Keresés

Részletes keresés

Pitylogós Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15211

Na azé!

Meg lettem volna lepve, ha pont te nem gondolsz erre :)

Előzmény: wulfin (15210)
wulfin Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15210
tetokinyulas van mindenhol (kb 1 meter ami optimalizals eredmenye), de a nyugati ablakoknal ez sokat nem er, mondjuk ebbol csak ketto van. Az osszes tobbi ablak arnyekolt. Erre a kettore terv szerint kulso arnyekolo megy majd de meg nincs meg.
Előzmény: Pitylogós (15197)
Pitylogós Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15209

pl. a Gutex, Steico, Agepan, Pavatex, Hofatex teljes falszerkezete. Főleg a faburkolatos változatok.

Még?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15205)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15208
"Hogy kerülne a két betonréteg közé víz?"

Pl a felső betonréteg öntésekor (cipő/kavics/betonvas által generált lyukak a fólián).
Talán az alsó betonréteg is párologhat arrafelé, hiszen egy építkezéskor általában nincs idő kivárni az előző réteg tökéletes kiszáradását.
De el tudok képzelni a felete lévő lakásban is olyan balesetet (kilyukadó kád, csőtörés vagy ilyesmi), amiből a víz valahogy lejuthat az eps-be (ha éppen a lyuknál nem, akkor talán a széleken). Hogy a bejutott nedvesség a (majdnem) tökéletes körbezártság miatt onnan aztán 99 százaléka soha többé ne távozzon, várva a további utánpótlást (legalábbis szerintem).

Kellene egy kísérletet végezni az eps folyadékszívására (nemigen vannak gyári adatok ilyesmire). Milyen színes folyadék viszkozitása hasonló a vízéhez? Saját színe, vegyület és ne keverék legyen (egy keverékben esetleg lévő apró festékszemcsék akadályozhatják a szabad szivárgást). Vagy a sima vizet mivel lehetne elszínezni hogy lássuk a szivárgás mélységét? Az élelmiszer festékek vegyileg színeznek, vagy csupán színes festékszemcsék keverednek a vízbe?
Előzmény: digium (15203)
vadmotoros Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15207
OFF

Pedig tulajdonképp a számítógép egy olyan fűtőtest, amivel dolgozni és játszani is lehet :-) Nekem szerencsém van, mert egy régi gépem van csak, ami monitorral együtt fogyaszt 100 W-ot, de így is észre lehet venni amikor egész nap ment, hogy melegebb van a szobában.

Mekk Elek:

Használd a hibernálást a gépen. Akkor áramtalaníthatod az egész rendszert. Bekapcsolás után fél perccel már használható is a gép. Addigra nekem magához tér a router és az adsl modem is.

ON

A vályogházban 23 fok van, 60 cm-es fal, 0 szigetelés, délelőtt 11 után nem éri nap az ablakokat. Viszont télen meg 15°C :(
Most néztem a kazánunkat, abban 30 fokos a víz :-)
Előzmény: Pitylogós (15199)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15205
"Légzáró, de páraáteresztő!"

Könyörgöm: MI AZ?
Előzmény: Pitylogós (15201)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15204
"Ezek szrint számíthat akár az is, hogy rövidebb időkre bealtatom, amikor épp nem használom?"

Off:
Nálam a számítógép egy házi készítésű master-slave elosztóba van bedugva. A master aljzatba van bedugva a számítógép és az elosztó áramérzékenységét úgy állítottam be, hogy amikor a számítógép energiatakarékos módba kapcsol (képernyővédő helyett) akkor a gép lecsökkenő áramfelvételétől a többi (slave) aljzatban megszűnik az áramellátás (monitor, nyomtató, asztalilámpa, scanner, satöbbi).
Persze a lassan feléledő és a folyamatosan kellő dolgok (DSL modem, router, switch, mobiltöltő, stb) nem a slave csoport tagjai, ők folyamatosan kapnak villanyt.
Előzmény: Pitylogós (15199)
digium Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15203
Én erre reagáltam, hogy kőkemény pénzkidobás:

"Tervezés alat lévő házamnál az aljzat hőszigetelést két oldalról is csupasz, szellőző(?) betonréteg fogja közre (alulról ráadásul a mindössze 12 cm-es, alulról jól szellőző pincefödém) de én még ide is csak XPS-t merek tervezni."

Hogy kerülne a két betonréteg közé víz? Alulról vagy felülről áztatod olyan mértékben slaggal, hogy az ne tudjon elpárologni a felületéről? Vagy előre beáztatod az eps-t a felbetonozás előtt? :)
Előzmény: Mekk Elek ezermester (15182)
Pitylogós Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15202

Reggel 17°C, most éppen 20,5van, miután egész nap 30 volt odakinn, és folyamatosan nyitva az összes ablak. Ha nem nyitnánk ablakot, 17 lenne egész nap.

60cm kőfal, fenyőerdőben. Nyáron ingyen "klíma" 8), télen kifűthetetlen :(

Előzmény: wulfin (15187)
Pitylogós Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15201

Fordítva!

Légzáró, de páraáteresztő!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15193)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15200
"es a 8cm beton+hideburkolat vajon mennyivel kisebb paraellenallasu, mint az 5mm bitumenes nehezlemez?"

A tömör bitument én teljesen párazárónak tekinteném (páraellenállás=kb.végtelen)
a hidegburkolat mázas részét szintén, míg a fuga kb 50-es értékű lehet.
Ennek eredményeképpen a teljes hidegburkolat felületre vetítve (a máz/fuga arányától függően) a teljes födém átlagos páraellenállási tényezője 1200 és 6000 között lehet szerintem. Ami ugyan nem végtelen (mint a bitumen) de azért elég sok.
Előzmény: halaloszto (15195)
Pitylogós Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15199
Sose gondoltam arra, hogy a szgép is mennyit fűt! Pedig mennyire logce! Ezek szrint számíthat akár az is, hogy rövidebb időkre bealtatom, amikor épp nem használom? Ezt mindig olyan apróságnak vettem, a fogyasztását is...
Előzmény: vadmotoros (15198)
vadmotoros Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15198
Reggel 20°C-ról indulunk mivel éjjel nyitva van az ablak, estére általában 22-23 fokig emelkedik. Attól függ, mennyit megy a számítógép a szobában. Idén 24 fok volt eddig a legtöbb amit mértem. Szerintem most ez az 1 hetes kánikulába fel fog menni 25 fok fölé.
Pitylogós Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15197

Belül a függöny hatása felmelegedés ellen tizede a külső árnyékolásnak.

Ami bement az üvegen, az már benn van, és melegíti a belteret.

Nincs az a két ablak tetővel, eresszel (ahogy a dojcsok monnyák "konstruktive Sonnenschutz") árnyékolva? Ez tervezési hiba, egy jól megtervezett PH-nál főleg.

memorix Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15196
Nálam igazi nikecell 1,5 Kapart szilikon vakolat van fent...
Előzmény: Pitylogós (15191)
halaloszto Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15195
es a 8cm beton+hideburkolat vajon mennyivel kisebb paraellenallasu, mint az 5mm bitumenes nehezlemez?

vajk
Előzmény: Mekk Elek ezermester (15188)
memorix Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15194

Nálunk 24 fok van..de ez nem passzívház, csak alacsony energia igényű...

Nincs szellőztető berendezés...

fal: Ytong 37,5NF+6 cm PR-PT

padló : 4 cm + lábazat 11 cm a földalatt 90 cm -ig

ablak : 2 rétegegű internorm u=1.1 + alú hőszigetelt redőny

tető : eresz kinyulással

tájolás többsége D,DK,DNY, árnyékolás a nyilászárókon 45%, + fedett terasz a DNY oldalon...

plafon : 32-40 cm hőszigetelés+tükrős légréses, fafődém...

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15193
"Szóval egyszerűen kevered a fogalmakat."

Szóval létezik olyan építőiparban használatos anyag, amely a párát átengedi, de a levegőt nem? Vagy fordítva: légáteresztő, de párazáró?
Nem keverem a fogalmakat, csupán kerülöm a többség számára érthetelen szakkifejezéseket. "Parciális nyomás" meg "telítettségi nyomásgörbe" helyett közérthetőbb ha pl "kiszáradásról" "jó kiszellőzésről" beszélünk.
Különösen azért, mert a fenti szakkifejezéseket én sem értem :)
Előzmény: Pitylogós (15190)
Boery Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15192
"BIZTOS, hogy soha sehol nem lesz egy picike lyuk/rés sem azon az EPS-t védő szigetelésen? És felülről/oldalról sem juthat a közelébe nedvesség soha?"

Nem mondom, hogy ez kizárt dolog, de két réteg bitumenes lemez már elég biztonságot ad szerintem.
Előzmény: Mekk Elek ezermester (15171)
Pitylogós Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15191

Ha már itt tartunk:

Melyik az itthon kapható legjobban páraáteresztő szilikonos vakolat?

Pitylogós Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15190

Ja, már értem!

Szóval egyszerűen kevered a fogalmakat.

Páraáteresztő = OK

De az nem = lélegző!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15188)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15189
"16-18 koruli levegot hoz be (most mar inkabb 18). Tehat pl most nincs kondenzacio."

Ha olykor megnézed a harmatpont térképet is, akkor azt is láthatod, hogy a föld alatti csőszakaszban lehet-e kondenzáció (szabadból beszívott levegő állapota).
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15188
"http://down.archicentrum.hu/8/tadatlapok/granopor_vakolat_1617.pdf?f_[cegid]=8"

Idézek az általad megadott anyagból:
"Tulajdonságok: Víztaszító, idôjárásálló, PÁRAÁTERESZTŐ, lemosható, ..."
Páraáteresztő, tehát az alatta lévő hőszigetelésből ki tud szellőzni a nedvesség. Tehát ez alá nem szükséges a drága xps.

"paradiffuzios ellenallasi szam: 121 ... a betone kb 50 ""

Köszi az adatokat. Tehát:
2 mm vastag fenti műgyanta vakolat réteg páradiffúziós ellenállása megfelel (121 x 2 mm =) 24 centi vastag levegőének,
és 120 mm vastag betonréteg páradiffúziós ellenállása megfelel (50 x 120 mm =) 600 centi vastag levegőének.

Ezek szerint a pince födémen keresztül kb 25-ször lassabban száradna ki a hőszigetelés, mint ha csak vakolva lenne.
Egyébként sokkal nagyobb (legalább 100-szoros) különbségre számítottam.
Előzmény: halaloszto (15185)
wulfin Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15187
Kinel hany fok van ebben a hosegben? Nalam most elosszor felkuszott 24-ig. Megy a szellozteto folyamatosan (150 m3/h koril) 16-18 koruli levegot hoz be (most mar inkabb 18). Tehat pl most nincs kondenzacio. Ejszaka ha a bentinel alacsonyabb homerseklet van ki szoktuk nyitni az ablakokat is (ahogy azt a ph intezet munkatarsai is javasoltak:) Igy reggelre 22.5 korul szokott lenni. Eddig teljesen elegedett vagyok, a 25 fole melegedes valoszinuseget 4%-ra becsultek, meglassuk mi jon ki. Ablakokon kivul semmilyen arnyekolas nincs, a ket nyugati ablak ami kritikus ezeken feher hatu sotetito van behuzva.
halaloszto Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15186
amikor aarrol irtam, hogy homlokzati eps vakolva, es folyak rajta a viz, akkor nyilvan homlokzati eps-re valo vakolatra gondoltam.

"megnézném a termék leírását, hogy a vakolat valóban teljesen légzáró-e és ha igen, javasolják-e az alkalmazását hőszigeteléseken."

vajk
Előzmény: Mekk Elek ezermester (15184)
halaloszto Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15185
http://down.archicentrum.hu/8/tadatlapok/granopor_vakolat_1617.pdf?f_[cegid]=8

paradiffuzios ellenallasi szam: 121

az eps-nek 30 korul van, a betone kb 50.

most te jossz.

vajk
Előzmény: Mekk Elek ezermester (15184)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15184
"miota legatereszto egy mugyanta vakolat? "

Konkrét típust mondj, megnézném a termék leírását, hogy a vakolat valóban teljesen légzáró-e és ha igen, javasolják-e az alkalmazását hőszigeteléseken.

Mondjuk mivel találtam az interneten eps-sel tervezett házaljzatok és lapostetők rétegrajzát is (sőt, még kőzetgyapotos lapostető rétegrendet is találtam valahol!) ezért ezt sem tartom lehetetlennek. Csak megbízhatatlannak.
Előzmény: halaloszto (15181)
gaga04 Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15183

Nem szándékoztam gúnyolódni, bocs! Ez az ár tényleg baráti a magyar listaárhoz viszonyítva.

Azért azzal a kivitelező jelölttel vigyáznék a helyedben. Óriási kamu ez az eps150+talajpára szigetelés vs. Xps spórolás. Persze hogy olcsóbb az előbbi. Aljzatba xps- t soha az életben nem raknak. Talajpára szig.-t (szurok) meg mindíg, ami fölé meg már felesleges az xps. Helyette eps100. Minek az eps150, dodzsemezni akartok a szobában? Ha valóban félsz a fokozott nedvességtől, vállalható többletköltség a perinsul, de a továbbiakban jól nézd meg mire adsz a szükségesnél több pénzt, mert elszáll a költségvetésed, mint a vonatfütty. Na nem okoskodok tovább, várjuk a fotókat! HAJRÁ!

Előzmény: Boery (15166)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15182
"Pincefödémbe XPS? "

Inkább úgy fogalmaznék, hogy alacsony energiás ház aljzatába XPS.
Az (valószínűleg) teljesen mindegy, hogy a házam aljzat-hőszigetelése alatt tömörített kavics réteg (á la Wulfin) vagy lemezalap, esetleg egy sík tetejű pince van - ha egyszer nincs kiszellőzési lehetőség egyik esetben sem.

Kivéve, ha valaki tud légáteresztési értéket mondani 12 centi vastag vasbetonra :)
mert én is jobban örülnék, ha elég lenne oda az eps is.
Előzmény: digium (15176)
halaloszto Creative Commons License 2009.07.14 0 0 15181
miota legatereszto egy mugyanta vakolat?

a szokasos mugyantas vakolatok kevesbe engedik at a parat mint a jarolap. ez tuti. a nem fagyallo jarolap pl pont azert nem fagyallo, mert nem vizallo, siman felveszi meg leadja a vizet.

vajk
Előzmény: Mekk Elek ezermester (15179)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!