A linkelt cégnek 2-16-20 cm-s osztályos PIR tábláik vannak. Ezeket tudják felezni, így tudnak 8 és 10 cm-s táblákat is készíteni.
A hosszú zsugorfóliás tárolás miatt komoly feszültség van a táblákba. Nekem 20 cm-s táblák jöttek 10 cm-be félbe vágva. A zsugórfólia a sarkainál feszültséget visz a táblába és amikor ketté vágják akkor úgy hálálja meg, hogy C alakban meggörbül :) Ez kb azt jelenti, ha leteszed a táblát lapjával egy sík felületre, akkor a tábla közepe és a felület között lesz 10-15 mm rés.
Amiket válogattam azokba max 5 mm volt.
60 m3-ből épphogy sikerült 14 m3-t kiválogatnom, ami gondos odafigyeléssel a homlokzatra megfelelő lesz.
Kevésbé türelmes embereknek a homlokzatra nem ajánlom. :)
A vágás miatt 9,7-10,3 cm-ig változik a vastagság.
Ajzatba, tetőre teljesen megfelel.
5 cm-s nincs belőle, de ha gondolod kérdezz rá, hátha tudnak szerezni.
Nekem a 60 m3-t kb 65.000 Ft-ért hozták le.
Nyilván neked nem kell 60 m3, jó ha kell 1 m3.
Ha megteheted, én azt ajánlanám, hogy menj el magad és válogass táblákat.
Lehet, hogy kis mennyiségre is meg tudják oldani a fuvart. Meg kell kérdezni tőlük.
Ha van hőkéses vágód és türelmed is, akkor akár a 16-os táblák 3 felé vágásával megkaphatod a közel 5 cm-t.
Vagy a 20-as 4 felé vágásával, de az biztos kisebb lesz mint 5 cm.
Ha nincs, akkor keress olyat akinke van. Hamar megvan.
Ha nem találsz, akkor szalagfűrésszel is megoldható :)
Régebbi téma, de sikerült a 2*10 cm EPS 80-at becserélni 1*20 cm EPS 80 Grafitosra :)
Így a rétegrendem a homlokzaton 25 cm silka - 10 cm PIR - 20 cm EPS 80 Grafitos. Uszerkezet=0,094 W/m²K 0,11 W/m²K volt a cél, de ha ugyan azért az árért 0,094 W/m²K kapok, én nem fogok sírni érte :)
Az érdekesség benne, hogy 2934 ft/m2 áron vettem a 20 cm-s EPS 80 Grafitost.
Ma már 3950 ft/m2 az ára, de nekem már muszáj ennyiért adni :) Egyrészt a vásárlás előtt rákérdeztem az eladóra 2*-is, hogy helyes e az ár. (fel is vettem a beszélgetést.)
Másrészt visszaigazolást is kaptam a megrendelésről és fel is hívtam utána is őket és láthatták, de nem szóltak.
Így most olcsón van jó kis szigetelésem :)
Találtam dűbelt is, igaz csak 300 mm hosszú, de majd 30 mm-et besüllyesztem, teszek rá házi gyártású pogácsákat és így már hőhídmentes is lesz teljesen :)
Nálam sima fehér nikecellt (EPS) raktak a födémre 2*5 centi vastagságba és a tetejére kartonpapírt. Simán tudok rajta járkálni és van is felpakolva pár cucc.
Ezt a megoldást meg is tartom. A szélekről felszedem majd és középen lesz 20 centi nikecell a széleken meg 20 centi bálás üveggyapot.
ahol a szállítási - nem kevés - díjat is figyelembe véve jó árat kapsz. az se baj, ha mindent megkapsz egy helyen, amire szükséged van. nekem etyek 2 falura van innét - így én onnan rendeltem mindent. bp-re lehet, már nem éri meg onnan venni. főleg, hogy újház centrum (aminek az etyeki a tagja) biztosan van közelebb is.
nem izgulok, a legeleje óta olvasom :) baromi hasznos volt az építkezés során a fórum. ezért javasoljuk, hogy olvasson vissza mindenki, amennyit csak tud. hőszigetelési szempontból jó is lett a házam. megérte.
Igen, ez a fórum lényege. csak már megosztottuk. vagy százszor. a kérdező az egyik legalapabb dolgot kérdezte, amit csak japofan vagy 50szer, mcElek meg vagy 40szer megválaszolt már. nem visszaolvasni kell, hanem használni a keresőt itt balra. írjátok be, hogy "pakolható". hoppácska !! ott a cucc. ha egy kicsit komplikáljátok, és például azt írjátok be, hogy "járható", akkor meg kicsit legörgetve egyenesen egy szines-szagos illusztrált blogbejegyzéshez juttok (hőszigetelt járható padlás címmel, powered by KömKel). kell ennél több ? na ugye.
Fodem szigeteles van lapokbol, amin neha atmehetsz , de azt is ovatosan , nem hirtelen leptekkel sarokra lepve es nem 100kg testsuly felett :)) Viccet felreteve . A szigetelesre egyenesben nem pakolhatsz , mert ezzel terheled , idovel osszenyomod es foleg elzarod a para utjat . Kell kiepiteni kozlekedoket akar vastagabb OSB lapokbol , de ugy, hogy a szigetelestol tavolabb legyen, legalabb 15-20cm-re a szigeteles felett es ne legyenek nagyon szelesek ezek a jarolapok es tarolonak lerakott lapok . magyaran ugy irnam , hogy 50cm szeles lapokat lerakni , de legalabb 40-50cm tavolsagra egymastol , hogy kiszellozhessen . Viszont azt is tudni kellene , hogy mennyire atszeloztetheto a padlas . Mert egy zart terben nagyon problemas lehet az aranyaban nagy letakart felulet .
Visszaolvasok én, de csak másnak is szüksége van ezekre az infókra és akkor most is újra előjönne és már nem kellene annyit visszaolvasni. Egyébként meg pont ugyanazt szinte biztos hogy nem fogom megtalálni, amit én keresek.
Én vissza olvastam azt a bizonyos 2 évet...hááááát érdekes dogokat olvastam. A kivitelező szakik jó része nem valami felkészült az alkalmazás technikát illetően.
Érdemes szétnézni a Youtube-on, mit adnak elő szigetelés címen. Érdekes.
A födém szigetelését tovább folytatva. Ha olyan szigetelést akarok, amire azért egy két dolgot lehet pakolni, meg ha fel kell menni a padlásra, akkor lehessen rajta járni, akkor milyen szigeteléssel érdemes kezdeni?
OSB lapot a tetejére vagy hogy érdemes, hogy ne legyen drága se és a fenti dolgokra alkalmas legyen?
Köszi mindenkinek. Akkor veszek 20cm 0.039-es tekercses knauf barna gyapotot.
Egyébként lehet 0.039-es van fent, nem tudom, apám építette a házat 17 éve, de nem tudja mit rakott bele, van fent egy két tekercs szigetelő talán olyan van a gerendák között is, hátha 0.039-es.
Mivel a meglévő némileg kitölti a réseket a gerendák között, ezért a terv az hogy ráterítem a tetejére telibe az új 20cm-es tekercset. Már csak azt kéne kitalálni hogy tudok majd mászni rajta ha valamiért be kell menni a túlsó végére. Gondoltam rá hogy gerenda darabokat odacsavarozok a meglévőre állítva és arra fél méter széles osb csíkot teszek vagy deszkákat pár cm-es réssel köztük.
60cm-es közök lehetnek kb, de majd lemérem ezt is. A teljes padlás 3/4-ét tudom csak megcsinálni mert egy részen le van deszkázva és pakolunk rá, azt majd később.
A lényeg hogy ahol leterítem a szigetelőt telibe rá a gerendákra, ott kéne vmi keskeny járó felület amin néha kb 1 évben max 1-2 alkalommal végig lehet menni ha mondjuk egy kábelt kell odavinni vagy hasonló.
Én a tetőtérbe tekercseset rakok, mert Ecose (knauf ) anyagot használok -->nem szúr, vagy inkább kevésbé, mint a táblás. Nagyon jó a tartása a 0,035-ösnek, ezért a ferde részre az megy.
A fogópárok közé, fölé több a hely, oda mehet a gyengébb.
0,039: R:5,1 20cm-nél
0,035: R:5,7 20cm-nél A különbség: 11%, árban meg több.
Okosabbak átszámolják megtakarításra meg megtérülési időre is.
Nincs. Esetleg sűrűbbet az jobban tartja a formáját (2o cm a saját súlyától is összenyomódik valamennyit, ha nagyon kicsi a sűrűsége).
Vegyél legalább 24kg/köbméterest. Amikor a jelenlegi 1o-re ráteszed, azt össze fogja nyomni, fordítva kéne, de akkor a jelenlegit fel kell szedni és visszafektetni.
Van bálás(tekercsbe) és táblás. Hőszigetelni inkább a táblás. A 24-es az legolcsóbb táblás. Rockwool vagy Knauf legyen, szinte mindegy.
A bálás inkább gipszkarton válaszfalakba jó, hangszigetelésnek.
Persze lehet vitatkozni heteket arról, hogy a bálás kirugja magát és úgy is marad...
Mindenestre a táblás és a bálás között nagy az árkülömbség.
Egy szintes ház fa födém, jelenleg a gerendák között 10cm-es üveggyapot szigetelő van, nem tudom pontosan milyen. Ezt toldanám meg további 20cm-rel. Nézegettem milyeneket lehet kapni. Ásványgyapot 20cm-es tekercs szimpi lenne, mondjuk 0.039-es. Érdemes a jobb 0.035-ös hőáteresztésű változatot venni vagy nincs jelentős különbség hőszigetelésben 20cm-es vastagságnál?