Keresés

Részletes keresés

titkom Creative Commons License 2009.09.13 0 0 10506
...passz, csak a gondolat merült fel bennem...
Előzmény: scarabaeus (10505)
scarabaeus Creative Commons License 2009.09.13 0 0 10505

Ez kettős dolog. Úgy érted, szemüveg rajtunk, és a nyakcsigolyánkkal vezéreljük, egér helyett? Végülis ezek a VR kótyagsisakok már léteznek, és a gömbpanoráma gömbjében (illetve kockára vetített gömbjében, mindegy) körbenézni nem gond ezekkel.

A másik dolog, amit a szemüveg ad, a két szemnek külön-külön kép lehetősége. A gömbpanorámák 1 pont, a nodális pont körüli forgással jönnek létre, míg térbeli látáshoz két nézőpontból származó képből alkot 3D modellt az agy. A VR "normális" felhasználásakor vagy számítógép generálja a külön 3D-t mindkét szemnek, akármerre forogva, vagy a monitort nézzük, és azon látunk valós világból vett két fényképezőgépes képet - két kamerás videót, tehát megszabott nézőpontból. Itt jön az én problémám. Ha egy közeli-távoli tárgyakat is tartalmazó gömbpanorámáról van szó, ahol a parallaxisnak már szerepe van, én a két szemnek nyújtandó látványt nem tudom két külön gömbpanorámaként elképzelni. Két különálló középpontú gömb nem elég, mi van az elfordulással, torzul a 3D, maximális mértékben akkor, amikor a két pontot összekötő egyenesre fordulunk rá (az egyik szem a másik szem felé nézne ilyenkor). A nézőpontok térbeli mozgatására lenne szükség, pl. a két szem közötti szakaszfelezőpont körül, mint középpont körül, minden irányhoz külön, tehát mindkét szemhez külön-külön végtelen gömbpanorámára lenne szükség (sőt, akkor már nem is kell gömbpanoráma, csak kép, hiszen abból csak annyi kell, ami abban az irányba esik). Míg számítógép generálta virtuális valóság esetén nem probléma a külön pozíciókból újra-és-újragenerálni a 3D táj vetületét a két szemnek, hiszen ugyanazt a műveletet végzi, csak a kamera pontja más, addig a fényképekkel gondban vagyunk, ha minden irányhoz más térbeli pozíció szükséges, nem nodális pont körüli forgás.

Ennek ellenére miskei fórumtárs valami egészen érdekes módon anaglifeket csinált. Úgy emlékszem, problémákról is írt, de vissza lehet keresni, csinált valós tájról gömbpanoráma anaglifet, demóként számítógépes 3D gömbpanoráma anaglifet, sőt, a korábban Escher képébe beleugró, Escher üveggolyójának tükröződéséből Escher szobáját gömbpanorámában mutató képét is megcsinálta anaglifben is. Namármost az anaglif végülis ugyanúgy két kép, csak a színekkel szétválasztva, a szemüveges / VR sisakos valós színes látványhoz képest. De hogy ő milyen kompromisszumok árán küzdötte le a középső bekezdésben leírt problémámat, azt ő tudja.

Előzmény: titkom (10504)
titkom Creative Commons License 2009.09.13 0 0 10504
Vajon mikor találnak ki hozzá hw-kukkolót?
Netán létezik szemüveggel kombinálva?
Előzmény: r_tamas (10502)
Takoca_ Creative Commons License 2009.09.12 0 0 10503
semmi extra: fél év levelezés :)

Előzmény: laleeeee (10498)
r_tamas Creative Commons License 2009.09.12 0 0 10502
Nagyon klassz lett !
Előzmény: smarni (10501)
smarni Creative Commons License 2009.09.12 0 0 10501
Kedves Fórumtársak!
Nagy nap ez a mai! Szeretném bejelenteni, hogy a világon először, & elsőként, csak Nektek, itt & most, (védőháló nélkül!) a Dubaiji metróról megcsináltam az első 3 panorámát! Ezek közül az elsőt itt, meg is lehet csodálni! A többi is készülőben van...
titkom Creative Commons License 2009.09.12 0 0 10500
Köszönöm!
Előzmény: smarni (10499)
smarni Creative Commons License 2009.09.12 0 0 10499
PS, ptgui, pteditor, pano2qtvr,
Előzmény: titkom (10495)
laleeeee Creative Commons License 2009.09.12 0 0 10498
nagyon v.i.p. voltál az idén.hogy?mesélj
Előzmény: Takoca_ (10497)
Takoca_ Creative Commons License 2009.09.11 0 0 10497
Air Race képek:

Red Bull Air Race Budapest

folyt köv.
bjphoto Creative Commons License 2009.09.11 0 0 10496
Kézből fotózásnál miért nem használtok philo-pod-ot?

http://www.philohome.com/tripod/shooting.htm

:-) Ez lényegében egy inga és egy gumigyűrű a nodális pont környékére rögzítve.
titkom Creative Commons License 2009.09.11 0 0 10495
Hali: Te mivel rakod egybe?
Előzmény: smarni (10494)
smarni Creative Commons License 2009.09.10 0 0 10494
Köszönöm az észrevételeket!
Igazad van Zoli52! Sosem voltam jó csempézésből!
A tükröződésemet azért hagytam benne, mert megyek vissza a hotelba megmutatni a képeket, & ezzel a "szerencsétlen" kísérőmnek alibit igazolok, illetve egyfajta bizonyítékot, hogy nem engedte az állvány használatát. Ugyanis olyan helyeken is fotózhattam, ahova még a fizetős látogatók se mehetnek be! Nehogy már miattam, megüsse a bokáját! :-))

lal5e: de a többieknek is mondom, a pontozás technikájához: én azt vettem észre, hogy sokkal pontosabban rakja össze a képet, ha úgy pontozok, hogy az alja képnél, (tom, nadírnak is lehet mondani, de úgy nincs semmi értelme), meg a fölső képnél is, egy olyan pontot keresek, amelyik látszódik több horizontális képen is. Nem tom érthető-é? & minden egyes horizontális képen csak egy közös pontot keresek a "tetejével", meg az "aljával". (Nem kell több, mert "megzavarja" saját magát! Két kontroll pontnál, már átlagol, háromnál még jobban, & így tovább! Vetted lal5e? Nem egy pár kontroll pont, hanem csak egy!) Szóljatok, ha nem érthető...

A kézből lövésnél meg arra figyelek, de nagyon, hogy a gépet forgassam, lehetőleg egy helyben, ne én forogjak, illetve én forogjak, de a gép körül, mintha az állványon lenne! Persze a függőlegesre is koncentrálva, meg az átfedésekre is! Baromi fontos, hogy a tetejét, meg az alját, valóban az első képpel párhuzamosan, irányba tartva exponáld, mert a berakásnál megkönnyíti a dolgod! Ja, meg a gép magassága se mindegy, mivel könnyebben összefűzi az egyformán torzuló képeket! (Nodál-pont törvénye) :-))
Nem mondom, hogy egyszerű, meg nincs vele utólag így is babra munka, de sokat segít, ha jól fotózol.
Egy titkot elárulok: ezen az utolsó képen, 21 db, illesztési hiba volt! & érdekes, nem a vízszintesek között, hanem inkább, a teteje-vízszintes, meg az alja-vízszintesek között! Kicsik, de voltak! Na de, lehetett volna sokkal több is! Az ilyen "drótköteles" fotónál, a sok kicsi is szörnyű!
Bocs, ha hosszú voltam!
Előzmény: P.Peter (10493)
P.Peter Creative Commons License 2009.09.10 0 0 10493
Ha hibát szeretnél, tessék: a padlón tükröződő alak nem én vagyok, ez irigység, vagyis hiba :-)
Előzmény: smarni (10485)
Kulombos Creative Commons License 2009.09.10 0 0 10492

...de ez már valóban a szőrszál hosszában történő hasogatása...:-)))

(Én még az állványról, NN-el készült képeimet sem mindig tudom így összehozni, nemhogy a kézből készülteket...)

Előzmény: Zoli52 (10490)
Zoli52 Creative Commons License 2009.09.10 0 0 10491
Smarni! Nálam meg az maradt, ki, hogy kihez szóltam... - pedig 'Isten bizony', a "válasz"-ra klikkeltem!
Előzmény: Zoli52 (10490)
Zoli52 Creative Commons License 2009.09.10 0 0 10490
Nagyon jó a kép, így nagy hibát nem is találtam, de egy picit igen: hiányzik egy fuga a fehér csíkból a padlóburkolatnál (két lapot egybeolvasztottál a nadir javításánál) :-)
laleeeee Creative Commons License 2009.09.10 0 0 10489
nagyon szuper a kép ! én is próbálkozok kézből mostanában. miután adok egy pár controllpontot,nyomok egy optimizert és álltalában jobb lessz az illesztés,de sosem tökéletes,
használsz valami trükköt még ezen kívül,írd már meg ha igen köszi
Előzmény: smarni (10486)
titkom Creative Commons License 2009.09.10 0 0 10488
"A magyarok Istenére esküszöm" - ajjaj, melyikre? ;-)
Előzmény: smarni (10486)
titkom Creative Commons License 2009.09.10 0 0 10487
...talán ami nincs, meglelni sem lehet...

Szuper a képed :-)
Előzmény: smarni (10485)
smarni Creative Commons License 2009.09.09 0 0 10486
A magyarok Istenére esküszöm..., beszúrtam! Megpróbálom még egyszer, szóval
itt megtekinthető! (remélem, most sikerült)
smarni Creative Commons License 2009.09.09 0 0 10485
Elkészült a következő képem, ezzel volt dolgom rendesen! megtekinthető. Kinéztem a szemem, annyi javítani való volt benne!(kézből ugye!) Ha vki kirívó, nagy hibát talál, bátran szóljon, én már nem látok a szememtől, annyit néztem, s szerettem volna hibátlannak, késznek látni! :-)) Előre is köszönöm!
smarni Creative Commons License 2009.09.06 0 0 10484
Halihó Andris!
Nagyon jók! Gratula! Nálam müxik minden!
Előzmény: Görög András (10483)
Görög András Creative Commons License 2009.09.06 0 0 10483
Egy kis virtuális borkostolás: LINK

Honlapom egy kis ráncfelvarráson esik át, remélem működik majd.
aias Creative Commons License 2009.09.06 0 0 10482
Helló Smarni és Itbooks!
Köszönöm a hozzászólásotokat.

Én nagyon amatőr módon, fogtam akkor hozzá, az állvány még a tartóban, a panofej meg a táskában lapult. Ráadásul a rámenőséget is gyakorolnom kell!!!

Majd nézegetem a képeiteket terápia gyanánt! :-)
Előzmény: smarni (10477)
titkom Creative Commons License 2009.09.06 0 0 10481
Köszönöm: további sikereket!
Előzmény: itbooks (10480)
itbooks Creative Commons License 2009.09.06 0 0 10480
Manfrotto 55 állvány + 338 szintező + 300N panorámafej + "home made" sufnituning panofeltét. Canon 350D + Sigma 8. Most van átkonfogurálás alatt Canon 40D-re a felszerelés
Előzmény: titkom (10479)
titkom Creative Commons License 2009.09.06 0 0 10479
Gyönyörűek a képeid: GRATULA :-)

Ha nem indiszkrét a kérdés: mostanában mivel fotózol?
Előzmény: itbooks (10478)
itbooks Creative Commons License 2009.09.05 0 0 10478

Üdv!

Volt szerencsém nekem is bejárni egy rakat turistával terhelten a Pannonhalmi Bencés Apátságot. Némely képen sikerült a "tömeggyilkosság". Valóban kellően pofátlannak kell lenni, illetve a türelem sem árt, míg kimászik a jóember az optika látóteréből. Az állvány előre beállítása elengedhetetlen. Nálam az eredmény a 360Cities-en tekinthető meg.

Pannonhalmi Bencés Apátság
smarni Creative Commons License 2009.09.05 0 0 10477
Halihó aias!

Először is elnézést, hogy ilyen sokára válaszolok, de bokros teendőim miatt nem jutott időm válaszolni.
Mi úgy oldottuk meg a fotózást az idegenvezetés alatt, hogy, míg a tudnivalókat elmondta a vezetőnk, addig rutinosan beállítottuk az állványt, a gépet, majd, mikor tovább mentek a következő terembe, már csak exponálni kellett, így gyorsan meglőhettük a panókat. Ezért aztán úgy néz ki, mintha csak mi lennénk ott egyedül. (33 látogató volt, + a vezető!)
Természetesen állványról csináltuk ezeket, kézből csak akkor "nyomulok", ha tilos, vagy nincs technikai lehetőség (, mint pl. a Megyeri híd tetején(!), vagy a Sziget Fesztiválon, a drótkötélpályán készült képnél) arra, hogy állványt használjak, de ennek ellenére, mindenképp szeretném megörökíteni a témát!
Persze, így is sokszor erőszakosnak kell lenni, meg néha szemtelennek, vagánynak, de a "művészetért" mindent! :-))
Itt Pannonhalmán is volt, hogy már zárták volna be például a könyvtárat, de sikerült rávenni a teremőrt, hogy még fél percet várjon!
Hát röviden ennyi...
Előzmény: aias (10473)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!