajrés Creative Commons License 2020.05.29 0 0 206942

Nekem is fájt már körbe a bokám, külső talpél, külső bokacsont környéke, bokahajlat (peroneus tertius), belső bokacsontom környéke (az pontosan nem tudom miért, de lehet áttételes dolog), ezért hittem, hogy a bokámmal van baj, amit ugye a boka ízületbe adott szteroid injekció nem mulasztott el. Mire továbbléptünk volna orvosilag, akkor ütött be a járvány. Utána műveltem ki magam peroneus ügyileg a netről.

Szajrés Creative Commons License 2020.05.29 0 0 206941

Peroneus brevis és longus inai tapadnak ott. Szerintem én is azzal szopókázok/tam az elmúlt hónapokban. amikor tényleg szar volt, akkor a bal lábamra állva ha rogyasztottam a térdemet, akkor feszülést éreztem a bokámban.

Ha úgy gondolod ez a probléma, akkor keress peroneus nyújtó gyakorlatokat. Mondjuk nekem az és a hengerezés nem igazán segített. Úgy másfél hónapja elkezdtem Motto reuma tapasszal ragasztgatni, és most négy hete futok. Nem hibátlan, de működik. Hetente növelem a távot egy kilométerrel, kisebb jelezgetései vannak, de működik. Mindenféle kenegetés, borogatás, nyújtás, hengerezés, kineziológiai tapaszolás mellett ugyanez nem volt elmondható. Olyan humbugnak tűnő dolog ez a Motto tapasz, de nekem talán már a második izom problémámon segített.

Szajrés Creative Commons License 2020.05.29 0 0 206940

"Három hete nagyon óvatosan újrakezdtem, a tegnapi 18 km/400 m-es terepfutás után" :-D

Én is három hónapot hagytam ki, négy hete kezdtem újra, de még csak sík 8km-nél tartok.

Előzmény: kerékpár (206937)
Spenót Creative Commons License 2020.05.29 0 0 206939

Nekem most "nagyszopó" hét van, amit a szakvezetés pihenőhétre változtatott a csülköm miatt.

Feszül a jobb bokám és a keddi edzésen a gyors részen úgy szétesett a mozgásom, hogy állatira megfájdult a bal térdem is. Szerintem a jobb bokám kímélése miatt terhelhettem félre.

Szerencsére a térdem szerdán már rendben volt. A bokám meg érdekes módon a hosszú futások végére áll be. Nem is fáj igazán, csak bemerevedik valahogy. 

Az az érdekes, hogy igazából nem tudok egy olyan pontot, ahol rendesen fájna. A külső talpélem bokacsont előtti része a legérzékenyebb.

Masszírozom, kenem, nyújtom. Jó lenne, ha nem adná föl...

Ha bárkinek van valami tanácsa a témában, szívesen fogadom!

Előzmény: Spenót (206938)
Spenót Creative Commons License 2020.05.29 0 0 206938

Örülök, hogy jól van a lábad! Hajrá!

Előzmény: kerékpár (206937)
kerékpár Creative Commons License 2020.05.29 0 0 206937

Idén kellemesebb lett volna az időjárás az UTH-ra, mint a tavalyi hőség volt a hozzám hasonló lassúak számára. A sarokgyulladásom miatt 2020-ban akkor sem tudtam volna indulni, ha nem fújják le. Február 7-én volt az a terepfutásom a Mecsekben, ami után már csak próbálkozásaim voltak három hónapig, mind fájdalmas eredménnyel. Három hete nagyon óvatosan újrakezdtem, a tegnapi 18 km/400 m-es terepfutás után azonban úgy tűnik minden rendben, ezért gyógyultnak tekintem magam. Ismét sokat tanultam, ezután nem fogom elhanyagolni a nyújtást/masszírozást és a heti edzések egy része kerékpár lesz, mert az bármilyen könnyed futásnál jobban kíméli a sarkam.

Cél a Vadlán Ultra Trail 100-as távja október első hétvégéjén - tavaly egy családi program miatt ki kellett hagynom és helyette az Ultrabalaton Trail-en indultam, de annyi jót hallottam a szervezésről/szervezőkről, hogy első helyre került a prioritási listán.

Jó futást mindannyiótoknak, örömmel olvasom a beszámolóitokat, visszaemlékezéseiteket és a Garmin órás elemzéseiteket is.

rrroka Creative Commons License 2020.05.29 0 1 206936

tetszik, köszi!

Előzmény: Spenót (206932)
O/O Creative Commons License 2020.05.28 0 0 206935

Én a Garmin dascam minit nézegettem.... 

Előzmény: rrroka (206929)
Ati_66 Creative Commons License 2020.05.28 0 0 206934

Az első mondatom után is tennem kellett volna egy ilyet :-))

Én elégedett vagyok azzal, amit el tudok érni annyi edzéssel, amennyire időt szánok. Évtizedek óta alapvetően önmagammal versenyzek és soha nem bosszant ha kikapok :-)

Előzmény: Törölt nick (206933)
Spenót Creative Commons License 2020.05.28 0 0 206932
Előzmény: rrroka (206929)
goyko14 Creative Commons License 2020.05.28 0 0 206931

Ne mondd már! Onnan indultunk, hogy Magyarország első triatlonversenyén indultál :)

Előzmény: O/O (206922)
goyko14 Creative Commons License 2020.05.28 0 0 206930

Halál mindegy, hogy ki mennyit hogyan sportolt régebben. Az számít, hogy most hogy állunk hozzá és ebben a topikban tök inspiráló ez a sokszínűség. A régmúlt esetleg abban segíthet, hogy vannak akár évtizedes tapasztalatok (jók-rosszak, de legalább sokéves minták) olyankor meg nyilván idegesítő amikor megrohan a nosztalgia :))

Másrészt azt pláne nem gondolnám, hogy aki fiatal korában nem sportolt azzal bármi gond lenne. Ha jól emlékszem párezer hozzászólással lejjebb kezdett el az itteni tanácsok alapján (is) a nulláról amatőr futóedzésekbe kezdeni Lubics Szilvi. 

rrroka Creative Commons License 2020.05.28 0 0 206929

OFF

O/O múltkori bringás videójáról jutott eszembe, hogy autós dashcam-ra van egy ár/érték arányban jó tippetek esetleg?

Ati_66 Creative Commons License 2020.05.28 0 0 206928

Kösz a gratulációt, mert jól esik, de az én dicső múltam csak annyi, hogy folyamatosan sportoltam.

A versenyeken az eredmény lista első részében igen ritkán bukkantam fel.  Érmes pozícióban egy 15 éve rendezett 3 fordulós helyi téli terepfutó verseny véletlenül összejött összetett 3. helyének  kivételével csak a serdülő és ifi korszakomban, de akkor is csak csapatban, mert a korcsoportomban az egyesületünkben is 3-nál többen voltak nálam gyorsabbak.

Szóval nem voltam régen sem sokkal gyorsabb, mint jelenleg, csak fiatalabb :-) 

Előzmény: O/O (206925)
amatőr Creative Commons License 2020.05.28 0 0 206927

...hát, én is beszállhatnék a "Ki érzi magát legkevésbé sportolónak now and ever" versenybe, és komoly esélyeim lennének az élen végezni! :) 
Nekem Spenót pályafutása pl. egy sosem volt tárházát mutatja a sportolásnak.
Gyógytesisként tengettem ált.isk. és gimis éveimet, néha volt egy-egy tanév, amikor valamiért rendes tornára is jártam a Radnótiban Hajdú tanár úr óráira... Ermaknak tán ismerős a név. :) 
Sportban max a betonasztalos ping-pongozás volt, meg az órák alatti amőbázás, mint szellemi sport.
Utána felnőttkorban semmi, egészen a krisztusi korig, meg épp 2000-et, szép kerek évszámot írtunk, szóval akkor alkalmas volt az idő, és Lelkiismeret (itteni ős topiktag :) ), rávett a futásra, egy fogadás keretében a boldogult emlékű Népstadion 600 méteres salakpályáján.
Ha nyerek, kapok egy sportórát Leandertől (ős topiktag, ja, és a feleségem :) , ha veszítek, akkor egy csokit (már a próbálkozásért magáért). :)
...és... futó lettem, maradjunk ennyiben, egy szép, körlapjánál tekerhetős Timex sportórával, 30 kört lehetett benne tárolni tán? :) 

Előzmény: Ati_66 (206924)
Ati_66 Creative Commons License 2020.05.28 0 0 206926

Én azért nem vagyok biztos benne, hogy behozhatatlan lenne a km előnyöm.

Voltak nékem is közel 0km-es illetve alig néhány 100 km-es  gyenge éveim, így amilyen tempóban gyűjtöd a kilométereket simán megelőzhetsz a következő 20-30 évben. Bár próbálom nehezíteni a dolgodat  :-)))

Előzmény: O/O (206925)
O/O Creative Commons License 2020.05.28 0 0 206925

Ja persze, köszi! :) Nektek elég erre a sok versenyre eredményre visszagondolni egy sörrel a kézben a fotelból.... nekünk meg már kevés az életünk arra hogy ezt behozzuk! :) Szép múlt, sok munka minden elismerésem! 

Előzmény: Ati_66 (206924)
Ati_66 Creative Commons License 2020.05.27 0 0 206924

Ha ti rosszul érzitek magatokat, akkor én hogy érezzem magamat ?

Tőletek sokkal kevesebbet sportolok mostanában és gyorsabb sem vagyok. O/O alig 1 éve az országutak bringás ördöge és már nem csak futni de bringázni is sokkal gyorsabban és többet tud mint én valaha is tudtam. Te vasárnap könnyedén kocogtál egy 3 órán belüli 30 km-es hétvégi hosszút, annyit én már évek óta nem futottam folyamatosan aszfalton :-)))

Előzmény: Spenót (206923)
Spenót Creative Commons License 2020.05.27 0 0 206923

Te legalább most kamionokat kergetsz. :-) 

Előzmény: O/O (206922)
O/O Creative Commons License 2020.05.27 0 0 206922

Én is azon gondolkodtam, mit keresek én itt :))

Előzmény: Spenót (206921)
Spenót Creative Commons License 2020.05.27 0 0 206921

Basszus! Elég rosszul érzem magam ennyi sportoló között. :)

Én mindig béna voltam. Anyám beíratott judora, de nem mertem elmondani az osztálytársaimank, nehogy elverjenek :) Aztán valahogy szerencsésen jött ki egy helyzet, mert az egyik erős srác megtudta, hogy judozom és megkért, hogy mutassak valamit. Pont a válldobást sikerült megmutatni. Elvitt 3 padot és többet nem kellett menekülnöm. :) Ezért nem is futottam, csak később, amikor kajakoztam. Ott télen sokat kellett futkosni...

Egyébként ehhez eleinte annyira gyenge voltam, hogy tanmedence lapátot kaptam, hogy tudjam tartani a tempót a 4-es többi tagjával. :)

Aztán valahogy megerősödtem, de később, amikor rugbyztem, ez nem volt elég, mert ott megint futkosni kellett... Egy társam brutális sérülése után ezt is hanyagoltam.

Itt jött sok bringás és kocogós és gyúrós év, de csak fingilingi szinten csináltam. 

Ezen most már nehéz lenne változtatni. A sakkhoz meg hülye vagyok... :)

goyko14 Creative Commons License 2020.05.27 0 0 206920

Mondjuk ott kijött :)

Bontott junior korosztályok voltak akkoriban, 17-18 (JunB) és 19-20 éveseknek (JunA) és külön értékelték. Triatlonban az a jó, hogy rengeteg táv és korcsoport van, U20-ban néha el-el lehetett csípni így jobb eredményeket (OB-k, diákolimpiákon).

De a 95-ös Fonyódon tényleg jól kijött a lépés, abszolútban is jó helyen voltam (6 asszem?) pedig ott elég erős mezőny volt és nem volt egy könnyű pálya. Meg hát Csabi előtt végezni egy OB-n azért nem sűrűn adatik meg, ott összejött még ha éppen ő is cseszte el :D

Ráadásul életemben először (és utoljára) a tárgynyeremény is jó volt és talán 200 márkát is nyertem mert valami ETU hivatalos nemzetközi verseny volt - persze nem indultak szinte csak magyarok :D

De hogy mennyire nem kiszámítható ez, aztán 96-ban és 97-ben is feladtam a féltávot verseny közben, pedig akkor gyorsabbnak kellett volna lennem (elvileg).

Na jó, nosztalgia off (baszki ez 25 éve volt), most épp az van fókuszban hogy valahogy elérjem azt a szintet futásban amit 11-12 évesen tudtam. De ez is egy jó kihívás.

Előzmény: Ati_66 (206919)
Ati_66 Creative Commons License 2020.05.27 0 0 206919

Azért OB korcsoportos dobogó tetején álltál Fonyódon 94-ben és 95-ben  ?

Vagy csak a listán vettek külön junior A és B korcsoportot? 

Nem emlékszem már az eredményhirdetésre, pedig többnyire megvártuk, bár nem volt érdekelt egyikünk sem :-) 

Előzmény: goyko14 (206918)
goyko14 Creative Commons License 2020.05.27 0 0 206918

Köszi! Ja, dobogóról sokszor maradtam le, inkább ilyen második vonalbeli versenyző voltam. Ritkábban jött ki jól a lépés.

Nekem nem szénhidrátprobléma volt (bár lehet az is benne volt), de volt frissítési hiba bőven. A mai tudásunkkal visszatekintve teljesen megdöbbentő módon sót nem pótoltam bringa közben, amikor meg már kifogyott futáson akkor nyilván már nem segített a zacskó sótabletta. Gondok lehettek az ozmozitással is (gél, víz pótlás nélkül valszeg) ami miatt hasmenés, ami miatt újabb sóveszteség, satöbbi.

Igazából csak powerbart nyomtam, sima vízzel a bringán emlékeim szerint. És még azt is el tudtam cseszni, mert kb 50km-nél csapott hátba Zsozsi, én hülye meg elmentem vele kb 20 kilit (nem kellett volna) és emiatt kihagytam egy előre beütemezett powerbar evést (nagyon nem kellett volna). Mindegy, majd legközelebb jobban csinálom :D

Előzmény: Ati_66 (206912)
Ati_66 Creative Commons License 2020.05.27 0 0 206917

Saját tapasztalat és csak emlékezetből, nem pedig rögzített adatok összehasonlításából. Ráadásul nem síkon, hanem inkább emelkedőn.

Szóval nagy az érték bizonytalansága és síkon egészen biztos, hogy kevesebb lenne nekem is.

Előzmény: Ermak (206914)
O/O Creative Commons License 2020.05.27 0 0 206916

Power bankkal használom ( 1 órát bírna az aksi kb.) nagy kártyával így Kb. 10 óra megy rá full HD ban. Kell a nagy látószög is.

Előzmény: omilost (206910)
O/O Creative Commons License 2020.05.27 0 0 206915

:) foghúzás után voltam, nem volt szabad erőlködni ;)

Előzmény: Spenót (206909)
Ermak Creative Commons License 2020.05.27 0 0 206914

A lassulást mi alapján számoltad? Saját tapasztalat?

Próbáltam a neten keresgélni a (test)súly/sebesség összefüggésére, hogy megtudjam, az elmúlt hónapok javulása mennyire tudható be a fogyásnak.

Tudományos cikket (ahol mondjuk 2-3-5 kg-ra terhelt futómellénnyel kellett volna futópadon, fix pulzuson futni), nem találtam. Fellrnr és még egy honlap szerint 1 kg testsúlyváltozás kb. 0:04 s/km tempóváltozást eredményez.

HCS77 kolléga mellénye 4-5 kg lett volna, az csak 15-20 másodperc lassulás.

(Amúgy a futásaim pulzus/sebesség adataira illesztett trendvonal szerint 3 hónap alatt azonos pulzuson 45 másodpercet gyorsultam, ebből 12 másodperc a fogyás.)

Előzmény: Ati_66 (206731)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!